În februarie 2014 am început această colecție de locuri din București din Piața Universității. Mi-am încheiat plimbarea pe una din băncile de lângă Spitalul Colțea, filozofând ușor despre ce reprezintă acest loc și făcând, cumva, o declarație de intenție cu privire la abordarea acestui proiect. Scriam atunci câteva gânduri pe telefon, iar într-o notă separată începeam lista cu ceea ce urma să vizitez. Palatul Suțu a fost primul, pentru că stătea practic în fața ochilor mei, invitându-mă să intru. N-am făcut-o atunci. Nu părea deloc urgent, urma să fie mereu acolo și nici măcar nu știam ce se găsește înăuntru. De ce să mă grăbesc când oricum lista mea avea doar puțin peste 20 de locuri, deci urma să ajung curând și la el.
Acum câteva zile mi-am dat seama că peste doar o săptămână vine din nou februarie, iar eu n-am ajuns încă să vizitez primul loc de pe listă. Am fost în peste 50 de locuri, din care de mai bine de 30 habar nu aveam acum un an. Profit de ocazie sa le mulțumesc din nou celor care mi le-au recomandat. Și totuși… 1 an și 1 loc, chiar cel de pe primul loc?! Universul însă a așezat lucrurile cu grijă și sâmbătă m-am pornit alături de niște prieteni buni în căutarea Muzeului Sării, pe care nu l-am găsit din păcate. Am aflat despre el din manualul de geografie de clasa a IV-a, iar apoi m-am bazat pe Google. Dar realitatea bate și manualul și infailibilul Google. Așa că a trebuit să ne repliem și iată-ne la Palatul Suțu intrând grăbiți și scuturându-ne de ploaie.
Între timp aflasem că Muzeul Municipiului București este în fapt o instituție de care aparțin mai multe muzee din București, unul dintre ele fiind Palatul Suțu. În practică însă, acesta își suprapune notorietatea cu Muzeul Municipiului București și găzduiește în cea mai mare parte expoziții temporare cu tematici foarte diverse, legate de istoria Bucureștiului. Există și o expoziție permanentă care însă este în reamenajare până la finalul lunii martie.
Intuiția îmi spune că nu sunt mulți cei care au vizitat până acum Palatul Suțu și prin urmare îți voi povești în mod special despre el și mai puțin despre expozițiile temporare. Atunci când vei alege să mergi să-l vizitezi sunt sigur că te va întâmpina cu expoziții la fel de interesante cum sunt cele care te așteaptă zilele acestea.
Istoria Palatului Suțu se împarte în trei perioade, fiecare cu o poveste aparte. Nașterea i se datorează postelnicului Costache Gr. Suțu care și-a construit un palat demn de aspirațiile voievodale pe care le nutrea. Personaj controversat, măcinat de felurite ambiții și conflicte personale sau politice, el rămâne în istoria Bucureștiului prin acest minunat așezământ construit în 1833-1834 într-o manieră complet diferită de obiceiurile vremii, însă în ton cu “apucăturile” europene. Emanoil Hagi-Mosco descria în câteva cuvinte perspectiva nouă pe care o aducea construcția „Intrarea majestuoasă, largă, înaltă, inversul intrărilor caselor vechi româneşti, cu intrare îngustă. Ferestre largi cu oberlichturi ogivale, inversul ferestrelor obişnuite la noi, pătrate sau dreptunghiulare. […] Spatele clădirii, care pe vremuri dădea în grădină, identic cu faţada principală, inversul caselor noastre al căror spate nu corespundea întru nimic cu faţada. La cunoştinţa mea, iarăşi un singur exemplu de acest fel.” În obiceiul specific postelnicului, înainte de finalizarea construcției, izbucnește un scandal cu arhitecții Konrad Schwink și Johann Veit împotriva cărora primul înregistrează o plângere la Vornicia Bucureștiului în 25 mai 1834, în care acuza calitatea sobelor și bolta amenințată de surpare.
În anii ce urmează Costache Gr. Suțu este ocupat cu uneltirile și scandalurile politice, fiind un adversar permanent al ocupanților tronului pe care și l-ar fi dorit cu siguranță pentru sine. A rămas de notorietate disputa cu Cuza atât pe teme publice cât și pe teme mai frivole. Cum a fost de exemplu emblema Șuților, smulsă de pe intrare de pompieri, într-o noapte, la ordinul lui Cuza pe motiv că aceasta semăna prea mult cu însemnele naționale.
Așadar, abia în 1862 palatul este desăvârșit prin grija sculptorului Karl Storck, care finisează interiorul adăugând actualul centru de greutate al palatului, somptuoasa scară reflectată în oglinda de Murano. Tot năbădăioasă a fost și viața intimă a postelnicului, așa cum poate bănuiești. Costache Suțu a avut 5 copii (4 fete și un băiat) cu soția și, ce să vezi, 5 copii (4 fete și un băiat) cu amanta. Moștenitorul însă a fost singurul său fiu oficial, Grigore Șuțu, care devine proprietar de drept în 1875. Și odată cu acest moment începe perioada de maturitate a palatului care înflorește sub îngrijirea soților Grigore și Irina Suțu, devenind cel mai important reper al balurilor bucureștene dedicate doar celei mai exclusiviste protipendade a vremurilor. Însuși regele Carol I onora cu prezența sa evenimentele cele mai importante, cum erau balurile de revelion. Atenția care a atras-o palatul a necesitat o întreținere și o permanentă preocupare pentru înfrumusețare, atât la interior cât și la exterior. Mi-a plăcut grozav o altă descriere a lui Emanoil Hagi-Mosco care zicea „De-a lungul celor două balcoane ale palatului erau instalate ţevi de fier, pe toată întinderea lor, cu găurele apropiate, prin care ardea gazul […]. În mijlocul balconului, un soare, de mari dimensiuni, ale cărui raze erau făcute din asemenea ţevi luminate de gazul care ieşea prin ele. În spatele leilor şi soarelui de peste cele două porţi de la intrarea în curte, un dispozitiv la fel ilumina emblema”.
Palatul continuă să fie reședință până la naționalizare, în 1956, când, după o renovare care durează 2 ani, devine sediul Muzeului Municipiului București. Își începe astfel cea de a treia poveste, una în care avem șansa să contribuim și noi. Aspectul interior al clădirii este în cea mai mare măsură identic cu cel din 1962. Rămânând nemodificată vreme de 150 de ani, clădirea intră într-un club foarte elitist din care fac parte prea puține clădiri din București, clădiri care să-și fi păstrat neatinsă identitatea originală. Ce-i drept decorurile interioare sunt atât de frumoase încât probabil n-au stârnit creativitatea niciunui vizionar modernist.
Îți spuneam mai devreme că în această perioadă poți vizita doar expoziții temporare. Una dintre ele, cea prezentă de-a lungul pereților holului central, o anunțam săptămâna trecută pe Facebook. Este o expoziție de fotografie cu arhitectură interbelică în București. O alta, destul de provocatoare prin subiect și exponate se numește “Pentru o istorie a simbolurilor: tatuajul în Romania”. Este realizată în parteneriat cu Institutul medico-legal Mina Minovici și prezintă colecția didactică de tatuaje a dr. Nicolae Minovici.
La etaj, alături o mică expoziție dedicată pictorului Gheorghe Tattarescu “Vindecări miraculoase” se întinde pe cea mai mare suprafață „Numele meu a fost Constantin Basarab Brâncoveanu”. Povestea expoziției este spusă la persoana I, ceea ce m-a invitat să trăiesc câteva clipe din soarta unuia dintre cei mai valoroși români. Expoziția este realizată bine, te poartă prin poveste, punându-ți la fiecare pas câte o informație utilă în traista cu care ai venit. Asta desigur, dacă ai venit cu traista cât de cât goală și ești dispus(ă) să o umpli cu câte ceva de acolo.
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 29-30 Aprilie -
05/05/2017 @ 08:35
[…] copiii cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani la o serie de activități desfășurate la Palatul Suțu. Pornind de la propriile experiențe, de la familiile care au locuit în cele două clădiri și de […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 22-23 Aprilie -
19/04/2017 @ 18:26
[…] Duminică Muzeul Municipiului Bucureşti ne invită în mansarda Casei Filipescu-Cesianu la un spectacol inedit în care actrița Irina Movilă, soprana Mihaela Andrei și chitaristul și compozitorul Adrian Andrei propun o călătorie în adâncurile creației populare românești prin intermediul poeziei și muzicii de inspirație folclorică. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziției “Muzeul vârstelor – povestea fiecăruia dintre noi, de la copilărie la senectute” în termen de 30 de zile. […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 15-16 Aprilie -
12/04/2017 @ 08:29
[…] posibil duel te-ar face mult mai atent la limitele libertăţii personale. Expoziţia de la Palatul Suţu prezintă în premieră povestea ultimului duel din România, care a avut loc în anul 1898 la […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 25-26 Martie -
06/04/2017 @ 08:38
[…] martie la Casa Filipescu-Cesianu (expoziția „Muzeul vârstelor”) și, în luna aprilie, la Palatul Suțu. Pornind de la propriile experiențe, de la familiile care au locuit în cele două clădiri și de […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 8-9 Aprilie -
05/04/2017 @ 21:12
[…] de Chitară Valahia și Muzeul Municipiului București ne invită la Gala celei de a IV-a ediții a Concursului național Treptele Chitarei, […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 1-2 Aprilie -
30/03/2017 @ 13:32
[…] Duminică Muzeul Municipiului Bucureşti ne invită la Casa Filipescu-Cesianu pentru a ne bucura de piesa „Întâlnire cu Shakespeare” care este o colecție de scene reprezentative pentru operele lui William Shakespeare, culegând personaje și întâmplări din lucrări consacrate precum „Romeo și Julieta”, „Visul unei nopți de vară”, „Îmblânzirea scorpiei”, „Hamlet”, „A douăsprezecea noapte”, „Nevestele vesele din Windsor”, și „Cum vă place”. Pasiunea, Melancolia, Umorul și Iubirea sunt dimensiuni explorate de actorii implicați în interpretarea scenelor. Aceștia își propun să se „joace” cu ajutorul scenariului bogat oferit de scenele alese pentru această călătorie – însoțite de acordurile cristaline ale corzilor de chitară însuflețite de Adrian Andrei – scene ale căror protagoniști sunt șapte tineri actori în devenire, acționând și reacționând la spiritualitatea, forța și umorul pe care marele William Shakespeare le-a semănat în lucrările sale. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la muzeul care găzduieşte spectacolul, în termen de 30 de zile. […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 21-22 Iuanuarie -
19/01/2017 @ 07:52
[…] Sâmbătă Muzeul Municipiului Bucureşti ne invită la Casa Filipescu-Cesianu pentru a ne bucura de piesa „Întâlnire cu Shakespeare” care este o colecție de scene reprezentative pentru operele lui William Shakespeare, culegând personaje și întâmplări din lucrări consacrate precum „Romeo și Julieta”, „Visul unei nopți de vară”, „Îmblânzirea scorpiei”, „Hamlet”, „A douăsprezecea noapte”, „Nevestele vesele din Windsor”, și „Cum vă place”. Pasiunea, Melancolia, Umorul și Iubirea sunt dimensiuni explorate de actorii implicați în interpretarea scenelor. Aceștia își propun să se „joace” cu ajutorul scenariului bogat oferit de scenele alese pentru această călătorie – însoțite de acordurile cristaline ale corzilor de chitară însuflețite de Adrian Andrei – scene ale căror protagoniști sunt șapte tineri actori în devenire, acționând și reacționând la spiritualitatea, forța și umorul pe care marele William Shakespeare le-a semănat în lucrările sale. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la muzeul care găzduieşte spectacolul, în termen de 30 de zile. […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 14-15 Ianuarie -
12/01/2017 @ 09:27
[…] Muzeul Municipiului Bucureşti organizează la Muzeul Theodor Aman un spectacol ce îmbină poezia cu muzica. Spectacolul va […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 7-8 Ianuarie -
04/01/2017 @ 21:04
[…] pe care aştept cu nerăbdare să o descopăr, pentru că, şi înainte de prezentările de la Palatul Suţu, la observator prezentările se ţineau în format ecran, nu cupolă. Acum proiecţia se va face […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 10-11 Decembrie -
21/12/2016 @ 20:02
[…] Municipiului Bucureşti ne invită la Concertul „My Story” cu Marius Vernescu, desfăşurat Palatul Suţu. Emoţii puternice, îmbinând diferitele nivele semnificante, de la obiectual-concret până […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 17-18 Decembrie -
16/12/2016 @ 08:48
[…] Municipiului Bucureşti ne invită la concert, la Palatul Suţu. Emoţii puternice, îmbinând diferitele nivele semnificante, de la obiectual-concret până […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 26-27 Noiembrie -
23/11/2016 @ 21:52
[…] Palatul Suţu ne aşteaptă Adrian Şonka de la Observatorul Astronomic. Ne aşteaptă din nou să […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 19-20 Noiembrie -
16/11/2016 @ 21:23
[…] ne invită la Concertul “Etno Jazz” cu Marius Vernescu, desfăşurat în ziua de vineri la Palatul Suţu. Concertul îşi propune abordarea unor teme muzicale având ca influență folclorul tradițional […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 12-13 Noiembrie -
09/11/2016 @ 21:33
[…] Muzeul Municipiului Bucureşti ne invită la Casa Filipescu-Cesianu pentru a ne bucura de piesa „Întâlnire cu […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 5-6 Noiembrie -
02/11/2016 @ 20:37
[…] Muzeul Municipiului Bucureşti organizează la Muzeul Theodor Aman un spectacol ce îmbină poezia cu muzica. Spectacolul va […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 29-30 Octombrie -
26/10/2016 @ 22:40
[…] Bucureşti ne invită la Concertul “Istoria Jazz-ului II”, cu Marius Vernescu, desfăşurat la Palatul Suţu. Concertul îşi propune trecerea în revistă a momentelor cheie pentru evoluția Jazz-ului, […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru weekend 22-23 Octombrie -
19/10/2016 @ 22:30
[…] Muzeul Municipiului Bucureşti organizează la Muzeul Theodor Aman un spectacol ce îmbină poezia cu muzica. Spectacolul va avea […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 1-2 Octombrie -
29/09/2016 @ 09:37
[…] Bucureşti ne invită la Concertul “Istoria Jazz-ului I”, cu Marius Vernescu, desfăşurat la Palatul Suţu. Concertul îşi propune trecerea în revistă a momentelor cheie pentru evoluția Jazz-ului, o […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 23-24 Septembrie -
22/09/2016 @ 07:52
[…] veşti bune şi de la Palatul Suţu unde a revinit Adrian Şonka de la Observatorul Astronomic. Ne aşteaptă din nou să facem o […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 17-18 Septembrie -
14/09/2016 @ 18:53
[…] veşti bune şi de la Palatul Suţu unde a revinit Adrian Şonka de la Observatorul Astronomic. Ne aşteaptă din nou să facem o […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 3-4 Septembrie -
31/08/2016 @ 20:33
[…] Aceeaşi Irina Movilă şi Adrian Andrei care ne invită şi duminică seara, de data aceasta la Casa Filipescu Cesianu la spectacolul studiu acompaniat de chitară clasică „Întâlnire cu Shakespeare” care este o colecție de scene reprezentative pentru operele lui William Shakespeare, culegând personaje și întâmplări din lucrări consacrate precum „Romeo și Julieta”, „Visul unei nopți de vară”, „Îmblânzirea scorpiei”, „Hamlet”, „A douăsprezecea noapte”, „Nevestele vesele din Windsor”, și „Cum vă place”. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la muzeul care găzduieşte spectacolul, în termen de 30 de zile. Întrucât expoziţia permanentă a Casei Filipescu – Cesianu nu este încă deschisă, participanţii la vor beneficia de vizitare gratuită la Palatul Suţu. […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru weekend 11-12 Iunie -
08/06/2016 @ 19:34
[…] Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu îl găzduieşte pe Adrian Şonka. Ţi-am povestit despre el odată cu Observatorul Astronomic pe care l-am descoperit cu ocazia unei prezentări de astronomie. Acum, din fericire, Observatorul este închis pentru renovările de care avea atât de mare nevoie. Partea mai puţin bună este că întâlnirile de sâmbătă seară cu Adrian Şonka nu mai aveau unde să se ţină. Însă universul (dacă nu el atunci cine!?) m-a făcut să-l redescopăr printre evenimentele organizate la Palatul Şuţu. Şi te invit, cu foarte mare bucurie şi încredere să mergi să descoperi astronomia în cel mai distractiv şi relaxat mod cu putinţă. Cred din toată inima că un subiect atât de complicat şi serios ca o călătorie prin univers are nevoie de o provizie sănătoasă de voie bună. Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se va folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale. Prezentarea este o proiecție pe întuneric, însoțită de explicații live. Participanții vor vedea cum arată cerul văzut cu ochiul liber și prin telescop, dar și o colecție de obiecte observate până în prezent de astronomi. Preţul unui bilet este 5 lei. […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 4-5 Iunie -
03/06/2016 @ 10:11
[…] la Muzeul Theodor Aman va fi Recital solo chitară cu Radu Vâlcu. Sâmbătă la Palatul Suțu, recital solo pian, cu Claudia Mădălina Dănilă, iar duminică tot la Palatul […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 14-15 Mai -
11/05/2016 @ 18:40
[…] Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu împreună Fundația Colegiului Medicilor din Municipiul București, ne invită să vizităm expoziția „Spitale dispărute ale Bucureștiului”, deschisă în curtea Palatului Suțu. Expoziția oferă o privire asupra activității spitalelor bucureștene a căror funcționare a fost sistată ca urmare a cutremurelor, a bombardamentelor din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, a demolărilor și restructurărilor din Perioada Comunistă, sau a lipsei de finanțare și a proceselor de retrocedare din perioada postdecembristă. […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 7-8 Mai -
04/05/2016 @ 22:30
[…] Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu îl găzduieşte pe Adrian Şonka. Ţi-am povestit despre el odată cu Observatorul Astronomic pe care l-am descoperit cu ocazia unei prezentări de astronomie. Acum, din fericire, Observatorul este închis pentru renovările de care avea atât de mare nevoie. Partea mai puţin bună este că întâlnirile de sâmbătă seară cu Adrian Şonka nu mai aveau unde să se ţină. Însă universul (dacă nu el atunci cine!?) m-a făcut să-l redescopăr printre evenimentele organizate la Palatul Şuţu. Şi te invit, cu foarte mare bucurie şi încredere să mergi să descoperi astronomia în cel mai distractiv şi relaxat mod cu putinţă. Cred din toată inima că un subiect atât de complicat şi serios ca o călătorie prin univers are nevoie de o provizie sănătoasă de voie bună. Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se va folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale. Prezentarea este o proiecție pe întuneric, însoțită de explicații live. Participanții vor vedea cum arată cerul văzut cu ochiul liber și prin telescop, dar și o colecție de obiecte observate până în prezent de astronomi. Preţul unui bilet este 5 lei. […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 16-17 Aprilie -
13/04/2016 @ 20:37
[…] Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu împreună Fundația Colegiului Medicilor din Municipiul București, ne invită să vizităm expoziția „Spitale dispărute ale Bucureștiului”, deschisă în curtea Palatului Suțu. Expoziția oferă o privire asupra activității spitalelor bucureștene a căror funcționare a fost sistată ca urmare a cutremurelor, a bombardamentelor din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, a demolărilor și restructurărilor din Perioada Comunistă, sau a lipsei de finanțare și a proceselor de retrocedare din perioada postdecembristă. […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 9-10 Aprilie -
06/04/2016 @ 19:06
[…] Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu îl găzduieşte pe Adrian Şonka. Ţi-am povestit despre el odată cu Observatorul Astronomic pe care l-am descoperit cu ocazia unei prezentări de astronomie. Acum, din fericire, Observatorul este închis pentru renovările de care avea atât de mare nevoie. Partea mai puţin bună este că întâlnirile de sâmbătă seară cu Adrian Şonka nu mai aveau unde să se ţină. Însă universul (dacă nu el atunci cine!?) m-a făcut să-l redescopăr printre evenimentele organizate la Palatul Şuţu. Şi te invit, cu foarte mare bucurie şi încredere să mergi să descoperi astronomia în cel mai distractiv şi relaxat mod cu putinţă. Cred din toată inima că un subiect atât de complicat şi serios ca o călătorie prin univers are nevoie de o provizie sănătoasă de voie bună. Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se va folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale. Prezentarea este o proiecție pe întuneric, însoțită de explicații live. Participanții vor vedea cum arată cerul văzut cu ochiul liber și prin telescop, dar și o colecție de obiecte observate până în prezent de astronomi. Preţul unui bilet este 5 lei. […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 2-3 Aprilie -
01/04/2016 @ 11:05
[…] Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu îl găzduieşte pe Adrian Şonka. Ţi-am povestit despre el odată cu Observatorul Astronomic pe care l-am descoperit cu ocazia unei prezentări de astronomie. Acum, din fericire, Observatorul este închis pentru renovările de care avea atât de mare nevoie. Partea mai puţin bună este că întâlnirile de sâmbătă seară cu Adrian Şonka nu mai aveau unde să se ţină. Însă universul (dacă nu el atunci cine!?) m-a făcut să-l redescopăr printre evenimentele organizate la Palatul Şuţu. Şi te invit, cu foarte mare bucurie şi încredere să mergi să descoperi astronomia în cel mai distractiv şi relaxat mod cu putinţă. Cred din toată inima că un subiect atât de complicat şi serios ca o călătorie prin univers are nevoie de o provizie sănătoasă de voie bună. Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se va folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale. Prezentarea este o proiecție pe întuneric, însoțită de explicații live. Participanții vor vedea cum arată cerul văzut cu ochiul liber și prin telescop, dar și o colecție de obiecte observate până în prezent de astronomi. Preţul unui bilet este 5 lei. […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 27-28 Februarie -
24/02/2016 @ 20:59
[…] Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu îl găzduieşte pe Adrian Şonka. Ţi-am povestit despre el odată cu Observatorul Astronomic pe care l-am descoperit cu ocazia unei prezentări de astronomie. Acum, din fericire, Observatorul este închis pentru renovările de care avea atât de mare nevoie. Partea mai puţin bună este că întâlnirile de sâmbătă seară cu Adrian Şonka nu mai aveau unde să se ţină. Însă universul (dacă nu el atunci cine!?) m-a făcut să-l redescopăr printre evenimentele organizate la Palatul Şuţu. Şi te invit, cu foarte mare bucurie şi încredere să mergi să descoperi astronomia în cel mai distractiv şi relaxat mod cu putinţă. Cred din toată inima că un subiect atât de complicat şi serios ca o călătorie prin univers are nevoie de o provizie sănătoasă de voie bună. Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se va folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale. Prezentarea este o proiecție pe întuneric, însoțită de explicații live. Participanții vor vedea cum arată cerul văzut cu ochiul liber și prin telescop, dar și o colecție de obiecte observate până în prezent de astronomi.. Preţul unui bilet este 5 lei. […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 6-7 Februarie -
04/02/2016 @ 08:50
[…] Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu îl găzduieşte pe Adrian Şonka. Ţi-am povestit despre el odată cu Observatorul Astronomic pe care l-am descoperit cu ocazia unei prezentări de astronomie. Acum, din fericire, Observatorul este închis pentru renovările de care avea atât de mare nevoie. Partea mai puţin bună este că întâlnirile de sâmbătă seară cu Adrian Şonka nu mai aveau unde să se ţină. Însă universul (dacă nu el atunci cine!?) m-a făcut să-l redescopăr printre evenimentele organizate la Palatul Şuţu. Şi te invit, cu foarte mare bucurie şi încredere să mergi să descoperi astronomia în cel mai distractiv şi relaxat mod cu putinţă. Cred din toată inima că un subiect atât de complicat şi serios ca o călătorie prin univers are nevoie de o provizie sănătoasă de voie bună. Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se va folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale. Prezentarea este o proiecție pe întuneric, însoțită de explicații live. Participanții vor vedea cum arată cerul văzut cu ochiul liber și prin telescop, dar și o colecție de obiecte observate până în prezent de astronomi.. Preţul unui bilet este 5 lei. […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 30-31 Ianuarie -
27/01/2016 @ 20:38
[…] Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu îl găzduieşte pe Adrian Şonka. Ţi-am povestit despre el odată cu Observatorul Astronomic pe care l-am descoperit cu ocazia unei prezentări de astronomie. Acum, din fericire, Observatorul este închis pentru renovările de care avea atât de mare nevoie. Partea mai puţin bună este că întâlnirile de sâmbătă seară cu Adrian Şonka nu mai aveau unde să se ţină. Însă universul (dacă nu el atunci cine!?) m-a făcut să-l redescopăr printre evenimentele organizate la Palatul Şuţu. Şi te invit, cu foarte mare bucurie şi încredere să mergi să descoperi astronomia în cel mai distractiv şi relaxat mod cu putinţă. Cred din toată inima că un subiect atât de complicat şi serios ca o călătorie prin univers are nevoie de o provizie sănătoasă de voie bună. Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se va folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale. Prezentarea este o proiecție pe întuneric, însoțită de explicații live. Participanții vor vedea cum arată cerul văzut cu ochiul liber și prin telescop, dar și o colecție de obiecte observate până în prezent de astronomi.. Preţul unui bilet este 5 lei. […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru weekend 23-24 Ianuarie -
20/01/2016 @ 20:31
[…] Franței, la Institutul Cultural Francez din București, la Institutul Cultural Român, la Palatul Șuțu, la teatre, festivaluri de muzică, posturi de radio și de televiziune, precum și în cadrul […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 16-17 Ianuarie -
13/01/2016 @ 21:40
[…] Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne invită la cea de a 20-a ediţie a Salonului Internaţional de Artă Fotografică a României. […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 9-10 Ianuarie -
08/01/2016 @ 10:24
[…] Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine. […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 12-13 Decembrie -
12/12/2015 @ 08:16
[…] atât prin conţinutul evenimentelor cât şi prin locurile elegante în care se desfăşoară. Palatul Şuţu nu are nevoie de nici o altă prezentare, însă la Muzeul Nottara trebuie să spun că este un […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 28-29 Noiembrie - 100 de locuri din Bucuresti
25/11/2015 @ 19:51
[…] Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu îl găzduieşte pe Adrian Şonka. Ţi-am povestit despre el odată cu Observatorul Astronomic pe care l-am descoperit cu ocazia unei prezentări de astronomie. Acum, din fericire, Observatorul este închis pentru renovările de care avea atât de mare nevoie. Partea mai puţin bună este că întâlnirile de sâmbătă seară cu Adrian Şonka nu mai aveau unde să se ţină. Însă universul (dacă nu el atunci cine!?) m-a făcut să-l redescopăr printre evenimentele organizate la Palatul Şuţu. Şi te invit, cu foarte mare bucurie şi încredere să mergi să descoperi astronomia în cel mai distractiv şi relaxat mod cu putinţă. Cred din toată inima că un subiect atât de complicat şi serios ca o călătorie prin univers are nevoie de o provizie sănătoasă de voie bună. Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se va folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale. Prezentarea este o proiecție pe întuneric, însoțită de explicații live. Participanții vor vedea cum arată cerul văzut cu ochiul liber și prin telescop, dar și o colecție de obiecte observate până în prezent de astronomi.. Preţul unui bilet este 5 lei. […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 31 Octombrie - 1 Noiembrie - 100 de locuri din Bucuresti
28/10/2015 @ 20:22
[…] bună, începând din Octombrie Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu îl găzduieşte din nou pe Adrian Şonka. Ţi-am povestit despre el odată cu Observatorul […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 24-25 Octombrie - 100 de locuri din Bucuresti
21/10/2015 @ 19:24
[…] bună, începând din Octombrie Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu îl găzduieşte din nou pe Adrian Şonka. Ţi-am povestit despre el odată cu Observatorul […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 17-18 Octombrie - 100 de locuri din Bucuresti
15/10/2015 @ 08:38
[…] bună, începând din Octombrie Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu îl găzduieşte din nou pe Adrian Şonka. Ţi-am povestit despre el odată cu Observatorul […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 10-11 Octombrie - 100 de locuri din Bucuresti
07/10/2015 @ 17:21
[…] bună, începând din Octombrie Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu îl găzduieşte din nou pe Adrian Şonka. Ţi-am povestit despre el odată cu Observatorul […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 3-4 Octombrie - 100 de locuri din Bucuresti
30/09/2015 @ 18:14
[…] Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine. […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 12-13 Septembrie - 100 de locuri din Bucuresti
09/09/2015 @ 15:41
[…] Palatul Suţu este sărbătorită timp de 6 săptămâni aniversarea de 70 de ani a Teatrului Ţăndărică […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 29-30 August - Bucuresti
01/09/2015 @ 12:41
[…] Palatul Suţu este sărbătorită timp de 6 săptămâni aniversarea de 70 de ani a Teatrului Ţăndărică […]