Idei pentru weekend 23-24 Ianuarie

ianuarie 20, 2016 în Evenimente de Alex

la un ceai

22 Ianuarie începând cu ora 20 – French Swing, Jazz & Tango

Prietenii de La un Ceai (strada Luigi Cazzavillan nr. 25) ne invită la o seară romantică pe muzica anilor 30′ din Micul Paris – Bucureștiul interbelic: tango și cântece franțuzești cu acorduri de swing-jazz alături de: Diana Tudor (voce) si Alexandru Burcă (pian). Repertoriul include piese celebre precum Sous le ciel de Paris, Champs-Elysees, Et si tu n’existais pas, Vrei sa ne intalnim sambata seara, Zaraza etc. Diana Tudor este solista unei formații vocal-instrumentale de chansonete franțuzești, swing-jazz și tangouri românești din Bucureștiul Interbelic (‘Micul Paris’), al cărei repertoriu constituie un proiect cultural singular în România: ‘DE LA PARIS LA MICUL PARIS’. Acest proiect, care este un spectacol de referință în peisajul muzical românesc și nu numai, prin valorificarea patrimoniului cultural românesc ca parte a patrimoniului cultural european, va include concerte și spectacole în cadrul Ambasadei Franței, la Institutul Cultural Francez din București, la Institutul Cultural Român, la Palatul Șuțu, la teatre, festivaluri de muzică, posturi de radio și de televiziune, precum și în cadrul altor evenimente culturale. Rezervări la 0734 195 395. Suport artist: 25 lei

Sursă și detalii


tales-and-fairies-recital-iustin-galea

23 Ianuarie începând cu ora 11.30 – Tales and Fairies

La începutul verii am ajuns întâmplător în Serendipity şi la nici 20 de minute după ce am ajuns a început un recital de vioară electrică care a sunat divin. Un amestec echilibrat de clasic şi modern, de visare şi ritm care ne-au îmbucurat seara aceea şi ne-a lăsat bine întipărită în memorie o amintire minunată. Alături de CD-ul cumpărat în acea seară de la Iustin am acum şi al doilea album şi le ascult pe ambele destul de des. Prin urmare, recomandarea asta vine din tot sufletul, e ca şi cum aş vrea să împart o amintire cu tine. Mergi şi bucură-te de unul din momentele mele favorite de anul trecut. Se întâmplă tot la Serendipity Tea, pe strada Dumbrava Rosie nr 12. Participarea la eveniment se face pe bază de rezervare exclusiv la adresa de email: events@serendipity-tea.ro cu rugămintea de a include un număr de telefon de contact pentru a putea face reconfirmarea telefonică a numărului de locuri în ziua evenimentului.

Sursă și detalii


observator

23 Ianuarie, începând cu ora 19 – Prezentări de astronomie

Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu îl găzduieşte pe Adrian Şonka. Ţi-am povestit despre el odată cu Observatorul Astronomic pe care l-am descoperit cu ocazia unei prezentări de astronomie. Acum, din fericire, Observatorul este închis pentru renovările de care avea atât de mare nevoie. Partea mai puţin bună este că întâlnirile de sâmbătă seară cu Adrian Şonka nu mai aveau unde să se ţină. Însă universul (dacă nu el atunci cine!?) m-a făcut să-l redescopăr printre evenimentele organizate la Palatul Şuţu. Şi te invit, cu foarte mare bucurie şi încredere să mergi să descoperi astronomia în cel mai distractiv şi relaxat mod cu putinţă. Cred din toată inima că un subiect atât de complicat şi serios ca o călătorie prin univers are nevoie de o provizie sănătoasă de voie bună. Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se va folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale. Prezentarea este o proiecție pe întuneric, însoțită de explicații live. Participanții vor vedea cum arată cerul văzut cu ochiul liber și prin telescop, dar și o colecție de obiecte observate până în prezent de astronomi.. Preţul unui bilet este 5 lei.

Sursă și detalii


snow-fight

23 Ianuarie, între orele 10.30-13 – Bătaie cu zăpadă pentru copii (4-8 ani)

Ei, nu ştiu dacă ai nevoie de un eveniment ca să te baţi cu zăpadă, dar l-am pus aici pentru că mi s-a părut tare distractivă iniţiativa oamenilor acestora. Practic îi invită pe cei mici în Parcul Tineretului, Brâncoveanu (întâlnire la metrou) la o bătaie sănătoasă şi organizată cu bulgări. Zic ei aşa: „Suntem actori, ne ocupăm cu teatrul și poveștile pentru copii, dar în același timp suntem parte din generația de mijloc. Așadar e datoria noastră să le arătăm copiilor care vin la atelierele noastre de teatru de umbre (și nu numai lor) unul din cele mai frumoase jocuri ale copilăriei noastre: bătaia cu zăpadă. Este mult mai practic decât să afle din povești. Cum o bătaie cu zăpadă are nevoie de o gașcă mare vă invităm pe toți alături de noi, de data aceasta în zăpadă. Haideți sâmbătă cu ei să afle tot ce știm noi despre bulgăreală: cum se face o cazemată rezistentă, cum se frământă bulgărele de zăpadă perfect, cum se aruncă la țintă și care sunt strategiile de atac. Ne împărțim în două echipe și îi dăm drumul la bătaie. :). Confirmați participarea la 0731 938 336. Intrarea e liberă.”

Sursă și detalii


deserturi la un ceai

23-24 Ianuarie, între orele 10.30-13 – Deserturi inspirate de Audrey Hepburn

Inspirați de frumusețea, naturalețea și eleganța actriței Audrey Hepburn, creativele gazde de La un Ceai (strada Luigi Cazzavillan nr. 25) au pus la cale un nou weekend plin de dulcegării. Așa că sâmbătă și duminică, 23 și 24 ianuarie, veți găsi la ceainăria La un Ceai trei deserturi noi, delicioase și elegante. Rezervări la 0734 195 395.
1. „My Fair Laidy” – espresso cheescake
2. Biscuiței „Sabrina” cu bezea și fistic numai buni de servit lângă o ceașcă aburindă de ceai
3. Tort „Breakfast at Tiffany’s” cu mouse de miere și blat cu ceai Earl Grey

Sursă și detalii


salonul international de fotografie

12 Ianuarie – 20 Martie – Salonul International de Arta Fotografica

La Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne invită la cea de a 20-a ediţie a Salonului Internaţional de Artă Fotografică a României. Salonul reuneşte operele celor mai importanţi fotografi din lume. Expoziţia este o sinteză a competiţiei la care au participat 1960 de fotografii a 240 de fotografi din 39 de ţări. Dintre acestea 400 de fotografii au fost acceptate şi 38 premiate. Doar acestea din urmă vor fi expuse. Deci cele mai bune din cele mai bune.

Sursă și detalii


marissiaux

23-24 Ianuarie, începând cu ora 11 Poveştile lui Marissiaux. Ateliere de fotografie si pictură

Înainte să recomand atelierul acesta am mers să-l văd cu ochii mei. În fapt nu-s chiar ai mei, sunt ai celui mai mare, care se încadrează în categoria de vârstă 10-14 ani căreia îi este adresat atelierul. Concluzia lui „bun”. I-a plăcut, a aflat informaţii, s-a murdărit cu cărbune exact cât trebuie ca să fie distractiv, dar să-l mai primească mama în casă. Deci totul a fost excelent. Aşadar nu uita că sâmbătă şi duminică de la 11 copiii de 10-14 ani sunt aşteptaţi la MNAR, intrarea dinspre biserica Kretzulescu sau magazinul Muzica în caz că nu ştii unde e primul reper. Taxa de participare: 4 lei / persoană (bilet întreg pentru accesul în expoziţie, la care se aplică reducerile şi gratuităţile obişnuite, adică fi’miu n-a plătit practic nimic). Daca vrei sa ramai alaturi de copii, organizatorii sunt primitori, eu n-am ramas :). Atelierele sunt concepute în jurul operei lui Gustave Marissiaux (1872 – 1929), nume de referinţă pentru fotografia belgiană şi sunt susţinute de artişti vizuali (pictori, fotografi membri ANAVC). Scopul lor este înţelegerea actului de creaţie, a felului în care se alege subiectul şi transformarea acestuia în operă de artă. Participarea la program se face pe bază de înscriere, în limita locurilor disponibile, la numerele de telefon: 021/314.81.19 şi 021/313.30.30.30 interior 923 sau prin e-mail la adresele:programari@art.museum.ro sau familii@art.museum.ro.

Sursă și detalii


copaci imbracati

19-24 Ianuarie – Îmbracă și TU un copac cu haine pentru oamenii fără adăpost

De iniţiativele Samusocial ştiu doar lucruri bune, iar acum câteva luni îţi recomandam să nu le ocoleşti o campanie care se desfăşura tot în Cişmigiu. Acum te încurajez din nou să treci pe acolo,  în Parcul Cişmigiu, intrarea de lângă staţia de troleu (Vel Pitar), pe lângă chioşcul de ziare (vizavi de Primăria Capitalei). Da da, acel chioşc de ziare pe care ziceam în articolul despre parc că trebuie să-l salutăm mai respectuos de acum încolo din motive obiective. Aşadar, dacă ai haine care ar putea încălzi pe cineva în loc să stea printr-o cutie de vechituri profită de ocazie şi fă o fapta bună.

Sursă și detalii


Muzeul Hartilor

23 Ianuarie, începând cu ora 11:30 – Muzeul Hartilor

Asta e o recomandare foarte subiectivă. Evenimentul ăsta nu prea e un eveniment, ci mai degrabă un motiv să mergi să vizitezi Muzeul Hărţilor. E prima oară când observ un eveniment legat de acest muzeu, care e cam… liniştit. Mi s-a părut simpatică iniţiativa celor de la Harta Mea care nu zic mai mult, doar că mergem acolo. Nu sunt detalii şi sincer s-ar putea nici să nu se întâmple nimic. Dar văzându-l mi-am imaginat un număr chiar şi doar de câteva zeci de persoane care intră în acelaşi timp în acest muzeu dându-i brusc o tonă de energie. Dacă vrei să afli mai multe poţi citi aici frumosul articol scris de Ioana de la Călătorscop si dacă te tentează, nu uita sâmbătă la 11.30 🙂

Sursă și detalii


byron

22 Ianuarie, începând cu ora 22 – Concert acustic byron la Clubul Țăranului

Aici aş fi vrut tare să merg, dar… nu-mi iese. Aşa că poate mergi tu şi îmi spui şi mie apoi cum a fost. Măcar aşa din poveşti să mă bucur şi eu. E vorba de primul concert Byron din 2016 care va avea loc vineri, 22 ianuarie, la Clubul Tăranului. Biletele se găsesc în reţeaua www.iabilet.ro (magazinele SAY Shops, UMAN, Senia, IQ BOX, agenţiile Perfect Tour, automatele Zebra Pay) şi costă 35 de lei.

Sursă și detalii


arhiva de geografie24 Ianuarie, între orele 11.45-17 – Bazilescu – Mănăstirea Chiajna – Lacul Morii

Nu intenţionam să fac un foileton din proiectul lui Andrei Ionel însă ideile lui mă obligă să-l recomand săptămână de săptămână. Dacă n-ai citit propunerile de săptămânile trecute atunci află că Andrei este un pasionat de geografie ale cărui tururi ghidate prin Bucureşti le urmăresc de câteva luni. Este creatorul blogului Arhiva de Geografie, care însă nu mai are în prezent conţinut deoarece acesta a fost transferat către un proiect mai elaborat, o carte cu acelaşi nume. Pentru susţinerea acestui proiect organizează şi aceste excursii ghidate prin Bucureşti, iar unele dintre ele sunt super interesante. Ca cea care va avea loc duminică si care va acoperi zona Bazilescu – Mănăstirea Chiajna – Lacul Morii. Aceasta se va desfăşura pe un traseu de 15 kilometri, care va porni de la staţia de metrou Parc Bazilescu, ieşirea dinspre parc şi se va termina la staţia de metrou Crângaşi. În plus, se pare va fi organizată o expediţie relativ similară şi sâmbătă însă cu un grad de dificultate ceva mai ridicat. Detalii găseşti pe link-ul alăturat.

Sursă și detalii


castele si conace14-31 Ianuarie, între orele 11-16:30 – Castele și conace revitalizate

Asociația ARCHÉ ne invită să descoperim poveștile din spatele proiectelor de revitalizare a unor castele și conace de pe întreg teritoriul României, relatate chiar de către cei care le-au inițiat și implementat: proprietari și administratori, intervievați de membrii echipei ARCHÉ în cadrul unui proces laborios de documentare și cercetare. Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Național Cotroceni de marți până duminică, în intervalul orar 9:30 – 16:30, în baza actului de identitate în original.

Sursă și detalii


logo-Ateliere-de-creatie

23-24 Ianuarie, între orele 11-16:30 – Ateliere  gratuite de Creatie pentru copii la Creart

Atelierele de creație organizate de Creart (Piața Lahovari, nr. 7) reprezintă o platformă de workshopuri diferite ca tematică și tehnică. În cadrul acestor ateliere, cei mici vor putea explora domeniul vast al artei şi nu numai. Scopul acestui proiect este educația prin creație, ajutându-i pe copii să își dezvolte atenția, abilitățile practice și creativitatea. În fiecare sâmbătă cei mici sunt așteptați la atelierele „Bunele maniere se învață!” (11-12.30), „Să ne jucăm inteligent!(13-14.30) și„Universul Picturii” (15-16.30) – pictură pe sticlă, lemn și hârtie, iar duminică la atelierele Instrumente Vesele”(11-12.30), „Micii Bucătari” (13-14.30), „Bagheta Magică(15-16.30) și „Lumea Basmelor (17-18). Un copil va putea fi înscris la un singur atelier, o dată la două săptămâni.  Înscrierile la Atelierele de creație pentru copii se fac de Luni până Vineri, între orele 9-17, la adresa de e-mail ateliere@creart.ro sau la numerele de telefon 0723 664 186 / 0733 331 324.

Sursă și detalii


art antipa

23 Decembrie, începând cu ora 10.15 – Art Antipa,  Capra cu trei iezi, Ion Creangă

Muzeul „Grigore Antipa” vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele sunt un mod distractiv de a petrece timpul liber, fiind în același timp și o modalitate de a dezvolta creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al copiilor. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 160 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31. Înscrierile prin e-mail au prioritate.

Sursă și detalii


holy moly

24 Ianuarie, începând cu ora 10 – Urșii polari

Muzeul „Grigore Antipa” ne așteaptă duminica să-i aducem pe cei mici la Atelierele de creație cu imaginație Holy Molly. Chiar dacă pleci la drum cu materiale puține, dar cu sclipici din abundență… cu Holy Molly poți face orice îți propui. Tot ce-ți trebuie e puțin entuziasm și un dram de încredere. Din aţe, lipici, sclipici, nisip și hârtie, precum şi cu ajutorul crenguţelor şi al frunzelor culese de prin grădini şi parcuri, vom inventa cele mai năstrușnice creaţii care ne vor împodobi camerele şi zilele. Atelierele se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 9 ani. Înscrierea copiilor se face prin e-mail: info@antipa.ro, nejucam@holymolly.ro, sau la telefon 021.305.60.31, în limita a 15 locuri/grupă. Taxa de participare este de 50 lei/participant/ședință.

Sursă și detalii


 

antipa

22 Decembrie – 1 Mai – Cu Sânge Rece

Muzeul  „Grigore Antipa” ne invită să vizităm expoziţia temporară de reptile vii „Cu sânge rece”, deschisă în perioada 22 decembrie 2015 – 1 mai 2016. In perioada 22-31 Decembrie accesul este gratuit. Taipanul australian, cobra egipteană, vipera uriaşa africană, anaconda, şarpele cu clopoţei, cobra scuipătoare sau şarpele regal, sunt doar câteva dintre speciile care pot fi admirate în această expoziţie la Muzeul „Antipa”. Expoziţia „Cu sânge rece” oferă o fascinantă incursiune în lumea acestor misterioase vieţuitoare şi pune la dispoziţia vizitatorilor informaţii despre obiceiurile lor, despre cum se adaptează ele la mediul înconjurător, precum şi despre rolul pe care-l joacă în ecosistem. Programul de vizitare este de marţi până vineri între orele 10 – 18 (ultimul vizitator intră la ora 17) iar sâmbăta şi duminica între 10 – 19 (ultimul vizitator intră la ora 18). Preţurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar şi 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.

Sursă și detalii


find us

12 Decembrie – 28 Ianuarie – FIND_US – Expoziție în memoria fotografilor din Colectiv

Prin noiembrie câţiva oameni buni au pus la cale un proiect încărcat cu foarte multă emoţie, o expoziţie dedicată fotografilor din Colectiv. Sâmbătă 12 Decembrie a avut loc vernisajul. Expoziţia va avea loc la Hanul Gabroveni, iar în cadrul ei vor fi prezentate peste 200 de lucrări de fotografie, mare parte dintre acestea aparținând fotografilor prezenți în seara tragediei în clubul Colectiv. Această inițiativă este cea mai complexă expoziție pe această temă organizată până acum în România. Intrarea la expoziția #find_us va fi liberă, existând însă posibilitatea ca publicul să facă donații, sumele strânse urmând să susțină tratamentul fotografilor afectați de incendiul din Clubul Colectiv sau să ajungă la familiile acestora, greu încercate după tragicul eveniment. În plus se va organiza o licitație, toate lucrările expuse urmând a fi vândute, cu acelasi scop.  Programul de vizitare este luni – joi 14-22 si vineri – duminică 12-22.

Sursă și detalii

falsuri monetare

12 August 2015 – 29 mai 2016 – Falsuri Monetare 

Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine.

Sursă și detalii

Un articol din seria Idei pentru Weekend in Bucuresti

Ți-a plăcut? Spune și altora: