Idei pentru Weekend 29-30 August

Idei pentru Weekend 29-30 August

festivalul george enescu

30 August – 20 Septembrie – Festivalul George Enescu

Se întâmplă din nou, iar eu unul îl primesc cu mare bucurie. Entuziasmul vine din cel puţin două surse. Pe de o parte este festivalul în sine cu baia de magie muzicală pe care ne-o oferă an de an, numai bine cât să ne curăţăm de hiturile verii şi să ne pregătim de toamnă, mai atenţi la valorile care au trecut proba timpului. Pe de altă parte mă fascinează energia pe care festivalul o oferă cu dărnicie oraşului. An de an, de atât de mulţi ani, Festivalul George Enescu a devenit un reper al vieţii Bucureştiului, înălţându-i prin aura lui nobilă atât pe cei care îi apreciază conţinutul, dar şi pe ceilalţi. De parcă împăratul trece prin oraşul prăfuit de provincie şi toată lumea se simte obligată să-şi pună hainele cele bune indiferent cât de departe s-ar afla de traseul imperial. Şi tot indiferent de distanţa de la care l-au văzut sau nu pe împărat, toţi resimt o perioadă lungă aerul nobil pe care l-au respirat pentru câteva ore. Aşadar bine ai revenit pe la noi dragă Festivalule. Ne vom bucura toţi de prezenţa ta, indiferent dacă îţi vom păşi sălile sau nu. Evenimentele festivalului au loc la Ateneul Român, la Sala Palatului, la Opera Naţională, la UNMB, la Sala Radio şi la Grand Cinema & More. Toate detaliile le găseşti pe link-ul de mai jos.

Sursă și detalii


undercloud22-31 august – UNDERCLOUD

La Muzeul Naţional al Ţăranului Român are loc a VIII ediție a Festivalului Internațional de Teatru Independent – Undercloud. Anul acesta UNDERCLOUD are 3 secțiuni. Secțiunea Concurs unde participă 12 spectacole realizate de tineri creatori care se remarcă prin inovație și originalitate, secțiunea Invitați din România formată din spectacole în care joacă actori cu experiență și notorietate si secțiunea Invitați din străinătate in care sunt trei spectacole din Republica Moldova, și câte unul din Israel, Italia și Marea Britanie. UNDERCLOUD 2015 pregateste și de o serie de evenimente conexe, lansări de cărţi, ateliere şi conferinţe. Preţul unui bilet este de 35 RON.

Sursă și detalii


neta2015

28 August – 4 Septembrie – Festivalul Internațional de Teatru NETA 2015

Începând din 28 august 2015, sub pălăria cea nouă a Teatrului Naţional din Bucureşti, iniţiator, organizator şi gazdă, se va desfăşura Festivalul Internațional de Teatru NETA 2015, amplu eveniment teatral ce urmează să reunească la Bucureşti 13 producţii teatrale din 10 ţări membre ale reţelei NETA, rețea din care face parte, ca membru fondator, şi Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Deşi o stagiune a Naţionalului bucureştean se încheie în 14 iunie, iar următoarea începe la mijlocul lunii septembrie, vara aceasta, teatrul va fi cuprins de febra pregătirilor Festivalul Internaţional de Teatru NETA 2015, aflat la prima ediţie.  Timp de 8 zile, toate sălile Naţionalului bucureştean vor fi antrenate în această amplă reuniune de energii creatoare, invitate la Bucureşti să dea măsura Teatrului – erou al timpului present.  Coproducţii naţionale şi internaţionale, comedie, dramă şi teatru-dans, piese clasice şi contemporane, creaţii colective şi spectacole de autor, în viziuni regizorale dintre cele mai moderne, vor aduce cu ele o problematică diversă şi extrem de actuală, suflul naţional precum şi o amprentă umană universală. Trăiri şi pasiuni puternice, în interpretări de vârf, vor da măsura teatrului şi timpului pe care-l trăim. Un teatru viu, străbătut de pulsiuni violente, care tinde să ne apropie chiar şi trecutul, şi transcendentul, printr-un teatru vizual, cu o simbolistică bogată.

Sursă și detalii


idei weekend28-30 August, începând cu ora 2o – Pentru că Meriți

Evenimentul are loc în cadrul Platformei de Teatru Politic 2015 la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), în sala Auditorium.  Intrarea este liberă și se face pe bază de rezervare. Contact rezervări:  0721649746, teatrucomunitar@gmail.com. „Pentru că Meriți” propune analiza prin teatru a condiției, abuzurilor şi presiunilor la care sunt supuse femeile în România. Pentru că Meriți pune accentul în mod deosebit pe acele abuzuri legate de puterea de decizie a femeilor asupra propriului lor corp. Propunerea legislativă privind înființarea, funcționarea și organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină, interzicerea avorturilor și raportarea bărbaților români la conceptul de emancipare a femeii în anul 2015 sunt subiecte explorate în spectacol printr-un proces creativ de artă activă atât observațional cât și ficțional. Platforma de Teatru Politic 2015 este un proiect teatral și educațional care își propune să arhiveze, să documenteze și să dezbată, prin intermediul unor spectacole de teatru și ateliere, istorii marginalizate și ignorate adesea de sisteme care își produc propriile narațiuni de legitimare, pentru a-și justifica pactul cu „istoria convenabilă”.  Intrarea la toate spectacolele și evenimentele din cadrul Platformei de Teatru Politic va fi gratuită și toate evenimentele vor include discuții cu publicul.

Sursă și detalii


urban culture

28 August – 18 Septembrie, între orele 11:30-17:30 – Urban Culture

Afluxul de evenimente culturale m-a făcut să caut evenimente mai… urbane. Aşa am ajuns la un alt eveniment organizat de  un alt mall. De data asta Sun Plaza este responsabil de un eveniment dedicat pasionaților de artă urbană. Pe parcursul evenimentului, clientii Sun Plaza vor putea participa la manifestari si activitati din sfera culturii urbane. Programul evenimentului este de luni până vineri între orele 17:30 – 19:30, iar sâmbăta și duminica între orele 11:30 – 17:30. Cele 6 set-up-uri includ sesiuni de tips & tricks pentru riderii de BMX, lecții și show-uri de street dance, artisti ce executa tricouri personalizate, graffisti ce vor desena în timp real și diverse ateliere de arts & crafts pentru copii. Cei de la F64 vor expune pe perioada evenimentului 30 de fotografii cu tematica URBAN CULTURE!

Sursă și detalii


happy moves

29 August, între orele 09-22 – Happy Moves

Coca-Cola aduce în Herăstrău Happy Moves, conceptul inedit care combină sportul și distracția! Roaba de Cultură devine gazda unei arene cu probe sportive amuzante precum „Jump and stick”, “Human Foosball”, “Coke Fun Track”, “Kung Fun”, “Happy Lights Gym”.  În plus, de la ora 09:30, alergarea, unul dintre cele mai populare sporturi, este transformată într-o cursă a veseliei și a iubitorilor de animale. Alergătorii sunt așteptați să vină însoțiți de animalul de companie, alături de care pot alerga o tură de parc Herăstrău. Se accepta si animăluțele de pluș sau chiar pozele cu animalul preferat inscripționate pe tricou. Jucăriile de pluș pot fi donate la sfârșitul cursei. Vom premia cele mai inedite două apariții, dar si cei mai rapizi sașe participanți, locurile I, II, și III, feminin și masculin.  Începând cu ora 20:00, distracția continuă cu un concert Cabron, iar apoi ne energizăm cu Happy Lights Gym – o sesiune de aerobic pe ritmuri de Zumba, un party dynamic și distractiv, la care participanții vor purta peruci si brățări colorate. Va fi o atmosferă electrică și colorată.

Sursă și detalii

 


Caravana.Metropolis bucuresti 20154 August – 6 Septembrie, începând cu ora 21.30 – Caravana Metropolis, Cinema în aer liber

În Parcul Titan, pe Insula Artelor a fos instalat cel mai mare ecran gonflabil din ţară, pe care vor fi proiectate în fiecare seară timp de o lună filme unul şi unul. „Caravana Metropolis își propune să aducă filmul european mai aproape de publicul larg, în lipsa cinematografelor de artă, care aproape au dispărut din România. 12 filme de autor vor fi proiectate de marți până duminică, de la orele 21:30, utilizând cel mai performant echipament de proiecție în aer liber din România, un ecran gonflabil de 120 m², și singurul proiector digital mobil din țară, de 17.000 lumeni, care permit urmărirea filmelor la o calitate înaltă, întâlnită în marile cinematografe ale lumii.” Intrarea este liberă.

Sursă și detalii


cu bastonul prin Bucuresti

8 August – 13 Septembrie, sâmbăta de la 11 si duminica de la 18 – Cu bastonul prin București

Anul acesta Traseul-cultural ARCEN va avea ca punct de plecare Cercul Militar Național, pe Calea Victoriei și abordează perioada anilor ’30, anii nebuni ai orașului, consumați pe ritmuri alerte de jazz, ani cu nopți albe și cocktailuri colorate, cu rochii scurte și ciorapi de mătase, cu păr tuns à la garçonne, cu semafoare, cinematografe și amoruri moderne. ARCEN va prezenta plimbăreților din Bucureștii de azi viața tumultoasă a bucureștenilor interbelici, istorii cu librării și magazine de lux, povești din lumea anticarilor așezați pe malul Dâmboviței la doar câțiva pași de lumea promiscuă de pe lângă strada Silfidelor. Sacagii, cafegii, cofetării, parfumerii, librării, galerii, tragedii și comicării, toate sunt de găsit în București, acest oraș atât de complicat, al tuturor și uneori parcă al nimănui. Traseul se desfășoară pe străzile: Calea Victoriei – Bulevardul Elisabeta – strada Lipscani – strada Domnița Anastasia – strada Ion Brezoianu – strada ing. Anghel Saligny – strada Gutenberg – strada Silfidelor – Bulevardul Elisabeta. Proiectul „Cu bastonul prin București” este reluat în fiecare an din dragoste pentru oraș și pentru locuitorii lui. Participarea la traseul-cultural este gratuită, iar dacă încă mai cauţi motive pentru a merge îţi recomand să citeşti articolul scris aici.

Sursă și detalii


tandarica

7 August – 20 Septembrie, între orele 10-18 –  Călătoria lui Țăndărică

La Palatul Suţu este sărbătorită timp de 6 săptămâni  aniversarea de 70 de ani a Teatrului Ţăndărică printr-o expoziţie care se adresează atât copiilor, cât și tuturor celor pasionaţi de cultură, istorie şi teatru. “Noi, Țăndărică, avem un principiu: mergem acolo unde este publicul nostru. Așa că povestim Călătoria lui Țăndărică printr-o expoziție itinerantă prezentă timp de 6 săptămâni la București. Aici, păpușile sunt atent alese dintr-o istorie de 70 de ani a teatrului și marchează principalele repere în evoluţia teatrului de animație din România, rememorând atât artiştii, cât şi personajele ce au consacrat această artă teatrală aparte. “, a declarat Călin Mocanu, directorul Teatrului Țăndărică.

Sursă și detalii


automobilism

1 August – 20 Septembrie – Pionierii automobilismului în Bucureşti

Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Retromobil Club România, ne invită sâmbătă, 1 august, la ora 18:00 la Palatul Suţu la vernisajul expoziţiei Pionierii automobilismuluiîn Bucureşti, o expoziţie ce prezintă începuturile automobilismului în ţară noastră cât şi secvenţe ale transportului public bucureştean. Vom putea admira, pe lângă expoziţia organizată pe gardul Palatului Suţu şi câteva maşini de epocă aparţinând membrilor Retromobil Club România. Primele vehicule cu propulsie autonomă din România au fost două camioane fabricate la Garner-Serpollet ce aveau motoare pe aburi şi care au circulat pe străzile Bucureştilor începând cu 1895. Vehiculul cu numărul 1 înregistrat în 1900 în Bucureşti la Serviciul Circulaţie a fost un autotuturism cu motor cu ardere internă fabricat în Liege şi care a aparţinut proprietarului Morii lui Assan.

Sursă și detalii


Festival Caragiale

28 iunie – 22 septembrie, in fiecare seara – Festivalul „Bucureștii lui Caragiale”

Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic anunță debutul celei de-a patra ediții a Festivalului de teatru „Bucureștii lui Caragiale”. Zilnic pe scena din Centrul Istoric si la restaurantul La Conu’ Iancu de la Hala Traian veți putea merge la spectacole de teatru de comedie, clasic și modern,  teatru de revistă, spectacole de circ, music-hall, stand-up comedy și varietăți musicale. De-a lungul celor trei luni de festival, nume mari ale scenei precum Mihai Mălaimare, Maia Morgenstern sau Dan Condurache vor urca pe scenele pregătite de organizatori, fiind programate peste 40 de spectacole.

Sursă și detalii


bucuresti benzi desenate

1 iulie – 31 august – Poveşti din Bucureşti în Benzi Desenate, II

Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu reuneşte o colecţie de benzi desenate dedicate Bucureştiului, realizate pe o perioadă de trei secole, din secolul XIX până în prezent. Conceptul acestui salon aparţine istoricului dr. Adrian Majuru şi autorului de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu, având ca invitaţi anul acesta Muzeul Benzii Desenate (Alexandru Ciubotariu) şi Asociaţia Muzeul Jucăriilor (ing. Cristian Dumitru). Peste 60 de imagini de arhivă, unele expuse pentru prima iau viaţă pe simezele salonului; de la personaje clasice la cele imaginare, de la întâmplări cu haz, la cele politice, precum şi subiecte abordate în premieră în banda desenată romănească. “Legenda lui Bucur”, (autor Mihai I. Grăjdeanu) aduce spre exemplu, un concept nou în peisajul muzeistic contemporan din România: banda desenată în expoziţiile temporare şi permanente ale muzeelor, subiectul mai sus menţionat făcând parte acum din expoziţia permanentă a Muzeului Municipiului Bucureşti.

Sursă și detalii


falsuri monetare

12 August 2015 – 29 mai 2016 – Falsuri Monetare 

Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine.

Sursă și detalii


culorile prind aripi

30 iunie – 6 septembrie, între orele 10 – 18.30 – La Antipa culorile prind aripi

Expoziția de fluturi tropicali vii oferită de Muzeul „Grigore Antipa” ne îndeamnă să cunoaștem o mică parte din lumea extrem de diversă a acestor insecte. Sunt prezentate specii larg răspândite în unele regiuni tropicale din America, Africa și Asia, ce pot fi observate în mediul lor natural doar la mari distanțe geografice de țara noastră. Vom putea observa îndeaproape un grup de animale cu un mod de viață fascinant și, în același timp, vom admira bogăția de culori și forme atât de des întâlnită la fluturii din zonele tropicale. Prețul biletului întreg este 12 lei iar cel redus este 10 lei (pensionari, studenți, elevi și copii peste 3 ani).

Sursă și detalii

afis-expo-radiografia-unei-lumi-disparute-mnir

13 mai – 31 decembrie, între orele 10-18 – Radiografia unei lumi dispărute

MNIR organizează expoziţia temporară de arheologie interactivă şi exploratorie intitulată „Radiografia unei lumi dispărute. Privind înapoi spre trecut: Sultana-Malu Roşu, o aşezare preistorică de acum 6 000 de ani”. Expoziţia dezvăluie publicului, istoricul unuia dintre cele mai cunoscute situri preistorice din România. Situl se află pe Valea Mostiştei, fiind prima aşezare de tip tell cercetată în mod ştiinţific încă din anul 1923. Descoperirile excepţionale realizate de-a lungul timpului pe acest sit, de către arheologii muzeului precum şi rezultatele proiectului Arhitectură & Arheologie Experimentală (2010-2014) vor fi integrate în această expoziţie, sub forma unei radiografii asupra trecutului, asupra comunităţilor umane de acum 6000 de ani şi a modului de viaţă de atunci. Întreaga expoziţie se bazează pe interacţiunea dintre poveste, spaţiu vizual şi oameni permiţând vizitatorului să călătorească în trecut printr-o experienţă multisenzorială, pentru a afla şi a înţelege modul de viaţă, ritualurile şi obiceiurile populaţiilor preistorice de acum 6000 de ani.

Sursă și detalii

26 februarie – 30 septembrie – Țesături periculoase

Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să observăm îndeaproape exemplare spectaculoase de păianjeni și scorpioni vii. Fie că provoacă teamă, fascinație sau fiori pe șira spinării, păianjenii n-au cum să te lase rece. De sute de ani inspiră fabule și mituri fascinante, iar de curând au acaparat chiar și lumea filmului, intrând în rândul supereroilor. Istoria arahnidelor pe Pământ începe cu mult înaintea dinozaurilor și se întinde de la deșert la pădurile tropicale, trecând prin cele mai mari orașe ale lumii.
Program de vizitare: de marți până duminică: 10-20 (ultimul vizitator intră la ora 19). Preț bilet întreg: 15 lei; Preț bilet redus: 10 lei(pensionari, studenți, elevi și copii peste 3 ani).

Sursă și detalii

N-ai găsit nimic care să te atragă? Ce-ai zice atunci să faci o vizită de lucru în zona Sălii Palatului?

Ți-a plăcut? Spune și altora: