Idei pentru Weekend 14-15 Ianuarie

ianuarie 11, 2017 în Evenimente de Alex

 14-15 Ianuarieîntre orele 10-19 – Agenda Bio #3 – Editie Detox

Primul târg al anului are o temă „de sezon”, detoxifiere. Desfăşurat tot la Casa Universitarilor, evenimentul va aborda subiectul atât prin conferinţe, cât mai ales prin produse naturale, cu scopul de a ne arăta ce înseamnă un stil de viaţă sănătos şi armonios, fie că ne gândim la trup sau la suflet.  Evenimentul este compus din: târg de produse alimentare bio şi eco,  produse din materiale naturale (haine din fibre naturale, bijuterii din cristale, obiecte din lemn etc.), dispozitive terapeurice, prezentare de servicii, degustări de produse, demonstraţii gratuite, conferinţe şi seminarii gratuite, zonă de restaurant cu mâncare vegetariană. Intrarea costă 8 lei/persoană, iar copiii până în 14 ani au acces gratuit.

Sursă și detalii


14 Ianuarieîncepând cu ora 11 – Curs de actorie pentru copii

Sâmbătă aceasta începe un nou curs de actorie pentru copii cu vârsta între 7 şi 12 ani, organizat de Dream&Act. Cursul este alcătuit din exerciţii de dicţie, jocuri care ajută la dezvoltarea imaginaţiei, a abilităţilor de concentrare, la formarea conceptului de muncă în echipă, la antrenarea memoriei, jocuri de improvizaţie. Exerciţiile şi jocuri au ca scop dezvoltarea personală a copilului. Programul abordează următoarele teme: Exersarea atenţiei, concentrării, imaginaţiei, creativităţii, spontaneităţii; Dezvoltarea inteligenţei emoţionale; Controlul emoţiilor; Încredere în sine; Memorie; Improvizaţie; Corectarea problemelor de dicţie; Expresivitate corporală; Viteză de reacţie; Colaborare în echipa; Jocuri de rol. Întreg cursul durează 3 luni şi are un cost de de 750 RON. Locul în care se va desfăşura este Vila de Arte (Grigore Gafencu 78-84). Înscrierea se face trimiţând un mail la: contact@dreamact.ro cu numele participanţilor sau sunând la: 0724 511 299.

Sursă și detalii


14 Ianuarieîncepând cu ora 21 – Habanegra – concert de muzică sud-americană

În zonele mărginaşe ale satelor şi oraşelor Americii Latine s-a născut o muzică la fel de fierbinte ca sângele oamenilor de-acolo. Fie că e vorba de bolero, pasillo, merengue, tango, zamba, milonga sau vals creol, fiecare melodie e încărcată de o trăire aparte, de la nostalgie la visare, de la tristețe la explozia de bucurie, mereu dusă până la capăt, fără jumatăți de măsură. 5 artişti cu spirit sau chiar cu origini latino americane ne invită vineri seara la Clubul Ţăranului de la MŢR pentru a gusta din acest energizant coktail muzical. Sportul pentru artiști este de 30 lei. Rezervari la 021.310.80.48.

Sursă și detalii


14-15 Ianuarie – “Hansel și Gretel“ şi “Cu Nino prin lume” la OCC

În weekend Opera Comică pentru Copii ne aşteaptă cu:

“Hansel și Gretel” care se joacă în Sala Mare sâmbătă de la 17.00 şi duminică la 11.00 şi este potrivită pentru copii cu vârste de la 3 ani. Este cea mai cunoscută operă pentru copii de pe întreg mapamondul. Nu există scenă de operă din lume care să n-o fi montat măcar o dată. Preţul biletelor este între 20 şi 25 de lei.

“Cu Nino prin lume” se joacă sâmbătă şi dumincă de la la ora 10.00 în Salonul Mozart şi este o călătorie prin cele mai frumoase oraşe europene, călătorie în care părinţii pot fi luaţi doar cu acordul copiilor. Vârstă minimă recomandată pentru spectatori este de 3 ani. Preţul unui bilet este de 15 lei, preţ în care intră şi un al doilea bilet gratuit, conform ofertei valabile pentru spectacolele care au loc în Salonul Mozart a OCC.

Sursă și detalii


14-15 Ianuarieîncepând cu ora 12 – Tunelul Lujerului

Îţi ziceam săptămâna trecută că voi tot include ideile „de iarnă” ale lui Andrei Ionel de la Arhiva de Geografie. Această propunere  ne invită in tunelul feroviar abandonat care subtraversează Bulevardul Iuliu Maniu şi care a fost construit o dată cu pasajul rutier Lujerului. Plimbarea se ţine atât sâmbătă, cât şi duminică, cele două zile având acelaşi program. Ora de plecare este 12:00 de la staţia de metrou Politehnica, afară, accesul B. Distanţă parcursă este de 5 km. Traseul este în circuit. Evenimentul are loc indiferent de condiţiile meteo. Turul pietonal este gratuit şi nu se fac rezervări. Evenimentul face parte din campania lui Andrei Ionel de strângere de fonduri pentru tipărirea cărţii Arhiva de Geografie – Volumul 2. Putem susţine apariţia cărţii cumpărând unul dintre calendarele pe anul 2017, la preţul de 20 de lei. Orice altă donaţie este binevenită.

Sursă și detalii


15 Ianuarieîncepând cu ora 11 – AV pe urmele lui Eminescu prin capitală (a 6-a ediție)

Nu cred că evenimentul acesta se va ţine, date fiind condiţiile meteo, dar până la ora la care am publicat articolul nici nu a fost anulat. Şi chiar dacă zăpada îi va împiedica pe organizatori să-şi ducă planul la bun sfârşit tot merită povestit despre iniţiativa lor, aflată la la 6-a ediţie. Prin urmare, duminică, la împlinirea a 167 de ani de la nașterea marelui poet național suntem invitați la o nouă plimbare prin București, pe urmele lui Mihai Eminescu, prin locurile care ne mai amintesc de prezența lui „bucureșteană”. Locul de întâlnire va si Parcul Izvor de unde se va pleca la 11.15.

Sursă și detalii


13 Ianuarieîncepând cu ora 19 – OINA

Dacă totuşi propunerile de mai nu se potrivesc preferinţelor tale termice, ce zici e un eveniment care are loc în interior la F64, pe Bdul. Unirii 45?  Este o prezentare de proiect fotografic în compania lui Sorin Vidis și Bogdan Boghițoi, proiect ce urmează să fie finalizat într-o carte tipărită. Povestim despre oină, sportul tradițional românesc. Aflăm despre un proiect care s-a desfășurat timp de doi ani, o adevărată incursiune în lumea acestui sport, plină de povești despre tradiție și despre practicanții săi. Înscrierile se fac în limita locurilor disponibile (40), completând formularul de aici.

Sursă și detalii


14 Ianuarieîncepând cu ora 11 – Etapele restaurării lucrării ,,Poliţă” din Colecţia Marcu Beza

Expoziţia „Anatomia Restaurării. Opere de artă din patrimoniul MNAR”, prima de acest fel din ultimii 25 de ani, aduce în prim plan importanța restaurării atât în viața muzeului în general cât și în cea a fiecărei opere de artă în parte. Cu acest prilej, vom putea urmări diversele etape ale procesului de restaurare, de la investigațiile premergătoare până la redobândirea aspectului originar al unei lucrări prin raportare la principiile generale de restaurare. Expoziția poate fi vizitată la parterul Galeriei Naționale în perioada 17 decembrie 2016 – 2 aprilie 2017. Prima prelegere din această serie va fi susținută de Cornelia Negoci – restaurator lemn și va viza descrierea etapelor de restaurare a lucrării ,,Poliţă” din Colecţia Marcu Beza. Înscrierea se face online pe site-ul www.mnar.arts.ro.

Sursă și detalii


14-15 Ianuarie – Pasionaţii de Cooltură Urbană

Uite o idee interesantă pachet cultural în Bucureşti.  Clubul de Cultură de Weekend ne invită la o experienţă compusă din mai multe evenimente pe parcursul celor două zile de weekend. Începe sâmbătă de la 11 la MNAR la expoziţia “Etapele restaurării lucrării Poliţa din colecţia Marcu Beza” de care îţi spuneam mai sus, apoi o vizită în Galeria Europeană a MNAR, ziua încheindu-se cu spectacolul de teatru „Carte de vizită” de la TNB. Apoi, duminică de la 14.00 se vizitează Muzeul Naţional de Istorie al României însoţiţi de un ghid. Preţul pachetului este de 150 de lei, iar vârsta minimă de participare este 16 ani.

Sursă și detalii


15 Ianuarieîncepând cu ora 19.30 – De Vin Rosu si Inima Albastra

Sub acest titlu incitant suntem invitaţi la Ceainaria ARTea la o seară românească plină de ritm şi voie bună, cu Ioana Ernea (voce), Radu Sinaci (violoncel), Pavel Zurka (contrabas) şi Raubel Torres Gonzalez (percuție), adică Old Spirits Reunion. Programul conţine piese cântate cândva în cele mai cu ştaif localuri bucureştene de Maria Tănase, Ileana Sărăroiu, Romica Puceanu, Gabi Luncă, Gică Petrescu, Ionel Tudorache şi alte voci inconfundabile ale muzicii româneşti, reinterpretate pe ritmuri de blues, swing, reggae, jazz manouche şi nu numai, dar şi piese „de pe la vecini”. Suport perntru artişti 30 ron. Rezervări: 0773 303 113 (intre 14-22)

Sursă și detalii


14 Ianuarieîntre orele cu ora 11-20 – Imprimanta 3D la SpatiulX

Acesta nu prea e un eveniment în sesnul clasic al celor pe care le găseşti printre Ideile de Weekend. E mai degrabă o invitaţie să descoperi un loc extrem de interesant, având o scuză bună. Ţi-am mai spus despre SpatiulX, acum în jur de o lună, un spaţiu amenajat în cadrul Bibliotecii Metropolitane de pe Bdul. Octavian Goga 6. Acolo se întâmplă fel de fel de lucruri interesante care aşteaptă să fie descoperite de curioşi. Iar cel mai recent este o imprimantă 3D, care poate fi folosită pentru a învăţa sau a-i învăţa pe alţii. Imprimanta îşi aşteaptă vizitatorii de marţi până sâmbătă în intervalul 12-20. Accesul este gratuit.

Sursă și detalii


15 Ianuarieîncepând cu ora 19 – Nocturne

Duminică Muzeul Municipiului Bucureşti organizează la Muzeul Theodor Aman un spectacol ce îmbină poezia cu muzica. Spectacolul va avea loc în compania actriței Irina Movilă, sopranei Mihaela Andrei şi a chitaristului și compozitorului Adrian Andrei. Vom audia în premieră, compoziții semnate de Adrian Andrei pe versuri de Mihai Eminescu, create special pentru acest program, celebrând astfel Ziua Culturii Naționale. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la muzeul în termen de 30 de zile

Sursă și detalii


14 Ianuarie – 25 Martie, începând cu ora 10.15 – ART ANTIPA

Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să-i aducem pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele oferă copiilor o modalitate distractivă de a învăța noțiuni din lumea zoologiei prin intermediul artelor plastice, dezvoltând în același timp și creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al celor mici. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe este 150 lei participant pentru primul modul și 160 lei pentru următoarele două. Pentru o ședință se achită 50 de lei/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.312.88.26.

Sursă și detalii


14 Ianuarieîncepând cu ora 19.30 – Gala muzicilor traditionale

Concertul organizat la Catedrala Sf. Iosif face parte din manifestările dedicate Zilelor Culturii Române. Interpretează: Saeed Dadkhah (Iran) Setar şi voce, Hossein Sanaei (Iran) Vioară, Kamancheh, Anne Marie Ene vioară indiană, Avadhut Kasinadhuni (India) tablă, Ioana Marin voce, grupul de muzică bizantină Cantores Ecclesiae. În program: Muzică clasică persană (sufi), muzică clasică indiană, muzică bizantină, muzică tradiţională românească. Intrarea este liberă.

Sursă și detalii


14-15 Ianuarie – Prezentări de planetariu

Sub mult-aşteptatul titlu „Observatorul se întoarce”, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu se… întoarce… în locul bine cunoscut din Bd. Lascăr Catargiu nr. 21. Clădirea, care se afla într-o stare avansată de erodare, a trecut printr-o temeinică, sper, renovare şi în Decembrie şi-a redeschis porţile. Iar acum, începând cu ianuarie îşi aşteaptă prietenii cu un program extins de prezentări într-un format de planetarium. Asta e o altă noutate pe care aştept cu nerăbdare să o descopăr, pentru că, şi înainte de prezentările de la Palatul Suţu, la observator prezentările se ţineau în format ecran, nu cupolă. Acum proiecţia se va face într-o cupola gonflabilă, ceea ce înseamnă că vom pătrunde şi mai bine în atmosferă. Prezentările durează între 20 şi 30 de minute şi sunt accesibile atât copiilor de peste 6 ani, cât şi adulţilor. Biletele de intrare costă 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Prezentările se desfăşoară după următorul program:

Joi, vineri şi sâmbătă:
18:45 şi 20.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în fiecare noapte
19:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi merge până la marginea Universului

Duminică:
11:30 şi 13.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în această noapte
12:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi mergi până la marginea Universului

Sursă și detalii


15 septembrie 2016 – 15 martie 2017 – România în Marele Război

MNIR organizează expoziţia România în Marele Război, consacrată comemorării centenarului intrării în război a Regatului României, dar şi a situaţiei din Transilvania, Bucovina şi Basarabia, afectate, în cel mai înalt grad, de evoluţiile politico-militare din România anilor 1916-1918/19. Ziua de 14/27 august 1916 reprezintă un punct de cotitură în istoria noastră, ziua în care Regatul României şi-a trecut propriul Rubicon, chiar dacă, în realitate milioane de români din Austro-Ungaria și Imperiul Rus intraseră deja în Primul Război Mondial încă de la începutul lunii august 1914. La sfârșitul acestui război, în decembrie 1918, România era o altă țară, iar procesul de formare a națiunii române își găsea desăvârșirea. La aproape 100 de ani de la aceste evenimente, în ciuda amputărilor teritoriale produse ca urmare a acordului Ribbentrop-Molotov şi a tratatului de la Craiova, România de azi este, în mare măsură, ceea ce s-a decis prin voinţa liber exprimată a reprezentanţilor naţiunii noastre la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, în anul 1918. Spre deosebire de expoziţiile „clasice” dedicate participării României la Primul Război Mondial, care se centrau pe evenimentele din Vechiul Regat şi pe victoriile militare din prima parte a campaniei din Transilvania și, mai ales, pe cele de la Oituz, Mărăști și Mărășești, din vara anului 1917, cea de faţă şi-a propus să redea o imagine panoramică a lumii româneşti în integralitatea și realitatea ei, deci şi a provinciilor istorice aflate sub administraţia austro-ungară şi rusească. Totodată, în expoziție sunt prezentate şi subiecte mai puțin abordate până acum, cum ar fi înfrângerile militare din toamna-iarna anului 1916, suferinţele populaţiei civile aflată în refugiu sau rămasă sub administraţia militară străină, destinul prizonierilor români căzuţi în captivitatea Puterilor Centrale, epidemiile, viaţa cotidiană din tranşee, arta de război etc.

Sursă și detalii


afis duel

30 August 2016 – 30 Iulie 2017 – Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?

Îţi spun despre idee începând cu gândul pe care mi l-a lăsat citirea descrierii evenimentului. Se vorbeşte despre perioada secolului XIX ca fiind una a cavalerismului, a gentelmenilor cu principii şi eleganţă. Nimeni nu poate şti dacă a fost sau nu aşa, ne bazăm impresiile doar pe cărţi şi ecranizări, ceea ce ar putea fi foarte greşit, însă suprapunerea cu perioada de glorie a duelului s-ar putea să nu fie deloc întâmplătoare. Serios, gândeşte-te dacă ai mai înjura pe cineva în trafic ştiind că e posibil să te provoace la un duel după care te-ar paşte moartea. Sau dacă ţi-ai mai lasă câinele să-şi facă nevoile în mijlocul drumului şi ai trata cu nesimţire observaţia unui trecător, ştiind că te-ar putea provoca la un alt duel care ar putea avea aceeaşi finalitate mortală. Cred că perspectiva unui posibil duel te-ar face mult mai  atent la limitele libertăţii personale. Expoziţia de la Palatul Suţu prezintă în premieră povestea ultimului duel din România, care a avut loc în anul 1898 la București. Duel care s-a finalizat, din nefericire, cu moartea unuia dintre participanți, Emanoil Lahovary. Pe locul unde acesta a murit se află astăzi un monument ridicat în anul 1903 de soția victimei, Zoe Suțu, în Piața Națiunilor Unite. Probabil singurul monument de acest fel din Europa! Expoziția mai prezintă, tot în premieră, costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, precum și trusa de duel care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar și o alte corpuri delicte, care vin din zona subteranului social interbelic. Artefacte ale unor întâmplări, care avertizează și ne amintesc ce anume trebuie să vindecăm în viața orașului.

Sursă și detalii


Circulatie Monetara

15 August – 2 Aprilie – Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi

Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi organizat în cadrul Muzeului „George Severeanu” vine în întâmpinarea dorinţei celor dornici de a admira exemplare reprezentative care fac parte din trei colecţii aparţinând Muzeului Municipiului Bucureşti: Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” donată municipalităţii de medicul radiolog George Severeanu, pasionat colecţionar de antichităţi şi primul director al Muzeului Municipiului Bucureşti care are o pondere importantă de exponate numismatice; Colecţia Numismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti este constituită din aproape 40.000 de monede, provenind în general din cercetările arheologice desfăşurate de-a lungul timpului și Colecţia denumită convenţional Paranumismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti, reuneşte aproximativ 20.000 obiecte structurate pe mai multe subcategorii precum medalii şi plachete, insigne, decoraţii, sigilii, hârtii de valoare a căror valoare istorică pentru perioada modernă este incontestabilă.

Sursă și detalii


 

Un articol din seria Idei pentru Weekend in Bucuresti

Ți-a plăcut? Spune și altora: