Idei pentru Weekend 12-13 Decembrie

decembrie 9, 2015 în Evenimente de Alex

anticoruption

12-13 Decembrie, începând cu ora 10.30 – Turul Corupției, din perioada fanariotă până în prezent

Prietenii de la Asociaţia Cultour care ne-au obişnuit cu tururi pietonale menite să ne ajute să ne cunoaştem oraşul mai bine ne invită la ultimul tur gratuit al acestui an. Întrucât 9 decembrie este Ziua Internațională Anticorupție, s-au gândit să o marcheze în calendar într-un mod caracteristic lor, organizând un tur ghidat care să vorbească mai mult despre acest subiect în București. Această zi are ca scop promovarea integrității, transparenței și responsabilității asupra propriilor acțiuni atât în afacerile publice, cît și în mediul privat. Turul se va desfășura în zona Calea VictorieiUniversitateParcul Cișmigiu – Sediul DNA unde vom afla date, statistici dar și detalii despre „personajele” din unele cazuri de corupție, precum și care sunt modalitățile de informare și de a putea reacționa împotriva acestui fenomen. Durata estimativă este de 2,5-3 ore. Punct de întâlnire: statuia lui Carol I, în fața Bibliotecii Universitare. Ghidul va avea un semn portocaliu.

Sursă și detalii


find us

12 Decembrie, începând cu ora 14 – Vernisaj #FIND_US – Expoziție în memoria fotografilor din Colectiv

În urmă cu câteva săptămâni câţiva oameni buni au pus la cale un proiect încărcat cu foarte multă emoţie, o expoziţie dedicată fotografilor din Colectiv. Sâmbătă are loc vernisajul. Expoziţia va avea loc la Hanul Gabroveni, iar în cadrul ei vor fi prezentate peste 200 de lucrări de fotografie, mare parte dintre acestea aparținând fotografilor prezenți în seara tragediei în clubul Colectiv. Această inițiativă este cea mai complexă expoziție pe această temă organizată până acum în România. Intrarea la expoziția #find_us va fi liberă, existând însă posibilitatea ca publicul să facă donații, sumele strânse urmând să susțină tratamentul fotografilor afectați de incendiul din Clubul Colectiv sau să ajungă la familiile acestora, greu încercate după tragicul eveniment. În plus se va organiza o licitație, toate lucrările expuse urmând a fi vândute, cu acelasi scop.  Programul de vizitare este luni – joi 14-22 si vineri – duminică 12-22.

Sursă și detalii


programhibernalfinal

3-12 Decembrie, începând cu ora 20 –  Hibernalul de Chitară

Din 3 decembrie, în Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român din București începe cea de-a cincea ediție a Hibernalului de Chitară. 6 seri, 12 recitaluri și 14 minunați artiști, într-un periplu muzical fascinant prin epoci și stiluri variate, de la baroc la contemporan și de la clasic la tradițional, străbătute, toate, de același sunet magic al chitarei – aceasta este oferta cu care festivalul își ispitește publicul. Ediția din acest an abundă în surprize. Sunt programate două recitaluri extraordinare oferite de doi mari maeștri internaționali, un trio inedit, prezent pentru prima dată pe scenă în această formulă, și un program de muzică barocă în primă audiție. Ultima seară a Hibernalului de Chitară programează sâmbătă, 12 decembrie, un regal de muzică spaniolă. În prima parte a serii, publicul se întâlneşte cu José Luis Ruiz del Puerto, unul dintre cei mai străluciţi chitarişti spanioli de astăzi, aplaudat pe întreg continentul, care va oferi un recital de maestru. În încheiere, pe scenă va răsuna vocea fabuloasă a sopranei Rodica Vica, acompaniată cu artă la chitară de Maxim Belciug. Cei doi au pregătit o suită de „Tonuri umane” de José Marín, o bijuterie a barocului spaniol oferită în primă audiţie cu acest prilej. Accesul publicului la toate concertele este gratuit.

Sursă și detalii


Alt Craciun

6-23 Decembrie,  între orele 10-18 – ALT. CRĂCIUN

Dacă tot vine Crăciunul la oferta cu shoppingul de sezon măcar să facem din asta o activitate cât mai plăcută şi interesantă. Nu ştiu câte alte târguri de Crăciun voi mai recomanda, dar pe acesta l-am ales pentru locul în care se desfăşoară care îmi place foarte mult, Hanul Gabroveni. Cel care nu e chiar hanul Gabroveni, aşa cum probabil îţi aminteşti din articol. Dar oricum e frumos foc. În plus organizatorii ARCUB promit un eveniment altfel, cu ALT Design Shop, ALT Chocolate Shop, ALT Gift Shop toate înconjurate cu muzică de Crăciun ALTfel. Ei, eu chiar sunt curios. Intrarea este liberă.

Sursă și detalii


skytower

11-12 Decembrie – Târg de Crăciun pentru mamicilasuperlativ

Târgul asta de Crăciun ţi-l recomand nu pentru că e târg de Crăciun, deşi programul anunţat de organizatori nu sună chiar rău, ci pentru că se desfăşoară la etajul 34 din Sky Tower. Rămânând fidel promisiunii pe care ţi-am făcut-o de a-ţi oferi orice oportunitate de a vedea Bucureştiul de sus, strig acum în gura mare că vineri între 13 şi 19 şi sâmbătă între 10 şi 19 poţi urca la etajul 34 din Sky Tower. Accesul costă 5ron pentru adulţi, iar pentru copii este gratis. Alături de expoziţia cu vânzare se desfăşoară şi câteva ateliere şi conferinţe atât pentru copii cât şi pentru adulţi. Mai multe detalii găseşti pe link-ul alăturat.

Sursă și detalii


targul-de-Craciun

27 noiembrie – 5 Ianuarie, începând cu ora 18.30 Târgul de Crăciun

Târgul de Crăciun din Piaţa Universităţii îşi face loc în agenda celor 100delocuri. Sigur că el te va aştepta neâncetat până pe la începutul lunii ianuarie, dar aici  mai jos afli doar evenimentele care au loc la sfârşitul săptămânii în cadrul târgului. Te invit să citeşti şi articolul special dedicat. În acest weekend te poţi bucura alături de târgul efectiv şi de următoarele spectacole:

Vineri 11 decembrie 18:30 – 21:40

 • Firma
 • Coma
 • Moonlight Breakfast

Sâmbătă 12 decembrie 18:30 – 21:30

 • Jazzy Jo
 • Radio Killer
 • Aya
 • Sore
 • Dorian
 • Cabron
 • Smile

Duminică 13 decembrie 18:30 – 22:00

 • El Negro
 • Analia Selis
 • Ansamblul „Ellas” şi Mihalis
 • Fredi Camacho
 • Biu Marquetti
 • Anna Lesko

Sursă și detalii


referene la un ceai

11 Decembrie, începând cu ora 20 – Refrene de altădat’

Vineri seară suntem așteptați La un Ceai la un concert absolut minunat care ne va purta sufletul într-o altă epocă. Ritmurile pur românești de altădat’ cântate cu grație și ingeniozitate de Gabriela Costa și Alex Man, ne vor purta gândurile și inimile într-un trecut boem, pe străzile unui București numit atunci ‘ Micul Paris’, când domnițe cochete își plimbau umbreluțele dantelate la șosea si domnii își purtau cu eleganță pălăria și bastonul, pe vremea când inima orașului bătea mai molcom și mai înțelept. Rezervări la 0734 195 395. Suport artist: 25 de lei.

Sursă și detalii


zambaccian

12-13 Decembrie, între orele 11-18 – Zoom pe Zambaccian

ARCEN şi MNAR propun un traseu inedit prin Muzeul K. H. Zambaccian (str. Muzeul Zambaccian, nr. 21A), realizat cu ajutorul unei broșuri care conține o serie de întrebări, indicii şi provocări legate de exponatele din muzeu. De la aspecte legate de tehnica picturală, la detalii despre viziunile artistice sau despre viața pictorilor prezenți în Muzeul K.H. Zambaccian, vizitatorul va descoperi într-un mod interactiv informații esențiale pentru aprofundarea experienței muzeale. Broşura interactivă este un experiment ARCEN, pentru că este documentată și concepută împreună cu un grup de 25 de elevi selectați dintr-o serie de licee din București care au urmat în lunile noiembrie – decembrie cursul „Muzee de povestit mai departe. Importanța spațiului public cultural”, din cadrul proiectului educațional ARCEN „Noi suntem orașul. Voluntariat avizat”. Traseul poate fi parcurs individual de către vizitatorii mai mult sau mai puțin avizați, într-un interval de aproximativ o oră și jumătate, atât în cadrul evenimentului, cât și în perioada care urmează. Accesul la eveniment se realizează doar pe bază de rezervare, completând formularul de înscriere pe www.arcen.info sau pe www.facebook.com/voluntariatavizat.

Sursă și detalii


museicorum

10-19 Decembrie – Festivalul de muzica culta Museicorum

Deşi risc să par mult mai intelectual decât sunt în realitate, festivalul acesta mi-a atras atenţia atât prin conţinutul evenimentelor cât şi prin locurile elegante în care se desfăşoară. Palatul Şuţu nu are nevoie de nici o altă prezentare, însă la Muzeul Nottara trebuie să spun că este un spaţiu micuţ şi tare cochet pentru audiţii restrânse. Alături de aceste două muzee festivalul se mai desfăşoară şi la Casa Filipescu-Cesianu şi Muzeul Theodor Aman. Muzeul Municipiului București ne invită astfel să luăm parte la această explorare armonioasă a artei, istoriei și arhitecturii, și să ne bucurăm de atmosfera autentică fin de siècle, așa cum era apreciată de către cosmopolita protipendadă bucureșteană. Programul pentru finalul acestei săptămâni cuprinde, următoarele două evenimente, iar restul programului îl găseşti pe link-ul de mai jos.

Vineri 11 decembrie la Palatul Suţu de la ora 18.00 – Peisaje Baroce – Recital de flaut şi clavecin . Preţ bilet: 10 lei
Sâmbătă 12 decembrie la Muzeul Theodor Aman de la ora 19.00 – Guitar Songs. Preţ bilet: 10 lei

Sursă și detalii


targ la un ceai

12 Decembrie, între orele 14-20 – Foxy Winter Fair – târg de cadouri

Câțiva pași de vulpiță pe zăpadă care să vă ajute în găsirea celui mai șugubăț și mai șiret cadou pentru cei dragi La un Ceai.
1. Accesoriile cochete asortate iernii vor fi aduse de prietena noastră Mișa Șerban, actriță și creatoare dibace de lucrușoare handmade boeme.
2. Nu vor lipsi nici decorațiunile de Crăciun și alte minunății care se pot transforma în cadouri cu zâmbet toate ticluite cu grijă de Ko Rada
3. Dulcețurile și compoturile iernatice vor veni în borcane colorate aduse de cei de la Odaia Bună
4. Nu vor lipsi nici activitățile…practice. Nimic mai frumos decât să faci un cadou cu mânuțele tale, pentru asta ne vor ajuta cei de la Igloo.
5. Niciun cadou nu se poate înmâna așa oricum, așa că vă așteaptă o colecție tare simpatică de felicitări handmade made by Holistik
6. Desigur că nu puteți pleca de la noi fără un cadou și pentru…voi, așa că vom avea un colțișor special unde veți putea fi accesorizate cu…henna.
Intrarea la târg este liberă, doar atelierele de handmade și henna sunt contra cost.

colinde

12-13 Decembrie – Am venit să colindăm. Florile Dalbe

Muzeul Naţional al Satului ne invită să participăm la Festivalul de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou “Am venit să colindăm. Florile Dalbe”.  Cete de colindători şi de mascaţi din importante zone etnografice ale ţării, păstrătoare de valoroase obiceiuri, tineri interpreţi de muzică populară şi meşteri populari se vor aduna pe uliţele Muzeului Satului şi ne vor transpune în minunata atmosferă a sărbătorilor de iarnă în spirit tradiţional. Ne vor însufleţi frumoasele lor costume, bogăţia recuzitei, colindele şi urăturile, zurgălăii şi jocurile cu măşti. Sâmbătă colindătorii încep la ora 12 iar duminică la 11. În ambele zile între orele 9-17 se va desfăşura târgul „E vremea… darurilor!” cu obiecte realizate de meşteri populari, produse gustoase şi aromate din  gastronomia tradiţională, ceaiuri şi produse bio.

Sursă și detalii


case de epoca 12dec

12 Decembrie, începând cu ora 11 – Tur despre arhitectura Art Deco si Modernista

Un nou tur ghidat de la Case de Epocă va avea loc sâmbătă având că subiect stilurile Art Deco şi Modernist din perioada interbelică, ce au avut o contribuţie importantă la definirea identităţii peisajului construit istoric bucureştean. Stilul Art Deco a apărut în era jazzu-ului de la sfârşitul anilor 1920 şi a fost în vogă în tot cursul decadei ce a urmat, fiind primul stil arhitectural cu adevărat global, îmbrăţişat cu un deosebit entuziasm de bucureşteni şi restul mediului urban al României, ca una dintre cele mai elocvente expresii ale modernităţii şi optimismului naţiunii în acele timpuri prospere. Oraşul a devenit în acei ani o veritabilă „putere” regională a arhitecturii Art Deco, cu edificii remarcabile în acest stil, multe redând tema pachebotului transoceanic, ce reflectă dorinţa de a călători în ţinuturi exotice a locuitorilor Bucureştiului acelor vremuri. Destul de numeroase din aceste construcţii sunt încă în picioare, pentru noi să le admirăm şi examinăm, cu toate vicisitudinile istoriei care s-au abătut asupra lor în ultimii optzeci de ani. Turul costă 45 lei de persoană, iar rezervările se fac prin email la v.mandache@gmail.com.

Sursă și detalii


case de epoca 13dec

13 Decembrie, începând cu ora 11 – Tur arhitectural in zona istorica Piata Victoriei

Un nou tur ghidat de la Case de Epocă va avea loc duminică în zona Piaţa Victoriei. Vom descoperi arhitectura istorică a unei zone bucureştene remarcabil de bogate şi variate arhitectural, unde mari clădiri publice deseori se găsesc în imediata vecinătate a pitoreşti case private în stil Mic Paris, neoromânesc sau Art Deco. Caracterul peisajului construit local a fost determinat în mare parte de arhitectură împodobind două din importantele bulevarde ale oraşului ce traversează zona: Calea Victoriei, vechiul Podul Mogoşoaiei, cea mai veche şosea a capitalei României şi Lascăr Catargiu, o arteră ce s-a deschis la sfârşitul sec. 19 ca un model al urbanismului şi arhitecturii moderne din perioada Fin de Şiècle, străzi ce se întâlnesc în marea Piaţă a Victoriei, ce găzduieşte sediul gvernului ţării. Turul costă 45 lei de persoană, iar rezervările se fac prin email la v.mandache@gmail.com.

Sursă și detalii


afistargdecraciun1113decembrie(1)

11-13 Decembrie, între orele 10-18 – Târg de Crăciun

În curtea MȚR se organizează obişnuitul târg de weekend. Şi pentru că eu cred că orice motiv e bun să ajungi la MŢR iată şi unul. Suntem deja foarte aproape de mijlocul lunii cadourilor, așa că târgul din acest week-end întâmpină pe toți bucureștenii cu sumedenie de obiecte create cu multă migală și mult suflet de meșteșugari sau de tineri artizani. Măști populare, podoabe tradiționale, ii cusute cu mătase și mărgele, icoane, ceramică de Corund sau de Marginea, obiecte de decor din lemn pictat, vestimentație din lână împâslită, bijuterii din porțelan, ornamente lucrate manual pentru sărbătorile de iarnă, genți și accesorii din piele naturală, căciuli și haine din blană, împletituri din lână, cosmetice naturale sau antichități țărănești sunt opțiuni pentru daruri cu totul deosebite de Crăciun. Pentru cămări bogate specifice acestei perioade a anului se pot târgui afumături din carne de porc rasa Mangalița, cârnați de Pleșcoi, babic sârbesc, brânzeturi diverse, pâine coaptă pe vatră, vinuri pe alese, turtă dulce, cozonaci moldovenești, plăcinte cu brânza și cu dovleac, prăjituri de casă, miere, murături, zacuscă, șerbeturi și siropuri naturale. Intrarea este liberă.

Sursă și detalii[/su_button


sarbatori in sat

21 Noiembrie – 13 Decembrie, începând cu ora 10 – Sărbători în sat…la Şosea!

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează la sfârşit de săptămână ateliere educative pentru cei mici. Proiectul este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani oferindu-le posibilitatea, prin participarea la ateliere de creaţie, să cunoască atât obiceiuri legate de sărbătorile din calendarul popular, cât şi din tainele meşteşugurilor tradiţionale. Prin activităţi creative, copiii vor intra în atmosfera Sărbătorilor de iarnă, învăţând să facă sorcove, decoraţiuni de pom, felicitări de Crăciun şi Anul Nou, colăcei, să orneze turtă dulce sub îndrumarea meşterilor populari, dar şi frumoasele colinde Sorcova vesela, Florile Dalbe, Steaua sus răsare etc. „La gura sobei” din „Căsuţa cu poveşti” copiii vor asculta si tâlcui minunate poveşti, snoave şi  ghicitori. Atelierele se vor  desfăşura sâmbăta şi duminică. Preţul pentru participare este  20 lei/persoană/atelier (include materiale şi uneltele necesare atelierelor de creaţie).  Înscrierile se fac la telefon: 021. 317. 91. 03 int. 195, 191 sau e-mail programe.culturale@muzeul-satului.ro, în limita locurilor disponibile, la următoarele ateliere: confecţionat sorcove, decoraţiuni pentru pom, ornat  turtă dulce, felicitări, colăcei şi  atelierul de colinde, snoave,  ghicitori  şi poveşti cu tâlc.

Sursă și detalii


ateliere MTR

12 Decembrie, începând cu ora 10 – Ateliere de Creativitate la MȚR

La MȚR sunt organizate în fiecare sâmbătă trei ateliere pentru copii.

Pictură pe sticlă (10.30-11.30), pe spatele sticlei mai bine zis. O tehnică veche ce, odată învățată, te poate înnoi. Nu numai pe tine, ci și pe cei pe care–i iubești. Țăranul român a început să picteze icoane pe sticlă după ce bisericile au fost golite de stăpânitor. La acest atelier încercăm să ne aducem aminte, să ținem aproape o lume sfârșită de timp, dar plină de ziceri. Zicem și zugrăvim sfinți, balauri, zmei triști, babe, frunze, ierburi dulci și jucării bune de visat. Pentru maxim 6 copii de la 7 ani. Informații și înscrieri la telefon: 0726.237.376 – Bogdan Herăscu

Atelierul de sunet (12-12.50), are ca scop dezvoltarea percepției auditive a copiilor și familiarizarea lor cu instrumentele muzicale. Totodată, punem un accent puternic pe îmbogațirea abilităților de comunicare a acestora. Cursul are o abordare liberă asupra sunetului, urmărind în mod esențial dezvoltarea creativității. Vom povesti despre câteva instrumente tradiționale – cobză, fluiere, buhai, drâmbă, gong, iar apoi ne vom imagina și vom construi propriile noastre instrumente. Construcția instrumentelor va avea la bază metoda reciclării. Număr maxim de participanți: 7. Informații și înscrieri la telefon 0721 797 878, email atelieredesunet@gmail.com, Sașa Liviu Stoianovici.

Atelier de țesături, croitorie și cusături (10-18) Cusături după modele vechi și țesut. În atelierul de croit, cusut, țesut învățăm cât se poate despre fire și țesături. Ne întâlnim cu diferite materiale și aflăm pentru ce sunt bune spre folosință, cum se alătură două sau mai multe materiale și pe ce criterii; cum se comportă materialele textile. Croim după tipare tradiționale și împodobim piesele de îmbrăcăminte obținute. Învățăm să țesem la războiul orizontal și cel vertical. Aflăm cum se alătură culorile și descifrăm motivele tradiționale. Cine este interesat de problemele tehnice, poate afla cum ajung lâna, inul și cânepa fir; de asemenea, despre colorarea/vopsitul natural. Informații și înscrieri la telefon: 0722.798.284 – Lidia Stareș

Sursă și detalii


artantipa

12 Decembrie, începând cu ora 10 – Crăciunul în lumea animalelor

Muzeul „Grigore Antipa” vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele sunt un mod distractiv de a petrece timpul liber, fiind în același timp și o modalitate de a dezvolta creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al copiilor. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10–11.15), 8-14 ani (11.30 -13). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 160 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31. Înscrierile prin e-mail au prioritate.

Sursă și detalii


Mari Constructori

12 Decembrie, începând cu ora 12 – Ambarcaţiunea

Muzeul „Grigore Antipa” și e² Young Engineers vă invită să participați la un program educațional de succes, dedicat preșcolarilor. Programul „Marii Constructori” încurajează gândirea creativă, lărgește orizontul cunoașterii și oferă cunoștințe despre lumea viețuitoarelor sălbatice, transporturilor, spațiului cosmic, precum și despre fenomenele naturale și principiile de bază ale fizicii. Înscrie-l pe cel mic la un program de educație care utilizează aplicații teoretice și practice distractive. Prin intermediul poveștilor interesante, experimentelor incitante și modelelor de construcții care utilizează piesele K’nex, copilul tău își va dezvolta aptitudinile motorii, dar și de socializare și de exprimare. Programul este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani. Durata medie a unei lecții este de 45 minute. Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 180 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Taxa de participare se achită integral la sediul muzeului, cu cel puțin trei zile înainte de începerea modulului. Înscrierea participanților se poate face prin email info@youngengineers.ro, sau la telefon 0742.102.633, în limita a 12 locuri/grupă.

Sursă și detalii


holy moly

13 Decembrie, începând cu ora 11 – Globuri „eco” din pădure

Muzeul „Grigore Antipa” ne așteaptă duminica să-i aducem pe cei mici la Atelierele de creație cu imaginație Holy Molly. Chiar dacă pleci la drum cu materiale puține, dar cu sclipici din abundență… cu Holy Molly poți face orice îți propui. Tot ce-ți trebuie e puțin entuziasm și un dram de încredere. Din aţe, lipici, sclipici, nisip și hârtie, precum şi cu ajutorul crenguţelor şi al frunzelor culese de prin grădini şi parcuri, vom inventa cele mai năstrușnice creaţii care ne vor împodobi camerele şi zilele. Atelierele se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 9 ani. Înscrierea copiilor se face prin e-mail: info@antipa.ro, nejucam@holymolly.ro, sau la telefon 021.305.60.31, în limita a 15 locuri/grupă. Taxa de participare este de 50 lei/participant/ședință.

22 Octombrie – 15 Decembrie 2015 – Un voiaj parfumat

Muzeul Naţional de Geologie continuă seria colaborărilor cu alte muzee din România, prin organizarea de expoziţii temporare cu un mare impact pentru publicul larg. Împreună cu partenerul Muzeul Parfumurilor, vă propunem începând cu 22 octombrie 2015, să ne însoţiţi într-o călătorie fascinantă… “Un voiaj parfumat” în lumea istoriei, a recipientelor din cristale înnobilate cu pietre semipreţioase, a istoriei parfumeriei. Expoziţia permanentă a muzeului va fi completată de “cea mai mare expoziţie de sticle de parfum din România”. Peste 500 de sticle de parfum cu o deosebită valoare istorică şi nu numai, dintre care amintim parfumul Reginei Maria, păstrat într-un recipient din cristal Baccarat “Houbigant – Mon Boudoir 1918” , Lubin – Eau de Toillete 1820 – Creat pentru Pauline Bonaparte sau Molinard – habanita 1921 – Cristal Lalique Cel mai persistent parfum din lume.

Sursă și detalii

curtea domneasca

19 Septembrie – 31 Decembrie – Curtea Domnească. Șase secole de istorie

Curtea Domnească Veche organizează expoziția intitulată: ,,Curtea Domnească. Șase secole de istorie”, cu prilejul împlinirii a 556 de ani de la prima atestare documentară a Bucureștiului. Expoziția își propune să prezinte vizitatorilor etapele principale ale devenirii Curții Domnești din București, pornind de la fortăreața de secol XIV, continuând cu cetatea lui Vlad Țepeș și Palatul din vremea lui Mircea Ciobanul și încheind cu perioada de glorie din vremea lui Constantin Brâncoveanu. Sunt consemnate mărturii ale celor care au fost în vizită la Curtea Domnească din București, cu ajutorul cărora ne putem imagina cum arăta acest complex domnesc, într-o încercare de a suplini lipsa unor planuri, hărți sau desene privind acest loc. Este prezentat şi momentul în care vestigiile importante ale Capitalei noastreau fost scoase la lumină grație cerectărilor arheologice de la mijlocul secolului trecut.

Sursă și detalii


falsuri monetare

12 August 2015 – 29 mai 2016 – Falsuri Monetare 

Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine.

Sursă și detalii


afis-expo-radiografia-unei-lumi-disparute-mnir

13 mai – 31 decembrie, între orele 10-18 – Radiografia unei lumi dispărute

MNIR organizează expoziţia temporară de arheologie interactivă şi exploratorie intitulată „Radiografia unei lumi dispărute. Privind înapoi spre trecut: Sultana-Malu Roşu, o aşezare preistorică de acum 6 000 de ani”. Expoziţia dezvăluie publicului, istoricul unuia dintre cele mai cunoscute situri preistorice din România. Situl se află pe Valea Mostiştei, fiind prima aşezare de tip tell cercetată în mod ştiinţific încă din anul 1923. Descoperirile excepţionale realizate de-a lungul timpului pe acest sit, de către arheologii muzeului precum şi rezultatele proiectului Arhitectură & Arheologie Experimentală (2010-2014) vor fi integrate în această expoziţie, sub forma unei radiografii asupra trecutului, asupra comunităţilor umane de acum 6000 de ani şi a modului de viaţă de atunci. Întreaga expoziţie se bazează pe interacţiunea dintre poveste, spaţiu vizual şi oameni permiţând vizitatorului să călătorească în trecut printr-o experienţă multisenzorială, pentru a afla şi a înţelege modul de viaţă, ritualurile şi obiceiurile populaţiilor preistorice de acum 6000 de ani.

Sursă și detalii

Un articol din seria Idei pentru Weekend in Bucuresti

Ți-a plăcut? Spune și altora: