Idei pentru Weekend 31 Octombrie – 1 Noiembrie

octombrie 28, 2015 în Evenimente de Alex

893

30 Octombrie – Halloween la „Antipa”!

Muzeul „Grigore Antipa” îi așteaptă vineri, 30 octombrie, pe micuții curioși și temerari, dar și pe cei superstițioși, să participe la o serie de activități în spiritul sărbătorii de Halloween. Copiii vor putea să se înscrie la o serie de ghidaje tematice, la finalul cărora vor fi recompensați cu multe premii supriză. Mitologia unor popoare a atribuit pisicilor negre, liliecilor, precum și altor creaturi înfricoșătoare, o simbolistică ce nu are legătură cu realitatea. Haideți să căutăm împreună aceste vietăți în Muzeu, și să descoperim adevărul științific despre ele. Ghidajele tematice se vor desfășura pe tot parcursul zilei, cu începere de la orele: 11, 13, 15, 17, 17.30, 18, 18.30 și 19.00. Costul de participare este de 10 lei/copil. Înscrierile se pot face în limita a 20 de participanți/grup, la telefon 021.305.60.31, sau pe e-mail: info@antipa.ro.

Sursă și detalii


sonoro

30 Octombrie – 16 Noiembrie – SoNoRo

Când ajungi la ediţia a zecea ştii sigur că nu mai trebuie să pierzi timp cu prezentarea. Iar festivalul SoNoRo a reuşit să se impună în rândul evenimentele cu ştaif ale capitalei. Ce-i drept a cam depăşit graniţele capitalei pentru că se organizează şi în Arad, Cluj şi Bistriţa, ba chiar a depăşit şi graniţele Europei, anul acesta organizându-se, ca parte din acest festival un spectacol la Carnegie Hall în New York. Acum, referindu-ne în special la weekendurile din Bucureşti îţi spun că vineri la 19.30 e concert la Palatul Cotroceni, sâmbătă la 19 la Institutul Cultural Român, iar duminică tot la 19 la Cercul Militar Naţional. Spectacolele se organizează în multe săli cu poveşti care de care mai frumoase, în aproape fiecare zi până pe 16 Noiembrie. Pentru program, detalii şi bilete accesează link-ul de mai jos.

Sursă și detalii


vanatoarea arhitecturala

31 Octombrie,  începând cu ora 19 – Vanatoarea de comori arhitecturale

Un obicei al organizatorilor este să încheie prezentările evenimentelor cu un PPS care spune „Atenţie, Vânătoarea de comori arhitecturale provoacă dependenţă!”. Eu sper să ajung weekendul acesta pentru că până acum nu am reuşit. Totuşi, deşi nu am participat, urmăresc cu atât de multă atenţie ce se întâmplă, când apar noutăţi şi când sunt planificate evenimentele, încât pare destul de clar că am dobândit o dependenţă. Cine ştie ce se va întâmpla când voi intra cu adevărat în acţiune. Hai că poate îmi iese weekendul acesta, la a şaptea ediţie. Locul e secret până una alta, dar pe link-ul evenimentulu de mai jos poţi afla detalii şi noutăţi.

Sursă și detalii


bell epoque

31 Octombrie,  între orele 11-13 –  Tur arhitectural in Gradina Icoanei despre stilul neoromanesc timpuriu

Am descoperit ghidul acestui tur şi a celui de mai jos acum câteva zile prin intermediul unei noi prietene şi m-am bucurat de două ori. Prima pentru că este o ocazie să descopăr în mai multă profunzime oraşul cu un ghid despre care am auzit doar cuvinte frumoase. A doua oară m-am bucurat pentru că descopăr tot mai multe astfel de proiecte, care, alături de beneficiul evident al cunoaşterii oraşului de către locuitorii lor, scot la iveală tot mai mulţi oameni dornici să împărtăşească experienţele şi cunoştinţele lor.  Turul care se va desfăşura în zona Grădina Icoanei, va avea tema stilului neoromânesc în faza să timpurie, despre cum arhitectura naţională a fost iniţiata şi şi-a găsit făgaşele definitorii în perioada de schimbări culturale majore şi prosperitate economică, ce a avut loc între anii 1880 şi miljocul anilor 1900. Turul costă 45 lei de persoană. Rezervări se fac prin email la v.mandache@gmail.com, iar detaliile locului de întâlnire vor fi comunicate tot prin e-mail.

Sursă și detalii


kiseleff

1 Noiembrie, între orele 11-13 – Tur arhitectural in zona Kiseleff despre stilul neoromanesc tarziu

Ce de-al doilea tur are loc duminică la aceeaşi oră în zona Kiseleff. Tema turului va fi faza târzie a stilului neoromânesc, care s-a desfăşurat în cea de a patra şi a cincea decadă a sec. 20, o perioadă când a atins un impas de expresie, redresat în cele din urmă prin fascinanta sa sinteză cu stilurile Art Deco, Mediteranean şi Modernist. Turul costă 45 lei de persoană. Rezervări se fac prin email la v.mandache@gmail.com, iar detaliile locului de întâlnire vor fi comunicate tot prin e-mail.

Sursă și detalii


asiafest

31 Octombrie – 2 Noiembrie, între orele 10-20 – Asia Fest

Da, da, tot acela e. Un deja vu adevărat. Evenimentul a fost anulat acum câteva săptămâni când trebuia să aibă loc în Piaţa Universităţii şi, din nu ştiu ce motive, s-a anulat pe ultima sută de metri. Acum îl fac la Sala Palatului unde ni se promite aceeaşi imersiune în culturile asiatice din ţări precum Japonia, China, Turcia, India, Coreea de Sud. Din ce am văzut până acum sunt 3 zone, una cu expozanţi care probabil vor să ne vândă Asia pe bucăţi, una cu ateliere de diverse feluri şi alta cu spectacole de muzică, dans şi diverse demonstraţii. Acu’, ca să fiu sincer, eu parcă n-aş mai merge. Data trecută când l-au anunţat la Universitate părea mai la îndemână şi parcă şi mai interesant programul. Episodul ăsta cu …se întoarce, nu mai sună chiar la fel de atractiv, însă, dacă tot am ales să-l includ printre idei data trecută, am zis să-l las şi acum. Cine ştie poate ai vreo pasiune ascunsă şi neexplorată pentru Asia. Intrarea este liberă.

Sursă și detalii


robochallenge

31 Octombrie – 1 Noiembrie – Robochallenge

Inginerul reprimat din mine a tresărit la vederea acestui eveniment bun şi pentru cei pasionaţi de tehnologie, bun şi pentru a deschide noi perspective celor mici. Şi unii şi alţii pot fi spectatori, dacă nu cumva sunt deja participanţi, la cea mai mare competiţie de robotică din România, organizată de Liga Studenţilor Electronişti şi ETTI Robochallenge. Locul de desfăşurare este Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din Universitatea Politehnică din Bucureşti. Intrarea este liberă.

Sursă și detalii


halloween-pe-gusturi-romane-ti-i118553

30 Octombrie – 1 Noiembrie – Halloween pe Gusturi Româneşti

Suntem aşteptaţi începând de vineri în Parcul Naţional la cea mai îngrozitoare petrecere românescă,  unde vom găsi cea mai mare plăcintă cu dovleac şi zeci de kilograme de dulceaţă de dovleac pregătită char sub ochii trecătorilor. Alături de aceste specialităţi vor fi alte produsele tradiţionale: pastramă la proţap şi  la ceaun, sărmăluţe cu  mămăligă, mititei ce vor sfârâi pe gâtarele încinse de la primele ore. Iar ca ospăţul să fie deplin nu vor lipsi plăcinte şi cozonaci din toate zonele ţării: plăcinte poale’n brâu, plăcinte boiereşti, plăcinte ardeleneşti servite cu horincă „că la mama ei”, plăcintă Dobrogeană, plăcinte-n foi dulci sau sărate, cu dovleac sau mere, stropite din belşug cu must proaspăt stors şi vin în căni de lut. Vor fi tarafuri cu muzică de petrecere, show-uri culinare şi surprize în fiecare zi. Intrarea este liberă.

Sursă și detalii


fnt

23 Octombrie – 1 Noiembrie – Festivalul Naţional de Teatru

Festivalul aflat la ediţia 25, va oferi publicului bucureştean un număr record de spectacole, 44, selecţionate din stagiunea 2014-2015 de criticul Marina Constantinescu. Festivalul va fi completat cu câteva expoziţii de fotografie, una în Pasajul Universităţii, una în foaierul Sălii Mari de la TNB şi o alta virtuală, proiectată în pasaj şi disponibilă şi pe site-ul festivalului. Deasemene cu această ocazie se vor lansa 17 volume de teatru. Piesele se vor juca la mai multe teatre din Bucureşti printre care TNB, Odeon, Teatrul de Comedie, Metropolis, Bulandra etc. Detalii despre program şi bilete găseşti mai jos.

Sursă și detalii


un-voiaj-parfumat-i118324

22 Octombrie – 15 Decembrie 2015 – Un voiaj parfumat

Muzeul Naţional de Geologie continuă seria colaborărilor cu alte muzee din România, prin organizarea de expoziţii temporare cu un mare impact pentru publicul larg. Împreună cu partenerul Muzeul Parfumurilor, vă propunem începând cu 22 octombrie 2015, să ne însoţiţi într-o călătorie fascinantă… “Un voiaj parfumat” în lumea istoriei, a recipientelor din cristale înnobilate cu pietre semipreţioase, a istoriei parfumeriei. Expoziţia permanentă a muzeului va fi completată de “cea mai mare expoziţie de sticle de parfum din România”. Peste 500 de sticle de parfum cu o deosebită valoare istorică şi nu numai, dintre care amintim parfumul Reginei Maria, păstrat într-un recipient din cristal Baccarat “Houbigant – Mon Boudoir 1918” , Lubin – Eau de Toillete 1820 – Creat pentru Pauline Bonaparte sau Molinard – habanita 1921 – Cristal Lalique Cel mai persistent parfum din lume.

Sursă și detalii


epozitie_in_sky_tower_-_australia

20 Octombrie – 6 Noiembrie – The Dreaming Exhibition

Este vorba despre o expoziție de artă aborigenă cu vânzare, o premieră în România. Peste 240 de picturi și obiecte de artă create de zeci de artiști aborigeni în comunități și cooperative de producție de artă vor fi expuse în SkyTower în această perioadă. Nu ştiu dacă îţi place sau nu arta aborigenă, însă dacă urmăreşti proiectul www.100delocuri.ro sigur îţi place Bucureştiul. Iar magia acestei expoziţii este că se desfăşoară la etajul 34 din SkyTower. Îţi aminteşti cât de încântat am povestit despre vizita mea acolo? Aşa că de abia aştept să ajung din nou. Programul de vizitare este de luni până vineri între 11 şi 19.30, iar în weekend între 10 şi 20. Sunt şi 3 zile cu program special: 15 Octombrie 12-17; 21 Octombrie 11-17 şi 6 Noiembrie 11-16. Costul unui bilet întreg este de 20 RON iar cel redus este 10 RON.

Sursă și detalii


green bee

28 iulie – 30 noiembrie, între orele 10-18 – Nava Green Bee

Eu prevăzător zic aşa. Am aflat că s-a deschis Green Bee, farfuria zburătoare din Parcul Tineretului, de câteva luni şi tot zic că ajung cu băieţii pe acolo şi ce să vezi, tot nu ajung. Timp ar mai fi până la final de noiembrie, dar ştii cum zboară!? Aşa că dacă cumva ai vreo oră liberă eu zic să nu amâni pe ultima sută, cel puţin eu aşa am de gând să fac.

Nava Green Bee îi aşteaptă toţi copii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani să vină în parcul Tineretului, zona Rozariu să înveţe cât de importantă este atitudinea noastră faţă de mediu şi un stil de viaţă echilibrat. Anul acesta aduce o serie de noutăţi şi provocări pentru copii, care vor învăţa lucruri interesante despre ecologie. De asemenea, sub îndrumarea unor specialişti în bucătărie şi nutriţie, prin implicarea în activităţi distractive de gătit sau nutriţie, vor afla şi care sunt beneficiile unui stil de viaţă sănătos şi echilibrat. Intrarea este gratuită.

Sursă și detalii


culorile toamnei

22 Octombrie – 12 Noiembrie – Culorile Toamnei

Ca în fiecare toamnă, Grădina Botanică ne invită să participăm la evenimentul Culorile toamnei. Avem ocazia să ne bucurăm de o expoziţie de fructe şi semite, una de fotografii, de ateliere pentru copii, dar mai ales de culorile toamnei în locul cel mai potrivit cu putinţă pentru a urmări trecerea anotimpurilor. Zilele trecute grădina trecut la programul de toamnă, adică 9-17.

Sursă și detalii


astronomie la palatul sutu

31 Octombrie, începând cu ora 19 – Câte stele sunt pe cer?

Veste bună, începând din Octombrie Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu îl găzduieşte din nou pe Adrian Şonka. Ţi-am povestit despre el odată cu Observatorul Astronomic pe care l-am descoperit cu ocazia unei prezentări de astronomie. Acum, din fericire, Observatorul este închis pentru renovările de care avea atât de mare nevoie. Partea mai puţin bună este că întâlnirile de sâmbătă seară cu Adrian Şonka nu mai aveau unde să se ţină. Însă universul (dacă nu el atunci cine!?) m-a făcut să-l redescopăr printre evenimentele organizate la Palatul Şuţu. Şi te invit, cu foarte mare bucurie şi încredere să mergi să descoperi astronomia în cel mai distractiv şi relaxat mod cu putinţă. Cred din toată inima că un subiect atât de complicat şi serios ca o călătorie prin univers are nevoie de o provizie sănătoasă de voie bună. Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se va folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale. Prezentarea este o proiecție pe întuneric, însoțită de explicații live. Participanții vor vedea cum arată cerul văzut cu ochiul liber și prin telescop, dar și o colecție de obiecte observate până în prezent de astronomi.. Preţul unui bilet este 5 lei.

Sursă și detalii


Art Antipa

31 Octombrie, începând cu ora 10 – Pasărea Măiastră – Petre Ispirescu

Muzeul „Grigore Antipa” vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele sunt un mod distractiv de a petrece timpul liber, fiind în același timp și o modalitate de a dezvolta creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al copiilor. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10–11.15), 8-14 ani (11.30 -13). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 160 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31. Înscrierile prin e-mail au prioritate.

Sursă și detalii


Mari Constructori

31 Octombrie, începând cu ora 12 – Elefantul

Muzeul „Grigore Antipa” și e² Young Engineers vă invită să participați la un program educațional de succes, dedicat preșcolarilor. Programul „Marii Constructori” încurajează gândirea creativă, lărgește orizontul cunoașterii și oferă cunoștințe despre lumea viețuitoarelor sălbatice, transporturilor, spațiului cosmic, precum și despre fenomenele naturale și principiile de bază ale fizicii. Înscrie-l pe cel mic la un program de educație care utilizează aplicații teoretice și practice distractive. Prin intermediul poveștilor interesante, experimentelor incitante și modelelor de construcții care utilizează piesele K’nex, copilul tău își va dezvolta aptitudinile motorii, dar și de socializare și de exprimare. Programul este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani. Durata medie a unei lecții este de 45 minute. Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 180 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Taxa de participare se achită integral la sediul muzeului, cu cel puțin trei zile înainte de începerea modulului. Înscrierea participanților se poate face prin email info@youngengineers.ro, sau la telefon 0742.102.633, în limita a 12 locuri/grupă.

Sursă și detalii


holy moly

1 Noiembrie 2015, începând cu ora 11 – Pictură pe scoarța de copac

Muzeul „Grigore Antipa” ne așteaptă duminica să-i aducem pe cei mici la Atelierele de creație cu imaginație Holy Molly. Chiar dacă pleci la drum cu materiale puține, dar cu sclipici din abundență… cu Holy Molly poți face orice îți propui. Tot ce-ți trebuie e puțin entuziasm și un dram de încredere. Din aţe, lipici, sclipici, nisip și hârtie, precum şi cu ajutorul crenguţelor şi al frunzelor culese de prin grădini şi parcuri, vom inventa cele mai năstrușnice creaţii care ne vor împodobi camerele şi zilele. Atelierele se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 9 ani. Înscrierea copiilor se face prin e-mail: info@antipa.ro, nejucam@holymolly.ro, sau la telefon 021.305.60.31, în limita a 15 locuri/grupă. Taxa de participare este de 50 lei/participant/ședință.

Se întorc Dodi şi Roni la Muzeul Antipa cu o nouă prezentare pe limba celor mici. Simpaticul ursuleț Dodi și vorbărețul lui prieten Roni îi așteaptă pe copiii cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani, la o nouă conferință despre animalele care trăiesc în pădurile temperate ce oferă hrană şi adăpost pentru numeroase vieţuitoare, cum ar fi: lupul, vulpea, căprioara, mistrețul, jderul, veverița, pisica sălbatică, viezurele, etc. Interactive și bogate în informații accesibile, conferințele îi poartă pe copii prin fascinanta biodiversitate a Pământului. Taxa de participare este de 10 lei/copil și 20 lei/adult. Înscrierea participanților se poate face în limita a 50 de locuri, pe e-mail: info@antipa.ro, sau la telefon: 021.305.60.31

Sursă și detalii


targ multicultural

30 Octombrie – 1 Noiembrie – Târgul multicultural SALUT

La târgul de la MȚR avem întâlnire, timp de trei zile, cu frumosul spectaculos, așa cum este el reprezentat la diverse popoare. Curtea MȚR va găzdui standuri pline de culoare și farmec, din care veți dori să luați cu voi o frântură acasă. Am invitat comunitățile de străini din România să-și promoveze cultura la stand deschis. Veți găsi la târg marochinărie, îmbrăcăminte, artizanat, statuete, mic mobilier, instrumente muzicale, bijuterii și alte minunății din Camerun, Rwanda, Ucraina, Congo, Armenia, Peru și alte țări care au, în România, comunități despre viața și cultura cărora mai avem multe de aflat. Puteți pleca acasă cu codițe africane, cu portretul vostru la subraț, cu vreo brățară plină de povești sau, măcar, cu muzică în urechi și bucurie în suflet. Programul târgului: vineri 14-18, sâmbătă 10-18, duminică 10-17. E vremea să dăm peste cap barometrele care arată că românii nu știu mai nimic despre străinii care trăiesc printre noi, despre valorile, obiceiurile și cultura lor. Haideți să-i cunoaștem! Intrarea este liberă.

Sursă și detalii


curtea domneasca

19 Septembrie – 31 Decembrie – Curtea Domnească. Șase secole de istorie

Curtea Domnească Veche organizează expoziția intitulată: ,,Curtea Domnească. Șase secole de istorie”, cu prilejul împlinirii a 556 de ani de la prima atestare documentară a Bucureștiului. Expoziția își propune să prezinte vizitatorilor etapele principale ale devenirii Curții Domnești din București, pornind de la fortăreața de secol XIV, continuând cu cetatea lui Vlad Țepeș și Palatul din vremea lui Mircea Ciobanul și încheind cu perioada de glorie din vremea lui Constantin Brâncoveanu. Sunt consemnate mărturii ale celor care au fost în vizită la Curtea Domnească din București, cu ajutorul cărora ne putem imagina cum arăta acest complex domnesc, într-o încercare de a suplini lipsa unor planuri, hărți sau desene privind acest loc. Este prezentat şi momentul în care vestigiile importante ale Capitalei noastreau fost scoase la lumină grație cerectărilor arheologice de la mijlocul secolului trecut.

Sursă și detalii


falsuri monetare

12 August 2015 – 29 mai 2016 – Falsuri Monetare 

Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine.

Sursă și detalii


afis-expo-radiografia-unei-lumi-disparute-mnir

13 mai – 31 decembrie, între orele 10-18 – Radiografia unei lumi dispărute

MNIR organizează expoziţia temporară de arheologie interactivă şi exploratorie intitulată „Radiografia unei lumi dispărute. Privind înapoi spre trecut: Sultana-Malu Roşu, o aşezare preistorică de acum 6 000 de ani”. Expoziţia dezvăluie publicului, istoricul unuia dintre cele mai cunoscute situri preistorice din România. Situl se află pe Valea Mostiştei, fiind prima aşezare de tip tell cercetată în mod ştiinţific încă din anul 1923. Descoperirile excepţionale realizate de-a lungul timpului pe acest sit, de către arheologii muzeului precum şi rezultatele proiectului Arhitectură & Arheologie Experimentală (2010-2014) vor fi integrate în această expoziţie, sub forma unei radiografii asupra trecutului, asupra comunităţilor umane de acum 6000 de ani şi a modului de viaţă de atunci. Întreaga expoziţie se bazează pe interacţiunea dintre poveste, spaţiu vizual şi oameni permiţând vizitatorului să călătorească în trecut printr-o experienţă multisenzorială, pentru a afla şi a înţelege modul de viaţă, ritualurile şi obiceiurile populaţiilor preistorice de acum 6000 de ani.

Sursă și detalii

Un articol din seria Idei pentru Weekend in Bucuresti

Ți-a plăcut? Spune și altora: