Idei pentru Weekend 16-17 Aprilie

aprilie 13, 2016 în Evenimente de Alex

TCR_Tropicolor

16 Aprilie, începând cu ora 15.30 – The Color Run Tropicolor

Dacă The Color Run are nevoie de teme speciale, la cât de spectaculos este, înseamnă că am cam început să ne obişnuim cu evenimente ieşite din comun, iar asta e o veste foarte bună. Aşadar în oraşul nostru cosmopolit, plin de energie şi dinamism, printre zeci şi sute de evenimente care de care mai interesante îşi face locul un nou Color Run de 5 km care are loc sâmbătă în jurul Palatului Parlamentului, pe bdul. Libertăţii şi bdul Unirii. Participarea costă între 100 şi 220 ron şi primeşti şi un 1 ban rest :).

Sursă și detalii


Vizual_DaKINO-25-717x1024

13 – 17 Aprilie – DaKINO 25

Nu cred că e cineva care să nu fi auzit de DaKINO, indiferent dacă ştie în detaliu povestea festivalului sau dacă doar ştie că e ceva cu filme. Asta este rezultatul a 25 de ani de festival. Doamne 25 de ani! vorba cântăreţului. De data asta însă afirmaţia este entuziastă. Doamne, 25 de ani!? Lucruri bune care ajung să se mândrească cu o vechime de un sfert de secol. Bravo lor! Ediţia aceasta are loc la Hollywood Multiplex la Mall Vitan şi ne invită la proiecţii care de care mai interesante, multe în premieră în România, la competiţia de scurtmetraje şi la întâlnirea cu tineri cineaşti care au aceeaşi vârstă cu festivalul. Biletele se pot cumpăra online, dar şi de la info point-ul DaKINO din Hollywood Multiplex cu o oră înainte de începerea proiecţiilor.

Sursă și detalii


Poster-CP-2016

13 – 17 Aprilie – Cinepolitica

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este dedicat filmelor cu tematică predominant politică (fie că este vorba de lungmetraje sau scurtmetraje, filme de ficţiune sau documentare), reunite sub sloganul „Singura noastră politică este cea a cinematografului”. Festivalul, care are loc la Cinema Elvire Popesco, dezvăluie publicului, prin intermediul artei cinematografice, mecanismele şi motivaţiile politice care îşi pun amprenta asupra noastră, a tuturor. Competiţia Internaţională a festivalului include o selecţie relevantă de lungmetraje recente, din întreaga lume, care abordează, într-o manieră specifică, zona politicului şi implicaţiile sale. Filmele sunt evaluate de un Juriu Internaţional, incluzând reputaţi experţi în cinema sau istorie şi politică, care stabilesc palmaresul festivalului, având în frunte Trofeul Cinepolitica. Programele speciale, necompetiţionale, cuprind filme grupate tematic, prezintă personalităţi importante ale lumii contemporane, analizează subiecte controversate, lansează provocări şi incită la dezbateri. Proiecţiile au loc după amiază. Detalii găseşti pe butoul verde.

Sursă și detalii


crosul padurii

16 – 17 Aprilie – Crosul Padurii

Dacă acum vreo două săptămâni observam că bicicliştii îşi caută motive oficiale pentru biciclit în gaşcă, acum remarc că şi alergătorii îşi caută motive ca să alerge. De date asta motivul este un scop nobil. Practic oamenii plătesc pentru participare, iar banii strânşi sunt folosiţi pentru a planta copaci. O cauză minunată şi o organizare mai potrivită decât competiţia de acum două săptămâni, care a blocat o bucată bună din zona centrală a oraşului. Crosul Pădurii are loc în Parcul Tineretului. Ziua de sâmbătă în intervalul 9-11.30 este dedicată copiilor, iar ziua de duminică 8.40-12 cuprinde cele 3 curse de 5, 10 şi 15 km. Înscrierea costă 15 ron pentru copii şi între 60 şi 120 ron pentru adulţi, în funcţie de cursă.

Sursă și detalii


crosul sanatatii

16 Aprilie, începând cu ora 10.30 – Crosul Sănătăţii

Şi dacă cumva nu-ţi place propunerea de mai sus, nu te îngrijora pentru că ai de unde alege. Tot sâmbătă şi tot dimineaţă, însă în Parcul IOR are loc un alt cros pentru părinţi şi copii. Aceştia vor fi legaţi de mână cu o panglică de maxim 1 metru şi vor alerga pentru o viaţă sănătoasă în familie. Înscrierea este gratuită şi se poate face înainte de cursă. Toţi copiii vor primi mere gustoase, iar câştigătorii vor primi premii sănătoase. Fiecare alergător care ajunge la linia de sosire va primi o medalie de Campion al sănătăţii.

Sursă și detalii


goodwine

15 – 17 Aprilie, între orele 10-19 – GoodWine

Informaţia utilitară de maximă importanţă a sfârşitului săptămânii vine de la Romexpo, unde, în pavilionul C1 are loc târgul de vinuri GoodWine. În primăvara anului trecut am descoperit un Cabernet Franc la care mi-a rămas inima, aşa că musai trebuie să merg din nou să-l caut şi să-l salut. Şi cine ştie ce altceva mai descopăr. Trebuie să-mi amintesc să îmi iau şi apă cu mine pentru că ăsta era lichidul cel mai puţin prezent acolo :). Programul este vineri 12-19, sâmbătă 10-19, iar duminică 10-17. Accesul costă 20 ron, în care intră şi preţul paharului pentru degustare.

Sursă și detalii


cusut si brodat

15 – 17 Aprilie, între orele 10-19 – #Creativo

Evenimentul acesta se leagă cu cel anterior oricât de „corect politic” aş refuza să fiu. În aceleaşi zile şi în acelaşi interval orar o parte dintre cetăţenii bucureşteni pot degusta vinuri şi cealaltă parte poate descoperi minunata lume a modei. Nu zic care parte şi unde merge pentru că până la urmă ne înţelegem noi. #Creativo, care are loc la The Ark lângă Piaţa de Flori, este prima adunare a comunității oamenilor pasionați de cusut și brodat, unde poți împărtăși idei, proiecte și cunoștințe. Acolo vei întâlni oameni pasionați ca și tine care îți vor împărtăși din experiența lor, cele mai noi modele de mașini de cusut și brodat și consiliere în domeniu, ateliere interactive de croitorie, design vestimentar și stilism, tipare de croitorie și alte accesorii necesare în domeniu, demonstrații și probe live pe mașini de cusut și brodat si vei afla ce fonduri sunt disponibile pentru dezvoltarea unei afaceri.

Sursă și detalii


sunetele bucerestiului

15 Aprilie, între orele 18-20 – Sunetele Bucureștiului

Vineri, la Cinema Muzeul Țăranului, Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană lansează filmul Sunetele Bucureștiului / Sounds of Bucharest, regizat de Mihai Grecea. Este vorba de un documentar aparte, ce spune foarte multe despre Capitală și locuitorii acesteia, ilustrând identitatea bucureșteană observată mai mult sau mai puțin obiectiv de ochiul străin, care descoperă treptat elementele constitutive ale acesteia.
Evenimentul de lansare se va desfășura în prezența protagoniștilor filmului și a echipei de producție.
Regizat de Mihai Grecea, filmul documentar Sunetele Bucureștiului/ Sounds of Bucharest prezinta istoria personală a opt cetățeni născuți în alte tări, care au ales să locuiască în București. Atașamentul față de România al celor 8 protagoniști este remarcabil, și poate surprinzător pentru românul care părăsește țara în căutarea de altceva. Într-un context în care România se depopulează treptat și fără prea multe perspective de întoarcere, alții aleg aceeași Românie drept casă.

Sursă și detalii


brd tiriac nastase

16 – 24 Aprilie – BRD  Nastase Tiriac Trophy 2016

Weekendul acesta începe turneul de tenis care va avea loc ca de obicei la Arenele BNR. Nu prea sunt multe de spus. Dacă îţi place subiectul probabil că vei fi pe acolo, dacă nu… nu :). Sâmbătă începând cu 11.00  şi duminică de la 12.00 vor fi calificările, iar accesul este gratuit. Apoi de luni începe primul tur şi meciurile vor avea loc în fiecare zi până la finala de duminica viitoare.

Sursă și detalii


mnar

16-17 Aprilie – Vizite în spaţiile istorice ale Palatului Regal

MNAR oferă rar o experienţă fascinantă vizitatorilor interesaţi să descopere Palatul Regal. Spaţiile istorice recent restaurate din corpul central al Palatului Regal (Sufrageria Regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor) pot fi vizitate în al treilea week-end din fiecare lună. Participarea la aceste vizite ghidate nu necesită programare prealabilă. Vizitatorii sunt rugaţi să se prezinte cu treizeci de minute în avans la casa de bilete de la parterul Galeriei Naţionale pentru achiziţionarea biletelor de acces. Programul este sâmbătă şi duminică de la 11.30, de la 14 şi de la 16.30. Participarea se face în limita locurilor disponibile. Durata aproximativ o oră. Tarif: 20 lei întreg/10 lei pensionarii/5 lei pentru elevi şi studenţi/preşcolarii au acces gratuit.

Sursă și detalii


picnic muzeul satului

17 Aprilie, între orele 11-15 – Picnic RODnic la Muzeul Satului

Băcănia ROD organizează duminică la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” un picnic cu bunătăți românești. Așa că ne invită cu păturica, paletele de badminton și voia bună și sa ne relaxam în natură. Ei ne așteaptă cu zacuscă, salate, dulcețuri, sandvișuri, siropuri și alte gustări numai bune de încântat papilele gustative. În programul zilei va fi și un mic workshop de olărit. Participarea la picnic este gratuită, însă intrarea la Muzeul Satului se face pe baza de bilet: Adulți – 10 lei, Pensionari și posesori de carduri Euro 26 – 5 lei, Elevi și studenți – 2,5 lei, Preşcolari – acces gratuit.

Sursă și detalii

 


atelier de povesti

17 Aprilie, începând cu ora 16 – Atelier de confecționat povești fantastice

A opta ediție a Atelierului de confecționat povești fantastice care are loc La un Ceai (Luigi Cazzavillan nr. 25) ne provoacă să creăm basme și povești fantastice, pornind de la învățăturile lui Vladimir Propp, dar continuând pe aripile imaginației! Dan Rădoiu va fi ghidul nostru într-o nouă sesiune de scriere creativă. Intrarea liberă.  Înscrieri la 0734 195 395 (apel sau sms).

Sursă și detalii

 


curs actorie

16 Aprilie, între orele 14.30-16 – Workshop actorie pentru copii

Tot La un Ceai (Luigi Cazzavillan nr. 25), dar cu o zi mai devreme sunt invitaţi copiii la un workshopul alcătuit din exerciţii de dicţie, jocuri care ajută la dezvoltarea imaginaţiei, a abilităţilor de concentrare, la formarea conceptului de muncă în echipă, la antrenarea memoriei, jocuri de improvizaţie. Aceste jocuri îi ajută pe copii să se cunoască, să se dezvolte într-un colectiv, să înveţe ce înseamnă o echipă, să-şi dezvolte imaginaţia şi totodată să se bucure. Teme abordate: Exersarea atenţiei, concentrării, imaginaţiei, creativităţii, spontaneităţii, Dezvoltarea inteligenţei emoţionale, Controlul emoţiilor, Încredere în sine, Memorie, improvizaţie
Corectarea problemelor de dicţie, Expresivitate corporală, Viteză de reacţie, Colaborare în echipa, Jocuri de rol. Durata atelierului este 1 oră şi 30 min, iar costul este de 45ron.

Sursă și detalii

 


tur pietonal

16-17 Aprilie, începând cu ora 12 – Poveștile unei străzi – Tur pietonal pe Calea Victoriei

Am descoperit un nou organizator de tururi pietonale şi voi continua să caut. Chiar dacă uneori subiectele de suprapun, cred din toată inima că mai multe perspective pot doar contribui la o înţelegere mai completă. Aşadar te invit să descoperi Calea Victoriei alături de Oana Vieru. „La prima vedere, poate părea o simplă plimbare pe una dintre cele mai circulate artere ale Capitalei – Calea Victoriei, dar nu va fi deloc așa. Va fi asemenea unei piese de teatru, în care fiecare dintre noi vom fi actorii, căci în cei 3 km pe care îi are fostul “Pod al Mogoșoaiei” vom descoperi povești, ne vom imagina locuri ce astăzi aparțin doar poveștilor bunicilor sau fotografiilor realizate de Carol Popp de Szathmári sau Willy Prager și vom reînvia parfumul Bucureștiul interbelic, acea savoare de cafea tare îndulcită cu pic de rom și degustată într-una din cefenelele de pe marginea podului de lemn.” Întâlnirea va avea loc în stația RATB “Piața Națiunile Unite” (în sensul de mers spre Podul Izvor) la ora 12:00. Participarea este gratuită.

Sursă și detalii


brancovenesti

16 Aprilie, între orele 16-20 – Arina, expoziţii și recital de muzică de cameră

O zi însorită cum se anunţă ziua de sâmbătă este numai bună pentru a fi petrecută pe domeniul Palatului Mogoşoaia. Şi ca să fie siguri că ne reţin atenţia până la apus, organizatorii ne invită începând cu ora 16 la un recital de muzică de cameră susținut de Violonistul Antal Zalai și de pianistul Jozsef Balog, iar apoi, începand cu ora 17.00 din jumătate în jumătate de ora la 4 vernisaje ale unor frumoase expoziţii. La 17.00 în Ghețărie expoziția de ceramică a artistei Arina Ailincăi de la Cluj, la 17.30 în Palat expoziția retrospectiva Simona Runcan, la 18.00 în Foișor expoziția de sculptură Terra, semnată Dumitru Radu si la 18.30 în Galeria Cuhnia expoziția Structuri în echilibru ce prezintă desen, colaj, picturi și obiecte semnate de artista Liliana Mericioiu Popa.

Sursă și detalii


targ romanesc

16 Aprilie, între orele 10-19 – Târgul 100% românesc

Peste 100 de branduri românești de haine, bijuterii, mobilă, accesorii, dar și designeri cool și evenimente surpriză ne vor aștepta sâmbătă la Berăria H. Târgul 100% Românesc va aduna în acest spațiu branduri românești cunoscute de fashion, de bijuterii, de design interior, de accesorii, dar și tineri entuziaști și simpatici la început de drum, mici afaceri pornite cu drag și foarte multă pasiune. Intrarea este liberă.

Sursă și detalii


geograf

16 Aprilie, între orele 11.30-17 – Pe dealurile Bucureştilor 7: traseul complet.

Geograful Andrei Ionel vine cu o nouă propunere de traseu urban. Turul începe în faţa Operei Naţionale din Bucureşti, zona pietonală cu băncuţe din jurul statuilor George Enescu şi Gheorghe Stephănescu. Turul este în întregime pietonal, are 11 kilometri şi se termină în jurul orei 17.00 la Piaţa Unirii. Traseul atinge cartierele Cotroceni, Uranus şi Filaret, iar ca repere avem: Bisericile Sf. Elefterie Nou şi Sf. Elefterie Vechi, Parcul Romniceanu, Hotelul Marriott, Strada Sirenelor, Palatul Bragadiru şi fabrica de bere, Vama Antrepozite, Şoseaua Viilor, Gara Filaret, Biserica Cuţitul de Argint, Arenele Romane, Mausoleul din Parcul Carol I, Castelul Ţepeş, Strada Candiano Popescu, Strada Xenofon, Catedrala Patriarhală. Participarea este gratuită.

Sursă și detalii


Afis-ateliere-creatie-2016-web

20 Februarie – 19 Iunie – Ateliere de Creatie de la Creart

Creart organizează ateliere de creație pentru copii în fiecare sâmbătă și duminică în Satul Francez și în Piața Alexandru Lahovari. Scopul acestui proiect este educația prin creație, ajutându-i pe copii să își dezvolte atenția, abilitățile practice și imaginația, oferind totodată o alternativă artistică de petrecere a timpului liber. Înscrierile se fac de Luni până Vineri, între orele 9:00 – 17:00 la adresa de e-mail ateliere@creart.ro sau la numărul de telefon 0733 331 324 – Ramona Filip. Taxa / atelier, de 10 RON, se achită înainte de începerea cursurilor, în locație.

În Satul Francez (Șoseaua Nordului, nr. 114 – 140) sunt organizate  în fiecare sâmbătă următoarele ateliere:

Eco – creativitatea de week-end (6 – 12 ani) – 11:00 – 12:30
În cadrul programului Eco-creativitatea de weekend cei mici își dezvoltă manualitatea și își cultivă un spirit practic prin mijloace artistice inedite. Fiecare sesiune va aduce o nouă tematică pentru participanți prin care fiecare copil va realiza un obiect util sau artistic din materiale revalorificate. Copiii vor învăța tehnici de lucru interesante (decoupage, pirogravură, origami etc) și vor dobândi informații variate despre mediul înconjurător și materialele din jur.Atelierele vor fi coordonate de specialiști în domeniul propus, meșteri cu experiență în educația celor mici.

Mini grădina parfumată (6 – 12 ani) – 13:00 – 14:30
Programul Mini-grădina parfumata introduce copiii în lumea minunată a plantelor. Astfel, cei mici vor realiza grădini în miniatura în care vor folosi sticluțe reciclate, plante, elemente organice și pietricele decorative. Fiecare sesiune va avea o tematică diferită, iar cei mici vor dobândi tehnici de plantare și vor putea învăța despre plantele de sezon, aranjamente și modalități de întreținere.Atelierele vor fi coordonate de specialiști în domeniul propus, meșteri cu experiență în educația celor mici.

Universul picturii (4 – 12 ani) – 15:00 – 16:30
Copiii vor învăţa să picteze motive populare și peisaje pe sticlă, lemn, hârtie şi pânză, dar și pe ceramică.

În sediul Creart, (Piața Alexandru Lahovari, nr. 7) sunt organizate următoarele ateliere: 

Sâmbătă

Creativitate şi joacă senzorială (2-3 ani) – 10:30 – 12:00
Acest atelier va fi o întâlnire săptămânală între copii şi părinţi în care lumea devine culoare, forma prinde viaţă, materialele încep să vorbească şi să se mişte în mânuţele lor. Copiii vor aduce  imaginaţia şi pofta de joacă, iar părinții care vor participa la atelier vor avea o mai bună interacţiune fizică şi emoţională şi vor redescoperi copilul din ei.

Jucării şi eroi de poveste (6 – 10 ani) – 12:30 – 14:00
Cel mai mult copiilor le plac poveştile, iar cel mai bine copiii învaţă prin joc, joacă şi imaginaţie. În cadrul acestui atelier, dintr-o bucată de fetru sau pânză colorată, o mână de mărgele şi nasturi amestecaţi, cei mici vor avea ocazia să meşterească jucăria preferată.

Duminică

Micii bucătari (6 – 10 ani) – 10:30 – 12:00
Copiilor le place să exploreze lumea din bucătărie. Sunt atraşi de culori, de arome şi forme și sunt dornici să taie, să amestece şi să guste. Devin entuziaşti şi bucuroşi să împartă cu cei dragi ceea ce ai au pregătit cu mâinile lor. În plus, aşa învaţă mai uşor despre alimentaţia sănătoasă şi importanţa unui măr, castravete sau miez de nucă.

Călătorie în jurul lumii (5 – 10 ani) – 12:30 – 14:00
Învăţăm despre lume prin joacă. Învârtim globul pământesc, ne stabilim punctul unde vrem să ajungem, alegem cel mai potrivit mijloc de transport şi pornim la drum. Ajunşi la destinaţie, vom afla despre obiceiurile locului, ce limbă vorbesc oamenii, ce fel de climă au în tot timpul anului, de unde se trag, cum locuiesc, ce preocupări au, cum dansează, ce muzică ascultă sau ce mănâncă gazdele noastre. După ce le-am experimentat pe toate, „vom  lua un obiect ca amintire” şi apoi ne vom îndrepta spre casă. Ca să nu ne pierdem, ne-am gândit să începem din Europa, să continuăm cu Africa până ajungem în Australia şi Insulele Cook.

Sursă și detalii


ocolul pamantului

7 Aprilie – 5 Mai, între orele 10-18 – Ocolul lumii în 80 de minute

MŢR găzduieşte în sala Irina Nicolau expoziția Ocolul lumii în 80 de minute. După Jules Verne. Aceasta ne invită să ne închipuim cum și-a imaginat Jules Verne Ocolul lumii pe vremea lui, în 1872. Este o fantezie menită să stârnească imaginația, nu o reconstituire fidelă a unor fapte reale, nici relatarea unui studiu științific, ci un fel de ilustrare a unei cărți în care desenele sunt înlocuite cu veșminte și obiecte autentice, care ar fi putut fi văzute la sfârșitul secolului al XIX-lea de către Jules Verne și eroii săi. Organizatorii speră ca vizitatorii să plece din expoziția noastră ceva mai agale, atenți la imaginile pe care le întâlnesc la tot pasul, la aspectul trecătorilor și al caselor. Să nu fugă încontinuu, cu ochii pe ceas, ca eroii lui Jules Verne ocolind pământul, ci să se oprească în loc și să se bucure de ceea ce văd. Intrarea este liberă.

Sursă și detalii


asezaminte brancovenesti

6 Aprilie – 15 Mai – Așezămintele Brâncovenești: 1835 – 2015

Expoziția găzduită sala Lapidarium a Casei Filipescu-Cesianu este alcătuită dintr-o serie de fotografii istorice inedite și din reconstituirile virtuale ale corpurilor Spitalului Brâncovenesc și Azilului „Domnița Bălașa”. Cercetarea a fost realizată de Oana Marinache, iar o parte din fotografii provin din colecțiile lui Andrei Slăvuțeanu, Cezar Petre Buiumaci, Emanuel Bădescu. Conceptul grafic al expoziției îi aparține lui Cristian Gache, iar reconstituirile virtuale au fost realizate de Andrei Popescu. În 2015 am sărbătorit 180 de ani de la testamentul ctitoricesc al bănesei Safta Brâncoveanu și 130 de ani de la ridicarea celei de-a patra Biserici „Domnița Bălașa”, dar am comemorat și 30 de ani de la demolarea complexului din centrul orașului.

Sursă și detalii


festivalul fructelor de mare

2 Aprilie – 3 Mai – Festivalul Fructelor de mare

Taverna Racilor şi Bistro Le Oac Oac ne invită la un festival dedicat fructelor de mare şi aromelor marine, în aer liber, la intrarea în Orăşelul Copiilor din Parcul Tineretului, în imediata apropiere a metroului Constantin Brâncoveanu. Ceaune cu borş de peste autentic românesc, cazane imense cu raci şi midii, tăvi enorme cu paella, peşti la grătar de nenumărate soiuri, frigărui de creveţi, pui de baltă şi multe alte suprize savuroase sunt pregătite de organizatori.

Sursă și detalii


1517aprilie(1)

15 – 17 Aprilie Târg cu meșteri și produse tradiționale

MŢR găzduieşte cu o săptămână înainte de Duminica Floriilor, în curtea interioară, iscusite încondeietoare care ne bucură cu lucrările lor și fac demonstrații de închistrit ouă. De aici vizitatorii pot târgui și cadouri cu totul deosebite pentru cei dragi, care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care va fi sărbătorit în curând. Meșteri și artizani talentați vin la târg cu ii brodate cu mătase sau cusute cu mărgele, podoabe tradiționale, icoane, obiecte de sticlărie sau de ceramică pictată, obiecte din lemn pentru gospodărie, crestate cu motive populare, vestimentație din lână împâslită sau din in și din mătase pictată manual, haine din piele, decorațiuni pascale, bijuterii din alamă sau din piele naturală, sculpturi în marmură, tablouri din flori naturale presate, hăinuțe unicat pentru copii și cosmetice naturale. Producătorii aduc miere, brânzeturi proaspete și afumate, vin de Panciu și țuică de prune din Argeș, sucuri naturale și conserve pentru toate gusturile, nuci și zarzavaturi proaspete, plăcinte boierești, turtă dulce de Covasna, prăjituri de casă, cozonaci bucovineni și alivenci. Intrarea este liberă.

Sursă și detalii


expografie

25 Martie – 25 Aprilie – Expografie

Suntem invitaţi la evenimentul Expografie, o lună a fotografiei de expresie. Cinci săptămâni întregi, cinci expoziţii în care se întâlnesc delicateţea cu intriga, simplitatea cu cele mai complexe expresivităţi, energii vizuale atât de elaborate şi stratificate încât fac faţă la diverse interogări ale noastre.  Spaţiul ceainăriei Cărtureşti din strada Pictor Artur Verona, ne stă la dispoziţie cu cele necesare ochiului şi sufletului, fotografii de expresie a 16 fotografi reuniţi în formatul unor expoziţii personale, ori de grup.

Sursă și detalii


oraselul cunoasterii

9 Aprilie, între orele 11-12 – Sunt inventator. Liftul Hidraulic.
10 Aprilie, între orele 11-12 – Minigradina de legume

În weekenduri Orăşelul Cunoaşterii îi aşteaptă pe cei mici cu ateliere numai bune de descoperit şi înţeles mai bine lumea. Atelierele durează 1 oră şi se adresează copiilor cu vârstă de minim 4 ani. Participarea se face prin înscriere telefonică la 0723 390 449 sau prin email la contact@oraselulcunoasterii.ro. Costul unui bilet este 30 ron.

Sursă și detalii


istorii monumentale

17 Martie – 8 Mai – Istorii MonuMentale, Expoziție de artă video

La ARCUB, Hanul Gabroveni, are loc o expoziție de artă video dedicată relevanței monumentelor din București și nu numai, în procesul de scriere a istoriei și conservării memoriei. Expoziția prezintă o serie de producții video realizate de nouă artiști români și străini, care analizează din perspectivă istorică, socio-politică și culturală relevanța monumentelor și a construcțiilor monumentale din București, precum Casa Poporului, Rondul Scriitorilor din parcul Cișmigiu, Mausoleul din parcul Carol sau proiectul Lacul Morii și, totodată, punctează efectele tranzițiilor ideologice asupra acestora și influența lor în mentalul colectiv, discuțiile extinzându-se în sfera est-europeană. Expoziția poate fi vizitată gratuit de luni până duminică între orele 14-22.

Sursă și detalii


spitale disparute

30 Martie – 3 Iulie – Spitale dispărute ale Bucureștiului

Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu împreună Fundația Colegiului Medicilor din Municipiul București, ne invită să vizităm expoziția „Spitale dispărute ale Bucureștiului”, deschisă în curtea Palatului Suțu.
Expoziția oferă o privire asupra activității spitalelor bucureștene a căror funcționare a fost sistată ca urmare a cutremurelor, a bombardamentelor din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, a demolărilor și restructurărilor din Perioada Comunistă, sau a lipsei de finanțare și a proceselor de retrocedare din perioada postdecembristă.

Sursă și detalii


colectie de arta3 Martie – 29 Mai – Eleganţă şi tradiţie în moda feminină. De la Belle Epoque la interbelic

Muzeul Naţional Cotroceni organizează în Salonul Cerchez, expoziţia „Eleganţă şi tradiţie în moda feminină. De la Belle Époque la interbelic” dedicată Zilei de 8 Martie. Expoziţia valorifică patrimoniul Muzeului Naţional Cotroceni şi două colecţii particulare oferite cu amabilitate de Iulia Gorneanu şi Oana Creţu. În cadrul expoziţiei vor figura rochii, fuste şi bluze reprezentative pentru moda sec. al XIX-lea şi începutul sec. XX, accesorii (pălării, mănuşi, poşete, evantaie, bijuterii, ace de pălărie, umbreluţe de soare), sticluţe de parfum, pudriere, casete de bijuterii, dantele, cutii de pălării, alături de costume populare, fote şi ii din perioada anilor ’20 – ’30 din diferite zone ale ţării, marame, veste brodate cu motive populare, brâie şi paftale din metal argintat. Atmosfera de epocă va fi întregită de fotografii şi cărţi poştale reprezentând doamne din societatea românească, dar şi pe principesa şi regina Maria a României, simbol al eleganţei şi graţiei feminine şi promotoare a purtării costumului popular românesc în cercurile oficiale.

Sursă și detalii


Brancusi MNAR

18 Februarie – 29 Mai – Brâncuși. Forme în alb și negru – expoziție de fotografie

MNAR organizează expoziția de fotografie „Brâncuși. Forme în alb și negru” ca parte din Programul naţional 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brancuşi inițiat de Ministerul Culturii. Aceasta propune o selecţie de 40 de tiraje moderne după clișeele  realizate de Brâncuşi la Paris: aspecte din atelier şi sculpturi aflate în diferite stadii de lucru. Pe lângă fotografii, în expoziţie se regăsesc şi două module interactive din atelierul Pasărea ascunsă-n piatră, găzduit în corpul Ştirbei al muzeului. Atelierul a fost conceput de specialiştii de la Centrul Georges Pompidou din Paris pentru a-i familiariza pe copii cu lucrările lui Brâncuşi. Cele două module aduse în expoziţie oferă acum unui public mai larg posibilitatea de a descoperi în mod ludic universul sculptorului. Atât fotografiile, cât şi modulele interactive au fost donate Muzeului Naţional de Artă al României de Muzeul Naţional de Artă Modernă – Centrul Georges Pompidou din Paris în 2006, respectiv 2007.

Sursă și detalii

artantipa

16 Aprilie, începând cu ora 10.15 – Felinele Junglei

Muzeul „Grigore Antipa” vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele sunt un mod distractiv de a petrece timpul liber, fiind în același timp și o modalitate de a dezvolta creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al copiilor. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 160 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31. Înscrierile prin e-mail au prioritate.

Sursă și detalii


antipa

22 Decembrie – 1 Mai – Cu Sânge Rece

Muzeul  „Grigore Antipa” ne invită să vizităm expoziţia temporară de reptile vii „Cu sânge rece”, deschisă în perioada 22 decembrie 2015 – 1 mai 2016. In perioada 22-31 Decembrie accesul este gratuit. Taipanul australian, cobra egipteană, vipera uriaşa africană, anaconda, şarpele cu clopoţei, cobra scuipătoare sau şarpele regal, sunt doar câteva dintre speciile care pot fi admirate în această expoziţie la Muzeul „Antipa”. Expoziţia „Cu sânge rece” oferă o fascinantă incursiune în lumea acestor misterioase vieţuitoare şi pune la dispoziţia vizitatorilor informaţii despre obiceiurile lor, despre cum se adaptează ele la mediul înconjurător, precum şi despre rolul pe care-l joacă în ecosistem. Programul de vizitare este de marţi până vineri între orele 10 – 18 (ultimul vizitator intră la ora 17) iar sâmbăta şi duminica între 10 – 19 (ultimul vizitator intră la ora 18). Preţurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar şi 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.

Sursă și detalii


falsuri monetare

12 August 2015 – 29 mai 2016 – Falsuri Monetare 

Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine.

Sursă și detalii

 

Un articol din seria Idei pentru Weekend in Bucuresti

Ți-a plăcut? Spune și altora: