Idei pentru weekend 22-23 Octombrie

octombrie 19, 2016 în Evenimente de Alex

tedx23 Octombrie, între orele 9-21 – TEDxBucharest 2016, Ahead of time

Mă tot gândesc şi nu ştiu ce să spun altceva în afară de „ăsta-i weekendu’ cu tedexu”. Ce-ar fi de prezentat când vine vorba despre un astfel de eveniment!? Mai ales atunci când eu nu merg şi mă uit la el de departe. De fapt nici nu zic mai multe ca să nu alunec pe panta periculoasă a strugurilor acri. Dar, dacă tu ai deja bilet sau te dai peste cap şi reuşeşti să ajungi duminică acolo, toate gândurile mele bune merg către tine şi te aştept să-mi povesteşti şi să-mi dai măcar puţin din energia TEDx.

Sursă și detalii


vanatoarea-arhitecturala

22 Octombrie, între orele 11-14 – Vanatoarea arhitecturala #9

Dacă urmăreşti ideile de weekend cel puţin din primăvară, ştii deja cât de drag îmi este evenimentul acesta. Asta în condiţiile în care la ultima vânătoare din Bucureşti, cea de la final de mai, nu prea ne-a ieşit planul. A fost mai bine ca prima dată, ne-am organizat şi împărţit mai bine, am înţeles ce şi cum căutam şi totuşi, n-am reuşit să terminăm… Ca la şcoală. Mergi pregătit, ai învăţat, pici pe subiect, te ia valul şi deodată se termină timpul şi nu înţelegi ce s-a întâmplat. Cam aşa am păţit noi. Şi colac peste pupăză, alături de durerea anticipată de picioare şi de gât răsucit după case frumoase, m-am şi ars pe gât pentru că a fost primul weekend cu soare puternic. Dar tot îmi este drag foc. Povestea este relativ simplă. Îţi faci o echipă, te înscrii cât mai repede, plăteşti taxa de 40ron de persoană, iar sâmbătă dimineaţă ne vedem toţi într-un loc pe care îl vom afla cel mai probabil vineri seară. Înarmaţi cu ochi mari şi aparat de fotografiat, luăm la bătut metru cu metru dintr-o zonă a Bucureştiului şi strângem răspunsuri fotografice la o serie luuuuungă de ghicitori arhitecturale. Şi dacă suntem cei mai buni câştigăm noi, dacă voi, atunci voi, dacă ei, atunci ei. Dar de distrat ne distrăm toţi.

Sursă și detalii


magie

22 Octombrieîncepând cu ora 11 – Magic Show Fantasmo

Pe 22 octombrie, copiii și părinții sunt așteptați la cel mai modern spectacol de magie. Show-ul va fi susținut de cunoscutul magician si iluzionist Bogdan Muntean, fost concurent la Românii au Talent, desemnat Cel Mai Bun Magician al anului 2014 din România. Echipa BluParty și Bogdan Muntean le pregătesc copiilor un spectacol interactiv de magie și iluzionism, plin de trucuri magice captivante, show de lumini și momente pline de mister. Spectacolul are loc la Sala Mica a Palatului Copiilor și va dura o oră, timp în care copiii și părinții vor asista la un show cu iluzionism de calitate. Prețul unui bilet este de 40 de lei.

Vestea bună este că poţi câştiga 2 bilete la acest eveniment participând la un concurs desfăşurat pe Facebook până la ora 21.00, joi 22 Octombrie. Concursul îl găseşti aici iar detaliile despre show le afli pe butonul verde.

Sursă și detalii


fnt

21-30 Octombrie – Festivalul Naţional de Teatru

Dragi iubitori de teatru, da, voi toţi, chiar dacă sunteţi mulţi, pregătiţi-vă pentru că urmează ediţia cu numărul 26 a Festivalului Naţional de Teatru. Acel moment din an în care chipurile şi vocile care ne-au oferit atâta emoţie şi care ne-au zguduit de râs sau plâns când i-am privit pe scenle teatrelor bucureştene, se adună pentru o mega serie de evenimente teatrale. Reprezentaţiile au loc zilnic în perioada festivalului la mai multe teatre din Bucureşti, printre care TNB, Arcub, Bulandra. Aşadar, va rugăm să va închideţi telefoanele mobile şi să vă deschideţi sufletele.

Sursă și detalii


pasquale

22-23 Octombrie – „Don Pasquale”, „Petrică şi Lupul” şi „Cu Nino prin lume” la OCC

În weekend Opera Comică pentru Copii ne aşteaptă cu trei spectacole. „Don Pasquale” se joacă în Sala Mare sâmbătă de la 17.00 şi duminică de la 11.00. Este unul dintre cele mai cunoscute titluri ale compozitorului Gaetano Donizetti. Adaptată pe înțelesul copiilor, acțiunea se petrece în Roma secolului al XIX-lea, când bătrânelul care dă numele operei, Don Pasquale, ajunge să fie păcălit de propriile decizii, spre deliciul publicului, care asistă la farsele ce îi sunt orchestrate acestuia. Preţul biletelor este între 15 şi 25 de lei.

„Petrică şi Lupul” se joaca la  în Salonul Mozart, o poveste simfonică gata să-i țină atât pe copii, cât și pe părinți sau bunici, cu sufletul la gură. Este o lecție despre joacă, prietenie și empatie. Vârstă minimă recomandată pentru spectatori este de 7 ani. Preţul unui bilet este de 15 lei, preţ în care intră şi un al doilea bilet gratuit, conform ofertei valabile pentru spectacolele care au loc în Salonul Mozart a OCC.

„Cu Nino prin lume” se joacă dumincă de la la ora 10.00 în Salonul Mozart şi este o călătorie prin cele mai frumoase oraşe europene, călătorie în care părinţii pot fi luaţi doar cu acordul copiilor. Vârstă minimă recomandată pentru spectatori este de 3 ani. Preţul unui bilet este de 15 lei, preţ în care intră şi un al doilea bilet gratuit, conform ofertei valabile pentru spectacolele care au loc în Salonul Mozart a OCC.

Sursă și detalii


lumini-si-umbre

22 Octombrie, între orele 15-22 – Lumini și Umbre în Floreasca

Mă bucur să includ aici proiect inițiat și organizat de Grupul de Inițiativă Civică Floreasca, care își propune transformarea cartierului cu același nume într-un “nod de rețea” culturală, oferind astfel o alternativă viabilă și de calitate la cea existentă doar în centrul orașului. Evenimentul își propune creșterea gradului de coeziune/interacțiune al locuitorilor din Cartierul Floreasca, întrucât, prin disparția Cinemascopului și a librariei din cartier, locuitorii au pierdut singurele repere culturale, interacțiunea dintre aceștia fiind astfel foarte redusă. Concret, pe parcursul zilei de sâmbătă, vor avea loc proiecții de film în aer liber, concursuri de șah, urbanism participativ și jocuri și concursuri pentru copii, dar și pentru părinți, în mijlocul cartierului, din Parcul Cinematograf Floreasca. Grupul Floreasca va pune la dispoziție băncuțe și scaune, dar membrii comunității sunt invitați să vina cu scaune pliante sau cu perne și să se implice în organizare. În caz de vreme nefavorabilă, evenimentul se va derula în interoriul și pe terasa Memento Café, de pe strada Bach nr. 3.

Sursă și detalii


bilete-les-films-de-cannes-a-bucarest

14-23 Octombrie – Les Films de Cannes à Bucarest

Festivalul revine pentru al șaptelea an, cu o ediție extinsă și cu cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes, în peste 100 de proiecții. Pentru prima dată, festivalul se va întinde pe durata a 10 zile. Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco şi Cinema Muzeul Țăranului. Prețul biletelor este de 15 lei, respectiv 10 lei, iar achiziția unor pachete de 6 sau 10 bilete aduce reduceri de 20%. Detalii despre program găseşti pe butonul verde.

Sursă și detalii


notara

10-22 Octombrie – Fest(in) pe Bulevard

Teatrul Nottara organizeaza din 2013, Fest(in) pe Bulevard. Proiectul are două secţiuni principale şi mai multe secţiuni şi activităţi conexe. La Sala Horia Lovinescu se va monta, cu precădere, comedie în Secţiunea Bulevardul Comediei. Cea de-a doua secţiune, are, ca în fiecare an, o temă de actualitate. Această secţiune se va desfăşura la Sala George Constantin şi va fi competitivă. Programul îl găseşti pe butonul verde.

Sursă și detalii


calator-prin-gari

23 Octombrieîncepând cu ora 11 – Drumuri de fier prin Bucurestii de odinioara

„Călătorul prin gările de odinioară” pe invită într-un tur, pe parcursul căruia ne va purta pe un inedit traseu menit a evoca istoria liniei ce a legat până în anul 1960 primele două staţii de cale ferată ale Capitalei. Intalnirea va fi la ora 10:45, în Gara de Nord, în faţa restaurantului KFC, de unde vom porni „în pas de plimbare” pe peronul liniei 1, până la capătul său, apoi vom ieşi în piaţa din faţa clădirii pe care cu toţii o cunoaştem sub numele de „Gara Basarab”. Traseul va continua pe şoseaua Orhideelor, Grozăveşti, Bulevardul Geniului, intersecţia din Piaţa Danny Huwe, Strada Progresului, până la interesecţia cu Strada Spătarul Preda, apoi pe Colina Filaretului, până la Gara Filaret. Distanţa va fi de aproximativ 6 kilometri. Participarea este gratuită.

Sursă și detalii


concert-la-un-ceai

21 Octombrieîncepând cu ora 20 – Concert: Pasion de Arrabal

La un Ceai (strada Luigi Cazzavillan nr. 25) îşi propune să ne poarte prin Argentina, Mexic, Brazilia, Ecuador, Uruguay, Cuba, Chile, Peru sau Columbia. Bolero son, milonga, tango, pasillo, vals creol, bossanova, zâmba sunt doar câteva dinte genurile născute în zonele rurale şi cartierele mărginaşe ale oraşelor Americii Latine, pe care Ioana, Alexandru şi Raubel artiştii care ne vor încânta vineri seară, le abordează în stil propriu, foarte apropiat de cel tradiţional. Suport pentru artişti 25 de lei. Rezervări la 0734 195 395 (apel sau sms).

Sursă și detalii


art-fashion

22-23 Octombrie, între orele 12-20 – Art Fashion Fair – Local Designer Market

Suntem tentaţi să mergem în weekend la târgul de la Maison 13 care promite să adune la un loc cei mai cei designeri, aleşi cu grijă şi invitaţi să-şi expună creaţiile. Vor fi haine, bijuterii, decoraţiuni, produse organice, toate cu focus pe originalitate, calitate şi inspiraţie pentru un viitor sustenabil. Ca să fie treaba făcută bine, au şi de ale gurii pe acolo, din astea urbane, dulciuri, cafeluţe, băuturici, totul ca să ne simţim bine. Accesul este liber, inclusiv pentru animale.

Sursă și detalii


unatc

22 Octombrie, între orele 10-14 – Atelier Demonstrativ

Copii, părinți și profesori sunt invitați la cel de-al 5-lea atelier demonstrativ din cadrul proiectului pilot UNATC Junior (Str. Matei Voievod, nr. 75-77). Studenții Masterului de Pedagogie Teatrală, alături de profesorii Facultății de Teatru, specializarea Arta Actorului, sunt nerăbdători să împărtășească noi metode de abordare a procesului de învățare, cât și a vieții prin intermediul Jocului Teatral. Accesul în cadrul atelierelor este gratuit, pe bază de rezervare (cu numele și vârsta participantului) la adresa de e-mail unatc.junior@gmail.com. Înscrierile se fac pe 4 grupe de vârstă (4-6 ani, 7-10 ani, 11-14 ani, 15-18 ani).

Sursă și detalii


sc3-magik-expo-700x525px-full

Octombrie – 15 Noiembrie – Expoziția magi*k – o tehno-arheologie a orașului București

Ultimele experienţe la MNAC m-au determinat să stau cu ochii pe fiecare expoziţie nouă care se anunţă acolo. Acesta, desfăşurată în sala Dales, ne invită să vedem 5 instalaţii interactive şi un docu-fiction despre istoria Bucureştilor de la radio la internet.  O expoziție interactivă despre istoria apariției mass media în București. Pornim de la antenele radio art deco și ajungem la epoca contemporană, când orașul e pus în priză la rețeaua globală. Modulab și Zeppelin, sprijiniți de companii suedeze, aduc povești pline de umor, artă și tehnologie despre fragmente de arhitectură și istorii personale, o explorare neobișnuită a orașului ascuns, privit printre antene bricolate, rețele de cartier, puricii din televizor și pixelii colorați ai lumii magice de azi.

Sursă și detalii


foto-antipa

21 Octombrie – 15 Noiembrie – Mica lume mare

Muzeul Antipa ne invită la vernisajul expoziției de fotografie „Mica lume mare”, care va avea loc vineri, 21 octombrie, de la ora 18:30, în holul central al Muzeului. Expoziţia se află la a treia ediţie şi reuneşte lucrări din portofoliul a 38 de fotografi pasionaţi de fotografia macro & close up. Printurile sunt executate pe pânză de pictură canvas cu dimensiunile de 70/50 cm şi redau într-un mod supradimensionat detalii care nu se pot observa în mod obişnuit cu ochiul liber. Temele prezentate sunt detalii din natură, vieţuitoare foarte mici, precum și obiecte de dimensiuni mici, aduse la lumină prin tehnicile specifice fotografiei macro. Fotografiile vor rămâne expuse în cadrul muzeului până pe data de 15 noiembrie. La vernisaj intrarea este liberă, urmând ca apoi expoziția sa facă parte din circuitul de vizitare al Muzeului.

Sursă și detalii


schimb-de-carti

23 Octombrieîntre orele 15-17 – Schimb de Cărți

Schimb de Cărți București ne invită la prima ediție din această toamnă, duminică, în același loc ca de obicei, la ceainăria La Un Ceai (Str. Luigi Cazzavillan nr. 25). În salonul călduros și primitor vorbim despre cărțile acestei toamne: noi apariții, sugestii de lectură, cărți potrivite cu vremea de afară etc. Intrarea este liberă. Schimbul nu este definitv și nici obligatoriu. Dacă vrei doar să ne afli despre ce e vorba, poți participa fără să aduci căți. Schimb de Cărți este un proiect bookblog.ro care se desfășoară de șase ani în București și în alte orașe din țară (Galați, Cluj, Sibiu, Hunedoara, Oradea și Suceava). Acest proiect susține lectura printr-o serie de întâlniri lunare în cadrul cărora cititorii pot face schimb de cărți între ei și pot discuta, într-un cadru cât mai liber și cât mai puțin rigid, despre cărți, autori sau edituri. Intrarea este liberă și oricine poate participa.

Sursă și detalii


tur-pietonal

22 Octombrieîncepând cu ora 11 – Cum să înțelegem Bucureștiul, Piața Națiunile Unite

Idei Urbane ne invită la un nou eveniment. De data aceasta au pregătit o a altă prezentare într-un singur spaţiu public bucureştean. Cum să înţelegem Bucureştiul va avea loc în spațiul Pieței Națiunile Unite. Vom putea descoperi un pic din istoria zonei, ce fel de arhitectură regăsim în zonă sau ce intervenţii urbanistice s-au realizat, funcțiuni și clădiri nerealizate, spațiul urban. Ca de fiecare dată vom putea vedea direct în stradă planuri, schiţe şi imagini de epocă din zonă. Participarea este gratuită şi nu necesită înregistrare prealabilă.

Sursă și detalii


nocturne

23 Octombrieîncepând cu ora 19 – Nocturne

Duminică Muzeul Municipiului Bucureşti organizează la Muzeul Theodor Aman un spectacol ce îmbină poezia cu muzica. Spectacolul va avea loc în compania actriței Irina Movilă, sopranei Mihaela Andrei şi a chitaristului și compozitorului Adrian Andrei. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la muzeul în termen de 30 de zile.

Sursă și detalii


astronomie

22 Octombrieîncepând cu ora 18.30 – Impact cu asteroizii – care sunt șansele

La Palatul Suţu ne aşteaptă Adrian Şonka de la Observatorul Astronomic. Ne aşteaptă din nou să facem o călătorie până la marginea Universului cu ajutorul unui program de astronomie creat de Naţional Astronomical Observatory of Japan (NAOJ) şi o proiecţie normală, însoţită de explicaţii „pe viu”. Explicaţiile sunt sarea şi piperul acestei prezentări fascinante şi vesele care îţi garantează o seară de sâmbătă relaxantă şi educativă. Prezentarea durează aproximativ 50 de minute costul unui bilet de intrare este 5 lei.

Sursă și detalii


antipa

22 Octombrieîncepând cu ora 10.15 – Ora de carte

Muzeul Antipa și editura Nemira invită copiii cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani să participe la un program prin care se urmărește educarea în spiritul respectului față de natură și promovarea cărții în școli. Tematica proiectului este preluată din lumea fascinantă a cărților lui Jill Tomlinson, seria de autor apărută la editura Nemira: „Bufniţa care se temea de întuneric”, „Gorila care voia să se facă mare”, „Pinguinul care voia să afle mai multe”. Copiii sunt așteptați să îi cunoască pe Buf, Pongo și Otto în zilele de 22, 29 octombrie și 5 noiembrie, începând cu ora 10.15, în Sala Atelier de la etajul muzeului. Participarea la aceste ateliere este gratuită. Activitatea este destinată în principal școlilor, iar înscrierea se face prin e-mail:info@antipa.ro.

Sursă și detalii


afistargdesanmedru

22-23 Octombrieîntre orele 10 – 18 – Târg de Sânmedru

Pentru că tot e prilej de tocmeli de Sânmedru, Muzeul Țăranului își cheamă meșterii din toate cătunele și ungherele țării: olari, cioplitori, lingurari, pielari, rudari, iconari, dar și încondeietoare, țesătoare, cusătorese, împletitoare. Meșterii aduc la târg: obiecte din lemn, ceramică, țesături, împletituri, jucării, podoabe, ouă încondeiate, icoane și multe, multe alte lucruri frumoase care vor putea fi negustorite la Muzeul de la Șosea. Iar pentru a ne pune stomacul la cale găsiți: cozonaci, cofeturi din Teleorman, miere de albine și dulceață, polen și propolis, ierburi de leac, mere și nuci, pălincă și sucuri. Accesul se face contra cost 4 lei bilet întreg și 2 lei (elevi, studenți, pensionari).

Sursă și detalii


Afis-ateliere-creatie-2016-web

17 Septembrie – 17 Decembrie – Ateliere de Creatie de la Creart

Creart organizează ateliere de creație pentru copii în fiecare sâmbătă și duminică în Satul Francez și în Piața Alexandru Lahovari. Scopul acestui proiect este educația prin creație, ajutându-i pe copii să își dezvolte atenția, abilitățile practice și imaginația, oferind totodată o alternativă artistică de petrecere a timpului liber. Înscrierile se fac de Luni până Vineri, între orele 9:00 – 17:00 la adresa de e-mail ateliere@creart.ro sau la numărul de telefon 0733 331 324 – Ramona Filip. Taxa / atelier, de 10 RON, se achită înainte de începerea cursurilor, în locație.

În Satul Francez (Șoseaua Nordului, nr. 114 – 140) sunt organizate  în fiecare sâmbătă următoarele ateliere:

Eco – creativitatea de week-end (6 – 12 ani) 11:00 – 12:30
În cadrul programului Eco-creativitatea de weekend cei mici își dezvoltă manualitatea și își cultivă un spirit practic prin mijloace artistice inedite. Fiecare sesiune va aduce o nouă tematică pentru participanți prin care fiecare copil va realiza un obiect util sau artistic din materiale revalorificate. Copiii vor învăța tehnici de lucru interesante (decoupage, pirogravură, origami etc) și vor dobândi informații variate despre mediul înconjurător și materialele din jur.Atelierele vor fi coordonate de specialiști în domeniul propus, meșteri cu experiență în educația celor mici.

Mini grădina parfumată (6 – 12 ani) 13:00 – 14:30
Programul Mini-grădina parfumata introduce copiii în lumea minunată a plantelor. Astfel, cei mici vor realiza grădini în miniatura în care vor folosi sticluțe reciclate, plante, elemente organice și pietricele decorative. Fiecare sesiune va avea o tematică diferită, iar cei mici vor dobândi tehnici de plantare și vor putea învăța despre plantele de sezon, aranjamente și modalități de întreținere.Atelierele vor fi coordonate de specialiști în domeniul propus, meșteri cu experiență în educația celor mici.

Universul picturii (4 – 12 ani) 15:00 – 16:30
Copiii vor învăţa să picteze motive populare și peisaje pe sticlă, lemn, hârtie şi pânză, dar și pe ceramică.

În sediul Creart, (Piața Alexandru Lahovari, nr. 7) sunt organizate următoarele ateliere: 

Sâmbătă

Creativitate şi joacă senzorială (2-3 ani) 10:30 – 12:00
Acest atelier va fi o întâlnire săptămânală între copii şi părinţi în care lumea devine culoare, forma prinde viaţă, materialele încep să vorbească şi să se mişte în mânuţele lor. Copiii vor aduce  imaginaţia şi pofta de joacă, iar părinții care vor participa la atelier vor avea o mai bună interacţiune fizică şi emoţională şi vor redescoperi copilul din ei.

Jucării şi eroi de poveste (6 – 10 ani) 12:30 – 14:00
Cel mai mult copiilor le plac poveştile, iar cel mai bine copiii învaţă prin joc, joacă şi imaginaţie. În cadrul acestui atelier, dintr-o bucată de fetru sau pânză colorată, o mână de mărgele şi nasturi amestecaţi, cei mici vor avea ocazia să meşterească jucăria preferată.

Duminică

Micii bucătari (6 – 10 ani) 10:30 – 12:00
Copiilor le place să exploreze lumea din bucătărie. Sunt atraşi de culori, de arome şi forme și sunt dornici să taie, să amestece şi să guste. Devin entuziaşti şi bucuroşi să împartă cu cei dragi ceea ce ai au pregătit cu mâinile lor. În plus, aşa învaţă mai uşor despre alimentaţia sănătoasă şi importanţa unui măr, castravete sau miez de nucă.

Călătorie în jurul lumii (5 – 10 ani) 12:30 – 14:00
Învăţăm despre lume prin joacă. Învârtim globul pământesc, ne stabilim punctul unde vrem să ajungem, alegem cel mai potrivit mijloc de transport şi pornim la drum. Ajunşi la destinaţie, vom afla despre obiceiurile locului, ce limbă vorbesc oamenii, ce fel de climă au în tot timpul anului, de unde se trag, cum locuiesc, ce preocupări au, cum dansează, ce muzică ascultă sau ce mănâncă gazdele noastre. După ce le-am experimentat pe toate, „vom  lua un obiect ca amintire” şi apoi ne vom îndrepta spre casă. Ca să nu ne pierdem, ne-am gândit să începem din Europa, să continuăm cu Africa până ajungem în Australia şi Insulele Cook.

Sursă și detalii


cal

Octombrie – 31 Decembrie – Ateliere de creativitate la MŢR

Începând cu luna Octombrie revin ateliere de creativitate la Muzeul Ţăranului Român. Acestea au loc pe parcursul întregii săptămâni, iar pe butonul cu sursa poţi află detalii despre toate zilele. Eu aici, însă, voi prezenta doar opţiunile pentru ziua de sâmbătă. Costul participării la fiecare atelier este de 15 lei.

  • Pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu – orele 10.20-11.20; informații și înscrieri la telefon: 0726.237.376.
  • Atelier de modelaj în argilă și ceară cu Ovidiu Simionescu – orele 11.30 – 13.00; informații și înscrieri la telefon: 0737 346 872
  • Atelier de ţesături, croitorie şi cusături cu Lidia Stareş – orele 10.00-16.00; informații și înscrieri la telefon: 0722.798.284;

Sursă și detalii


antipa

22 Octombrie, începând cu ora 10.15 – ART ANTIPA

Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să-i aducem pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele oferă copiilor o modalitate distractivă de a învăța noțiuni din lumea zoologiei prin intermediul artelor plastice, dezvoltând în același timp și creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al celor mici. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 200 lei participant in octombrie, 160 lei in noiembrie si 150 lei in decembrie. Pentru o ședință se achită 50 de lei/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.312.88.26.

Sursă și detalii


 

afis duel

30 August 2016 – 30 Iulie 2017 – Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?

Îţi spun despre idee începând cu gândul pe care mi l-a lăsat citirea descrierii evenimentului. Se vorbeşte despre perioada secolului XIX ca fiind una a cavalerismului, a gentelmenilor cu principii şi eleganţă. Nimeni nu poate şti dacă a fost sau nu aşa, ne bazăm impresiile doar pe cărţi şi ecranizări, ceea ce ar putea fi foarte greşit, însă suprapunerea cu perioada de glorie a duelului s-ar putea să nu fie deloc întâmplătoare. Serios, gândeşte-te dacă ai mai înjura pe cineva în trafic ştiind că e posibil să te provoace la un duel după care te-ar paşte moartea. Sau dacă ţi-ai mai lasă câinele să-şi facă nevoile în mijlocul drumului şi ai trata cu nesimţire observaţia unui trecător, ştiind că te-ar putea provoca la un alt duel care ar putea avea aceeaşi finalitate mortală. Cred că perspectiva unui posibil duel te-ar face mult mai  atent la limitele libertăţii personale. Expoziţia de la Palatul Suţu prezintă în premieră povestea ultimului duel din România, care a avut loc în anul 1898 la București. Duel care s-a finalizat, din nefericire, cu moartea unuia dintre participanți, Emanoil Lahovary. Pe locul unde acesta a murit se află astăzi un monument ridicat în anul 1903 de soția victimei, Zoe Suțu, în Piața Națiunilor Unite. Probabil singurul monument de acest fel din Europa! Expoziția mai prezintă, tot în premieră, costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, precum și trusa de duel care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar și o alte corpuri delicte, care vin din zona subteranului social interbelic. Artefacte ale unor întâmplări, care avertizează și ne amintesc ce anume trebuie să vindecăm în viața orașului.

Sursă și detalii


Circulatie Monetara

15 August – 2 Aprilie – Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi

Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi organizat în cadrul Muzeului „George Severeanu” vine în întâmpinarea dorinţei celor dornici de a admira exemplare reprezentative care fac parte din trei colecţii aparţinând Muzeului Municipiului Bucureşti: Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” donată municipalităţii de medicul radiolog George Severeanu, pasionat colecţionar de antichităţi şi primul director al Muzeului Municipiului Bucureşti care are o pondere importantă de exponate numismatice; Colecţia Numismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti este constituită din aproape 40.000 de monede, provenind în general din cercetările arheologice desfăşurate de-a lungul timpului și Colecţia denumită convenţional Paranumismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti, reuneşte aproximativ 20.000 obiecte structurate pe mai multe subcategorii precum medalii şi plachete, insigne, decoraţii, sigilii, hârtii de valoare a căror valoare istorică pentru perioada modernă este incontestabilă.

Sursă și detalii


 

Un articol din seria Idei pentru Weekend in Bucuresti

Ți-a plăcut? Spune și altora: