Idei pentru Weekend 28-29 Noiembrie

noiembrie 25, 2015 în Evenimente de Alex

 

targul-de-Craciun

27 noiembrie – 5 Ianuarie – Târgul de Crăciun

Târgul de Crăciun din Piaţa Universităţii îşi face loc în agenda celor 100delocuri. Sigur că el te va aştepta neâncetat până pe la începutul lunii ianuarie, dar în recomandările pentru weekend voi menţiona doar evenimentele care au loc la sfârşitul săptămânii în cadrul târgului. Până una alta îţi spun doar că vineri se deschide, iar dacă vrei să afli mai multe informaţii despre el citeşte articolul special dedicat.

Sursă și detalii


7fd_Afis-Noaptea-Teatrului-Tanar--2

27 noiembrie, între orele 17:30-02 – Noaptea Teatrului Tânăr

Ideo Ideis invită tinerii din București la a doua ediție a evenimentului Noaptea Teatrului Tânăr, la Teatrul Excelsior. Evenimentul aduce laolaltă 3 spectacole montate și jucate de adolescenți din Baia Mare, Brașov și București, alese din repertoriul de anul acesta de la Ideo Ideis, un spectacol profesionist gândit special pentru ei, discuții cu actori din diferite generații – de la Ana Maria Guran, adolescentă, la Marcel Iureș, unul dintre cei mai mari actori ai scenei românești, ateliere de teatru interactive, cât și un moment de improvizație muzicală.  Intrarea la eveniment este liberă.

Sursă și detalii


Psihoarhitectura

27-28 noiembrie, între orele 10-18 – Psiho Arhitectura

Cred că dezvolt treptat obiceiul ca în fiecare săptămână să recomand şi ceva mai ieşit din comun. Un eveniment la care mă uit pe toate părţile, concluzionez că nu aş merge şi înainte să trec mai departe simt că mă zgândără ceva şi mă întorc la el. Cred că ceea ce mi-a atras atenţia în mod deosebit a fost interviul pe care l-am auzit la radio acum câteva dimineţi şi în care organizatoarea ridica câteva perspective interesante cu privire la relaţia dintre ansamblul urban şi starea mentală a locuitorilor. Probabil că oricare dintre noi intuim că acele construcţii înalte, dezorganizate şi colorate haotic creează discomfort şi contribuie cu o componentă urbană la stresul zilnic, însă în lipsa unei înţelegeri clare şi complete a fenomenului rămânem pe acest palier intuitiv şi pasiv. M-aş aştepta ca o abordare atât de extinsă a subiectului, cum propune această conferinţă, să clarifice această tema şi mai ales să sugereze nişte posibile acţiune la indemâna locuitorilor urbei. Aşa că m-am hotărât să-ţi propun evenimentul acesta care are lor la Universitatea de Arhitectură, aflată în Piaţa Universităţii. la care din ce mi-am dat seama până acum sunt primiţi gratuit în limita locurilor disponibile şi non-specialişti.

Sursă și detalii


comedie

28 noiembrie, începând cu ora 19 – O comedie despre insomnie

Un spectacol deja cu tradiție La un Ceai, aflată pe strada Luigi Cazzavillan nr.25. O comedie molipsitoare despre insomnia unui bărbat care nu se ridică la noile standarde ale soţiei sale, proaspăt „culturalizată”. Erasm şi Rodica Vasiliu întâmpină prima lor problemă conjugală, pe care încearcă să o rezolve cum ştiu ei mai bine. Acțiunea este cât se poate de simplă, dar schimbările de situaţie fac deliciul spectacolului. Rezervări în limita locurilor disponibile la 0734 195 395. Suport artişti 25 lei.

Sursă și detalii


kids-in-pyramids_poster-310x445

10 Noiembrie – 4 Decembrie,  între orele 9-20 – Kids in Pyramids

Cred că Promenada este cea mai atipică prezenţă în acest site. Este un mall pe care aşa cum ştii le ocolesc şi le combat prin toate alternativele de petrecere a timpului liber despre care scriu aici şi totuşi este destul de prezent printre recomandările de weekend. Asta mă face să-l privesc cu ochi mai buni şi să apreciez că tactica de atragere a clienţilor este valoroasă. Hai că nu-i mai laud că nu asta e scopul şi trec la evenimentul pe care îl găzduiesc în această perioadă şi care sună promiţător. Expoziția Kids in Pyramids le oferă copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani ocazia să se aventureze în Egiptul Antic. Este vorna despre un curs de 45 de minute desfășurat la nivelul 1 al mall-ului, care oferă o experiență tematică complexă despre una dintre cele mai mari civilizații din epoca antică, sub atenta îndrumare și supraveghere a mentorilor: lecții educative animate cu machetele piramidelor, costume pentru copii și puzzle-uri distractive.  Cei mici vor lua parte la construcţia unei piramide în miniatură şi vor afla cum au fost construite acestea în antichitate. Prețul unui bilet este de 15 lei și poate fi achiziționat de Info Point, situat la parter. Pentru grupurile organizate de minimum 15 copii prețul unui bilet este de 10 lei/persoana. Rezervările se fac pe rezervari@promenada.ro sau la numărul de telefon 0726 377 978.

Sursă și detalii


observator

28 Noiembrie, începând cu ora 19 – Călătorie prin Univers?

Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu îl găzduieşte pe Adrian Şonka. Ţi-am povestit despre el odată cu Observatorul Astronomic pe care l-am descoperit cu ocazia unei prezentări de astronomie. Acum, din fericire, Observatorul este închis pentru renovările de care avea atât de mare nevoie. Partea mai puţin bună este că întâlnirile de sâmbătă seară cu Adrian Şonka nu mai aveau unde să se ţină. Însă universul (dacă nu el atunci cine!?) m-a făcut să-l redescopăr printre evenimentele organizate la Palatul Şuţu. Şi te invit, cu foarte mare bucurie şi încredere să mergi să descoperi astronomia în cel mai distractiv şi relaxat mod cu putinţă. Cred din toată inima că un subiect atât de complicat şi serios ca o călătorie prin univers are nevoie de o provizie sănătoasă de voie bună. Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se va folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale. Prezentarea este o proiecție pe întuneric, însoțită de explicații live. Participanții vor vedea cum arată cerul văzut cu ochiul liber și prin telescop, dar și o colecție de obiecte observate până în prezent de astronomi.. Preţul unui bilet este 5 lei.

Sursă și detalii


târgdesfântulandrei(1)

27 Noiembrie – 1 Decembrie, între orele 10-18 – Târgul de Sfântul Andrei

În curtea MȚR se organizează obişnuitul târg de weekend. Şi pentru că eu cred că orice motiv e bun să ajungi la MŢR iată şi unul. Suntem invitați într-o călătorie culinară prin toate zonele țării. De post găsiți dulceturi și siropuri tradiționale de pe Dealurile Mărtănușului, zacuști și murături dâmbovițene, miere și produse apicole, turtă dulce și covrigi de la Pitești, fructe și legume proaspete, plăcinte și mâncare gatită la ceaun. La mare preț sunt preparatele moldovenești de pe ambele maluri ale Prutului: cozonaci, poale-n brâu și aliverci. Li se alătură meșteri și producători cu icoane pe lemn și pe sticlă, podoabe, hăinuțe și căciuli croșetate, obiecte din lemn și ceramică, obiecte de colecție, lavandă, decorațiuni, cosmetice naturale. Intrarea este liberă.

Sursă și detalii[/su_button


schimb de carti

29 noiembrie, de la ora 15 – Schimb de Cărți & Atelier de confecționat povești fantastice 

Duminică de la 15 până când ne-o pofti suntem așteptați La Un Ceai (Luigi Cazzavillan nr. 25) la Schimbul de Cărți al lunii Noiembrie care functioneaza ca o bibliotecă personală. Poți împrumuta ce carte vrei, iar după ce o citești, o returnezi. Cărțile sunt duse de participanți la fel ca tine, cititori care vor să discute despre cărți și să descopere titluri noi. Poți participa la eveniment fără să aduci nici o carte.

Și pentru că este anotimpul poveștilor și Sf. Andrei e aproape, ni s-a pregătit și un Atelier de confecționat povești fantastice : Tricotăm monștri din cuvinte. Unul pe față, unul pe dos cu scriitorul Dan Rădoiu. Înscrieri la 0734.195.395. Intrarea este liberă.

Sursă și detalii


sarbatori in sat

21 Noiembrie – 13 Decembrie, începând cu ora 10 – Sărbători în sat…la Şosea!

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează la sfârşit de săptămână ateliere educative pentru cei mici. Proiectul este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani oferindu-le posibilitatea, prin participarea la ateliere de creaţie, să cunoască atât obiceiuri legate de sărbătorile din calendarul popular, cât şi din tainele meşteşugurilor tradiţionale. Prin activităţi creative, copiii vor intra în atmosfera Sărbătorilor de iarnă, învăţând să facă sorcove, decoraţiuni de pom, felicitări de Crăciun şi Anul Nou, colăcei, să orneze turtă dulce sub îndrumarea meşterilor populari, dar şi frumoasele colinde Sorcova vesela, Florile Dalbe, Steaua sus răsare etc. „La gura sobei” din „Căsuţa cu poveşti” copiii vor asculta si tâlcui minunate poveşti, snoave şi  ghicitori. Atelierele se vor  desfăşura sâmbăta şi duminică. Preţul pentru participare este  20 lei/persoană/atelier (include materiale şi uneltele necesare atelierelor de creaţie).  Înscrierile se fac la telefon: 021. 317. 91. 03 int. 195, 191 sau e-mail programe.culturale@muzeul-satului.ro, în limita locurilor disponibile, la următoarele ateliere: confecţionat sorcove, decoraţiuni pentru pom, ornat  turtă dulce, felicitări, colăcei şi  atelierul de colinde, snoave,  ghicitori  şi poveşti cu tâlc.

Sursă și detalii


ateliere MTR

28 Noiembrie, începând cu ora 10 – Ateliere de Creativitate la MȚR

La MȚR sunt organizate în fiecare sâmbătă trei ateliere pentru copii.

Pictură pe sticlă (10.30-11.30), pe spatele sticlei mai bine zis. O tehnică veche ce, odată învățată, te poate înnoi. Nu numai pe tine, ci și pe cei pe care–i iubești. Țăranul român a început să picteze icoane pe sticlă după ce bisericile au fost golite de stăpânitor. La acest atelier încercăm să ne aducem aminte, să ținem aproape o lume sfârșită de timp, dar plină de ziceri. Zicem și zugrăvim sfinți, balauri, zmei triști, babe, frunze, ierburi dulci și jucării bune de visat. Pentru maxim 6 copii de la 7 ani. Informații și înscrieri la telefon: 0726.237.376 – Bogdan Herăscu

Atelierul de sunet (12-12.50), are ca scop dezvoltarea percepției auditive a copiilor și familiarizarea lor cu instrumentele muzicale. Totodată, punem un accent puternic pe îmbogațirea abilităților de comunicare a acestora. Cursul are o abordare liberă asupra sunetului, urmărind în mod esențial dezvoltarea creativității. Vom povesti despre câteva instrumente tradiționale – cobză, fluiere, buhai, drâmbă, gong, iar apoi ne vom imagina și vom construi propriile noastre instrumente. Construcția instrumentelor va avea la bază metoda reciclării. Număr maxim de participanți: 7. Informații și înscrieri la telefon 0721 797 878, email atelieredesunet@gmail.com, Sașa Liviu Stoianovici.

Atelier de țesături, croitorie și cusături (10-18) Cusături după modele vechi și țesut. În atelierul de croit, cusut, țesut învățăm cât se poate despre fire și țesături. Ne întâlnim cu diferite materiale și aflăm pentru ce sunt bune spre folosință, cum se alătură două sau mai multe materiale și pe ce criterii; cum se comportă materialele textile. Croim după tipare tradiționale și împodobim piesele de îmbrăcăminte obținute. Învățăm să țesem la războiul orizontal și cel vertical. Aflăm cum se alătură culorile și descifrăm motivele tradiționale. Cine este interesat de problemele tehnice, poate afla cum ajung lâna, inul și cânepa fir; de asemenea, despre colorarea/vopsitul natural. Informații și înscrieri la telefon: 0722.798.284 – Lidia Stareș

Sursă și detalii


artantipa

28 Noiembrie, începând cu ora 10 – Lemingii din Asia

Muzeul „Grigore Antipa” vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele sunt un mod distractiv de a petrece timpul liber, fiind în același timp și o modalitate de a dezvolta creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al copiilor. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10–11.15), 8-14 ani (11.30 -13). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 160 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31. Înscrierile prin e-mail au prioritate.

Sursă și detalii


Mari Constructori

28 Noiembrie, începând cu ora 12 – Roata fermecată

Muzeul „Grigore Antipa” și e² Young Engineers vă invită să participați la un program educațional de succes, dedicat preșcolarilor. Programul „Marii Constructori” încurajează gândirea creativă, lărgește orizontul cunoașterii și oferă cunoștințe despre lumea viețuitoarelor sălbatice, transporturilor, spațiului cosmic, precum și despre fenomenele naturale și principiile de bază ale fizicii. Înscrie-l pe cel mic la un program de educație care utilizează aplicații teoretice și practice distractive. Prin intermediul poveștilor interesante, experimentelor incitante și modelelor de construcții care utilizează piesele K’nex, copilul tău își va dezvolta aptitudinile motorii, dar și de socializare și de exprimare. Programul este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani. Durata medie a unei lecții este de 45 minute. Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 180 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Taxa de participare se achită integral la sediul muzeului, cu cel puțin trei zile înainte de începerea modulului. Înscrierea participanților se poate face prin email info@youngengineers.ro, sau la telefon 0742.102.633, în limita a 12 locuri/grupă.

Sursă și detalii


holy moly

29 Noiembrie, începând cu ora 11 – Motive românești în creații holymolly-cești

Muzeul „Grigore Antipa” ne așteaptă duminica să-i aducem pe cei mici la Atelierele de creație cu imaginație Holy Molly. Chiar dacă pleci la drum cu materiale puține, dar cu sclipici din abundență… cu Holy Molly poți face orice îți propui. Tot ce-ți trebuie e puțin entuziasm și un dram de încredere. Din aţe, lipici, sclipici, nisip și hârtie, precum şi cu ajutorul crenguţelor şi al frunzelor culese de prin grădini şi parcuri, vom inventa cele mai năstrușnice creaţii care ne vor împodobi camerele şi zilele. Atelierele se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 9 ani. Înscrierea copiilor se face prin e-mail: info@antipa.ro, nejucam@holymolly.ro, sau la telefon 021.305.60.31, în limita a 15 locuri/grupă. Taxa de participare este de 50 lei/participant/ședință.

22 Octombrie – 15 Decembrie 2015 – Un voiaj parfumat

Muzeul Naţional de Geologie continuă seria colaborărilor cu alte muzee din România, prin organizarea de expoziţii temporare cu un mare impact pentru publicul larg. Împreună cu partenerul Muzeul Parfumurilor, vă propunem începând cu 22 octombrie 2015, să ne însoţiţi într-o călătorie fascinantă… “Un voiaj parfumat” în lumea istoriei, a recipientelor din cristale înnobilate cu pietre semipreţioase, a istoriei parfumeriei. Expoziţia permanentă a muzeului va fi completată de “cea mai mare expoziţie de sticle de parfum din România”. Peste 500 de sticle de parfum cu o deosebită valoare istorică şi nu numai, dintre care amintim parfumul Reginei Maria, păstrat într-un recipient din cristal Baccarat “Houbigant – Mon Boudoir 1918” , Lubin – Eau de Toillete 1820 – Creat pentru Pauline Bonaparte sau Molinard – habanita 1921 – Cristal Lalique Cel mai persistent parfum din lume.

Sursă și detalii

curtea domneasca

19 Septembrie – 31 Decembrie – Curtea Domnească. Șase secole de istorie

Curtea Domnească Veche organizează expoziția intitulată: ,,Curtea Domnească. Șase secole de istorie”, cu prilejul împlinirii a 556 de ani de la prima atestare documentară a Bucureștiului. Expoziția își propune să prezinte vizitatorilor etapele principale ale devenirii Curții Domnești din București, pornind de la fortăreața de secol XIV, continuând cu cetatea lui Vlad Țepeș și Palatul din vremea lui Mircea Ciobanul și încheind cu perioada de glorie din vremea lui Constantin Brâncoveanu. Sunt consemnate mărturii ale celor care au fost în vizită la Curtea Domnească din București, cu ajutorul cărora ne putem imagina cum arăta acest complex domnesc, într-o încercare de a suplini lipsa unor planuri, hărți sau desene privind acest loc. Este prezentat şi momentul în care vestigiile importante ale Capitalei noastreau fost scoase la lumină grație cerectărilor arheologice de la mijlocul secolului trecut.

Sursă și detalii


falsuri monetare

12 August 2015 – 29 mai 2016 – Falsuri Monetare 

Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine.

Sursă și detalii


afis-expo-radiografia-unei-lumi-disparute-mnir

13 mai – 31 decembrie, între orele 10-18 – Radiografia unei lumi dispărute

MNIR organizează expoziţia temporară de arheologie interactivă şi exploratorie intitulată „Radiografia unei lumi dispărute. Privind înapoi spre trecut: Sultana-Malu Roşu, o aşezare preistorică de acum 6 000 de ani”. Expoziţia dezvăluie publicului, istoricul unuia dintre cele mai cunoscute situri preistorice din România. Situl se află pe Valea Mostiştei, fiind prima aşezare de tip tell cercetată în mod ştiinţific încă din anul 1923. Descoperirile excepţionale realizate de-a lungul timpului pe acest sit, de către arheologii muzeului precum şi rezultatele proiectului Arhitectură & Arheologie Experimentală (2010-2014) vor fi integrate în această expoziţie, sub forma unei radiografii asupra trecutului, asupra comunităţilor umane de acum 6000 de ani şi a modului de viaţă de atunci. Întreaga expoziţie se bazează pe interacţiunea dintre poveste, spaţiu vizual şi oameni permiţând vizitatorului să călătorească în trecut printr-o experienţă multisenzorială, pentru a afla şi a înţelege modul de viaţă, ritualurile şi obiceiurile populaţiilor preistorice de acum 6000 de ani.

Sursă și detalii

Un articol din seria Idei pentru Weekend in Bucuresti

Ți-a plăcut? Spune și altora: