7-10 Aprilie – Festivalul Internațional de Film NexT 2016
Cele mai noi și mai inovatoare scurtmetraje din toate colțurile lumii sunt adunate în cea mai mare competiție de scurtmetraje din România, scurtmetraje de neratat, nominalizate premii de prestigiu (Oscaruri, European Film Awards sau Semaine de la Critique) sau realizate de regizori consacrați (Arthouse), dar și filme politice (NexT Is Feminist și LGBT), filme cu și despre sex (Hanky Panky), experimente formale inedite și călătorii fantastice prin galaxii îndepărtate. Toate în doar 5 zile de festival pline-pline de filme, prieteni și noi aventuri. Se văd la Cinema Elvira Popescu, Cinema PRO și Cinema Muzeul Țăranului și alte locuri care de-abia așteaptă să fie descoperite și redescoperite. Biletele costă între nimic şi 80 ron un abonament, în medie fiind cam 10ron pe proiecţie.
9 Aprilie, între orele 10.30-15.00 – NexT Kids 2016
Alături de festivalul pentru cei mari, ajuns la ediţia 10, festivalul pentru cei mici NexT Kids a ajuns la a 7-a şi se va desfăşura sâmbătă la Cinema Elvira Popescu de la Institutul Francez. Proiecţiile vor începe la orele 10.30 şi 11.30. Prețul unui bilet este de 5 lei și le puteți cumpăra de aici. Filmele din programul de anul acesta, 9 scurtmetraje din Taiwan, Spania, Canada, Franţa, Ungaria, Olanda şi Iran, ne povestesc fără cuvinte, dar cu inventivitate, graţie și umor despre salturi până la cer, stele căzătoare, lupte, urmăriri, acrobaţii, zdruncinături! Micuții spectatori, dar și adulții ce-i însoțesc, se vor bucura de cele mai diverse stiluri și tehnici de desen, animație, sunet şi montaj, de cele mai năstruşnice idei, care numai în filme se pot realiza, de multă zăpadă în aprilie şi chiar şi de nişte suspans.
10 Aprilie, începând cu ora 19 – Hope Concert
A patra ediție a Hope Concert aduce pe scena Ateneului Român o combinație inedită de artiști: violonistul Alexandru Tomescu (ambasador Hope and Homes for Children România), soprana Irina Iordăchescu, solistul Dan Bittman, pianistul Andrei Licareț, cântărețele Paula Seling și Feli, precum și Ansamblul Violoncellissimo condus de Marin Cazacu. Echilibrul perfect între timbrul ansamblului de violoncele și soliștii concertului va fi dozat de orchestrațiile unicat semnate de compozitorul Dan Dediu. Invitatul special al serii este actorul Marius Manole. Spectacolul din interiorul Ateneului va fi completat de un performance de street art realizat de Sweet Damage Crew. Lucrările rezultate vor înfrumuseța cele două case de tip familial pe care Hope and Homes for Children le construiește în Sectorul 3 al Capitalei, case care vor adăposti în curând 24 de copii. Biletele costă 70 sau 100 ron.
9 Aprilie, începând cu ora 9.30 – Bucharest Bike Break
Iată o nouă provocare pentru bicicliştii dornici de competiţie. Aceştia sunt invitaţi să dea ture în jurul Casei Poporului pe 3 laturi (startul se dă din rondul de lângă Parcul Izvor). Informaţii despre traseu ca şi despre alte amănunte organizatorice găseşti pe butonul cu Sursă şi Detalii. Găselniţă organizatorilor este că oferă participanţilor un kit cu câteva promoţionale pentru participarea cu 3 ture. Apoi, pentru fiecare tură suplimentară oferă câte un premiu în plus. Practic concurează fiecare cu propriile limite. Sunt două categorii Cursa Road Bike Special (dedicată participanţilor cu biciclete de stradă – cursiere, semicursiere şi ciclocross) şi Cursa MTB on the road (dedicată participanţilor cu biciclete de teren – hard tail, full suspension). Participarea costă 60ron şi necesită înscriere prealabilă.
9-10 Aprilie – Campionatul Naţional I.D.O.
Dacă ai chef să-ţi bucuri ochii şi urechile cu dans trebuie să ştii că la Centrul Sportiv Apollo (Bd. Energeticienilor Nr. 5, lângă Auchan Vitan) are loc în weekend o competitite care adună la un loc Street Dance, Couple Dance (sâmbătă) şi Performing Arts (duminică). În cele două zile de concurs, copiii, juniorii si adulții se vor întrece, la categoriile: solo; duo; cuplu; „team”; grup; formație si producție în urmatoarele discipline: Break Dance; Hip Hop; Hip Hop Battles; Salsa; Bachata; Carribean Show; Salsa Shine; Latino Show; Street Dance Show; Show Dance; Acrobatic Dance; Ballet; Jazz Dance/Lyrical și altele. Accesul costă 20 ron/zi.
8-10 Aprilie – Forumul Cultura în educație
În perioada 8-10 aprilie 2016, la ARCUB Gabroveni, Asociația MetruCub – resurse pentru cultură organizează Forumul Cultura în educație, un eveniment care aduce în dezbatere importanța culturii în învățământul românesc și invită părinți, profesori și specialiști să ia parte la discuții.
Proiectul “Susține cultura în educație”, inițiat în 2013, vorbește despre dialogul cultural între artă și educație și pune în valoare inițiative în care elevii iau contact direct cu artiști și alți profesioniști din domeniul cultural (muzică, artă contemporană, dans, arte vizuale, cinema, patrimoniu, lectură) în școală sau în afara ei. Forumul ne propune ca în trei zile să discutăm un tip de educație bazat pe imaginație, memorie, creativitate și simț critic pornind de la exemple concrete de colaborare școală-artă-patrimoniu din România. Formatul forumului permite publicului audierea unor prezentări realizate de specialiști, urmate de sesiuni restrânse de dezbatere cu aceștia, precum și ateliere de demonstrare a unor metode de lucru cu copiii, mărturii ale unor copii și tineri implicați în proiecte. Participarea la Forum este gratuită, în limita locurilor disponibile și în ordinea înscrierii, accesând următorul link: http://goo.gl/forms/
9-10 Aprilie, între orele 11-20 – V for Vintage #16
Ediției V for Vintage cu numărul #16 ce are loc pe la Casa Universitarilor. V for Vintage spune “go-go spring” cu o ediție inspirată de culoarea și libertatea anilor 70’. Suntem invitați să găsim acele piese statement care reinterpretează în formă contemporană spiritul creativ al unei epoci ce a revoluționat complet modul în care privim tot ce înseamnă fashion. Vor fi acolo artiști din domenii creative: design vestimentar, bijuterie, accesorii și obiect. Prețul biletului de intrare este 10ron.
9-10 Aprilie, între orele 10-16 – Festivalul Diversității
Festivalul Diversității este locul unde sărbătorim toți copiii de 3 până la 7 ani, cu activități variate adresate celor mici și celor care îi însoțesc. Participarea este gratuită la toate tipurile de activități, permanente și tematice. Activități permanente – zilnic, de la 10.00 la 18.00: filme despre copii de etnii și naționalități diferite, despre copii și tineri cu dizabilități; ateliere de pictură, desen și modelaj; expoziție de picturi și desene; Teatru Senzorial; spațiu de joacă; expoziție cu vânzare de produse realizate de ONG-uri și întreprinderi de economie socială, care lucrează în beneficiul copiilor. Activități tematice – zilnic, de la 11.00 la 18.00, conform programului de pe pagina evenimentului. Pentru aceste activități există un număr limitat de locuri, de aceea participarea se poate face numai pe baza înscrierii, la festivaluldiversitatii@yah
9 Aprilie, între orele 10-11.30 – Gimnastica energetica chinezeasca [ Qi Gong pentru transformarea corpului]
Ia să vedem, ai chef să încerci ceva nou? Sâmbătă dimineaţă suntem invitaţi la o lecţie de Qi Gong, adică gimnastica aceea lentă pe care mai vedem prin filme că o fac chinezii prin parcuri. Se întâmplă în IOR, întâlnirea fiind la intrarea în parc dinspre staţia de metrou Titan. Amănunte te invit să descoperi pe butonul cu Sursă şi Detalii, dar îţi spun care sunt beneficiile cu care suntem tentaţi: creşterea vitalităţii, tonifierea muşchilor, remodelare corporală, echilibrare energetică, minte liniştită şi clară. Ei? Ce zici?
20 Februarie – 19 Iunie – Ateliere de Creatie de la Creart
Creart organizează ateliere de creație pentru copii în fiecare sâmbătă și duminică în Satul Francez și în Piața Alexandru Lahovari. Scopul acestui proiect este educația prin creație, ajutându-i pe copii să își dezvolte atenția, abilitățile practice și imaginația, oferind totodată o alternativă artistică de petrecere a timpului liber. Înscrierile se fac de Luni până Vineri, între orele 9:00 – 17:00 la adresa de e-mail ateliere@creart.ro sau la numărul de telefon 0733 331 324 – Ramona Filip. Taxa / atelier, de 10 RON, se achită înainte de începerea cursurilor, în locație.
În Satul Francez (Șoseaua Nordului, nr. 114 – 140) sunt organizate în fiecare sâmbătă următoarele ateliere:
Eco – creativitatea de week-end (6 – 12 ani) – 11:00 – 12:30
În cadrul programului Eco-creativitatea de weekend cei mici își dezvoltă manualitatea și își cultivă un spirit practic prin mijloace artistice inedite. Fiecare sesiune va aduce o nouă tematică pentru participanți prin care fiecare copil va realiza un obiect util sau artistic din materiale revalorificate. Copiii vor învăța tehnici de lucru interesante (decoupage, pirogravură, origami etc) și vor dobândi informații variate despre mediul înconjurător și materialele din jur.Atelierele vor fi coordonate de specialiști în domeniul propus, meșteri cu experiență în educația celor mici.
Mini grădina parfumată (6 – 12 ani) – 13:00 – 14:30
Programul Mini-grădina parfumata introduce copiii în lumea minunată a plantelor. Astfel, cei mici vor realiza grădini în miniatura în care vor folosi sticluțe reciclate, plante, elemente organice și pietricele decorative. Fiecare sesiune va avea o tematică diferită, iar cei mici vor dobândi tehnici de plantare și vor putea învăța despre plantele de sezon, aranjamente și modalități de întreținere.Atelierele vor fi coordonate de specialiști în domeniul propus, meșteri cu experiență în educația celor mici.
Universul picturii (4 – 12 ani) – 15:00 – 16:30
Copiii vor învăţa să picteze motive populare și peisaje pe sticlă, lemn, hârtie şi pânză, dar și pe ceramică.
În sediul Creart, (Piața Alexandru Lahovari, nr. 7) sunt organizate următoarele ateliere:
Sâmbătă
Creativitate şi joacă senzorială (2-3 ani) – 10:30 – 12:00
Acest atelier va fi o întâlnire săptămânală între copii şi părinţi în care lumea devine culoare, forma prinde viaţă, materialele încep să vorbească şi să se mişte în mânuţele lor. Copiii vor aduce imaginaţia şi pofta de joacă, iar părinții care vor participa la atelier vor avea o mai bună interacţiune fizică şi emoţională şi vor redescoperi copilul din ei.
Jucării şi eroi de poveste (6 – 10 ani) – 12:30 – 14:00
Cel mai mult copiilor le plac poveştile, iar cel mai bine copiii învaţă prin joc, joacă şi imaginaţie. În cadrul acestui atelier, dintr-o bucată de fetru sau pânză colorată, o mână de mărgele şi nasturi amestecaţi, cei mici vor avea ocazia să meşterească jucăria preferată.
Duminică
Micii bucătari (6 – 10 ani) – 10:30 – 12:00
Copiilor le place să exploreze lumea din bucătărie. Sunt atraşi de culori, de arome şi forme și sunt dornici să taie, să amestece şi să guste. Devin entuziaşti şi bucuroşi să împartă cu cei dragi ceea ce ai au pregătit cu mâinile lor. În plus, aşa învaţă mai uşor despre alimentaţia sănătoasă şi importanţa unui măr, castravete sau miez de nucă.
Călătorie în jurul lumii (5 – 10 ani) – 12:30 – 14:00
Învăţăm despre lume prin joacă. Învârtim globul pământesc, ne stabilim punctul unde vrem să ajungem, alegem cel mai potrivit mijloc de transport şi pornim la drum. Ajunşi la destinaţie, vom afla despre obiceiurile locului, ce limbă vorbesc oamenii, ce fel de climă au în tot timpul anului, de unde se trag, cum locuiesc, ce preocupări au, cum dansează, ce muzică ascultă sau ce mănâncă gazdele noastre. După ce le-am experimentat pe toate, „vom lua un obiect ca amintire” şi apoi ne vom îndrepta spre casă. Ca să nu ne pierdem, ne-am gândit să începem din Europa, să continuăm cu Africa până ajungem în Australia şi Insulele Cook.
10 Aprilie, între orele 11-13 – Plimbări Urbane – TUR: Primul bulevard
Traseul urban al săptămânii vine de la Plimbări Urbane care ne invită la o plimbare pe traseul La Belle Epoque în București – Primul bulevard. Întâlnirea are loc în Piaţa Universităţii. Vom afla în această prezentare despre bulevardele Bucureştiului, cele de influenţă haussmanniană şi despre viaţa la început de secol 20. În plimbarea pe bulevard vom discuta despre clădirile importante, arhitectura acestora, despre modul de viaţă din aceea perioadă, despre comunitate şi modul de socializare. Voi pune accentul pe arhitectura urbană de sfârşit de secol 19 şi început de secol 20, tipul de dezvoltare a parcelelor din zona centrală a oraşului şi funcţiunile spaţiilor. Vom afla cum a început modernizarea Bucureştiului şi vom vedea ce s-a mai păstrat din atmosfera de început de secol. Ca de fiecare dată veţi putea vedea direct în stradă planuri, schiţe şi imagini de epocă din zonă. Pentru a participa la tur nu este nevoie de o înscriere prealabilă.
9-10 Aprilie, între orele 14-20 – Spring Waffles
Gata, gata, lasă imaginea! Ştiu că e greu, dar hai să-ţi spun şi despre ce e vorba. M-am sacrificat şi am testat personal pentru a mă asigura că totul e în regulă. Aşa că pot să îţi spun că nu doar arată bine, dar sunt şi excepţional de gustoase bombele astea calorice pe care. Le găseşti La un Ceai (Luigi Cazzavillan nr. 25) sâmbătă si duminică după amiază. Oferta cuprinde o mulţime de delicii: înghețată, nutella, unt de arahide, cocktail de fructe, frișcă, topping de ciocolată, topping de căpșuni, biscuiți oreo, fulgi de migdale, nuci, dulceață, M&Ms. Rezervări la 0734 195 395.
7 Aprilie – 5 Mai, între orele 10-18 – Ocolul lumii în 80 de minute
MŢR găzduieşte în sala Irina Nicolau expoziția Ocolul lumii în 80 de minute. După Jules Verne. Aceasta ne invită să ne închipuim cum și-a imaginat Jules Verne Ocolul lumii pe vremea lui, în 1872. Este o fantezie menită să stârnească imaginația, nu o reconstituire fidelă a unor fapte reale, nici relatarea unui studiu științific, ci un fel de ilustrare a unei cărți în care desenele sunt înlocuite cu veșminte și obiecte autentice, care ar fi putut fi văzute la sfârșitul secolului al XIX-lea de către Jules Verne și eroii săi. Organizatorii speră ca vizitatorii să plece din expoziția noastră ceva mai agale, atenți la imaginile pe care le întâlnesc la tot pasul, la aspectul trecătorilor și al caselor. Să nu fugă încontinuu, cu ochii pe ceas, ca eroii lui Jules Verne ocolind pământul, ci să se oprească în loc și să se bucure de ceea ce văd. Intrarea este liberă.
9-10 Aprilie – Lecţie gratuită şi demonstrativă de robotică
Copiii în vârstă de cel puţin 7 ani sunt invitaţi la o lecţie demonstrativă de robotică la Centrul de Creatie Tehnica pentru Tineret (Strada Ciobănaşului nr. 4) în mai multe ateliere organizate pe grupe de vârstă pe parcursul celor două zile de weekend. Este necesară înscrierea prealabilă aici. Programul este următorul:
Sâmbătă
10:00 – 11:30 Copii cu vârstă de 7 ani
12:00 – 13:30 Copii cu vârstă de 8 ani
14:00 – 15:30 Copii cu vârstă de 9 ani
16:00 – 17:30 Copii cu vârstă de 10 ani
Duminică
10:00 – 11:30 Copii cu vârstă cuprinsă între 11 şi 12 ani
12:00 – 13:30 Adolescenţi cu vârstă cuprinsă între 13 şi 14 ani
14:00 – 15:30 Adolescenţi cu vârstă cuprinsă între 14 şi 15 ani
16:00 – 17:30 Adolescenţi cu vârstă cuprinsă între 16 şi 17 ani
10 Aprilie, între orele 10.45-17 – Fortul 10 Leurdeni din centura de fortificaţii
Geograful Andrei Ionel vine cu o propunere de traseu pentru avansaţi. Turul este recomandat numai persoanelor cu o condiţie fizică bună pentru traseu cu segmente de dificultate medie (pantă accentuată, vegetaţie constrictoare). Echipamentul recomandat este: lanternă, bocanci, îmbrăcăminte sport şi care să acopere tot corpul (fără pantaloni scurţi / mânecă scurtă), pelerină de ploaie, rucsac, apă, mâncare. Întâlnirea are loc la staţia de metrou Anghel Saligny, afară, ieşirea sudică (cea de pe partea dreapta cum se iese din oraş pe autostradă) şi se pleacă spre Fortul 10 Leurdeni pe un traseu pietonal de 6 kilometri, atât asfalt, cât şi drum de ţară fără asfalt: Sat Căţelu – Pod Dâmboviţa la Şoseaua de Centură – Sat Glina – extravilan Glina – Fort Leurdeni. Între 13.00 şi 15.00 se vizitează Fortul, iar apoi se revine la staţia de metrou Anghel Saligny pe acelaşi traseu .
10 Aprilie, între orele 11.30-12.30 – Street dance pentru copii, curs demonstrativ
Tot din zona experienţelor pentru cei mici, experienţe care să le lărgească orizontul de interes, avem la dispoziţie un curs demonstrativ de street dance. Organizat de Victoria Dance Studio (Calea Victoriei, nr. 206) cursul este adresat copiiilor cu vârste între 4 şi 10 ani. Pe parcursul cursului, aceştia vor învăţa paşi de bază, tehnici de freestyle şi un pic din istoria din spatele dansului.
31 Martie – 13 Aprilie – DELTACRAFT meșteșug + design contemporan
Expoziția a cunoscut pentru prima dată succesul în cadrul Vienna Design Week 2015, unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de design din Europa. iar acum poate fi vizitată la Muzeul Național al Țăranului Român, sala Acvariu. Trei designeri români contemporani și 11 meșteșugari din Delta Dunării se află în spatele celor 13 obiecte de design contemporan, care îmbină designe-ul românesc progresiv cu meșteșugurile din Delta Dunării. Cele 13 obiecte expuse sunt ilustrative pentru tehnicile meșteșugărești uzuale. Acestea sunt lucrate din resurse naturale locale – pământ, piatră, lemn, piele și papură invocând un stil de viață sustenabil – procurarea hranei, puterea comunitară și explorează memoria locului.
6 Aprilie – 15 Mai – Așezămintele Brâncovenești: 1835 – 2015
Expoziția găzduită sala Lapidarium a Casei Filipescu-Cesianu este alcătuită dintr-o serie de fotografii istorice inedite și din reconstituirile virtuale ale corpurilor Spitalului Brâncovenesc și Azilului „Domnița Bălașa”. Cercetarea a fost realizată de Oana Marinache, iar o parte din fotografii provin din colecțiile lui Andrei Slăvuțeanu, Cezar Petre Buiumaci, Emanuel Bădescu. Conceptul grafic al expoziției îi aparține lui Cristian Gache, iar reconstituirile virtuale au fost realizate de Andrei Popescu. În 2015 am sărbătorit 180 de ani de la testamentul ctitoricesc al bănesei Safta Brâncoveanu și 130 de ani de la ridicarea celei de-a patra Biserici „Domnița Bălașa”, dar am comemorat și 30 de ani de la demolarea complexului din centrul orașului.
2 Aprilie – 3 Mai – Festivalul Fructelor de mare
Taverna Racilor şi Bistro Le Oac Oac ne invită la un festival dedicat fructelor de mare şi aromelor marine, în aer liber, la intrarea în Orăşelul Copiilor din Parcul Tineretului, în imediata apropiere a metroului Constantin Brâncoveanu. Ceaune cu borş de peste autentic românesc, cazane imense cu raci şi midii, tăvi enorme cu paella, peşti la grătar de nenumărate soiuri, frigărui de creveţi, pui de baltă şi multe alte suprize savuroase sunt pregătite de organizatori.
25 Martie – 25 Aprilie – Expografie
Suntem invitaţi la evenimentul Expografie, o lună a fotografiei de expresie. Cinci săptămâni întregi, cinci expoziţii în care se întâlnesc delicateţea cu intriga, simplitatea cu cele mai complexe expresivităţi, energii vizuale atât de elaborate şi stratificate încât fac faţă la diverse interogări ale noastre. Spaţiul ceainăriei Cărtureşti din strada Pictor Artur Verona, ne stă la dispoziţie cu cele necesare ochiului şi sufletului, fotografii de expresie a 16 fotografi reuniţi în formatul unor expoziţii personale, ori de grup.
9 Aprilie, între orele 12-13 – Astrologia Distractivă, Rigla Cosmică
10 Aprilie, între orele 11-12 – Chimiştii se joacă
În weekenduri Orăşelul Cunoaşterii îi aşteaptă pe cei mici cu ateliere numai bune de descoperit şi înţeles mai bine lumea. Atelierele durează 1 oră şi se adresează copiilor cu vârstă de minim 4 ani. Participarea se face prin înscriere telefonică la 0723 390 449 sau prin email la contact@oraselulcunoasterii.ro. Costul unui bilet este 30 ron.
17 Martie – 8 Mai – Istorii MonuMentale, Expoziție de artă video
La ARCUB, Hanul Gabroveni, are loc o expoziție de artă video dedicată relevanței monumentelor din București și nu numai, în procesul de scriere a istoriei și conservării memoriei. Expoziția prezintă o serie de producții video realizate de nouă artiști români și străini, care analizează din perspectivă istorică, socio-politică și culturală relevanța monumentelor și a construcțiilor monumentale din București, precum Casa Poporului, Rondul Scriitorilor din parcul Cișmigiu, Mausoleul din parcul Carol sau proiectul Lacul Morii și, totodată, punctează efectele tranzițiilor ideologice asupra acestora și influența lor în mentalul colectiv, discuțiile extinzându-se în sfera est-europeană. Expoziția poate fi vizitată gratuit de luni până duminică între orele 14-22.
25 Martie – 15 Aprilie – ALTFEL, (RE)GÂNDIND NATURA
O expoziție interactivă cu patru elemente realizata de catre Institutul Goethe în parteneriat cu Institutul Geologic al României prin Muzeul Național de Geologie. Expoziția se adresează celor in varsta de peste 10 ani. Apa, focul, pământul și aerul fac viața posibilă. Oamenii au învățat să utilizeze în folosul lor aceste elemente. Astfel s-a născut progresul. În entuziasmul său de a îmblânzi natura, omul a periclitat în același timp echilibrul ei, distrugându-l în unele cazuri iremediabil. Dacă dorim să privim în continuare cu optimism spre viitor, trebuie să ne REGÂNDIM atitudinea față de natură.
10 Martie – 19 Aprilie, între orele 9-20 – Vestul Sălbatic
Şi pentru că tot am zis de un Mall hai să zic şi de al doilea să-mi iau de pe cap grija asta. De o săptămână a început la Promenada o nouă activitate pentru copii. Au obiceiul ăsta odată la câteva luni şi până acum le-a ieşit bine şi cu astronauţii şi cu egiptenii. Acum e rândul vestului sălbatic şi mi-e greu să nu o includ printre recomandări, chiar dacă e la mall. Copiii se vor constuma în cowboys sau indieni pentru a se integra perfect în călătoria care începe în Orașul din deșert, unde vor descoperi obiceiurile locului și modul de organizare al unui astfel de oraș. Apoi pornesc în căutarea aurului din mină pe care îl vor extrage cu recuzita specifică – detonări de dinimamită și vagoane pentru strângerea aurului. Cu aurul strâns, cei mici își vor putea cumpăra un cal pentru a participa la Cursele de cai – atât de populare în Vestul Sălbatic. Cei mici vor primi insigne și vor avea ocazia să-și povestească experiența în jurul Focului de tabără. Alături de oamenii locului, vor învăța câtecele și vor cânta la muzicuță. Călătoria continuă cu satul Indenilor. Vor putea intra într-un cort tradițional pentru a descoperi cât mai multe despre această civilizație, vor dansa în jurul focului și vor învăța sunetele lor specifice. La final, vor afla mai multe despre bandiți și duleurile dintre acestia, se vor duela cu pistoale de jucărie și vor face poze cu afișele haioase Wanted, singuri sau împreună cu părinții. Biletul are prețul de 15 ron iar rezervarile se fac rezervari@promenada.ro sau 0726 377 978.
9 Aprilie, începând cu ora 19 – Aselenizările
Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu îl găzduieşte pe Adrian Şonka. Ţi-am povestit despre el odată cu Observatorul Astronomic pe care l-am descoperit cu ocazia unei prezentări de astronomie. Acum, din fericire, Observatorul este închis pentru renovările de care avea atât de mare nevoie. Partea mai puţin bună este că întâlnirile de sâmbătă seară cu Adrian Şonka nu mai aveau unde să se ţină. Însă universul (dacă nu el atunci cine!?) m-a făcut să-l redescopăr printre evenimentele organizate la Palatul Şuţu. Şi te invit, cu foarte mare bucurie şi încredere să mergi să descoperi astronomia în cel mai distractiv şi relaxat mod cu putinţă. Cred din toată inima că un subiect atât de complicat şi serios ca o călătorie prin univers are nevoie de o provizie sănătoasă de voie bună. Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se va folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale. Prezentarea este o proiecție pe întuneric, însoțită de explicații live. Participanții vor vedea cum arată cerul văzut cu ochiul liber și prin telescop, dar și o colecție de obiecte observate până în prezent de astronomi. Preţul unui bilet este 5 lei.
30 Martie – 3 Iulie – Spitale dispărute ale Bucureștiului
Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu împreună Fundația Colegiului Medicilor din Municipiul București, ne invită să vizităm expoziția „Spitale dispărute ale Bucureștiului”, deschisă în curtea Palatului Suțu.
Expoziția oferă o privire asupra activității spitalelor bucureștene a căror funcționare a fost sistată ca urmare a cutremurelor, a bombardamentelor din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, a demolărilor și restructurărilor din Perioada Comunistă, sau a lipsei de finanțare și a proceselor de retrocedare din perioada postdecembristă.
3 Martie – 29 Mai – Eleganţă şi tradiţie în moda feminină. De la Belle Epoque la interbelic
Muzeul Naţional Cotroceni organizează în Salonul Cerchez, expoziţia “Eleganţă şi tradiţie în moda feminină. De la Belle Époque la interbelic” dedicată Zilei de 8 Martie. Expoziţia valorifică patrimoniul Muzeului Naţional Cotroceni şi două colecţii particulare oferite cu amabilitate de Iulia Gorneanu şi Oana Creţu. În cadrul expoziţiei vor figura rochii, fuste şi bluze reprezentative pentru moda sec. al XIX-lea şi începutul sec. XX, accesorii (pălării, mănuşi, poşete, evantaie, bijuterii, ace de pălărie, umbreluţe de soare), sticluţe de parfum, pudriere, casete de bijuterii, dantele, cutii de pălării, alături de costume populare, fote şi ii din perioada anilor ’20 – ’30 din diferite zone ale ţării, marame, veste brodate cu motive populare, brâie şi paftale din metal argintat. Atmosfera de epocă va fi întregită de fotografii şi cărţi poştale reprezentând doamne din societatea românească, dar şi pe principesa şi regina Maria a României, simbol al eleganţei şi graţiei feminine şi promotoare a purtării costumului popular românesc în cercurile oficiale.
18 Februarie – 29 Mai – Brâncuși. Forme în alb și negru – expoziție de fotografie
MNAR organizează expoziția de fotografie “Brâncuși. Forme în alb și negru” ca parte din Programul naţional 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brancuşi inițiat de Ministerul Culturii. Aceasta propune o selecţie de 40 de tiraje moderne după clișeele realizate de Brâncuşi la Paris: aspecte din atelier şi sculpturi aflate în diferite stadii de lucru. Pe lângă fotografii, în expoziţie se regăsesc şi două module interactive din atelierul Pasărea ascunsă-n piatră, găzduit în corpul Ştirbei al muzeului. Atelierul a fost conceput de specialiştii de la Centrul Georges Pompidou din Paris pentru a-i familiariza pe copii cu lucrările lui Brâncuşi. Cele două module aduse în expoziţie oferă acum unui public mai larg posibilitatea de a descoperi în mod ludic universul sculptorului. Atât fotografiile, cât şi modulele interactive au fost donate Muzeului Naţional de Artă al României de Muzeul Naţional de Artă Modernă – Centrul Georges Pompidou din Paris în 2006, respectiv 2007.
Sursă și detalii9 Aprilie, începând cu ora 10.15 – Jungla Noaptea
Muzeul „Grigore Antipa” vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele sunt un mod distractiv de a petrece timpul liber, fiind în același timp și o modalitate de a dezvolta creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al copiilor. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 160 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31. Înscrierile prin e-mail au prioritate.
22 Decembrie – 1 Mai – Cu Sânge Rece
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să vizităm expoziţia temporară de reptile vii „Cu sânge rece”, deschisă în perioada 22 decembrie 2015 – 1 mai 2016. In perioada 22-31 Decembrie accesul este gratuit. Taipanul australian, cobra egipteană, vipera uriaşa africană, anaconda, şarpele cu clopoţei, cobra scuipătoare sau şarpele regal, sunt doar câteva dintre speciile care pot fi admirate în această expoziţie la Muzeul „Antipa”. Expoziţia „Cu sânge rece” oferă o fascinantă incursiune în lumea acestor misterioase vieţuitoare şi pune la dispoziţia vizitatorilor informaţii despre obiceiurile lor, despre cum se adaptează ele la mediul înconjurător, precum şi despre rolul pe care-l joacă în ecosistem. Programul de vizitare este de marţi până vineri între orele 10 – 18 (ultimul vizitator intră la ora 17) iar sâmbăta şi duminica între 10 – 19 (ultimul vizitator intră la ora 18). Preţurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar şi 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.
12 August 2015 – 29 mai 2016 – Falsuri Monetare
Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine.
Sursă și detalii
Linkurile de la sfârșit de săptămână (#2) - Jurnal de Parinte
08/04/2016 @ 08:35
[…] Idei pentru weekendul 9-10 aprilie. Ce evenimente și ateliere au loc în acest weekend […]