Parcul Tineretului – Oraselul Copiilor

mai 24, 2014 în VERZI de Alex

arcul Tineretului - Oraselul Copiilor

Cu cele peste 80 ha Parcul Tineretului este detinatorul titlului de cel mai mare parc din Bucuresti aflat in administratia ALPAB. Eu personal credeam ca Herastraul e tatal lor, al parcurilor, dar se pare ca de fapt ceea ce numim generic Herastrau este un ansamblu de 3 parcuri vecine.

Zona parcului Tineretului are o istorie destul de veche din care eu am retinut ca s-a numit candva „Valea Plangerii”, ceea ce contrasteaza puternic cu actuala stare de veselie care caraterizeaza partea de sud a parcului, cea „de pe deal”.

A fost pentru prima oara amenajat prin 1965 cu munca patriotica si alte obiceiuri de aur si am impresia ca a cam ramas asa, aproape neatins, pana acum vreo cativa ani cand notoriul primar al sectorului 4 a sesizat oportunitatea unor investitii considerabile in acest parc. Probabil inspirat de risipa din IOR-ul sectorului 3, dar sa nu anticipez pentru ca va veni si vremea sa vorbim despre IOR.

Si pentru ca este un parc atat de mare care cere si merita timp petrecut pe indelete, acum iti voi spune doar despre o parte a lui, cea aflata intre Sala Polivalenta   si   zona   Brancoveanu,   cunoscuta  si  ca Oraselul Copiilor. Am fost si cu si fara copii pe aleile din aceasta zona si trebuie sa recunosc ca vizitele cu cei mici sunt mai spumoase si mai energice si scot maximul din potentialul acestei zone a parcului.

De obicei eu vin dinspre Sala Polivalenta pentru ca am nenumarate solutii de parcare civilizata. De aici, de la bariera, exista 3 variante de traseu. In stanga se afla un mic lac in forma de floare amenajat langa roata. Fie ca cei mai mici se plimba cu barcutele pe apa fie ca pur si simplu ne plimbam pe alei sau stam pe banci partea aceasta este foarte ofertanta. In zilele de vara e cam cald deoarece copaceii sunt aflati abia in pruncie si nu ai alte variante de a te feri de soare. Nu te baza nici pe proaspatul construit fort al indienilor care pare insa un loc interesant de joaca pentru cei mici. Zic pare pentru ca l-am vazut doar din afara, fiind mereu inchis cu lanturi si lacate grele. De ce ii spune Fortul Indienilor nu ma prind pentru ca nu prea stiu indieni care sa fi facut astfel de forturi, dar sa nu fiu chitibusar ca nici eu nu le stiu pe toate.

In directia Brancoveanu vei intra in Parcul de Distractii unde sunt tot felul de tiribombe de balci, care mai noi, care mai vechi, menite sa iti ridice putin nivelul adrenalinei, putin… si asta zic eu care nu sunt prea experimentat in ale tiribombelor. Printre ele, in ultimii ani, au fost amenajate restaurante si cafenele care iti ofera suficiente optiuni pentru a manca sau a bea cate ceva. Este zona cea mai aglomerata, de… ca intr-un parc de distractii. Daca iti place genul, este o optiune ok insa fara pretentii prea ridicate.

Iar cea de a treia varianta de traseu este in partea dreapta mergand catre lac. Aici jucam noi fotbal. Fie gasim loc pe unul din cele doua terenuri amenajate, fie pe suprafata mare de iarba pe care o avem la dispozitie. Tot pe aici se poate ajunge la locurile de joaca amenajate pentru copii. Latura dinspre lac iti ofera o priveliste superba. O poti regasi in fotografiile atasate si iti spun doar ca indiferent de anotimp poti petrece minute bune de relaxare privind lacul, parcul si orasul imbinandu-se intre ele perfect.

Ultima mentiune este ca zona de distractii este inconjurata de traseul unui „trenulet”. Pana la reamenajarea parcului era chiar o mica cale ferata care acum a fost inlocuita cu un traseu asfaltat pentru un tren pe roti. Este o solutie buna sa arunci o privire rapida asupra parcului si sa-ti alegi partea preferata in care sa-ti petreci timpul, in cazul in care nu ai prea mult la dispozitie.

Alex Arama, aprilie 2014

Fullscreen capture 03-Apr-14 110011 PM

Ți-a plăcut? Spune și altora: