Idei pentru Weekend 16-17 Iulie

iulie 13, 2016 în Evenimente de Alex

buget

15 Iulie, începând cu ora 19 – Bugetul Cetățeanului

Vineri, fie la începutul weekendului, fie la finalul săptămânii de lucru, după cum alegi să priveşti subiectul avem ocazia să mai învăţăm câte ceva despre cum să facem să ne fie mai bine ca cetăţeni ai oraşului nostru. Funky Citizens este un proiect pe care eu îl urmăresc cu mare optimism pentru că domesticeşte, pe înţelesul meu, fiara birocraţiei. Ai observat că orice subiect legal sau administrativ pare foarte complicat? Eu cred că sunt special făcute să sune aşa pentru a ţine cetăţenii la distanţă. E greu să conteşti sau să foloseşti ceva ce nu înţelegi. De ceva timp îmi lămuresc tot felul de dileme citind „traducerile” lor, iar acum am găsit un motiv numai bun să-i zic mai departe. Dacă cumva credeeai că pârghiile pe care le ai în calitate de cetăţean se pot folosi doar la alegeri, vineri de la 19.00 la sediul Funky Citizens din Pache Protopopescu 9, poţi afla despre cum te poţi implica în modul în care sunt cheltuiţi banii tăi, adică bugetul oraşului.

Sursă și detalii


teatru sub clar de luna

8-17 Iulie – Festivalul de teatru urban #teatrusubluna

Festivalul de teatru urban a apărut din dorinţa de dezvoltare artistică a circuitului de artă urbană din Bucureşti. Ediţia 2 se va desfăşura în perioada 8-31 iulie, în fiecare weekend (vineri-duminică) şi  va avea loc în grădina de la Quantic Pub 2 (Intrarea Grozăveşti, la 3 minute de metroul Grozăveşti).  Festivalul cuprinde expoziţii de pictură, fotografie şi grafică, bibliotecă şi colţ de lectură, loc de joacă şi de relaxare, concerte şi desigur teatru. Teatru de amatori, de copii şi independent. Biletele vor fi disponibile pe mystage şi la intrare pe toată perioada festivalului la costurile de 30 lei/zi (acces nelimitat pentru o zi de festival), 75 lei (acces nelimitat în cele 3 zile ale weekendului unei săptămâni la toate activităţile festivalului) şi 250 lei (acces nelimitat pe toată durata la toate activităţile festivalului). Nu se fac rezervări, iar cele 300 de locuri se vor ocupa în ordinea sosirii.

Sursă și detalii


organic days

16-17 Iulie, între orele 10-20 – Organic Days Festival

Adică pe limba lui Eminescu Festivalul zilelor organice. Na că nu mai sună la fel de bine şi nici nu mai înţeleg ce înseamnă zile organice. De aia e bună şi romgleza, că te prinzi din prima despre ce e vorba. Oamenii ăştia vor să aducă natura peste noi în mijlocul oraşului şi organizează pe tot parcursul sfârşitului de săptămână felurite acţiuni, toate cu spirit relaxat, dar conştient. Au loc la Grădina Verona, Grădina Sticlarilor, J’ai Bistrot, M60. Adică locuri cu inspiraţie în care se strâng fermieri adevăraţi, brutari pasionaţi, artizani, bucătari,  terapeuţi şi instructori de yoga şi oameni faini care vin să ţină concerte, ateliere, workshopuri şi activităţi pentru copii şi nu numai. De exemplu afli de la cum să faci o pâine până la cum să faci mai bună ziua de mâine.

Sursă și detalii


21Nocturne

15 Iulie – 16 Septembrie – 21 de Nocturne

Ideea această este ceva mai încurcată pentru că cel mai probabil  vei citi prea târziu despre ea. Adică, ARCEN organizează începând de anul trecut nişte evenimente culturale formidabile pe teresa clădirii Magheru One. Anul acesta ele au loc în două vineri din lunile iulie, august si septembrie. Prima, cea din 15 iulie s-a dat deja la ora la care scriu eu articolul. Însă la cea din 22 iulie mai sunt locuri. Eu voi continua să las evenimentul aici până la jumătatea lunii septembrie astfel încât tu să ştii de el din timp şi să te asiguri că vei urmări din timp organizarea Nocturnelor şi îţi vei face rezervare din timp, bucurându-te astfel de  poezie, proză, teatru şi dans care se vor împleti deasupra oraşului şi dedesubtul stelelor, aşa cum frumos zic organizatorii. Terasa se deschide de la 20, iar evenimentul propiu-zis de la 21. Accesul este gratuit, însă condiţionat de rezervare.

Sursă și detalii


nocturne de vara

16-17 Iulie, începând cu ora 20 – Nocturne de vară si Acorduri și Rime

O altă nocturnă la care cred că mai găsim bilete, este cea organizată sâmbătă de Muzeul Municipiului Bucureşti la Muzeul Theodor Aman. E vorba despre un spectacol ce îmbină poezia cu muzică, cu actriţa Irina Movilă, soprana Mihaela Andrei şi chitaristul şi compozitorul Adrian Andrei. Spectacolul Acorduri și Rime va avea loc în acelaşi loc şi duminică doar în compania Irinei Movilă şi a lui Adrian Andrei. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la muzeul în termen de 30 de zile.

Sursă și detalii


normaliate

7 Iulie – 6 Octombrie – Normalitate, ce cuvânt brutal!

Scriu despre ideea asta cu teama că aş putea crea o idee falsă despre nivelul meu de preocupare cu privire la arta modernă. Şi mai curând de înţelegere a artei moderne, decât de preocupare. Educaţia mea artistică lasă mult de dorit, iar atunci când am o experienţă plăcută strig în gura mare pentru că îmi imaginez de le va plăcea şi altora. Săptămâna trecută am aflat despre expoziţia „Normalitate, ce cuvânt brutal!” de la MNAC, din a cărei descriere, paragraful următor m-a făcut extrem de curios „Cum ar arată lumea dacă persoanele cu dizabilităţi ar fi majoritare, nu o minoritate lipsită de putere? Unde ar fi plasate lucrările într-o expoziţie de artă – la nivelul privirii celor care stau în picioare sau a celor a căror mobilitate şi perspectiva depind de un scaun rulant? În ce fel ar fi prezentate lucrările pentru nevăzători de diferite grade? Cum ar fi dacă voci stranii ţi-ar bruia gândurile dictându-ţi ce să faci sau absurdizându-ţi prezenţa?” Am mers duminică după amiază să văd despre ce e vorba. Şi iată-mă strigând în gura mare, impresionat profund de această expoziţie micuţă aflată pe jumătate din etajul 3 al MNAC-ului. Provocarea din paragraful de mai sus este cât se poate de reală şi ai ocazia să vezi câteva lucrări de artă dintr-o perspectivă foarte diferită. Duminică la 12 are loc şi un atelier-performativ „Dans_Rulant” organizat de Cosmin Manolescu. În plus primeşti un bonus, pe cealaltă jumătate de etaj ai ocazia să vezi o altă expoziţie absolut fascinantă şi generatoare de gânduri multe şi amestecate „Oraşe româneşti în declin”. Asta ca să nu mai zic de priveliştea de pe terasa de la etajul 4… şi câte altele.

Sursă și detalii


mnar

16-17 Iulie – Vizite în spaţiile istorice ale Palatului Regal

MNAR oferă rar o experienţă fascinantă vizitatorilor interesaţi să descopere Palatul Regal. Spaţiile istorice recent restaurate din corpul central al Palatului Regal (Sufrageria Regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor) pot fi vizitate în al treilea week-end din fiecare lună. Participarea la aceste vizite ghidate nu necesită programare prealabilă. Vizitatorii sunt rugaţi să se prezinte cu treizeci de minute în avans la casa de bilete de la parterul Galeriei Naţionale pentru achiziţionarea biletelor de acces. Programul este sâmbătă şi duminică de la 11.30, de la 14 şi de la 16.30. Participarea se face în limita locurilor disponibile. Durata aproximativ o oră. Tarif: 20 lei întreg/10 lei pensionarii/5 lei pentru elevi şi studenţi/preşcolarii au acces gratuit.

Sursă și detalii


bounty fair

16-17 Iulie, între orele 10-20 – Bounty Fair

În weekend ne reîntâlnim cu Bounty Fair în pădurea din mijlocul oraşului de la Casa Universitarilor. În cadrul târgului, peste 50 de artişti români vor expune creaţiile lor. Creativitatea, pasiunea şi talentul lor se materializează în mii de produse, de la accesorii vestimentare, obiecte de decor până la cosmetice naturale şi produse pentru copii. Toate realizate manual sau având designuri unicat. Atelierel de creaţie îi aşteaptă atât pe copii şi părinţi, cât şi pe toţi cei dornici să se relaxeze sau să înveţe tehnici noi de manufactură. Zona de restaurant va fi deschisă permanent pe durata evenimentului, pe terasă. Zona de relaxare în grădina ne aşteaptă cu hamace, paturi de picnic şi pernuţe. Taxa de intrare este de 8 lei şi se poate achita doar cash. Copiii până în 14 ani au intrare gratuită şi se pot bucura de două piese de teatru pentru copii: sâmbătă de la 11:00 „Unde a dispărut chitara magică?” şi duminică de la 11:00 „Măseluţa Dodoluta”.

Sursă și detalii


bicicleta Mogosoaia

16 Iulie, începând cu ora 10 – În vizită la Palatul Mogoşoaia şi lacul Mogoşoaia

Săptămâna trecută am participat la un eveniment organizat pentru biciclişti amatori în căutare de parteneri de pedalat şi nu mi-a plăcut. Aşa că am decis să fiu mai atent la evenimentele de acest gen pe care le includ aici pentru că îmi place să am o conştiinţă relaxată. Acesta pare destul de serios, iar destinaţia, Palatul Mogoşoaia îmi este tare dragă. Întâlnirea are loc la McDonald’s – Piaţa Unirii, iar traseul total măsoară 17-18 km. Costul participării este respectarea unor reguli de bun simt.

Sursă și detalii


iarmaroc

16-17 Iulie – Iarmaroc de Sfântul Ilie

Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” găzduieşte în weekend „Iarmarocul  de Sfântul Ilie”, eveniment prilejuit de importanta sărbătoare a calendarului creştin şi pastoral. Evenimentul îşi propune recuperarea tradiţiilor legate de această sărbătoare printr-un program variat de demonstraţii meştesugăreşti, momente muzical-coregrafice, târg al meşterilor populari, gastronomie tradiţională reînviind, astfel, atmosfera târgurilor de odinioară. În ziua de 16 iulie, are loc un teatru de umbre unde va fi explicată pe înțelesul copiilor viața Sf. Proroc Ilie. Timp de 2 zile, copii și părinți se vor putea bucura de un număr de ateliere de creație cu partcipare gratuită: olărit, podoabe populare, sculptură în lemn, icoane pe sticlă, împletituri textile (în limita a 10 locuri disponibile pe atelier).

Sursă și detalii


avanpost

17 Iulie, între orele 9-11 – Antrenament Avanpost!

Duminică dimineaţă suntem aşteptaţi la ora 9 în Parcul Tineretului, în faţa Sălii Polivalente, la un antrenament funcţional plin de energie şi atitudine pozitivă (dacă vii cu ea de acsasa, alături de echipamentul sport şi apă suficientă).

Sursă și detalii


caravana povestilor

3 Iulie – 18 Septembrie – Caravana Poveştilor

În perioada 3 iulie – 18 septembrie în 7 parcuri bucureștene, suntem așteptaţi alături de cei mici să spunem povești, să ne distrăm cu piese de teatru sau cu jocuri creative. Duminica asta evenimentul are loc in Parcul Circului (lângă locurile de joacă amenajate pentru copii). De la ora 10.00 au loc atelierele de lectură. Apoi de la 11.00 şi de la ora 19.00 au loc atelierele de joc şi joacă. Iar de la ora 18.00 spectacolele teatrului de păpuşi. Atelierele de lectură şi teatrul de păpuşi au rolul de a stimula imaginaţia copiilor, atenţia şi capacitatea de concentrare, iar jocurile în aer liber îi ajută să-şi înfrângă timiditatea să socializeze unii cu alţi, dezvoltându-şi în acelaşi timp creativitatea şi aptitudinile practice. Participarea este gratuită.

Sursă și detalii


gradina de vara25 Iunie – 22 Iulie – Grădini de vară

Ansamblul Imago Mundi prezintă proiectul „Grădini de vară / Enescu: urban vs. tradiţional”, o serie de concerte prin care îşi doresc să promoveze un program muzical original, dedicat marelui compozitor şi inspirat de celebrele sale Rapsodii Române. Concertele ce se vor desfăşura în cadrul „Grădinilor de vară” sunt comentate vizual de proiecţii video mixate în timp real. Concertele au durata de o oră şi sunt organizate în spaţii emblematice ale Bucureştilor (Grădina Botanică, Muzeul Satului), precum şi în spaţii noi/neconvenţionale (Cărtureşti Carusel, Lokal, Grădina Viitorului): aceste spaţii sunt, asumat sau nu, reinterpretări ale „grădinii de vară” bucureştene de la sfârşitul secolului XIX – la fel ca atunci (sau, ceva mai târziu, în perioada interbelică), grădina de vară poate juca rolul spaţiului de re-activare a comunităţilor locale; de destindere în serile călduroase de vară; de (re)conectare la viaţă culturală. Programul este accesibil pentru toate vârstele şi gusturile: publicul se va bucura să (re)cunoască teme precum „Am un leu şi vreau să-l beu”, „Sârbă lui Pompieru”, „Ţânţăraş cu cizme largi”, „Văleu, lupu mă mănâncă” sau „Pe o stâncă neagră” interpretate într-o manieră originală, cult-contemporană. Intrarea este liberă (cu excepţia biletului de acces în Muzeul Satului şi Grădina Botanică).
Programul complet:
01/07 orele 19:00 – Gradina Botanica
02/07 orele 20:00 – Carturesti Carusel
03/07 orele 19:00 – Gradina Viitorului
15/07 orele 18:00 – Muzeul Satului
22/07 orele 19:00 – Gradina Botanica

Sursă și detalii


 noaptea la Antipa10 Iunie – 16 Septembrie – O noapte printre giganți

Muzeul „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani să petreacă o noapte memorabilă printre cele mai mari mamifere care au existat vreodată pe Pământ. Programul debutează în acest an pe 10 iunie și, ca în fiecare an, copiii se pot înscrie la oricare dintre edițiile programate pe tot parcursul verii (24 iunie, 8 iulie, 22 iulie, 5 august, 26 august, 9 septembrie, precum și 16 septembrie). Ar fi bine chiar să te grăbeşti pentru că e un program destul de căutat. În prima parte a serii, cei mici vor face un tur al muzeului, asigurându-se că toate exponatele din diorame au parte de un somn liniștit, apoi vor viziona filme documentare despre viața fascinantă a animalelor şi vor adormi visând, poate, la lumea uriaşilor de altădată. Sosirea copiilor este stabilită pentru ora 21, iar părinţii sunt aşteptaţi să-i ia a doua zi, sâmbătă, începând cu ora 8.30, după ce copiii au luat micul dejun. Înscrierea participanților se face în limita a 20 de locuri, pe adresa de email: info@antipa.ro sau la numărul de tel: 021.305.60.31. Costurile de participare sunt de 200 Ron/copil; 300 Ron/doi frați; 400 Ron/trei frați.

Sursă și detalii


_MG_9029

1 Iunie – 30 Septembrie, începând cu ora 19.30 – Simfoniile de vară

Vara aduce în Piaţa Universităţii a şaptea ediţie a „Simfoniilor de vară”. De la sfârşitul lunii mai, până în septembrie, în fiecare sâmbătă şi duminică, Parcul Colţea devine gazdă de spectacole în aer liber. Timp de 4 luni, sunt programate 38 de concerte cu artişti renumiţi precum cvartetul Bella Musica, Brass Quintet Bucureşti, mezzosoprana Claudia Măru-Hanghiuc, Bucharest Ladies Orchestra, dirijată de Ozana Barabancea, dar şi coruri de copii. Participarea este gratuită.

Sursă și detalii


targ mtr

15-17 Iulie, între orele 10-19 – Târg de Sfântul Ilie

În curtea interioară de la MŢR, are loc târgul săptămânal. Păstrând spiritul autentic al tradiționalelor sărbători românești, meșterii prezenți la târgul de Sântilie îi așteaptă pe bucureșteni cu lucruri create de ei cu multă pricepere și mult suflet: ii și marame de borangic, chimire din piele naturală ornate cu motive populare, pardesie brodate și ilice de Gornovița – Gorj, țesături și straie țărănești din zona Covasnei și Aradului, zgărdane și cingători cusute cu mărgele, covoare țesute la război, icoane pe sticlă, ouă încondeiate, măști populare, ceramică pictată cu motive din cusături tradiționale românești, vase din lut și obiecte crestate din lemn pentru gospodărie. Aici se pot târgui, pentru masa festivă, plăcinte boierești cu fructe sau cu brânză, prăjituri și torturi de casă, fructe și legume de sezon, sucuri naturale și salate de gălbiori, țuică de prune și miere de multe feluri, turtă dulce de Covasna și șerbeturi pe alese. Intrarea la târg este liberă.

Sursă și detalii


cumintenia pamantului

19 Mai – 17 Iulie – Cumințenia Pământului. Aceasta nu este o piatră

Pot să spun că aşteptam de ceva timp o expoziţie cu această temă. Aşteptarea asta e generată de faptul că nu nu prea am încredere în educaţia artistică a poporului român, şi atunci când ceri bani unui astfel de popor pentru a recupera o operă de artă trebuie să susţii campania cu o comunicare serioasă. Iar o expoziţie pe această tema este esenţială. Aşa că, haideţi să mergem la MNAR să vedem care-i povestea acestei mici sculpturi şi de ce merită să punem mână de la mână ca să o recuperăm.

Sursă și detalii


 

Un articol din seria Idei pentru Weekend in Bucuresti

Ți-a plăcut? Spune și altora: