7-9 Octombrie – Hapciu în Re Major la OCC
Locul de onoare al weekendului îl ofer din toată inima primelor reprezentaţii din această stagiune a Operei Comice pentru Copii. Iar bucuria nu se opreşte doar la oferirea primului loc, ci merge mai departe prin organizarea unui concurs la care poţi participa până vineri 7 Octombrie la ora 21 şi care îţi poate aduce 2 bilete la spectacolul de duminică de la ora 11. Alături de reprezentaţia de duminică opereta ‘Hapciu în RE major’ se mai joacă şi vineri de la 18.30 şi sâmbătă de la 17.00. Opereta ‘Hapciu în RE major’, (”Mam’zelle Nitouche”) ilustrează, prin comicul de situaţii şi dialogul spumos, debutul nepremeditat al unei eleve de pension în lumea teatrului. Tânăra Denise descoperă cu entuziasm culisele, actorii, scena şi… marea dragoste. Preţul biletelor este între 15 şi 25 de lei.
Tot în acest weekend sâmbătă şi duminică de la ora 10 se joacă şi ”Petrică și lupul”, prima premieră a stagiunii, care va avea o atmosferă unică, în care muzica lui Prokofiev, interpretată de Ansamblul Liric, se va completa verbal cu povestea transpusă scenic de actorul Mihai Marinescu și vizual cu desenele pe nisip ale doamnei Mariana Pachis. Preţul unui bilet este de 15 lei, preţ în care intră şi un al doilea bilet gratuit, conform ofertei valabile pentru spectacolele care au loc în Salonul Mozart a OCC.
8-9 Octombrie, între orele 18-06 – Noaptea Albă a Teatrului Independent, ediția a II-a
Iubitorii de teatru şi în special de teatru independent se vor bucura să afle că urmează ediţia a doua a Nopţii Teatrului Independent. Succesul de la prima noapte, cea de anul trecut, le-a dat aripi organizatorilor care au extins programul şi au adăugat şi alte spaţii de joc şi evenimente conexe. Toate se vor petrece la Godot Cafe Teatru (Blănari, nr 14), Teatrul de Artă (Sfântul Ştefan, nr.21), Unteatru (Sfinţii Apostoli, nr.44), Teatrul Luni Green Hours (Calea Victoriei, nr. 120), ANAV (Leonida, nr. 9-11), Griviţa 53 (Calea Griviţei, nr. 53) şi Linotop (Ion Brezoianu, nr. 23-25, Palatul Universul). Intrarea este liberă la toate evenimentele, în limita locurilor disponibile.
7-16 Octombrie – Anim’est 2016
Anim’est, cel mai mare festival de film din Bucureşti şi unul dintre cele mai importante festivaluri de film de animaţie din Europa, se va desfăşura în Bucureşti în perioada 7-16 Octombrie. Celor şase secţiuni competitive ale festivalului (lung metraj internaţional, scurt metraj internaţional, film românesc, film studenţesc, videoclip, Minimest) şi secţiunii Animash (ex-Mozaic) (rezervate celor mai populare filme de animaţie ale momentului, premiate la festivaluri de film importante din lume) li se adaugă în fiecare an secţiuni speciale, dedicate unor şcoli de film de animaţie renumite în întreagă lume, unor studiouri care au realizat filme multi-premiate, unor festivaluri de profil celebre din Europa, precum şi unor animatori consacraţi. Locaţiile principale care găzduiesc proiecţiile sunt Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco şi Cinema Eforie. Alături de ele mai sunt alte câteva spaţii conexe pe care le poţi găsi în pe butonul verde alături de programul detaliat. Biletele costă 10 lei iar abonamentele 150 de lei. Evenimentele speciale Creepy Animation Night, Trippy Animation Night, Animusic Night au şi tarife speciale. O secţiune aparte a festivalului de Minimest, pregătit special pentru cei mai mici fani ai animaţiei cele mai iubite şi premiate filme din toată lumea. Tariful unic de acces la Minimest este 5 lei.
8-9 Octombrie – Motul Motorsport Event #7
În weekend, o parte a parcării de la Băneasa Shopping City se transformă în circuit auto. Acolo se va desfăşura un concurs auto de viteză şi îndemânare pentru pasionaţi de automobilism, organizat pe un traseu special amenajat. Concursul va fi completat cu demonstraţii de drift şi invitaţi. Sâmbătă între 11 şi 18 vor fi antrenamente şi calificări, iar duminică între 13 şi 15.30 se va desfăşura competiţia.
6-16 Octombrie – Food Truck Festival
Încă mă mai tezesc noaptea zbuciumat de aminitirile traumatizante de la festivalul de Street Food 🙂 Aşa că în spiritul celor ce le ziceam după nefericitul eveniment salut unul pe care îl voi urmări cu atenţie, dată fiind proximitatea faţă de traseul meu zilnic. Sunt curios dacă într-un context mult mai aproape de realitate bucătării de weekend vor mai da nonşalanţi termene de 1 oră pentru un burger, cu argumentul că aşa e street food-ul. Acum, aflaţi în parcările exterioare ale mall-ului Promenada, cele 10 maşini cu mâncare se vor bate pe clienţii super-aglomeratei zone corporatiste în fiecare zi între 11 şi 19, făcând faţă şi concurenţei celor care până acum hrăneau zilnic miile de guri flămânde. Ah, ce o să-mi placă.
9 Octombrie, începând cu ora 10 – Tur pietonal gratuit – Cartierul Evreiesc
Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului este un eveniment naţional ţinut pe 9 octombrie în România, dedicat comemorării victimelor Holocaustului şi, în special, rolului României în acest episod al istoriei. Data de 9 octombrie a fost aleasă deoarece în această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. În această zi, diverse ceremonii au loc în toată ţara, pentru a comemora evreii şi rromii care au murit în Holocaust. Asociaţia Cultour se va alătura acestei mişcări cu un tur în cartierul evreiesc ce va trata atât arhitectura, modul de viaţă, micile afacesi şi spiritul acestei comunităţi dar şi istoria acestora în România. Locul de întâlnire este în Parcul Unirii, lângă fântână. Participarea este gratuită.
8-9 Octombrie – Maratonul Bucuresti 2016
Despre maraton îţi spun doar ca să ştii, asta în caz că nu ştii deja, situaţie în care mai bine treci la următoarea idee. Dacă însă nu ştii, în weekend va avea loc cel mai maraton maraton din Bucureşti. Iar dacă în mod straniu, nu ştii dar aştepţi de când dintotdeauna ocazia să participi, nu te grăbi, înscrierile s-au închis deja. Dacă vrei doar să contribui cu energie de pe margine şi să-i susţii pe concurenţi, o poţi face cam peste tot în zona centrală pentru că traseul este generos, cel puţin. Ca să poţi înghesui cei peste 42 de km necesari maratonului într-un oraş că Bucureştiul, trebuie să fii destul de ingenios şi să te întinzi pe o suprafaţă destul de extinsă. Dacă vrei detalii, pe butonul verde găseşti harta traseului.
8 Octombrie, între orele 13-23 – Carnivores & Craft Beer
Noroc că scriu. Dacă ar trebui să vorbesc despre eveniementul ăsta, n-aş putea. Aşa, în scris mai merge. Trebuie doar să mă opresc la finalul fiecărei propoziţii să mă şterg la gură. De aceea sunt şi atât de scurte propoziţiile. Stai puţin… Gata. Aşadar, la Ground Zero Beer (Someşul Rece nr.123) se lasă cu sandwich-uri pentru “mad people” care beau numai bere artizanală şi salivează la preparate carnivore care merg unse cu bere bună, adevărată.
8 Octombrie, începând cu ora 20 – Cabaretul Cuvintelor de Matei Vișniec la Casa Costa-Foru
Casa Costa-Foru este un proiect independent și colaborativ de reactivare urbană a patrimoniului material și imaterial al Bucureștiului, demarat de Grupul de Inițiativă Casa Costa-Foru. Seria de evenimente Costa-Foru 111marchează aniversarea a 111 ani de la finalizarea construcției casei în forma sa actuală și 1 an de la prima deschidere publică a spațiului și integrarea acestuia în circuitul cultural al Capitalei. Spectacolul este parte din această serie de evenimente. Este un exercițiu teatral de personalizare a cuvintelor. O explorare a spațiilor neconvenționale ale casei ce a găzduit decenii la rândul metamorfoza cuvântului scris și vorbit, prin creația lui Constantin G. Costa-Foru, unul dintre cei mai prolifici avocați și jurnaliști români de la sfârșitul sec. al XIX-lea și începutul sec. al XX-lea. Intrarea se face pe bază de donație minimă recomandată de 30 lei, în limita locurilor disponibile.
8-9 Octombrie, între orele 10-20 – Dichisar – Fun, Food & Fashion – Yumm Edition
Târgul urban alternativ al acestui sfârşit de săptămână îl găsim la Impact Hub (Strada Halelor, nr 5). Ne aşteaptă 2 zile de fun cu shopping alternativ cu 60 dintre cei mai fun noi creatori români, o cameră întreagă numai cu ciocolată, muffins, bomboane şi alte bunătăţi home-made, Brunch & Coffee de weekend, bere artizanală şi macaroons, cafea catifelată, smoothies, snacks şi cola artizanală + muzică bună, cadouri surpriză, stat la poveşti şi tot ce mai trebuie pentru un weekend memorabil. Intrarea este liberă.
8 Octombrie, începând cu ora 20.30 – Concert de Tango Argentinian – Sonido 13
Acum o sută de ani tangoul argentinian avea două fețe: trioul de instrumentiști și formula mai simplă, mai personală, a duetului chitară-voce. Această rețetă din urmă a rezistat mai bine de un secol și se regăsește astăzi pe scene din toată lumea, păstrând din farmecul, picanteria, melancolia, romantismul vremurilor de demult. Sâmbătă seara suntem invitați la The Coffee Factory, (Bld. Regina Elisabeta nr.54), pentru a descoperi unele din cele mai cunoscute melodii și ipostaze ale tangoului – acest instrument universal ce apropie din ce în ce mai mult Bucureștii de Buenos Aires. Un concert cu voce și chitară pregătit de Andreea Vieru și Cristian Văraru. Suport pentru artist 15 lei. Rezervări la 0745 074 863 (apel sau SMS).
5 Octombrie – 15 Noiembrie – Expoziția magi*k – o tehno-arheologie a orașului București
Ultimele experienţe la MNAC m-au determinat să stau cu ochii pe fiecare expoziţie nouă care se anunţă acolo. Acesta, desfăşurată în sala Dales, ne invită să vedem 5 instalaţii interactive şi un docu-fiction despre istoria Bucureştilor de la radio la internet. O expoziție interactivă despre istoria apariției mass media în București. Pornim de la antenele radio art deco și ajungem la epoca contemporană, când orașul e pus în priză la rețeaua globală. Modulab și Zeppelin, sprijiniți de companii suedeze, aduc povești pline de umor, artă și tehnologie despre fragmente de arhitectură și istorii personale, o explorare neobișnuită a orașului ascuns, privit printre antene bricolate, rețele de cartier, puricii din televizor și pixelii colorați ai lumii magice de azi.
9 Octombrie, începând cu ora 12 – La bulivar, birjar! La bulivar!
Prânzul de duminică îl putem petrece într-o manieră activă şi educativă, participând la turul pietonal care se va desfăşura de-a lungul Bulevardului Elisabeta. Plimbarea ne propune să aflăm cum a ajuns ca din punctul zero al Bucureştiului bulevardul, ce în prima fază era doar sub forma unei “limbi de pământ” ce se întindea de-a lungul clădirii Universităţii, să se prelungească până în aproprierea monumentului Eroilor Sanitari. Punctul de întâlnire este în Piaţa Universităţii la statuia lui Mihai Viteazul. Participarea este gratuită.
4-21 Octombrie, între orele 10-16 – Orhideele salbatice ale Romaniei (Expozitie foto)
La prima vedere, ideea de a merge la Grădina Botanică pentru a vedea flori în… fotografii pare cel puţin stranie. Însă odată ce am citit descrierea, nu doar că a părut firesc, însă chiar extrem de interesant. Mă regăsesc în totalitate printre cei cărora le-a fost scris textul prin care este anunţat evenimentul: “Forme graţioase şi culori superbe, la asta ne duce gândul atunci când auzim de orhidee. Ne-am obişnuit cu ele ca prezenţe exotice, le asociem cu paradisuri tropicale îndepărtate… Dar daca aţi afla că există orhidee sălbatice şi în România? Şi nu puţine, ci aproximativ 70 de specii diferite, ce înfloresc pe colinele şi munţii României din aprilie şi până în septembrie. Multe dintre ele sunt deosebit de rare, majoritatea sunt periclitate de extinderea activităţilor umane, toate sunt frumoase ca o poezie…”. Eu zic că mergem să vedem. 70!?
7 si 9 Octombrie, începând cu ora 19 – Harta senzorială a Bucureștiului
Recidivez din când în când cu idei de evenimente pe care nu le înţeleg complet. Mă bazez însă pe prietenia noastră şi pe deschiderea, măcar din când în când la experienţe mai puţin obişnuite. Harta senzorială a Bucureştiului (HSB) este un tur ghidat performativ care poartă privitorul prin locuri din Bucureşti cu poveşti memorabile, relevante pentru trecutul recent al oraşului. Folosind actori, invitaţi speciali legaţi de casele respective şi instalaţii video şi audio, HSB activează straturile vizuale, auditive, olfactive şi tactile ale unor case cu un trecut bogat şi interesant, care merită cunoscut. Scopul pe termen lung este alcătuirea unei hărţi performative a Bucureştiului creată din poveştile pe care oamenii le au de spus despre viaţa lor în acest oraş. Întâlnirea are loc la staţia de metrou Eroii Revoluţiei, iar participarea este gratuită. Este necesară înscrierea aici.
7-9 Octombrie, între orele 10-18 – Târg al Galeriei de Artă Țărănească
Mai ţinte când ziceam “Iaaaar târg la MŢR!?”. Uite că lecţiile atutentice, cu rădăcină populară, care ne sunt oferite în MŢR, se prelungesc şi în curtea lui interioară, acolo unde târgul nu mai are loc la fel de des cum ne-am obişnuit. Şi uite aşa, până şi cei mai aprigi contestatari ai lui au ajuns să-şi amintească cu nostalgie de aerul deja specific al locului. Acum târgul de la MŢR are loc, cam o dată pe luna, după părea mea superficială. De data aceasta scot în curte lucruri frumoase, numai bune de admirat şi cumpărat, iar zeci de meşteri din toată ţara aduc la târg: haine de sărbătoare, ştergare din bumbac, scoarţe, lepedee şi feţe de masă; ploşti, ulcioare, căni, farfurii; obiecte din lemn: linguri, casete, scaune; ouă încondeiate; icoane pictate pe lemn sau pe sticlă, împletituri şi alte meşteşuguri. Putem târgui ca de obicei şi de-ale gurii: miere, dulceaţă, prăjituri, zacuscă, sucuri şi ţuică. Intrarea este liberă.
7-9 Octombrie, între orele 12-22 – Toamna cu raci si fructe de mare in parcul IOR ( Editia a 3-a)
Atunci când un eveniment ajunge la a treia ediţie, trebuie să fie destul de bun. Eu unul nu sunt un fan al acestor “alimente”, dar am auzit vorbe apreciative pentru ceea ce fac organizatorii acolo. Singurul lucru de care se plânge lumea este aglomeraţia. Asta înseamnă că probabil urmează şi alte ediţii. Când voi auzi că nu a mai fost coadă, voi şti că, probabil, nu vor mai urma alte ediţii. Evenimentul se desfăşoară în acealasi loc ca şi ediţiile anterioare în IOR, lângă biserica maramureşeană.
7-9 Octombrie – Spectacol de Ştiinţă- Chimie Distractivă
Orăşelul Cunoaşterii ne invită sâmbătă de la ora 12:15 şi de la ora 14:00 şi duminică de la 17 la spectacole interactive de ştiinţă. Cristian Stănescu ne aşteaptă să descoperim cum două substanţe incolore, după doar 10 secunde se transformă într-un lichid mai negru decât noaptea. Iar cu ajutorul zahărului ne va arăta cum un torent gros de zgură neagră creşte încet şi ameninţător, revărsându-se peste gura paharului, într-o linişte deplină, fără flacără, fum sau scântei.
1-8 Octombrie – Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de povești”
Festivalul reunește peste 50 de evenimente dedicate copiilor, părinților și educatorilor, dar și profesioniștilor din domeniul teatrului pentru copii. Timp de o săptămână, aceștia sunt invitați să urmărească producțiile invitate – o selecție diversificată de spectacole de teatru dramatic, liric, teatru-dans, pantomimă sau spectacole senzoriale pentru bebeluși, susținute de 23 de teatre și companii teatrale din 9 țări – și să participe la evenimentele conexe propuse anual de Teatrul Ion Creangă: ateliere pentru copii, workshop-uri pentru artiști, conferințe sau dezbateri. Deschiderea oficială este programată sâmbătă, 1 octombrie, ora 18:00, cu spectacolul de teatru dans „Zbor prin povești”, o producție a Teatrului Ion Creangă. Reprezentația este găzduită de Teatrul de Comedie – Sala Nouă. Alături de această locaţie festivalul va mai fi găzduit de: Teatrul Excelsior, Palatul Naţional al Copiilor, CNDB, Teatrul Ţăndărică, Opera Comică pentru Copii, Creart. Biletele costă 22,40 lei pentru copii şi 27,80 lei pentru adutli.
9 Octombrie, începând cu ora 19 – Nocturne
Duminică Muzeul Municipiului Bucureşti organizează la Muzeul Theodor Aman un spectacol ce îmbină poezia cu muzica. Spectacolul va avea loc în compania actriței Irina Movilă, sopranei Mihaela Andrei şi a chitaristului și compozitorului Adrian Andrei. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la muzeul în termen de 30 de zile.
8 Octombrie, începând cu ora 19 – Câte stele sunt pe cer?
Primim veşti bune şi de la Palatul Suţu unde a revinit Adrian Şonka de la Observatorul Astronomic. Ne aşteaptă din nou să facem o călătorie până la marginea Universului cu ajutorul unui program de astronomie creat de Naţional Astronomical Observatory of Japan (NAOJ) şi o proiecţie normală, însoţită de explicaţii „pe viu”. Explicaţiile sunt sarea şi piperul acestei prezentări fascinante şi vesele care îţi garantează o seară de sâmbătă relaxantă şi educativă. Prezentarea durează aproximativ 50 de minute costul unui bilet de intrare este 5 lei.
1 Octombrie – 31 Decembrie – Ateliere de creativitate la MŢR
Începând cu luna Octombrie revin ateliere de creativitate la Muzeul Ţăranului Român. Acestea au loc pe parcursul întregii săptămâni, iar pe butonul cu sursa poţi află detalii despre toate zilele. Eu aici, însă, voi prezenta doar opţiunile pentru ziua de sâmbătă. Costul participării la fiecare atelier este de 15 lei.
- Pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu – orele 10.20-11.20; informații și înscrieri la telefon: 0726.237.376.
- Atelier de modelaj în argilă și ceară cu Ovidiu Simionescu – orele 11.30 – 13.00; informații și înscrieri la telefon: 0737 346 872
- Atelier de ţesături, croitorie şi cusături cu Lidia Stareş – orele 10.00-16.00; informații și înscrieri la telefon: 0722.798.284;
8 Octombrie, începând cu ora 10.15 – ART ANTIPA
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să-i aducem pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele oferă copiilor o modalitate distractivă de a învăța noțiuni din lumea zoologiei prin intermediul artelor plastice, dezvoltând în același timp și creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al celor mici. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 200 lei participant in octombrie, 160 lei in noiembrie si 150 lei in decembrie. Pentru o ședință se achită 50 de lei/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.312.88.26.
9 Octombrie, începând cu ora 10.30 – Memoriile unei case, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck
Duminică Muzeul Municipiului Bucureşti organizează la Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu-Storck (Str. Vasile Alecsandri nr. 16) un atelier pentru copii de 7-10 ani. Aceștia vor asculta povești despre viața unei familii de artiști la început de secol XX, într-o zonă centrală a Bucureștiului, într-o casă în care jocurile de copii erau acompaniate de sunetul loviturilor de daltă ce răzbăteau din atelierul tatălui-sculptor și de mirosul de ulei de in revărsându-se din atelierul de pictură al mamei. Apoi vor vizita cotloanele acestei case și vor examina cu atenție fațada de un roșu englezesc încrustată cu mici reliefuri din marmură albă. Pentru această expediție înapoi în timp vor folosi blocuri de schițe și creioane de desen, lăsându-se inspirați de frumoasele obiecte de artă din colecția soților Storck, fiind pentru câteva ore artiști plastici și caligrafi.
30 August 2016 – 30 Iulie 2017 – Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?
Îţi spun despre idee începând cu gândul pe care mi l-a lăsat citirea descrierii evenimentului. Se vorbeşte despre perioada secolului XIX ca fiind una a cavalerismului, a gentelmenilor cu principii şi eleganţă. Nimeni nu poate şti dacă a fost sau nu aşa, ne bazăm impresiile doar pe cărţi şi ecranizări, ceea ce ar putea fi foarte greşit, însă suprapunerea cu perioada de glorie a duelului s-ar putea să nu fie deloc întâmplătoare. Serios, gândeşte-te dacă ai mai înjura pe cineva în trafic ştiind că e posibil să te provoace la un duel după care te-ar paşte moartea. Sau dacă ţi-ai mai lasă câinele să-şi facă nevoile în mijlocul drumului şi ai trata cu nesimţire observaţia unui trecător, ştiind că te-ar putea provoca la un alt duel care ar putea avea aceeaşi finalitate mortală. Cred că perspectiva unui posibil duel te-ar face mult mai atent la limitele libertăţii personale. Expoziţia de la Palatul Suţu prezintă în premieră povestea ultimului duel din România, care a avut loc în anul 1898 la București. Duel care s-a finalizat, din nefericire, cu moartea unuia dintre participanți, Emanoil Lahovary. Pe locul unde acesta a murit se află astăzi un monument ridicat în anul 1903 de soția victimei, Zoe Suțu, în Piața Națiunilor Unite. Probabil singurul monument de acest fel din Europa! Expoziția mai prezintă, tot în premieră, costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, precum și trusa de duel care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar și o alte corpuri delicte, care vin din zona subteranului social interbelic. Artefacte ale unor întâmplări, care avertizează și ne amintesc ce anume trebuie să vindecăm în viața orașului.
15 August – 2 Aprilie – Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi
Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi organizat în cadrul Muzeului „George Severeanu” vine în întâmpinarea dorinţei celor dornici de a admira exemplare reprezentative care fac parte din trei colecţii aparţinând Muzeului Municipiului Bucureşti: Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” donată municipalităţii de medicul radiolog George Severeanu, pasionat colecţionar de antichităţi şi primul director al Muzeului Municipiului Bucureşti care are o pondere importantă de exponate numismatice; Colecţia Numismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti este constituită din aproape 40.000 de monede, provenind în general din cercetările arheologice desfăşurate de-a lungul timpului și Colecţia denumită convenţional Paranumismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti, reuneşte aproximativ 20.000 obiecte structurate pe mai multe subcategorii precum medalii şi plachete, insigne, decoraţii, sigilii, hârtii de valoare a căror valoare istorică pentru perioada modernă este incontestabilă.