Muzeul Antipa

decembrie 16, 2014 în INTERIOARE de Alex

Muzeul Antipa nu este nici pe departe o descoperire recentă, ba chiar am ajuns să scriu atât de târziu despre el tocmai pentru că l-am considerat prea cunoscut. L-am vizitat de nenumărate ori, atât înainte, cât și după renovare, iar acum pentru articol l-am mai vizitat încă o dată. Fiecare vizită mi-a întărit convingerea că Muzeul Antipa este cel mai cunoscut muzeu din București. Totuși, înainte a începe, preocupat de îndoiala unei afirmații neargumentate, m-am gândit că aș putea să o validez prin Google. Așadar, am căutat „muzeu” iar așteptarea mea ca primul muzeu care va apărea în listă să fie Muzeul Antipa, s-a confirmat. Deci și lumea digitală și cea reală confirmă notorietatea acestui muzeu.

Renovarea care l-a pus în valoare acum câțiva ani explică recunoașterea actuală. De ea a beneficiat atât forma fizică în care muzeul își prezintă exponatele cât și relația cu vizitatorii săi, atât prin prezența online cât și, mai ales, prin evenimentele pe care le organizează permanent. Aceste experiențe de învățare dedicate în special celor mici, cred eu, sunt cele mai valoroase. Cea mai mare parte a vizitelor mele acolo au fost legate de copii, și ele reprezintă un instrument foarte valoros de măsurare a evoluției atenției lor. Prima vizită cu cel mai mare, care pe atunci era un pitic, a fost o cursă de viteză întreruptă brusc înainte de a vedea parterul. Starea prăfuită a muzeului de la momentul respectiv nu explică în totalitate această lipsă de atenție, pentru că la fel am pățit și cu cel mai mic a cărui primă vizită a beneficiat de prezența actuală a muzeului, indiscutabil frumoasă și interesantă. Pe măsură ce dimensiunea pașilor celor mici a crescut, viteza lor a scăzut și traseul a devenit treptat mai mult decât o pistă de curse. Exponatele așezate sau nu în diorame au început să atragă priviri și întrebări completate apoi cu povești și păreri. Trecerea prin peșteră a evoluat de la o trecere grăbită, în brațele părinților cu fața ascunsă, până la o plimbare lejera condimentata cu glume specifice căutării celei mai potrivite forme de manifestare a curajului masculin. Încă nu am ajuns să urmărim cu atenție fiecare părticică a muzeului, mai avem de crescut. Avem însă timp și răbdare.

Principala caracteristică a muzeului Antipa este aglomerația, din fericire. Nu-mi amintesc ca în ultimii ani să fi vizitat muzeul fără să fi fost însoțit de un număr foarte mare de alți curioși. Aceasta este o calitate rară pentru muzeele bucureștene. Anul ăsta am vizitat probabil mai multe ca oricând și, de obicei, muzeele sunt mai pline de personal „de gardă” decât de vizitatori. Încă nu vreau să spun că Muzeul Antipa este singurul în care vizitatorii se înghesuie la propriu, pentru că mai am încă de vizitat alte muzee, însă pot spune cu mână pe inimă că din ce am văzut până acum acesta este campionul. Iar asta face ca și sursele de venit conexe, cafeneaua și magazinul de suveniruri să aibă un trafic important. Așadar eu unul mă aștept ca viitorul să pună și mai mult în valoare giuvaerul muzeelor din București. Eu sigur voi fi pe acolo să-i urmăresc evoluția și sper ca după ce pașii celor mici vor fi suficient de răbdători să „termine” muzeul să-i pot duce mai departe la vecinul Muzeu al Țăranului Român.

Chrome Legacy Window 15-Dec-14 90932 PM

Ți-a plăcut? Spune și altora: