În urmă cu aproape două luni am văzut un film care prezența diverse zone reprezentative ale Bucureștiului, dintre care cele mai reușite imagini erau cele cu Fântânile Arteziene de la Piața Unirii. Păi bravo! Cum să uit eu tocmai de fântânile astea frumoase și într-adevăr definitorii pentru București. Hai fuga până nu trece vara și le oprește primăria. Și dus am fost.
M-am învârtit pe lângă ele preț de vreo oră, le-am privit din toate părțile doar, doar găsesc ceva frumos la ele. Am făcut câteva fotografii muncite și chinuite, deloc convins că locul ăsta are ce să caute printre cele 100 ale proiectului. Așa că am plecat la o cafea, cu speranța că la întoarcere voi fi mai inspirat și voi găsi totuși ceva de povestit sau măcar o imagine faină. Degeaba, unde nu-i, nu-i. Trebuie să fiu cinstit și să recunosc că fântânile se află într-o stare jalnică, funcționale doar într-o proporție mică, murdare și dărâmate, astfel încât n-aș recomanda nimănui să meargă să le viziteze. În concluzie, am salvat fotografiile într-un folder cu locuri de nevăzut în București, pentru un viitor articol pe care îl voi scrie atunci când voi finaliza cu cele 100 de locuri faine pentru a căror găsire, am ajuns și prin unele deloc îmbietoare.
Final Trist
…….
“Fântânile se Întorc”, cunoscută și ca “Reanvierea Fântânilor”, partea a doua a eșecului de la început de august, a fost lansat cu ocazia Zilelor Bucureștiului în weekend-ul 19-21 Septembrie. Într-unul din programele care prezentau evenimentele din weekend-ul trecut am descoperit faptul că Apa Nova a finalizat recondiționarea fântânilor. Așadar, în drumul spre super Spectacolul Video Mapping București 555 pe care îl poți vedea aici, am trecut să văd și noile arteziene. Și da! Acum te invit cu inima deschisă să mergi să le vezi. Sunt magnifice. Apa, lumina și muzica oferă o reprezentație continuă de dans în mijlocul Bucureștiului. Nu doar instalațiile au fost refăcute ci și spațiul din jurul bazinelor care a primit haine și podoabe noi, printre care poți vedea camuflate și difuzoarele care acompaniază dansul apei.
În total au fost recondiționate 22 de fântâni din care 5 în Piața Unirii, fiecare primind cu această ocazie numele unei personalități importante pentru istoria Bucureștiului (Al. I. Cuza, Grigore Ghica, Bucur Ciobanul, Ctin. Brâncoveanu și Pache Protopopescu) iar din celelalte 17 aflate între Piața Unirii și Piața Constituției, 16 au fost împărțite anotimpurilor anului iar ultima i-a fost dedicată celui care a “pornit” Bucureștiul, Vlad Țepeș.
Instalațiile moderne ale fântânilor permit controlul de la distanță și fac ca ansamblul să fie unul extrem de versatil, apa, lumina și muzica putând avea orice formă, ritm sau nuanță, toate corelate între ele. Cred că pentru a te bucura cu adevărat de ele ar trebui să le vizitezi după lăsarea întunericului.
Sfârșit fericit!
PS: ceva îmi spune că urmează și partea a treia.
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 10-11 Septembrie -
07/09/2016 @ 22:58
[…] alte curse, pe bdul. Libertăţii, în jurul Pieţei Constituţiei şi de o parte şi de alta a Fântânilor. Mai sunt încă bilete standard, destul de scumpe la 100 de lei, dacă mă întrebi pe mine. […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 3-4 Septembrie -
31/08/2016 @ 20:34
[…] să ne distrăm cu piese de teatru sau cu jocuri creative. Duminica asta evenimentul are loc in Parcul Unirii (pe aleea principală). De la ora 10 au loc atelierele de lectură. Apoi de la 11.00 şi de la ora […]
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 19-20 Decembrie -
16/12/2015 @ 22:46
[…] cu numărul 7 şi adună la un loc peste 55 de designeri din toată ţara. Impact Hub se află în Piaţa Unirii, iar accesul la târg costă 10 lei. Na că şi privitul costă […]