5-7 Februarie, între orele 10-18 – Muzeul Țăranului Român, 26 de ani
Vineri, 5 februarie 2016, Muzeul Țăranului Român împlinește 26 de ani de la (re)fondarea sa. Cu această ocazie și pentru că din 8 februarie expoziția permanentă va fi dezactivată parțial, clădirea urmând să intre în proces de consolidare şi restaurare pentru o perioadă de 18 luni, invită publicul la o (re)vizitare gratuită a Muzeului de la Șosea. Zic eu de obicei că orice motiv e bun să vizitezi MŢR-ul, dar acest motiv de sărbătoare cred că este de departe cel mai bun.
Sâmbătă, 6 februarie, este organizată o întâlnire – atelier (tur ghidat prin muzeu), de la ora 11.30 la 15.00, cu Lila Passima (curator / head of Museum Education Dept.).
6 Februarie, începând cu ora 18 – Spectacol de umbre: Zâna Zorilor
Unde suntem noi sâmbătă seară? La un Ceai (Luigi Cazzavillan nr. 25) să vedem spectacolul de umbre. Un spectacol plin de magie pentru toate vârstele. O poveste fascinantă despre iniţiere, maturizare, alegeri, aventură, mistere, natură, dragoste şi viaţă. Ce poţi să-ţi doreşti mai mult!? Îţi zic apoi ce au spus băieţii, să vedem dacă chiar e pentru toate vârstele… peste 5 ani. Suport artist: 15 lei. Rezervări la 0734 195 395.
5 Februarie, începând cu ora 18 – Clasic e Fantastic, Copilaria lui Beethoven
Aşa cum am promis săptămâna trecută continui să te invit la evenimentele din seria Clasic e Fantastic. Am scris aici câteva rânduri despre spectacolul care s-a ţinut la Ateneu pentru că a fost o experienţă foarte valoroasă de care cred că ar trebui să se bucure cât mai mulţi. Următorul eveniment se desfăşoară vineri la Teatrul Odeon, Sala Studio. Spectacolul îi este dedicat lui Beethoven.
6-7 Februarie, începând cu ora 11 si 13 – Povestea Sunetului, Ep. 1 “Contrabasul și prietenii săi: Bateria și Saxofonul”
Păi nu ziceam eu că proiectele valoroase inspiră idei. Sigur că eu nu ştiu dacă cei de la şcoala de muzică Brevis MusicArt au fost inspiraţi de Clasic e Fantastic şi evident că potrivirea asta între gândurile mele de săptămâna trecută şi descoperirea acestui nou proiect este absolut întâmplătoare, dar nu-i aşa că e încurajantă şi optimistă. Aşa că zic să ne bucurăm de ea şi să oferim celor mici, începând cu vârsta de 5 ani o nouă ocazie să descopere lumea muzicii. Povestea Sunetului este un spectacol menit să îi ajute pe copii să înțeleagă și să își formeze gustul pentru muzica clasică, jazz, world music. Prezentat ca o poveste cu personaje, pentru a fi pe înțelesul celor mici, spectacolul se desfășoară pe parcursul a mai multe episoade prezentând pe rând diferite instrumente și stiluri muzicale, piesele unor compozitori recunoscuți. Experiența sonoră este povestită și explicată copiilor într-o formă accesibilă și interactivă, prin jocuri și demonstrații concrete. Copii vor înțelege ce înseamnă sunetul și cum se produce el, vor avea ocazia să încerce diferite intrumente și să experimenteze sub îndrumarea artiștilor IMO (Imagination Orchestra). Episodul nr. 1 “Contrabasul și prietenii săi: Bateria și Saxofonul” va avea loc la Copper’s Pub în weekend. Reprezentația durează aprox. 1 oră cu începere sambătă de la ora 11 sau 13 și duminică de la ora 11. Rezervării telefonice la 0372 705 933 sau rezervari.copperspub@gmail
6 Februarie, începând cu ora 17 – Salonul de Balet
Dacă tot am început să contribuim la educaţia artistică a copiilor, zic să nu ne oprim la muzică ci să mergem mai departe la balet. Mai ales că Opera Comică pentru Copiii a pregătit şi anul acesta o serie de spectacole-lecţie, ce îşi propun apropierea copiilor de muzica clasică şi balet, prin intermediul unor artişti consacraţi. Acum avem parte de un spectacol interactiv dedicat baletului, cu coregrafa Corina Dumitrescu, una dintre cele mai fascinante balerine din ţară şi trupa de balet a Operei Comice pentru Copii. Preţul biletelor este de 15 lei şi acestea se pot procura in ziua anterioară spectacolului numai de la casa de bilete a Operei Comice. Vârstă minimă a participanţilor este 7 ani.
3 Februarie – 3 Aprilie – O incursiune în istoriile cartierului Berceni
Din când în când descopăr evenimente organizate de comunităţi ale Bucureştiului, în fapt de nucleele principale ale societăţii. Înainte de a fi un oraş suntem în primul rând comunităţi locale, pornind de la vecinii din imediata apropiere şi continuând cu cei “din cartier”. Există tot mai multe astfel de comunităţi, cea din Lacul Tei, cea din Cotroceni şi iată că acum e vremea să o cunoaştem pe cea din Berceni. Avem ocazia să o facem într-unul din cele mai recent renovate spaţii culturale ale Bucureştiului, Casa Filipescu-Cesianu. Aşadar invitaţia de a participa la această expoziţie organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti vine la pachet cu două potenţiale descoperiri, o comunitate şi un loc. Urmărind morfologia constituirii unui cartier şi evoluţia sa urbanistică de la comună suburbană cu peisaj rustic la apariţia complexurilor de locuinţe în diferitele perioade ale secolului XX, expoziţia valorifică dinamic memoria locului prin poveşti, fotografii şi documente cartografice care redau câteva repere în transformarea zonei de sud a oraşului (denumită astăzi cartierul Berceni).
6 Februarie, începând cu ora 19 – Camerata Regala
Dacă mai devreme am făcut o propounere pentru educaţia muzicală a celor mici, zic să ne gândim totuşi şi la noi adulţii. Camerata Regală mi-a plăcut de fiecare dată când am avut prilejul de a o asculta. Mereu au fost surprinzători de proaspeţi şi de dinamici creând o atmosfera energică şi ajutând audienţă să îmbrăţişeze melodiile cântate oricât de serioase au fost. Primul spectacol de anul acesta care va avea loc la Ateneu, aduce şi o surpiza plăcută, Horia Andreescu avându-l ca solist pe violonistul Gabriel Croitoru. Din anul 2008, maestrul Croitoru a obținut prin concurs dreptul de a cânta la vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a aparţinut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional George Enescu. Programul include lucrări C. Saint-Saens – Rondo Capriccioso, P. Sarasate – Zigeunerweisen și P.I. Ceaicovski – Souvenir de Florence. Biletele ce au prețuri cuprinse între 60 și 95 de lei sunt disponibile în reţeaua bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos, precum și la casa de bilete a Ateneului Român.
6-7 Ianuarie, între orele 11.30-17 – Lacurile abandonate ale capitalei
Una dintre puţinele propuneri pentru activităţi în aer liber, în primul weekend ce se anunţă numai bun de stat pe afară vine de la Andrei Ionel. E drept că Andrei ne propune să stăm afară indiferent de vreme 🙂 Dacă n-ai citit propunerile de săptămânile trecute atunci trebuie sa stii că Andrei este un pasionat de geografie ale cărui tururi ghidate prin Bucureşti le urmăresc de câteva luni. Este creatorul blogului Arhiva de Geografie, care însă nu mai are în prezent conţinut deoarece acesta a fost transferat către un proiect mai elaborat, o carte cu acelaşi nume. Pentru susţinerea acestui proiect organizează şi aceste excursii ghidate prin Bucureşti, iar unele dintre ele sunt super interesante. Ca cea care va avea loc în ambele zile din weekend şi care ne propune să cunoaştem un sector al salbei de lacuri de pe râul Colentina, acela definit de lacurile Plumbuita şi Fundeni. Aceasta se va desfăşura pe un traseu 10 kilometri. Ne întâlnim la staţia de metrou Pipera, afară (unica ieşire) şi urmăm un traseu care atinge următoarele artere şi puncte de interes: Bd. Dimitrie Pompei – Şos. Petricani – Lacul Plumbuita (malul drept) – insula şi Mănăstirea Plumbuita – Canalul Colentina – Lacul Fundeni (malul stâng) – insula Fundeni – Cartierul Ostrov – Piaţa Delfinului. Excursia se termină la Piaţa Delfinului din cartierul Pantelimon.
6 Februarie, între orele 12-19 – Clase DROP IN: Vii, dansezi si nu mai pleci!
După muzică urmează în mod firesc şi dansul, iar propunerea acestor ateliere de dans pentru amatori mi s-a părut cel puţin interesantă. Pe parcursul zilei au loc mai multe ateliere, conform programului de mai jos. Se întâmplă la Centrul Naţional al Dansului din Bdul. Mărăşeşti 80-82. Accesul în sală este permis cu 30 de minute înaintea începerii atelierului, iar preţul unei ore este de 10 lei şi se achita pe loc. Puteţi participa la oricâte clase doriţi.
12.00 – 13.00 – Momo Peter Sanno
13.30 – 14.30 – Cristina Lilienfeld
15.00 – 16.00 – Simona Deaconescu
16.30 – 17.30 – Paul Dunca
18.00 – 19.00 – Andreea Novac
5 Februarie, între orele 12.45-15 – Cenzura în perioada comunistă
Trebuie să recunoşti că a trecut ceva timp de când nu ţi-am mai propus un eveniment… neobişnuit. Ei bine acesta e unul dintre acelea. E valabil doar pentru cei care au zi scurtă vineri şi pot ajunge la Biblioteca Naţională la ora 12.45. Tema îmi pare foarte interesantă şi straniu de actuală. Cenzura este o parte permanentă a oricărei societăţi din lume, indiferent că e motivată de interese politice sau financiare, iar studiul aplicării ei într-o perioadă în care nu era nevoie de prea multă creativitate şi subtilitate, este un punct bun de plecare. Conferința se axează pe prezentarea modalităților aplicate de autorități în perioada comunistă pentru controlarea tuturor informațiilor și opiniilor. Cenzura a avut ca scop obținerea controlului total și impunerea ideologiei partidului, în așa fel încât cetățenii, neavând surse de informare reale, au fost supuși unei îndelungate operații de spălare a creierului.
Cenzura a fost, de fapt, forma instituțională (până în 1977 a existat chiar o instituție având-o ca obiect), iar apoi ocultă, de distrugere a oricărei forme de libertate, interzicându-se astfel unul dintre cele mai importante drepturi ale omului: libertatea de expresie. Înscrieri prin email la adresa: office@isp.org.ro.
4-7 Februarie, între orele 18.30-21 – Orasul si Literatura, editia I
Pentru iubitorii de literatură cred că e o prounere tentantă. La sediul Institutului Cultural Român din aleea Alexandru nr. 38 ne aşteaptă 4 seri dedicate prozei care reunesc scriitori, critici şi publicişti cu scopul declarat de a promova proza contemporană în spaţiul public. Cu această ocazie se va lansa antologia Oraşul, ce include proze ale tuturor scriitorilor invitaţi. Acum voi face o treabă de care nu sunt prea mândru. Te voi momi cu un nume mare, cel al actorului Marcel Iureş care va fi moderatorul serii de sâmbătă. Nu sunt prea mândru pentru că şi ceilalţi artişti reuniţi de eveniment sunt valoroşi, însă numele lor nu au la fel de multă notorietate. Sper să mă ierţi şi mergi să te bucuri de una dintre serile festivalului. Accesul este gratuit.
6 Februarie, începând cu ora 19 – Prezentări de astronomie
Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu îl găzduieşte pe Adrian Şonka. Ţi-am povestit despre el odată cu Observatorul Astronomic pe care l-am descoperit cu ocazia unei prezentări de astronomie. Acum, din fericire, Observatorul este închis pentru renovările de care avea atât de mare nevoie. Partea mai puţin bună este că întâlnirile de sâmbătă seară cu Adrian Şonka nu mai aveau unde să se ţină. Însă universul (dacă nu el atunci cine!?) m-a făcut să-l redescopăr printre evenimentele organizate la Palatul Şuţu. Şi te invit, cu foarte mare bucurie şi încredere să mergi să descoperi astronomia în cel mai distractiv şi relaxat mod cu putinţă. Cred din toată inima că un subiect atât de complicat şi serios ca o călătorie prin univers are nevoie de o provizie sănătoasă de voie bună. Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se va folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale. Prezentarea este o proiecție pe întuneric, însoțită de explicații live. Participanții vor vedea cum arată cerul văzut cu ochiul liber și prin telescop, dar și o colecție de obiecte observate până în prezent de astronomi.. Preţul unui bilet este 5 lei.
5 Februarie – 26 Aprilie, între orele 14-22 – TZARA DADA ETC // 100 ani de dadaism // expoziție unicat
Începând cu 5 februarie 2016, ARCUB va deschide în sediul din Gabroveni o expoziție dedicată aniversării a 100 de ani de dadaism, realizată de Erwin Kessler, cu lucrări din colecția familiei Emilian Radu. Vernisajul va avea loc vineri, 5 februarie, de la ora 18:00. Expoziția TZARA.DADA.ETC reprezintă cea mai amplă retrospectivă a creațiilor și publicațiilor lui Tristan Tzara organizată vreodată în România. Este în același timp și prima expoziție la nivel internațional care expune o mare parte din opera poetică de primă ediție a lui Tzara, ilustrată de marii artiști ai lumii cu care a colaborat. Evenimentul celebrează inaugurarea Cabaret Voltaire și nașterea mișcării Dada la Zürich, pe 5 februarie 1916. Vor fi prezentate desene și lucrări originale de grafică semnate de avangardiști de faimă universală precum André Breton, Pablo Picasso, Henri Matisse, Joan Miró, Sonia Delaunay, Max Ernst, Alberto Giacometti, Yves Tanguy, Jean Arp și Marcel Iancu, cărți de artist și publicații avangardiste istorice, afișe ale unor manifestări dadaiste interbelice, cât și o colecție impresionantă de fotografii de epocă reprezentându-l pe Tristan Tzara în toate etapele vieții sale. Accesul este gratuit.
5-7 Februarie, între orele 10-18 – Târg cu meşteri si produse tradiţionale
Revine târgul de weekend de la MŢR. Suntem așteptați de către meșterii populari și tinerii artizani participanți cu ceramică de Corund sau de Marginea, pardesie și costume brodate cu motive tradiționale de la Gornovița-Gorj, ii cusute cu mătase; icoane, ouă încondeiate, măsuţe şi linguri din lemn sculptate cu motive populare; cojoace și căciuli din blană naturală; obiecte de decor din sticlă şi ceramică pictată, bijuterii din porțelan sau din alamă, vestimentație din lână împâslită, genţi şi accesorii din piele naturală, hăinuțe din lână pentru copii și jucării din lemn; cosmetice făcute doar cu ingrediente naturale. Se pot târgui, de asemenea, preparate din carne de porc rasa Mangalița, brânzeturi proaspete și afumate, pâine pe vatră cu maia naturală sau pâine şi delicatesuri tradiţionale săseşti din făină de grâu spelta, vin de Panciu, palincă, turtă dulce de Covasna, plăcinte şi cornete boierești, alivenci şi cozonaci bucovineni, plăcinte „poale-n brâu”, diverse sortimente de miere, murături asortate, zacuscă de vinete, de gălbiori sau de peşte, dulcețuri aromate și sucuri naturale. Intrarea este liberă.
12 Ianuarie – 20 Martie – Salonul International de Arta Fotografica
La Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne invită la cea de a 20-a ediţie a Salonului Internaţional de Artă Fotografică a României. Salonul reuneşte operele celor mai importanţi fotografi din lume. Expoziţia este o sinteză a competiţiei la care au participat 1960 de fotografii a 240 de fotografi din 39 de ţări. Dintre acestea 400 de fotografii au fost acceptate şi 38 premiate. Doar acestea din urmă vor fi expuse. Deci cele mai bune din cele mai bune.
6 Februarie, începând cu ora 10.15 – Art Antipa, Zâna vulpilor
Muzeul „Grigore Antipa” vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele sunt un mod distractiv de a petrece timpul liber, fiind în același timp și o modalitate de a dezvolta creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al copiilor. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 160 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31. Înscrierile prin e-mail au prioritate.
7 Februarie, începând cu ora 10.15 – Bufnițele polare
Muzeul „Grigore Antipa” ne așteaptă duminica să-i aducem pe cei mici la Atelierele de creație cu imaginație Holy Molly. Chiar dacă pleci la drum cu materiale puține, dar cu sclipici din abundență… cu Holy Molly poți face orice îți propui. Tot ce-ți trebuie e puțin entuziasm și un dram de încredere. Din aţe, lipici, sclipici, nisip și hârtie, precum şi cu ajutorul crenguţelor şi al frunzelor culese de prin grădini şi parcuri, vom inventa cele mai năstrușnice creaţii care ne vor împodobi camerele şi zilele. Atelierele se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 9 ani. Înscrierea copiilor se face prin e-mail: info@antipa.ro, nejucam@holymolly.ro, sau la telefon 021.305.60.31, în limita a 15 locuri/grupă. Taxa de participare este de 50 lei/participant/ședință.
22 Decembrie – 1 Mai – Cu Sânge Rece
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să vizităm expoziţia temporară de reptile vii „Cu sânge rece”, deschisă în perioada 22 decembrie 2015 – 1 mai 2016. In perioada 22-31 Decembrie accesul este gratuit. Taipanul australian, cobra egipteană, vipera uriaşa africană, anaconda, şarpele cu clopoţei, cobra scuipătoare sau şarpele regal, sunt doar câteva dintre speciile care pot fi admirate în această expoziţie la Muzeul „Antipa”. Expoziţia „Cu sânge rece” oferă o fascinantă incursiune în lumea acestor misterioase vieţuitoare şi pune la dispoziţia vizitatorilor informaţii despre obiceiurile lor, despre cum se adaptează ele la mediul înconjurător, precum şi despre rolul pe care-l joacă în ecosistem. Programul de vizitare este de marţi până vineri între orele 10 – 18 (ultimul vizitator intră la ora 17) iar sâmbăta şi duminica între 10 – 19 (ultimul vizitator intră la ora 18). Preţurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar şi 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.
12 August 2015 – 29 mai 2016 – Falsuri Monetare
Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine.
Sursă și detalii
100 de locuri din Bucuresti YouthBank (sau ce nu share-uiesc nici măcar hipsterii) -
22/02/2016 @ 09:40
[…] m-au chemat la evenimentul lor. Mi-au dat şi o invitaţie pentru asta, sperând că eu îi voi promova şi recomanda în schimb. Aşa că acum îmi achit datoria şi mă bucur nespus că pot să o fac […]