6 August, între orele 12.00-22.30 – Moara de Hârtie împlinește 5 ani la Comana!
Mă bucur tare mult pentru ocazia de a include printre Ideile pentru Weekend această frumoasă aniversare a 5 ani de când Moara de Hârtie s-a aşezat la Comana. Pe parcursul zilei ne vom putea bucura de ateliere de tipar, de expoziția de instalație textilă-tapiserie și ceramică “Semn peste om”, de un atelier de origami și de un spectaculos eveniment Raku. Pentru prima dată în România va fi facută o demonstrație completă de ardere Raku, o tehnică spectaculoasă de prelucrare a ceramicii, apărută în Japonia în secolul al XVI-lea. Pe tot parcursul zilei vor fi deschise la Moara de Hârtie și Satul Meșteșugurilor atelierele de: hârtie manuală, prelucrarea papurei, lucru în lemn, olărit, țesut la război, fierărie. Programul de vizitare al Ansamblului Moara de Hârtie – Satul Meșteșugurilor va fi între 12 și 19. Toate atelierele care se vor desfășura între aceste ore sunt incluse în taxele de vizitare. Evenimentul de ceramică Raku este programat de la 19:30, iar participareacostă 25ron sau cu 5ron mai puţin pentru cei care au vizitat deja Moara şi Satul pe parcursul zilei.
5-6 August, începând cu ora 20 – Acorduri și Rime – Muzică și Poezie
Vineri şi sâmbătă Muzeul Municipiului Bucureşti organizează la Muzeul Theodor Aman două spectacole ce îmbină poezia cu muzica. Vineri, în spectacolul Nocturne de vară ne aşteaptă actriţa Irina Movilă, soprana Mihaela Andrei şi chitaristul şi compozitorul Adrian Andrei. Iar sâmbătă spectacolul Acorduri și Rime va avea loc doar în compania Irinei Movilă şi a lui Adrian Andrei. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la muzeul în termen de 30 de zile.
6-7 August, între orele 13-18 – Farmers Market
În fiecare sâmbătă şi duminică în Spaţiul M60 (Strada C.A. Rosetti 3) se adună câţiva producători de mâncare sănătoasă de pe meleaguri mioritice. Adică putem să târguim în mijlocul Bucureştiului legume proaspete, zacuscă şi dulceţuri, patiserie şi panificaţie plămădite de mâna omului, carne şi brânzeturi din Harghita şi Covasna.
7 August, începând cu ora 18 – Cu bastonul prin București, ediția a 7-a
Îmi frământam mâinile de câteva săptămâni întrebându-mă dacă şi când revine proiectul ARCEN “Cu bastonul prin Bucureşti“. Şi când era nerăbdarea mai mare, a apărut vestea cea bună. Reancepe pe 7 august şi se desfăşoară până pe 11 septembrie, în fiecare duminică de la ora 18, de la Palatul de Justiţie din Splaiul Independenţei nr. 4 (punct de plecare: Biserica Domniţa Bălaşa) şi până în str. George Georgescu. Sunt tare curios să văd dacă tot Edmond şi Alberto vor fi ghizii care ne vor conduce pe printr-una dintre cele mai surprinzătoare zone istorice ale Bucureştiului. Zic asta pentru că ştiu că Arcen investeşte mult în pregătirea unei noi generaţii de ghizi care să ajute Bucureştiul să se cunoască mai bine. Dacă vrei impresii de la turul de anul trecut le găseşti într-un articol pe care l-am scris acum un an cu mare bucurie.
6 August, începând cu ora 11 – Bulevarde prin mahala
Plimbări Urbane ne propune o plimbare pe traseul La Belle Epoque în București – Bulevarde prin mahala. Vom afla în această prezentare despre bulevardele Bucureştiului, cele de influenţă haussmanniană, despre viaţa la început de secol 20 şi despre dispariţia treptată a mahalalei. Intrând în zona Sf. Ştefan-Popa Soare vom descoperi cum a apărut “locuinţa vagon” şi cum era împărţită o astfel de construcţie, în legătură directă cu viaţa din perioada respectivă. Veţi afla cum a început modernizarea Bucureştiului şi vom vedea ce s-a mai păstrat din atmosfera de început de secol. Întâlnirea are loc în piaţa Foişorul de foc (în scuarul din faţa intrării Muzeului Pompierilor-Foişorul de foc), iar participarea este gratuită.
7 August, începând cu ora 18 – Tur ghidat: Bulevardul Lascăr Catargiu I (partea stângă)
Asociaţia Istoria Artei, pe care poate i-ai cunoscut cu ocazia tururilor din Parcul Carol de acum câteva săptămâni, ne invită la o plimbare pe Bulevardul Lascăr Catargiu I. Plimbarea de duminică, 7 august, ne prilejuiește o călătorie pe partea stângă spre Piața Victoriei, povestind despre case existente și disparute, arhitecții și proprietarii lor. Punctul de întâlnire este la casa Nicolae Petrașcu, Piața Romană nr. 1 (stația RATB 79, 86, lângă magazin Stefanel). Costul pentru participare este de 10 lei, iar înscrierea se face prin email la asociatiaistoriaartei@gmai
7 August, începând cu ora 10.30 – Poveşti şi bătaie cu apă în Cartierul Armenesc
Acum un an avea loc Festivalul Strada Armenească. Anul acesta cartierul urmează să fie înviorat doar cu o bătaie cu apă care va avea loc la Biserica Armenească începând cu ora 12. Se întâmplă cu ocazia Vartavarului, o sărbătoarea armenească, asociată cu zeiţă Astghik, importată mai apoi de creştinism şi sărbătorită anual la 14 săptămâni după Paşte. Anul acesta a fost pe 3 iulie, conform calendarului oficial, dar cine se mai uită la detalii când e vorba de o tradiţie care presupune bătaie cu apă în mijlocul oraşului.
Cu aceeaşi ocazie Asociaţia Cultour ne-a pregătit un tur pietonal gratuit în Cartierul Armenesc. Vom afla despre istoria armenilor, mari personalităţi istorice, poveşti secrete din cartier şi multe altele. Întâlnirea are loc la Biserica Armenească la ora 10.30
6-7August – Traseu în Pantelimon | Explorator
“Bucureștiul, pentru a fi iubit trebuie redescoperit”. De aceea, Make a Point ne invită să explorăm Pantelimonul, pentru a afla ce se ascunde în spatele blocurilor care nu mai sunt gri, ci pestrițe, dar încă cu o reputație nu neaparat bună. Putem face asta prin cele două tururi pietonale. Unul lent și aventuros care are loc sâmbătă, între orele 18:00-20:00. Şi unul alert și intens, duminică între orele 10:30 – 12:30. În ambele zile întâlnirea este la stația de metrou Ing. Costin Georgian (ieșirea din dreapta). Participarea este gratuită. Nu este necesară o rezervare în prealabil a locurilor.
7 August, între orele 10.30-12 – Aventurile Zanei Picur Lin
În fiecare weekend, pe tot parcursul vacanţei şcolare, MiniArtShow ne aşteaptă în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) la Teatru de vară din Foişorul Copiilor, cu animaţie, jocuri interactive, concursuri şi spectacole. Sâmbăta aceasta aventura ne poartă prin lumea magică a zânelor:Picur Lin, Lia, Biber sunt protagoniştii ce o vor învinge pe malefica Gargona, care trăieşte într-o lume alb negru. Accesul este gratuit.
28 Iulie – 14 August – Aripi peste timp
Muzeul Antipa, Dino Parc Râșnov și Muzeul de Geologie ne invită să vizităm expoziția „Aripi peste timp”, în cadrul căreia vom avea prilejul să-l admirăm pe Hatzegopteryx thambema, cel mai mare zburător din lume descoperit pe teritoriul României, care a trăit acum aproximativ 71-65 de milioane de ani. Hatzegopteryx thambema, vedeta expoziției este o reproducere la scară naturală a giganticului zburător, cu o deschidere a aripilor de 12 metri și cu un craniu care măsoară aproape 3 metri, realizată conform ultimelor descoperiri făcute de Prof. Univ. Dr. Dan Grigorescu, care a descoperit fragmente fosilizate ce au condus la descrierea speciei. Expoziția temporară este deschisă la Muzeul Antipa și la Muzeul de Geologie. După vizita în București, dinozaurii se vor întoarce la ei acasă, la Dino Parc Râșnov.
15 Iulie – 14 August – Copacul cu cărți
De bine ce ziceam săptămâna trecută că am avut ocazia să descopăr evenimente mai puţin vizibile în weekenduri aglomerate, tocmai am descoperit acum că am ratat unul pe care chiar îl aşteptam. Copacul cu Cărţi se desfăşoară de câţiva ani în Parcul Cişmigiu şi a devenit treptat un loc cu personalitate care atrage lume variată în căutare de ateliere, cărţi, proiecţii de film, muzică sau pur şi simplu relaxare. Zona, aflată în apropierea celui mai vechi chioşc de ziare din Bucureşti, este deschisă în weekend de la 11, iar în cursul săptămânii de la 17.
6-7 August – VăraTic
În curtea Palatelor Brâncovenești din Mogoşoaia au loc şi în acest weekend două spectacole de teatru pentru cei mici cu piesa “Cartierul poveştilor”, recomandată copiilor peste 4 ani. Spectacolele au loc sâmbătă de la 18 și duminică de la 11. Cele două reprezentații au loc în aer liber, în cadrul stagiunii estivale „VăraTic”, organizată de Teatrul Ion Creangă și Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești”. Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile și se pot face rezervări prin e-mail la contact@teatrulioncreanga.ro, specificând data reprezentației și numărul de persoane care vor participa.
15 Iulie – 16 Septembrie – 21 de Nocturne
Ideea această este ceva mai încurcată pentru că cel mai probabil vei citi prea târziu despre ea. Adică, ARCEN organizează începând de anul trecut nişte evenimente culturale formidabile pe teresa clădirii Magheru One. Anul acesta ele au loc în două vineri din lunile iulie, august si septembrie. Prima, cea din 15 iulie s-a dat deja la ora la care scriu eu articolul. Însă la cea din 22 iulie mai sunt locuri. Eu voi continua să las evenimentul aici până la jumătatea lunii septembrie astfel încât tu să ştii de el din timp şi să te asiguri că vei urmări din timp organizarea Nocturnelor şi îţi vei face rezervare din timp, bucurându-te astfel de poezie, proză, teatru şi dans care se vor împleti deasupra oraşului şi dedesubtul stelelor, aşa cum frumos zic organizatorii. Terasa se deschide de la 20, iar evenimentul propiu-zis de la 21. Accesul este gratuit, însă condiţionat de rezervare.
7 Iulie – 6 Octombrie – Normalitate, ce cuvânt brutal!
Scriu despre ideea asta cu teama că aş putea crea o idee falsă despre nivelul meu de preocupare cu privire la arta modernă. Şi mai curând de înţelegere a artei moderne, decât de preocupare. Educaţia mea artistică lasă mult de dorit, iar atunci când am o experienţă plăcută strig în gura mare pentru că îmi imaginez că le va plăcea şi altora. Acum câteva săptămâni am aflat despre expoziţia “Normalitate, ce cuvânt brutal!” de la MNAC, din a cărei descriere, paragraful următor m-a făcut extrem de curios “Cum ar arată lumea dacă persoanele cu dizabilităţi ar fi majoritare, nu o minoritate lipsită de putere? Unde ar fi plasate lucrările într-o expoziţie de artă – la nivelul privirii celor care stau în picioare sau a celor a căror mobilitate şi perspectiva depind de un scaun rulant? În ce fel ar fi prezentate lucrările pentru nevăzători de diferite grade? Cum ar fi dacă voci stranii ţi-ar bruia gândurile dictându-ţi ce să faci sau absurdizându-ţi prezenţa?” Am mers duminică după amiază să văd despre ce e vorba. Şi iată-mă strigând în gura mare, impresionat profund de această expoziţie micuţă aflată pe jumătate din etajul 3 al MNAC-ului. Provocarea din paragraful de mai sus este cât se poate de reală şi ai ocazia să vezi câteva lucrări de artă dintr-o perspectivă foarte diferită. Duminică la 12 are loc şi un atelier-performativ “Dans_Rulant” organizat de Cosmin Manolescu. În plus primeşti un bonus, pe cealaltă jumătate de etaj ai ocazia să vezi o altă expoziţie absolut fascinantă şi generatoare de gânduri multe şi amestecate “Oraşe româneşti în declin”. Asta ca să nu mai zic de priveliştea de pe terasa de la etajul 4… şi câte altele.
3 Iulie – 18 Septembrie – Caravana Poveştilor
În perioada 3 iulie – 18 septembrie în 7 parcuri bucureștene, suntem așteptaţi alături de cei mici să spunem povești, să ne distrăm cu piese de teatru sau cu jocuri creative. Duminica asta evenimentul are loc in Parcul Al.I. Cuza (IOR), lângă locul de joacă ‘la derdeluș’. De la ora 10 au loc atelierele de lectură. Apoi de la 11.00 şi de la ora 19.00 au loc atelierele de joc şi joacă. Iar de la ora 18 spectacolele teatrului de păpuşi. Atelierele de lectură şi teatrul de păpuşi au rolul de a stimula imaginaţia copiilor, atenţia şi capacitatea de concentrare, iar jocurile în aer liber îi ajută să-şi înfrângă timiditatea să socializeze unii cu alţi, dezvoltându-şi în acelaşi timp creativitatea şi aptitudinile practice. Participarea este gratuită.
10 Iunie – 16 Septembrie – O noapte printre giganți
Muzeul „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani să petreacă o noapte memorabilă printre cele mai mari mamifere care au existat vreodată pe Pământ. Programul debutează în acest an pe 10 iunie și, ca în fiecare an, copiii se pot înscrie la oricare dintre edițiile programate pe tot parcursul verii (24 iunie, 8 iulie, 22 iulie, 5 august, 26 august, 9 septembrie, precum și 16 septembrie). Ar fi bine chiar să te grăbeşti pentru că e un program destul de căutat. În prima parte a serii, cei mici vor face un tur al muzeului, asigurându-se că toate exponatele din diorame au parte de un somn liniștit, apoi vor viziona filme documentare despre viața fascinantă a animalelor şi vor adormi visând, poate, la lumea uriaşilor de altădată. Sosirea copiilor este stabilită pentru ora 21, iar părinţii sunt aşteptaţi să-i ia a doua zi, sâmbătă, începând cu ora 8.30, după ce copiii au luat micul dejun. Înscrierea participanților se face în limita a 20 de locuri, pe adresa de email: info@antipa.ro sau la numărul de tel: 021.305.60.31. Costurile de participare sunt de 200 Ron/copil; 300 Ron/doi frați; 400 Ron/trei frați.
1 Iunie – 30 Septembrie, începând cu ora 19.30 – Simfoniile de vară
Vara aduce în Piaţa Universităţii a şaptea ediţie a “Simfoniilor de vară”. De la sfârşitul lunii mai, până în septembrie, în fiecare sâmbătă şi duminică, Parcul Colţea devine gazdă de spectacole în aer liber. Timp de 4 luni, sunt programate 38 de concerte cu artişti renumiţi precum cvartetul Bella Musica, Brass Quintet Bucureşti, mezzosoprana Claudia Măru-Hanghiuc, Bucharest Ladies Orchestra, dirijată de Ozana Barabancea, dar şi coruri de copii. Participarea este gratuită.
5-7 August, între orele 10-19 – Târg cu meşteri si produse tradiţionale
În curtea interioară de la MŢR, are loc târgul săptămânal. Putem degusta și târgui:fructe şi legume proaspete, miere şi polen, ţuică de prune, sucuri naturale şi conserve pe alese, plăcinte boiereşti, găluşte cu prune după reţete bine păstrate, prăjituri şi torturi de casă. Meșteri, continuatori ai tradițiilor populare românești, vor fi prezenți la târg cu icoane pe sticlă şi pe lemn, marame şi ii lucrate cu multă migală, bundiţe si giubele, sumane şi chimire, podoabe tradiţionale, măști populare, vase din lut, împletituri din fibre vegetale. Iubitori şi creatori de frumos sunt şi artizanii care expun obiecte de decor din sticlă şi ceramică pictată sau din tărtăcuţe uscate, bijuterii din porţelan sau din flori naturale, vestimentaţie din lână împâslită, haine si accesorii din piele naturală, cufere pictate, jucării şi hăinuţe din bumbac pentru copii, cosmetice din ingrediente naturale, plante şi creme de leac. Intrarea la târg este liberă.