30 Iulie, începând cu ora 10 – Bucharest International Air Show 2016
Probabil cel mai important eveniment al sfârşitului săptămânii este show-ul aviatic de la Băneasa. Promite să fie cel puţin la fel de spectaculos, ca în fiecare an şi să ne garanteze dureri de gât şi de maxilar. Cei care s-au îndrăgostit anii trecuţi de piloţii turci, anul acesta trebuie să se mulţumească cu echipele din Spania, Ucraina, Cehia, SUA, Grecia, Bulgaria şi desigur România. Specatcolul este acompaniat de o expoziţie aviatică disponibilă încă de vineri şi de un concert la finalul zilei de sâmbătă. Accesul este gratuit, iar parcarea este o problemă, dacă e să mă bazez pe experienţa anilor trecuţi.
29-30 Iulie, începând cu ora 19 – Marele Picnic ShortsUP
Motivul pentru care am scris “Probabil” la prezentarea BIAS este acesta. Poate nu la fel de spectaculos precum un show aviatic, Marele Picnic, adus la viață de ShortsUP, a ajuns la ediția a 3-a şi a devenit treptat unul din evenimentele anticipate şi aşteptate cu nerăbdare. Vineri și sâmbătă Grădina Botanică devine destinația de vacanță în mijlocul orașului și gazda a două seri de filme scurte, muzică, proiecții multimedia și ateliere. Pe covorul verde, proiectate pe două ecrane gonflabile, scurtmetrajele de la Marele Picnic vor povesti despre evadare, nevoia de libertate și apropierea de natură, în două selecții pline cu ficțiune, comedie și animație. Programul de filme va fi diferit în fiecare seară și va rula între orele 21.30 și 23.30, savurat de spectatori pe iarbă, la răcoarea grădinii, de pe pături de picnic, pe care ar fi bine să le aduci alături de protecţia împotriva ţânţarilor. La fața locului biletele vor costa 30 de lei/ seară sau 40 lei/abonament.
30 Iulie, începând cu ora 13 – Bătaia cu Apă
Par să fie la modă bătăile cu apă. Şi nu vorbim de acelea spontane în care te lovete insolaţia, îţi pierzi cumpătul şi torni o sticlă sau o găleată de apă în capul vecinului, ci cele planificate şi organizate. Acum se anunţă una sâmbătă la prânz în Herăstrău la Roaba de Cultură. Oamenii zic să adunăm cât sticle de platic putem pentru că le vom folosi şi în “luptă”, dar şi într-o colectă ulterioară din care se vor strânge câţiva bănuţi pe care îi vor dona unei asociaţii.
30 Iulie, între orele 10.30-12 – Aventurile Zanei Picur Lin
În fiecare weekend, pe tot parcursul vacanţei şcolare, MiniArtShow ne aşteaptă în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) la Teatru de vară din Foişorul Copiilor, cu animaţie, jocuri interactive, concursuri şi spectacole. Sâmbăta aceasta aventura ne poartă prin lumea magică a zânelor:Picur Lin, Lia, Biber sunt protagoniştii ce o vor învinge pe malefica Gargona, care trăieşte într-o lume alb negru. Accesul este gratuit.
30 Iulie, între orele 18.30-20.30 – Ateliere de creatie Kulturama Kids
Copiii sunt invitaţi sâmbătă să picteze pe forme din polistiren şi hârtie la atelierul de creaţie şi pictură pentru copii din cadrul evenimentului KULTURAMA, cel mai mare proiect stradal de Artă contemporană organizat în Piaţa Revoluţiei. Proiectul îşi propune familiarizarea copiilor cu noţiuni introductive despre culori, tehnici de pictură, desen, colaj, scriere creativă , cunoaşterea formelor geometrice , într-o manieră interactivă şi jucăuşă. Accesul este gratuit.
30 Iulie, începând cu ora 20.30 – Pe dealurile Bucureştilor 9: ediţia de noapte
Geograful Andrei Ionel ne invită la un nou tur pietonal gratuit, ferit de căldură verii şi condimentat cu provocarea realizării unor fotografii de noapte. Traseul are puţin peste 5 kilometri şi se parcurge în aproximativ 3-4 ore. Întâlnirea este în Piaţa Sfântul Anton. Apoi se merge pe traseul: Piaţa Unirii – Dealul Mitropoliei – scara de la turnul clopotniţei – Str. Ienăchiţă Văcărescu – Str. Principatele Unite – Str. 11 Iunie – Str. Xenofon – Aleea Suter – Str. Cotescu – Str. Constantin Istrati – Parcul Carol – Str. Candiano Popescu – Căminul Măturătorilor – Castelul Ţepeş – Mausoleu – Arenele Romane – Gara Filaret. Participarea este gratuită, însă nu uita că poţi susţine prin donaţii următorul proiect al lui Andrei “Arhiva de geografie 2”.
31 Iulie, începând cu ora 17.45 – Pe bicicletă la Lacul Morii, Mănăstirea Chiajna, Parcul Bazilescu
Tot Geograful Andrei Ionel ne propune duminică un nou tur gratuit, de data aceasta ciclistic. Traseul are 14 kilometri şi se parcurge în aproximativ 3 ore cu tot cu opririle la obiective şi o pauză binemeritată pentru rehidratare în fostul sat Giuleşti Sârbi. Se va merge pe traseul: Crângaşi – Lacul Morii – insula – curs Dâmboviţa amonte – cartier Giuleşti Sârbi (Strada Răsadniţei) – Mănăstirea Chiajna – cartier Chitila Triaj – Gara Bucureşti Triaj – Strada Marmurei – Strada Fanionului – Parcul Bazilescu (teatrul de vară). Se va merge în general pe drumuri fără asfalt. Participarea este gratuită, însă nu uita că poţi susţine prin donaţii următorul proiect al lui Andrei “Arhiva de geografie 2”.
ANULAT 30 Iulie, între orele 11.30-12.30 – Atelier ”În căutarea poveștilor”
Cărţi de la Humanitas Cişmigiu şi educaţie de calitate oferită de Questfield School. Adică nişte bune prietene care împreună promit să-i inspire pe cei mici cu vârste de peste 5 ani să descopere frumos lumea lecturii. Este vorba despre un atelier de descifrare a poveștilor, în cadrul căruia, pornind de la ”Frederick” și ”Greierele și furnica”, cei mici vor crea noi povești și personaje. Atelierul va avea loc in Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bulevardul Regina Elisabeta, nr. 38). Înscrieri se fac la office@questfield.ro sau prin completarea acestui formular.
29-30 Iulie, începând cu ora 19 – ”Nocturnă muzeală” la Muzeul Național de Artă al României
Acesta este mai degrabă o informare cu privire la ceea ce MNAR îşi propune să fie un nou obicei. Programul “Nocturna muzeală”, înseamnă că sediul central și muzeele subordonate să fie deschise până la orele 22 în zilele de vineri si sâmbătă din ultimul week-end al fiecărei luni. În mod concret, vineri, 29 iulie, va putea fi vizitată Galeria Națională și expoziția temporară “Oglinzile Orientului”, iar sâmbătă, 30 iulie, Galeria de Artă Europeană și Muzeul Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei 111), Muzeul K.H. Zambaccian (Strada Muzeul Zambaccian, nr. 21 A), Muzeul Theodor Pallady (str. Spătarului, nr. 22). Ultima intrare în spațiile expoziționale se va face la ora 21.30. De asemenea, sâmbătă, 30 iulie 2016, începând cu ora 20.00, în curtea de onoare a sediului central (Calea Victoriei 49 – 53), va fi organizată o dezbatere cu tema: Ce vrem să fie MNAR? la care vor fi invitate să participe personalități din lumea cultural – artistică, organizații non – guvernamentale etc., precum și cei interesați din rândul publicului vizitator. Deci, uite o ocazie să spunem ce vrem de la MNAR.
28 Iulie – 14 August – Aripi peste timp
Muzeul Antipa, Dino Parc Râșnov și Muzeul de Geologie ne invită să vizităm expoziția „Aripi peste timp”, în cadrul căreia vom avea prilejul să-l admirăm pe Hatzegopteryx thambema, cel mai mare zburător din lume descoperit pe teritoriul României, care a trăit acum aproximativ 71-65 de milioane de ani. Hatzegopteryx thambema, vedeta expoziției este o reproducere la scară naturală a giganticului zburător, cu o deschidere a aripilor de 12 metri și cu un craniu care măsoară aproape 3 metri, realizată conform ultimelor descoperiri făcute de Prof. Univ. Dr. Dan Grigorescu, care a descoperit fragmente fosilizate ce au condus la descrierea speciei. Expoziția temporară este deschisă la Muzeul Antipa și la Muzeul de Geologie. După vizita în București, dinozaurii se vor întoarce la ei acasă, la Dino Parc Râșnov.
15 Iulie – 14 August – Copacul cu cărți
De bine ce ziceam săptămâna trecută că am avut ocazia să descopăr evenimente mai puţin vizibile în weekenduri aglomerate, tocmai am descoperit acum că am ratat unul pe care chiar îl aşteptam. Copacul cu Cărţi se desfăşoară de câţiva ani în Parcul Cişmigiu şi a devenit treptat un loc cu personalitate care atrage lume variată în căutare de ateliere, cărţi, proiecţii de film, muzică sau pur şi simplu relaxare. Zona, aflată în apropierea celui mai vechi chioşc de ziare din Bucureşti, este deschisă în weekend de la 11, iar în cursul săptămânii de la 17.
30-31 Iulie – VăraTic
În curtea Palatelor Brâncovenești din Mogoşoaia au loc şi în acest weekend două spectacole de teatru pentru cei mici. Sâmbătă de la 18 este piesa “Cartierul poveştilor”, recomandată copiilor peste 4 ani, iar duminică de la 11, piesa “Pinguinii Melomani”, recomandată copiilor cu vârste între 3 şi 6 ani. Cele două reprezentații au loc în aer liber, în cadrul stagiunii estivale „VăraTic”, organizată de Teatrul Ion Creangă și Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești”. Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile și se pot face rezervări prin e-mail la contact@teatrulioncreanga.ro, specificând data reprezentației și numărul de persoane care vor participa.
8-31 Iulie – Festivalul de teatru urban #teatrusubluna
Festivalul de teatru urban a apărut din dorinţa de dezvoltare artistică a circuitului de artă urbană din Bucureşti. Ediţia 2 se va desfăşura în perioada 8-31 iulie, în fiecare weekend (vineri-duminică) şi va avea loc în grădina de la Quantic Pub 2 (Intrarea Grozăveşti, la 3 minute de metroul Grozăveşti). Festivalul cuprinde expoziţii de pictură, fotografie şi grafică, bibliotecă şi colţ de lectură, loc de joacă şi de relaxare, concerte şi desigur teatru. Teatru de amatori, de copii şi independent. Biletele vor fi disponibile pe mystage şi la intrare pe toată perioada festivalului la costurile de 30 lei/zi (acces nelimitat pentru o zi de festival), 75 lei (acces nelimitat în cele 3 zile ale weekendului unei săptămâni la toate activităţile festivalului) şi 250 lei (acces nelimitat pe toată durata la toate activităţile festivalului). Nu se fac rezervări, iar cele 300 de locuri se vor ocupa în ordinea sosirii.
15 Iulie – 16 Septembrie – 21 de Nocturne
Ideea această este ceva mai încurcată pentru că cel mai probabil vei citi prea târziu despre ea. Adică, ARCEN organizează începând de anul trecut nişte evenimente culturale formidabile pe teresa clădirii Magheru One. Anul acesta ele au loc în două vineri din lunile iulie, august si septembrie. Prima, cea din 15 iulie s-a dat deja la ora la care scriu eu articolul. Însă la cea din 22 iulie mai sunt locuri. Eu voi continua să las evenimentul aici până la jumătatea lunii septembrie astfel încât tu să ştii de el din timp şi să te asiguri că vei urmări din timp organizarea Nocturnelor şi îţi vei face rezervare din timp, bucurându-te astfel de poezie, proză, teatru şi dans care se vor împleti deasupra oraşului şi dedesubtul stelelor, aşa cum frumos zic organizatorii. Terasa se deschide de la 20, iar evenimentul propiu-zis de la 21. Accesul este gratuit, însă condiţionat de rezervare.
7 Iulie – 6 Octombrie – Normalitate, ce cuvânt brutal!
Scriu despre ideea asta cu teama că aş putea crea o idee falsă despre nivelul meu de preocupare cu privire la arta modernă. Şi mai curând de înţelegere a artei moderne, decât de preocupare. Educaţia mea artistică lasă mult de dorit, iar atunci când am o experienţă plăcută strig în gura mare pentru că îmi imaginez că le va plăcea şi altora. Acum câteva săptămâni am aflat despre expoziţia “Normalitate, ce cuvânt brutal!” de la MNAC, din a cărei descriere, paragraful următor m-a făcut extrem de curios “Cum ar arată lumea dacă persoanele cu dizabilităţi ar fi majoritare, nu o minoritate lipsită de putere? Unde ar fi plasate lucrările într-o expoziţie de artă – la nivelul privirii celor care stau în picioare sau a celor a căror mobilitate şi perspectiva depind de un scaun rulant? În ce fel ar fi prezentate lucrările pentru nevăzători de diferite grade? Cum ar fi dacă voci stranii ţi-ar bruia gândurile dictându-ţi ce să faci sau absurdizându-ţi prezenţa?” Am mers duminică după amiază să văd despre ce e vorba. Şi iată-mă strigând în gura mare, impresionat profund de această expoziţie micuţă aflată pe jumătate din etajul 3 al MNAC-ului. Provocarea din paragraful de mai sus este cât se poate de reală şi ai ocazia să vezi câteva lucrări de artă dintr-o perspectivă foarte diferită. Duminică la 12 are loc şi un atelier-performativ “Dans_Rulant” organizat de Cosmin Manolescu. În plus primeşti un bonus, pe cealaltă jumătate de etaj ai ocazia să vezi o altă expoziţie absolut fascinantă şi generatoare de gânduri multe şi amestecate “Oraşe româneşti în declin”. Asta ca să nu mai zic de priveliştea de pe terasa de la etajul 4… şi câte altele.
30-31 Iulie, între orele 14-19 – Waffle Madness
Gata, gata, lasă imaginea! Ştiu că e greu, dar hai să-ţi spun şi despre ce e vorba. M-am sacrificat şi am testat personal pentru a mă asigura că totul e în regulă. Aşa că pot să îţi spun că nu doar arată bine, dar sunt şi excepţional de gustoase bombele astea calorice, pe care le găseşti La un Ceai (Luigi Cazzavillan nr. 25) sâmbătă si duminică după amiază. Oferta cuprinde o mulţime de delicii: înghețată, nutella, unt de arahide, cocktail de fructe, frișcă, topping de ciocolată, topping de căpșuni, biscuiți oreo, fulgi de migdale, nuci, dulceață, M&Ms. Rezervări la 0734 195 395.
3 Iulie – 18 Septembrie – Caravana Poveştilor
În perioada 3 iulie – 18 septembrie în 7 parcuri bucureștene, suntem așteptaţi alături de cei mici să spunem povești, să ne distrăm cu piese de teatru sau cu jocuri creative. Duminica asta evenimentul are loc in Parcul Al.I. Cuza (IOR), în capătul aleii care pleacă de statuie către foișor. De la ora 10.00 au loc atelierele de lectură. Apoi de la 11.00 şi de la ora 19.00 au loc atelierele de joc şi joacă. Iar de la ora 18.00 spectacolele teatrului de păpuşi. Atelierele de lectură şi teatrul de păpuşi au rolul de a stimula imaginaţia copiilor, atenţia şi capacitatea de concentrare, iar jocurile în aer liber îi ajută să-şi înfrângă timiditatea să socializeze unii cu alţi, dezvoltându-şi în acelaşi timp creativitatea şi aptitudinile practice. Participarea este gratuită.
10 Iunie – 16 Septembrie – O noapte printre giganți
Muzeul „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani să petreacă o noapte memorabilă printre cele mai mari mamifere care au existat vreodată pe Pământ. Programul debutează în acest an pe 10 iunie și, ca în fiecare an, copiii se pot înscrie la oricare dintre edițiile programate pe tot parcursul verii (24 iunie, 8 iulie, 22 iulie, 5 august, 26 august, 9 septembrie, precum și 16 septembrie). Ar fi bine chiar să te grăbeşti pentru că e un program destul de căutat. În prima parte a serii, cei mici vor face un tur al muzeului, asigurându-se că toate exponatele din diorame au parte de un somn liniștit, apoi vor viziona filme documentare despre viața fascinantă a animalelor şi vor adormi visând, poate, la lumea uriaşilor de altădată. Sosirea copiilor este stabilită pentru ora 21, iar părinţii sunt aşteptaţi să-i ia a doua zi, sâmbătă, începând cu ora 8.30, după ce copiii au luat micul dejun. Înscrierea participanților se face în limita a 20 de locuri, pe adresa de email: info@antipa.ro sau la numărul de tel: 021.305.60.31. Costurile de participare sunt de 200 Ron/copil; 300 Ron/doi frați; 400 Ron/trei frați.
1 Iunie – 30 Septembrie, începând cu ora 19.30 – Simfoniile de vară
Vara aduce în Piaţa Universităţii a şaptea ediţie a “Simfoniilor de vară”. De la sfârşitul lunii mai, până în septembrie, în fiecare sâmbătă şi duminică, Parcul Colţea devine gazdă de spectacole în aer liber. Timp de 4 luni, sunt programate 38 de concerte cu artişti renumiţi precum cvartetul Bella Musica, Brass Quintet Bucureşti, mezzosoprana Claudia Măru-Hanghiuc, Bucharest Ladies Orchestra, dirijată de Ozana Barabancea, dar şi coruri de copii. Participarea este gratuită.
29-31 Iulie, între orele 10-18 – Piața Țărănească și Meșter(Ești)
În curtea interioară de la MŢR, are loc târgul săptămânal. Putem degusta și târgui: plăcinte boierești și tot felul de cofeturi, turtă dulce și covrigi de la Pitești, prăjituri tradiționale de la Maramureș, miere, polen sau păstură, dulcețuri și zacuști, siropuri de la Tărtășești, țuica bio de la Cuca, fructe și legume de sezon. Se vor pregăti mâncăruri la fața locului, după rețete dâmbovițene.
Meșteri populari și artizani din toate zonele țării, meșteresc și expun diverse obiecte: jucării din lemn, obiecte din piele, mic mobilier pictat, oale, linguri, căuce și ibrice de alamă, ii și marame, scoarțe și cergi, icoane și pristolnice, bijuterii, zgărdane, obiecte realizate din lână împâslite și croșetate, casete și cutii, broșe și vestimentație, toate realizate de mână, cu pricepere. Intrarea la târg este liberă.