10-12 Martie
Dance Masters Open
În weekend, la Sala Polivalentă se dansează. Timp de 3 zile competiţii de dans de toate genurile se vor desfăşura pe ringul de peste 440 de mp. Putem asista la acest maraton dansant în fiecare dintre cele 3 zile începând cu 9.30 până spre noapte. Programul îl găseşti pe pe butonul albastru. Preţul unui bilet este de 30 de lei şi pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Sălii Polivalente.
11-12 Martie / 10-18
Ozosep
În Grădina Verona avem din nou parte de târg de produse naturale, de calitate, aduse de mici producători din Harghita și împrejurimi. Ateliere de creație pentru copii, muzică bună, gulaș și Sekler Hot Dog, toate servite într-o atmosferă frumoasă și primitoare. Accesul este gratuit.
10-12 Martie
Bucharest Pet Exhibition 2017
Timp de trei zile, la Romexpo vom putea admira cele mai interesante şi frumoase specii de animale, de la câini, pisici până la peşti şi reptile. În plus vom găsi acolo şi furnizori de hrană şi accesorii pentru animale, precum şi experţi în domeniu. Vor fi şi competiţii şi demonstraţii de dresaj, totul pentru a oferi o experienţă completă iubitorilor de animale. Costul unui bilet de acces este 10 lei.
11 Martie / 11:00
Românce Temerare
În luna Martie, Asociatia Cultour își propune să celebreze, într-un mod total diferit, femeile reprezentative din istoria Bucureștiului. Întâlnirea de diminică începe la ora 11.00, în Piața Universității, la Statuia lui Mihai Viteazul, de unde pornim, la pas, pe străduțele pline de povești ale româncelor care au modelat istoria orașului. Vom descoperi parcursul extraordinar pe care l-au avut figurile feminine iconice ale Bucureștiului și vom învăța împreună povești emoționante și dureroase prin care au trecut. Traseul pietonal se va termina la sediul Bibliotecii Metropolitane – secția pentru copii și tineret “Ion Creangă”, cu expoziția „Românce Temerare – poveștile femeilor care ne-au marcat istoria de la 1800 până în prezent”. Deschiderea evenimentului va avea loc la ora 13.00. Participarea este gratuită.
11-12 Martie
“Peter Pan“, “Cu Nino prin lume“, “Punguța cu doi bani” şi “Trei frați gemeni venețieni” la OCC
În weekend Opera Comică pentru Copii ne aşteaptă cu un program foarte generos:
“Peter Pan” se joacă în Sala Mare sâmbătă de la 13.00 şi de la 17.00 şi duminică de la 11.00. Este potrivită pentru copii cu vârste de la 3 ani, fiind una dintre cele mai frumoase poveşti despre copilărie și despre curajul pe care ți-l dă o inimă curată. Un spectacol care aduce pe scenă „Țara de nicăieri” și care ne îndeamnă să descoperim bucuria și speranța cu care vin copiii în viața oamenilor mari. Preţul biletelor este între 15 şi 25 de lei.
“Nino Arlechino”, care se joacă sâmbătă de la 10.00 în Salonul Mozart, este potrivit pentru copii cu vârste de la 3 ani. Nino și-a dorit dintotdeauna să viziteze cele mai frumoase orașe europene, doar că nu avea cu cine, așa că i-a venit o idee năstrușnică, să călătorească împreună cu copiii care alege să vină la Opera Comică pentru Copii. Preţul unui bilet este de 15 lei, preţ în care intră şi un al doilea bilet gratuit, conform ofertei valabile pentru spectacolele care au loc în Salonul Mozart al OCC.
“Punguța cu doi bani” se joacă dumincă de la ora 10 şi de la 12.30 în Sala UnderGrant şi este potrivită pentru copii cu vârste de la 3 ani. Este una dintre cele 3 poveşti prin care Opera Comică pentru Copii celebrează 180 de ani de la nașterea marelui povestitor Ion Creangă.
“Trei frați gemeni venețieni” este un spectacol organizat sâmbătă de la 19.00 în Sala UnderGrant, potrivit pentru copii cu vârste de la 7 ani. Este schema clasică de comedie italiană, îmbrăcată într-o haină modernă, beneficiind de aportul unei excelente trupe tinere. Reţeta sigură pentru o oră şi jumătate de râs fără întrerupere. Biletele costă 15 lei.
11-12 Martie / 11.00
Atelierele Cunoaşterii
În weekenduri Orăşelul Cunoaşterii îi aşteaptă pe cei mici cu ateliere numai bune de descoperit şi înţeles mai bine lumea. Atelierele durează 1 oră şi se adresează copiilor cu vârstă de minim 4 ani. Participarea se face prin înscriere telefonică la 0723 390 449 sau prin email la contact@oraselulcunoasterii.ro. Costul unui bilet este 30 ron. Tema atelierului de sâmbătă este construcţia unor căsuţe pentru păsărele, iar tema pentru duminică este hârtia modelată prin tehnici de quiling şi origami.
7 Martie – 2 Aprilie
Food Truck Festival Spring Edition
După succesul primelor două ediţii, caravana Food Truck revine cu cele mai apreciate şi savuroase propuneri de street food în parcarea Promenada Mall (intrarea dinspre Barbu Văcărescu, cât şi cea dinspre Calea Floreasca). Acestea vor fi invadate de cele mai aromate miresme şi gusturi, fiind a treia oprire a evenimentului care a bucurat mii de oameni anul trecut. Unsprezece food truck-uri şi van-uri cu unele dintre cele mai apreciate şi delicioase propuneri de street food vor staţiona timp de 4 săptămâni, de marţi până duminică între 11:00-20:00 (lunea fiind închis). Vom găsi acolo pizza, burgeri, frigărui, quesadilla, hot dogs, paella, tortilla, clătite dulci sau sărate, waffles şi cafea, sandwichuri calde apetisante şi multe alte bunătăţi.
11-12 Martie / 11:00
Trasee urbane de arhitectură
Pentru că îmi plac traseele urbane care ne ajută să (re)descoperim oraşul, salut revenirea propunerilor Asociației Istoria Artei care organizează următoarele tururi ghidate pietonale, de la ora 11:00, în fiecare sâmbătă și duminică:
4 martie – Traseu urban arh. Nicolae Ghika-Budești. Punct de întâlnire: Calea Victoriei colț cu str. M.Moxa.
5 martie – Așezămintele Brâncovenești. Punct de întâlnire: Biserica Domnița Bălașa.
11 martie – Traseu urban arh. Cristofi Cerchez II (zona Carol-Mântuleasa). Punct de întâlnire: Blvd Carol colț cu str. Mântuleasa (Kiwi Finance).
12 martie – Complexul Palatelor Știrbey. Punct de întâlnire: parcarea din fața Palatului Știrbey din Calea Victoriei.
Costul pentru participare este de 10 lei/persoană/tur. Înscrieri: Numele (și numărul participanților, când se fac înscrieri în grup) la tururighidate@gmail.com până în ziua de vineri premergătoare turului
8-12 Martie
Festivalul Mucenicilor
Anul acesta, în Parcul Naţional, gospodinele din Botoşani, vor frământă de zor la aluat şi vor realiza pentru prima dată mucenici în chip de om cu dimensiuni reale. Aceştia vor putea fi admiraţi iar mai târziu devoraţi. Tot iscusitele bucovinence vor pregăti pe loc, chiar sub ochii trecătorilor nu mai puţin de 10.000 de mucenici moldoveneşti tradiţionali, copţi şi tăvăliţi prin miere şi miez de nucă, bineînţeles acompaniaţi de tradiţionalele 40 de paharele de vin, aşa cum cere tradiţia. Un alt record va fi bătut şi în ceea ce priveşte mucenicii munteneşti. Vor fierbe nu mai puţin de 1000 de litrii de mucenici munteneşti aromatizaţi cu scorţişoară, lămâie şi multă dibăcie şi migală.
11 Martie / 11:00
Ce se ascunde sub un strai frumos?
Muzeul „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 4 și 9 ani la o nouă întâlnire cu Dodi, Roni și cu Alexandra Florina Popa, o cercetătoare pasionată de la Muzeu. Neînfricații exploratori le vor destăinui copiilor că există viețuitoare care, sub aparența unei înfățișări frumoase și inofensive pot ascunde și alte „secrete”. În prima parte a evenimentului, Alexandra le va face cunoștință copiilor cu trei prieteni cu haine frumoase – Broscuța otrăvitoare pătată Patricia, Peștele de foc și Albina meliferă și le va povesti despre câteva curiozități și adaptări ale acestora la mediul lor de viață. În a doua parte a întâlnirii, artiștii Companiei Uninvented Kids vor pune la încercare atenția și cunoștințele copiilor printr-o serie de jocuri și ghicitori realizate sub forma teatrului de umbre. Ei au pregătit o mică surpriză tuturor celor care vor fi inspirați de momentele artistice și vor dori să-și facă acasă propriul teatru de umbre. Înscrierile se pot face pe adresa de e-mail info@antipa.ro, în limita a 50 de locuri, iar taxa de participare este de 15 lei/copil.
11 Martie / 19:00
Călătorie prin Univers
La Palatul Suţu ne aşteaptă Adrian Şonka de la Observatorul Astronomic. Ne inivtă din nou să facem tur al cerului vizibil pornind de pe Terra. Apoi ridicându-ne de pe suprafața planetei vom zbura către Lună. Craterele lunare ne vor face să vrem mai mult, astfel încât naveta specială ne va arăta sistemul solar văzut de departe. Vom face o călătorie contra cronometru printre planete și sateliții lor, după care vom ajunge la marginea sistemului solar. Urmează stelele, galaxia noastră precum și Universul cunoscut până acum. Explicaţiile sunt sarea şi piperul acestei prezentări fascinante şi vesele care îţi garantează o seară de sâmbătă relaxantă şi educativă. Prezentarea durează aproximativ 50 de minute costul unui bilet de intrare este 5 lei.
11-12 Martie
Filme pentru întreaga familie
Avem filme pentru cei mici, dar şi cei mari, în week-end la Cinema Elvire Popesco. Sâmbătă de la ora 11:00, putem viziona”Kubo şi lăuta magică” potrivit pentru copiii cu vârstă de peste 6 ani. Filmul este o aventură animată plasată într-o Japonie fantastică. Kubo, un adolescent bun la suflet, duce o viață modestă, spunând povești oamenilor din orășelul lui de baștină de pe malul mării. Un spirit venit din trecut îi dă viața peste cap și se reaprinde flacăra unei răzbunări vechi de secole. Duminică de la ora 11:00 putem viziona filmul “Ozzy – marea evadare”, potrivit pentru copiii cu vârstă de peste 3 ani. Bilete se pot achiziţiona de la casa de bilete Elvire Popesco şi nu numai. Preţul întreg este 15 lei, cel redus 10 lei, iar cel super-redus pentru copii sub 12 ani este 5 lei. Tariful pentru acces copil + părinte este 10 lei.
11 Martie / 11:00
Restaurarea unei tapiserii
Conferința care va avea lor la MNAR se înscrie în seria de prezentări speciale susținute de specialiștii muzeului în cadrul expoziției „Anatomia restaurării”. O ocazie unică pentru a pătrunde în tainele unor procedee remarcabil de discrete pentru ochiul mai puțin antrenat dar cu atât mai spectaculoase. Restaurarea tapiseriilor stă deseori sub semnul a măiestrei artistice, a răbdării fără de sfârșit dar și a problemelor puse de dimensiunea pieselor și de complexitatea integrărilor cromatice. Conferința, susținută de Luiza Gherghinescu, șefa laboratorului de restaurare textile, va dezvălui câteva dintre etapele critice ale acestui proces laborios și de durată. Prețul unui bilet este de 10 lei și include accesul în expoziție.
12 Martie / 15 – 17:30
Desenează pe asfalt – Bucuria pentru viață
De mai bine de un an observ un trend de organizare a unor evenimente al căror scop este să facem lucruri banale împreună. Cum ar fi să ne batem cu apă sau să ne plimbăm cu bicicleta sau să… desenăm cu creta pe asfalt. Am un sentiment contradictoriu în legătură cu asta, motiv pentru care despre unele zic, despre altele nu. Adică, pe de o parte, într-o perioadă în care comunităţile sunt din ce în ce mai răsfirate şi ne găsim cu greu locul printre ceilalţi, ocazii ca acestea sunt binevenite. Ne ajută să-i descoperim pe cei de lângă noi şi să observăm că suntem uniţi de valori comune, oricât de diferiţi am părea. Pe de altă parte sper că nu avem nevoie de astfel de ocazii pentru a ne plimba cu bicicleta sau pentru a ne stropi cu apă sau pentru a desena cu cretă. Sper! De data asta este vorba despre o strângere în parcul IOR, intrarea dinspre Strada Rotundă, organizată de Asociaţia “Studenţi pentru Viaţă”. Găseşti o hartă exactă a locului pe butonul albastru.
11 Martie / 11:30
Măseluţa Dodoluţa
Sâmbătă suntem invitaţi la Cărtureşti Carusel la spectacolul interactiv – Măseluţa Dodoluţa – după piesa cu acelaşi nume de la Mame de Poveste. Măseluţa Dodoluţa locuieşte în oraşul Măseluţelor. Este mică, albă, rotunjoară şi cea mai pofticioasă măseluţă pe care aţi cunoscut-o vreodată. E topită după dulciuri: torturi, prăjituri, caramele şi bomboane cu sirop. Totul trebuie să fie învăluit în zahăr şi să fie dulce şi colorat. Zâna Juxi va face cunoştinţă cu dulcica Măseluţa Dodoluţa şi va încerca să o facă să iubească fructele simple, mâncarea gătită de mămică ei şi multe alte lucruri ce ţin de o alimentaţie sănătoasă. Spectacolul adresat copiilor cu vârste între 2 şi 10 ani are o durată de 40 minute, iar preţul biletelor este 20 lei pentru copil şi 10 lei pentru părinte. Rezervări la 0733081464 sau la rezervari@juximagic.ro.
11 Martie / 16-18
Yoga in the park
Când a fost ultima oară când te-ai relaxat făcând mişcare în natură? Ai ocazia să o faci gratuit sâmbătă 11 martie, ora 17:00 în Parcul Izvor, intrarea dinspre metrou. Dacă nu dispui de o salteluţă poţi aduce păturică preferată sau iarbă moale va fi gata să îţi mângâie tălpile. Copii, părinţi, bunici, căţei sau pisici-oricine este binevenit.
1 Februarie – 18 iunie
Venin – frumuseți de neatins
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să explorăm o nouă expoziție temporară inedită cu exponate vii, dar și cu piese de o valoare inestimabilă din colecțiile muzeului. Expoziția ne propune să descoperim lumea fascinantă a câtorva specii veninoase din lumea animală, unele dintre acestea regăsindu-se în clasamentul celor mai veninoase animale din lume. Vom fi provoacați să lăsăm prejudecățile și teama față de animalele veninoase la poarta muzeului și să descoperim frumusețea unică a exponatelor. Multe dintre aceste specii de animale provin din locuri extrem de îndepărtate și greu accesibile omului și cu siguranță aproape nimeni nu și-ar dori o întâlnire față în față cu acestea în mediul lor natural. Preţurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar şi 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.
11 Martie / 10:00, 10:20, 11:30
Ateliere de creativitate la MŢR
Au revenit ateliere de creativitate la Muzeul Ţăranului Român. Acestea au loc pe parcursul întregii săptămâni, iar pe butonul cu sursa poţi afla detalii despre toate zilele. Eu aici, însă, voi prezenta doar opţiunile pentru ziua de sâmbătă. Costul participării la fiecare atelier este de 15 lei.
- Pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu – orele 10.20-11.20; informații și înscrieri la telefon: 0726.237.376.
- Atelier de modelaj în argilă și ceară cu Ovidiu Simionescu – orele 11.30 – 13.00; informații și înscrieri la telefon: 0737 346 872
- Atelier de ţesături, croitorie şi cusături cu Lidia Stareş – orele 10.00-16.00; informații și înscrieri la telefon: 0722.798.284;
22 Ianuarie – 12 Martie / 10:15, 11:30, 12:30
Ateliere de recreație științifică
Muzeul „Grigore Antipa” invită copiii cu vârste între 7 si 11 ani la Atelierele de recreație științifică care sunt o modalitate utilă și distractivă de petrecere a timpului liber pentru cei mici-mărișori. Aceștia vor participa la experiementele din laborator și vor învăța ”alfabetul” magic al chimiei. Atelierul se desfăşoară pe 2 categorii de experienţă: începători (Plastic şi polimer) şi avansaţi (Din tainele gazelor). Atelierul se desfăşoară duminica, între orele 10:15-11.05 pentru grupa începători, 11:30-12:20 şi 12:30-13.20 pentru grupa avansați. Costul participării la un modul de 4 ședințe este 180 lei / participant si pentru o ședință se achită 50 de lei/participant. Înscrierea participanților se poate face prin e-mail: info@antipa.ro, nejucam@holymolly.ro, sau la telefon 0726649797.
14 Ianuarie – 25 Martie / 10:15, 11:45
ART ANTIPA
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să-i aducem pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele oferă copiilor o modalitate distractivă de a învăța noțiuni din lumea zoologiei prin intermediul artelor plastice, dezvoltând în același timp și creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al celor mici. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe este 150 lei/participant pentru primul modul și 160 lei pentru următoarele două. Pentru o ședință se achită 50 de lei/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.312.88.26.
10-12 Martie
Prezentări de planetariu
Sub mult-aşteptatul titlu “Observatorul se întoarce”, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu se… întoarce… în locul bine cunoscut din Bd. Lascăr Catargiu nr. 21. Clădirea, care se afla într-o stare avansată de erodare, a trecut printr-o temeinică, sper, renovare şi în Decembrie şi-a redeschis porţile. Iar acum, începând cu ianuarie îşi aşteaptă prietenii cu un program extins de prezentări într-un format de planetarium. Asta e o altă noutate pe care aştept cu nerăbdare să o descopăr, pentru că, şi înainte de prezentările de la Palatul Suţu, la observator prezentările se ţineau în format ecran, nu cupolă. Acum proiecţia se va face într-o cupola gonflabilă, ceea ce înseamnă că vom pătrunde şi mai bine în atmosferă. Prezentările durează între 20 şi 30 de minute şi sunt accesibile atât copiilor de peste 6 ani, cât şi adulţilor. Biletele de intrare costă 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Prezentările se desfăşoară după următorul program:
Joi, vineri şi sâmbătă:
18:45 şi 20.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în fiecare noapte
19:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi merge până la marginea Universului
Duminică:
11:30 şi 13.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în această noapte
12:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi mergi până la marginea Universului
15 septembrie – 15 martie
România în Marele Război
MNIR organizează expoziţia România în Marele Război, consacrată comemorării centenarului intrării în război a Regatului României, dar şi a situaţiei din Transilvania, Bucovina şi Basarabia, afectate, în cel mai înalt grad, de evoluţiile politico-militare din România anilor 1916-1918/19. Ziua de 14/27 august 1916 reprezintă un punct de cotitură în istoria noastră, ziua în care Regatul României şi-a trecut propriul Rubicon, chiar dacă, în realitate milioane de români din Austro-Ungaria și Imperiul Rus intraseră deja în Primul Război Mondial încă de la începutul lunii august 1914. La sfârșitul acestui război, în decembrie 1918, România era o altă țară, iar procesul de formare a națiunii române își găsea desăvârșirea. La aproape 100 de ani de la aceste evenimente, în ciuda amputărilor teritoriale produse ca urmare a acordului Ribbentrop-Molotov şi a tratatului de la Craiova, România de azi este, în mare măsură, ceea ce s-a decis prin voinţa liber exprimată a reprezentanţilor naţiunii noastre la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, în anul 1918. Spre deosebire de expoziţiile „clasice” dedicate participării României la Primul Război Mondial, care se centrau pe evenimentele din Vechiul Regat şi pe victoriile militare din prima parte a campaniei din Transilvania și, mai ales, pe cele de la Oituz, Mărăști și Mărășești, din vara anului 1917, cea de faţă şi-a propus să redea o imagine panoramică a lumii româneşti în integralitatea și realitatea ei, deci şi a provinciilor istorice aflate sub administraţia austro-ungară şi rusească. Totodată, în expoziție sunt prezentate şi subiecte mai puțin abordate până acum, cum ar fi înfrângerile militare din toamna-iarna anului 1916, suferinţele populaţiei civile aflată în refugiu sau rămasă sub administraţia militară străină, destinul prizonierilor români căzuţi în captivitatea Puterilor Centrale, epidemiile, viaţa cotidiană din tranşee, arta de război etc.
30 August – 30 Iulie
Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?
Îţi spun despre idee începând cu gândul pe care mi l-a lăsat citirea descrierii evenimentului. Se vorbeşte despre perioada secolului XIX ca fiind una a cavalerismului, a gentelmenilor cu principii şi eleganţă. Nimeni nu poate şti dacă a fost sau nu aşa, ne bazăm impresiile doar pe cărţi şi ecranizări, ceea ce ar putea fi foarte greşit, însă suprapunerea cu perioada de glorie a duelului s-ar putea să nu fie deloc întâmplătoare. Serios, gândeşte-te dacă ai mai înjura pe cineva în trafic ştiind că e posibil să te provoace la un duel după care te-ar paşte moartea. Sau dacă ţi-ai mai lasă câinele să-şi facă nevoile în mijlocul drumului şi ai trata cu nesimţire observaţia unui trecător, ştiind că te-ar putea provoca la un alt duel care ar putea avea aceeaşi finalitate mortală. Cred că perspectiva unui posibil duel te-ar face mult mai atent la limitele libertăţii personale. Expoziţia de la Palatul Suţu prezintă în premieră povestea ultimului duel din România, care a avut loc în anul 1898 la București. Duel care s-a finalizat, din nefericire, cu moartea unuia dintre participanți, Emanoil Lahovary. Pe locul unde acesta a murit se află astăzi un monument ridicat în anul 1903 de soția victimei, Zoe Suțu, în Piața Națiunilor Unite. Probabil singurul monument de acest fel din Europa! Expoziția mai prezintă, tot în premieră, costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, precum și trusa de duel care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar și o alte corpuri delicte, care vin din zona subteranului social interbelic. Artefacte ale unor întâmplări, care avertizează și ne amintesc ce anume trebuie să vindecăm în viața orașului.
15 August – 2 Aprilie
Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi
Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi organizat în cadrul Muzeului „George Severeanu” vine în întâmpinarea dorinţei celor dornici de a admira exemplare reprezentative care fac parte din trei colecţii aparţinând Muzeului Municipiului Bucureşti: Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” donată municipalităţii de medicul radiolog George Severeanu, pasionat colecţionar de antichităţi şi primul director al Muzeului Municipiului Bucureşti care are o pondere importantă de exponate numismatice; Colecţia Numismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti este constituită din aproape 40.000 de monede, provenind în general din cercetările arheologice desfăşurate de-a lungul timpului și Colecţia denumită convenţional Paranumismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti, reuneşte aproximativ 20.000 obiecte structurate pe mai multe subcategorii precum medalii şi plachete, insigne, decoraţii, sigilii, hârtii de valoare a căror valoare istorică pentru perioada modernă este incontestabilă.