29 Ianuarie / 11:00
Atelier de Animație stop motion pentru copii
Mă bucur când am ocazia din când în când să recomand câte un atelier Playouth. Acum este vorba de unul care îmi place din toate punctele de vedere. Subiectul este extrem de interesant şi actual, iar faciltatoarea este super talentată. Deci toate ingredientele pentru un proiect de succes. Tehnica stop motion oferă foarte multă libertate și copiii își pot exprima imaginația fără limite. Cu un pic de răbdare și curiozitate, vor crea împreună un scurt film, dând viață obiectelor și jucăriilor. Atelierul se adresează copiilor între 7 și 12 anișori. Participarea se face pe bază de confirmare după înscrea pe . Locația evenimentului este Barbu Delavrancea, Nr. 15, Sector 1, Etaj 2, Interfon 5. Costul este de 75 de lei și include toate materiale necesare realizării atelierului.
28-29 Ianuarie
“Jack și vrejul de fasole“ şi “Viața lui Mozart” la OCC
În weekend Opera Comică pentru Copii ne aşteaptă cu:
“Jack și vrejul de fasole” care se joacă în Sala Mare sâmbătă de la 17.00 şi duminică la 11.00 şi este potrivită pentru copii cu vârste de la 3 ani. Un spectacol de balet foarte activ și plin de pilde. Jack, pe măsură ce întâlnește binele, răul, minciuna și prietenia, se transformă din micul ghiduș, aflat la sfârșitul copilăriei, într-un tânăr care nu se lasă influențat și care, până la final, dobândește propriul discernământ. Preţul biletelor este între 20 şi 25 de lei.
“Viața lui Mozart” se joacă sâmbătă şi dumincă de la la ora 10.00 în Salonul Mozart şi este o poveste simfonică inspirată din viața lui Mozart ce conține cele mai îndrăgite secvențe muzicale semnate de marele compozitor, explicate pe înțelesul copiilor și prezentate într-un mod inedit. Programul include uverturile operelor “Nunta lui Figaro”, “Flautul Fermecat” și “Răpirea din Serai” dar și câteva surprize pentru publicul de toate vârstele. Vârstă minimă recomandată pentru spectatori este de 3 ani. Preţul unui bilet este de 15 lei, preţ în care intră şi un al doilea bilet gratuit, conform ofertei valabile pentru spectacolele care au loc în Salonul Mozart a OCC.
28 Ianuarie / 11:00
Peisaje lacustre si fauna specifica in Zona Snagov
Scrie la prognoză (pe telefonul meu) că sâmbătă e ziua cea mai caldă din această săptămână. Nu, nu sunt încă 20°C, pe care le aştept şi eu cu mare nerăbdare, dar sunt peste O°C şi soarele îşi va face puţin de cap. Cu acest gând, am descoperit propunerea unei plimbări pe gheaţa lacului Snagov (rezistentă) şi prin pădurile riverane. Plimbarea de 2-3 ore, promite ca alături de peisajele lacustre şi mişcarea sănătoasă să ne ofere posibilitatea de a observa minim 10 specii de faună şi minim 20 de floră. Asta pentru că ghidul va fi custodele Ariei Naturale Protejate Lacul Snagov. Nu am găsit detalii cu privire la preţ, dar am găsit contactul următor: custode@Snagov.ro; tel: 0720 762 468.
28 Ianuarie / 14:00 – 18:00
Ziua Portilor Deschise la Brutaria MamaPan
Am aflat despre Mama Pan abia în urmă cu o lună. Am şi gustat :). Mi-a şi plăcut. Prin urmare, când am aflat despre porţile lor deschise m-am grăbit să le dau mai departe pentru a mă asigura că află cât mai mulţi despre această poveste frumoasă. Brutăria MamaPan (Strada Drumetului nr. 2A) este un proiect de economie socială. Persoanele care lucrează aici sunt mame singure sau care au mai mult de trei copii în întreţinere şi se află în situaţii dificile de viaţă. Din mâinile lor ies nişte bunătăţi grozave pe care ne invită sâmbătă să le gustăm, odată cu lansarea pâinii de secară 100% cu maia naturală. În plus copiii pot participa la un atelier de modelat aluatul şi putem face o vizită ghidată în interiorul brutăriei.
28-29 Ianuarie / 11:00
Atelierele Cunoașterii
În weekenduri Orăşelul Cunoaşterii îi aşteaptă pe cei mici cu ateliere numai bune de descoperit şi înţeles mai bine lumea. Atelierele durează 1 oră şi se adresează copiilor cu vârstă de minim 4 ani. Participarea se face prin înscriere telefonică la 0723 390 449 sau prin email la contact@oraselulcunoasterii.ro. Costul unui bilet este 30 ron. Tema atelierului de sâmbătă este Pantograful, iar tema pentru duminică este Generatorul de Curent.
28 Ianuarie / 11:00
Povești din tărâmul înghețat – Polul Sud
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită în Sala Atelier, la conferința ai cărei invitați speciali sunt vestiții exploratori Dodi şi Roni. Aceştia s-au întors de curând din expediția de la Polul Sud și sunt nerăbdători să le povestească micuților participanți despre viețuitoarele care locuiesc în Antarctica. Cei doi prieteni s-au întâlnit cu pinguinii poznaşi, care nu ezită să fure pietre de la vecini ca să-şi construiască cuiburile, i-au admirat pe micuții pui de cormoran cu ochi albaștri, care se nasc fără puf dar supravieţuiesc temperaturilor scăzute și au fost fascinaţi de simpaticii pui de elefant de mare, care îşi folosesc înotătoarele mici şi delicate, cu unghii lungi, pentru a-şi scărpina boticul. În a doua parte a întâlnirii, păpușarii vă vor pune atenția la încercare printr-o serie de ghicitori și jocuri puse în scenă sub forma teatrului de umbre. Taxa de participare este de 15 lei/copil. Înscrierea participanţilor se poate face în limita a 50 de locuri pe e-mail: info@antipa.ro.
29 Ianuarie / 12:00
Fortul 1 Chitila
Aşa cum am promis revin cu una din ideile “de iarnă” ale lui Andrei Ionel de la Arhiva de Geografie. Această nouă propunere ne invită într-o ediţie specială de vizitare a Fortului 1 Chitila. Întâlnirea are loc la ora 12:00, la Gara de Nord, în faţa restaurantului KFC. Se pleacă cu trenul la ora 12:30. Fortul este în apropierea gării Chitila. Pentru vizitare sunt necesari bocanci şi lanternă. Turul este gratuit şi nu se fac rezervări. Evenimentul face parte din campania lui Andrei Ionel de strângere de fonduri pentru tipărirea cărţii Arhiva de Geografie – Volumul 2. Putem susţine apariţia cărţii cumpărând unul dintre calendarele pe anul 2017, la preţul de 20 de lei. Orice altă donaţie este binevenită.
29 Ianuarie / 11:00
Atelier de tesut la gherghef
Copiii de toate vârstele sunt invitaţi la NOD Makerspace la un atelier de ţesut la gherghef (război vertical). Ţesutul la gherghef este asemănător ţesutului la război, diferenţa fiind că iţele sunt puse vertical şi se lucrează cu mâna, nu cu suveica. Vor învăţa despre materialele folosite şi cum se ţese. Acest atelier face parte dintr-o serie de ateliere de ţesut în care copiii vor învăţa acest meşteşug vechi şi frumos. Îndrumătorul va fi dna Rodica Crăcană, meşter popular, ţesătoare în adevăratul sens al cuvântului, cu o experienţă bogată privind acest meşteşug. Se recomandă însoţirea copilaşilor cu vârsta mai mică de 4 ani de părinţi pe toată durata atelierului. Donaţia minimă recomandată este de 40 lei. Poţi rezervă unul din cele 8 locuri prin telefon la nr. 0733022163 sau prin email la adresa sainvatammestesugurile@gmail.com.
28 Ianuarie / 19:30
Pasion de Arrabal – Concert Live Habanegra
În zonele mărginaşe ale satelor şi oraşelor Americii Latine s-a născut o muzică la fel de fierbinte ca sângele oamenilor de-acolo. Fie că e vorba de bolero, pasillo, merengue, tango, zamba, milonga sau vals creol, fiecare melodie e încărcată de o trăire aparte, de la nostalgie la visare, de la tristețe la explozia de bucurie, mereu dusă până la capăt, fără jumatăți de măsură. 5 artişti cu spirit sau chiar cu origini latino americane ne invită sâmbătă seara la Ceainăria ARTea pentru a gusta din acest energizant coktail muzical. Sportul pentru artiști este de 30 lei. Rezervari la 0773 303 113 (marți -duminică, intre orele 14-22)
29 Ianuarie / 15:00-17.00
Schimb de Cărți București Ianuarie
Boookblog.ro ne invită la prima ediție din 2017 a întâlnirilor Schimb de Cărți București la ceainăria Bohemia Tea House (Str. Poiana Narciselor nr.1). Este o ocazie excelentă să cunoștem oameni noi sau să revedem prieteni vechi pasionați de lectură, să discutăm despre cărți, și nu numai, și să savurăm o ceașcă de ceai. Intrarea este liberă. Schimbul nu este definitv (poți retrage cărțile când dorești) și nici obligatoriu (dacă vrei doar să ne cunoști, poți participa fără să aduci căți).
28 Ianuarie / 11:00
De la fibra textilă în laboratorul de restaurare
Conferința care are loc sâmbătă la MNAR face parte din suita de evenimente conexe expoziției „Anatomia restaurării”. Ea prilejuiește o incursiune în lumea materialelor și a tehnicilor folosite atât în procesul de realizare a diferitelor obiecte textile cât și în cel de restaurare. Fragile și totuși incredibil de rezistente, lucrările textile sunt depozitare ale unor istorii fascinante în care tehnica și spiritualitatea se întrepătrund. Pentru participare la conferință se plătește prețul unui bilet de acces în expoziție de 10 lei.
29 Ianuarie / 9:45
Promenade Ilfovene, Vlădiceasca – Pădurea Snagov
Credeam că voi relua subiectul acesta la primăvară şi când colo o fac în mijlocul iernii. dacă nu mai ţii minte de anul trecut Promenade Ilfovene este un proiect super activ pentru pasionaţi de plimbări. Participarea este gratuită iar scopul este explorarea unor zone “sălbatice” din jurul capitalei. Şi se pare că “sălbatice” nu e deloc mult spus, fotografiile aduse din expediţii fiind uimitoare. Plimbarea de duminică are loc în pădurea Snagov, dus întors între satul Vlădiceasca și Edenland, pe drumuri și poteci. Traseul are 7,5 km. Locul de întânire este staţia de maxi taxi de la capătul tramvaiului 41, lângă Piaţa Presei Libere, la ora 09:45.
28 Ianuarie / 11:00
Români care au schimbat lumea: Dimitrie Cantemir, Prinţul umanist
E un weekend liniştit, cu opţiuni destul de limitate, aşa că o lecţie de istorie pare să-şi facă loc cu uşurinţă. Fundaţia Calea Victoriei ne propune în 2017 o serie de întâlniri cu istoricul Georgeta Filitti, dedicate unor personaje remarcabile, numai bune să ne inspire astăzi. Sâmbătă, la Grand Hotel Continental, avem întâlnire cu Dimitrie Cantemir (1673-1723), istoric, prozator, filosof, muzician şi domn al Moldovei (1710-1711). Pornit în viaţă din rolul de ostatec, garantor al credinţei tatălui sau către Poarta Otomană, Dimitrie Cantemir a intrat în marea galerie a erudiţilor europeni urmare a unui destin agitat, numai bun de povestit. Participarea costă 35 de lei.
28 Ianuarie / 10:00, 10:20, 11:30
Ateliere de creativitate la MŢR
Au revenit ateliere de creativitate la Muzeul Ţăranului Român. Acestea au loc pe parcursul întregii săptămâni, iar pe butonul cu sursa poţi afla detalii despre toate zilele. Eu aici, însă, voi prezenta doar opţiunile pentru ziua de sâmbătă. Costul participării la fiecare atelier este de 15 lei.
- Pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu – orele 10.20-11.20; informații și înscrieri la telefon: 0726.237.376.
- Atelier de modelaj în argilă și ceară cu Ovidiu Simionescu – orele 11.30 – 13.00; informații și înscrieri la telefon: 0737 346 872
- Atelier de ţesături, croitorie şi cusături cu Lidia Stareş – orele 10.00-16.00; informații și înscrieri la telefon: 0722.798.284;
22 Ianuarie – 12 Februarie / 10:15, 11:30, 12:30
Ateliere de recreație științifică
Muzeul „Grigore Antipa” invită copiii cu vârste între 7 si 11 ani la Atelierele de recreație științifică care sunt o modalitate utilă și distractivă de petrecere a timpului liber pentru cei mici-mărișori. Aceștia vor participa la experiementele din laborator și vor învăța ”alfabetul” magic al chimiei. Atelierul se desfăşoară pe 2 categorii de experienţă: începători (Plastic şi polimer) şi avansaţi (Din tainele gazelor). Atelierul se desfăşoară duminica, între orele 10:15-11.05 pentru grupa începători, 11:30-12:20 şi 12:30-13.20 pentru grupa avansați. Costul participării la un modul de 4 ședințe este 180 lei / participant si pentru o ședință se achită 50 de lei/participant. Înscrierea participanților se poate face prin e-mail: info@antipa.ro, nejucam@holymolly.ro, sau la telefon 0726649797.
14 Ianuarie – 25 Martie / 10:15, 11:45
ART ANTIPA
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să-i aducem pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele oferă copiilor o modalitate distractivă de a învăța noțiuni din lumea zoologiei prin intermediul artelor plastice, dezvoltând în același timp și creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al celor mici. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe este 150 lei/participant pentru primul modul și 160 lei pentru următoarele două. Pentru o ședință se achită 50 de lei/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.312.88.26.
21-22 Ianuarie
Prezentări de planetariu
Sub mult-aşteptatul titlu “Observatorul se întoarce”, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu se… întoarce… în locul bine cunoscut din Bd. Lascăr Catargiu nr. 21. Clădirea, care se afla într-o stare avansată de erodare, a trecut printr-o temeinică, sper, renovare şi în Decembrie şi-a redeschis porţile. Iar acum, începând cu ianuarie îşi aşteaptă prietenii cu un program extins de prezentări într-un format de planetarium. Asta e o altă noutate pe care aştept cu nerăbdare să o descopăr, pentru că, şi înainte de prezentările de la Palatul Suţu, la observator prezentările se ţineau în format ecran, nu cupolă. Acum proiecţia se va face într-o cupola gonflabilă, ceea ce înseamnă că vom pătrunde şi mai bine în atmosferă. Prezentările durează între 20 şi 30 de minute şi sunt accesibile atât copiilor de peste 6 ani, cât şi adulţilor. Biletele de intrare costă 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Prezentările se desfăşoară după următorul program:
Joi, vineri şi sâmbătă:
18:45 şi 20.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în fiecare noapte
19:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi merge până la marginea Universului
Duminică:
11:30 şi 13.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în această noapte
12:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi mergi până la marginea Universului
15 septembrie – 15 martie
România în Marele Război
MNIR organizează expoziţia România în Marele Război, consacrată comemorării centenarului intrării în război a Regatului României, dar şi a situaţiei din Transilvania, Bucovina şi Basarabia, afectate, în cel mai înalt grad, de evoluţiile politico-militare din România anilor 1916-1918/19. Ziua de 14/27 august 1916 reprezintă un punct de cotitură în istoria noastră, ziua în care Regatul României şi-a trecut propriul Rubicon, chiar dacă, în realitate milioane de români din Austro-Ungaria și Imperiul Rus intraseră deja în Primul Război Mondial încă de la începutul lunii august 1914. La sfârșitul acestui război, în decembrie 1918, România era o altă țară, iar procesul de formare a națiunii române își găsea desăvârșirea. La aproape 100 de ani de la aceste evenimente, în ciuda amputărilor teritoriale produse ca urmare a acordului Ribbentrop-Molotov şi a tratatului de la Craiova, România de azi este, în mare măsură, ceea ce s-a decis prin voinţa liber exprimată a reprezentanţilor naţiunii noastre la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, în anul 1918. Spre deosebire de expoziţiile „clasice” dedicate participării României la Primul Război Mondial, care se centrau pe evenimentele din Vechiul Regat şi pe victoriile militare din prima parte a campaniei din Transilvania și, mai ales, pe cele de la Oituz, Mărăști și Mărășești, din vara anului 1917, cea de faţă şi-a propus să redea o imagine panoramică a lumii româneşti în integralitatea și realitatea ei, deci şi a provinciilor istorice aflate sub administraţia austro-ungară şi rusească. Totodată, în expoziție sunt prezentate şi subiecte mai puțin abordate până acum, cum ar fi înfrângerile militare din toamna-iarna anului 1916, suferinţele populaţiei civile aflată în refugiu sau rămasă sub administraţia militară străină, destinul prizonierilor români căzuţi în captivitatea Puterilor Centrale, epidemiile, viaţa cotidiană din tranşee, arta de război etc.
30 August – 30 Iulie
Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?
Îţi spun despre idee începând cu gândul pe care mi l-a lăsat citirea descrierii evenimentului. Se vorbeşte despre perioada secolului XIX ca fiind una a cavalerismului, a gentelmenilor cu principii şi eleganţă. Nimeni nu poate şti dacă a fost sau nu aşa, ne bazăm impresiile doar pe cărţi şi ecranizări, ceea ce ar putea fi foarte greşit, însă suprapunerea cu perioada de glorie a duelului s-ar putea să nu fie deloc întâmplătoare. Serios, gândeşte-te dacă ai mai înjura pe cineva în trafic ştiind că e posibil să te provoace la un duel după care te-ar paşte moartea. Sau dacă ţi-ai mai lasă câinele să-şi facă nevoile în mijlocul drumului şi ai trata cu nesimţire observaţia unui trecător, ştiind că te-ar putea provoca la un alt duel care ar putea avea aceeaşi finalitate mortală. Cred că perspectiva unui posibil duel te-ar face mult mai atent la limitele libertăţii personale. Expoziţia de la Palatul Suţu prezintă în premieră povestea ultimului duel din România, care a avut loc în anul 1898 la București. Duel care s-a finalizat, din nefericire, cu moartea unuia dintre participanți, Emanoil Lahovary. Pe locul unde acesta a murit se află astăzi un monument ridicat în anul 1903 de soția victimei, Zoe Suțu, în Piața Națiunilor Unite. Probabil singurul monument de acest fel din Europa! Expoziția mai prezintă, tot în premieră, costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, precum și trusa de duel care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar și o alte corpuri delicte, care vin din zona subteranului social interbelic. Artefacte ale unor întâmplări, care avertizează și ne amintesc ce anume trebuie să vindecăm în viața orașului.
15 August – 2 Aprilie
Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi
Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi organizat în cadrul Muzeului „George Severeanu” vine în întâmpinarea dorinţei celor dornici de a admira exemplare reprezentative care fac parte din trei colecţii aparţinând Muzeului Municipiului Bucureşti: Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” donată municipalităţii de medicul radiolog George Severeanu, pasionat colecţionar de antichităţi şi primul director al Muzeului Municipiului Bucureşti care are o pondere importantă de exponate numismatice; Colecţia Numismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti este constituită din aproape 40.000 de monede, provenind în general din cercetările arheologice desfăşurate de-a lungul timpului și Colecţia denumită convenţional Paranumismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti, reuneşte aproximativ 20.000 obiecte structurate pe mai multe subcategorii precum medalii şi plachete, insigne, decoraţii, sigilii, hârtii de valoare a căror valoare istorică pentru perioada modernă este incontestabilă.