27 Februarie, începând cu ora 23 – 3 ani de Arthesium
Pe Arthesium abia i-am cunoscut acum două săptămâni, deşi iată ei serbează deja 3 ani. Însă niciodată nu e prea târziu pentru a decoperi frumosul şi bucuria. Sunt una dintre cele două trupe pe care le-am văzut la ÎnScenarii – Ziua Bonus, experienţă pe care am povestit-o cu mare drag aici. Aşa că, acum când am descoperit evenimentul lor de aniversare m-am grăbit să-l dau mai departe şi să-l pun în capul listei. Ne aşteaptă în Copper’s Pub (Hristo Botev 25) cu intrare gratuită şi cu multă distracţie. La mulţi ani Arthesium!
27 Februarie, între orele 10-19 – Targ de martisor @Ceainaria La un Ceai
Prietenii de La un Ceai (Cazzavillan 25) ne invită la un târg de mărţişor şi ne aşteaptă cu mărţişoare năstruşnice, turtă dulce homemade, dulceţuri, compoturi, pictură cu henna, ciocolată raw, accesorii voioase şi cât şi mai câte. Este primul târg de mărţişor dintr-o listă de câteva pe care le-am ales mai şi le-am inclus în recomandările pentru acest weekend. Nu-s nici multe, însă nici chiar puţine :).
Sursă și detalii27-28 Februarie, începând cu ora 20 – ShortsUP Musicology
Pentru că ritmul e esența lucrurilor vii, prima ediție ShortsUP din 2016 e dedicată sinergiei dintre muzică şi film. Sâmbătă și duminică, Sala Radio va găzdui, în două seri consecutive, evenimentul ShortsUP Musicology. Symphactory Orchestra, condusă de dirijorul Daniel Jinga, va crea, live, coloana sonoră a unei colecții de scurtmetraje românești timpurii, aduse pe ecran cu sprijinul Arhivei Naționale de Film. Biletele pot fi achiziționate în avans începând de la 30 de lei/ seară sau la fața locului, la prețul de 45 de lei/ seară. Abonamentele costă 55 lei în avans sau 60 lei la fața locului. Programul detaliat îl afli pe butonul cu sursa.
27-28 Februarie, între orele 10-19 – Bounty Fair, Mărțişorul romȃnesc!
La Casa Universitarilor are loc în weekend evenimentul de handmade şi design romȃnesc Bounty Fair. Suntem aşteptati cu o ediție specială: Mărțişorul romȃnesc! pentru a sărbători împreună venirea primăverii într-o atmosferă de poveste. Ce va fi pe acolo: târg cu mii de modele de mărțişoare unicat create manual de către cei peste 60 de artişti şi artizani români din toată țara; ateliere unde poți personaliza un mărțişor sau poți cere artistului să-ți customizeze pe loc unul; fotografii instant pentru ȋntreaga familie; ateliere de creație pentru cei mici cu tematici diverse, ȋn care să se distreze, dar totodată să-şi dezvolte creativitatea; nu va lipsi nici tombola cu premii pe loc si desigur zona de restaurant. Intrarea la eveniment costă 5 lei de persoană, iar copiii pȃnă ȋn 14 ani au acces gratuit.
26 Februarie, începând cu ora 21 – Bucharest Jazz Orchestra – 4 years anniversary
Dacă eşti amator de muzică bună, am o propunere care mie îmi sună foarte bine şi sper să-ţi sune şi ţie. Vineri suntem invitaţi la Jazz Book (Carol Davila 1) să-i aniversăm pe cei de la Bucharest Jazz Orchestra cu ocazia împlinirii a patru ani de existenţă. Accesul costă 30 ron. Rezervări la 0752.206.746.
18 Februarie – 29 Mai – Brâncuși. Forme în alb și negru – expoziție de fotografie
MNAR organizează expoziția de fotografie “Brâncuși. Forme în alb și negru” ca parte din Programul naţional 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brancuşi inițiat de Ministerul Culturii. Aceasta propune o selecţie de 40 de tiraje moderne după clișeele realizate de Brâncuşi la Paris: aspecte din atelier şi sculpturi aflate în diferite stadii de lucru. Pe lângă fotografii, în expoziţie se regăsesc şi două module interactive din atelierul Pasărea ascunsă-n piatră, găzduit în corpul Ştirbei al muzeului. Atelierul a fost conceput de specialiştii de la Centrul Georges Pompidou din Paris pentru a-i familiariza pe copii cu lucrările lui Brâncuşi. Cele două module aduse în expoziţie oferă acum unui public mai larg posibilitatea de a descoperi în mod ludic universul sculptorului. Atât fotografiile, cât şi modulele interactive au fost donate Muzeului Naţional de Artă al României de Muzeul Naţional de Artă Modernă – Centrul Georges Pompidou din Paris în 2006, respectiv 2007.
Sursă și detalii27 Februarie, începând cu ora 20 – SONOR V
Aici nu prea am multe de zis. Doar că pur şi simplu îmi place. Aşa că simplu vorbind sâmbătă seară la Arenele Romane, Subcarpaţi, Cred Că Sunt Extraterestru, Basska, Zekarjah. Biletele costă 45ron până pe 26 februarie, iar la intrare 55ron.
28 Februarie, începând cu ora 10.30 şi 12 – Drumuri de nisip, spectacol nonverbal insotit de muzica live
De bine ce ziceam acum vreo două săptămâni că mă ceartă dna. Conştiinţă pentru că nu recomand mai multe evenimente pentru copii mici, uite că universul îmi întinde o mână de ajutor şi îmi scoate în cale încă unul care sună foarte bine. Se întâmplă la Clubul Ţăranului Român duminică dimineaţă în două sesiuni. E scurt doar de 30 de minute, cât să nu se plictisească clienţii a căror vârstă recomandată este cuprinsă între 18 luni şi 5 ani şi este un spectacol non-verbal de teatru, însoţit de acompaniament musical live. Preţul biletului este de 20 ron, iar al doilea adult are intrare gratuită. Biletele se pot procura în ziua spectacolului de la intrarea în club fără rezervări prealabile.
27 Februarie, începând cu ora 11 – B WOW Bubble Show by Claudia Stroe
Am văzut-o pe Claudia Stroe la un show TV şi mi-a plăcut tare. M-am întrebat atunci cum o fi într-un spectacol live şi am rămas cu întrebarea până am uitat-o complet. Şi deodată… descopăr spectacolul acesta care are loc sâmbătă la Palatul Copiilor, lângă Parcul Tineretului. Descrierea evenimentului, pe care o găseşti pe butonul cu sursa, m-a făcut şi mai curios pentru că mi-a trezit perspectiva că e vorba despre o artă care are la baza ştiinţă şi că, mai mult ca orice altă manifestare artistică, experienţa privitorului este unică. Fiecare vede ce vrea, din locul în care se află şi, odată finalizat, acel moment devine irepetabil. Adică vorbim la propriu de fum şi bule să săpun :). Mai sunt câteva zeci de bilete care costă 40ron.
27 Februarie, între orele 11-19 – Târg de Primăvară: Mărţişoare, Flori şi alte delicatese
Târgul de la Fundaţia Calea Victoriei (Popa Soare nr. 40) intră direct în competiţia foarte strânsă din acest weekend pentru atenţia noastră. Este unul din cele câteva care se anunţă cu potenţial, aşa că îl am în vedere. Ne promit aranjamente florale, bijuterii delicate, poşete vintage, deserturi fine, mărţişoare din porţelan sau argint, cosmetice naturale. Pe lângă toate acestea există şi o ofertă specială pentru evenimentele organizate de fundaţie în luna martie şi ocazia de a ne întâlni cu cei de la revista DOR. Îi remarc pe ei în mod special pentru că de vreo 3 zile am intrat într-o perioadă de recuperare a paginilor necitite din numerele de anul trecut şi îi simt foarte aproape de sufletul meu. Intrarea este gratuită.
27 Februarie, între orele 11.30-12.30 – POVESTEA SUNETULUI – Călătorie fantastică în lumea muzicii
Mă bucur că am descoperit evenimentul acesta acum câteva săptămâni, dar şi mai mult mă bucur că el continuă. În felul ăsta avem şanse mari să ajungem şi noi cu băieţii acolo, pentru că sună foarte bine. Este vorba despre un spectacol pentru copii peste 5 ani organizat la Copper’s Pub (Hristo Botev 25), menit să îi ajute să înțeleagă și să își formeze gustul pentru muzica clasică, jazz, world music. Prezentat ca o poveste cu personaje, pentru a fi pe înțelesul celor mici, spectacolul se desfășoară pe parcursul a mai multe episoade prezentând pe rând diferite instrumente și stiluri muzicale, piesele unor compozitori recunoscuți. Acum este episodul decicat contrabasului, bateriei şi saxofonului. Experiența sonoră este povestită și explicată copiilor într-o formă accesibilă și interactivă, prin jocuri și demonstrații concrete. Copii vor înțelege ce înseamnă sunetul și cum se produce el, vor avea ocazia să încerce diferite intrumente și să experimenteze sub îndrumarea artiștilor IMO (Imagination Orchestra). Preturile biletelor sunt următoarele:
- Copii 20 ron
- Adulti 30 ron
- Family pack 70 ron (2 adulti + 1 copil)
- Family pack 90 ron (2 adulti + 2 copii)
- Group pack (min. 10 copii) insotitorul are intrare gratuita
3 Februarie – 3 Aprilie – O incursiune în istoriile cartierului Berceni
Din când în când descopăr evenimente organizate de comunităţi ale Bucureştiului, în fapt de nucleele principale ale societăţii. Înainte de a fi un oraş suntem în primul rând comunităţi locale, pornind de la vecinii din imediata apropiere şi continuând cu cei “din cartier”. Există tot mai multe astfel de comunităţi, cea din Lacul Tei, cea din Cotroceni şi iată că acum e vremea să o cunoaştem pe cea din Berceni. Avem ocazia să o facem într-unul din cele mai recent renovate spaţii culturale ale Bucureştiului, Casa Filipescu-Cesianu. Aşadar invitaţia de a participa la această expoziţie organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti vine la pachet cu două potenţiale descoperiri, o comunitate şi un loc. Urmărind morfologia constituirii unui cartier şi evoluţia sa urbanistică de la comună suburbană cu peisaj rustic la apariţia complexurilor de locuinţe în diferitele perioade ale secolului XX, expoziţia valorifică dinamic memoria locului prin poveşti, fotografii şi documente cartografice care redau câteva repere în transformarea zonei de sud a oraşului (denumită astăzi cartierul Berceni).
27-28 Februarie, între orele 8-20 – Dichisar – De primavară!
Unul dintre târgurile dichisite din acest weekend este Dichisair de la Impact Hub (str. Halelor nr.5). Vreo 60 de creatori ne aşteaptă cu mărţişoare în cea mai mare parte. Alături de ei avem cafea şi brunch de la dragii mei Cofetale, dulciuri, bere artizanală, tatuaje, coafuri, masaj de relaxare, plus nu mai ştiu câte alte suprize. Merită aruncată o privire, mai ales ca intrarea este gratuită.
27-28 Februarie, începând cu orele 9.45 şi 15 – Tunelul feroviar Lujerului şi Pe dealurile Bucureştilor
Andrei Ionel a trecut la o abordare intensivă. E prima dată când descopăr patru evenimente organizate de el într-un singur weekend. Dacă citeşti pentru prima dată Ideile pentru Weekend, în primul rând abonează-te la newsletter-ul săptămânal 🙂 şi apoi află că Andrei este un pasionat de geografie ale cărui tururi ghidate prin Bucureşti le urmăresc de câteva luni. Este creatorul blogului Arhiva de Geografie, care însă nu mai are în prezent conţinut deoarece acesta a fost transferat către un proiect mai elaborat, o carte cu acelaşi nume. Pentru susţinerea acestui proiect organizează şi aceste excursii ghidate prin Bucureşti, iar unele dintre ele sunt super interesante. În ambele zile dimineaţă la 9.45 ne aşteaptă la staţia de metrou Politehnica, afară, ieşirea de la intersecţia Bd. Iuliu Maniu cu Bd. Vasile Milea (vizavi de căminul Leu A) pentru a conduce prin Tunelul Feroviar abandonat Lujerului. Echipament obligatoriu: bocanci înalţi cu talpă rigidă, în stare bună, fără rupturi. Apoi la ora 15 ne aşteaptă la staţia de metrou Tineretului, afară (unica ieşire) pentru a ne conduce pe in zona parcului Carol pe un traseu de 6 km care se termină la staţia de metrou Eroii Revoluţiei la ora 18.00. Evenimentele sunt gratuite, dar aşa cum îţi spuneam Andrei se află într-o campanie de strângere de fonduri pentru finanţarea proiectului său, prin urmare orice contribuţie este binevenită.
13 Februarie – 6 Martie, începând cu ora 10 – Micii meșteri mari
A trecut ceva timp de când nu am mai avut un motiv să mergem la Muzeul Satului. Probabil nu e o coincidenţă vremea din ce în ce mai potrivită pentru plimbări în aer liber şi startul atelierelor de creativitate dedicate copiilor. Aceştia sunt invitaţi să confecţioneze, mărţişoare și felicitări, destinate sărbătorii Mărţişorului și Zilei Femeii. Sunt invitaţi să participe copii cu vârsta între 5 şi 14 ani. Înscrierile se fac începând cu data de 2 februarie 2016, de luni până joi, între orele 10.00 – 15.00 la telefon 021/317 91 10/int. 195, şi prin email: muzeulnationalal_satului@yahoo.com. Atelierele se vor desfăşura în weekend în clădirea Arhondaric din Şos. Kiseleff nr. 28, începând cu orele 10.00. Taxa de participare pentru fiecare atelier este de 15 ron / copil. Numărul maxim de copii înscrişi este de 15 la fiecare atelier.
27 Februarie, începând cu ora 19 – Prezentări de astronomie
Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu îl găzduieşte pe Adrian Şonka. Ţi-am povestit despre el odată cu Observatorul Astronomic pe care l-am descoperit cu ocazia unei prezentări de astronomie. Acum, din fericire, Observatorul este închis pentru renovările de care avea atât de mare nevoie. Partea mai puţin bună este că întâlnirile de sâmbătă seară cu Adrian Şonka nu mai aveau unde să se ţină. Însă universul (dacă nu el atunci cine!?) m-a făcut să-l redescopăr printre evenimentele organizate la Palatul Şuţu. Şi te invit, cu foarte mare bucurie şi încredere să mergi să descoperi astronomia în cel mai distractiv şi relaxat mod cu putinţă. Cred din toată inima că un subiect atât de complicat şi serios ca o călătorie prin univers are nevoie de o provizie sănătoasă de voie bună. Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se va folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale. Prezentarea este o proiecție pe întuneric, însoțită de explicații live. Participanții vor vedea cum arată cerul văzut cu ochiul liber și prin telescop, dar și o colecție de obiecte observate până în prezent de astronomi.. Preţul unui bilet este 5 lei.
26 Februarie – 1 Martie, între orele 10-18 – Târgul Mărțișorului 2016
Sigur ca nu putea lipsi târgul mărțișorului de la MŢR care durează nici mai mult, nici mai puţin de 5 zile. În peisajul târgurilor bucureştene, acesta valorifică obiectul handmade, încurajează creativitatea artistică, inovația şi meşteşugul capabil să fie reînnoit cu noi particularități care să comunice prin expresivitate, imaginație, simț al umorului semnificațiile mai vechi sau mai noi ale mărțișorului. Participanții invitați — studenți, artiști, designeri, arhitecți, meșteșugari — folosesc ca sursă de inspirație lumea și mitologia țărănească ori imaginează noi forme ale creativității urbane: de la obiectul manufacturat și reciclat care folosește materiile naturale devenite clasice la amprenta unui design contemporan, banda desenată sau personaje și semne din mitologia urbană, imaginate pe o multitudine de materii neconvenționale. Intrarea este liberă.
22 Februarie – 8 Martie, între orele 9-17 – De Mărţişor. Târg cu tâlc…
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează şi el un târg de Mărţişor sub egida proiectului cultural Anotimpuri la Muzeul Satului. Vizitatorii sunt poftiți să aleagă pentru cei dragi mărţişoare, atît tradiţionale, creaţie a meşterilor populari, cât şi mărțișoare realizate cu multă imaginaţie de artişti plastici. Tradiţia vorbeşte despre mărţişorul confecţionat, în satele de odinioară, dintr-un şnur bicolor simbolizând înfruntarea dintre anotimpul friguros şi cel călduros, oferit şi purtat ca atare la 1 Martie sau despre mărţişorul de care se agăţa o monedă de aur sau argint pe care părinţii îl dăruiau copiilor, fete şi băieţi. El se purta la început legat la mână, iar mai târziu în piept sau la gât. Se credea că cei ce-l purtau erau, astfel, feriţi de boli şi de deochi, erau sănătoşi, bogaţi şi norocoşi.
26 Februarie – 6 Martie – Târgul de Mărţişor
Ar fi fost culmea să lipsească din toată invazia asta de târguri de mărţişor tocmai Muzeul de Geologie. Culmea în sensul în care chiar mi-ar fi părut rău, pentru că ştii părerea că mea că dacă vrei să cumperi pietre (semi)preţioase ar fi bine să mergi la domn’ profesor, direct la sursă. Aşa că pentru amatori poate fi o destinaţie interesantă în această perioadă.
12 Ianuarie – 20 Martie – Salonul International de Arta Fotografica
La Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne invită la cea de a 20-a ediţie a Salonului Internaţional de Artă Fotografică a României. Salonul reuneşte operele celor mai importanţi fotografi din lume. Expoziţia este o sinteză a competiţiei la care au participat 1960 de fotografii a 240 de fotografi din 39 de ţări. Dintre acestea 400 de fotografii au fost acceptate şi 38 premiate. Doar acestea din urmă vor fi expuse. Deci cele mai bune din cele mai bune.
12-28 Februarie – Expoziție de primăvară V
La MŢR în Sala Foaier sunt invitate trei generații din pictura, sculptura și grafica bucureștene în cadrul celei de a cincea ediție a Expoziției de primăvară. Expun pictură, sculptură și grafică: Vasile Soponariu, Dan Munteanu, Doru Drăgușin, Ion Ladea, Giani Amarandei, Crestincov Cristian, Cela Neamțu, Gheorghe Gogescu, Gheorghe Dănilă, Claudia Todor, Cristian Pentelescu, Ana Zoe Pop, Adalgiza Harabagiu, Traian Lupu, Felix Lupu, Mircea Deaca, Mircea Muntenescu, Alexandu Antioh – Manu Sibiceanu, Viorel Grimalschi, Eugen Ilina, Dumitru Constantina, Virgil Scripcariu, Vasile Celmare, Mihai Rusen, Cătălin Bădărău, Anne Orbán, Patricia Popescu și Claudiu Filimon. Expoziția va putea fi vizitată de marți până duminică, între orele 10 și 18. Intrarea este liberă.
27 Februarie, începând cu ora 10.15 – Ciobănașul și oile sale
Muzeul „Grigore Antipa” vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele sunt un mod distractiv de a petrece timpul liber, fiind în același timp și o modalitate de a dezvolta creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al copiilor. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 160 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31. Înscrierile prin e-mail au prioritate.
26 Februarie între orele 15-16.15 – Atelier de Mărțișor
27 Februarie între orele 13.30-14.45 – Atelier de Mărțișor
Parte din acelaşi Art Antipa de care îţi spuneam mai sus sunt încă două ateliere speciale dedicate Mărţişorului. Au loc tot la Muzeul „Grigore Antipa”, iar costul unui atelier este de 50 ron/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31. Înscrierile prin e-mail au prioritate.
28 Februarie, începând cu ora 10.15 – Pregătiri de mărțișor
Muzeul „Grigore Antipa” ne așteaptă duminica să-i aducem pe cei mici la Atelierele de creație cu imaginație Holy Molly. Chiar dacă pleci la drum cu materiale puține, dar cu sclipici din abundență… cu Holy Molly poți face orice îți propui. Tot ce-ți trebuie e puțin entuziasm și un dram de încredere. Din aţe, lipici, sclipici, nisip și hârtie, precum şi cu ajutorul crenguţelor şi al frunzelor culese de prin grădini şi parcuri, vom inventa cele mai năstrușnice creaţii care ne vor împodobi camerele şi zilele. Atelierele se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 9 ani. Înscrierea copiilor se face prin e-mail: info@antipa.ro, nejucam@holymolly.ro, sau la telefon 021.305.60.31, în limita a 15 locuri/grupă. Taxa de participare este de 50 lei/participant/ședință.
22 Decembrie – 1 Mai – Cu Sânge Rece
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să vizităm expoziţia temporară de reptile vii „Cu sânge rece”, deschisă în perioada 22 decembrie 2015 – 1 mai 2016. In perioada 22-31 Decembrie accesul este gratuit. Taipanul australian, cobra egipteană, vipera uriaşa africană, anaconda, şarpele cu clopoţei, cobra scuipătoare sau şarpele regal, sunt doar câteva dintre speciile care pot fi admirate în această expoziţie la Muzeul „Antipa”. Expoziţia „Cu sânge rece” oferă o fascinantă incursiune în lumea acestor misterioase vieţuitoare şi pune la dispoziţia vizitatorilor informaţii despre obiceiurile lor, despre cum se adaptează ele la mediul înconjurător, precum şi despre rolul pe care-l joacă în ecosistem. Programul de vizitare este de marţi până vineri între orele 10 – 18 (ultimul vizitator intră la ora 17) iar sâmbăta şi duminica între 10 – 19 (ultimul vizitator intră la ora 18). Preţurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar şi 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.
12 August 2015 – 29 mai 2016 – Falsuri Monetare
Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine.
Sursă și detalii