Parcul Tineretului – Lumea Copiilor

mai 24, 2014 în VERZI de Alex

Azi am recitit una din legile lui Murphy, desi i-as spune mai degraba observatie nu lege, care zice asa: „Ca parinti, petrecem primii doi ani din viata copiilor invatandu-i sa mearga si sa vorbeasca. Restul de 16, ne chinuim sa ii invatam sa stea jos si sa taca.”

Mi-am amintit de ea datorita unei serii de experiente pe care le-am avut la finalul saptamanii trecute. Ieri am fost la un eveniment la Palatul Copiilor la care mai multe companii, implicate intr-una din cele mai profitabile industrii, cea a educatiei copiilor, isi prezentau oferta de servicii. Ca peste tot, unele propuneri au fost mai interesante, altele mai putin. Insa pentru mine a fost valoroasa ocazia de a pune din nou acest subiect pe masa preocuparilor mele imediate.

Si pentru ca universul lucreaza, tot ieri, baiatul meu cel mare a fost invitat de o alta companie similara, ale carei cursuri le urmeaza de ceva vreme, sa-i ajute intr-un brainstorming pentru cautarea de noi idei pentru urmatoarele programe pe care vor sa le dezvolte. In aceeasi linie de evenimente, azi am dat peste filmuletul de mai jos care ce sa vezi tot despre educatie vorbeste.

O fi un semn?

Nuuuuu! Sunt mai multe!

Si cum astfel de semne nu pot fi ignorate, mi-am dat seama ca privita din perspectiva educatiei vizita noastra de ieri din Parcul Tineretului, zona din spatele Palatului Copiilor numita conform frontispiciului Lumea Copiilor, are o valoare semnificativ mai mare decat o iesire in parc.

Partea aceasta a parcului este si ea reamenajata in ultimii ani si se intinde pe o suprafata mare. Nu degeaba face parte din cel mai mare parc din Bucuresti. Imi place mult pentru ca este cu adevarat o Lume construita pentru copii, o colectie de experiente pentru cei mici. In fapt nu este doar despre si pentru cei mici, dar asa am ales eu sa privesc parcul de data aceasta.

Clasicele locuri de joaca sunt intr-un numar destul de redus. Asta face ca cei mici sa-si doreasca sa mearga mai departe intr-o expeditie numai buna pentru descoperirea altor surprize. Tot la capitolul clasice trebuie sa punctez si faptul ca aparatele de fitness in aer liber, care au devenit deja o obisnuinta in cam toate parcurile, sunt organizate aici putin diferit. Fiecare aparat are propria gradina aflandu-se la o distanta suficienta de celelalte din jur. Asa ca miscarea de pe aparate este completata de plimbarea dintre ele si de o perspectiva diferita in cazul fiecaruia. Deci, deloc monoton.

Centrul parcului, pe care il vei gasi usor deoarece toate aleile principale duc catre el, gazduieste un lac cu o insula in mijloc. Iar pe lac, printre fantani arteziene, se afla mai multe lebede foarte prietenoase. Lacul este inconjurat de o pista pentru biciclete, rolleri si altele din gen, la marginea careia ieri era o scena pe care au loc diverse spectacole. Trecand de lac in directia Rotii, vei gasi si o pista de karting, fara pretentii, insa suficienta pentru a „face ziua” unui pusti de 9 ani.

In jurul pistei se afla cateva terenuri de tenis, baschet, volei si unele multifunctionale. Pentru ca veni vorba, trebuie sa precizez ca zona aceasta a parcului este una dintre cele mai „sportive” din Bucuresti pentru ca o alta suprafata generoasa cu terenuri se afla spre iesirea catre Calea Vacaresti. Cu exceptia zilelor foarte aglomerate, ai sanse bune sa gasesti mereu un loc liber in care sa te poti juca. In plus, prin parc, in special pe langa locurile de joaca, se afla si mese de ping-pong in stare mai buna… sau mai proasta.

Daca alegi sa te intorci prin partea de est a parcului vei descoperi Pista de Automodelism in fata careia se afla o mica arteziana inconjurata de animale-scaune, un decor grozav pentru a pune in scena cateva jocuri de pitici. Iar apoi, vei ajunge la locomotiva cu aburi, veche de peste 60 de ani si salvata dintr-un depou din Tecuci. Locomotiva asta batrana a primit in dar de pensionare o „bunicie” de invidiat in Lumea Copiilor. Ce bunic(a) nu si-ar dori sa-si petreaca tot timpul cu copii carora sa le inspire vise, jocuri, aventuri si multa, multa curiozitate.

Aduna-ti fortele si hai pana la capat, adica pana la Bulevardul Tineretului pentru ca acolo se afla, alaturi de un foarte generos loc de joaca pentru cei mici, un planor. Un proiect al celor de la Aeroclubul Romaniei dornici sa promoveze aviatia si planorismul. Este un model Blanik L13 fabricat in Cehoslovacia, cel mai folosit planor din lume si primul planor metalic aparut in tara noastra.

Din proprie experienta iti spun ca la acest final de plimbare tu vei aprecia odihna pe o banca, in timp ce copiii isi vor cheltui ultimele resurse de energie topaind din jucarie in jucarie. Dar dincolo de joaca cred ca oricare dintre cei mici, intrebat la final ce i-a placut cel mai mult, va alege cu greu una dintre experientele pe care le-a avut in parc. Si oricare dintre ele ar fi, va reprezenta un punct de plecare in dezvoltarea curiozitatii pentru a afla si mai mult despre acel subiect. In felul acesta ii vei pune cu bucurie internetul in fata pentru a cauta informatii fie despre planor si aviatie, fie despre locomotiva si trenuri, fie despre lebede si broscute, fie despre karturi si masini, fie despre tenis sau baschet.

Orice ar fi, copilul tau invata!

Alex Arama, aprilie 2014

Fullscreen capture 28-Apr-14 103016 PM

Ți-a plăcut? Spune și altora: