13-19 Martie
One World Romania
A început cea de-a zecea ediție a festivalului internațional de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania. Ca de fiecare dată, vom avea parte de o serie de filme alese cu grijă, evenimente și dezbateri cu regizori și protagoniști ai filmelor. Tema acestei ediții este frica și diferitele manifestări ale sale în societate. Vom putea vedea peste 50 de filme documentare în cinematografele Elvire Popesco, Eforie și Union.
18 Martie / 14-17
Ziua Portilor Deschise la Brutaria MamaPan
Evenimentul similar, desfăşurat la final de ianuarie, a avut un super succes. Am văzut cu ochii mei la locul faptei şi am primit multe reacţii bucuroase şi curioase de la cititorii Ideilor pentru Weekend. Prin urmare nu e nici o surpriză că povestea are şi o continuare. Îţi amintesc că brutăria Mama Pan (Strada Drumeţului nr. 2A) este un proiect de economie socială. Persoanele care lucrează aici sunt mame singure sau care au mai mult de trei copii în întreţinere şi se află în situaţii dificile de viaţă. Bunătăţile care ies din mâinilor lor ne aşteaptă pentru a fi degustate alături de poveşti despre un proiect foarte frumos. Intrarea este gratuită.
18 Martie / 11:30
Campionatul poveștilor cu Gregor Pământeanul
Librăria Humanitas de la Cişmigiu şi Editura Nemi – Cărți pentru copii ne invită sâmbătă la Campionatul poveştilor cu un erou neobişnuit, Gregor Pământeanul de Suzanne Collins. Adică un puști din New York care, absolut întâmplător, descoperă o trecere către o nouă lume fascinantă ce-și duce existența dedesubtul metropolei cu personaje surprinzătoare, fiecare cu propria personalitate complexă, fie că sunt oameni, gândaci, lilieci, păianjeni sau șobolani. Participanţii, cu vârsta minimă recomandată de 8, ani vor citi, vor povesti, vor imagina şi desena lumea de Subpământ si vor descoperi un joc nou: „Unul mai sus, unul mai jos“. Cei mai activi copii vor primi pachete cu cărţi Nemi. Intrarea este gratuită. Înscrieri pe adresa de email: ana.androne@nemira.ro.
18 Martie / 11:30
Copilul care l-a luat pe NU in brate
Sâmbătă suntem din nou invitaţi la Cărtureşti Carusel la spectacolul interactiv “Copilul care l-a luat pe NU în braţe”, după cartea pentru copii cu acelaşi nume oferită de Mame de Poveste (Alexandra Pintea Varnava si Vera Grama). “Șirețel Siretsubțire e un copilaș care locuiește cu părinții lui pe strada Bocancilor, într-o gheată veche dar îngrijită. Are aproape 3 ani, merge la grădiniță, ca toți copiii din orășelul Pantofilor și e, ceea ce părinților le place să spună tuturor, un copil cuminte.” Într-una din zile, personajul principal l-a cunoscut pe NU, mic cât un ghem de aţă neagră, ţepos dar pufos. Ce a urmat dupa aceea? Cum a decurs relaţia lor? Ce au spus părinţii lui Şireţel? Copii cu vârste între 2 şi 8 ani or afla în specatcolul de 40 minute, ale cărui bilete costă 20 lei pentru copii şi 10 lei pentru parinţi. Rezervări la 0733081464 sau la rezervari@juximagic.ro.
18-19 Martie
“Cenușăreasa“, “Miau“ şi “Ivan Turbincă” la OCC
În weekend Opera Comică pentru Copii ne aşteaptă cu un program foarte generos:
“Cenușăreasa” se joacă în Sala Mare sâmbătă de la 11.00 şi de la 17.00 şi duminică de la 11.00. Este potrivită pentru copii cu vârste de la 3 ani. Povestea nemuritoare a Cenușăresei este cunoscută în toată lumea, iar de această dată este spusă în pași de dans. Un spectacol adaptat copiilor, dar care păstrează rigorile unui balet clasic, cu variații și duete, pentru ca publicul să descopere caracteristicile unui mare spectacol de balet, pe înțelesul tuturor. Preţul biletelor este între 15 şi 25 de lei.
“Miau”, care se joacă sâmbătă şi duminică de la 10.00 în Salonul Mozart, este potrivit pentru copii cu vârste de la 7 ani. Este vorba despre un spectacol de operă dedicat… pisicilor. Preţul unui bilet este de 15 lei, preţ în care intră şi un al doilea bilet gratuit, conform ofertei valabile pentru spectacolele care au loc în Salonul Mozart al OCC.
“Ivan Turbincă” este un spectacol organizat sâmbătă de la 11.00 şi duminică de la 10.00 şi 12.30 în Sala UnderGrant, potrivit pentru copii cu vârste de la 3 ani. Este un teatru din trilogia prin care Opera Comică pentru Copii celebrează 180 de ani de la nașterea marelui povestitor Ion Creangă. Biletele costă 15 lei.
18-19 Martie / 11.00
Atelierele Cunoaşterii
În weekenduri Orăşelul Cunoaşterii îi aşteaptă pe cei mici cu ateliere numai bune de descoperit şi înţeles mai bine lumea. Atelierele durează 1 oră şi se adresează copiilor cu vârstă de minim 4 ani. Participarea se face prin înscriere telefonică la 0723 390 449 sau prin email la contact@oraselulcunoasterii.ro. Costul unui bilet este 30 ron. Tema atelierului de sâmbătă sunt seminţele şi viaţa plantelor, iar tema pentru duminică este faţa nevăzută a lunii.
7 Martie – 2 Aprilie
Food Truck Festival Spring Edition
După succesul primelor două ediţii, caravana Food Truck revine cu cele mai apreciate şi savuroase propuneri de street food în parcarea Promenada Mall (intrarea dinspre Barbu Văcărescu, cât şi cea dinspre Calea Floreasca). Acestea vor fi invadate de cele mai aromate miresme şi gusturi, fiind a treia oprire a evenimentului care a bucurat mii de oameni anul trecut. Unsprezece food truck-uri şi van-uri cu unele dintre cele mai apreciate şi delicioase propuneri de street food vor staţiona timp de 4 săptămâni, de marţi până duminică între 11:00-20:00 (lunea fiind închis). Vom găsi acolo pizza, burgeri, frigărui, quesadilla, hot dogs, paella, tortilla, clătite dulci sau sărate, waffles şi cafea, sandwichuri calde apetisante şi multe alte bunătăţi.
19-21 Martie
Expoziție Olfactivă – Universul Parfumurilor
21 Martie a fost declarată Fragrance Day, motiv pentru care în perioada 19-21 Martie este organizată la Cărturești Ceainăria Verona o expoziție olfactivă. Scopul este de a aduce în fața iubitorilor de frumos povești și emoții parfumate, dar și materiale vizuale, înregistrari video și interviuri cu ajutorul cărora oamenii să descopere și să înțeleagă acest fascinant univers. Participarea în această călătorie senzorială inseamna practic o expoziţie organizată duminică între 12:00 şi 20:00 care îşi propune să incite toate cele 5 simţuri: auzul, văzul, simţul tactil, dar mai ales pe cel gustativ şi olfactiv şi două seminarii care au loc luni şi marţi de la 18.30 în acelaşi loc. Intrarea la expoziţie este liberă, însă participarea la seminar costă 100 de lei şi necesită o rezervare pe e-mail: artizanii.olfactivi@gmail.
19 Martie / 10:00
Ateliere de teatru de umbre
Muzeul Satului organizează, în perioada februarie – mai 2017, o serie de ateliere interactive pentru copii – povești altfel spuse – Teatru de umbre. Copiii participă la un ghidaj tematic şi apoi la desfăşurarea unor poveşti inspirate din patrimoniul muzeului, dar şi din vieţile sfinţilor din calendarul creştin ortodox, folosind jocul de umbre şi lumini, precum şi un scenariu adaptat de specialiştii muzeului categoriilor de vârstă 6 – 12 ani. Atelierul constă în șase module, ce vor avea loc în următoarele date:
- În luna lui Mărțișor (19 martie)
- Floriile (9 aprilie)
- Troiţa (7 mai)
- Sf. Împărați Constantin și Elena (21 mai)
- Moara (28 mai)
Folosind teatrul ca metodă de educaţie, la sfârşitul atelierului, copii vor fi capabili să îşi canalizeze atenţia asupra poveştii, să îşi stăpânească emoţiile, să folosească diferite intonaţii specifice personajelor şi să respecte rolul fiecăruia din echipă. Durata unui atelier este de două ore, iar taxa de participare la fiecare atelier este de 10 lei.
18 Martie / 11:00
Despre copilărie
Muzeul Municipiului București invită copiii cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani la o serie de activități desfășurate în luna martie la Casa Filipescu-Cesianu (expoziția „Muzeul vârstelor”) și, în luna aprilie, la Palatul Suțu. Pornind de la propriile experiențe, de la familiile care au locuit în cele două clădiri și de la obiectele expuse, participanții se vor familiariza cu viața copiilor din București de-a lungul timpului. Mai mult decât atât, participanții vor discuta despre personajele unei povești, contribuind astfel la conceperea și realizarea unui volum pentru copii. Astfel, în cadrul aplicației practice, fiecare participant va avea ocazia să ofere sugestii referitoare la conținutul volumului și va ilustra un moment din această poveste a copilăriei. Activitatea de sâmbătă se adresează copiilor cu vârste de 6-8 ani. Participarea copiilor se face pe bază de înscriere la adresa de email angelica@muzeulbucurestiului.ro sau la telefon 0786.410.040. Taxă de participare, care include materialele folosite şi accesul în muzeu este 10 lei/copil. Adulţii care doresc să participe achiziţionează biletul de intrare în muzeu in valoare de 5 lei.
18 Martie / 19:00
Cerul extraterestru
La Palatul Suţu ne aşteaptă Adrian Şonka de la Observatorul Astronomic. Ne inivtă să privim bolta înstelată ce atrage atenția oricărui om. De pe Pământ se văd mii de stele, toate grupate în constelații. Luna, Soarele, planetele, toate sunt obiecte vizibile de pe Terra. Dar oare cum arată cerul văzut de pe alte planete? Explicaţiile sunt sarea şi piperul acestei prezentări fascinante şi vesele care îţi garantează o seară de sâmbătă relaxantă şi educativă. Prezentarea durează aproximativ 50 de minute costul unui bilet de intrare este 5 lei.
18 Martie / 16:30
Teatru de păpuși: Frumoasa din Pădurea Adormită
Suntem așteptați într-un cadru de poveste, adică în mansarda Cărturești din Str. Pictor Arthur Verona, cu o interpretare specială cu păpuși mânuite de Victor Bucur și Daniel Burcea. Înscrieri la 0732.003.051 sau la adresa de mail: inscrieri@carturesti.net. Taxă de participare: 20 de lei pentru copii, 10 lei pentru părinți. Dacă ai chef şi timp poţi trage o fugă până la calcanul vesel să vezi ce decor mai are acum.
19 Martie / 19:00
Întâlnire cu Shakespeare
Duminică Muzeul Municipiului Bucureşti ne invită la Casa Filipescu-Cesianu pentru a ne bucura de piesa „Întâlnire cu Shakespeare” care este o colecție de scene reprezentative pentru operele lui William Shakespeare, culegând personaje și întâmplări din lucrări consacrate precum „Romeo și Julieta”, „Visul unei nopți de vară”, „Îmblânzirea scorpiei”, „Hamlet”, „A douăsprezecea noapte”, „Nevestele vesele din Windsor”, și „Cum vă place”. Pasiunea, Melancolia, Umorul și Iubirea sunt dimensiuni explorate de actorii implicați în interpretarea scenelor. Aceștia își propun să se „joace” cu ajutorul scenariului bogat oferit de scenele alese pentru această călătorie – însoțite de acordurile cristaline ale corzilor de chitară însuflețite de Adrian Andrei – scene ale căror protagoniști sunt șapte tineri actori în devenire, acționând și reacționând la spiritualitatea, forța și umorul pe care marele William Shakespeare le-a semănat în lucrările sale. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la muzeul care găzduieşte spectacolul, în termen de 30 de zile.
18 Martie / 10:30
Atelier l’heure du conte
Două lucuri mi-au atras atenţia la evenimentul acesta. Locul şi tema. Locul este mediateca Institutului Francez, loc absolut grozav de experimentat pentru copii, chiar şi la vârste între 3 şi 6 ani, aşa cum recomandă organizatorii. Atelierul, numit generic Vremea poveştilor, are în această sâmbătă tema «Cu toţii facem zgomot ?!». Taxa de participare este de 35 lei, în limita a 10 locuri disponibile. Pentru mai multe informaţii şi înscrieri telefon, la 0374 125 235 şi prin mail, la ateliers@institutfrancais.ro
19 Martie / 9:45
Flori și leurdă la Căldărușani
Promenade Ilfovene este un proiect super activ destinat pasionaţilor de plimbări. Participarea este gratuită iar scopul este explorarea unor zone “sălbatice” din jurul capitalei. Şi se pare că “sălbatice” nu e deloc mult spus, fotografiile aduse din expediţii fiind uimitoare. Plimbarea de duminică va fi prin pădurea și de-a lungul lacului Căldărușani, plimbare, explorare, flori de pădure și foarte probabil recoltă de leurdă. Traseul este de 7 km. Locul de întânire este staţia de maxi taxi de lângă Cora Pantelimon.
18 Martie / 19:00
Nocturne la Muzeul Theodor Aman
Suntem invitați la Muzeul Theodor Aman la un spectacol ce îmbină poezia și muzica, cu actrița Irina Movilă (Teatrul Național București), soprana Mihaela Andrei (Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti) și chitaristul și compozitorul Adrian Andrei (Școala Gimnazialăde Arte Nr. 3). Vom audia compoziții inedite, semnate de Adrian Andrei, pe versuri de Mihai Eminescu, create special pentru acest program. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea Muzeului Theodor Aman, în termen de 30 de zile.
1 Februarie – 18 iunie
Venin – frumuseți de neatins
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să explorăm o nouă expoziție temporară inedită cu exponate vii, dar și cu piese de o valoare inestimabilă din colecțiile muzeului. Expoziția ne propune să descoperim lumea fascinantă a câtorva specii veninoase din lumea animală, unele dintre acestea regăsindu-se în clasamentul celor mai veninoase animale din lume. Vom fi provoacați să lăsăm prejudecățile și teama față de animalele veninoase la poarta muzeului și să descoperim frumusețea unică a exponatelor. Multe dintre aceste specii de animale provin din locuri extrem de îndepărtate și greu accesibile omului și cu siguranță aproape nimeni nu și-ar dori o întâlnire față în față cu acestea în mediul lor natural. Preţurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar şi 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.
18 Martie / 10:00, 10:20, 11:30
Ateliere de creativitate la MŢR
Au revenit ateliere de creativitate la Muzeul Ţăranului Român. Acestea au loc pe parcursul întregii săptămâni, iar pe butonul cu sursa poţi afla detalii despre toate zilele. Eu aici, însă, voi prezenta doar opţiunile pentru ziua de sâmbătă. Costul participării la fiecare atelier este de 15 lei.
- Pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu – orele 10.20-11.20; informații și înscrieri la telefon: 0726.237.376.
- Atelier de modelaj în argilă și ceară cu Ovidiu Simionescu – orele 11.30 – 13.00; informații și înscrieri la telefon: 0737 346 872
- Atelier de ţesături, croitorie şi cusături cu Lidia Stareş – orele 10.00-16.00; informații și înscrieri la telefon: 0722.798.284;
17 Martie / 19:00
French Swing – Jazz & Tango
Ce zici de un proiect muzical care s-a născut din dragoste pentru muzica franceză şi cea românească totodată, dar şi din dorinţa de a recrea atmosfera şi parfumul Bucureştiului de altădată, când în grădinile de vară, în anumite cafenele şi restaurante, în teatre şi în alte instituţii de cultură se juca şi se cânta şi în limba franceză? Aste se întâmplă vineri seară la Puro&Bio (Câmpineanu 20), un spectacol care cuprinde un repertoriu de chansonete, swing-jazz şi tangouri interbelice, precum: Sous le ciel de Paris, La Bohème, Domino, Padam-Padam, Champs-Elysées, Et si tu n’existais pas, Mademoiselle de Paris, etc, piese care au fost interpretate de nume celebre ale scenei, precum Edith Piaf, Yves Montand, Charles Aznavour, Juliette Greco, Jacques Brel, Cristian Vasile, Jean Moscopol, etc. Biletele costă 30 lei şi includ o trataţie din partea casei. Rezervările se fac cu mesaj privat pe FB Puro&Bio sau la telefon 0745 012 849.
14 Ianuarie – 25 Martie / 10:15, 11:45
ART ANTIPA
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să-i aducem pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele oferă copiilor o modalitate distractivă de a învăța noțiuni din lumea zoologiei prin intermediul artelor plastice, dezvoltând în același timp și creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al celor mici. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe este 150 lei/participant pentru primul modul și 160 lei pentru următoarele două. Pentru o ședință se achită 50 de lei/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.312.88.26.
17-19 Martie
Prezentări de planetariu
Sub mult-aşteptatul titlu “Observatorul se întoarce”, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu se… întoarce… în locul bine cunoscut din Bd. Lascăr Catargiu nr. 21. Clădirea, care se afla într-o stare avansată de erodare, a trecut printr-o temeinică, sper, renovare şi în Decembrie şi-a redeschis porţile. Iar acum, începând cu ianuarie îşi aşteaptă prietenii cu un program extins de prezentări într-un format de planetarium. Asta e o altă noutate pe care aştept cu nerăbdare să o descopăr, pentru că, şi înainte de prezentările de la Palatul Suţu, la observator prezentările se ţineau în format ecran, nu cupolă. Acum proiecţia se va face într-o cupola gonflabilă, ceea ce înseamnă că vom pătrunde şi mai bine în atmosferă. Prezentările durează între 20 şi 30 de minute şi sunt accesibile atât copiilor de peste 6 ani, cât şi adulţilor. Biletele de intrare costă 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Prezentările se desfăşoară după următorul program:
Joi, vineri şi sâmbătă:
18:45 şi 20.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în fiecare noapte
19:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi merge până la marginea Universului
Duminică:
11:30 şi 13.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în această noapte
12:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi mergi până la marginea Universului
30 August – 30 Iulie
Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?
Îţi spun despre idee începând cu gândul pe care mi l-a lăsat citirea descrierii evenimentului. Se vorbeşte despre perioada secolului XIX ca fiind una a cavalerismului, a gentelmenilor cu principii şi eleganţă. Nimeni nu poate şti dacă a fost sau nu aşa, ne bazăm impresiile doar pe cărţi şi ecranizări, ceea ce ar putea fi foarte greşit, însă suprapunerea cu perioada de glorie a duelului s-ar putea să nu fie deloc întâmplătoare. Serios, gândeşte-te dacă ai mai înjura pe cineva în trafic ştiind că e posibil să te provoace la un duel după care te-ar paşte moartea. Sau dacă ţi-ai mai lasă câinele să-şi facă nevoile în mijlocul drumului şi ai trata cu nesimţire observaţia unui trecător, ştiind că te-ar putea provoca la un alt duel care ar putea avea aceeaşi finalitate mortală. Cred că perspectiva unui posibil duel te-ar face mult mai atent la limitele libertăţii personale. Expoziţia de la Palatul Suţu prezintă în premieră povestea ultimului duel din România, care a avut loc în anul 1898 la București. Duel care s-a finalizat, din nefericire, cu moartea unuia dintre participanți, Emanoil Lahovary. Pe locul unde acesta a murit se află astăzi un monument ridicat în anul 1903 de soția victimei, Zoe Suțu, în Piața Națiunilor Unite. Probabil singurul monument de acest fel din Europa! Expoziția mai prezintă, tot în premieră, costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, precum și trusa de duel care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar și o alte corpuri delicte, care vin din zona subteranului social interbelic. Artefacte ale unor întâmplări, care avertizează și ne amintesc ce anume trebuie să vindecăm în viața orașului.
15 August – 2 Aprilie
Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi
Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi organizat în cadrul Muzeului „George Severeanu” vine în întâmpinarea dorinţei celor dornici de a admira exemplare reprezentative care fac parte din trei colecţii aparţinând Muzeului Municipiului Bucureşti: Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” donată municipalităţii de medicul radiolog George Severeanu, pasionat colecţionar de antichităţi şi primul director al Muzeului Municipiului Bucureşti care are o pondere importantă de exponate numismatice; Colecţia Numismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti este constituită din aproape 40.000 de monede, provenind în general din cercetările arheologice desfăşurate de-a lungul timpului și Colecţia denumită convenţional Paranumismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti, reuneşte aproximativ 20.000 obiecte structurate pe mai multe subcategorii precum medalii şi plachete, insigne, decoraţii, sigilii, hârtii de valoare a căror valoare istorică pentru perioada modernă este incontestabilă.
Florin S.
19/03/2017 @ 19:27
Buna seara! In perioada 16-19 martie, la Sala Polivalenta a avut loc evenimentul de traditie Baby Expo 2017. Pentru foarte multa lume, e un eveniment oarecum important/interesant. Nu l-am vazut propus intre Ideile de weekend pentru 17-19 martie de pe pagina dvs. As fi vrut sa ajung, dar mi-a scapat evenimentul. Desi citisem inca de joi propunerile dvs. Se pare ca, pe viitor, va trebui sa-mi schimb optica, adica sa caut evenimentele de weekend pe mai multe situri, pentru a fi cu addevarat informat…
Intrebari: 1. In ce masura aceste Idei de weekend ale dvs. sunt cuprinzatoare pentru capitala si 2. Cata seriozitate se acorda bunei informari a publicului cititor care v-a devenit fidel?
Alex
19/03/2017 @ 19:44
Florin, Ideile pentru Weekend imi apartin. Sunt o selectie subiectiva de evenimente care anima orasul la finalul fiecarei saptamani. Ma bucur ca au contribuit pana acum la weekendurile tale frumoase.