30 Martie – 2 Aprilie / 10-20
Bucharest Coffee Festival 2017
Cred că ultima dată când vorbeam despre un eveniment dedicat cafelei, aruncam buzduganul noului proiect la care lucram. Acum, câteva luni mai târziu, este deja lansat şi cu 1000 de prieteni iubitori de cafea care îl încurajează. Festivalul cafelei este chintesenţa pasiunilor mele, Alfa şi Omega care se întrepătrund şi nasc plăcerea primordială :). Glumă, glumă, dar la Hanul Gabroveni, timp de 4 zile, este sărbătorită cafeaua. Vor fi acolo jucători importanţi de pe piaţa cafelei de specialitate proaspăt prăjită, a echipamentelor şi accesoriilor, degustări, ateliere, conferinţe, competiţii şi câte şi mai câte. Găseşti amănunte într-un articol dedicat.
29 Martie – 1 Aprilie / 9-18
AUM
Care e cea mai des exprimată dorinţă? O viaţă bună? O viaţă sănătoasă? O viaţă împlinită? Sună cunoscut? Păi şi de unde o luăm? Întrebări, întrebări, dar iată că nişte oameni îşi proun să ofere şi răspunsuri, invitându-ne la Festivalul AUM de Spiritualitate, Medicină Alternativă şi Terapii Complementare. Adică 4 zile la Magazinul Victoria, în care putem afla cum să avem o viaţă mai sănătoasă şi echilibrată. Va fi o expoziţiei cu vânzare, promoţii şi servicii specifice, demonstraţii, conferinţe, seminarii gratuite, răsfăţ pentru corp, sesiuni de meditaţie, yoga, alimente sănătoase şi multe altele.
1-2 Aprilie / 10-12
Salonul Bicicletei 2017
Salonul Bicicletei, cea mai mare expoziţie naţională dedicată pasionaţilor de ciclism, va avea loc pe o suprafaţă de peste 15.000 de mp în cadrul complexului Romexpo (C1, C2 şi C3). Evenimentul adună la un loc marii producători naţionali, importatorii şi magazinele din România. Pe lângă biciclete, accesorii şi componente vom găsi: triciclete, patine, hoverboard-uri, carturi, strider-e, modele electrice şi multe alte surprize.
28 Martie – 2 Aprilie
BIEFF 2017
Noua ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF prezintă în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artiști vizuali proeminenți, ce expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în săli de cinema. Creată sub semnul salutului antic al civilizației Maya IN LAK’ECH ALA K’IN – care se traduce prin „Tu ești un alt eu” – ediția de anul acesta ne invită la un exercițiu de empatie, punând în discuție abilitatea fiecăruia dintre noi de a ne transpune în pielea semenilor noștri. Evenimentele se desfăşoară în Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Elvire Popesco.
29 Martie – 2 Aprilie
Jazz in Church Festival 2017
Singurul festival de jazz în biserică din România revine cu a cincea ediție la Biserica Lutherană. După patru ediții sold-out, line-up-ul de anul acesta include legende ale jazz-ului european și american, precum și tineri muzicieni ce sunt deja consacrați pe scenele marilor evenimente muzicale. Biletele sunt disponibile online pe Eventim.ro și în rețelele magazinelor Orange, Vodafone, Germanos, Cărturești, Humanitas, Diverta, Carrefour, OMV la prețul de 150 de lei / seară.
1-2 Aprilie / 11-19
Final Frontier #6 – Târg de carte SF&Fantasy
Ce-ai zice să petreci Ziua Păcălelilor la Final Frontier și să descoperi lumile imaginare devenite realitate? Târgul de carte SF & Fantasy va avea loc la Centrul Cultural Casa Artelor (B-dul Mircea Vodă nr. 5,) unde vor fi pregătite cele mai noi apariții dar și volume la prețuri speciale de la editurile pasionaților de SF & Fantasy, board games, benzi desenate și figurine, volume în limba engleză și romane polițiste. Cei mai cunoscuți autori români de SF&Fantasy vor fi alături de noi cu lansări de carte și paneluri interactive. Invitatul special al târgului Final Frontier #6 este scriitorul Dan Doboș. Intrarea este liberă.
31 Martie – 2 Aprilie / 11-19
Good Wine 2017
Oare cât de largă este intersecţia mulţimii pasionaţilor de vin cu cea a pasionaţilor de biciclete. Dilema asta porneşte de la faptul că weekendul acesta la Romexpo pavilioanele C1, C2 şi C3 sunt ocupate de biciclete, aşa cum ai aflat mai sus, iar pavilioanele C4 şi C5 de vinuri. De Good Wine probabil ştii deja, că eu tot zic de câţiva ani despre el, pentru că mi-a plăcut de fiecare dată când am fost. Acum cred că va fi şi mai grozav dată fiind creşterea semnificativă a preţului biletelor. Că doar nu vor oferi acelaşi lucru şi vor încasa mai mulţi bani!? Urmează să vedem. Preţul biletelor standard pentru o zi este de 50 de lei.
1 Aprilie / 11:00
Descoperă Bucureștiul la pas
Fundația Calea Victoriei anunță deschiderea sezonului de plimbări pietonale alături de istoricul Anita Sterea. Pentru al nouălea an consecutiv, suntem invitați să descoperim locuri pline de farmec din București prin trasee care dezvăluie istoria unor locuri, întâmplări memorabile și poveștile unor clădirile emblematice ale Capitalei. Sâmbăta aceasta descoperim Mahalaua Mântuleasa. Construită în secolul al XVIII-lea, Biserica Mântuleasa stă încă mărturie acelor vemuri în care Bucureștiul era un amestec labirintic de case și grădini întinse. Vom descoperi împreună de ce Mahalaua Mântuleasa are și acum un farmec aparte, care i-a atras și pe Mircea Vulcănescu, M. Eliade şi Marin Preda. Locul de întâlnire este Biserica Popa Soare, str. Dr. Burghelea nr. 7. Costul participării este de 35 de lei întreg sau 30 de lei pentru posesorii cardului de fidelitate, pensionari, studenți.
25-26 Martie
“Micuța Dorothy“, “Viața lui Mozart“ şi “Underground Tango” la OCC
În weekend Opera Comică pentru Copii ne aşteaptă cu un program foarte generos:
“Micuța Dorothy”, se joacă în Sala Mare sâmbătă de la 13.00 şi de le 17.00 şi duminică la 11.00 şi este potrivită pentru copii cu vârste de la 3 ani. Musical-ul „Micuța Dorothy” are la bază romanul de mare succes „Vrăjitorul din Oz” scris de Lyman Frank Baum. Dorothy este o fetiță care locuiește la o fermă din Kansas, dar își dorește întoteauna ceva mai bun. Aflăm împreună dacă reușește să obțină ce își dorește, într-un spectacol despre prietenie și curaj. Biletele costă între 15 şi 25 de lei.
“Viața lui Mozart”, care este organizat sâmbătă şi duminică de la 10.00 în Salonul Mozart, este potrivit pentru copii cu vârste de la 7 ani. Povestea simfonică inspirată din viața lui Mozart conține cele mai îndrăgite secvențe muzicale semnate de marele compozitor, explicate pe înțelesul copiilor și prezentate într-un mod inedit. Programul include uverturile operelor “Nunta lui Figaro”, “Flautul Fermecat” și “Răpirea din Serai” dar și câteva surprize pentru publicul de toate vârstele. Preţul unui bilet este de 15 lei, preţ în care intră şi un al doilea bilet gratuit, conform ofertei valabile pentru spectacolele care au loc în Salonul Mozart al OCC.
“Underground Tango” este organizat sâmbătă de la 18.30 şi duminică de la 12.00 în Sala UnderGrant, potrivit pentru copii cu vârste de la 7 ani. Povestea în care se desfășoară spectacolul este perioada interbelică, iar ca atmosfera generală vom descopri pasiunea şi romantismul. acompaniate cu o linie melodică pe măsură, tango. Biletele costă 15 lei.
31 Martie – 14 Mai
ZBOR – Expoziție de pictură hiperrealistă
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită la expoziția de pictură hiperrealistă „ZBOR”, ce reunește 30 de lucrări din portofoliul artistului Marius Bogdan, care cristalizează două pasiuni ale acestuia – ornitologia și pictura. Autorul ne surprinde cu o serie de picturi miniaturale, în stil realist, reprezentând diverse specii de păsări și care reliefează pregnant dragostea artistului pentru natură, iar lucrările sunt realizate în culori acrilice şi în acuarelă, cu accentul pus pe acurateţea detaliilor. E o ocazie bună să ne amintim că pe 1 aprilie este Ziua Internațională a Păsărilor.
7 Martie – 2 Aprilie
Food Truck Festival Spring Edition
După succesul primelor două ediţii, caravana Food Truck revine cu cele mai apreciate şi savuroase propuneri de street food în parcarea Promenada Mall (intrarea dinspre Barbu Văcărescu, cât şi cea dinspre Calea Floreasca). Acestea vor fi invadate de cele mai aromate miresme şi gusturi, fiind a treia oprire a evenimentului care a bucurat mii de oameni anul trecut. Unsprezece food truck-uri şi van-uri cu unele dintre cele mai apreciate şi delicioase propuneri de street food vor staţiona timp de 4 săptămâni, de marţi până duminică între 11:00-20:00 (lunea fiind închis). Vom găsi acolo pizza, burgeri, frigărui, quesadilla, hot dogs, paella, tortilla, clătite dulci sau sărate, waffles şi cafea, sandwichuri calde apetisante şi multe alte bunătăţi.
2 Aprilie / 10 – 15
Ziua Jandarmeriei Române
Pe 3 Aprilie este sărbătorită a 167-a aniversare a Jandarmeriei Române, ocazie cu care, în ziua precedentă, duminică 2 aprilie, suntem invitaţi în Parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle. Ne aşteaptă numeroase surprize, ateliere interactive de arte marţiale, standuri de prezentare a tehnicii folosite în misiuni şi o expoziţie cu autospecialele din dotare. Nu vor lipsi caii şi câinii de serviciu ai Jandarmeriei.
1 Aprilie / 16:00
International Pillow Fight Day
Acum 2 ani evenimentul acesta ţinea capul de afiş al Ideilor de Weekend. Şi a meritat. Anul trecut a mai coborât puţin în preferinţe şi am fost cam dezamăgit. Acum, nu vreau să-l ignor, însă recunosc că ar trebui să fie ceva formidabil că să mă determine să-l iau în considerare şi anul viitor, oricât de ieşită din comun ar fi o bătaie cu perne în Piaţa Universităţii.
1 Aprilie / 11:00
Plimbări Urbane – TUR: Primul bulevard
Suntem invitaţi la un nou eveniment Plimbări Urbane, o plimbare pe noul traseu La Belle Epoque în București – Primul bulevard. Pe noul traseu vom discuta despre bulevardele Bucureştiului, cele de influenţă haussmanniană şi despre viaţa la început de secol 20. În plimbarea pe bulevard vom discuta despre clădirile importante, arhitectura acestora, despre modul de viaţă din aceea perioadă, despre comunitate şi modul de socializare. Vom pune accentul pe arhitectura urbană de sfârşit de secol 19 şi început de secol 20, tipul de dezvoltare a parcelelor din zona centrală a oraşului şi funcţiunile spaţiilor. Veţi afla cum a început modernizarea Bucureştiului şi vom vedea ce s-a mai păstrat din atmosfera de început de secol. Participarea este gratuită şi nu necesită înscriere prealabilă. Locul de întâlnire este la statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Universităţii.
2-4 Aprilie
Festivalul Minților Frumoase
2 aprilie marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, ocazie cu care Fundația Romanian Angel Appeal organizează în parteneriat cu Centrul Ceh și ArCub, festivalul de film Zilele Minților Frumoase, ajuns la a treia ediție. In cadrul evenimentului vor fi proiectate patru filme a căror tematică este reprezentată de viața și problemele pe care le înfruntă zilnic persoanele care suferă de autism și familiile acestora: Normal Autistic Film, 2016 (regizor Miroslav Janek) proiectat la Centrul Ceh pe 2 Aprilie, Autism in Love, 2015 (regizor Matt Fuller), Jack of Red Hearts, 2015 (regizor Janet Grillo) și The Story of Luke, 2012 (regizor Alonso Mayo) proiectate la Arcub Gabroveni pe 3 și 4 Aprilie. Acest festival cinematografic reprezintă un eveniment inedit, din punct de vedere socio-cultural, având ca scop conștientizarea problemei persoanelor care suferă de autism. Participând la cele patru proiecții, avem ocazia să aflăm cât de copleșitoare poate părea lumea din jur pentru acestea. În paralel, la ArCub, va exista o expoziție foto care va cuprinde imagini și mesaje ale persoanelor cu autism, ale familiilor și apropiațiilor acestora.
2 Aprilie / 11-18
Michi Biraki: Drum Deschis Ediția a VIII-a
Ca să vezi că nu glumesc când spun că orice ocazie e bună pentru a vizita Grădina Botanică primăvara, ce zici de un motiv creat de Secția de Japoneză a Universității București? Putem lua parte la demonstrații, workshopuri și momente artistice pregătite de studenții secției de japoneză şi/sau putem sta la poveşti cu dra. Primăvară. Accesul în Grădina Botanică se va face prin plata taxei de intrare.
31 Martie / 19:00
JAZZ ON
Vineri seara în grădina Casei Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr. 151), continuă seria de concerte jazz din cadrul stagiunii ,,Prietenii Muzicii în Universitatea din Bucureşti”. „Jazz On” este un regal muzical-artistic în care cele mai fredonate melodii de jazz vor prinde din nou viaţă prin vocea impresionantă a lui Adrian Nour şi abilităţile impecabile ale instrumentiştilor săi (Ciprian Pop-chitară, Adrian Flautistu-bass, Iulian Nicolau-tobe). Într-o manieră rafinată şi originală, cu o prezenţă scenică captivantă, Adrian Nour reuşeşte, de fiecare dată, să ofere iubitorilor de jazz momente memorabile. Intrarea este liberă.
2 Aprilie / 11:30
Maseluta Dodoluta – spectacol interactiv pentru copii
Sâmbătă suntem invitaţi la Cărtureşti Carusel la spectacolul interactiv – Măseluţa Dodoluţa – după piesa cu acelaşi nume de la Mame de Poveste. Măseluţa Dodoluţa locuieşte în oraşul Măseluţelor. Este mică, albă, rotunjoară şi cea mai pofticioasă măseluţă pe care aţi cunoscut-o vreodată. E topită după dulciuri: torturi, prăjituri, caramele şi bomboane cu sirop. Totul trebuie să fie învăluit în zahăr şi să fie dulce şi colorat. Zâna Juxi va face cunoştinţă cu dulcica Măseluţa Dodoluţa şi va încerca să o facă să iubească fructele simple, mâncarea gătită de mămică ei şi multe alte lucruri ce ţin de o alimentaţie sănătoasă. Spectacolul adresat copiilor cu vârste între 2 şi 10 ani are o durată de 40 minute, iar preţul biletelor este 20 lei pentru copil şi 10 lei pentru părinte. Rezervări la 0733081464 sau la rezervari@juximagic.ro.
1-2 Aprilie
Circuite culturale pentru copii
Continui să zic despre o iniţiativă interesantă organizată de Clubul de Cultură din Weekend, adresată copiilor şi adolescenţilor. Sunt circuite tematice care oferă copiilor mai multe perspective ale unui subiect. În acest weekend sunt două. Sâmbătă de la 16.45 la 20.30 vor vizita Muzeul “Grigore Antipa”, apoi vor continua cu traseu urban presărat cu poveşti până la Observatorul Astronomic unde vor face un experiment de iniţiere în lumea astronomiei. Duminică între 10.45 şi 13.45 vor asista la un concert de muzică clasică dedicat copiilor la Ateneul Român, apoi vor merge pe un scrut traseu urban presărat cu poveşti până la Muzeul Gerogre Enescu pe care îl vor vizita de asemenea. Mai multe detalii despre ambele evenimente aici. Preţ pentru fiecare copil este de 60 de lei iar fraţii primesc reducere de 10%.
1 Aprilie / 10:30
Atelier Numériludique
Două lucuri mi-au atras atenţia la evenimentul acesta. Locul şi tema. Locul este mediateca Institutului Francez, loc absolut grozav de experimentat pentru copii. Atelierul, numit generic Vremea poveştilor, are în această sâmbătă tema Numériludique, un atelier digital în cadrul caruia copiii între 5 şi 8 ani sunt invitați să descopere limba franceză prin jocuri, lecturi interactive și aplicații amuzante pe tableta și pe calculator. Taxa de participare este de 35 lei, în limita a 10 locuri disponibile. Pentru mai multe informaţii şi înscrieri telefon, la 0374 125 235 şi prin mail, la ateliers@institutfrancais.ro
1-2 Aprilie / 11:00
Printul Dacilor si Zmeul
În vremuri de demult, regatul dacilor este ameninţat de venirea iminentă a Zmeului. Bătrânul rege dac, împovărat de ani şi griji, îşi trimite fiul în întâmpinarea duşmanului. Pe drum, acesta leagă prietenie cu alţi războinici vecini, care îl ajută în misiunea lui. Este un spectacol organizat de Basme cu Cai (Şoseaua Chitila 284) pentru copii de la 3 la 70 de ani, cu efecte speciale şi pirotehnice, cai, cavaleri şi un zmeu animatronic. Deşi este o alegorie istorică a lumii antice din timpul cuceririlor romane, spectacolul nu are pretenţia respectării adevărurilor istorice dar doreşte să introducă câteva informaţii istorice veridice sub formă de basm, la care copii sunt mult mai permeabili decât la o lecţie de istorie. Scenariul se doreşte a fi unul educativ pentru copii, punând accent pe valoarea prieteniei şi a colaborării în faţa adversităţilor, dar şi pe beneficiile concurenţei constructive sau pe egalitatea între sexe.
2 Aprilie / 9:45
Brănești – Islaz
Promenade Ilfovene este un proiect super activ destinat pasionaţilor de plimbări. Participarea este gratuită iar scopul este explorarea unor zone “sălbatice” din jurul capitalei. Şi se pare că “sălbatice” nu e deloc mult spus, fotografiile aduse din expediţii fiind uimitoare. Plimbarea de duminică va fi între Brănești și satul Islaz. Traseul o să ne ducă printre grădinile și pășunile dintre cele două localități. Traseul este de 15 km dar poate fi scurtat la 10 sau 12 pentru cei care ar prefera să se întoarcă cu trenul de 16:19 din Islaz sau eventual ca maxi taxi din Fundulea. Locul de întânire este staţia de maxi taxi de lângă Cora Pantelimon.
2 Aprilie / 20:00
Întâlnire cu Shakespeare
Duminică Muzeul Municipiului Bucureşti ne invită la Casa Filipescu-Cesianu pentru a ne bucura de piesa „Întâlnire cu Shakespeare” care este o colecție de scene reprezentative pentru operele lui William Shakespeare, culegând personaje și întâmplări din lucrări consacrate precum „Romeo și Julieta”, „Visul unei nopți de vară”, „Îmblânzirea scorpiei”, „Hamlet”, „A douăsprezecea noapte”, „Nevestele vesele din Windsor”, și „Cum vă place”. Pasiunea, Melancolia, Umorul și Iubirea sunt dimensiuni explorate de actorii implicați în interpretarea scenelor. Aceștia își propun să se „joace” cu ajutorul scenariului bogat oferit de scenele alese pentru această călătorie – însoțite de acordurile cristaline ale corzilor de chitară însuflețite de Adrian Andrei – scene ale căror protagoniști sunt șapte tineri actori în devenire, acționând și reacționând la spiritualitatea, forța și umorul pe care marele William Shakespeare le-a semănat în lucrările sale. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la muzeul care găzduieşte spectacolul, în termen de 30 de zile.
1 Aprilie / 11:00
Ora de povești
Pentru copiii cu vârste între 3 şi 6 are loc în fiecare sâmbătă un eveniment foarte interesant. Este vorba despre un program de spus şi citit poveşti simultan, într-una dintre cele 15 filiale ale Bibliotecii Metropolitane Bucureşti. Aici găseşti adresele şi harta pentru a o alege pe cea mai la îndemână. Intrarea este gratuită. Săptămâna aceasta, în mod special, vor citi instructori de dresaj canin, opt dintre ei fiind însoţiţi de câini dresaţi. Dacă vrei să afli detalii despre invitaţii povestitori le găseşti apăsând pe butonul cu detalii.
1-2 Aprilie / 11:00
Filme pentru întreaga familie
La Cinema Elvira Popescu ne aşteaptă şi în acest weekend filmele pentru întreaga familie:
„Mercy Street / Strada Speranţei” spune povestea unui băiat de 10 ani, Lorenz, care descoperă un pasaj secret spre o altă lume. Băieţelul, alături de prietenii săi, va porni într-o mare aventură cu scopul de a salva muzica lumii. Filmul este o animaţie românească despre prietenie, curaj, sacrificiu și, nu în ultimul rând, despre dragoste. Proiecţia are loc sâmbătă de la 11.00.
“Le Nouveau” ni-l prezintă pe Benoit în prima săptămâna de liceu. El este batjocorit de gaşca lui Charles, băieţii populari, iar singurii elevi care-l acceptă sunt cei marginalizaţi. O cunoaşte pe Johanna, cu care Benoit se împrieteneşte şi de care se îndrăgosteşte, însă fata se îndepărtează de el pentru a intra în gaşca lui Charles. Filmul va rula duminică de la ora 11:00
1-2 Aprilie / 10-20
Piua! – Targ pentru copii si parinti liberi – Ep.2
Ce zici de un weekend food şi shopping alternativ cu intrare liberă la Impact Hub? Facem cunoştinţă cu cele mai bune proiecte româneşti pentru copii, pe muzică bună, la un brunch gourmet + 40 de branduri super-creative care înţeleg şi respectă inteligenţa copiilor la fiecare vârstă. Vor fi acolo locuri de joacă liberă, teatru pentru copii, atelier de fizică distractivă, workshop-uri de muzică, germană, brodat şi altele. Rezervări şi programări pentru ateliere la https://goo.gl/3YMlxo.
1 Februarie – 18 iunie
Venin – frumuseți de neatins
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să explorăm o nouă expoziție temporară inedită cu exponate vii, dar și cu piese de o valoare inestimabilă din colecțiile muzeului. Expoziția ne propune să descoperim lumea fascinantă a câtorva specii veninoase din lumea animală, unele dintre acestea regăsindu-se în clasamentul celor mai veninoase animale din lume. Vom fi provoacați să lăsăm prejudecățile și teama față de animalele veninoase la poarta muzeului și să descoperim frumusețea unică a exponatelor. Multe dintre aceste specii de animale provin din locuri extrem de îndepărtate și greu accesibile omului și cu siguranță aproape nimeni nu și-ar dori o întâlnire față în față cu acestea în mediul lor natural. Preţurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar şi 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.
1 Aprilie / 10:00, 10:20, 11:30
Ateliere de creativitate la MŢR
Au revenit ateliere de creativitate la Muzeul Ţăranului Român. Acestea au loc pe parcursul întregii săptămâni, iar pe butonul cu sursa poţi afla detalii despre toate zilele. Eu aici, însă, voi prezenta doar opţiunile pentru ziua de sâmbătă. Costul participării la fiecare atelier este de 15 lei.
- Pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu – orele 10.20-11.20; informații și înscrieri la telefon: 0726.237.376.
- Atelier de modelaj în argilă și ceară cu Ovidiu Simionescu – orele 11.30 – 13.00; informații și înscrieri la telefon: 0737 346 872
- Atelier de ţesături, croitorie şi cusături cu Lidia Stareş – orele 10.00-16.00; informații și înscrieri la telefon: 0722.798.284;
31 Martie / 21:30
Old Spirits Reunion la unteatru
Muzică românească veche plină de ritm şi voie bună pe care ne-o aduc Old Spirits Reunion la Unteatru (Str. Sfintii Apostoli nr 44).Programul lor conţine piese cântate cândva în cele mai cu ştaif localuri bucureştene de Maria Tănase, Ileana Sărăroiu, Romica Puceanu, Gabi Luncă, Gică Petrescu şi alte voci inconfundabile ale muzicii româneşti. reinterpretate pe ritmuri de blues, bossanova, tango, swing şi jazz manouche. Preţul biletului este de 35 lei. Rezervări la rezervari@unteatru.ro sau sms la numărul 0721.268.516 (nume, data, spectacol, număr de locuri).
1-2 Aprilie
Prezentări de planetariu
Sub mult-aşteptatul titlu “Observatorul se întoarce”, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu se… întoarce… în locul bine cunoscut din Bd. Lascăr Catargiu nr. 21. Clădirea, care se afla într-o stare avansată de erodare, a trecut printr-o temeinică, sper, renovare şi în Decembrie şi-a redeschis porţile. Iar acum, începând cu ianuarie îşi aşteaptă prietenii cu un program extins de prezentări într-un format de planetarium. Asta e o altă noutate pe care aştept cu nerăbdare să o descopăr, pentru că, şi înainte de prezentările de la Palatul Suţu, la observator prezentările se ţineau în format ecran, nu cupolă. Acum proiecţia se va face într-o cupola gonflabilă, ceea ce înseamnă că vom pătrunde şi mai bine în atmosferă. Prezentările durează între 20 şi 30 de minute şi sunt accesibile atât copiilor de peste 6 ani, cât şi adulţilor. Biletele de intrare costă 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Prezentările se desfăşoară după următorul program:
Joi, vineri şi sâmbătă:
18:45 şi 20.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în fiecare noapte
19:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi merge până la marginea Universului
Duminică:
11:30 şi 13.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în această noapte
12:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi mergi până la marginea Universului
30 August – 30 Iulie
Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?
Îţi spun despre idee începând cu gândul pe care mi l-a lăsat citirea descrierii evenimentului. Se vorbeşte despre perioada secolului XIX ca fiind una a cavalerismului, a gentelmenilor cu principii şi eleganţă. Nimeni nu poate şti dacă a fost sau nu aşa, ne bazăm impresiile doar pe cărţi şi ecranizări, ceea ce ar putea fi foarte greşit, însă suprapunerea cu perioada de glorie a duelului s-ar putea să nu fie deloc întâmplătoare. Serios, gândeşte-te dacă ai mai înjura pe cineva în trafic ştiind că e posibil să te provoace la un duel după care te-ar paşte moartea. Sau dacă ţi-ai mai lasă câinele să-şi facă nevoile în mijlocul drumului şi ai trata cu nesimţire observaţia unui trecător, ştiind că te-ar putea provoca la un alt duel care ar putea avea aceeaşi finalitate mortală. Cred că perspectiva unui posibil duel te-ar face mult mai atent la limitele libertăţii personale. Expoziţia de la Palatul Suţu prezintă în premieră povestea ultimului duel din România, care a avut loc în anul 1898 la București. Duel care s-a finalizat, din nefericire, cu moartea unuia dintre participanți, Emanoil Lahovary. Pe locul unde acesta a murit se află astăzi un monument ridicat în anul 1903 de soția victimei, Zoe Suțu, în Piața Națiunilor Unite. Probabil singurul monument de acest fel din Europa! Expoziția mai prezintă, tot în premieră, costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, precum și trusa de duel care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar și o alte corpuri delicte, care vin din zona subteranului social interbelic. Artefacte ale unor întâmplări, care avertizează și ne amintesc ce anume trebuie să vindecăm în viața orașului.
15 August – 2 Aprilie
Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi
Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi organizat în cadrul Muzeului „George Severeanu” vine în întâmpinarea dorinţei celor dornici de a admira exemplare reprezentative care fac parte din trei colecţii aparţinând Muzeului Municipiului Bucureşti: Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” donată municipalităţii de medicul radiolog George Severeanu, pasionat colecţionar de antichităţi şi primul director al Muzeului Municipiului Bucureşti care are o pondere importantă de exponate numismatice; Colecţia Numismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti este constituită din aproape 40.000 de monede, provenind în general din cercetările arheologice desfăşurate de-a lungul timpului și Colecţia denumită convenţional Paranumismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti, reuneşte aproximativ 20.000 obiecte structurate pe mai multe subcategorii precum medalii şi plachete, insigne, decoraţii, sigilii, hârtii de valoare a căror valoare istorică pentru perioada modernă este incontestabilă.