16-20 Noiembrie, între orele 10-20 – Gaudeamus Editia 23
Ediţia cu numărul 23 a Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură va avea loc în perioada 16-20 noiembrie 2016 în Pavilionul Central Romexpo. Invitatul de onoare al ediţiei din acest an este China, prezentă la târg cu un stand reprezentativ pentru literatura chineză contemporană şi cu un program dens de evenimente, dedicate profesioniştilor de pe piaţa cărţii şi publicului. Cel mai longeviv şi mai dinamic târg de carte din România revine în acest an cu o ofertă de neegalat, sute de mii de titluri de pe piaţa românească şi internaţională, nenumărate evenimente adresate în egală măsură profesioniştilor şi publicului larg, expoziţii, concursuri şi alte surprize. Accesul în incintă se face pe baza biletului de intrare, în valoare de 5 lei, şi a abonamentului valabil pe întreaga perioadă a târgului – 10 lei. Preşcolarii, elevii, studenţii, cadrele didactice, bibliotecarii si pensionarii au acces gratuit.
16-20 Noiembrie – UrbanEye Film Festival 2016
A treia ediție UrbanEye Film Festival va avea loc la Cinema Elvira Popescu și Cinemateca Eforie. În premieră pentru țara noastră, festivalul va aduce pe ecrane documentare premiate, care abordează în moduri diferite teme legate de mediul construit, modelarea acestuia și de oamenii care îl locuiesc. Deși produse în alte părți ale lumii, filmele proiectate sunt relevante și pentru contextul actual din România, programul festivalului incluzând discuții și dezbateri cu profesioniști din discipline diferite, care vor face legătura dintre subiecte și contextul local. Filmele din festival abordează patru mari teme: Memorie, Acasă, Apa și Portrete de Arhitecți. Festivalul va include și o competiție: filme inspirate de realitățile arhitectural-urbane din România intră anul acesta în cursă pentru premiul UrbanEye și vor fi proiectate în festival. Costul biletelor este 15 lei.
18-20 Noiembrie – URBAN DANCE Festival 2016
Cei mai buni dansatori urbani se vor întâlni la Palatul Copiilor, de vineri până sâmbătă, pentru a-şi măsura talentele şi abilităţile artistice. În fiecare zi în felurite probe, singuri, în perechi sau în echipe, vor dansa începând cu ora 9, până le vor crăpa opincile. Iar noi avem posbilitatea să-i admirăm şi să-i încurajăm. Biletele pentru acces costă 35 lei/zi pentru adulţi, 20 de lei/zi pentru copiii cu vârsta între 6 şi 12 ani, iar cei sub 6 pot avea acces fără bilet, dacă stau în braţele părinţilor. Dacă te întrebi ce se întâmplă cu copiii între 12 şi 18 ani, eu bănuiesc că sunt asimilaţi adulţilor. Oricum, cei mai mulţi dintre ei au pretenţia de a fi trataţi ca atare, aşa că îi putem lăsa să-şi plătească singuri biletele… de adulţi :).
10-20 Noiembrie – KINOdiseea
KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală și Sud-Est, atât ca număr de filme, cât și ca număr de spectatori. În cele 7 ediții, festivalul a avut peste 60.000 de participanți. Ediția de anul acesta, a VIII-a include pentru prima dată o competiție internațională de filme pentru tinerii care au deja buletin. Festivalul va avea loc la Cinema Elvira Popescu, Cinema Pro, NCRR, Hollywood Multiplex și Cinema Eforie. Prețul biletelor depinde de cinema. Programul îl accesezi cu butonul albastru.
19 Noiembrie, începând cu ora 11 – Noiembrie CULTOURal. Tur Pietonal Caritabil
Asociația Cultour ne invită să descoperim poveștile și misterul de altădată al Bucureștiului și Centrului Vechi în cadrul turului caritabil ”Noiembrie CULTOURal” care are are drept cauză îmbunătățirea condiției de viață a persoanelor cu dizabilitați. Banii strânsi anul trecut, în cadrul turului caritabil anual, au fost folosiți pentru a schimba o parte din saltelele care erau foarte degradate și denivelate și nu mai permiteau o poziție corporală corectă pentru tineri pe parcusul orelor de odihnă. De asemenea, tot cu donațiile de la participanți, au fost schimbate o parte din piesele de mobilier utilizate în căminele organizației suedeze pentru Ajutor Umanitar, care lucrează cu copiii/tinerii cu dizabilități pentru a le oferi o viață mai frumoasă. Anul acesta, toate donațiile vor fi folosite pentru a înlocui electrocasnicele deteriorate din centrele organizației. Punct de întâlnire va fi în Parcul Unirii, lângă ceas, iar durata turului va fi de aproximativ 2 ore.
18 Noiembrie, începând cu ora 19 – Etno Jazz
Muzeul Municipiului Bucureşti ne invită la Concertul “Etno Jazz” cu Marius Vernescu, desfăşurat în ziua de vineri la Palatul Suţu. Concertul îşi propune abordarea unor teme muzicale având ca influență folclorul tradițional oltenesc. Recitalul este oferit de Marius Vernescu, considerat unul dintre cei mai străluciți muzicieni de jazz din România. Intrarea este 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la Palatul Suţu, în termen de 30 de zile.
14-23 Noiembrie – Monumente Animate
Monumente Animate este prima expoziție de mixed media care aduce la viață monumentele emblematice ale Bucureștiului la Palatul Știrbei, Calea Victoriei 107. La intersecția dintre fotografie și artă interactivă, expoziția mixează lucrările fotografului urban Cristian Vasile, cunoscut pentru proiectul Bucuresti Optimist, cu artwork-uri digitale ale lui Radu Rădulescu, art director 360Revolution și Brandstorming. Legende și frânturi din istoria Bucureștiului, pierdute între claxoane de mașini, serbări urbane, clădiri de birouri și blocuri de locuit, monumentele și statuile incluse în acest proiect sunt readuse la actualitate prin obiectivul lui Cristian și desktopul lui Radu. Monumente Animate este un experiment fotografic-animat cu scop turistic care declanșează imaginația și curiozitatea bucureștenilor.
14-23 Noiembrie – Internetics Digital Week 2016
Pentru cei mai curioşi, evenimentul de mai sus este parte a unei întregi săptămâni dedicate industriilor creative digitale. Aceasta implică o expoziţie organizată la Palatul Ştirbei ce poate fi vizitată zilnic ȋntre orele 16-21 (instalaţii VR, video game design, visual mapping, instalaţii kinect based, motions graphic, robotics, 3d printing, wearables); conferinţe joi seară în acelaşi loc; recital Chagall by Glo Ifuse, vineride la ora 20 la Expirat Halele Carol şi altele.
18-27 Noiembrie – CinePOLSKA – filme poloneze la București
Seria de festivaluri de film de origine, iertată fie-mi asocierea, continuă. După filmele ruseşti, germane şi maghiare a venit rândul filmelor poloneze. Cele mai interesante dintre acestea, premiate în ultimele luni în Polonia şi în lume, vor putea fi vizionate în cadrul festivalului. Acesta va fi inaugurat de un concert energic de jazz în interpretarea cvintetului Wojtek Mazolewski organizat în Club Control, unde intrarea va fi liberă. O noutate a festivalului va fi programul pentru copii. Toate proiecţiile vor avea loc la Cinema Elivira Popescu, inclusiv cele din programul pentru copii din 27 Noiembrie. Acccesul la proiecţii se face pe bază de bilet.
16 Noiembrie 2016 – 3 Ianuarie 2017– Wildlife România 2016
Muzeul „Grigore Antipa” în parteneriat cu LaPrintărie ne invită la expoziția de fotografie ”Wildlife România”, care reunește peste 60 de lucrări din portofoliul mai multor fotografi pasionaţi de natură. Această primă ediție va debuta sub auspiciile celui de-al 8-lea Congres Internațional de Zoologie al Muzeului „Grigore Antipa” (CZGA 2016) și se va bucura de o largă participare și vizibilitate internațională. Lucrările vor rămâne expuse în cadrul Muzeului până pe data de 3 ianuarie 2017. Expoziția va face parte din circuitul de vizitare al Muzeului fiind supusă costurilor de acces obişnuite.
20 Noiembrie, între orele 14-17 – Întâlnire cu comunitatea IOR
Mare bucurie simt atunci când am ocazia să includ printre Ideile de Weekend acţiuni civice. Adică oameni care îşi asumă responsabilitatea de a face lumea din jurul lor mai bună. Oameni care cred că, pentru a ajunge oriunde, trebuie în primul rând să încetezi să mai aştepţi, să-ţi faci curaj şi să te ridici de pe canapea din faţa televizorului. Apoi să ai încredere şi determinare să faci lucrurile în care crezi şi care îi vor inspira şi pe alţii să se alăture. Şi, cel mai important, să le duci la bun sfârşit. Când vorbeam despre primele iniţiative pe care le-am descoperit, în Cotroceni şi Tei, ziceam că valoarea lor cea mai mare este aceea de a fi exemple că se poate. Aşa că, în timp, numărul tot mai mare de astfel de poveşti frumoase nu mai este surprinzător, însă merită la fel de mult apreciat, ca-n prima zi. De data aceasta este vorba de o invitaţie la a pune seminţele unei grădini comunitare şi la a o ajuta să crească. Duminică în Parcul IOR, între cele două guri de metrou, vom găsi semne care ne vor ghida spre grădină.
18 Noiembrie, începând cu ora 20 – Teatru: 3 în 1
“Toata viața căutăm ceva care să ne facă fericiți: jobul perfect, persoana perfectă, prietenii perfecți ș.a.m.d. De fapt, ne căutăm pe noi înșine, iar reflexia noastră o vedem în alte persoane, ca într-o oglindă. Ai fost vreodată într-un triunghi amoros? Dar într-un pătrat?” La Un Ceai (Luigi Cazzavillan nr. 25) ne invită să vedem cum este să te învârți în cerc într-o comedie spumoasă cu accente filosofice, desfășurată într-un spațiu perfect dreptunghiular. „3 in 1″, regia Francesca Dogaru. Cu Raluca Zlatanov, Liana Pecican, Cristina Pricop, Cristi Constantinescu. Rezervări la nr de tel. : 0734 195 395 (apel sau sms). Suport pentru artisti: 25 lei
18-20 Noiembrie, între orele 8-18 – YOGA Festival
Era timpul sa se intample si asta. Este vizibil cu ochiul liber avantul pe care l-a luat aceasta activiate si pe meleagurile noastre. Si orice preocupare care atinge o masa critica presupune si un festival, macar unul mic. Asadar, timp de doua zile vom putea practica alaturi de cei mai indragiti profesori de yoga, ne vom putea relaxa si incarca cu energie pozitiva alaturi de alte cateva sute de oameni. Vor fi profesori atat din Romania, cat si din afara tarii si vom avea la dispozitie si o mica zona expo. Evenimentul are loc la hotelul Ramada Palza.
18-20 Noiembrie, între orele 10-16 – Expoziţia Naţională de Violete Africane şi alte Gesneriaceae
Grădina Botanică ne invită la “Expoziţia Naţională de Violete Africane şi alte Gesneriaceae”. De data aceasta denumirea expoziţiei a fost aleasă pentru a sublinia varietatea enormă a violetelor africane în special, dar şi a familiei Gesneriaceae, cât şi pentru a celebra descoperirea apei pe planeta Marte, vizitarea lui Pluto şi a sateliţilor săi de către sonda New Horizon, şi alte evenimente legate de Cosmos. Va fi prezentată o gamă variată de violete africane, streptocarpusi, sinningii, episcii, kohlerii, primuline, aeschynantusi şi alte genuri ale familiei Gesneriaceae. Aici veţi putea admira soiuri deosebite cu flori în formă de stea, viespe, clopoţel, în două sau mai multe culori, cu petale ondulate, duble, bordurate, cu frunze creţe, pestriţe şi alungite, sute de hibrizi şi specii. Vedetele, de această dată, vor fi varietăţile de violete cu nume tematice: Astral, AE-Skorpion, Phobos, LE-Betelgeuse, RS-Saturn’s Ring, Optimara Space Violets şi alte minunăţii “cosmice”.
18-19 Noiembrie, începând cu ora 19 – Serile de chitară
Festivalul Internaţional „Serile de chitară” continuă vineri în Sala Auditorium a Institutului Cervantes, cu un recital al lui Radu Vâlcu, unul dintre cei mai apreciaţi tineri chitarişti ai noii generaţii. Iar sîmbătă în Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) „Carol I”, cu recitalul lui Lorenzo Micheli (Italia) Intrarea la concerte este liberă, în limita locurilor disponibile.
19-20 Noiembrie – Zilele Artelor Focului. Ateliere Deschise de Ceramică, Sticlă, Metal
Aflat la a doua ediție evenimentul reunește șaptesprezece artiști vizuali ce își deschid spațiile de creație, locuri cu o încărcătură specială, unde se nasc ideile ce se transpun în lucrări de artă, prin măiestria stăpânirii focul: Ciprian Ariciu (ceramică), Lucian Butucariu (sticlă), Maria Roxana Cioată (ceramică), Cristina Ciobanu (ceramică), Misha Diaconu (metal), Daniela Făiniș (ceramică), Marian Gheorghe (metal), Cătălin Hrimiuc (sticlă), Călin Mușat (metal), Costel Iacob (metal), Ileana Dana Marinescu (metal), Nicolae Moldovan, (ceramică), David Leonid Olteanu (ceramică-sticlă), Cătălin Oancea (metal), Ileana Oancea (metal), Victor Olivier Săraru (sticlă-metal), Iulian Vîrtopeanu (ceramică). Timp de patru zile, în weekendurile 12-13 și 19-20 Noiembrie, artiștii implicați în eveniment vor fi pregătiți să-și prezinte atelierele și lucrările realizate, să susțină demonstrații, să prezinte lucrări în diferite faze de creație și tehnici de lucru, să prezinte cursurile pe care le desfășoară, să amenajeze mini-expoziții, să ofere reduceri sau oferte speciale de prețuri pe această perioadă. Pentru a facilita accesul publicului în ateliere, organizatorul pune la dispoziție un sistem de direcționare prin aplicația pentru smartphone Ateliere.
19 Noiembrie, începând cu ora 19 – „Întâlnire cu Shakespeare” Spectacol studiu acompaniat de chitară clasică
Duminică Muzeul Municipiului Bucureşti ne invită la Casa Filipescu-Cesianu pentru a ne bucura de piesa „Întâlnire cu Shakespeare” care este o colecție de scene reprezentative pentru operele lui William Shakespeare, culegând personaje și întâmplări din lucrări consacrate precum „Romeo și Julieta”, „Visul unei nopți de vară”, „Îmblânzirea scorpiei”, „Hamlet”, „A douăsprezecea noapte”, „Nevestele vesele din Windsor”, și „Cum vă place”. Pasiunea, Melancolia, Umorul și Iubirea sunt dimensiuni explorate de actorii implicați în interpretarea scenelor. Aceștia își propun să se „joace” cu ajutorul scenariului bogat oferit de scenele alese pentru această călătorie – însoțite de acordurile cristaline ale corzilor de chitară însuflețite de Adrian Andrei – scene ale căror protagoniști sunt șapte tineri actori în devenire, acționând și reacționând la spiritualitatea, forța și umorul pe care marele William Shakespeare le-a semănat în lucrările sale. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la muzeul care găzduieşte spectacolul, în termen de 30 de zile. Întrucât expoziţia permanentă a Casei Filipescu – Cesianu nu este încă deschisă, participanţii la evenimentele susţinute la această locaţie vor beneficia de vizitare gratuită la Palatul Suţu.
28 Octombrie – 27 Noiembrie – Prima victorie românească la Monte Carlo
Țiriac Collection găzduiește o expoziție cu fotografii și informații de arhivă, prin care celebrează împlinirea a 80 de ani de la prima victorie românească în Raliul Monte Carlo, obținută de echipajul format din Petre Cristea, Ion Zamfirescu și mecanicul George Constantinescu. Expoziția relevă informații inedite despre membrii echipei câștigătoare, surprinde încercările pe care le-au întalnit cei trei pe traseu și particularitățile Fordului V8 48 pregătit special pentru competiție. Vernisajul va avea loc vineri, 28 octombrie, în intervalul 17:00-19:00, când vizitatorii galeriei se vor putea întâlni cu autorul acesteia, Nicolae Macovei, pasionat de istorie și automobile, și vor putea admira un Ford V8, aproape identic cu cel care a câștigat raliul acum 80 de ani, care are la rândul său o poveste ce merită împărtășită.
19-20 Noiembrie – “Hansel și Gretel“, “Cu Nino prin lume” şi “Cenușăreasa” la OCC
În weekend Opera Comică pentru Copii ne aşteaptă cu:
“Hansel și Gretel” care se joacă în Sala Mare sâmbătă de la 15.00 şi de la 17.00 şi este potrivită pentru copii cu vârste de la 3 ani. Este cea mai cunoscută operă pentru copii de pe întreg mapamondul. Nu există scenă de operă din lume care să n-o fi montat măcar o dată. Preţul biletelor este între 20 şi 25 de lei.
“Cenușăreasa” se joacă duminică de la la ora 11.00 şi de la 13.00 în Sala Mare şi este un spectacol de balet. Povestea nemuritoare a Cenușăresei este cunoscută în toată lumea, iar de această dată este spusă în pași de dans. Un spectacol adaptat copiilor, dar care păstrează rigorile unui balet clasic, cu variații și duete, pentru ca publicul să descopere caracteristicile unui mare spectacol de balet, pe înțelesul tuturor. Vârstă minimă recomandată pentru spectatori este de 3 ani. Preţul unui bilet este de 20 si 25 lei.
“Cu Nino prin lume” se joacă sâmbătă şi dumincă de la la ora 10.00 în Salonul Mozart şi este o călătorie prin cele mai frumoase oraşe europene, călătorie în care părinţii pot fi luaţi doar cu acordul copiilor. Vârstă minimă recomandată pentru spectatori este de 3 ani. Preţul unui bilet este de 15 lei, preţ în care intră şi un al doilea bilet gratuit, conform ofertei valabile pentru spectacolele care au loc în Salonul Mozart a OCC.
19 Noiembrie, începând cu ora 19 – Apă pe Marte
La Palatul Suţu ne aşteaptă Adrian Şonka de la Observatorul Astronomic. Ne aşteaptă din nou să facem o călătorie până la marginea Universului cu ajutorul unui program de astronomie creat de Naţional Astronomical Observatory of Japan (NAOJ) şi o proiecţie normală, însoţită de explicaţii „pe viu”. Explicaţiile sunt sarea şi piperul acestei prezentări fascinante şi vesele care îţi garantează o seară de sâmbătă relaxantă şi educativă. Prezentarea durează aproximativ 50 de minute costul unui bilet de intrare este 5 lei.
17 Septembrie – 17 Decembrie – Ateliere de Creatie de la Creart
Creart organizează ateliere de creație pentru copii în fiecare sâmbătă și duminică în Satul Francez și în Piața Alexandru Lahovari. Scopul acestui proiect este educația prin creație, ajutându-i pe copii să își dezvolte atenția, abilitățile practice și imaginația, oferind totodată o alternativă artistică de petrecere a timpului liber. Înscrierile se fac de Luni până Vineri, între orele 9:00 – 17:00 la adresa de e-mail ateliere@creart.ro sau la numărul de telefon 0733 331 324 – Ramona Filip. Taxa / atelier, de 10 RON, se achită înainte de începerea cursurilor, în locație.
În Satul Francez (Șoseaua Nordului, nr. 114 – 140) sunt organizate în fiecare sâmbătă următoarele ateliere:
Eco – creativitatea de week-end (6 – 12 ani) 11:00 – 12:30
În cadrul programului Eco-creativitatea de weekend cei mici își dezvoltă manualitatea și își cultivă un spirit practic prin mijloace artistice inedite. Fiecare sesiune va aduce o nouă tematică pentru participanți prin care fiecare copil va realiza un obiect util sau artistic din materiale revalorificate. Copiii vor învăța tehnici de lucru interesante (decoupage, pirogravură, origami etc) și vor dobândi informații variate despre mediul înconjurător și materialele din jur.Atelierele vor fi coordonate de specialiști în domeniul propus, meșteri cu experiență în educația celor mici.
Mini grădina parfumată (6 – 12 ani) 13:00 – 14:30
Programul Mini-grădina parfumata introduce copiii în lumea minunată a plantelor. Astfel, cei mici vor realiza grădini în miniatura în care vor folosi sticluțe reciclate, plante, elemente organice și pietricele decorative. Fiecare sesiune va avea o tematică diferită, iar cei mici vor dobândi tehnici de plantare și vor putea învăța despre plantele de sezon, aranjamente și modalități de întreținere.Atelierele vor fi coordonate de specialiști în domeniul propus, meșteri cu experiență în educația celor mici.
Universul picturii (4 – 12 ani) 15:00 – 16:30
Copiii vor învăţa să picteze motive populare și peisaje pe sticlă, lemn, hârtie şi pânză, dar și pe ceramică.
În sediul Creart, (Piața Alexandru Lahovari, nr. 7) sunt organizate următoarele ateliere:
Sâmbătă
Creativitate şi joacă senzorială (2-3 ani) 10:30 – 12:00
Acest atelier va fi o întâlnire săptămânală între copii şi părinţi în care lumea devine culoare, forma prinde viaţă, materialele încep să vorbească şi să se mişte în mânuţele lor. Copiii vor aduce imaginaţia şi pofta de joacă, iar părinții care vor participa la atelier vor avea o mai bună interacţiune fizică şi emoţională şi vor redescoperi copilul din ei.
Jucării şi eroi de poveste (6 – 10 ani) 12:30 – 14:00
Cel mai mult copiilor le plac poveştile, iar cel mai bine copiii învaţă prin joc, joacă şi imaginaţie. În cadrul acestui atelier, dintr-o bucată de fetru sau pânză colorată, o mână de mărgele şi nasturi amestecaţi, cei mici vor avea ocazia să meşterească jucăria preferată.
Duminică
Micii bucătari (6 – 10 ani) 10:30 – 12:00
Copiilor le place să exploreze lumea din bucătărie. Sunt atraşi de culori, de arome şi forme și sunt dornici să taie, să amestece şi să guste. Devin entuziaşti şi bucuroşi să împartă cu cei dragi ceea ce ai au pregătit cu mâinile lor. În plus, aşa învaţă mai uşor despre alimentaţia sănătoasă şi importanţa unui măr, castravete sau miez de nucă.
Călătorie în jurul lumii (5 – 10 ani) 12:30 – 14:00
Învăţăm despre lume prin joacă. Învârtim globul pământesc, ne stabilim punctul unde vrem să ajungem, alegem cel mai potrivit mijloc de transport şi pornim la drum. Ajunşi la destinaţie, vom afla despre obiceiurile locului, ce limbă vorbesc oamenii, ce fel de climă au în tot timpul anului, de unde se trag, cum locuiesc, ce preocupări au, cum dansează, ce muzică ascultă sau ce mănâncă gazdele noastre. După ce le-am experimentat pe toate, „vom lua un obiect ca amintire” şi apoi ne vom îndrepta spre casă. Ca să nu ne pierdem, ne-am gândit să începem din Europa, să continuăm cu Africa până ajungem în Australia şi Insulele Cook.
1 Octombrie – 31 Decembrie – Ateliere de creativitate la MŢR
Începând cu luna Octombrie revin ateliere de creativitate la Muzeul Ţăranului Român. Acestea au loc pe parcursul întregii săptămâni, iar pe butonul cu sursa poţi afla detalii despre toate zilele. Eu aici, însă, voi prezenta doar opţiunile pentru ziua de sâmbătă. Costul participării la fiecare atelier este de 15 lei.
- Pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu – orele 10.20-11.20; informații și înscrieri la telefon: 0726.237.376.
- Atelier de modelaj în argilă și ceară cu Ovidiu Simionescu – orele 11.30 – 13.00; informații și înscrieri la telefon: 0737 346 872
- Atelier de ţesături, croitorie şi cusături cu Lidia Stareş – orele 10.00-16.00; informații și înscrieri la telefon: 0722.798.284;
19 Noiembrie, începând cu ora 10.15 – ART ANTIPA
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să-i aducem pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele oferă copiilor o modalitate distractivă de a învăța noțiuni din lumea zoologiei prin intermediul artelor plastice, dezvoltând în același timp și creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al celor mici. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 200 lei participant in octombrie, 160 lei in noiembrie si 150 lei in decembrie. Pentru o ședință se achită 50 de lei/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.312.88.26.
30 August 2016 – 30 Iulie 2017 – Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?
Îţi spun despre idee începând cu gândul pe care mi l-a lăsat citirea descrierii evenimentului. Se vorbeşte despre perioada secolului XIX ca fiind una a cavalerismului, a gentelmenilor cu principii şi eleganţă. Nimeni nu poate şti dacă a fost sau nu aşa, ne bazăm impresiile doar pe cărţi şi ecranizări, ceea ce ar putea fi foarte greşit, însă suprapunerea cu perioada de glorie a duelului s-ar putea să nu fie deloc întâmplătoare. Serios, gândeşte-te dacă ai mai înjura pe cineva în trafic ştiind că e posibil să te provoace la un duel după care te-ar paşte moartea. Sau dacă ţi-ai mai lasă câinele să-şi facă nevoile în mijlocul drumului şi ai trata cu nesimţire observaţia unui trecător, ştiind că te-ar putea provoca la un alt duel care ar putea avea aceeaşi finalitate mortală. Cred că perspectiva unui posibil duel te-ar face mult mai atent la limitele libertăţii personale. Expoziţia de la Palatul Suţu prezintă în premieră povestea ultimului duel din România, care a avut loc în anul 1898 la București. Duel care s-a finalizat, din nefericire, cu moartea unuia dintre participanți, Emanoil Lahovary. Pe locul unde acesta a murit se află astăzi un monument ridicat în anul 1903 de soția victimei, Zoe Suțu, în Piața Națiunilor Unite. Probabil singurul monument de acest fel din Europa! Expoziția mai prezintă, tot în premieră, costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, precum și trusa de duel care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar și o alte corpuri delicte, care vin din zona subteranului social interbelic. Artefacte ale unor întâmplări, care avertizează și ne amintesc ce anume trebuie să vindecăm în viața orașului.
15 August – 2 Aprilie – Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi
Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi organizat în cadrul Muzeului „George Severeanu” vine în întâmpinarea dorinţei celor dornici de a admira exemplare reprezentative care fac parte din trei colecţii aparţinând Muzeului Municipiului Bucureşti: Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” donată municipalităţii de medicul radiolog George Severeanu, pasionat colecţionar de antichităţi şi primul director al Muzeului Municipiului Bucureşti care are o pondere importantă de exponate numismatice; Colecţia Numismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti este constituită din aproape 40.000 de monede, provenind în general din cercetările arheologice desfăşurate de-a lungul timpului și Colecţia denumită convenţional Paranumismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti, reuneşte aproximativ 20.000 obiecte structurate pe mai multe subcategorii precum medalii şi plachete, insigne, decoraţii, sigilii, hârtii de valoare a căror valoare istorică pentru perioada modernă este incontestabilă.