14-20 Martie – Săptămâna Sunetului
Începută în urmă cu 12 ani de un francez, ideea aceasta s-a extins treptat prin lume şi iat-o ajunsă şi la Bucureşti. Avem astfel parte de prima ediţie de Săptămânii Sunetului care îşi propune, printr-o serie de concerte, filme, conferinţe, ateliere, sesiuni de ascultare şi expoziţii, să ne ofere ocazia de a reflecta asupra importanţei calităţii mediului sonor. Majoritatea acţiunilor au loc la ARCUB unde accesul este gratuit, iar o parte din proiecţii la Cinema Elvire Popesco unde biletul de acces costă 5 ron.
14-20 Martie – Bucharest International Experimental Film Festival
Pe scurt avem un festival de film experimental pe parcursul întregii săptămâni. Pe lung organizatorii zic că BIEFF este primul eveniment din România destinat filmului de avangardă şi artei vizuale, o iniţiativă necomercială cu orientare educaţională, care are ca scop promovarea creaţiilor inovatoare şi a unor artişti cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, care, în acelaşi timp, explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic. Un cinema al libertăţii totale de creaţie, un cinema fără compromisuri. Evenimentele au loc în mai multe locaţii, cele mai multe la Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Elvire Popesco, Cinema Pro şi altele. Pe toate plus programul le găseşti pe butonul cu sursă şi detalii. Biletele costă 10 ron întreg şi 5 ron pentru studenţi. Există şi câteva variante de abonament pe care le găseşti pe acelaşi site.
18 Martie, între orele 19-22 – Stand-up Drumming
Unul din avantajele Facebook-ului este că pot “urmări” oameni faini care fac lumea asta mai bună. Unul dintre ei este Jean-Baptiste Manitou, nume care nu ştiu dacă este real sau nu şi pe care de altfel nici nu prea îl ţin minte. Îl ştiu ca omul cu pălăria verde care amestecă ritmuri şi emoţii, aducând bucurie în jurul lui. Am descoperit un eveniment pe care îl organizează vineri seară începând cu ora 19.00 la Grădina Sticlarilor (Vasile Lascăr 36). Conceptul de Stand-up Drumming are la bază ateliere interactive în care instrumentele de percuţie – de origine sud americană, africană, asiatică – sunt folosite că modalităţi de comunicare şi exprimare personală. Donaţia este liberă, după bunul plac.
Sursă și detalii
15-25 Martie – HomeFest
Anul trecut am descoperit prima dată acest festival şi am rămas foarte plăcut surprins să-l găsesc pe meleagurile dâmboviţene. Asta pentru ca are un aer cosmopolit de capitale cu ştaif, unde preocuparea pentru cultură trancende spaţiile clasice şi ajunge să se manifeste în cadru organizat chiar şi în case private. Cam asta se întâmplă la HomeFest, o serie de evenimente culturale care se petrec în case particulare. Programul este unul complex şi bine organizat şi îl poţi găsi pe butonul cu sursă de detalii. La prima vedere majoritatea evenimentelor din weekend sunt deja complet ocupate de aceea nici nu-ţi ofer prea multe detalii. Însă nici nu vreau să trec cu vederea o idee extrem de interesantă a cărei evoluţie merită urmărită, chiar dacă doar anual.
19 Martie – Povestiri din curtea școlii
Unul dintre evenimentele din HomeFest, care deşi nu are loc chiar într-o casă particulară, l-am găsit atât de interesant încât l-am extras din festival şi i-am dat o recomandare individuală este acest spectacol, creat împreună cu tineri care locuiesc în cartierul Ferentari, despre poveştile lor, din cartier şi din viaţă. Evenimentul se desfăşoară la Gradina Sticlarilor (Vasile Lascăr 36). Piesa de teatru este compusă din mai multe scene și monoloage inspirate din viețile performerilor, asa cum sunt ele sau cum și-ar dori ei să fie: vise, speranțe, întrebări, mult umor (uneori involuntar), dar și probleme de marginalizare sau discriminare cu care acești tineri și prietenii lor se confruntă. Spectacolul face parte din proiectul Povestiri din curtea școlii, care își propune să aducă teatrul în sprijinul educației, al dezvoltării personale, dar și al creării unui cadru în care să discutăm lucruri de care adesea uităm. Actorul Ionuț Oprea a lucrat cu tinerii la realizarea spectacolului, iar actori din trupa Backstage Boys au organizat ateliere de improvizație. Intrarea este gratuită și încă mai sunt locuri.
19-20 Martie – Vizite în spaţiile istorice ale Palatului Regal
MNAR oferă rar o experienţă fascinantă vizitatorilor interesaţi să descopere Palatul Regal. Spaţiile istorice recent restaurate din corpul central al Palatului Regal (Sufrageria Regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor) pot fi vizitate în al treilea week-end din fiecare lună. Participarea la aceste vizite ghidate nu necesită programare prealabilă. Vizitatorii sunt rugaţi să se prezinte cu treizeci de minute în avans la casa de bilete de la parterul Galeriei Naţionale pentru achiziţionarea biletelor de acces. Programul este sâmbătă şi duminică de la 11.30, de la 14 şi de la 16.30. Participarea se face în limita locurilor disponibile. Durata aproximativ o oră. Tarif: 20 lei întreg/10 lei pensionarii/5 lei pentru elevi şi studenţi/preşcolarii au acces gratuit.
19 Martie, între orele 10.30-15 – Ziua Porţilor Deschise la Aeroclubul Teritorial “Aurel Vlaicu” Bucureşti
Aeroclubul României organizează la Aeroclubul Teritorial “Aurel Vlaicu” Bucureşti – Aerodrom Clinceni, Ziua Porţilor Deschise. Evenimentul va marca aniversarea a 110 ani de la primul zbor al unei aeronave mai grele decât aerul exclusiv cu mijloacele proprii aflate la bord realizat de Traian Vuia la Montesson, lângă Paris, în 18 martie 1906. Replica la scară a avionului lui Traian Vuia, realizată de Asociaţia pentru Propaganda şi Istoria Aviaţiei ARPIA – Filiala Craiova, va fi expusă, alături de aeronave ale Aeroclubului României, pentru cei interesați să le cunoască. Cu acest prilej vor debuta şi antrenamentele pentru sezonul de zbor 2016 ale membrilor formaţiei de înaltă acrobaţie aeriană a Aeroclubului României „Hawks of Romania”. De asemenea, sportivii loturilor judeţene de planorism şi paraşutism vor efectua zboruri şi salturi de antrenament. Accesul pasionaţilor de aviatie va fi liber, iar persoanele interesate vor putea urmări prezentări ale aeronavelor şi vor putea primi explicaţii de la instructorii de zbor ai Aeroclubului României.
19-20 Martie, între orele 10.30-17.30 – LOVE Yard Sale
M-am învăţat cu târgurile şi după ce s-a încheiat sezonul de cumpărături de început de martie s-au cam împuţinat ocaziile. Uite una, un târg al lucrurilor care merită încă o șansă să fie iubite și purtate cu drag. Se întâmplă la Mântuleasa 40 (bar & grill) si ne așteaptă cu o varietate de articole (îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii, podoabe, mici decorațiuni) în stare foarte bună și bună, multe din ele chiar noi. Organizatorii zic ca “Ele sunt aduse spre vânzare din motive care de cele mai multe ori țin de o nepotrivire de stil sau de o măsură prea mică sau prea mare. Prețurile nu îți vor da bugetul peste cap, sunt foarte prietenoase.”
19 Martie, între orele 19.30-21.30 – Pedalează cu noi de Ora Pământului
Nu ştiu de ce avem nevoie de motive pentru a ne plimba cu bicicleta, dar nici nu am nimic împotriva găsirii de motive pentru a o face. Mai ales că acesta este legat de Ora Pământului care se celebrează sâmbătă seara între 20.30 şi 21.30 în 172 de ţări. Avem la un loc două semnale de alarmă alături de soluţiile necesare pentru rezolvarea lor, doar atenţie si determinare ne mai trebuie. Aşadar sâmbătă la 19.30 se strâng bicicletele în Parcul Izvor la Rondul Bicicliştilor, iar la 20.30 se porneşte pe traseul Parcul Izvor, Unirii, Piaţa Română, Piaţa Victoriei, Charles de Gaulle, Bulevardul Kiseleff, Calea Victoriei şi retur la Izvor. Participarea este gratuită.
19-20 Martie, între orele 14-20 – Spring Waffles
Gata, gata, lasă imaginea! Ştiu că e greu, dar hai să-ţi spun şi despre ce e vorba. M-am sacrificat şi am testat personal pentru a mă asigura că totul e în regulă. Aşa că pot să îţi spun că nu doar arată bine, dar sunt şi excepţional de gustoase bombele astea calorice pe care. Le găseşti La un Ceai (Luigi Cazzavillan nr. 25) sâmbătă si duminică după amiază. Oferta cuprinde o mulţime de delicii: înghețată, nutella, unt de arahide, cocktail de fructe, frișcă, topping de ciocolată, topping de căpșuni, biscuiți oreo, fulgi de migdale, nuci, dulceață, M&Ms. Rezervări la 0734 195 395.
19 Martie, între orele 11-13 – Aventuri cu Dragonul Sunny, A fost odată un castel
Trebuie să am un motiv bun să te trimit la mall într-o dimineaţă a cărei vreme se anunţă bună. Ei bine am unul. La Sun Plaza se organizează timp de 2 ore în zona restaurantelor două activităţi interesante pentru mici-pitici. Prima este o piesă de teatru interactiv “A fost odată un castel” cu actori de la Teatrul Ion Creangă, însă cea de a două este cea care a inclus evenimentul printre ideile acestui weekend. Este un workshop creativ “Build your dragon”, concept Tekoneko. Deşi se chemau altfel când i-am cunoscut, eu au păstrat creativitatea şi originalitatea programelor cu care au înseninat multe din zilele băieţilor mei. Aşa că îi recomand din tot sufletul.
10 Martie – 19 Aprilie, între orele 9-20 – Vestul Sălbatic
Şi pentru că tot am zis de un Mall hai să zic şi de al doilea să-mi iau de pe cap grija asta. De o săptămână a început la Promenada o nouă activitate pentru copii. Au obiceiul ăsta odată la câteva luni şi până acum le-a ieşit bine şi cu astronauţii şi cu egiptenii. Acum e rândul vestului sălbatic şi mi-e greu să nu o includ printre recomandări, chiar dacă e la mall. Copiii se vor constuma în cowboys sau indieni pentru a se integra perfect în călătoria care începe în Orașul din deșert, unde vor descoperi obiceiurile locului și modul de organizare al unui astfel de oraș. Apoi pornesc în căutarea aurului din mină pe care îl vor extrage cu recuzita specifică – detonări de dinimamită și vagoane pentru strângerea aurului. Cu aurul strâns, cei mici își vor putea cumpăra un cal pentru a participa la Cursele de cai – atât de populare în Vestul Sălbatic. Cei mici vor primi insigne și vor avea ocazia să-și povestească experiența în jurul Focului de tabără. Alături de oamenii locului, vor învăța câtecele și vor cânta la muzicuță. Călătoria continuă cu satul Indenilor. Vor putea intra într-un cort tradițional pentru a descoperi cât mai multe despre această civilizație, vor dansa în jurul focului și vor învăța sunetele lor specifice. La final, vor afla mai multe despre bandiți și duleurile dintre acestia, se vor duela cu pistoale de jucărie și vor face poze cu afișele haioase Wanted, singuri sau împreună cu părinții. Biletul are prețul de 15 ron iar rezervarile se fac rezervari@promenada.ro sau 0726 377 978.
20 Martie, începând cu ora 9.45 – Promenade Ilfovene, Pădurile de la Moara Vlăsiei
În urma unei propuneri foarte interesante de la una dintre prietenele proiectului nostru, Mona Mihaela includ printre ideile de weekend un proiect numit Promenade Ilfovene care organizează la fiecare final de săptămână plimbări în jurul Bucureştiului. Două lucruri mi-au atras atenţia. Primul – ghid este un belgian care vorbeşte bine româneşte şi care organizează aceste plimbări de vreo 3 ani. Imaginează-ţi o faţă cu gura căscată şi ochi mari. Cum a ajuns omul asta să fie ghid în România, nu ştiu, dar am de gând să aflu parte dintr-o explorare mai largă a acestei preocupări care se extinde din ce în ce mai mult. Al doilea – am privit câteva din fotografiile de pe pagina lor de Facebook şi am fost uimit de frumuseţea împrejurimilor Bucureştiului. Am regăsit în ele detalii care credeam că au nevoie de zeci sau sute de kilometri depărtare de o regiune atât de aglomerată şi poluată ca Bucureştiul, pentru a exista. Aşa că ia de serveşte această idee de weekend, o jumătate de zi departe de zgomotul, poluarea şi aglomeraţia oraşului, şi totuşi atât de aproape. Plimbarea de duminica viitoare ne va duce în jurul satului Moara Vlăsiei, prin cele trei păduri care îl înconjoară: pădurea Căldărușani, pădurea Brânzească și pădurea Biglaru, și de-a lungul Cociovaliștei. Traseul are în total 12km, pe drumuri și poteci. Punctul de întâlnire este în stația de maxi taxi de la capătul tramvaiului 41, lângă Piața Presei Libere, la ora 09:45. Se pleacă cu cursa de 10, prețul drumului dus-întors cu maxi taxi este de 12 RON. Participarea este gratuită. Detalii la tel: 0754 684 394.
20 Martie, începând cu ora 18 – Lumea Magiei, Spectacol de Magie pentru copii
O fi mai multă magie sau o fi mai mult teatru, nu ştiu, dar aş vrea să aflu. Până la urmă dacă iese bine ar trebui să nici nu ne dăm seama unde e limita între cele două. Asta sper să găsesc la spectacolul ”Lumea Magiei”. Organizatorii zic că şi copii şi părinţii vom fi introduşi într-o poveste magică, unde trucurile clasice sunt prezentate într-o manieră modernă. Spectacolul este 100% interactiv, animăluţele magice vor apărea şi dispărea sub ochii copiilor, iar cei mici vor deveni rând pe rând asistenţii magicienilor Teatrului de Magie. Spectacolul are loc la Universitatea Populară Ioan I Dalles, bulevardul Nicolae Bălcescu nr 18. Biletele costă 20 ron şi se pot găsi la caseria Dalles.
19 Martie, începând cu ora 17 – Don Quijote
20 Martie, începând cu ora 11 – Don Quijote
La Opera Comică pentru copii ne aşteaptă atat sâmbătă cât și duminică un balet care exemplifică aventurile lui Don Quijote și Sancho Panza, prin Barcelona, în căutarea Dulcineei. Nu lipsesc morile de vânt care încep să îl atace, dar și zânele bune care să îi ajute pe cei doi. Copiii îl vor adora pe apărătorul nevoiașilor și al valorilor morale – dreptatea și adevărul. Biletele costă între 15 şi 25 de ron.
19 Martie, începând cu ora 11 – Salonul de scenografie
Tot la Opera Comică sunt invitați copiii cu vârstă peste 7 ani la un atelier interactiv de scenografie. “Cât de greu sau cât de ușor este să creezi vizual un spectacol? De ce elemente ai nevoie? Vom inventa imagini și le vom asambla, având la îndemână mai multe mijloace de expresie, precum lumina și umbra, muzica, imaginea video, costumul, pe care le vom explora împreună. La final, vom avea un produs finit, un spectacol artistic cu multiple posibilități.” Atelierul durează 1 oră, iar costul de participare este de 15 ron.
19 Martie, începând cu ora 10.15 – Lacurile abandonate, continuarea traseului
La început de februarie Andrei Ionel ne-a invitat sa descoperim Lacurile din salba Colentinei. Acum ne propune continuarea. Dacă citeşti pentru prima dată Ideile pentru Weekend, în primul rând abonează-te la newsletter-ul săptămânal şi apoi află că Andrei este un pasionat de geografie ale cărui tururi ghidate prin Bucureşti le urmăresc de câteva luni. Este creatorul blogului Arhiva de Geografie, care însă nu mai are în prezent conţinut deoarece acesta a fost transferat către un proiect mai elaborat, o carte cu acelaşi nume. Pentru susţinerea acestui proiect organizează şi aceste excursii ghidate prin Bucureşti, iar unele dintre ele sunt super interesante. Întâlnirea pentru turul de sâmbătă are loc la Piaţa Delfinului, în faţa magazinului Carrefour Market Delfinului, aflat pe latura nord-estică a scuarului, la adresa Şoseaua Pantelimon nr.249. Turul pietonal se desfăşoară pe un traseu de 7 kilometri care înconjoară lacurile Fundeni, Dobroeşti şi Pantelimon, pe malul drept al râului Colentina. Facem şi un popas la Biserica Mărcuţa. Turul se termină în jurul orei 15.30 la intrarea în staţia de metrou Pantelimon. Evenimentul este gratuit, dar aşa cum îţi spuneam Andrei se află într-o campanie de strângere de fonduri pentru finanţarea proiectului său, prin urmare orice contribuţie este binevenită.
3 Martie – 29 Mai – Eleganţă şi tradiţie în moda feminină. De la Belle Epoque la interbelic
Muzeul Naţional Cotroceni organizează în Salonul Cerchez, expoziţia “Eleganţă şi tradiţie în moda feminină. De la Belle Époque la interbelic” dedicată Zilei de 8 Martie. Expoziţia valorifică patrimoniul Muzeului Naţional Cotroceni şi două colecţii particulare oferite cu amabilitate de Iulia Gorneanu şi Oana Creţu. În cadrul expoziţiei vor figura rochii, fuste şi bluze reprezentative pentru moda sec. al XIX-lea şi începutul sec. XX, accesorii (pălării, mănuşi, poşete, evantaie, bijuterii, ace de pălărie, umbreluţe de soare), sticluţe de parfum, pudriere, casete de bijuterii, dantele, cutii de pălării, alături de costume populare, fote şi ii din perioada anilor ’20 – ’30 din diferite zone ale ţării, marame, veste brodate cu motive populare, brâie şi paftale din metal argintat. Atmosfera de epocă va fi întregită de fotografii şi cărţi poştale reprezentând doamne din societatea românească, dar şi pe principesa şi regina Maria a României, simbol al eleganţei şi graţiei feminine şi promotoare a purtării costumului popular românesc în cercurile oficiale.
18 Februarie – 29 Mai – Brâncuși. Forme în alb și negru – expoziție de fotografie
MNAR organizează expoziția de fotografie “Brâncuși. Forme în alb și negru” ca parte din Programul naţional 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brancuşi inițiat de Ministerul Culturii. Aceasta propune o selecţie de 40 de tiraje moderne după clișeele realizate de Brâncuşi la Paris: aspecte din atelier şi sculpturi aflate în diferite stadii de lucru. Pe lângă fotografii, în expoziţie se regăsesc şi două module interactive din atelierul Pasărea ascunsă-n piatră, găzduit în corpul Ştirbei al muzeului. Atelierul a fost conceput de specialiştii de la Centrul Georges Pompidou din Paris pentru a-i familiariza pe copii cu lucrările lui Brâncuşi. Cele două module aduse în expoziţie oferă acum unui public mai larg posibilitatea de a descoperi în mod ludic universul sculptorului. Atât fotografiile, cât şi modulele interactive au fost donate Muzeului Naţional de Artă al României de Muzeul Naţional de Artă Modernă – Centrul Georges Pompidou din Paris în 2006, respectiv 2007.
Sursă și detalii3 Februarie – 3 Aprilie – O incursiune în istoriile cartierului Berceni
Din când în când descopăr evenimente organizate de comunităţi ale Bucureştiului, în fapt de nucleele principale ale societăţii. Înainte de a fi un oraş suntem în primul rând comunităţi locale, pornind de la vecinii din imediata apropiere şi continuând cu cei “din cartier”. Există tot mai multe astfel de comunităţi, cea din Lacul Tei, cea din Cotroceni şi iată că acum e vremea să o cunoaştem pe cea din Berceni. Avem ocazia să o facem într-unul din cele mai recent renovate spaţii culturale ale Bucureştiului, Casa Filipescu-Cesianu. Aşadar invitaţia de a participa la această expoziţie organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti vine la pachet cu două potenţiale descoperiri, o comunitate şi un loc. Urmărind morfologia constituirii unui cartier şi evoluţia sa urbanistică de la comună suburbană cu peisaj rustic la apariţia complexurilor de locuinţe în diferitele perioade ale secolului XX, expoziţia valorifică dinamic memoria locului prin poveşti, fotografii şi documente cartografice care redau câteva repere în transformarea zonei de sud a oraşului (denumită astăzi cartierul Berceni).
18-20 Martie, între orele 10-18 – Piața Țărănească Meșter(Ești)
Avem din nou târgul de weekend de la MŢR. Cum cere tradiția la Piața Țărănească, veți putea lua, după poftă și numai pe degustate: mere, nuci și poame uscate, suc de mere și palinci, turtă dulce și cofeturi, cozonaci, poale-n brâu și plăcinte-ntinse fel de fel, prăjituri de casă de post și de dulce, tarte și pâine cu maia, dulcețuri, zacuști, siropuri și miere de albine, magiun de Topoloveni și specialitati Topoloveana, brânzeturi, cașuri și cașcavele, afumături preparate după rețete cu tradiție, ciocolată de casă și alte asemenea bunătăți. Meșteri vestiți și artizani pricepuți vor expune: ii, icoane, sticlă prelucrată, ceramică, obicete din lemn, cosmetice naturale, bijuterii din piele, cupru, pietre semipretioase, obiecte de vestimentație tradițională și nu numai, cufere de lemn, ouă încondeiate, altițe și cojoace cusute, decorațiuni și mutle altele, fel de fel, de prin satele și orașele României. Se va gati, se va ciopli în lemn, se vor încondeia ouă, se vor realiza tablouri din flori, se va împâsli lână, se va croșeta și cusea la fața locului, laolaltă cu meșterii. Intrarea este liberă.
12 Ianuarie – 20 Martie – Salonul International de Arta Fotografica
La Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne invită la cea de a 20-a ediţie a Salonului Internaţional de Artă Fotografică a României. Salonul reuneşte operele celor mai importanţi fotografi din lume. Expoziţia este o sinteză a competiţiei la care au participat 1960 de fotografii a 240 de fotografi din 39 de ţări. Dintre acestea 400 de fotografii au fost acceptate şi 38 premiate. Doar acestea din urmă vor fi expuse. Deci cele mai bune din cele mai bune.
19 Martie, începând cu ora 10.15 – Fata babei și fata moșneagului
Muzeul „Grigore Antipa” vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele sunt un mod distractiv de a petrece timpul liber, fiind în același timp și o modalitate de a dezvolta creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al copiilor. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 160 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31. Înscrierile prin e-mail au prioritate.
20 Martie, începând cu ora 10.15 – Meteo primăvăratic
Muzeul „Grigore Antipa” ne așteaptă duminica să-i aducem pe cei mici la Atelierele de creație cu imaginație Holy Molly. Chiar dacă pleci la drum cu materiale puține, dar cu sclipici din abundență… cu Holy Molly poți face orice îți propui. Tot ce-ți trebuie e puțin entuziasm și un dram de încredere. Din aţe, lipici, sclipici, nisip și hârtie, precum şi cu ajutorul crenguţelor şi al frunzelor culese de prin grădini şi parcuri, vom inventa cele mai năstrușnice creaţii care ne vor împodobi camerele şi zilele. Atelierele se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 9 ani. Înscrierea copiilor se face prin e-mail: info@antipa.ro, nejucam@holymolly.ro, sau la telefon 021.305.60.31, în limita a 15 locuri/grupă. Taxa de participare este de 50 lei/participant/ședință.
22 Decembrie – 1 Mai – Cu Sânge Rece
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să vizităm expoziţia temporară de reptile vii „Cu sânge rece”, deschisă în perioada 22 decembrie 2015 – 1 mai 2016. In perioada 22-31 Decembrie accesul este gratuit. Taipanul australian, cobra egipteană, vipera uriaşa africană, anaconda, şarpele cu clopoţei, cobra scuipătoare sau şarpele regal, sunt doar câteva dintre speciile care pot fi admirate în această expoziţie la Muzeul „Antipa”. Expoziţia „Cu sânge rece” oferă o fascinantă incursiune în lumea acestor misterioase vieţuitoare şi pune la dispoziţia vizitatorilor informaţii despre obiceiurile lor, despre cum se adaptează ele la mediul înconjurător, precum şi despre rolul pe care-l joacă în ecosistem. Programul de vizitare este de marţi până vineri între orele 10 – 18 (ultimul vizitator intră la ora 17) iar sâmbăta şi duminica între 10 – 19 (ultimul vizitator intră la ora 18). Preţurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar şi 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.
12 August 2015 – 29 mai 2016 – Falsuri Monetare
Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine.
Sursă și detalii