30 Septembrie, între orele 17-22 – Noaptea Cercetatorilor Europeni
Weekendul acesta ori e ştiinţific ori nu mai e! Începem în forţă chiar de vineri seară cu Noaptea Cercetătorilor Europeni care se va desfăşura în acelaşi timp în 16 oraşe din ţară. Locul de desfăşurare din Bucureşti este Piaţa Universităţii. Evenimentul își propune să ne arate ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul, iar vizitatorilor şansa de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor. Proiectul se adresează minţilor curioase și tinerilor care se doresc să înceapă o carieră în cercetare, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative. În acelaşi interval orar are loc şi la Biblioteca Naţională a României un eveniment conex urmat de un concert de muzică electronică, cel puţin aşa reiese din descrierea evenimentului de mai jos.
1 Octombrie, începând cu ora 11 – Sci+Fi FEST 2016
Sub egida „știință și imaginație”, Festivalul Sci+Fi FEST își propune să aducă în fața noastră oameni de știință, cercetători, inventatori, profesori universitari, alături de scriitori science fiction, critici și promotori ai SF-ului românesc. Festivalul va avea loc la Biblioteca Naţională a României şi va cuprinde lansări de carte științifică și SF, paneluri, mini-conferințe, workshop-uri, expoziții de artă SF și fantasy, concursuri de cosplay, expoziții de roboți și drone, tehnologii eco și mașini cu propulsie alternativă, maraton de filme SF, concerte de muzică clasică și electronică, zone de realitate virtuală și augmentată, demonstrații, experimente științifice interactive cu publicul și multe altele. Seara va fi marcată de un moment ceremonial în cadrul căruia vor fi oferite premii celor mai importanți cercetători, inventatori și oameni de știință ai momentului (10 premii), scriitorilor science fiction români (5 premii) și jurnaliștilor de popularizare a științelor din România (2 premii). În premieră pentru un festival de asemenea amploare, trofeele vor fi realizate de către Nod Makerspace cu imprimante 3D, o dovadă în plus că această tehnologie a coborât din „tărâmul” SF în viața de zi cu zi. Festivalul se va închide cu un concert de muzică clasică, în cadrul căruia o orchestră simfonică va interpreta teme din filme și seriale SF&F.
28 Septembrie – 2 Octombrie – Bucharest Science Festival 2016
Iar cele de mai sus sunt doar de încălzire, pentru că festivalul cel mai complex este acesta. Este atât de generos în opţiuni încât îmi este imposibil să-l descriu. Literalmente sunt zeci de evenimente care se desfăşoară pe parcursul celor 5 zile în tot Bucureştiul. Ateliere, prezentări, conferinţe, expoziţii, explorări etc. De la avioane la Romaeero, la plimbări din Delta Văcăreşti. Construim nave, staţii spaţiale, facem planuri pentru colonizarea planetei Marte, vizităm clădiri moderne şi spaţii creative. Descoperim fizica, chimia şi istoria în modalităţi plăcute şi interactive… Ce să-ţi mai spun!? Sugestia mea este să ţii programul al îndemână şi să vezi când şi pe unde poţi să te bucuri de acest super eveniment.
1-3 Octombrie, între orele 10-18 – UrbanFest 2016
La a doua ediție UrbanFest aflăm ce e economia circulară, la ce ne folosește și cum putem contribui și noi. Agora consumului responsabil are loc în Piața George Enescu și ne ajută să înțelegem ce înseamnă economia circulară, un model economic care pune în echilibru dezvoltarea durabilă cu eco-design-ul de calitate, protejând, în același timp, resursele naturale și favorizând valorificarea creativă a deșeurilor. Accesul la eveniment este gratuit.
30 Septembrie – 2 Octombrie – Kinofest 2016, editia a 10-a
Anul acesta, Festivalul Internaţional de Film Kinofest îşi desfăşoară a zecea ediţie. Vor fi proiectate aproximativ 250 de scurtmetraje, la Cinema Elvira Popescu, Energiea Pub, Seneca Anticafe, Lente şi Make a Point. La Cinema Elvira Popescu, în zilele de 1 şi 2 octombrie, Kinofest proiectează două programe de animaţii pentru copii si tineri, de la ora 14. Iar seara, trei programe excepţionale: unul cu filme de la cele mai importante şcoli de animaţie (GOBELINS, ArtFx, École Estienne, ISART DIGITAL, etc), unul cu scurtmetraje spooky si thriller şi unul cu cele mai bune filme din festival – scurtmetraje premiate la editiile precedente. Cele trei competiţii ale festivalului prezintă 56 de filme. Secţiunile Animaţie şi Ficţiune, proiectate la Energiea Pub, prezinta 41 de filme ce vor fi jurizate de profesionişti din domeniul filmului. La Lente vor rula în cele trei locatii trei programe de filme: World Panorama Animaţie, BestKinofest si doua festivaluri invitate OPLA – Festivalul Animaţiei Poloneze si Visegrad Animation Forum. La Seneca Anticafe sunt programate trei programe de filme cu tematică ecologică, denumite Planeta Albastra, iar la Make a Point – un program de scurtmetraje japoneze de la festivalul Short Shorts Asia Japan. Accesul se face pe bază de bilet doar la Cinema Elvira Popescu, preţul fiind de 15 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii.
30 Septembrie – 2 Octombrie – Târgul Bucureștilor 2016
Un alt eveniment, aflat la prima ediție, își dorește să devină o tradiţie în Capitală, cel puţin pe perioada mandatului actualului primar care l-a năşit. Se va desfășura în Piața Constituției și se doreste o sărbătoare a recoltei, a meșteșugurilor, a artei și a tradițiilor românești autentice. Târgul va fi deschis vineri între orele 16:00 – 22:00, sâmbătă între orele 8:30 – 22:00 și duminică între orele 8:30 – 21:00. În cele trei zile de eveniment, vom putea alege din cele aproximativ 100 de standuri amplasate în Piața Constituției, încărcate cu produse și obiecte tradiţionale, printre care: ceramică, sculpturi în lemn și os, țesături, covoare, împletituri din fibre vegetale, articole din piele, instrumente muzicale, icoane, ii, costume, păpuși, măști, dar și preparate culinare diverse: miere, dulcețuri, siropuri, prăjituri de casă, cozonaci, turtă dulce, covrigei, brânzeturi, pâine de casă, plăcinte, scovergi, baclava, kurtos colacs sau fructe și legume de sezon. După amiezele sunt însufleţite de un program artistic cu nume celebre ale folclorului românesc. Accesul este gratuit.
27 Septembrie – 2 Octombrie – București Docuart Fest, ediția a 5-a
Festivalul documentarului românesc se întoarce în perioada 27 septembrie – 2 octombrie la Cinemateca Eforie și Cinema Muzeul Țăranului – Sala Horia Bernea. 6 zile cu proiectii, ateliere, dezbateri, tur ghidat, performance audio-video, documentare. Peste 40 de documentare de urmărit, mai mult de 20 în premieră. Zece filme de arhivă despre parfumul Bucureștiului din anii ’30-’60 (Documentare realizate de Sahia Film). Dezbatere COLECTIV: La aproape un an de la tragedie, realizatorii documentarelor TV post Colectiv vin să vorbească despre cum se reflectă realitatea în filmul documentar Tv. Masterclass Cristian Tudor Popescu: despre manipularea în filmul documentar contemporan și multe altele. Intrarea este liberă.
1-2 Octombrie, începând cu ora 16 – Prin Bucureștii ce se duc | Povești din Cartierul Evreiesc
Turul pietonal care apare in descrierea Docuart de mai sus, este organizat de A.R.C.E.N., parte din noul sezonul de toamnă „Prin Bucureștii ce se duc”. Cu plecare din dreptul Liceului Matei Basarab (str. Matei Basarab nr. 32) și parcurgând străzile: Logofăt Udriște, Ionescu Gion, Romulus, Ceauș Radu, Parfumului, Maximilian Popper, Anton Pann, Ion Filibiliu, Mircea Vodă, adică prin fostul Cartier Evreiesc, traseul ne propune să ne întoarcem din nou la povești legate de oameni și locuri, la atmosfera secolului XIX și a perioadei interbelice, când diversitatea etnică, arhitecturală și urbană compuneau un spectacol autentic. Participarea la traseu este gratuită și se face fără înscriere prealabilă.
1-8 Octombrie – Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de povești”
Festivalul reunește peste 50 de evenimente dedicate copiilor, părinților și educatorilor, dar și profesioniștilor din domeniul teatrului pentru copii. Timp de o săptămână, aceștia sunt invitați să urmărească producțiile invitate – o selecție diversificată de spectacole de teatru dramatic, liric, teatru-dans, pantomimă sau spectacole senzoriale pentru bebeluși, susținute de 23 de teatre și companii teatrale din 9 țări – și să participe la evenimentele conexe propuse anual de Teatrul Ion Creangă: ateliere pentru copii, workshop-uri pentru artiști, conferințe sau dezbateri. Deschiderea oficială este programată sâmbătă, 1 octombrie, ora 18:00, cu spectacolul de teatru dans „Zbor prin povești”, o producție a Teatrului Ion Creangă. Reprezentația este găzduită de Teatrul de Comedie – Sala Nouă. Alături de această locaţie festivalul va mai fi găzduit de: Teatrul Excelsior, Palatul Naţional al Copiilor, CNDB, Teatrul Ţăndărică, Opera Comică pentru Copii, Creart. Biletele costă 22,40 lei pentru copii şi 27,80 lei pentru adutli.
1-2 Octombrie, între orele 10-19 – Bounty Fair #19
Ediţia a 19-a a Bounty Fair se va desfăşura în aceeaşi minunată locaţie, Casa Universitarilor. Evenimentul ne ispiteşte în acest weekend cu peste 50 de artişti şi artizani participanţi, cu ateliere şi activităţi creative, zonă de restaurant, zonă de relaxare. Bounty Fair nu are niciodată două ediţii la fel, aşa că atelierele de creaţie au parte de tematici şi activităţi noi, cu excepţia a 3 ateliere votate la ediţiile anterioare ca cele mai atractive pentru cei mici. Aceeaşi mici au parte de 2 spectacole dedicate: Sâmbătă, “Măseluţa Dodoluta” şi duminică, “Copiii care aduc somnul”. Taxa de intrare este de 8 lei/persoană şi se poate achita doar cash. Copiii până în 14 ani au intrare gratuită.
30 Septembrie – 2 Octombrie – Love is in the Art
Evenimentul celebreaza modul în care dragostea se reflectă în diferitele domenii ale artei, aducând în fața publicului cele mai bune produse din dans, teatru, muzică, fotografie şi film, care îşi propun să celebreze iubirea în diversele ei forme. Love is in the Art este un eveniment pentru minte şi suflet (mai ştii ce ziceam săptămâna trecută, rar găseşti un eveniment care să se ocupe de toate trei), care încearcă să (re)aducă în atenţia publicului o serie de creaţii reprezentative pentru sfera artistică românească. Festivalul se desfăşoară în mai multe locaţii din Bucureşti printre care: Un Teatru, J’ai Bistro. Opera Comică pentru Copii, Teatrul de comedie etc. Detalii găseşti pe butonul verde.
30 Septembrie, între orele 19-04 – Noaptea Albă a Galeriilor 2016
Noaptea Albă a Galeriilor împlineşte 10 ani! Cu ocazia acestei frumoase aniversări îşi dă în petec şi se extinde în 10 oraşe din ţară, invitându-ne să parcurgem împreună o hartă a artei contemporane şi a celor mai noi tendinţe de pe scenă artistică locală şi internaţională. Doar în Bucureşti sunt implicate 90 de locaţii (galerii de artă, spaţii alternative, hub-uri creative şi instituţii culturale). În Bucureşti NAG 2016 aduce câte un pic din savoarea fiecăruia dintre celelalte nouă oraşe în cadrul unei expoziţii focus având drept invitaţi curatori şi artişti din oraşele partenere. Programul detaliat îl găseşti pe butonul verde.
17 Septembrie – 2 Octombrie – Maratonul Teatrului Independent, Bucharest Fringe
Teatrul Apropo organizează, începând cu ziua de sâmbătă cea de-a VI-a ediție a Festivalului Bucharest Fringe. Selecția din acest an cuprinde peste 40 de spectacole din toată țara organizate în patru secțiuni: Competiție, One Drama, Indie Gold si Serile Teatrului Studențesc. Teatrele partenere din acest an sunt: UNTEATRU, Teatrul de Artă București, POINT, Teatrul Luni de la Green Hours, Teatrul Act și Centrul de Teatru Educațional Replika. Alături de acestea în Festival se vor regăsi și locații noi și neconvenționale. Biletele la spectacole pentru toate secțiunile se pot achiziționa de pe platforma mystage.ro sau în ziua spectacolului de la teatrul partener. Ca în fiecare an intrarea este liberă pentru studenți și elevi (în limita locurilor disponibile) și cu precădere la spectacolele din Serile Teatrului Studențesc care le sunt special dedicate acestora. Cel mai clar program l-am găsit aici.
23 Septembrie – 2 Octombrie – Art Factory – Postăvăria Română
A doua ediţie Art Factory continuă la Postăvăria Română, în cadrul galeriei Make a Point din Şos. Morarilor nr. 1. Vineri în intervalul 19:00 – 02:00 are loc vernisajul NAG Art Factory. Sâmbătă între 16:00 – 18:00 se desfăşoară City Quest – Cartierul Pantelimon, iar de la 18:00 – 22:00 vom admira o altă expoziţie @ Make a Point. Duminică de la 16:00 putem participa la un tur ghidat în zona industrială a Pantelimonului, iar în intervalul 18:00 – 22:00 are loc închiderea festivalului.
28 Septembrie – 1 Octombrie – InnerSound New Arts Festival #4 – TOUCH
Unite de conceptul festivalului, TOUCH, evenimentele celei de-a patra ediții a INNERSOUND NEW ARTS FESTIVAL propun pasionaților de cultură să redescopere puterea artei de a genera inovația în orice domeniu și de a îi aduce mai aproape de viitor. Tema festivalului provoacă publicul să reflecteze asupra atingerii: ca graniță între tehnologie și simțire, ca punct de întâlnire între artist și spectator, ca prim pas concret de la sentiment la materie, într-un mix seducător de acțiune și reverie. Evenimentele vor avea loc la The Ark lângă Piaţa de Flori, Cinema Elvira Popesco, Arcub, Muzeul Naţional George Enescu şi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Biletele costa 25 sau 30 de de lei.
25 Septembrie – 1 Octombrie – Teen Fest
Duminică începe festivalul de teatru pentru adolescenţi, un festival despre adolescenţi şi despre toate trăirile lor. Un festival (şi) despre Bucureşti. M-am întors super entuziasmat de la ultima mea experienţă cu teatru jucat de adolescenţi, aşa că sunt destul de optimist în ceea ce priveşte festivalul acesta. Mai ales că am şi recunoscut unele dintre piese (na! vezi ce intelectual sunt!? 🙂 ). Evenimentul are loc la Teatrul Excelsior şi combină reprezentaţiile cu lansări de carte şi ateliere.
1-2 Octombrie, între orele 10-18 – KIDS BLACK SEA ARTS FESTIVAL
La Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, se va lansa proiectul BĂBĂREASA: trei case de mici dimensiuni, replici ale caselor tradiționale din România, Moldova și Ucraina, vor fi transformate într-un loc de joacă out-of-the-box și minicinematografe pentru copiii între 3 și 10 ani. Deschiderea oficială va avea loc pe 1 octombrie de la ora 10:00, în Satul Nou. Special gândite pentru copii căsuțele expuse fac cunoscute detalii arhitecturale ale caselor tradiționale din regiunile sus-amintite și îi îndeamnă pe cei mici să descopere cultura țărilor vecine prin desene animate specifice fiecărei țări. La eveniment vor participa și ambasadele României, Moldovei, Ucrainei si Rusiei care îi vor întâmpina pe prichindei cu standuri cu dulciuri tradiționale. De asemenea, cei mici se vor putea bucura de ateliere creative în cadrul cărora vor învăța despre steagurile și simbolurile țărilor din jurul Mării Negre și se vor distra la sesiunile de face-painting si baloane modelate.
30 Septembrie, începând cu ora 19 – Concertul “Istoria Jazz-ului I”
Muzeul Municipiului Bucureşti ne invită la Concertul “Istoria Jazz-ului I”, cu Marius Vernescu, desfăşurat la Palatul Suţu. Concertul îşi propune trecerea în revistă a momentelor cheie pentru evoluția Jazz-ului, o introducere în istoria genului muzical prin abordarea într-o manieră unică a unor teme de standard jazz, compoziții proprii, dar şi a unor teme muzicale având ca influență folclorul tradițional oltenesc. Marius Vernescu este considerat unul dintre cei mai străluciți muzicieni de jazz din România. Intrarea costa 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la muzeul care găzduieşte spectacolul, în termen de 30 de zile
1 Octombrie, începând cu ora 18 – Rapsodia
Corul de Copii „Symbol” împreună cu balerinii Teatrului de Operetă şi Muzical „Ion Dacian”, vor reflecta realităţile Bucureştiului şi succesele de-a lungul istoriei prin contopirea muzicii şi a coregrafiei. Spectacolul va avea loc la Muzeul Naţional de Istorie în zona Columnei lui Traian.
2 Octombrie, începând cu ora 13 – Tur ghidat vila dr. Nicolae Minovici
Duminica putem afla povestea celor care au contribuit la aparitia primului muzeu privat de arta populara din Bucuresti. “Povestea lui Hristea „Cristofi” Cerchez începe la 5 iulie 1872, în Herăstrau-Băneasa, într-o familie de origine armenească. A făcut școala la Turnu Măgurele și Alexandria, apoi a continuat studiile la liceul Mihai Viteazul din București. În 1894 este absolventul Școlii de Poduri și Șosele, devenind inginer. Între 1895-1898 primește o bursă pentru a urma cursurile de arhitectură de la Școala de Arte Frumoase din Milano. Cariera sa se desfășoară de-a lungul a mai bine de 47 de ani și cuprinde mai mult de 50 de lucrări de arhitectură privată și publică (civilă și religioasă), fiind unul dintre cei mai importanti creatori ai stilului neoromânesc. Prima construcție proiectată și construită de el în București, actualul Muzeu Nicolae Minovici, este și cea mai cunoscută dintre cele realizate de-a lungul timpului“. Taxa de participare tur este de 10 lei/persoana și nu include taxa de vizitare a expoziției temporare, care se achita doar de către cei care doresc să intre în muzeu.
1 Octombrie, începând cu ora 12 – Palmierii din gropile de obuz
Tot la capitolul plimbări educative am o recomandare care sună excepţional. Sună atât de bine încât tot ce-ţi mai spun este că se pleacă de la intrarea în Grădina Botanică şi în rest te las cu descrierea oficială a evenimentului “În urmă cu mai bine de 70 de ani, una din primele zile de aprilie (4 aprilie 1944) devenea un coşmar pentru cercetătorii Grădinii Botanice din Bucureşti. Datorită apropierii fizice de Gara de Nord şi confuziei avioanelor de bombardament, luminile uzinei de energie termică şi-au prelungit arealul până deasupra paşnicului institut de cercetare biologică. Sute de bombe au măturat atât teritoriul Grădinii cât şi cel al adăpostului improvizat din interior. Un peisaj al răului, al distrugerii şi al cruzimii a înlocuit pajiştile anterioare. Zeci de gropi de obuz au devenit, cu timpul, tot atâtea locuri unde lăstari exotici au crescut din nou. Am găsit harta acestei zile triste, traseul urmelor de explozii de pe lângă serele botanice.”
1-2 Octombrie, între orele 13-00 – Food Weekend: Camionetta
Din nou spaţiul M60 ne tentează cu bunătăţi. De data asta producţie Camionetta, adică Defender-ul cu cuptor de pizza cu lemne în portbagaj, care mai sare în ochi pe la diverse evenimente cu şi despre street food. Ştii că sunt mare fan al subiectului, motiv pentru care cred că e bine să dăm năvală.
1 Octombrie, între orele 15-20 – Târgul de inițiative cetățenești- ediția a III-a
Asta e un motiv bun să fiu supărat pentru că avem un weekend atât de aglomerat. Sunt îngrijorat că printre atât de multe opţiuni distractive va fi greu să ne facem timp să ajungem la a treia ediţie a Târgului de iniţiative cetăţeneşti, la Arcub Gabroveni. Evenimentul ne oferă ocazia să aflăm cum s-a consolidat Rețeaua Civică București. În plus, anul acesta vor participa şi comunităţi civice care militează pentru cauze ce depăşesc graniţele cartierelor şi oraşelor, urmărind schimbări structurale la nivelul societăţii. Suntem astepati de peste 20 de comunităţi civice care sunt active la firul ierbii sau sunt implicate în campanii naţionale de advocacy.
1 Octombrie, începând cu ora 19 – Călătorie prin Univers
Primim veşti bune şi de la Palatul Suţu unde a revinit Adrian Şonka de la Observatorul Astronomic. Ne aşteaptă din nou să facem o călătorie până la marginea Universului cu ajutorul unui program de astronomie creat de Naţional Astronomical Observatory of Japan (NAOJ) şi o proiecţie normală, însoţită de explicaţii „pe viu”. Explicaţiile sunt sarea şi piperul acestei prezentări fascinante şi vesele care îţi garantează o seară de sâmbătă relaxantă şi educativă. Prezentarea durează aproximativ 50 de minute costul unui bilet de intrare este 5 lei.
1 Octombrie – 31 Decembrie – Ateliere de creativitate la MŢR
Începând cu luna Octombrie revin ateliere de creativitate la Muzeul Ţăranului Român. Acestea au loc pe parcursul întregii săptămâni, iar pe butonul cu sursa poţi află detalii despre toate zilele. Eu aici, însă, voi prezenta doar opţiunile pentru ziua de sâmbătă. Costul participării la fiecare atelier este de 15 lei.
- Pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu – orele 10.20-11.20; informații și înscrieri la telefon: 0726.237.376.
- Atelier de modelaj în argilă și ceară cu Ovidiu Simionescu – orele 11.30 – 13.00; informații și înscrieri la telefon: 0737 346 872
- Atelier de ţesături, croitorie şi cusături cu Lidia Stareş – orele 10.00-16.00; informații și înscrieri la telefon: 0722.798.284;
26 Martie, începând cu ora 10.15 – ART ANTIPA
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să-i aducem pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele oferă copiilor o modalitate distractivă de a învăța noțiuni din lumea zoologiei prin intermediul artelor plastice, dezvoltând în același timp și creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al celor mici. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 200 lei participant in octombrie, 160 lei in noiembrie si 150 lei in decembrie. Pentru o ședință se achită 50 de lei/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.312.88.26.
2 Octombrie, începând cu ora 10.30 – Memoriile unei case, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck
Duminică Muzeul Municipiului Bucureşti organizează la Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu-Storck (Str. Vasile Alecsandri nr. 16) un atelier pentru copii de 7-10 ani. Aceștia vor asculta povești despre viața unei familii de artiști la început de secol XX, într-o zonă centrală a Bucureștiului, într-o casă în care jocurile de copii erau acompaniate de sunetul loviturilor de daltă ce răzbăteau din atelierul tatălui-sculptor și de mirosul de ulei de in revărsându-se din atelierul de pictură al mamei. Apoi vor vizita cotloanele acestei case și vor examina cu atenție fațada de un roșu englezesc încrustată cu mici reliefuri din marmură albă. Pentru această expediție înapoi în timp vor folosi blocuri de schițe și creioane de desen, lăsându-se inspirați de frumoasele obiecte de artă din colecția soților Storck, fiind pentru câteva ore artiști plastici și caligrafi.
2 Octombrie, începând cu ora 20 – „Întâlnire cu Shakespeare”- Spectacol studiu acompaniat de chitară clasică
Duminică Muzeul Municipiului Bucureşti ne invită la Casa Filipescu-Cesianu pentru a ne bucura de piesa „Întâlnire cu Shakespeare” care este o colecție de scene reprezentative pentru operele lui William Shakespeare, culegând personaje și întâmplări din lucrări consacrate precum „Romeo și Julieta”, „Visul unei nopți de vară”, „Îmblânzirea scorpiei”, „Hamlet”, „A douăsprezecea noapte”, „Nevestele vesele din Windsor”, și „Cum vă place”. Pasiunea, Melancolia, Umorul și Iubirea sunt dimensiuni explorate de actorii implicați în interpretarea scenelor. Aceștia își propun să se „joace” cu ajutorul scenariului bogat oferit de scenele alese pentru această călătorie – însoțite de acordurile cristaline ale corzilor de chitară însuflețite de Adrian Andrei – scene ale căror protagoniști sunt șapte tineri actori în devenire, acționând și reacționând la spiritualitatea, forța și umorul pe care marele William Shakespeare le-a semănat în lucrările sale. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la muzeul care găzduieşte spectacolul, în termen de 30 de zile. Întrucât expoziţia permanentă a Casei Filipescu – Cesianu nu este încă deschisă, participanţii la evenimentele susţinute la această locaţie vor beneficia de vizitare gratuită la Palatul Suţu.
30 August 2016 – 30 Iulie 2017 – Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?
Îţi spun despre idee începând cu gândul pe care mi l-a lăsat citirea descrierii evenimentului. Se vorbeşte despre perioada secolului XIX ca fiind una a cavalerismului, a gentelmenilor cu principii şi eleganţă. Nimeni nu poate şti dacă a fost sau nu aşa, ne bazăm impresiile doar pe cărţi şi ecranizări, ceea ce ar putea fi foarte greşit, însă suprapunerea cu perioada de glorie a duelului s-ar putea să nu fie deloc întâmplătoare. Serios, gândeşte-te dacă ai mai înjura pe cineva în trafic ştiind că e posibil să te provoace la un duel după care te-ar paşte moartea. Sau dacă ţi-ai mai lasă câinele să-şi facă nevoile în mijlocul drumului şi ai trata cu nesimţire observaţia unui trecător, ştiind că te-ar putea provoca la un alt duel care ar putea avea aceeaşi finalitate mortală. Cred că perspectiva unui posibil duel te-ar face mult mai atent la limitele libertăţii personale. Expoziţia de la Palatul Suţu prezintă în premieră povestea ultimului duel din România, care a avut loc în anul 1898 la București. Duel care s-a finalizat, din nefericire, cu moartea unuia dintre participanți, Emanoil Lahovary. Pe locul unde acesta a murit se află astăzi un monument ridicat în anul 1903 de soția victimei, Zoe Suțu, în Piața Națiunilor Unite. Probabil singurul monument de acest fel din Europa! Expoziția mai prezintă, tot în premieră, costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, precum și trusa de duel care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar și o alte corpuri delicte, care vin din zona subteranului social interbelic. Artefacte ale unor întâmplări, care avertizează și ne amintesc ce anume trebuie să vindecăm în viața orașului.
15 August – 2 Aprilie – Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi
Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi organizat în cadrul Muzeului „George Severeanu” vine în întâmpinarea dorinţei celor dornici de a admira exemplare reprezentative care fac parte din trei colecţii aparţinând Muzeului Municipiului Bucureşti: Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” donată municipalităţii de medicul radiolog George Severeanu, pasionat colecţionar de antichităţi şi primul director al Muzeului Municipiului Bucureşti care are o pondere importantă de exponate numismatice; Colecţia Numismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti este constituită din aproape 40.000 de monede, provenind în general din cercetările arheologice desfăşurate de-a lungul timpului și Colecţia denumită convenţional Paranumismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti, reuneşte aproximativ 20.000 obiecte structurate pe mai multe subcategorii precum medalii şi plachete, insigne, decoraţii, sigilii, hârtii de valoare a căror valoare istorică pentru perioada modernă este incontestabilă.
7 Iulie – 6 Octombrie – Normalitate, ce cuvânt brutal!
Scriu despre ideea asta cu teama că aş putea crea o idee falsă despre nivelul meu de preocupare cu privire la arta modernă. Şi mai curând de înţelegere a artei moderne, decât de preocupare. Educaţia mea artistică lasă mult de dorit, iar atunci când am o experienţă plăcută strig în gura mare pentru că îmi imaginez că le va plăcea şi altora. Acum câteva săptămâni am aflat despre expoziţia “Normalitate, ce cuvânt brutal!” de la MNAC, din a cărei descriere, paragraful următor m-a făcut extrem de curios “Cum ar arată lumea dacă persoanele cu dizabilităţi ar fi majoritare, nu o minoritate lipsită de putere? Unde ar fi plasate lucrările într-o expoziţie de artă – la nivelul privirii celor care stau în picioare sau a celor a căror mobilitate şi perspectiva depind de un scaun rulant? În ce fel ar fi prezentate lucrările pentru nevăzători de diferite grade? Cum ar fi dacă voci stranii ţi-ar bruia gândurile dictându-ţi ce să faci sau absurdizându-ţi prezenţa?” Am mers duminică după amiază să văd despre ce e vorba. Şi iată-mă strigând în gura mare, impresionat profund de această expoziţie micuţă aflată pe jumătate din etajul 3 al MNAC-ului. Provocarea din paragraful de mai sus este cât se poate de reală şi ai ocazia să vezi câteva lucrări de artă dintr-o perspectivă foarte diferită. Duminică la 12 are loc şi un atelier-performativ “Dans_Rulant” organizat de Cosmin Manolescu. În plus primeşti un bonus, pe cealaltă jumătate de etaj ai ocazia să vezi o altă expoziţie absolut fascinantă şi generatoare de gânduri multe şi amestecate “Oraşe româneşti în declin”. Asta ca să nu mai zic de priveliştea de pe terasa de la etajul 4… şi câte altele.