Se întâmplă în Braşov, ceea ce e atipic pentru acest site. De obicei vorbim aici despre ce se întâmplă prin Bucureşti, despre cum poţi petrece timp valoros în Bucureşti, despre locuri cu inspiraţie ce merită să le păşeşti măcar din când în când… tot în Bucureşti. Iar acum îţi spun despre o acţiune care are loc în Braşov.
O fac din două motive.
Primul se datorează ideii care mi-a plăcut. Pe scurt câţiva oameni cu drag de oraşul lor cred că schimbările vin din comunitate. O comunitate în care oamenii se cunosc, îşi află interesele şi disponibilităţile de a contribui şi îşi rezolvă împreună nevoile. Apoi pe baza acestor relaţii cu adevărat sociale (adică bazate pe interese comune de coabitare şi nu pe locuirea întâmplătoare în acelaşi spaţiu geografic) construiesc proiecte care transformă în bine lumea în care trăiesc, fără să aştepte minuni de la autorităţi şi organisme în care, de altfel, nu au deloc încredere. Ba mai mult dau exemple şi setează standarde pentru acestea. Rezonez tare mult cu ideea aceasta. În fapt s-ar putea să fi prezentat proiectul mai degrabă prin perspectiva mea şi prin aspiraţia mea către cât mai multe astfel de iniţiative comunitare care lipsesc mult oraşelor mari.
Al doilea motiv este tocmai exemplul pe care îl dau aceşti oameni. Şi nu doar ei. Am mai promovat comunităţi care îşi iau soarta în propriile mâini prin iniţiativa, eforturile şi resursele unor oameni cărora pur şi simplu le pasă suficient cât să treacă la acţiune. Cotroceni, Balta Albă, Berceni sunt câteva dintre ele. Nu prea scrie în ziare despre asta şi nici la televizor nu prea se găseşte loc, însă ele există şi dacă pot contribui măcar cu atât la promovarea lor, o fac cu tot sufletul. Cred că exemplul este esenţial pentru societate. Mereu începe aşa. Cu unul, doi, trei care au mai mult curaj şi mai multă energie. Oameni care obţin succese mici şi care arată că se poate. Apoi se învârte roata şi din ce în în ce mai mulţi vor simţi nevoia şi mai ales vor căpăta convingerea că pot contribui. Că e în puterea fiecăruia dintre noi de a construi lumea în care vrem să trăim. Este deci un exemplu care să îi inspire atât pe cititorii majoritari din Bucureşti, care să afle astfel de cercul care se lărgeşte, dar şi pe cititorii din oraşe în care “nu se întâmplă niciodată nimic” care să afle că stă în puterea fiecăruia dintre noi să facem lucrurile să se întâmple.
Te invit să citeşti mai jos comunicatul de presă al evenimentului.
S-a dat startul înscrierilor la Cursa cu Obstacole a Comunităţii din cadrul celei de-a treia ediţii Braşov Heroes care va avea loc pe 12 iunie 2016.
Fundaţia Comunitară Braşov, în colaborare cu Asociația Floare de Colț, Carpathian MTB Trails și Primăria Municipiului Braşov, îi invită pe cei care doresc să susţină una dintre cele 13 cauze ale comunităţii să se înscrie ca alergători sau să doneze.
Braşov Heroes a reuşit în cele doua ediții să aducă împreună 24 de proiecte locale, peste 1000 de donatori, 14 companii partenere care au strâns împreună peste 100.000 de lei pentru proiecte de educaţie, cultură, mediu, protecția animalelor și social. Astfel, am sprijinit peste 300 de copii din grădinițe și creșe să fie testați auditiv, copii cu dizabilități să-și cultive pasiunea pentru dans, școlari din Săcele să aibă acces la toalete igienizate, iubitori de natură să fie informați cu privire la ariile protejate din judeţul nostru, iar brașoveni care apreciază dansul, să participe un atelier de contact improvisation chiar în orașul lor. Lista proiectelor pe care donatorii le-au susținut în edițiile trecute poate fi consultată și pe site-ul evenimentului .
Și anul acesta cei care doresc să devină eroi, au de ales între a alerga sau a dona pentru cauza aleasă. Prin înscrierea ca alergător 50% din taxa de participare va merge către cauza pe care o susţin. Cei care nu doresc să-și încerce puterile la cursa cu obstacole, dar vor să se implice, pot dona direct pentru cauzele înscrise sau pentru a susține un alergător.
Organizatorii vor amenaja în Zona de Agrement a Lacului Noua două trasee de lungimi și dificultăți diferite, cu obstacole pe care eroii trebuie să le depășească. Cursa se adresează atât amatorilor de mişcare, cât şi profesioniştilor. În competiție se pot înscrie alergători individuali, echipe de până la 5 membri și familii. Mai multe detalii despre competiție se găsesc pe site-ul evenimentului.
Anul acesta, proiectele care mobilizează eroii sunt:
1. Asociația ADDIP, proiect Cei de ieri pentru cei de azi – program de mentorat în care 24 de adolescenți din centru plasament sunt ajutați să învețe să traiască independent după părăsirea centrului la 18 ani. Mentorii, adulți proveniți la rândul lor din centre de plasament, învață cum să fie sprijin pentru acești adolescenți.
2. Asociația Bucuria Darului, proiect Oameni pentru oameni – cumpărarea unei mese speciale pentru servirea unui prânz clad la cantina ”Mulțumesc”. Singurul loc din oraș care oferă, în mod gratuit, zilnic, 300 de porții de mâncare oamenilor străzii.
3. Asociația Dicta, proiect Centru Alecsia – realizarea unui centru cu program prelungit, de tip afterschool, adresat copiilor cu nevoie speciale unde programul educațional este personalizat în funcție de nevoile fiecărui copil.
4. Asociația Club Sportiv Paralimpic Cumpără Responsabil – organizarea turneului naţional de baschet în fotoliu rulant. Pentru 2018 scopul organizației este aceea de a avea o delegaţie de sportivi braşoveni înscrisă la Jocurile Paralimpice din 2018.
5. Asociația De-a arhitectura, proiect De-a arhitectura în orașul meu – cursuri opționale de arhitectură pentru 420 de copii din învățământul primar brașovean, unde aceștia învață cum este construit orașul și cum arhitectura influențează viața oamenilor.
6. Asociația Rază de Speranță, proiect Speranță pentru un vis – sesiuni de terapie prin muzica (meloterapie) și mișcare pentru 10 copii cu autism, pentru a-i ajuta să interacționeze mai ușor cu persoanele din jur și să-și construiască încrederea în propriile forțe.
7. Fundația Rafael, proiect Kinetica iubirii, pasul care mișcă lumea – cumpărarea unor aparate necesare cabinetului în care se desfășoară activități de kinetoterapie și masaj terapeutic pentru persoane cu dizabilități.
8. Asociația Milioane de prieteni, proiect Sterilizează, nu ucide – campanie de sterilizare și microcipare a peste 50 de câini cu stăpâni cu venituri mici, pentru care aceste servicii pot fi costisitoare.
9. Asociația Copiii de Cristal, proiect Călărie terapeutică pentru tinerii cu nevoie speciale – organizarea unor excursii la centrul de echitaţie Pănicel pentru ca 18 adulţi cu dizabilități să intre în contact cu animale și să primescă stimularea senzorială de care au nevoie.
10. Asociația Atelier Săcelean proiect My Way – un proiect educațional non-formal pentru copii proveniți din medii dezavantajate, unde aceștia învață despre dezvoltare personală, comunicare, leadership și antreprenoriat. personală, comunicare, leadership și antreprenoriat.
11. Grup de Inițiativă al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Brașov proiect Și eu pot fi campion – program de activităţi sportive adaptate elevilor cu dizabilităţi din cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluziva. Scopul final este organizarea unei competiţii prin care fiecare copil să vadă progresul realizat.
12. Asociația SCUT proiect AfterCare – proiect educațional de consiliere vocațională, mentorat și pregătire pentru ca 10 tineri care au părăsit orfelinatul să se poată angaja și să devină independenți.
13. Fundația Schmidt în parteneriat cu Asociația ClowniMed, proiect Terapie prin zâmbet și culoare – proiect adresat copiilor bolnavi internați în Spitalul Clinic de Copii Braşov, care își propune ca, prin desenarea poveştilor pe pereţi şi joacă împreună cu clovnii, să-i facă pe cei internați să uite de boala şi să zâmbească din nou.
Despre Fundaţia Comunitară Braşov
Avem viziunea de a construi în Braşov o fundaţie care prin activitatea sa, contribuie la o comunitate puternică, unită şi generoasă, care îşi pune în practică ideile pentru bucuria de a trăi împreună. Misiunea noastră este aceea de a mobiliza energia oamenilor în acte de dăruire, prin crearea unei punţi de legatură între resursele locale şi nevoile comunităţii braşovene. Fundaţia Comunitară Braşov este înfiinţată în 2015 şi este susţinută de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare în cadrul „Programului naţional de dezvoltare de fundaţii comunitare în România”.