Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Frunzăneşti – Piţigaia – Plătăreşti

20/01/2018 orele: 08:30 - 14:00

Expediţia noastră în cătunul izolat Piţigaia a ajuns la a patra ediţie anuală consecutivă. Aceasta este o drumeţie lângă Bucureşti, cu participare gratuită, pe proprie răspundere şi fără înscrieri în baza de date (poate veni oricine şi vă puteţi despărţi de grup oricând doriţi, fără a anunţa).

Ne vedem sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 08:30, în staţia CFR TITAN SUD la casa de bilete. Aceasta se află în imediata apropiere a staţiei de metrou REPUBLICA. Va trebui să vă cumpăraţi individual bilete de tren cu destinaţia Frunzăneşti (preţ întreg 4 lei), iar pentru întoarcere veţi achiziţiona bilete de la personalul de tren (tot cu 4 lei). Ne urcăm în trenul R-15175 cu plecare la 08:57 din Titan Sud şi sosire la 09:28 în staţia Frunzăneşti. Ruta este deservită de operatorul privat Transferoviar Călători.

De aici, urmează o drumeţie de 9 km (circa 3 ore) pe potecile care fac legătura între cătunul Piţigaia şi satele cele mai apropiate din zonă – Fundeni şi Plătăreşti. Aveţi nevoie de încălţăminte pentru drumeţie pe teren cu pante mici, specifice luncilor-teraselor din câmpie. Evenimentul are loc indiferent de condiţiile meteo.

Cătunul Piţigaia este parte administrativă a comunei Frumuşani (CL), însă legătura cu centrul comunei se face prin câmp, pe drumuri de serviciu ale agricultorilor, cale de 9-10 km. Prin urmare, cele 12 familii încă rămase aici se deplasează în satele mai apropiate de lângă firul Dâmboviţei, Fundeni sau Plătăreşti, acolo unde merg la cumpărături sau la şcoală. Obiectivul principal al cătunului este reprezentat de vechea ruină a bisericii Sfântul Nicolae, amplasată între apele fostului meandru al Dâmboviţei dinainte de sistematizare. De la Piţigaia continuăm drumeţia spre Mănăstirea Plătăreşti, monument istoric, ctitorie a domnitorului Matei Basarab în amintirea unei lupte cu tătarii.

Din halta Plătăreşti avem tren de întoarcere R-15182 cu plecare la ora 13:24 şi sosire la Titan Sud la 13:52. Opţional, putem să mai petrecem timp în sat şi să ne întoarcem cu alt tren mai târziu (15:20, 18:06, 19:38).

Vă mulţumesc frumos şi vă aştept la plimbare!
Andrei Ionel – geoarhiva@gmail.com
geoarhiva.com

Detalii

Data:
20/01/2018
Timp:
08:30 - 14:00
Eveniment Category:

Loc de întâlnire

Titan Sud

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress