De ce dăm buzna în muzee în Noaptea Muzeelor?
Întrebarea asta mă preocupă de câţiva ani buni, poate chiar de când ştiu că există Noaptea Muzeelor. Iar de când cu site-ul, mă macină şi mai mult pentru că ajung în muzee unde trebuie să sun la uşă sau la telefon ca să-mi deschidă cineva. Muzee în care trezesc oamenii din somn. Muzee prin care nu ajunge nimeni niciodată, iar cei care le întreţin mă privesc ca pe un ciudat cu interese suspecte. Muzee aflate în hibernare, ca să nu zic în moarte clinică. Muzee care au de spus poveşti care nu interesează pe nimeni sau poveşti care, dacă ajung vreodată în atenţia cuiva, pot fi aflate cu câteva click-uri online. Muzee pline de mucegai, igrasie şi praf, cu aer închis şi păzit cu străşnicie de personal lipsit de pricepere şi de intenţie în a contribui la experienţele plăcute ale vizitatorilor.
Sigur că nu toate muzeele din Bucureşti sunt aşa. Sigur că sunt şi muzee frumoase, vii, interactive. Nu multe, dar sunt. Muzee ale căror poveşti nu le poţi descoperi sau simţi niciunde alt undeva. Acestea însă sunt destul de umblate şi în restul anului şi pare destul de firesc să fie aglomerate şi în Noaptea Muzeelor. Prin urmare nu e nici o mirare că dăm buzna în aceste muzee. E însă de mirare că cineva merge să viziteze Muzeul Memorial C.I. şi C.C. Nottara, Muzeul Naţional al Pompierilor sau Muzeul Victor Babeş. Sunt doar câteva din muzeele din listă, despre care cei mai mulţi bucureşteni habar nu au că există şi nici nu-i interesează, pe bună dreptate.
Motivele sunt multe şi la o trecere rapidă în revistă găsim limitări ale programului de funcţionare aşa cum e la Foişorul de Foc – Muzeul Pompierilor. Muzee create artificial ca soluţie de combatere a naţionalizărilor şi întreţinute forţat până azi, cum afli din povestea Muzeului Nottara. Muzee cu un patrimoniu excepţional, dar care se mulţumesc să trăiască în cea mai mare parte din colecţiile permanente şi deloc interactive aşa cum sunt MNIR sau Muzeul de Geologie. Muzee care au un potenţial formidabil, dar cărora le lipseşte priceperea sau interesul de a se promova şi de a atrage public, aşa cum sunt Muzeul Hărţilor sau Muzeul Aviaţiei. Sau pur şi simplu muzee prăfuite, coordonate nefericit sau nepriceput, lipsite de actualitate şi relevanţă, aşa cum ştim toţi destule şi nu mai are sens să le enumăr aici.
Şi totuşi, toate aceste muzee sunt vizitate în Noaptea Muzeelor. De ce?
O bună perioadă de timp m-am luptat să contrazic gratuitatea. Muzeele bucureştene, în special cele publice, sunt foarte ieftine. Sigur că asta e relativ şi că o comparaţie cu muzee din alte capitale europene nu este relevantă din cauza diferenţelor generale de costuri şi venituri. Dar cel mai scump acces într-un muzeu public din Bucureşti este 20 ron la Antipa, cam jumătate din taxa de acces pe care am plătit-o la cele mai ieftine muzee din alte capitale europene. În cazul muzeelor private situaţia este uşor diferită, însă doar uşor. Prin urmare, cu excepţia unui program intensiv de vizitare, să zicem 4-5 muzee scumpe într-un singur weekend, efortul financiar este suportabil pentru mulţi.
Mai mult, muzeele mai scumpe sunt în general cele mai aglomerate în Noaptea Muzeelor ceea ce înseamnă că în loc să plăteşti 20ron la Antipa, plăteşti 30-45 de minute sau chiar o oră de aşteptare alături de experienţa “aglomerată” de vizitare a muzeului.
Deci concluzionez că răspunsul la întrebare nu este gratuitatea.
O altă faţă a poveştii este atmosfera care se creează în Noaptea Muzeelor. Euforia unei nopţi albe este binevenită indiferent de motivele ei. Starea generală este întreţinută de o serie de evenimente speciale care au loc în această noapte. Câteva exemple din cele care au loc anul acesta sunt: Noapte Albă la Pensionatul Domnesc de Fete organizată de ARCEN, O noapte în Bucureştiul Interbelic organizată de Fundaţia Calea Victoriei, Adam şi Eva printre statuile baronului Bellu organizat la Cimitirul Bellu, Maratonul de Jazz şi Poezie de la BCU şi prezenţa Nod Maker Space printre spaţiile ce pot fi vizitate.
Cu totul, pe lângă cele 27 de muzee publice care ne aşteaptă în noaptea dintre 21 şi 22 mai, mai avem încă 21 de evenimente desfăşurate atât în spaţii private, cât şi în spaţii publice şi care vor condimenta această noapte. Le găseşti pe toate mai jos, alături de adresă şi de orar.
Bogată lista asta, iar într-o companie plăcută poate reprezenta material excelent pentru o aventură de o noapte, aventură cu muzee desigur. Pusă în perspectiva asta cred că risc să zic că acesta trebuie să fie motivul pentru care dăm buzna în muzee în Noptea Muzeelor. E pur şi simplu o ocazie bună să o facem!
De fapt, pe măsură ce caut răspuns la întrebare, ajung să cred că nu am formulat-o corect. Cred că mai bine ar fi să întreb “De ce dăm buzna în muzee doar în Noaptea Muzeelor?”. “De nu nu sunt muzeele pline şi în rest?”
Eu am găsit nişte motive mai sus. Tu ce părere ai? Scrie-ţi gândurile mai jos în comentarii.
100 de locuri din Bucuresti Idei pentru Weekend 21-22 Mai -
18/05/2016 @ 18:16
[…] anunţat încă de săptămâna trecută că vine, prin urmare sper că suntem toţi pregătiţi. Miezul, […]