Muzeul se afla intr-o zona linistita, intr-una dintre casele vechi si frumoase dintre Piata Victoriei si Piata Dorobanti. Zona este placuta si pentru o plimbare linistita, iar daca e sa ne luam dupa numele strazilor, poti face o calatorie in jurul lumii in doar cateva minute, cu toate ca te afli in inima orasului.
Muzeul gazduieste o colectie impresionanta de harti (aproximativ 800 de piese, conform datelor de pe site) din diferite zone si perioade, grupate in sali tematice. Cea mai mare parte a colectiei a fost donata muzeului de diversi colectionari, unii dintre ei avand contributii semnificative, vei vedea tu care. Intr-una din primele sali de la parter se afla un glob pamantesc primit cadou de Ion Iliescu de la Presedintele Frantei, Francois Mitterand. Acesta dintai a donat cadoul Muzeului Hartilor. Globul impresioneaza atat prin dimensiunea sa, cat si prin design, iar bovindoul in care a fost asezat pare facut special pentru el.
Dincolo de exponate, un punct de atractie sunt ferestrele care au fost decorate cu vitralii (comandate special pentru aceasta locatie) ce infatiseaza corabii, vase, steme, drumuri, harti. Desi sunt noi, te poarta cu gandul la epoca marilor exploratori. Sunt frumos lucrate si creaza o ambianta speciala, alaturi de celelate obiecte ce intregesc decorul: busturi ale navigatorilor celebrii, ocheane, machete de corabii, etc.
O impresie puternica mi-a lasat-o decorul tavanelor, pe care sunt aplicate harti astrale, reprezentand zodiile si diferite constelatii, personaje mitologice, iar daca urmaresti detaliile observi ca este vorba de fapt de piese din acceasi mare harta, ce se continua din sala in sala.
Hartile expuse sunt intr-o stare excelenta, ceea ce ne-a facut de multe ori sa ne intrebam daca sunt originale sau copii. Ei bine sunt originale si extrem de valoroase. Cea mai veche dintre ele este o harta din 1525, iar cele mai recente se opresc in jurul anilor 1930, reprezentand Romania Mare. In sala destinata hartilor ce prezinta Bucurestiul am avut parte de o adevarata provocare in a identifica actualele artere principale ale orasului, cartierele, zonele in care locuim in prezent. E interesant sa vezi astfel cat de mult s-a extins si dezvoltat orasul, dar si cat de multe s-au pastrat asa cum au fost ele gandite si costruite pe vremea regelui Carol I. De asemenea, exista un perete intreg cu harti ale oraselor ce au fost fortificatii medievale: Arad, Oradea, Satu Mare, Brasov, Sibiu, etc. Buna parte din ele au forma de stea cu 5 colturi sau de pentagon. Pe scara ce urca spre etajele superioare sunt expuse litografii cu porturile populare din diferite zone ale Romaniei, precum si momente de la incoronarea Regelui Carol.
Un minus a fost faptul ca nu am avut ghid sau macar pe cineva amabil care sa cunoasca exponatele si sa ne ofere cateva clarificari, acolo unde cunostiintele noastre de istorie si geografie s-au aratat depasite. Din pacate nu am putut achizitiona un ghid sau macar cateva carti postale cu muzeul sau exponatele. Aici mai e de lucrat, insa am citit ca, daca esti interesat de o anumita harta, poti face o cerere adresata muzeului si ti se transmite pe mail (inca nu am incercat, insa daca esti interesat….give it a try!).
Dar cum orice minus aduce si un plus, faptul ca nu am avut un ghid ne-a permis sa petrecem cat de mult timp am vrut, in fiecare sala, sa facem presupuneri, sa ne intoarcem pentru anumite detalii care ne-au scapat sau pentru a face comparatii si in plus, (pe furis) am reusit sa facem pozele ce insostesc acest articol. (stiu, stiu….nu-i frumos din partea noastra!)
Bonus: Datorita numarului mare de exponate, muzeul se afla pe primul loc in Europa si pe locul 4 in lume, intr-un clasament al muzeelor de acest gen.
Mai multe detalii despre muzeu gasiti si pe site-ul www.muzeulhartilor.ro. Adresa muzeului este Str. Londra nr 39, iar muzeul poate fi vizitat de Miercuri pana Duminica intre 10:00 si 18:00, tariful de acces fiind de 5 ron.
Ioana Zamfir, mai 2014
http://calatorscop.blogspot.ro/2014/05/bucuresti-6-muzeul-national-al-hartilor.html
100 de locuri din Bucuresti » Idei pentru Weekend 18-19 Februarie
15/02/2017 @ 21:05
[…] rar am ocazia să vorbesc despre evenimente care au loc la Muzeul Hărţilor, dar iată că ocazia aceasta este super-interesantă. Este vorba despre un atelier destinat […]