9 Iulie, între orele 10-11.30 – Fabricat in Romania
Retromobil Club România organizează sâmbătă a cincea ediţie a expoziţiei “Fabricat în România” simultan în Bucureşti, Baia Mare şi Suceava. Evenimentul din Bucureşti va avea loc în Parcul Tineretului – Lumea Copiilor (la Rotondă) unde vor fi expuse autoturisme, autocamioane şi motociclete de producţie românească. Evenimentul este gratuit.
8-17 Iulie – Festivalul de teatru urban #teatrusubluna
Festivalul de teatru urban a apărut din dorinţa de dezvoltare artistică a circuitului de artă urbană din Bucureşti. Ediţia 2 se va desfăşura în perioada 8-31 iulie, în fiecare weekend (vineri-duminică) şi va avea loc în grădina de la Quantic Pub 2 (Intrarea Grozăveşti, la 3 minute de metroul Grozăveşti). Festivalul cuprinde expoziţii de pictură, fotografie şi grafică, bibliotecă şi colţ de lectură, loc de joacă şi de relaxare, concerte şi desigur teatru. Teatru de amatori, de copii şi independent. Biletele vor fi disponibile pe mystage şi la intrare pe toată perioada festivalului la costurile de 30 lei/zi (acces nelimitat pentru o zi de festival), 75 lei (acces nelimitat în cele 3 zile ale weekendului unei săptămâni la toate activităţile festivalului) şi 250 lei (acces nelimitat pe toată durata la toate activităţile festivalului). Nu se fac rezervări, iar cele 300 de locuri se vor ocupa în ordinea sosirii.
9 Iulie, începând cu ora 11 – Atelier de Împletituri pentru fetițe și mămici
Acesta este un eveniment la care nu mă calific, însă pe care îl includ articol special pentru cititoarele mici şi mari care urmăresc săptămânal Ideile. Povești de Împletit organizează un Atelier de Împletituri pentru fetițe și mămici unde vor spune povestea lui Rapunzel. Atelierul va avea loc la Filiala “Ion Creangă” a Bibliotecii Metropolitane. Dacă vrei să participi alături de fetița ta, trimite un email la adresa simona.pintrijel21@gmail.c
9 Iulie, între orele 10.30-12 – Laboratorul distracţiei de fun science
În fiecare weekend, pe tot parcursul vacanţei şcolare, MiniArtShow ne aşteaptă în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) la Teatru de vară din Foişorul Copiilor, cu animaţie, jocuri interactive, concursuri şi spectacole. Accesul este gratuit. Sâmbăta aceasta transformă gheaţa carbonică în nori şi spumă, apa plata în minerală făcând-o limonadă cu fum şi, nu în ultimul rând, chipurile morocănoase în feţe luminoase. Cei mici se joacă de-a oamenii de ştiinţă şi învaţă în acelaşi timp, devenind la final adevăraţi experţi, participând cu spor la micile experimente simpatice.
6-10 Iulie, între orele 20-23 – La Apus pe Bicicletă
Biciclişti în căutare de răcoare sunt aşteptaţi în fiecare seară, de miercuri până duminică, începând cu ora 20 în Herăstrău, la intrarea Charles de Gaulle, pentru o plimbărică relaxată pe două roţi, în timp ce soarele merge la culcare.
3 Iulie – 18 Septembrie – Caravana Poveştilor
În perioada 3 iulie – 18 septembrie în 7 parcuri bucureștene, suntem așteptaţi alături de cei mici să spunem povești, să ne distrăm cu piese de teatru sau cu jocuri creative. Duminica asta evenimentul are loc in Parcul Kiseleff, zona de biciclete. De la ora 10.00 au loc atelierele de lectură. Apoi de la 11.00 şi de la ora 19.00 au loc atelierele de joc şi joacă. Iar de la ora 18.00 spectacolele teatrului de păpuşi. Atelierele de lectură şi teatrul de păpuşi au rolul de a stimula imaginaţia copiilor, atenţia şi capacitatea de concentrare, iar jocurile în aer liber îi ajută să-şi înfrângă timiditatea să socializeze unii cu alţi, dezvoltându-şi în acelaşi timp creativitatea şi aptitudinile practice. Participarea este gratuită.
10 Iulie, începând cu ora 10 – Parada Micilor Bicicliști în vacanță pe Kiseleff
Cei mai mici și mai simpatici bicicliști sunt așteptați duminică la ora 10:30 în rondul de pe Bdul. Kiseleff, în dreptul Monumentului Infanteriei Române, pentru a petrece împreună 90 de minute, pedalând în pluton pe Bdul Kiseleff (închis traficului rutier, incă) și povestind despre aventuri pe bicicletă. Nu uita să ai la tine apă, o gustare și cel puțin un adult însoțitor (cu sau fără bicicletă).
Dacă vii de departe poți folosi metroul, e duminică și e voie cu bicicletele. Doritorii sunt rugați să se înscrie (gratuit) pentru a estima cât mai corect numărul participanților.
9-10 Iulie, între orele 9-20 – Târg Handmade în plină vară
Dacă ai chef de târguială, te poţi desfăşura într-un loc în mare vogă, Casa Monteoru unde artiştii şi designerii pregătesc noi creaţii, poşete unicat pictate manual, bijuterii, accesorii, hăinuţe pentru copii, ţinute vestimentare şi sfaturi în materie de fashion şi styling. Accesul este gratuit.
8-10 Iulie, între orele 10-18 – Expo cristal
În curtea interioară a muzeului Muzeul Geologic, se va desfăşura o nouă ediţie a târgului de cristale bijuterii, pietre preţioase şi semipreţioase. Ăăăăăă, nu ştiu că să-ţi mai zic 🙂
10 Iulie, începând cu ora 12 – Parcul Carol I, 110 ani
La 6 iunie 1906 se deschidea oficial Expoziția Generală Română, pentru celebrarea a 40 de ani de domnie a regelui Carol I, 25 de ani de la proclamarea Regatului şi 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către romani. Locul ales pentru amplasarea expoziției a fost Câmpia Filaretului (Câmpia Libertății), actualul Parc Carol I, un spațiu cu semnificații istorice importante. Proiectul Asociației Istoria Artei își propune reconstituirea istorică și digitală a Expoziției Generale Române din 1906 din Parcul Carol I, din perspectiva pavilioanelor de arhitectură, a monumentelor, a personalităților care au contribuit la realizarea proiectului urbanistic și peisagistic, crescând potențialului istorico-cultural al zonei Filaretului. Prima etapă se desfășoară în parc și în împrejurimi, sub forma unor tururi ghidate gratuite. Punctul de întâlnire este la Fântâna Zodiac, din Piața Libertății.
25 Iunie – 22 Iulie – Grădini de vară
Ansamblul Imago Mundi prezintă proiectul „Grădini de vară / Enescu: urban vs. tradiţional”, o serie de concerte prin care îşi doresc să promoveze un program muzical original, dedicat marelui compozitor şi inspirat de celebrele sale Rapsodii Române. Concertele ce se vor desfăşura în cadrul „Grădinilor de vară” sunt comentate vizual de proiecţii video mixate în timp real. Concertele au durata de o oră şi sunt organizate în spaţii emblematice ale Bucureştilor (Grădina Botanică, Muzeul Satului), precum şi în spaţii noi/neconvenţionale (Cărtureşti Carusel, Lokal, Grădina Viitorului): aceste spaţii sunt, asumat sau nu, reinterpretări ale „grădinii de vară” bucureştene de la sfârşitul secolului XIX – la fel ca atunci (sau, ceva mai târziu, în perioada interbelică), grădina de vară poate juca rolul spaţiului de re-activare a comunităţilor locale; de destindere în serile călduroase de vară; de (re)conectare la viaţă culturală. Programul este accesibil pentru toate vârstele şi gusturile: publicul se va bucura să (re)cunoască teme precum „Am un leu şi vreau să-l beu”, „Sârbă lui Pompieru”, „Ţânţăraş cu cizme largi”, „Văleu, lupu mă mănâncă” sau „Pe o stâncă neagră” interpretate într-o manieră originală, cult-contemporană. Intrarea este liberă (cu excepţia biletului de acces în Muzeul Satului şi Grădina Botanică).
Programul complet:
01/07 orele 19:00 – Gradina Botanica
02/07 orele 20:00 – Carturesti Carusel
03/07 orele 19:00 – Gradina Viitorului
15/07 orele 18:00 – Muzeul Satului
22/07 orele 19:00 – Gradina Botanica
9-10 Iulie, între orele 14-19 – Waffles Madness
Gata, gata, lasă imaginea! Ştiu că e greu, dar hai să-ţi spun şi despre ce e vorba. M-am sacrificat şi am testat personal pentru a mă asigura că totul e în regulă. Aşa că pot să îţi spun că nu doar arată bine, dar sunt şi excepţional de gustoase bombele astea calorice, pe care le găseşti La un Ceai (Luigi Cazzavillan nr. 25) sâmbătă si duminică după amiază. Oferta cuprinde o mulţime de delicii: înghețată, nutella, unt de arahide, cocktail de fructe, frișcă, topping de ciocolată, topping de căpșuni, biscuiți oreo, fulgi de migdale, nuci, dulceață, M&Ms. Rezervări la 0734 195 395.
10 Iunie – 16 Septembrie – O noapte printre giganți
Muzeul „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani să petreacă o noapte memorabilă printre cele mai mari mamifere care au existat vreodată pe Pământ. Programul debutează în acest an pe 10 iunie și, ca în fiecare an, copiii se pot înscrie la oricare dintre edițiile programate pe tot parcursul verii (24 iunie, 8 iulie, 22 iulie, 5 august, 26 august, 9 septembrie, precum și 16 septembrie). Ar fi bine chiar să te grăbeşti pentru că e un program destul de căutat. În prima parte a serii, cei mici vor face un tur al muzeului, asigurându-se că toate exponatele din diorame au parte de un somn liniștit, apoi vor viziona filme documentare despre viața fascinantă a animalelor şi vor adormi visând, poate, la lumea uriaşilor de altădată. Sosirea copiilor este stabilită pentru ora 21, iar părinţii sunt aşteptaţi să-i ia a doua zi, sâmbătă, începând cu ora 8.30, după ce copiii au luat micul dejun. Înscrierea participanților se face în limita a 20 de locuri, pe adresa de email: info@antipa.ro sau la numărul de tel: 021.305.60.31. Costurile de participare sunt de 200 Ron/copil; 300 Ron/doi frați; 400 Ron/trei frați.
1 Iunie – 30 Septembrie, începând cu ora 19.30 – Simfoniile de vară
Vara aduce în Piaţa Universităţii a şaptea ediţie a “Simfoniilor de vară”. De la sfârşitul lunii mai, până în septembrie, în fiecare sâmbătă şi duminică, Parcul Colţea devine gazdă de spectacole în aer liber. Timp de 4 luni, sunt programate 38 de concerte cu artişti renumiţi precum cvartetul Bella Musica, Brass Quintet Bucureşti, mezzosoprana Claudia Măru-Hanghiuc, Bucharest Ladies Orchestra, dirijată de Ozana Barabancea, dar şi coruri de copii. Participarea este gratuită.
8-10 Iulie, între orele 10-19 – Târg cu meşteri şi produse tradiţionale
În curtea interioară de la MŢR, are loc târgul săptămânal. Meşterii vin cu obictele lor tradiţionale, realizate cu multă pricepere. Sunt expuse la târg covoare ţesute la război, ii şi catrinţe, ceramică pictată cu motive din cusături tradiţionale româneşti, măşti populare, icoane, cufere şi mic mobilier sculptat, obiecte de decor din tărtăcuţe pictate cu vopsele vegetale, podoabe tradiţionale lucrate cu mărgele pe catifea şi pânză de bumbac, ouă încondeiate, vestimentaţie din lână împâslită şi mătase pictată, coliere şi accesorii din piele naturală, obiecte din sticlă modelată manual, antichităţi ţărăneşti. Vizitatorii pot degusta şi târgui miere şi ţuică de prune, prăjituri şi torturi de casă cu bezea sau cu fructe, plăcinte boiereşti și turtă dulce de Covasna, murături asortate şi zacuscă, şerbeturi aromate și sucuri naturale, fructe şi legume de sezon. Bucătarii sunt pregătiţi cu fasole cu ciolan, varză nouă la ceaun cu cârnaţi afumaţi, borş de peşte, frigărui şi păstrăv la grătar. Intrarea la târg este liberă.
7 Iulie – 6 Octombrie – Normalitate, ce cuvânt brutal!
Expoziția “Normalitate, ce cuvânt brutal!”, care va fi gazduită de MNAC propune o explorare artistică a dizabilității în care arta vizuală este accesibilă și celor care nu văd, iar dansul devine posibil și pentru oamenii cu dizabilități motorii. Expoziția include lucrări noi de artă vizuală ale artiștilor Ivana Mladenović, Mihai Barabancea și Mircea Topoleanu și performance-uri de Cosmin Manolescu, Monotremu, Paul Dunca & Virginia Lupu, artiști cu o experiență îndelungată de colaborare cu persoane marginalizate social. “Normalitatea și anormalitatea sunt expresii ale puterii care creează falii între oameni. Cum ar arăta lumea dacă persoanele cu dizabilități ar fi majoritare, nu o minoritate lipsită de putere? Unde ar fi plasate lucrările într-o expoziție de artă — la nivelul privirii celor care stau în picioare sau a celor a căror mobilitate și perspectivă depind de un scaun rulant? În ce fel ar fi prezentate lucrările pentru nevăzători de diferite grade? Cum ar fi dacă voci stranii ți-ar bruia gândurile dictându-ți ce să faci?”
19 Mai – 17 Iulie – Cumințenia Pământului. Aceasta nu este o piatră
Pot să spun că aşteptam de ceva timp o expoziţie cu această temă. Aşteptarea asta e generată de faptul că nu nu prea am încredere în educaţia artistică a poporului român, şi atunci când ceri bani unui astfel de popor pentru a recupera o operă de artă trebuie să susţii campania cu o comunicare serioasă. Iar o expoziţie pe această tema este esenţială. Aşa că, haideţi să mergem la MNAR să vedem care-i povestea acestei mici sculpturi şi de ce merită să punem mână de la mână ca să o recuperăm.