1-16 Iulie
Festivalul de teatru urban în aer liber Teatru Sub Lună ediția 3
Teatru sub lună, singurul festival de teatru independent în aer liber, se află la a-3-a ediție și reunește sub cerul liber și arzător de iulie atmosfera proaspătă a unei piese de teatru bine regizate și încântarea unei seri de jazz sau café-concert, toate frumos conturate cu expoziții de pictură, desen, costume și sculpturi din lemn. Festivalul de teatru urban are loc în Grădina Quantic din parcul Grozăvești, situată la 3 minute de metrou. Pe durata a 3 weekend-uri vor fi puse în scenă 4 spectacole de teatru independent, 2 show-uri de improvizație și un spectacol de stand-up family-friendly. Pe lângă acestea, festivalul mai aduce și concerte din genuri de muzică precum jazz, acustic, underground și alternative. Fiecare seară se desfăşoară după programul:
18:00 – deschiderea porţilor
– vizitarea expozițiilor, chill-out music
– colțul de carte și hamacul de lectură
– socializare pe terasele Quantic
20:30 – teatru
22:00 – concert acustic
Accesul costă 40 lei pentru o zi, 90 de lei abonament 3 zile (oricare 3 zile la alegere din cadrul festivalului) sau 200 de lei Abonament Full Access (pe care îl poți da unui prieten dacă nu mai poți ajunge).
1-30 Iulie
Festivalul Internaţional de Teatru de Stradă Bucureşti
Primăria Capitalei prin ARCUB organizează singurul festival internațional de teatru de stradă din București, care anul acesta devine cel mai mare eveniment de profil din țară. Între 1 și 30 iulie, a noua ediție a festivalului aduce la București sute de artiști internaționali și peste 40 de spectacole din Franța, Columbia, Italia, Germania, Olanda, Austria, Spania și România. Festivalul mărește în 2017 doza de distracție cu un program de spectacole de teatru de stradă, în fiecare weekend din luna iulie, de vineri până duminică, de la ora 19:00 până la ora 23:00 în următoarele zone din Capitală: Piața George Enescu, Piața Revoluției, Parcul Krețulescu, Calea Victoriei, Piațeta Odeon, Piața Universității, Piața Constituției, Parcul Unirii, Bulevardul Unirii și Centrul Istoric. Detalii despre programul zilnic găseşti pe butonul albastru.
7-9 Iulie
Outernational Days 2
Iată-ne ajunsi și la cea de-a doua ediție a festivalului multicultural Outernational Days, care va avea loc la grădina Uranus 144 și The ARK, lângă Piața de Flori. Festivalul aduce pe scena Bucureștiului trupe și muzicieni din întreaga lume – Kenya, Niger, Turcia, Senegal, Liban, dar și Europa (Germania, Austria, Elveția și România). Pe lângă concerte, festivalul va prezenta o serie de DJ seturi tematice, discuții, ateliere. Biletele costa: Full pass – 120 lei; Outernational by Day Uranus 144 – 40 lei; Outernational by Night The ARK Bucuresti – 30 lei; Outernational by Day + Outernational by Night ( Uranus 144 + The ARK Bucuresti) – 60 lei.
8 Iulie / 17:00
Astronomia pe înțelesul celor mici
Ludotech (Calea Șerban Vodă, 22-24) ne invită la un curs despre spațiul cosmic, alături de Mihai Vlăduț de la ia cu stele!. “Astronomia pe înțelesul celor mici” ne provoacă să povestim despre: Întrebări legate de lumea înconjurătoare, misterele Universului și cum funcționează diferite fenomene. Toate acestea și multe altele își vor găsi răspunsul prin explicații științifice, amuzante și interactive. Cursul are 4 ședințe în datele 8, 15, 22, 29 iulie de la 17-18. Putem opta pentru două tipuri de abonament: 4 ședințe: 140 lei/copil sau 2 ședințe 80 lei/copil. Înscrieri: dana.canurschi@ludotech.ro. Grupurile vor avea 8-15 cursanți cu vârsta de 9-14 ani. Cele patru întâlniri au următoarele teme:
>>8 iulie, Constelațiile – Folosindu-ne de imaginație, vom trasa linii printre stele conturând forme ce întruchipează personaje mitologice, animale sau obiecte, descoperim poveștile din spatele lor, învățăm să ne orientăm pe cer și ne putem crea propria noastra constelație.
>>15 iulie, Călătorie prin Sistemul Solar – Plecăm de pe Pământ, vizităm fiecare planetă și aflăm locul nostru în Sistemul Solar, învățăm ce sunt planetele și ce sunt celelalte corpuri mai mici din sistem.
>>22 iulie, Călătorie prin Univers – Părăsim Sistemul Solar și aflăm ce sunt nebuloasele, roiurile de stele și galaxiile, totodată vedem cât de mare este universul descoperit până în prezent.
>>29 iulie, Explorarea spațiului cosmic – De la primul satelit lansat în spațiu până la cele mai puternice rachete. Discutam despre tipurile de vehicule spațiale ce au fost folosite de-a lungul timpului, cum au ajuns astronauții pe Lună și vedem fotografii făcute din spațiul cosmic de diferite sonde spațiale sau de roboții trimiși pe alte planete.
8-9 Iulie / 18-22
Vacanța de vară cu EXCELSIOR
Suntem așteptați în Parcul Bazilescu la fiecare sfârșit de săptămână pentru a să petrece vacanța de vară cu EXCELSIOR. Aici, Teatrul Excelsior organizează o suită de evenimente până pe 10 septembrie 2017. În fiecare weekend copiii, părinții, bunicii vor putea vedea spectacole de teatru și de dans, concerte, momente de magie, filme românești. Se vor desfășura și ateliere de joacă. Cei care vor veni în parc vor trăi aventura de vară, pregătită de Teatrul Excelsior cu grijă pentru spectatorii de toate vârstele. Fiecare weekend, cât e vacanța de lungă, va deveni un tărâm al poveştilor modelat de bucuria şi entuziasmul copilăriei.
Programul din această sâmbătă este:
- Rapunzel – Trupa Basm
- Școala de balet Dancing Emotion
- Ridichea uriașă – Trupa Hodoronktronk
- Concert Bebe Lazăr
- Pintea – proiecție film românesc
Iar programul de duminică este:
- Prințesa Fluture – Gestual Art și Claudia Negroiu
- Magie cu Teo
- Zâna Primăverii – Trupa Hodoronktronk
- Concert Matteo
- Pistruiatul – proiecție film românesc
7-9 Iulie
Scurtmetraje pentru copii
Kinofest International Digital Film Festival este primul și cel mai important festival de film digital din România, ce are ca scop promovarea tinerilor artişti. În weekend, la Cinema Elvira Popescu, sunt proiectate scurtmetraje pentru copii. Animaţiile şi filmele internaţionale se regăsesc în selecţia oficială a festivalului. Programele sunt foarte variate: de la experimente vizuale non-narative, comedii, aventuri, realizate în tehnici de la grafică clasică, până la animația 3D sau anime-ul asiatic.
8-9 Iulie
Bounty Fair
Bounty Fair va avea loc din nou la sfârşitul acestei săptămâni la Casa Universitarilor (Str. Dionisie Lupu 46, lângă Parc Grădina Icoanei). Ne aşteaptă acolo clasicul târg de design românesc cu peste 60 de artişti şi branduri româneşti care îşi expun creaţiile spre vânzare. Vor mai fi 15 ateliere de creaţie pentru cei mici, cu vârsta peste 3 ani, teatru interactiv pentru copii şi sesiuni de cântat la instrumente cu copiii, ateliere pentru cei mari, make-up gratuit, zona de hamace în pădure, picnic la iarbă verde, expoziţie foto în foişor. Intrarea este 8 lei/persoană/zi, copiii până în 14 ani au acces gratuit.
9 Iulie / 14:00
Atelier de morărit
Duminică de la 14.00, suntem invitați în Satul meșteșugurilor din Comana la un atelier de morărit. Va fi o incursiune în lumea cerealelor și a morilor de altădată, apoi micii exploratori vor trece la partea practică, în care vor măcina ei înșiși cereale, folosind mori manuale. La final, copiii nu vor pleca de la noi doar cu amintiri plăcute, ci vor lua acasă și o cantitate simbolică din ceea ce au măcinat în timpul atelierului. Atelierul va fi organizat pentru copii cu vârste între 3 şi 7 ani. Pentru înscrieri: echipa@moaradehartie.ro sau 0723 266 262.
8 Iulie / 14-01
The Fresh in The Garden – Grădina Botanică
The Fresh in The Garden ne invită sâmbătă de la 14.00 în Grădina Botanică la o nouă după amiză-noapte pe acorduri şi rime de calitate. Vor fi:
☼ akua naru Full live band
☼ DeliricxSilent Strike feat. Muse Quartet
☼ Robin and the Backstabbers Acoustic
☼ Laurel Live
☼ Boca 45
☼ Dimitris Bats Acoustic
Biletele se găsesc la prețul de 79 de lei pe http://thefresh.ro/, iar pentru accesul în Grădina Botanică se achită şi taxa de 7 lei.
7-9 Iulie
Marile Serate Muzicale ale Bucurestiului
În weekend Opera Comică pentru Copii ne aşteaptă la ultimele trei seri ale Marilor Serate Muzicale organizate de această dată la Ateneul Român. În fiecare seară programul, foarte generos, începe la ora 19:00. Mai jos găseşti câteva detalii:
Vineri:
- SUK – Cvartet cu pian op.1 în la minor
- van BEETHOVEN – “Sonata primăverii ”pentru vioară și pian nr.5 op.24
- PIAZZOLLA – Le grand Tango pentru violoncel și pian
- von DOHNANYI – Cvintet cu pian în do minor op.1
Sâmbătă:
- S. BACH – F.BUSONI – Ciaccona
- A. MOZART – Fantezia în re minor KV 397
- Th. GRIGORIU – Ofrandă clipelor eterne
- ENESCU – Sonata Torso (transcripție pt. violoncel și pian)
- Lieduri de: CHERUBINI, MASSENET, FRANK, BOTTESINI, CEAIKOVSKI
- ARENSKY- Trio nr.1 op.32 în re minor
Duminică:
- POULENC – Sonata pentru flaut și pian
- SAINT-SAENS – Romanță
- Luisa SELLO – flaut
- Michel BOURDONCLE – pian
- GLAZUNOV – Chant de Menestrel
- CEAIKOVSKI – Andante cantabile
- CEAIKOVSKI –Pezzo capriccioso
- SCEDRIN – Quadrille din opera Not Love Alone
- PAGANINI – Dansul vrăjitoarelor
- PAGANINI – La Campanella
- Ch. GLUCK – Fr. KREISLER – Melodie
- DVORAK – Cvintet cu pian nr.2 op.81
8 Iulie / 18:00
Traseu urban arh. Ernest Doneaud
Sâmbătă, de la ora 18:00, suntem așteptați la un nou traseu dedicat arh. român de origine franceză, Ernest Doneaud (1879-1959). Plimbarea va fi pietonală, punctul de întâlnire fiind la Cercul Militar – Piața Sărindar. Figură marcantă a societății bucureștene din prima jumătate a secolul al XX-lea, arh. Ernest Doneaud a desfășurat o bogată activitate atât în serviciul public (Primăria București, Ministerul de Război, Comisia de sistematizare a capitalei, Primăriile comunelor suburbane Băneasa și Șerban Vodă) cât și în cel privat. Dacă până la primul război mondial a creat în stilul eclectic beaux-arts, în perioada interbelică este un exponent de seamă al stilului internațional (modernist-cubist, Art Deco). Participarea la tur costă 10 lei/persoană. Înscrieri: tururighidate@gmail.com (evenimentul se va organiza cu minim 5 participanti.
8 Iulie / 10:15
Kids’ Safari – Vanatoarea de ateliere
Cu o descriere foarte sumară, aproape zgârcită, evenimentul acesta ne invită sâmbătă la o vânătoare de ateliere în Parcul Herăstrău, pe Şoseaua Nordului 7-9 (fără însă a preciza însă locaţia exactă). Vor fi 12 ateliere din care participanţii vor putea alege după pofta inimii, achitând o singură taxă de 65 de lei. Înscrierile se fac la dragos@sanna.ro sau 0751 177 121.
3-9 Iulie
Bucharest Jazz Festival
Cea de-a șasea ediție a Bucharest Jazz Festival prezintă zilnic la ARCUB, pe durata celor șapte zile de festival, o gamă variată de evenimente conexe, dedicate tuturor celor interesați să descopere muzica și cultura jazzului alături de artiști și profesioniști din țară și internaționali. Programul festivalului include workshopuri și Q&A susținute de artiști precum Stanley Jordan, nominalizat de-a lungul timpului la premiile Grammy și, recent, la NAACP Image Award, descris drept un „geniu” al muzicii de criticul de jazz Leonard Feather; Joca Perpignan, percuționistul care creează, prin muzica sa, o legătură neobișnuită între Israel și ritmurile faimosului cartier Lapa din Rio de Janeiro, și Ion Baciu Jr., unul dintre cei mai importanţi pianişti români de jazz ai generaţiilor de după Richard Oschanitzky, Janczy Körössy sau Marius Popp. Totodată, vor avea loc la ARCUB recenzii de carte și disc de jazz românesc cu Mihai Iordache și Tavi Scurtu, dezbateri cu jurnalistul Simon Rentner și expoziția de fotografie Jazzonance de Sánta István Csaba, în timp ce Piața George Enescu va găzdui duminică un workshop pentru copii susținut de Cătălin Milea. Vor avea lor concerte live în Piața George Enescu între 5-9 iulie. Accesul este gratuit. Programul îl găsești pe butonul albastru.
9 Iulie / 11:00
Școala de vară de astronomie
Școala de vară de astronomie se ține anul acesta în planetariul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” (Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 21). În întunericul artificial, copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani vor fi însoțiți de bolta cerească, presărată de nenumărate stele. Înscrierile se fac pe adresa de e-mail: conferinte@muzeulbucurestiului.ro sau la numărul de telefon 021 315 68 58, de luni până vineri, în intervalul 9:00-16:00. Taxă de participare: 10 lei/copil. Programul este următorul:
Duminică 9 iulie – Prezentare generală a boltei înstelate și a mișcării ei.
Duminică 16 iulie – Învățarea constelațiilor vizibile în timpul verii.
Duminică 23 iulie – Mersul planetelor pe cer și aspectul cerului de pe alte planete.
Duminică 30 iulie – Plimbare prin Universul cunoscut.
8-9 Iulie / 12:00
Vacanța la MNAC
Pe timp de vacanță, Muzeul Național de Artă Contemporană invită copiii, adolescenții și părinții la activități creative, menite să familiarizeze vizitatorii de toate vârstele ai muzeului cu tehnici artistice şi moduri de expresie creative. În fiecare weekend, suntem aşteptati la ateliere de serigrafie, print, design de costum, sunet, desen, obiect, mozaic sau mail-art. În ambele zile de weekend au loc ateliere de serigrafie, sâmbătă pentru copii între 8-14 ani și duminică pentru copii între 5-10 ani. Acest atelier va fi susținut de Octav Avramescu de la Atelierul de serigrafie de pe lângă librăria Jumătatea plină. Serigrafia este cea mai versatilă metodă de imprimare. A câștigat vizibilitate în lumea artei târziu datorită lui Andy Warhol și faptului ca e non-toxică. Astăzi este cea mai folosită tehnică manuală pentru multiplicat imagini ca postere/fanzine/tricouri sau alte aplicații artistice. Sâmbătă, copii mai mari vor concepe un design și o metodă de pliere pentru o publicație cu una sau două culori. Duminică, cei cu vârste cuprinse între 5-10 ani vor descoperi un altfel de alfabet și vor învăța să își imprime singuri un poster cu litere caligrafiate. Acces: 30 lei. Adulții ce însoțesc copii nu achită valoarea biletului. Înscrierile se fac la info@mnac.ro și 021 318 9137 (secretariatul muzeului), în limita a 20 de locuri disponibile.
1 Iulie – 17 Septembrie
Culorile prin aripi
Expoziția de fluturi tropicali vii oferită de Muzeul „Grigore Antipa” ne îndeamnă din nou, să cunoaștem o mică parte din lumea extrem de diversă a acestor insecte. Sunt prezentate specii larg răspândite în unele regiuni tropicale din America, Africa și Asia, ce pot fi observate în mediul lor natural doar la mari distanțe geografice de țara noastră. Vom putea observa îndeaproape un grup de animale cu un mod de viață fascinant și, în același timp, vom admira bogăția de culori și forme atât de des întâlnită la fluturii din zonele tropicale. Prețul biletului întreg este 12 lei iar cel redus este 10 lei (pensionari, studenți, elevi și copii peste 3 ani).
9 Iulie / 20:30
Preludii inoportune
Muzeul Municipiului București ne invită la spectacolul „Preludii inoportune”, desfășurat duminică la Casa Filipescu-Cesianu. Actorii Irina Movilă și Marius Bodochi (Teatrul Național București), acompaniați de Dan Cavassi (violoncel), ne așteaptă la un recital de lirică universală desfășurat în Grădina Casei Filipescu-Cesianu. Rezonanțele lirice și comice se alternează atât muzical, cât și prin versuri și monoloage semnate Blaga, Minulescu, Nichita Stănescu, Magda Isanos, Eminescu sau Shakespeare, cărora li se adaugă sonete comice de Vasile Alecsandri. Acompaniament muzical de Bach și Haydn. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea Muzeului Vârstelor de la Casa Filipescu-Cesianu, în termen de 30 de zile.
16 Iunie – 8 Septembrie / 21:00
O noapte printre giganți
Muzeul „Grigore Antipa” îi invită și în acest an pe copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani să petreacă o noapte memorabilă printre cele mai mari mamifere care au existat vreodată pe Pământ. Programul debutează în acest an pe 16 iunie și, ca în fiecare an, copiii se pot înscrie la oricare dintre edițiile programate pe tot parcursul verii (30 iunie, 7 iulie, 21 iulie, 4 august, 25 august, 1 septembrie sau 8 septembrie 2017). Ar fi bine chiar să te grăbeşti pentru că e un program destul de căutat. În prima parte a serii, cei mici vor face un tur al muzeului, asigurându-se că toate exponatele din diorame au parte de un somn liniștit, apoi vor viziona filme documentare despre viața fascinantă a animalelor şi vor adormi visând, poate, la lumea uriaşilor de altădată. Sosirea copiilor este stabilită pentru ora 21, iar părinţii sunt aşteptaţi să-i ia a doua zi, sâmbătă, începând cu ora 8.30, după ce copiii au luat micul dejun. Înscrierea participanților se face în limita a 20 de locuri, pe adresa de email: info@antipa.ro sau la numărul de tel: 021.305.60.31. Costurile de participare sunt de 200 Ron/copil; 300 Ron/doi frați; 400 Ron/trei frați.
28 Iunie – 2 Iulie
Prezentări de planetariu
Sub mult-aşteptatul titlu “Observatorul se întoarce”, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu se… întoarce… în locul bine cunoscut din Bd. Lascăr Catargiu nr. 21. Clădirea, care se afla într-o stare avansată de erodare, a trecut printr-o temeinică, sper, renovare şi în Decembrie şi-a redeschis porţile. Iar acum, începând cu ianuarie îşi aşteaptă prietenii cu un program extins de prezentări într-un format de planetarium. Asta e o altă noutate pe care aştept cu nerăbdare să o descopăr, pentru că, şi înainte de prezentările de la Palatul Suţu, la observator prezentările se ţineau în format ecran, nu cupolă. Acum proiecţia se va face într-o cupola gonflabilă, ceea ce înseamnă că vom pătrunde şi mai bine în atmosferă. Prezentările durează între 20 şi 30 de minute şi sunt accesibile atât copiilor de peste 6 ani, cât şi adulţilor. Biletele de intrare costă 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Prezentările se desfăşoară după următorul program:
Joi, vineri şi sâmbătă:
18:45 şi 20.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în fiecare noapte
19:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi merge până la marginea Universului
Duminică:
11:30 şi 13.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în această noapte
12:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi mergi până la marginea Universului