7-17 Aprilie
Tradiții și Flori de Sărbători
Târgul de Paște, cel oficial :), este deschis zilnic, între orele 10-22, în Piaţa Constituţiei. În mod clar acesta va fi noua locaţie preferată de primăriţa noastră pentru aceste evenimente. Ce-i drept spaţiul generos are o contribuţie benefică. Târgul va reuni 110 căsuțe cu produse autentice românești: obiecte sculptate în lemn, obiecte din sticlă, ceramică, os, ornamente din lavandă și pănușă, tablouri, tricouri pictate manual, bijuterii din alamă și cupru, accesorii din piele, păpuși, instrumente muzicale, ii și costume populare, icoane pictate și preparate culinare: cozonaci, pască, prăjituri, plăcinte, ciocolată de casă, dulcețuri și siropuri, clătite, brânzeturi, friptură de miel, tocăniță, pastramă de berbecuț, pește, creveți, calamar, midii, drob, sărmăluțe de post, fructe și legume românești, sucuri naturale sau înghețată. Cei mici se vor putea bucura de o paleta diversificată de ateliere cu intrare gratuită, care se vor desfășura zilnic, într-un foișor special amenajat. Programul activităților cuprinde: ateliere de face painting, ateliere de povești muzicale interactive, ateliere de creație cu accesorii din fetru, mărgele și paiete colorate, ateliere de colaje, ateliere de construit ouă decorate de Paște, ateliere de realizat coșuri de răchită ornate, baloane din nasturi, cârlige de rufe din lemn ornate sau ateliere de construit copaci din hârtie. De asemenea, în fiecare zi, trenulețul și caruselul îi așteaptă pe copiii dornici de aventuri, în intervalul 10:00 – 22:00. Pe scena din Piața Constiuției, între 7 – 9 și 14 – 17 aprilie, vor avea loc spectacole de muzică sacră, clasică, operă și operetă, dar și concerte folclorice sau de muzică pop-rock. Intrarea la toate activitățile este liberă.
7 Aprilie / 22-06
Bloc Party 162 / DJ Oldskull & RAS T
Ce zici de o porţie bună de muzică proaspătă, tocmai scoasă din cuptor şi numai bună pentru un început de weekend energizant. Hangover Club (Şelimbăr nr.1) ne invită la o nouă petrecere cu muzică bună marca DJ Oldskull & Ras cu ritmuri de hip-hop, R’n’B, dancehall şi reggae. Accesul este gratuit, iar vârsta minimă necesară pentru a participa este de 21 de ani.
8 Aprilie / 13:00
Dă Play – aventura urbană!
Povestesc depre acest eveniment cu cel mai mare drag pentru că el este organizat de Learnity, acolo unde stă o parte importantă a inimii mele. Nu întru acum în detalii ci îi invit pe toţi liceenii sau viitorii liceeni să cunoască super comunitatea de larnitasi într-o aventură urbană grozavă ce va avea loc pe străzile Bucureştiului. Pe lângă faptul că vei petrece o zi alături de oameni faini şi că vei rezolva provocări năstruşnice ce îţi vor pune la încercare imaginaţia, îţi vei dezvolta abilităţile de lucru în echipă, leadership, de rezolvare a problemelor şi gândirea creativă. Taxa de participare este de 15 lei şi se achită direct la eveniment. Locul de întâlnire este sediul Learnity pe Bdul. Dacia 99.
8 Aprilie / 22-6
Hangover 2 4 7 with ASSAN
Dacă duminică ai chef să te odihneşti. îţi sugerez inainte o noapte zvăpăiată de distracţie. Asta ne propune Clubul Hangover (Şelimbăr nr.1) într-o petrecere de pomină cu muzică fresh şi multă voie bună, desigur cu condiţia vârstei minime de 21 de ani. Începe de la ora 22:00, iar accesul este gratuit. Detalii şi rezervări pe butonul albastru.
9 Aprilie / 13-16
Primavara creativa pentru un Paste Colorat
Cei de la Tucano Coffee Madagascar ( Bdul. Timişoara 4A) ne propun o după amiază de duminică alături de prieteni şi/sau copii la un atelier de pictat ouă de lemn cu Jojo de la Fine Art. Aşa că de Paşte am putea avea ouă de decor pictate chiar cu mâinile noastre. Preţul biletului este 50 lei în care este inclusă o cafea. Pentru rezervare trimite email la madagascar@tucanocoffee.com sau sună la numărul 0722337508.
8 Aprilie / 11-15
Mehndi Festival at The Coffee Factory
Ca să fiu sincer eu înţeleg doar treaba cu cafeaua, dar nişte prietene ale celor 100delocuri au zis că este o combinaţie cu potenţial de succes între cafea şi tatuaje henna. Aşa că le poţi avea pe amândouă la un preţ de 20 de lei şi cât timp bei o cafea din India sau Nepal artista Laura Constantin îţi oferă un tatuaj cu henna. Se întâmplă la The Coffee Factory (Bd. Rgina Elisabeta 54). Pentru programări: 0742 892 973.
8 Aprilie / 11:00
Descoperă Bucureștiul la pas
Fundația Calea Victoriei anunță deschiderea sezonului de plimbări pietonale alături de istoricul Anita Sterea. Pentru al nouălea an consecutiv, suntem invitați să descoperim locuri pline de farmec din București prin trasee care dezvăluie istoria unor locuri, întâmplări memorabile și poveștile unor clădirile emblematice ale Capitalei. Sâmbăta aceasta descoperim zona parcurilor Ioanid si Icoanei. Locul de întâlnire este în faţa librăriei Cărtureşti Verona. Costul participării este de 35 de lei întreg sau 30 de lei pentru posesorii cardului de fidelitate, pensionari, studenți.
8-9 Aprilie
“Pinocchio“, “Nino Arlechino“ şi “Ivan Turbincă” la OCC
În weekend Opera Comică pentru Copii ne aşteaptă cu un program foarte generos:
“Pinocchio”, se joacă în Sala Mare sâmbătă de la 17.00 şi duminică la 11.00 şi este potrivită pentru copii cu vârste de la 3 ani. Un balet fermecător, semnat de un coregraf de renume, “Pinocchio” ne vorbește tuturor despre legătura magică dintre părinte și copil, despre adevărul care învinge. Biletele costă între 15 şi 25 de lei.
“Nino Arlechino”, care se joacă sâmbătă şi duminică de la 10.00 în Salonul Mozart, este potrivit pentru copii cu vârste de la 7 ani. Este un spectacol realizat după Opera „Pimpinone” de Telemann care se joacă de aproape 300 de ani și nu lipseşte de la niciun festival de muzică barocă. Preţul unui bilet este de 15 lei, preţ în care intră şi un al doilea bilet gratuit, conform ofertei valabile pentru spectacolele care au loc în Salonul Mozart al OCC.
“Ivan Turbincă” este un spectacol organizat sâmbătă de la 11.00 şi duminică de la 10.00 şi 12.30 în Sala UnderGrant, potrivit pentru copii cu vârste de la 3 ani. Este un teatru din trilogia prin care Opera Comică pentru Copii celebrează 180 de ani de la nașterea marelui povestitor Ion Creangă. Biletele costă 15 lei.
31 Martie – 14 Mai
ZBOR – Expoziție de pictură hiperrealistă
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită la expoziția de pictură hiperrealistă „ZBOR”, ce reunește 30 de lucrări din portofoliul artistului Marius Bogdan, care cristalizează două pasiuni ale acestuia – ornitologia și pictura. Autorul ne surprinde cu o serie de picturi miniaturale, în stil realist, reprezentând diverse specii de păsări și care reliefează pregnant dragostea artistului pentru natură, iar lucrările sunt realizate în culori acrilice şi în acuarelă, cu accentul pus pe acurateţea detaliilor. E o ocazie bună să ne amintim că pe 1 aprilie este Ziua Internațională a Păsărilor.
9 Aprilie / 9:30
Cursă de Orientare Urbană pentru copii
Copiii tentaţi de aventură urbană, cu pasaje înguste, clădiri vechi, biserici, sculpturi uitate şi colţuri de verdeaţă unde nimeni nu se aşteaptă, sunt bineveniţi la cursa de orientare urbană. Vor primi o hartă şi o serie de obiective ascunse, iar ei vor trebui să le găsească şi documenteze în cel mai scurt timp posibil navigând (supravegheaţi) prin jungle de beton şi sticlă. Taxa de participare este de 50 lei/ persoană. Iar pentru înscrieri şi informaţii sunaţi la 0764172211 sau scrieţi la anca@academia161.ro.
9 Aprilie / 10:00
Campionii Sănătății
Această competiţie, organizată în Parcul IOR la rondul cu trandafiri se adresează în egală măsură copiilor şi părinţilor. Se va alerga în perechi (cupluri) copil + părinte, legaţi printr-o panglică (de mână) cu lungimea de maxim 1m. Înscrierea este gratuită şi se poate face aici. Competiţia se va desfăşura pe categorii de vârstă, având starturi separate:
copii cu vârste cuprinse între 0,5-2 ani – proba necompetitivă
copii cu vârste cuprinse între 2-3 ani (09.04.2015 – 10.04.2013)
copii cu vârste cuprinse între 4-5 ani (09.04.2013 – 10.04.2011)
copii cu vârste cuprinse între 6-8 ani (09.04.2011 – 10.04.2008)
copii cu vârste cuprinse între 9-11 ani (09.04.2008 – 10.04.2005)
Crosul va fi organizat pentru 2 categorii: «fete» şi «băieţi».
8-9 Aprilie / 10-19
Bounty Fair – targ de Florii & Pasti
Bounty Fair ne invită la un nou târg, de data aceasta cu tema Florii şi Paşti. Ne promit că vom găsi acolo creaţii realizate de artişti români, lucrate manual cu atenţie la detaliu, materiale de calitate şi multă ingeniozitate. Cei mici vor putea alerge dintre cele 10 ateliere creative, amuzante şi totodată educaţionale. Atelierele sunt permanente pe durata evenimentului care va avea loc in binecunoscuta Casa Universitarilor (Str. Dionisie Lupu 46, lângă Parcul Gradina Icoanei). Accesul se face pe bază de bilet ȋn valoare de 8 lei de persoană, iar copiii pȃnă ȋn 14 ani au intrarea gratuită.
7-9 Aprilie / 10-18.30
De Florii, “flori de mină” la Muzeul Național de Geologie
Flori de mină în culori și forme diferite, cu mare valoare estetică, reale mărturii ale evoluţiei Pământului, se vor expune la Muzeul Național de Geologie în cadrul evenimentului “Târg de Florii”. O multitudine de colecții de minerale, bijuterii, pietre prețioase și semiprețioase sau obiecte de decor din cristale vor fi expuse de către cei peste 30 de expozanți participanți, iar punctul de atracție il vor constitui geodele de ametist și citrin. Ametistul, considerat de micenieni ca piatra a spiritualității și protecției, este varietatea violet a cuarţului, iar citrinul, atribuit de egipteni zeului Soarelui, Ra, este varietatea galben-aurie a aceluiași mineral. Geode deosebite de ametist și citrin, aduse la suprafață din adâncurile Terrei și din diferite colțuri ale lumii, vor putea fi admirate atât în cadrul târgului, cât și în expozițiile permanente ale muzeului. Alte eșantioane din diferite zone ale tării, cu valoare estetică sau științifică deosebită vor fi prezentate publicului vizitator de către specialiști ai Institutului Geologic al României. În prețul unui bilet de intrare de 8 lei (4 lei redus), este inclusă și vizitarea celei mai importante săli din Muzeul Național de Geologie denumită sugestiv „Tezaurul Mineralogic al României”, sala care adăposteste cele mai spectaculoase „flori de mină” de pe teritoriul României.
6-9 Aprilie
Salonul Nautic
Aş minţi dacă aş spune că ajung la fiecare ediţie, însă atunci când o fac, mereu îmi place Salonul Nautic. E un spaţiu care te împinge la visare, indiferent că visele implică emoţia velelor sau relaxarea mototarelor puternice sau poate adrenalina plăcilor sau a zmeelor sau poate pur şi simplu gândul la vacanţe. Indiferent de preferinţe, dacă ai chef de visat salonul desfăşurat la Romexpo este o ocazie bună.
6-9 Aprilie
Tradiţii de Florii şi Ospăţ cu Scrumbii
Toţi amatorii de peşte şi nu numai sunt aşteptaţi în Parcul National la cel mai mare festival destinat consumului de peşte şi gurmanzilor din capitală.
Surpriza şi vedeta festivalului va fi scrumbia, trufandaua sezonului, peşte rafinat şi extrem de sănătos ce va fi prezent în toate zilele festivalului sub toate formele: pe grătar, pe plită, în saramra, afumată sau marinată. Peste 10,000 de scrumbii vor fi prezente la acest târg şi vor fi pregătite în diverse modalităţi, gata să resfeţe papilele tuturor participanţilor. Nu vor lipsi nici produsele de post, dar şi alte bunătăţi pentru pofticioşi: dulciuri, brânzeturi, afumături, pâine de casă şi plăcinte dar şi decoraţiuni şi articole de artizanat.
7-9 Aprilie / 10-18
Târgul de Florii
În fiecare primăvară, în preajma Floriilor, Muzeul Țăranului își așteaptă vizitatorii la primul târg cu meșteri de peste an. Vom avea prilejul să admirăm și să târguim o mulțime de lucruri frumoase, meșteșugite cu sârg și încărcate cu semne și înțelesuri. Timp de trei zile, vom putea cunoaște și vorbi cu cei care le-au realizat: încondeietoare, țesătoare, cusătorese, împletitoare, olari, iconari, lingurari, pielari, rudari. Ouă încondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramică, țesături, jucării, instrumente muzicale, podoabe, mobilier pictat și multe altele vor putea fi tocmite și cumpărate la Târgul de Florii de la Muzeul de la Șosea. De-ale gurii găsim: cozonaci și plăcinte, fel și fel de dulciuri din Teleorman, turtă dulce de Harghita, miere de albine, polen și propolis, ierburi de leac, pălincă și dulceață. Prețul biletului de acces este de 4 lei sau 2 lei (elevi, studenți, pensionari).
9 Aprilie / 9-17
Ateliere de teatru de umbre
Muzeul Satului organizează, în perioada februarie – mai 2017, o serie de ateliere interactive pentru copii – povești altfel spuse – Teatru de umbre. Copiii participă la un ghidaj tematic şi apoi la desfăşurarea unor poveşti inspirate din patrimoniul muzeului, dar şi din vieţile sfinţilor din calendarul creştin ortodox, folosind jocul de umbre şi lumini, precum şi un scenariu adaptat de specialiştii muzeului categoriilor de vârstă 6 – 12 ani. Atelierul constă în șase module, ce vor avea loc în următoarele date:
- În luna lui Mărțișor (19 martie)
- Floriile (9 aprilie)
- Troiţa (7 mai)
- Sf. Împărați Constantin și Elena (21 mai)
- Moara (28 mai)
Folosind teatrul ca metodă de educaţie, la sfârşitul atelierului, copii vor fi capabili să îşi canalizeze atenţia asupra poveştii, să îşi stăpânească emoţiile, să folosească diferite intonaţii specifice personajelor şi să respecte rolul fiecăruia din echipă. Durata unui atelier este de două ore, iar taxa de participare la fiecare atelier este de 10 lei.
8 Aprilie / 19:00
Treptele Chitarei
Asociația de Chitară Valahia și Muzeul Municipiului București ne invită la Gala celei de a IV-a ediții a Concursului național Treptele Chitarei, desfășurată la Casa Filipescu-Cesianu. Concursul se adresează tinerilor chitarişti din şcolile de muzică, licee sau din învăţământul privat cu vârsta cuprinsă între 6 – 18 ani. Lucrările pe care le vor interpreta participanţii sunt selectate din repertoriul chitarei clasice. Intrarea este 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziției Muzeul vârstelor, în termen de 30 de zile.
8-9 Aprilie / 11-19
Ograda: Târg de cultură și agricultură. Ediția de primăvară
În Grădina Verona, Libraria Cărturești sărăbătorește Floriile și primăvara în mijlocul naturii cu o nouă ediție a Târgului de cultură și agricultură – OGRADA. Scoat cărțile la soare, întind masa de sărbătoare și îi cinstim pe cei cu nume de flori la un pahar de vin, pâine de casă și pește gătit în fel și chip. Sunt așteptați pe pofticioșii în grădina din spatele librăriei Cărturești la o ediție de post, dar cu dezlegare la pește. Gazdele vor pregăti pregăti borș pescăresc la ceaun, saramură de crap, păstrăvi la grătar, crap prăjit acompaniat de mujdei și mămăligă. Iar la desert ne delectăm cu plăcintă de brânză cu stafide și alivenci după rețetă de bunică.
8 Aprilie / 11:00
Despre copilărie
Muzeul Municipiului București invită copiii cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani la o serie de activități desfășurate la Palatul Suțu. Pornind de la propriile experiențe, de la familiile care au locuit în cele două clădiri și de la obiectele expuse, participanții se vor familiariza cu viața copiilor din București de-a lungul timpului. Mai mult decât atât, participanții vor discuta despre personajele unei povești, contribuind astfel la conceperea și realizarea unui volum pentru copii. Astfel, în cadrul aplicației practice, fiecare participant va avea ocazia să ofere sugestii referitoare la conținutul volumului și va ilustra un moment din această poveste a copilăriei. Activitatea de sâmbătă se adresează copiilor cu vârste de 6-8 ani. Participarea copiilor se face pe bază de înscriere la adresa de email angelica@muzeulbucurestiului.ro sau la telefon 0786.410.040. Taxă de participare, care include materialele folosite şi accesul în muzeu este 10 lei/copil. Adulţii care doresc să participe achiziţionează biletul de intrare în muzeu in valoare de 5 lei.
8 Aprilie / 11:00
Întâlnire cu Dodi și Roni
Muzeul „Grigore Antipa” îi invită pe copii la o nouă întâlnire cu Dodi și Roni. Neînfricații exporatori care străbat lumea-n lung și-n lat studiind flora și fauna Planetei vor face echipă cu Andreea Drăghici, o tânără cercetătoare de la Muzeu. Dacă în întâlnirile de până acum am făcut cunoștință cu prieteni dragi din poveștile copilăriei, am fost plecați împreună într-o călătorie imaginară la Polul Sud, sau am aflat ce se ascunde sub un „strai frumos”, de data aceasta vom face cunoștință cu trei maeștri ai deghizării: cameleonul, dragonul de mare și insecta băț. În prima parte a întâlnirii, Andreea le va explica micuților faptul că aceste simpatice vietăți au în comun capacitatea de a se camufla și că ele fac acest lucru pentru a nu fi demascate atunci când își urmăresc prada, sau pentru a se ascunde de prădător. În a doua parte a evenimentului se vor desfășura o serie de jocuri și ghicitori realizate sub forma teatrului de umbre, la care copiii vor fi pe rând spectatori și protagoniști. La întâlnire sunt invitați copiii cu vârste cuprinse între 4 și 9 ani. Înscrierile se pot face pe adresa de e-mail info@antipa.ro, în limita a 50 de locuri, iar taxa de participare este de 15 lei/copil.
8 Aprilie / 11:00
Balaurul – cavaleri si printese
“Verde Împărat, împovărat de ani şi de griji, şi zorit de balaurul care s-a aciuat în Împărăţie, decide să dea mâna fiicei sale şi cheile împărăţiei aceluia care va câştiga turnirul cavaleresc.” Un spectacol pentru copii de la 3 la 70 de ani, cu efecte speciale şi pirotehnice, cai, cavaleri , domniţe şi bineînţeles cu un balaur. Pentru realizarea spectacolului şi-au unit forţele 8 cai de film, inclusiv un cal premiat pentru cascadorie în 2014, 15 actori cascadori – toţi cu experienţă hollywoodiană în filme ca Scorpion King, Cold mountain , The three musketeers, Highlander, etc – pirotehnişti , sunetişti, artişti păpuşari şi nu în ultimul rând personal tehnic. Scenariul se doreşte unul educativ pentru copii, punând accent pe valoarea prieteniei şi a colaborării în faţa adversităţilor, dar şi pe beneficiile concurenţei constructive sau pe egalitatea între sexe. Preţ bilete: VIP – 60 lei; Categoria 1 – 45 lei; Categoria 2 – 25 lei. Locul de desfăşurare este la Colosseum Retail Park.
8-9 Aprilie / 10-16
Flori de… Florii
Suntem invitaţi la a XI-a ediţie a expoziției de aranjamente IKEBANA “Flori de … Florii” organizată de Grădina Botanică. Acest eveniment, dedicat artei Ikebana, arta aranjării florilor, este ideal pentru toți iubitorii de plante, iar copiii cu vârstele între 6 și 14 ani sunt invitați la ateliere de creație de unde vor pleca cu aranjamentul floral creat. Atelierele se vor desfășura în clădirea Administrației de la orele 11.00, 11.30 și 12.00, iar înscrierile se pot face pe pagina de facebook. Participarea la eveniment și ateliere este gratuită, achitându-se doar biletul de intrare în Grădina Botanică.
8 Aprilie / 11:00
Atelierele Cunoaşterii
În weekenduri Orăşelul Cunoaşterii îi aşteaptă pe cei mici cu ateliere numai bune de descoperit şi înţeles mai bine lumea. Atelierele durează 1 oră şi se adresează copiilor cu vârstă de minim 4 ani. Participarea se face prin înscriere telefonică la 0723 390 449 sau prin email la contact@oraselulcunoasterii.ro. Costul unui bilet este 30 ron. Tema atelierului de sâmbătă pictarea unei galaxii pe un ou.
8 Aprilie / 21:00
Habanegra – concert de muzică sud-americană
În zonele mărginaşe ale satelor şi oraşelor Americii Latine s-a născut o muzică la fel de fierbinte ca sângele oamenilor de-acolo. Fie că e vorba de bolero, pasillo, merengue, tango, zamba, milonga sau vals creol, fiecare melodie e încărcată de o trăire aparte, de la nostalgie la visare, de la tristețe la explozia de bucurie, mereu dusă până la capăt, fără jumatăți de măsură. 5 artişti cu spirit sau chiar cu origini latino americane ne invită sâmbătă seara la Clubul Ţăranului pentru a gusta din acest energizant coktail muzical. Sportul pentru artiști este de 30 lei. Rezervari la 0773 303 113 (marți -duminică, intre orele 14-22)
8 Aprilie / 11:00
Tururi ghidate in aprilie
Pentru că îmi plac traseele urbane care ne ajută să (re)descoperim oraşul, mă bucur de propunerile venite de la Asociaţiei Istoria Artei care organizează sâmbătă de la 11:00 un tur ghidat pietonal pe str. Budişteanu, punct de întâlnire: Catedrala Sf. Iosif, iar de la 16:00, traseul Ion Mincu, punct de întâlnire: Școala Centrală. Costul pentru participare este de 10 lei/persoană/tur. Înscrieri: Numele (și numărul participanților, când se fac înscrieri în grup) la tururighidate@gmail.com până în ziua de vineri premergătoare turului
8 Aprilie / 19:00
Impact cu asteroizi – Care sunt şansele?
La Palatul Suţu ne aşteaptă Adrian Şonka de la Observatorul Astronomic. Ne invită să descoperim cei 15.000 de asteroizi din sistemul solar care au traiectorii care îi aduc în apropierea Pământului. Vom vedea câți asteroizi s-au descoperit până în prezent, câți ne amenință planeta și ce s-ar întâmpla dacă unul dintre ai ar avea GPS și ar cădea într-un loc binecunoscut din București. Explicaţiile sunt sarea şi piperul acestei prezentări fascinante şi vesele care îţi garantează o seară de sâmbătă relaxantă şi educativă. Prezentarea durează aproximativ 50 de minute costul unui bilet de intrare este 5 lei.
1 Februarie – 18 iunie
Venin – frumuseți de neatins
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să explorăm o nouă expoziție temporară inedită cu exponate vii, dar și cu piese de o valoare inestimabilă din colecțiile muzeului. Expoziția ne propune să descoperim lumea fascinantă a câtorva specii veninoase din lumea animală, unele dintre acestea regăsindu-se în clasamentul celor mai veninoase animale din lume. Vom fi provoacați să lăsăm prejudecățile și teama față de animalele veninoase la poarta muzeului și să descoperim frumusețea unică a exponatelor. Multe dintre aceste specii de animale provin din locuri extrem de îndepărtate și greu accesibile omului și cu siguranță aproape nimeni nu și-ar dori o întâlnire față în față cu acestea în mediul lor natural. Preţurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar şi 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.
8 Aprilie / 10:00, 10:20, 11:30
Ateliere de creativitate la MŢR
Au revenit ateliere de creativitate la Muzeul Ţăranului Român. Acestea au loc pe parcursul întregii săptămâni, iar pe butonul cu sursa poţi afla detalii despre toate zilele. Eu aici, însă, voi prezenta doar opţiunile pentru ziua de sâmbătă. Costul participării la fiecare atelier este de 15 lei.
- Pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu – orele 10.20-11.20; informații și înscrieri la telefon: 0726.237.376.
- Atelier de modelaj în argilă și ceară cu Ovidiu Simionescu – orele 11.30 – 13.00; informații și înscrieri la telefon: 0737 346 872
- Atelier de ţesături, croitorie şi cusături cu Lidia Stareş – orele 10.00-16.00; informații și înscrieri la telefon: 0722.798.284;
8-9 Aprilie
Prezentări de planetariu
Sub mult-aşteptatul titlu “Observatorul se întoarce”, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu se… întoarce… în locul bine cunoscut din Bd. Lascăr Catargiu nr. 21. Clădirea, care se afla într-o stare avansată de erodare, a trecut printr-o temeinică, sper, renovare şi în Decembrie şi-a redeschis porţile. Iar acum, începând cu ianuarie îşi aşteaptă prietenii cu un program extins de prezentări într-un format de planetarium. Asta e o altă noutate pe care aştept cu nerăbdare să o descopăr, pentru că, şi înainte de prezentările de la Palatul Suţu, la observator prezentările se ţineau în format ecran, nu cupolă. Acum proiecţia se va face într-o cupola gonflabilă, ceea ce înseamnă că vom pătrunde şi mai bine în atmosferă. Prezentările durează între 20 şi 30 de minute şi sunt accesibile atât copiilor de peste 6 ani, cât şi adulţilor. Biletele de intrare costă 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Prezentările se desfăşoară după următorul program:
Joi, vineri şi sâmbătă:
18:45 şi 20.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în fiecare noapte
19:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi merge până la marginea Universului
Duminică:
11:30 şi 13.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în această noapte
12:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi mergi până la marginea Universului
30 August – 30 Iulie
Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?
Îţi spun despre idee începând cu gândul pe care mi l-a lăsat citirea descrierii evenimentului. Se vorbeşte despre perioada secolului XIX ca fiind una a cavalerismului, a gentelmenilor cu principii şi eleganţă. Nimeni nu poate şti dacă a fost sau nu aşa, ne bazăm impresiile doar pe cărţi şi ecranizări, ceea ce ar putea fi foarte greşit, însă suprapunerea cu perioada de glorie a duelului s-ar putea să nu fie deloc întâmplătoare. Serios, gândeşte-te dacă ai mai înjura pe cineva în trafic ştiind că e posibil să te provoace la un duel după care te-ar paşte moartea. Sau dacă ţi-ai mai lasă câinele să-şi facă nevoile în mijlocul drumului şi ai trata cu nesimţire observaţia unui trecător, ştiind că te-ar putea provoca la un alt duel care ar putea avea aceeaşi finalitate mortală. Cred că perspectiva unui posibil duel te-ar face mult mai atent la limitele libertăţii personale. Expoziţia de la Palatul Suţu prezintă în premieră povestea ultimului duel din România, care a avut loc în anul 1898 la București. Duel care s-a finalizat, din nefericire, cu moartea unuia dintre participanți, Emanoil Lahovary. Pe locul unde acesta a murit se află astăzi un monument ridicat în anul 1903 de soția victimei, Zoe Suțu, în Piața Națiunilor Unite. Probabil singurul monument de acest fel din Europa! Expoziția mai prezintă, tot în premieră, costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, precum și trusa de duel care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar și o alte corpuri delicte, care vin din zona subteranului social interbelic. Artefacte ale unor întâmplări, care avertizează și ne amintesc ce anume trebuie să vindecăm în viața orașului.