8 Ianuarie, începând cu ora 14.30 – Workshop improvizaţie, Creşterea creativităţii şi spontaneităţii
La început de an ne facem tot felul de planuri şi printre cele mai des auzite de mine sunt intenţiile artistice. Mi-ar plăcea să cânt, să pictez, să desenez, să dansez, să joc teatru. Unele dintre ele rămân vise nerostite, altele se transformă în planuri vobite şi doar unele, din păcate destul de puţine, se transformă în vise împlinite. Şi cred că e firesc să fie aşa, pentru că ni le imaginăm din mijlocul unor vieţi aglomerate, pline de obligaţii şi responsabilităţi, din care ne permitem cel mult să visam, fără să avem şi când să acţionăm. M-am pornit cu gândul acesta la început de 2017 şi l-am detaliat într-un articol scris în urmă cu câteva zile. Iar acum ofer o mâna de ajutor, celor care visează să devină actori, printr-o idee simplă. Duminică după prânz, în loc de puţină relaxare, mergi la atelierul de improvizaţie organizat de Dream&Act la Pura Vida Hub (Smârdan 15). Costul participării este de 45 de lei şi dacă mergi împreună cu prieteni, primeşti reduceri consistente. Investiţia reală sunt cele câteva ore. Acele ore pe care nu le ai niciodată pentru a le aloca pasiunilor tale. Ele vor face diferenţa, dacă la finalul anului vei povesti despre un plan sau despre un vis împlinit.
7-8 Ianuarie – Cine Junior
Începem noul an în forţă cu multe filme la Cinema Elvira Popescu. Sâmbătă de (re)văzut “Gruffalo şi prietenii lui” începând cu ora 11:00, iar de la ora 16:00 – “Snowtime”. Dumincă dimineaţa de la ora 11:00, urmărim “Ozzy – marea evadare”, iar după amiază, începând cu ora 18:30, “La tortue rouge” trece prin toate marile etape ale vieții unei ființe umane. Bilete se pot achiziţiona de la casa de bilete Elvire Popesco precum și online, de pe https://eventbook.ro/
7 Ianuarie, între orele 19-23 – Degustare muzicală
Pe de o parte e despre cafea bună, într-un loc pe care îl găseşti pe Harta Cafelei bune. Pe de altă parte e cu energie, ceea ce la început de an e numai bine pentru a porni motoarele şi a face din 2017 cel mai bun an. Aşadar suntem aşteptaţi sâmbătă seară la Dose Cafe pe Dorobanţi 56, pentru o degustare muzicală, pe ritmuri diverse puse în boxe de Csaba Orban aka @abasc Hub.
6 Ianuarie, între orele 9-20 – Casa Experimentelor serbeaza 1 An oferind intrare gratuita
Pe 6 ianuarie se împlineşte 1 An de la deschiderea Casei Experimentelor. Între timp le-au trecut pragul 55.000 vizitatori dintre care 35.000 au fost copii. Pentru a marca acest moment toţi vizitatorii care îşi fac rezervare on-line pentru data de 6 ianuarie vor avea intrarea gratuit. Numărul de locuri este limitat la 60 persoane pe oră. Cei care vor sosi fără rezervare în această zi, vor achita biletul de intrare.
7 Ianuarie – “Ionel, nu mai pirata, hai la HAPPYCINEMA”
Sâmbătă pe 7 ianuarie 2017 cineplexul HappyCinema din Liberty Center (Şoseaua Progresului 151-171) oferă o intrare gratuită la un film la alegere celor care poartă prenumele de Ion, Ioan, Ionel, Ionuţ, Ioana, Ionela. Sub sloganul „Ionel, nu mai pirata, hai la HAPPYCINEMA”, evenimentul are ca scop încurajarea vizionării producţiilor cinematografice în mod legal, în condiţii de cineplex pentru filmele noi, sau pe platforme online care onorează drepturile de autor, pentru filmele care ies din circuitul cinematografelor.
6-8 Ianuarie – Deschidere planetariu digital
Sub mult-aşteptatul titlu “Observatorul se întoarce”, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu se… întoarce… în locul bine cunoscut din Bd. Lascăr Catargiu nr. 21. Clădirea, care se afla într-o stare avansată de erodare, a trecut printr-o temeinică, sper, renovare şi în Decembrie şi-a redeschis porţile. Iar acum, începând cu ianuarie îşi aşteaptă prietenii cu un program extins de prezentări într-un format de planetarium. Asta e o altă noutate pe care aştept cu nerăbdare să o descopăr, pentru că, şi înainte de prezentările de la Palatul Suţu, la observator prezentările se ţineau în format ecran, nu cupolă. Acum proiecţia se va face într-o cupola gonflabilă, ceea ce înseamnă că vom pătrunde şi mai bine în atmosferă. Prezentările durează între 20 şi 30 de minute şi sunt accesibile atât copiilor de peste 6 ani, cât şi adulţilor. Biletele de intrare costă 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Prezentările se desfăşoară după următorul program:
Joi, vineri şi sâmbătă:
18:45 şi 20.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în fiecare noapte
19:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi merge până la marginea Universului
Duminică:
11:30 şi 13.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în această noapte
12:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi mergi până la marginea Universului
6-7 Ianuarie, între orele 19-21.15 – Seri cu Lună
Tot la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu se pot face şi observaţii. Altfel nu cred că s-ar fi numit Observator. Şi pentru că în serile 5, 6, 7, 12 şi 13 ianuarie Luna se află în cea mai potrivită fază pentru observaţii astronomice, suntem invitaţi să o observăm prin telescopul de 40 de cm din cupola amiralului Urseanu. Observaţiile au loc în intervalul orar 19.00 – 21.15, condiţionate fiind doar de cerul senin. Pentru observaţii costul unui bilet este de 5 lei pentru adulţi, 2 lei pentru elevi, studenţi, pensionari.
7-8 Ianuarie, începând cu ora 12 – Lacul Văcăreşti
N-am mai vorbit de ceva timp despre plimbările organizate de Geograful Andrei Ionel de la Arhiva de Geografie. Şi cum nu sunt prea mulţi entuziaşti ca el, care să propună plimbări în miezul iernii, probabil vei mai regăsi invitaţiile lui şi în săptămânile ce urmează. Prima propunere din acest vizează spaţiul Parcului Natural Văcăreşti. Întâlnirea va avea loc la ora 12.00 la staţia de metrou Constantin Brâncoveanu, afară. Distanţa estimativă va fi de 8 km, iar sosirea va fi la Piaţa Sudului în jur de 15:30. Se recomandă încălţăminte pentru drumeţie de o zi pe teren neasfaltat (poteci). În drumul către Lacul Văcăreşti vom merge pe cea mai îngustă stradă din Bucureşti şi vom face un popas la amfiteatrul părăsit de lângă Orăşelul Copiilor. Turul pietonal este gratuit şi nu se fac rezervări. Evenimentul face parte din campania lui Andrei Ionel de strângere de fonduri pentru tipărirea cărţii Arhiva de Geografie – Volumul 2. Putem susţine apariţia cărţii cumpărând unul dintre calendarele pe anul 2017, la preţul de 20 de lei. Orice altă donaţie este binevenită.
8 Ianuarie, începând cu ora 11 – Prințesa și Bobul de Mazăre
Spectacolul jucat la Teatrul Coquette este pus în scenă după frumosul basm scris de H.C. Andersen, cu un umor adecvat copiilor. Prințul rebuie convins să se căsătorească pentru binele împărăției. Cum își găsește prințul perechea, dacă el nici nu vrea să audă de însurătoare? Se pare că nici una dintre prințese nu este cea potrivită, pentru că el își dorește o prințesă adevărată. Cum se poate dovedi că o prințesă este prințesă adevărată? Un spectacol care readuce în prim plan unul dintre frumoasele basme ale copilăriei. Sunt aşteptaţi copiii de toate vârstele. Rezervări la: 0754 990 017 sau rezervari@teatrulcoquette.
15 septembrie 2016 – 15 martie 2017 – România în Marele Război
MNIR organizează expoziţia România în Marele Război, consacrată comemorării centenarului intrării în război a Regatului României, dar şi a situaţiei din Transilvania, Bucovina şi Basarabia, afectate, în cel mai înalt grad, de evoluţiile politico-militare din România anilor 1916-1918/19. Ziua de 14/27 august 1916 reprezintă un punct de cotitură în istoria noastră, ziua în care Regatul României şi-a trecut propriul Rubicon, chiar dacă, în realitate milioane de români din Austro-Ungaria și Imperiul Rus intraseră deja în Primul Război Mondial încă de la începutul lunii august 1914. La sfârșitul acestui război, în decembrie 1918, România era o altă țară, iar procesul de formare a națiunii române își găsea desăvârșirea. La aproape 100 de ani de la aceste evenimente, în ciuda amputărilor teritoriale produse ca urmare a acordului Ribbentrop-Molotov şi a tratatului de la Craiova, România de azi este, în mare măsură, ceea ce s-a decis prin voinţa liber exprimată a reprezentanţilor naţiunii noastre la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, în anul 1918. Spre deosebire de expoziţiile „clasice” dedicate participării României la Primul Război Mondial, care se centrau pe evenimentele din Vechiul Regat şi pe victoriile militare din prima parte a campaniei din Transilvania și, mai ales, pe cele de la Oituz, Mărăști și Mărășești, din vara anului 1917, cea de faţă şi-a propus să redea o imagine panoramică a lumii româneşti în integralitatea și realitatea ei, deci şi a provinciilor istorice aflate sub administraţia austro-ungară şi rusească. Totodată, în expoziție sunt prezentate şi subiecte mai puțin abordate până acum, cum ar fi înfrângerile militare din toamna-iarna anului 1916, suferinţele populaţiei civile aflată în refugiu sau rămasă sub administraţia militară străină, destinul prizonierilor români căzuţi în captivitatea Puterilor Centrale, epidemiile, viaţa cotidiană din tranşee, arta de război etc.
6-8 Ianuarie, între orele 10-18 – Piața, loc simbolic al orașului
Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, proaspăt renovat, găzduiește expoziția-eveniment “Piața, loc simbolic al orașului”. Fotografiile, realizate cu o dronă profesionistă de Cătălin D. Constantin, dezvăluie detalii spectaculoase și sensuri simbolice ale piețelor urbane europene. Piețe celebre din capitale cunoscute, de la marginile geografice ale Europei, Lisabona și Istanbul, sunt puse în expoziție alături de piețe anonime, dar nu mai puțin interesante, precum cele ale așezărilor aromâne din munții Pindului, cu miticul lor platan în centru, plantat acolo secole în urmă, chiar la întemeierea localității. Accesul este gratuit.
7-8 Ianuarie – Redeschiderea Muzeului Militar National
După câteva luni în care Muzeul Militar Naţional a fost închis pentru renovare, în data de 4 Ianuarie şi-a redeschis porţile pentru public, în cea mai mare parte. Excepţie fac în pavilionul de istorie secţiile modernă şi contemporană şi secţia de aviaţie. Pentru cea din urmă mai ai şi opţiunea Muzeului Aviaţiei, aşa că nu e chiar grav. Am aşteptări mari de la renovarea asta pentru că în ciuda potenţialului uriaş, muzeul era cam prăfuit ultima dată când l-am văzut.
30 August 2016 – 30 Iulie 2017 – Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?
Îţi spun despre idee începând cu gândul pe care mi l-a lăsat citirea descrierii evenimentului. Se vorbeşte despre perioada secolului XIX ca fiind una a cavalerismului, a gentelmenilor cu principii şi eleganţă. Nimeni nu poate şti dacă a fost sau nu aşa, ne bazăm impresiile doar pe cărţi şi ecranizări, ceea ce ar putea fi foarte greşit, însă suprapunerea cu perioada de glorie a duelului s-ar putea să nu fie deloc întâmplătoare. Serios, gândeşte-te dacă ai mai înjura pe cineva în trafic ştiind că e posibil să te provoace la un duel după care te-ar paşte moartea. Sau dacă ţi-ai mai lasă câinele să-şi facă nevoile în mijlocul drumului şi ai trata cu nesimţire observaţia unui trecător, ştiind că te-ar putea provoca la un alt duel care ar putea avea aceeaşi finalitate mortală. Cred că perspectiva unui posibil duel te-ar face mult mai atent la limitele libertăţii personale. Expoziţia de la Palatul Suţu prezintă în premieră povestea ultimului duel din România, care a avut loc în anul 1898 la București. Duel care s-a finalizat, din nefericire, cu moartea unuia dintre participanți, Emanoil Lahovary. Pe locul unde acesta a murit se află astăzi un monument ridicat în anul 1903 de soția victimei, Zoe Suțu, în Piața Națiunilor Unite. Probabil singurul monument de acest fel din Europa! Expoziția mai prezintă, tot în premieră, costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, precum și trusa de duel care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar și o alte corpuri delicte, care vin din zona subteranului social interbelic. Artefacte ale unor întâmplări, care avertizează și ne amintesc ce anume trebuie să vindecăm în viața orașului.
15 August – 2 Aprilie – Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi
Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi organizat în cadrul Muzeului „George Severeanu” vine în întâmpinarea dorinţei celor dornici de a admira exemplare reprezentative care fac parte din trei colecţii aparţinând Muzeului Municipiului Bucureşti: Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” donată municipalităţii de medicul radiolog George Severeanu, pasionat colecţionar de antichităţi şi primul director al Muzeului Municipiului Bucureşti care are o pondere importantă de exponate numismatice; Colecţia Numismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti este constituită din aproape 40.000 de monede, provenind în general din cercetările arheologice desfăşurate de-a lungul timpului și Colecţia denumită convenţional Paranumismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti, reuneşte aproximativ 20.000 obiecte structurate pe mai multe subcategorii precum medalii şi plachete, insigne, decoraţii, sigilii, hârtii de valoare a căror valoare istorică pentru perioada modernă este incontestabilă.