6 Mai / 15-23
AstroFest 2017
Sărbătorim Ziua Astronomiei împreună cu Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român, care ne aşteaptă la ASTROFEST 2017, organizat la Biblioteca Naţională Română. Printre tentaţii se mai găsesc: observaţii astronomice, Expoziţie telescoape profesionale, Science Talk – Al. Mironov şi echipa S&T, SciKids – science show pentru copii, Concert de muzică electronică. Intrarea este gratuită, evenimentul desfăşurându-se şi în exterior şi în interior.
3-7 Mai
Salonul Auto Moto
O nouă ediţie SAM ne aşteaptă până duminică în Piaţa Constituţiei cu o promisiune generoasă de evenimente şi activităţi care să ne ocupe cel puţin o zi. Vor fi acolo cele mai noi modele de maşini şi motociclete, concursuri de îndemânare, demonstraţii, test drive, concurs Drift Grand Prix, Parada Moto, concursuri custom bike, demonstraţii realizate de către campionii naţionali şi europeni de raliu, drift, cascadorii, burn out, stunt, s.a.m.d. Nu va lipsi nici zona de distracţie pentru întreaga familie. Preţurile de acces nu au fost publicate de organizatori până la ora publicării acestui articol, însă copiii cu vârste dub 7 ani vor avea aces gratuit, ca în fiecare an.
4-11 Mai
Festivalul Filmului European
Ajuns la cea de-a XXI-a ediție, eveniment tradițional în luna mai, Festivalul Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român, aduce în București filme de tot felul, dezbateri și secțiuni speciale menite să întregească experiența cinematografică. Proiecțiile au loc în cinematografe și săli oferite de institutele culturale europene. Accesul este gratuit, iar în cadrul Instituto Cervantes de Bucarest,Centrul Ceh (Czech Centre Bucharest), Spaţiul Public European, intrarea se va face pe principiul “primul venit, primul servit”, în limita locurilor disponibile. Toate locaţiile, programul şi filmele le găseşti pe butonul albastru.
5-7 Mai
East European Comic Con 2017
În cazul în care vei remarca în acest weekend că Bucureştiul a fost golit de adolescenţi (efectivi sau aspiranţi) nu te îngrijora. Vor fi cu toţii la Comic Con. În plus nu-ţi fă griji că ar fi singuri acolo şi cine ştie ce-ar putea face să dea foc la Romexpo, căci ei vor fi însoţiţi de o mulţime de adulţi cu suflet de copii. Ce vor face ei acolo? Păi va fi ca un fel de revelion în care vor sărbători tot ceea ce le spun părinţii (în cazul copiilor) sau partenerul pragmatic (în cazul adulţilor) să nu facă. Adică se vor juca toate ciudăţeniile pământului, se vor uita la fel de fel de filme, animaţii şi benzi desenate, din care unele vor fi şi reprezentate de fel de fel de persoanaje sau actori care vin să le confirme că fantezia asta e chiar adevărată. Deci ne vedem la Comic Con, cel mai mare festival de gen din estul Europei ? ?
6-7 Mai / 12-19
Week-end aniversar la Satul Meșteșugurilor
A trecut primul an de viața Satului Meșteșugurilor. Un an care care a dovedit că meșteșugurile și activitățile creative pot susține o comunitate. Asa că suntem invitati să sărbătorim și să stăm la povești pe 6 și 7 mai într-un „Week-end aniversar”, după următorul program:
Sâmbătă, 6 mai 2017
– 12.00 –19.00 – Demonstrații interactive în atelierele de: hârtie manuală, țesut la război, papură, lemn, ceramică.
– 14.00 – Dintr-un lemn fermecat, jucărie mi-am creat! – atelier de transformat lemnul într-o jucărie simpatică, pe care participanții o vor lua ca amintire acasă.
– 16.00 – Șezătoare la aniversare – vă invităm să brodați alături de noi, să ascultați cum era la o „furcărie” la Comana și să ne simțim bine împreună ascultând glumele și ghicitorile spuse cu har de tanti Mituța, meșteșugar priceput în Satul meșteșugurilor.
Duminică, 7 mai 2017
– 12.00 –19.00- Demonstrații interactive în atelierele de hârtie manuală, țesut la război, papură, lemn, ceramică.
– 13.00 – Ansamblul de copii ,,Fluierașii din Comana”, coordonați de domnul învățător Ionel Cucu, ne va încânta cu un colaj de cântece din folclorul românesc.
– 14.00 – Spre inima Satului – căutare de comori. Copiii vor avea de căutat, ca niște mici arheologi, „inima Satului”, cercetând și explorând spațiul Satului meșteșugurilor! Operațiunea va fi asezonată cu surprize plăcute!
– 16.00 – Merindar aniversar! Citim împreună povești românești! Merindarul era pe vremuri, o mini-căsuță din lemn care, în satele din Vrancea, se punea la poartă, cu fructe și apă pentru călători. Merindarul nostru este cu totul și cu totul special. El va conține mereu hrană pentru suflet – cărți frumoase pe care vizitatorii să le poată citi în timpul vizitei din Satul meșteșugurilor.
7 Mai / 16:30
Vanatoare de comori arhitecturale in Kiseleff
Ştii deja cât de mult îmi place acest eveniment care are deja o tradiţie de vreo 3 ani. Am reuşit să particip la câteva ediţii şi m-am simţit grozav, cu toată durerea de picioare şi de gât întors mereu când după o casă, când după alta. Povestea este relativ simplă. Îţi faci o echipă, te înscrii cât mai repede, plăteşti taxa de 30ron de persoană, iar duminică după amiază ne vedem toţi undeva prin zona Kiseleff. Înarmaţi cu ochi mari şi aparat de fotografiat, luăm la bătut metru cu metru şi strângem răspunsuri fotografice la o serie luuuuungă de ghicitori arhitecturale. Şi dacă suntem cei mai buni câştigăm noi, dacă voi, atunci voi, dacă ei, atunci ei. Dar de distrat ne distrăm toţi.
6-7 Mai
“Pinocchio“, “Directorul de Teatru“ şi “Harap Alb” la OCC
În weekend Opera Comică pentru Copii ne aşteaptă cu următorul program:
“Pinocchio”, se joacă în Sala Mare sâmbătă de la 17.00 şi duminică la 11.00 şi este potrivită pentru copii cu vârste de la 3 ani. Un balet fermecător, semnat de un coregraf de renume, “Pinocchio” ne vorbește tuturor despre legătura magică dintre părinte și copil, despre adevărul care învinge. Biletele costă între 15 şi 25 de lei.
“Harap Alb” este un spectacol organizat sâmbătă de la 11.00 şi duminică de la 10.00 şi 12.30 în Sala UnderGrant, potrivit pentru copii cu vârste de la 3 ani. Este un teatru din trilogia prin care Opera Comică pentru Copii celebrează 180 de ani de la nașterea marelui povestitor Ion Creangă. Biletele costă 15 lei.
“Directorul de Teatru” se joacă sâmbătă şi dumincă de la la ora 10.00 în Salonul Mozart. Este povestea hazlie a două cântărețe de operă care își dispută supremația în timpul unei audiții pentru teatrul de operă de la Salzburg. Este un spectacol al cărui premieră a avut loc la 7 februarie 1786 în Palatul Schönbrunn din Viena. Vârstă minimă recomandată pentru spectatori este de 7 ani. Preţul unui bilet este de 15 lei, preţ în care intră şi un al doilea bilet gratuit, conform ofertei valabile pentru spectacolele care au loc în Salonul Mozart a OCC.
7 Mai / 11:00
Descopera Cartierul Evreiesc si Templul Coral
Bucureştiul a avut una din cele mai importante comunităţi evreieşti din estul Europei. În perioada interbelică, populaţia evreiască reprezenta aproximativ 10% din populaţia bucureşteană. Evenimentele din timpul celui de-al doilea război mondial, precum şi emigrarea spre Israel din timpul regimului comunist, au făcut ca astăzi comunitatea evreiască să aibă undeva la 3000 de membri. De-a lungul timpului, comunitatea a fost foarte activă, prosperă şi bine închegată. Membrii comunităţii erau negustori, bancheri, doctori, avocaţi, arhitecţi etc. Iar moştenirea culturală a comunităţii evreieşti este impresionantă. Fundaţia Calea Victoriei nr invită să ne plimbam prin ceea ce a mai rămas din cartierul evreiesc în urma demolărilor din anii’80: străduţe liniştite, străjuite de case cochete, cu mici curţi sau grădini. Vom descoperi împreună povestea formării comunităţii evreieşti în Bucureşti şi vom vizita Sinagoga Mare, fondată la jumătatea secolului al XIX-lea de către evreii polonezi, şi proaspăt renovatul Templu Coral, copie după Sinagoga Tempelgasse din Viena. Blocurile în stil Art Deco sau modernist, care poartă semnătură unor arhitecţi de renume cum ar fi Zilberman sau Marcel Iancu, vor completa tabloul acestei călătorii. Locul de întâlnire este la Hanul lui Manuc (intrarea în curte, Piaţă Sf. Anton), iar participarea costă 45 de lei (include biletul de vizitare pentru Templul Coral).
6 Mai / 20-04
Văcărești / Tineretului / Timpuri Noi – O istorie a cartierului
Acesta e un eveniment cu arome de comunitate locală care sună super interesant. Cei interesaţi de istoria zonei Văcărești-Tineretului-Timp
6-7 Mai / 9:30
Voluntariat in Gradina Botanica
Suntem invitaţi din nou de Team Work să investim timp şi suflet în Grădina Botanică. Pe 6-7, 13-14 mai 2017 va fi o nouă sesiune de lucru în Sectorul Sistematic. Se va lucra cu sape, cazmale, lopeţi pentru a îndepărta pământul pe 5 cm adâncime şi 95 cm lăţime, spaţiu pe care ulterior îl vom umple cu pietriş pentru a amenja alei. Apoi vom lucra cu greble de frunze, greble de pământ, foarfece, coşuri, roabe pentru a curăţa terenul în jurul aleilor pe care le amenajăm. Vom tăia lăstăriş, aduna frunzele şi căra materialul vegetal strâns. Rezultatul va fi un nou sector al Grădinii Botanice care va putea fi vizitat şi care în timp ne va putea arăta comorile botanice pierdute în vegetaţie. Organizatorii vor asigura mănuşi, unelte şi instructaj înainte de a ne apuca de lucru. Vârsta minimă de participare este 14 ani, iar voluntarii primesc diplomă de participare. Noi trebuie să ne aducem de energia, cheful de muncă, o ţinută sport, apă şi o gustare în funcţie de necesităţi, pentru cele 4 ore de muncă.
7 Mai / 15-16
Marș automobilistic – 140 de ani de la Independența României
La 10 mai 1877 (stilul vechi calendaristic), Regele Carol I proclama Independenţa României, în urma moţiunii votate cu o zi înainte de Camera Deputaţilor şi de Senat. Timp de 140 de ani, din 1877 până astăzi, 10 Mai a fost şi este, pentru români, Ziua Independenţei. Pentru marcarea acestui moment duminică se organizează un marș automobilistic, care începe de la ora 15.00 din Gara Regală Băneasa şi care se va încheia în Piaţa Palatului.
31 Martie – 14 Mai
ZBOR – Expoziție de pictură hiperrealistă
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită la expoziția de pictură hiperrealistă „ZBOR”, ce reunește 30 de lucrări din portofoliul artistului Marius Bogdan, care cristalizează două pasiuni ale acestuia – ornitologia și pictura. Autorul ne surprinde cu o serie de picturi miniaturale, în stil realist, reprezentând diverse specii de păsări și care reliefează pregnant dragostea artistului pentru natură, iar lucrările sunt realizate în culori acrilice şi în acuarelă, cu accentul pus pe acurateţea detaliilor. E o ocazie bună să ne amintim că pe 1 aprilie este Ziua Internațională a Păsărilor.
7 Mai / 14-15
Antonimul venetian – eveniment stradal
Duminică în fața Teatrului Nottara, foarte talentatul și apreciatul compozitor de muzică de teatru, CÁRI Tibor (pian și muzică originală), alături de dansatorii BACZÓ Tünde și Alin STATE, dar și de violoncelistul SZABÓ J. Attila ne invită la Antonimul venețian (parafrază la volumul faimos al lui Giuseppe Berto). Un performance de teatru-dans și muzică realizat de coregrafa Baczó Tünde, după un concept de Simona Donici. Spectacolul delicat și melancolic, despre dragoste și fermecătoarea Veneție, despre cuvintele nespuse și amăgirile inimii, este programat cu o săptămână înainte de deschiderea festivalului “Nottara 70” și dă primul gong pe Magheru, cu teatru și dans sub cerul liber. O experiență misterioasă și fermecătoare ca viața însăși, ce nu trebuie ratată.
7 Mai / 9:45
Brănești – sat, câmp, padure și lac
Promenade Ilfovene este un proiect super activ destinat pasionaţilor de plimbări. Participarea este gratuită iar scopul este explorarea unor zone “sălbatice” din jurul capitalei. Şi se pare că “sălbatice” nu e deloc mult spus, fotografiile aduse din expediţii fiind uimitoare. Plimbarea de duminică va fi în jurul Brăneștiului. După o buclă prin zona de câmp în sud-estul satului o să traversăm pădurea și o să ne plimabăm de-a lungul lacului înainte de-a ne întoarce la punctul nostru de plecare. Traseul este de 13 km,. Locul de întânire este staţia de maxi taxi de lângă Cora Pantelimon.
6 Mai / 11:00
Filme pentru întreaga familie
În cadrul Festivalul Filmului European, despre care ziceam mai sus, se vor proiecta filme pentru copii și adolescenți. Sâmbătă la ora 11:00 suntem invitaţi să urmărim la Cinema Elvira Popescu “Scurtmetraje animate pentru copii.”
Iar de la ora 13:00 putem urmări “Poveştile străbunicului”. În vizită la străbunicul său, Thomas aude povești captivante despre Fatso, prietenul din copilărie al bătrânului. Copilul inventează jocuri şi porneşte în adevărate aventuri prin pădurile norvegiene.
7 Mai / 9-17
Ateliere de teatru de umbre
Muzeul Satului organizează, în perioada februarie – mai 2017, o serie de ateliere interactive pentru copii – povești altfel spuse – Teatru de umbre. Copiii participă la un ghidaj tematic şi apoi la desfăşurarea unor poveşti inspirate din patrimoniul muzeului, dar şi din vieţile sfinţilor din calendarul creştin ortodox, folosind jocul de umbre şi lumini, precum şi un scenariu adaptat de specialiştii muzeului categoriilor de vârstă 6 – 12 ani. Atelierul constă în șase module, ce vor avea loc în următoarele date:
- În luna lui Mărțișor (19 martie)
- Floriile (9 aprilie)
- Troiţa (7 mai)
- Sf. Împărați Constantin și Elena (21 mai)
- Moara (28 mai)
Folosind teatrul ca metodă de educaţie, la sfârşitul atelierului, copii vor fi capabili să îşi canalizeze atenţia asupra poveştii, să îşi stăpânească emoţiile, să folosească diferite intonaţii specifice personajelor şi să respecte rolul fiecăruia din echipă. Durata unui atelier este de două ore, iar taxa de participare la fiecare atelier este de 10 lei.
6 Mai / 11-12
Ghidaje gratuite la Muzeul Theodor Aman
Muzeul Municipiului București ne invită să aflăm mai multe detalii despre viața și opera artistului Theodor Aman, în cadrul unor vizite ghidate desfășurate în luna mai 2017 la Muzeul Theodor Aman. Activitățile fac parte din inițiativa intitulată Muzeul lunii, care își propune să aducă în atenția publicului nouă unități aflate în componența sa. Casa Filipescu-Cesianu a fost punctul de pornire în luna martie 2017, apoi campania a continuat în luna aprilie cu Palatul Suțu. Luna mai este dedicată Muzeului Theodor Aman, aici având loc activități precum: spectacolul-premieră “Anotimpurile”, activități educative dedicate copiilor, dar și ghidaje gratuite în primele două zile de sâmbătă din lună, respectiv, 6 și 13 mai 2017, începând cu ora 11.00. Participarea la ghidaje se face pe bază de programare, pe adresa de e-mail: conferinte@muzeulbucurestiului.ro sau la numărul de telefon 0213. 156. 858, în intervalul orar 9.00-16.00, de luni până vineri. Locurile sunt limitate, un grup având un număr maxim de 20 de persoane. Participanții beneficiază de ghidaj gratuit, însă achită intrarea în muzeu (bilet întreg – 5 lei, bilet cu reducere pentru elevi, studenți, pensionari – 2 lei).
6 Mai / 19-22
București dansează în stradă #4
Pare că evenimentul acesta vrea să devină recurent pentru că iată, avem în faţă a treia ediţie. Anul trecut am ajuns la prima ediţiei cam din întâmplare. Ştiam că are loc prin Centrul Vechi, dar era un weekend la fel de plin că acesta şi nu mai ştiam exact pe unde e. Însă a fost imposibil de ratat, pentru că Strada Smârdan era complet blocată. Organizatorii promit că anul acesta va fi şi mai şi. Eu nu-mi pot imagina cum va fi asta, pentru că şi anul trecut toată strada era ocupată cu dansatori şi spectatori, într-un superb spectacol stradal plin de ritm şi voie bună. Se va dansa Salsa, Bachata, Merengue, Reggaeton, Kizomba, Semba, Hip Hop atât de către dansatori profesionişti, cât şi de amatori dorinici de distracţie. Participarea este gratuită.
7 Mai / 20:00
Întâlnire cu Shakespeare
Duminică Muzeul Municipiului Bucureşti ne invită la Casa Filipescu-Cesianu pentru a ne bucura de piesa „Întâlnire cu Shakespeare” care este o colecție de scene reprezentative pentru operele lui William Shakespeare, culegând personaje și întâmplări din lucrări consacrate precum „Romeo și Julieta”, „Visul unei nopți de vară”, „Îmblânzirea scorpiei”, „Hamlet”, „A douăsprezecea noapte”, „Nevestele vesele din Windsor”, și „Cum vă place”. Pasiunea, Melancolia, Umorul și Iubirea sunt dimensiuni explorate de actorii implicați în interpretarea scenelor. Aceștia își propun să se „joace” cu ajutorul scenariului bogat oferit de scenele alese pentru această călătorie – însoțite de acordurile cristaline ale corzilor de chitară însuflețite de Adrian Andrei – scene ale căror protagoniști sunt șapte tineri actori în devenire, acționând și reacționând la spiritualitatea, forța și umorul pe care marele William Shakespeare le-a semănat în lucrările sale. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la muzeul care găzduieşte spectacolul, în termen de 30 de zile.
7 Mai / 10-18.30
Piața Statelor Membre ale U.E.
Să fiu sincer nu-mi e prea clar nici ce se întâmplă şi nici care este ideea acestui eveniment. Însă cumva, în perioada asta în care viitorul UE este destul de nesigur, mi se pare interesant de sărbătorit Ziua Europei, cât mai avem ocazia :). Are loc duminică în Parcul Cişmigiu, unde vor avea loc activităţi artistice, recreative, educative, informative, ateliere de creaţie, precum şi gastronomii tradiţionale internaţionale.
1 Februarie – 18 iunie
Venin – frumuseți de neatins
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să explorăm o nouă expoziție temporară inedită cu exponate vii, dar și cu piese de o valoare inestimabilă din colecțiile muzeului. Expoziția ne propune să descoperim lumea fascinantă a câtorva specii veninoase din lumea animală, unele dintre acestea regăsindu-se în clasamentul celor mai veninoase animale din lume. Vom fi provoacați să lăsăm prejudecățile și teama față de animalele veninoase la poarta muzeului și să descoperim frumusețea unică a exponatelor. Multe dintre aceste specii de animale provin din locuri extrem de îndepărtate și greu accesibile omului și cu siguranță aproape nimeni nu și-ar dori o întâlnire față în față cu acestea în mediul lor natural. Preţurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar şi 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.
6 Mai / 10:00, 10:20, 11:30
Ateliere de creativitate la MŢR
Au revenit ateliere de creativitate la Muzeul Ţăranului Român. Acestea au loc pe parcursul întregii săptămâni, iar pe butonul cu sursa poţi afla detalii despre toate zilele. Eu aici, însă, voi prezenta doar opţiunile pentru ziua de sâmbătă. Costul participării la fiecare atelier este de 15 lei.
- Pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu – orele 10.20-11.20; informații și înscrieri la telefon: 0726.237.376.
- Atelier de modelaj în argilă și ceară cu Ovidiu Simionescu – orele 11.30 – 13.00; informații și înscrieri la telefon: 0737 346 872
- Atelier de ţesături, croitorie şi cusături cu Lidia Stareş – orele 10.00-16.00; informații și înscrieri la telefon: 0722.798.284;
5-7 Mai
Prezentări de planetariu
Sub mult-aşteptatul titlu “Observatorul se întoarce”, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu se… întoarce… în locul bine cunoscut din Bd. Lascăr Catargiu nr. 21. Clădirea, care se afla într-o stare avansată de erodare, a trecut printr-o temeinică, sper, renovare şi în Decembrie şi-a redeschis porţile. Iar acum, începând cu ianuarie îşi aşteaptă prietenii cu un program extins de prezentări într-un format de planetarium. Asta e o altă noutate pe care aştept cu nerăbdare să o descopăr, pentru că, şi înainte de prezentările de la Palatul Suţu, la observator prezentările se ţineau în format ecran, nu cupolă. Acum proiecţia se va face într-o cupola gonflabilă, ceea ce înseamnă că vom pătrunde şi mai bine în atmosferă. Prezentările durează între 20 şi 30 de minute şi sunt accesibile atât copiilor de peste 6 ani, cât şi adulţilor. Biletele de intrare costă 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Prezentările se desfăşoară după următorul program:
Joi, vineri şi sâmbătă:
18:45 şi 20.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în fiecare noapte
19:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi merge până la marginea Universului
Duminică:
11:30 şi 13.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în această noapte
12:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi mergi până la marginea Universului