1-5 Martie
DaKINO 26
Prima ediţie a Festivalului de Film al studenţilor operatori şi regizori, DaKINO, a avut loc în anul 1991, iar din 1993, Festivalul a devenit un eveniment internaţional, care, în timp, a avut prezenţe prestigioase atât în rândul membrilor juriului, cât şi în rândul invitaţilor. Anul acesta, ediţia cu numărul 26 se desfăşoară la Cinema PRO, Cinema Muzeul Ţăranului şi ARCUB. Programul este unul generos şi îl găseşti pe butonul albastru.
4-5 Martie / 10-19
Bounty Fair – Targ de Cadouri de Ziua Femeii
La Casa Universitarilor găsim un târg care reuneşte 60 de artişti romăni cu mii de creații lucrate manual, cu design propriu, care serbează ziua femeii. Deasemenea vom putea participa la ateliere pentru adulți de personalizat cadouri; ateliere haioase unde cei mici se vor distra şi îşi vor folosi abilitaţile creative, cu tematici diferite, adaptabile la vȃrstele micuților şi o zonă de restaurant. Intrarea costă 8 lei persoană, iar copiii sub 14 ani au acces gratuit.
4 Martie / 11:00
Bucurestii Arhitectului Duiliu Marcu
Primul weekend de primavară aduce din nou celor pasionaţi de istoria Bucureştiului un tur urban dedicat memoriei unei personalităţi marcante a arhitecturii româneşti din prima jumătate a secolului XX, Duiliu Marcu. Întâlnirea va avea loc în Piaţa Victoriei, în faţa Muzeului Grigore Antipa, de unde vom porni „în pas de plimbare” pe arterele oraşului, urmând ca în drumul nostru să redescoperim, ori să aflăm pentru prima oară, istoria unor clădiri pe lângă care poate am trecut grăbiţi zi de zi, fără a le acorda însă atenţia pe care o merită din plin. Întreaga plimbare se va desfăşura pe o distanţă de aproximativ 5 kilometri. Participarea este gratuită.
4-5 Martie / 9.30-18.30
Spring Yoga Festival
Spring Yoga Festival ne invită la Palatul Universul să celebrăm primăvară împreună, prin multă mişcare şi stare de bine. Reenergizare, remodelare a corpului, postură corectă, reafirmare a puterii interioare, relaxare completă sunt doar câteva dintre efectele şi stările obţinute pe parcursul claselor. Yoga capătă nenumărate forme şi versiuni, aşa că, pe toată durata festivalului, vom găsi o bogată varietate de clase, cu o mulţime de stiluri care mai de care mai inedite. Accesul necesită plata unor pachete. Cel mai mic, care conţine 3 cursuri costă 147.90 lei. Mai multe detalii găseşti pe butonul albastru.
4-5 Martie
“Frumoasa Vasilisa“, “Nino Arlechino“, “Punguța cu doi bani” şi “Povestea Sunetului” la OCC
În weekend Opera Comică pentru Copii ne aşteaptă cu un program foarte generos:
“Frumoasa Vasilisa” se joacă în Sala Mare sâmbătă de la 17.00 şi duminică de la 11.00 şi este potrivită pentru copii cu vârste de la 3 ani. Adaptare după basmul rusesc cu același nume, spectacolul aduce în prim-plan lupta dintre bine și rău. Lupta este dusă în numele iubirii, iar toată povestea este pusă în scenă de micii balerini grațioși, ajutați de costume spectaculoase și decoruri mirifice.. Preţul biletelor este între 15 şi 25 de lei.
“Nino Arlechino”, care se joacă sâmbătă şi duminică de la 10.00 în Salonul Mozart, este potrivit pentru copii cu vârste de la 7 ani. Este un spectacol realizat după Opera „Pimpinone” de Telemann care se joacă de aproape 300 de ani și nu lipseşte de la niciun festival de muzică barocă. Preţul unui bilet este de 15 lei, preţ în care intră şi un al doilea bilet gratuit, conform ofertei valabile pentru spectacolele care au loc în Salonul Mozart al OCC.
“Punguța cu doi bani” se joacă dumincă de la ora 10 şi de la 12.30 în Sala UnderGrant şi este potrivită pentru copii cu vârste de la 3 ani. Este una dintre cele 3 poveşti prin care Opera Comică pentru Copii celebrează 180 de ani de la nașterea marelui povestitor Ion Creangă.
“Povestea sunetului” este un concert organizat sâmbătă de la 11.00 în Sala UnderGrant, potrivit pentru copii cu vârste de la 3 ani. Este o poveste în care copiii vor fi fascinaţi să afle cum apar sunetele, cum se produc, ce sunt instrumentele muzicale şi cum se combină între ele. Fiecare are rolul său aşa cum este un rol în fiecare poveste şi cel mai important descoperă că atunci când cântăm împreună şi facem echipă se pot naşte idei şi lucruri frumoase.
24 Februarie – 8 Martie
București, Capitala Iubirii
Primăria Municipiului București, prin creart, organizează pe esplanada cu statui din Piața Universității, Târgul de Mărtisor și o serie de concerte și spectacole pentru toate gusturile. Vineri și sâmbătă, începând cu ora 18:00, sunt pregătite două seri de rock alternativ și undergound cu: OCS, Moonlight Breakfast, Jurjak, The Mono Jacks, The Kryptonite Sparks, Sophisticated Lemons, Luna Amară, Helen, Toulouse Lautrec, Lucia & Muse Quartet, Otherside și Camioane în Mulțime. Iar diminică vom putea urmări finala Eurovision Romania 2017, transmisă în direct pe ecranul din Piața Universității, începând cu ora 20:30.
4-5 Martie / 11.00
Atelierele Cunoaşterii
În weekenduri Orăşelul Cunoaşterii îi aşteaptă pe cei mici cu ateliere numai bune de descoperit şi înţeles mai bine lumea. Atelierele durează 1 oră şi se adresează copiilor cu vârstă de minim 4 ani. Participarea se face prin înscriere telefonică la 0723 390 449 sau prin email la contact@oraselulcunoasterii.ro. Costul unui bilet este 30 ron. Tema atelierului de sâmbătă este explorarea galaxiilor, iar tema pentru duminică sunt oglinzile.
4-5 Martie / 11.00
Trasee urbane de arhitectură
Pentru că îmi plac traseele urbane care ne ajută să (re)descoperim oraşul, salut revenirea propunerilor Asociației Istoria Artei care organizează următoarele tururi ghidate pietonale, de la ora 11:00, în fiecare sâmbătă și duminică:
4 martie – Traseu urban arh. Nicolae Ghika-Budești. Punct de întâlnire: Calea Victoriei colț cu str. M.Moxa.
5 martie – Așezămintele Brâncovenești. Punct de întâlnire: Biserica Domnița Bălașa.
11 martie – Traseu urban arh. Cristofi Cerchez II (zona Carol-Mântuleasa). Punct de întâlnire: Blvd Carol colț cu str. Mântuleasa (Kiwi Finance).
12 martie – Complexul Palatelor Știrbey. Punct de întâlnire: parcarea din fața Palatului Știrbey din Calea Victoriei.
Costul pentru participare este de 10 lei/persoană/tur. Înscrieri: Numele (și numărul participanților, când se fac înscrieri în grup) la tururighidate@gmail.com până în ziua de vineri premergătoare turului
3-5 Martie
Uși Deschise UNATC 2017
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” găzduieşte cea de-a XXI-a ediţie a Uşilor Deschise şi ne invită să descoperim culisele celei mai importante universităţi de artele spectacolului și filmului din România. Cei interesaţi să urmeze o carieră artistică în domeniul teatral şi media sau să descopere cum se formează artiştii de mâine sunt invitaţi să participe la ateliere de actorie, coregrafie, exerciţii de regie, demonstraţii de tehnică în mânuirea marionetei, cursuri interactive de scrimă şi lupte scenice ,expoziţii de scenografie, întâlniri-dialog de teatrologie, management cultural şi jurnalism teatral. Participanții vor primi informații utile despre metodologia admiterii, vor putea intra în dialog cu actualii studenți, cu profesori reputați și se vor simți, cel puțin pentru o zi, parte din universul captivant al teatrului. Intrarea este liberă.
3 Martie / 20:00
Ciobanul care și-a pierdut oile – Trei parale
Prin proiectul “Ciobanul care și-a pierdut oile”, grupul Trei parale propune publicului o întoarcere în lumea intimă a satului românesc. Adunând experiența celor mai bine de 10 ani de existență și a muncii la proiectul Bazar, o colecție importantă de instrumente și multă pasiune, formația dorește să renască sonoritățile deosebite și puternice ale lumii vechii țărănești. Programul este o încercare de a regăsi muzicile pierdute ale Românei rurale prin doine, balade, cântece pastorale și melodii de joc. Membrii formației vor cânta la felurite fluiere, simple sau mai speciale: (caval, tilincă, fluier gemănat) la cimpoi, drâmbă, țiteră, cobză, contră, gordună, dobă. Spectacolul va avea loc la Clubul Taranului, iar biletul intrare costă 35 lei.
5 Martie / 11.00-15.30
Duminica distractiva pentru copii si adolescenti
Clubul de Cultură organizează un eveniment integrat pentru copii şi adolescenţi care debutează în faţa Muzeului de Artă al României, Galeria de Artă Românească, la ora 10:30. Acolo, copiii vor fi ghidaţi în lumea magică a capodoperelor pictorilor şi sculptorilor români, pentru a-şi dezvolta simţul critic, gustul pentru artă şi orientarea în spaţiu. La ora 13:00 se vor îndrepta spre Muzeului Naţional de Istorie al României. Acolo copii vor afla ce înseamnă valoarea naţională, vor asculta poveşti despre strămoşii noştri, dacii, şi vor putea admira obiectele din tezaur. Preţul este de 50 de lei / copil, fraţii şi surorile beneficiind de reducere de 10%. Vârsta minimă de participare este 9 ani. Participarea este condiţionată de înscrierea prealabilă despre care găseşti detalii pe butonul de mai jos.
4-5 Martie / 10:00
Călător prin tradiții de primăvară
Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” organizează în perioada 18 februarie – 5 martie 2017, în fiecare sfârșit de săptămână, ateliere interactive dedicate copiilor şi elevilor, în cadrul proiectului educativ Călător prin tradiții de primăvară. Cu ocazia sărbătorii Mărţişorului și a Zilei Femeii, copiii vor confecţiona, în cadrul atelierelor de creaţie, mărţişoare și felicitări, cu scopul de a fi implicaţi în activităţi care le stimulează creativitatea şi imaginaţia. Tema atelierului din acest weekend este confecţionarea mărţişoarelor şi a felicitărilor. Înscrierile se fac în limita a 15 locuri disponibile, prin email: programe.culturale@muzeul-satului.ro, muzeulnationalal_satului@yahoo.com. Taxa de participare este de 15 ron / copil / atelier şi se achită la casieria muzeului în ziua desfăşurării atelierului.
4-5 Martie
Filme pentru întreaga familie
Avem filme pentru cei mici, dar şi cei mari, în week-end la Cinema Elvire Popesco. Sâmbătă 18 de la ora 11:00, putem viziona”Ma vie de Courgette”. Animaţia este o adaptare a romanului “Autobiographie d’une courgette” de Gilles Paris şi ne prezintă viaţa unui băieţel ajuns într-un orfelinat după dispariţia mamei sale. “Kubo and the two strings” este de văzut duminică de la ora 11:00. Filmul este o aventură animată plasată într-o Japonie fantastică. Kubo, un adolescent bun la suflet, duce o viață modestă, spunând povești oamenilor din orășelul lui de baștină de pe malul mării. Un spirit venit din trecut îi dă viața peste cap și se reaprinde flacăra unei răzbunări vechi de secole. Bilete se pot achiziţiona de la casa de bilete Elvire Popesco şi nu numai. Preţul întreg este 15 lei, cel redus 10 lei, iar cel super-redus pentru copii sub 12 ani este 5 lei. Tariful pentru acces copil + părinte este 10 lei.
4 Martie / 19:00
Cearcănul de lângă soare
Duminică Muzeul Municipiului Bucureşti ne invită în mansarda Casei Filipescu-Cesianu la un spectacol inedit în care actrița Irina Movilă, soprana Mihaela Andrei și chitaristul și compozitorul Adrian Andrei propun o călătorie în adâncurile creației populare românești prin intermediul poeziei și muzicii de inspirație folclorică. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziției “Muzeul vârstelor – povestea fiecăruia dintre noi, de la copilărie la senectute” în termen de 30 de zile.
24 Februarie – 5 Martie
Târgul de Mărțișor
Muzeul Național de Geologie găzduiește o nouă ediție a evenimentului ”Târgul de Mărțișor” în care expozanții vor prezenta publicului flori de mină, geode, ristale, pietre prețioase și semiprețioase. Geo-vedeta acestei ediții este rubinul, considerat în Orient una din cele mai spectaculoase pietre prețioase. În exclusivitate, pentru eveniment se vor expune piese în forma brută, aduse din Myanmar – Birmania, dar și rubine taiate și șlefuite în Thailanda. Prin culorile șirurilor de rubin, de la roșu intens la roșu-rozși prin culoarea albă a varietăților de cuarț se va asigura amprenta distinctivă a ediției din acest an, un prilej deosebit pentru o călătorie în timp și spațiudar mai ales pentru dăruirea unui mărțișor strălucitor, prețios în prag de primăvară. Prețul unui bilet de intrare este de 8 lei (4 lei redus), în care este inclusă și vizitarea expoziției permamente din cadrul muzeului.
4 Martie / 9-18
Eco – Vitan 3
Administraţia lacului Vitan, solicită ajutorul a 8-10 persoane care doresc să participe la o acţiune de ecologizarea locaţiei. Se pun la dispoziţie unelte, saci, mănuşi, etc. Fiecare participant va primi un voucher în valoare de 70 lei, care va putea fi folosit pe parcursul anului 2017 pt pescuit, achiziţie puiet peşte sau cumpărături din magazinul online www.expertfish.ro, sau din magazinul fizic ce urmează a fi deschis pe malul lacului începând cu luna aprilie. Se oferă din partea casei şi o fasole cu afumătură la ceaun, pregătită la locul faptei. Detalii la: 0767.558.558 şi 0765.514.321.
4 Martie / 12-17
Mărțișoare 3D la MNIR
Muzeul Național de Istorie a României sărbătorește venirea primăverii prin intermediul mărțișoarelor 3D. Sâmbătă, împreună cu Micro 3D Techlab ne propun o experiență inedită – posibilitatea de a participa la un atelier de scanare și printare 3D a unor obiecte din patrimoniul muzeului, precum: medalii, distincții, monede, figurine, care vor fi transformate în mărțișoare. La sfârșitul atelierului, vom avea ocazia de a achiziționa mărțișoarele obținute cu ajutorul tehnologiei 3D și de a ni le personaliza. Participarea la activitate se va face pe baza achiziționării biletului de intrare în muzeu: adulți – 10 lei; pensionari – 5 lei; elevi şi studenți – 2,5 lei.
4 Martie / 12:00
Citim și ne jucăm împreună!
Editura Cartea Copiilor ne invită sâmbătă în mansarda librăriei Cărturești Verona (Pictor Arthur Verona 13), la lansarea, urmată de ateliere pentru copii, a două cărți: “Cadourile lui Aston”, de Lotta Geffenblad și “Ai grijă, Petunia”, de Roger Duvoisin. Ambele sunt continuări ale aventurilor celor două personaje îndrăgite de copii, micul Aston („Pietrele lui Aston”, Cartea Copiilor, 2015) și Petunia, gâsca cea neștiutoare („Petunia”, Cartea Copiilor, 2014). Lansarea va debuta cu lecturi din cele două cărţi, apoi copiii vor fi invitaţi să participe la ateliere creative potrivite vârstei: „Cadourile lui Aston”, atelier pentru copii de 3-5 ani; „Ai grijă, Petunia”, atelier pentru copii de 6-9 ani. Copiii vor primi sucuri naturale şi gustări. Accesul la eveniment și la atelierele creative este gratuit.
1 Februarie – 18 iunie
Venin – frumuseți de neatins
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să explorăm o nouă expoziție temporară inedită cu exponate vii, dar și cu piese de o valoare inestimabilă din colecțiile muzeului. Expoziția ne propune să descoperim lumea fascinantă a câtorva specii veninoase din lumea animală, unele dintre acestea regăsindu-se în clasamentul celor mai veninoase animale din lume. Vom fi provoacați să lăsăm prejudecățile și teama față de animalele veninoase la poarta muzeului și să descoperim frumusețea unică a exponatelor. Multe dintre aceste specii de animale provin din locuri extrem de îndepărtate și greu accesibile omului și cu siguranță aproape nimeni nu și-ar dori o întâlnire față în față cu acestea în mediul lor natural. Preţurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar şi 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.
4 Martie / 10:00, 10:20, 11:30
Ateliere de creativitate la MŢR
Au revenit ateliere de creativitate la Muzeul Ţăranului Român. Acestea au loc pe parcursul întregii săptămâni, iar pe butonul cu sursa poţi afla detalii despre toate zilele. Eu aici, însă, voi prezenta doar opţiunile pentru ziua de sâmbătă. Costul participării la fiecare atelier este de 15 lei.
- Pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu – orele 10.20-11.20; informații și înscrieri la telefon: 0726.237.376.
- Atelier de modelaj în argilă și ceară cu Ovidiu Simionescu – orele 11.30 – 13.00; informații și înscrieri la telefon: 0737 346 872
- Atelier de ţesături, croitorie şi cusături cu Lidia Stareş – orele 10.00-16.00; informații și înscrieri la telefon: 0722.798.284;
22 Ianuarie – 12 Martie / 10:15, 11:30, 12:30
Ateliere de recreație științifică
Muzeul „Grigore Antipa” invită copiii cu vârste între 7 si 11 ani la Atelierele de recreație științifică care sunt o modalitate utilă și distractivă de petrecere a timpului liber pentru cei mici-mărișori. Aceștia vor participa la experiementele din laborator și vor învăța ”alfabetul” magic al chimiei. Atelierul se desfăşoară pe 2 categorii de experienţă: începători (Plastic şi polimer) şi avansaţi (Din tainele gazelor). Atelierul se desfăşoară duminica, între orele 10:15-11.05 pentru grupa începători, 11:30-12:20 şi 12:30-13.20 pentru grupa avansați. Costul participării la un modul de 4 ședințe este 180 lei / participant si pentru o ședință se achită 50 de lei/participant. Înscrierea participanților se poate face prin e-mail: info@antipa.ro, nejucam@holymolly.ro, sau la telefon 0726649797.
14 Ianuarie – 25 Martie / 10:15, 11:45
ART ANTIPA
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să-i aducem pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele oferă copiilor o modalitate distractivă de a învăța noțiuni din lumea zoologiei prin intermediul artelor plastice, dezvoltând în același timp și creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al celor mici. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe este 150 lei/participant pentru primul modul și 160 lei pentru următoarele două. Pentru o ședință se achită 50 de lei/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.312.88.26.
3-5 Martie
Prezentări de planetariu
Sub mult-aşteptatul titlu “Observatorul se întoarce”, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu se… întoarce… în locul bine cunoscut din Bd. Lascăr Catargiu nr. 21. Clădirea, care se afla într-o stare avansată de erodare, a trecut printr-o temeinică, sper, renovare şi în Decembrie şi-a redeschis porţile. Iar acum, începând cu ianuarie îşi aşteaptă prietenii cu un program extins de prezentări într-un format de planetarium. Asta e o altă noutate pe care aştept cu nerăbdare să o descopăr, pentru că, şi înainte de prezentările de la Palatul Suţu, la observator prezentările se ţineau în format ecran, nu cupolă. Acum proiecţia se va face într-o cupola gonflabilă, ceea ce înseamnă că vom pătrunde şi mai bine în atmosferă. Prezentările durează între 20 şi 30 de minute şi sunt accesibile atât copiilor de peste 6 ani, cât şi adulţilor. Biletele de intrare costă 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Prezentările se desfăşoară după următorul program:
Joi, vineri şi sâmbătă:
18:45 şi 20.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în fiecare noapte
19:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi merge până la marginea Universului
Duminică:
11:30 şi 13.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în această noapte
12:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi mergi până la marginea Universului
15 septembrie – 15 martie
România în Marele Război
MNIR organizează expoziţia România în Marele Război, consacrată comemorării centenarului intrării în război a Regatului României, dar şi a situaţiei din Transilvania, Bucovina şi Basarabia, afectate, în cel mai înalt grad, de evoluţiile politico-militare din România anilor 1916-1918/19. Ziua de 14/27 august 1916 reprezintă un punct de cotitură în istoria noastră, ziua în care Regatul României şi-a trecut propriul Rubicon, chiar dacă, în realitate milioane de români din Austro-Ungaria și Imperiul Rus intraseră deja în Primul Război Mondial încă de la începutul lunii august 1914. La sfârșitul acestui război, în decembrie 1918, România era o altă țară, iar procesul de formare a națiunii române își găsea desăvârșirea. La aproape 100 de ani de la aceste evenimente, în ciuda amputărilor teritoriale produse ca urmare a acordului Ribbentrop-Molotov şi a tratatului de la Craiova, România de azi este, în mare măsură, ceea ce s-a decis prin voinţa liber exprimată a reprezentanţilor naţiunii noastre la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, în anul 1918. Spre deosebire de expoziţiile „clasice” dedicate participării României la Primul Război Mondial, care se centrau pe evenimentele din Vechiul Regat şi pe victoriile militare din prima parte a campaniei din Transilvania și, mai ales, pe cele de la Oituz, Mărăști și Mărășești, din vara anului 1917, cea de faţă şi-a propus să redea o imagine panoramică a lumii româneşti în integralitatea și realitatea ei, deci şi a provinciilor istorice aflate sub administraţia austro-ungară şi rusească. Totodată, în expoziție sunt prezentate şi subiecte mai puțin abordate până acum, cum ar fi înfrângerile militare din toamna-iarna anului 1916, suferinţele populaţiei civile aflată în refugiu sau rămasă sub administraţia militară străină, destinul prizonierilor români căzuţi în captivitatea Puterilor Centrale, epidemiile, viaţa cotidiană din tranşee, arta de război etc.
30 August – 30 Iulie
Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?
Îţi spun despre idee începând cu gândul pe care mi l-a lăsat citirea descrierii evenimentului. Se vorbeşte despre perioada secolului XIX ca fiind una a cavalerismului, a gentelmenilor cu principii şi eleganţă. Nimeni nu poate şti dacă a fost sau nu aşa, ne bazăm impresiile doar pe cărţi şi ecranizări, ceea ce ar putea fi foarte greşit, însă suprapunerea cu perioada de glorie a duelului s-ar putea să nu fie deloc întâmplătoare. Serios, gândeşte-te dacă ai mai înjura pe cineva în trafic ştiind că e posibil să te provoace la un duel după care te-ar paşte moartea. Sau dacă ţi-ai mai lasă câinele să-şi facă nevoile în mijlocul drumului şi ai trata cu nesimţire observaţia unui trecător, ştiind că te-ar putea provoca la un alt duel care ar putea avea aceeaşi finalitate mortală. Cred că perspectiva unui posibil duel te-ar face mult mai atent la limitele libertăţii personale. Expoziţia de la Palatul Suţu prezintă în premieră povestea ultimului duel din România, care a avut loc în anul 1898 la București. Duel care s-a finalizat, din nefericire, cu moartea unuia dintre participanți, Emanoil Lahovary. Pe locul unde acesta a murit se află astăzi un monument ridicat în anul 1903 de soția victimei, Zoe Suțu, în Piața Națiunilor Unite. Probabil singurul monument de acest fel din Europa! Expoziția mai prezintă, tot în premieră, costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, precum și trusa de duel care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar și o alte corpuri delicte, care vin din zona subteranului social interbelic. Artefacte ale unor întâmplări, care avertizează și ne amintesc ce anume trebuie să vindecăm în viața orașului.
15 August – 2 Aprilie
Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi
Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi organizat în cadrul Muzeului „George Severeanu” vine în întâmpinarea dorinţei celor dornici de a admira exemplare reprezentative care fac parte din trei colecţii aparţinând Muzeului Municipiului Bucureşti: Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” donată municipalităţii de medicul radiolog George Severeanu, pasionat colecţionar de antichităţi şi primul director al Muzeului Municipiului Bucureşti care are o pondere importantă de exponate numismatice; Colecţia Numismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti este constituită din aproape 40.000 de monede, provenind în general din cercetările arheologice desfăşurate de-a lungul timpului și Colecţia denumită convenţional Paranumismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti, reuneşte aproximativ 20.000 obiecte structurate pe mai multe subcategorii precum medalii şi plachete, insigne, decoraţii, sigilii, hârtii de valoare a căror valoare istorică pentru perioada modernă este incontestabilă.