30-31 Ianuarie, între orele 10-19 – Under the Hood
Pe 29 ianuarie 1886, Benz a înregistrat proiectul său, “vehicul propulsat de un motor cu benzină” pentru brevetul de inventator. Brevetul respectiv – numărul 37435 – poate fi considerat certificatul de naștere al automobilului. În iulie 1886 ziarele scriau despre prima ieșire publică a vehiculului cu trei roți Benz Patent Motor Car, model no. 1. Țiriac Collection marchează 130 de ani de la invenția automobilului printr-o invitație adresată tuturor pasionaților. În weekend-ul 30-31 ianuarie veți putea admira motoarele și inovația tehnică realizată de inginerii Mercedes-Benz de-a lungul istoriei auto. “Under the Hood” este o acțiune prin care curioșii au posibilitatea să vadă ce se află sub capotele unora din cele mai marcante modele Mercedes-Benz.
30 Ianuarie, începând cu ora 16 – Atelier de confecționat povești fantastice: Dai cu zaru’, vine haru’!
Editura Crux Publishing ne invită sâmbătă La un ceai (Luigi Cazzavillan nr. 25) pentru că maestrul Atelierelor de confecționat povești fantastice Dan Rădoiu are o nouă provocare pentru noi. De data asta nu mai jucăm cu cărțile de Tarot, ci trecem la chestii serioase: zarurile cu povești! Miza? Voi scrieți, noi publicăm în revista editurii. Cei mai norocoși poate primesc și premii, cine știe? Înscrieri la 0734 195 395 (apel sau mesaj) Intrarea liberă!
30 Ianuarie, între orele 11-12 – Atelier Gratuit de Improvizație pentru copii
Prietenii de la PlaYouth organizeaza un nou atelier gratuit pentru cei mici. Atelierul de improvizație se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani, care vor să învețe să se autocunoască prin jocuri, vor să învețe jocuri de cunoaștere a improvizației, vor să fie spontani și să învețe să asculte activ, să fie deschiși, să construiască împreună cu ceilalți și să comunice mai eficient. Trainer este Diana Ionescu. Părinții sunt incurajați să se implice activ în cadrul atelierului. Atelierul este cadoul PlaYouth pentru copiii și părinții curioși să descopere învățarea alternativă, iar participarea se face pe bază de înscriere la adresa de e-mail ana-maria.mindruta@playout
31 Ianuarie – Clasic E Fantastic
Ora 11 – Copilăria Lui Frederic Chopin
Ora 18 – Copilăria Lui Beethoven
Duminică am fost pentru prima dată la un eveniment din seria Clasic e Fantastic datorită unor prieteni din ce în ce mai buni. Am scris aici câteva rânduri despre spectacolul care s-a ţinut la Ateneu pentru că a fost o experienţă foarte valoroasă de care cred că ar trebui să se bucure cât mai mulţi. Aşadar de câte ori voi avea ocazia să promovez un eveniment din această serie o voi face cu mare drag. Primele două sunt chiar duminică aceasta şi se desfăşoară la Teatrul Odeon, Sala Studion. Spectacolul de dimineaţă îi este dedicat lui Chopin, iar cel de după amiază lui Beethoven.
30 Ianuarie, începând cu ora 11 – Istoria Românilor: 1. Dacii, între legendă şi adevăr, cu istoricul G. Filitti
Fundaţia Calea Victoriei ne invită la o călătorie în timp, o serie de şase întâlniri (în lunile ianuarie-iunie), alături de doamna Georgeta Filitti. Pornim din Sud Estul Europei, de la geto-daci, socotiţi de Herodot „cei mai viteji dintre traci”, până la începutul României monarhice. Aşadar, în şase întâlniri, vom recapitula care ne-au fost strămoşii, vecini întâmplători sau permanenţi, cum au interacţionat şi cum s-a ajuns, de la nişte neamuri antice, în război cu Cesar sau cu Traian, până la arbitrul Balcanilor – statul român. Vârsta minimă pentru participare este de 16 ani. Costul este de 35 ron sau 30 ron (card fidelitate, studenţi, pensionari). Locul de desfăşurare: Grand Hotel Continental, Sala Nicolae Grigorescu; Calea Victoriei nr. 56, intrare din str. I. Campineanu. Înscriere la contact@victoriei.ro.
30 Ianuarie, începând cu ora 19 – Prezentări de astronomie
Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu îl găzduieşte pe Adrian Şonka. Ţi-am povestit despre el odată cu Observatorul Astronomic pe care l-am descoperit cu ocazia unei prezentări de astronomie. Acum, din fericire, Observatorul este închis pentru renovările de care avea atât de mare nevoie. Partea mai puţin bună este că întâlnirile de sâmbătă seară cu Adrian Şonka nu mai aveau unde să se ţină. Însă universul (dacă nu el atunci cine!?) m-a făcut să-l redescopăr printre evenimentele organizate la Palatul Şuţu. Şi te invit, cu foarte mare bucurie şi încredere să mergi să descoperi astronomia în cel mai distractiv şi relaxat mod cu putinţă. Cred din toată inima că un subiect atât de complicat şi serios ca o călătorie prin univers are nevoie de o provizie sănătoasă de voie bună. Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se va folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale. Prezentarea este o proiecție pe întuneric, însoțită de explicații live. Participanții vor vedea cum arată cerul văzut cu ochiul liber și prin telescop, dar și o colecție de obiecte observate până în prezent de astronomi.. Preţul unui bilet este 5 lei.
30 Ianuarie, începând cu ora 11.30 – Apogeul stilului neoromanesc
Un nou tur ghidat de la Case de Epocă va avea loc sâmbătă pe tema fazei mature a stilului neoromânesc, când arhitectura naţională a atins apogeul în termeni de expresie artistică şi dezvoltare imobiliară. Aceasta reprezintă o perioadă de extraordinară creativitate arhitecturală, din primele trei decade ale sec. 20, care a produs cele mai iconice şi desăvârşite edificii în acest stil specific României şi regiunilor înconjurătoare unde ţara a avut influenţă. Stilul neoromânesc a devenit astfel cel mai vizibil parametru identitar al acestei naţiuni şi contribuţia sa de căpătâi la patrimoniul construit mondial. Bucureştiul este locul cel mai înzestrat cu edificii de asemenea superlativă arhitectură, ridicate în perioada să de strălucire maximă. Turul costă 60 lei de persoană, iar rezervările se fac prin email la v.mandache@gmail.com.
31 Ianuarie, începând cu ora 11.30 – Bucurestiul Art Nouveau
Un nou tur ghidat de la Case de Epocă va avea loc duminică pe tema extrem de interesantei, dar eluzivei arhitecturi în stil Art Nouveau a Bucureştiului. în zona Piaţa Romană, bdul. Magheru şi împrejurimi. Inovativul şi flamboaiantul curent artistic Art Nouveau, care a apărut spre sfârşitul sec. 19, ca o reacţie la rigiditatea stilurilor istoriciste la modă, cum a fost neorococoul, a avut de asemenea un important impact în România de la Fin de Siècle. Una din influenţele sale notabile a fost articulaţia în cadrul coordonatelor sale ale stilului naţional românesc, cunoscut astăzi sub denumirea de neoromânesc, în faza sa timpurie, într-o manieră similară cum alte stiluri arhitecturale naţionale din ţări ale Europei de Est, erau exprimate în tonuri Art Nouveau. În oraş sunt puţine clădiri în stilul Art Nouveau propriu-zis, un număr din ele fiind examinate şi admirate pe traseul acestui tur. Pe de altă parte sunt relativ numeroase rămăşiţe în Bucureşti ale acestui odată elegant stil, dar acum greu de detectat de ochiul neantrenat, care apar fragmentar pe clădiri ce au trecut prin repetate renovări neprielnice, sau se găsesc în crâmpeie integrate în cadrul decoraţiilor edifciilor de stiluri conservatoare, istoriciste, lucruri ce fac căutarea acestor rămăşiţe arhitecturale şi mai captivantă. Turul costă 60 lei de persoană, iar rezervările se fac prin email la v.mandache@gmail.com.
12 Ianuarie – 20 Martie – Salonul International de Arta Fotografica
La Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne invită la cea de a 20-a ediţie a Salonului Internaţional de Artă Fotografică a României. Salonul reuneşte operele celor mai importanţi fotografi din lume. Expoziţia este o sinteză a competiţiei la care au participat 1960 de fotografii a 240 de fotografi din 39 de ţări. Dintre acestea 400 de fotografii au fost acceptate şi 38 premiate. Doar acestea din urmă vor fi expuse. Deci cele mai bune din cele mai bune.
30-31 Ianuarie, începând cu ora 11 – Poveştile lui Marissiaux. Ateliere de fotografie si pictură
Înainte să recomand atelierul acesta am mers să-l văd cu ochii mei. În fapt nu-s chiar ai mei, sunt ai celui mai mare, care se încadrează în categoria de vârstă 10-14 ani căreia îi este adresat atelierul. Concluzia lui “bun”. I-a plăcut, a aflat informaţii, s-a murdărit cu cărbune exact cât trebuie ca să fie distractiv, dar să-l mai primească mama în casă. Deci totul a fost excelent. Aşadar nu uita că sâmbătă şi duminică de la 11 copiii de 10-14 ani sunt aşteptaţi la MNAR, intrarea dinspre biserica Kretzulescu sau magazinul Muzica în caz că nu ştii unde e primul reper. Taxa de participare: 4 lei / persoană (bilet întreg pentru accesul în expoziţie, la care se aplică reducerile şi gratuităţile obişnuite, adică fi’miu n-a plătit practic nimic). Daca vrei sa ramai alaturi de copii, organizatorii sunt primitori, eu n-am ramas :). Atelierele sunt concepute în jurul operei lui Gustave Marissiaux (1872 – 1929), nume de referinţă pentru fotografia belgiană şi sunt susţinute de artişti vizuali (pictori, fotografi membri ANAVC). Scopul lor este înţelegerea actului de creaţie, a felului în care se alege subiectul şi transformarea acestuia în operă de artă. Participarea la program se face pe bază de înscriere, în limita locurilor disponibile, la numerele de telefon: 021/314.81.19 şi 021/313.30.30.30 interior 923 sau prin e-mail la adresele:programari@art.museum.ro sau familii@art.museum.ro.
14-31 Ianuarie, între orele 11-16:30 – Castele și conace revitalizate
Asociația ARCHÉ ne invită să descoperim poveștile din spatele proiectelor de revitalizare a unor castele și conace de pe întreg teritoriul României, relatate chiar de către cei care le-au inițiat și implementat: proprietari și administratori, intervievați de membrii echipei ARCHÉ în cadrul unui proces laborios de documentare și cercetare. Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Național Cotroceni de marți până duminică, în intervalul orar 9:30 – 16:30, în baza actului de identitate în original.
30-31 Ianuarie, între orele 11-16:30 – Ateliere gratuite de Creatie pentru copii la Creart
Atelierele de creație organizate de Creart (Piața Lahovari, nr. 7) reprezintă o platformă de workshopuri diferite ca tematică și tehnică. În cadrul acestor ateliere, cei mici vor putea explora domeniul vast al artei şi nu numai. Scopul acestui proiect este educația prin creație, ajutându-i pe copii să își dezvolte atenția, abilitățile practice și creativitatea. În fiecare sâmbătă cei mici sunt așteptați la atelierele „Bunele maniere se învață!” (11-12.30), „Să ne jucăm inteligent!” (13-14.30) și„Universul Picturii” (15-16.30) – pictură pe sticlă, lemn și hârtie, iar duminică la atelierele „Instrumente Vesele”(11-12.30), „Micii Bucătari” (13-14.30), „Bagheta Magică” (15-16.30) și „Lumea Basmelor” (17-18). Un copil va putea fi înscris la un singur atelier, o dată la două săptămâni. Înscrierile la Atelierele de creație pentru copii se fac de Luni până Vineri, între orele 9-17, la adresa de e-mail ateliere@creart.ro sau la numerele de telefon 0723 664 186 / 0733 331 324.
30 Ianuarie, începând cu ora 10.15 – Art Antipa, Ursul păcălit de vulpe
Muzeul „Grigore Antipa” vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele sunt un mod distractiv de a petrece timpul liber, fiind în același timp și o modalitate de a dezvolta creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al copiilor. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 160 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31. Înscrierile prin e-mail au prioritate.
31 Ianuarie, începând cu ora 10.15 – Pinguinii
Muzeul „Grigore Antipa” ne așteaptă duminica să-i aducem pe cei mici la Atelierele de creație cu imaginație Holy Molly. Chiar dacă pleci la drum cu materiale puține, dar cu sclipici din abundență… cu Holy Molly poți face orice îți propui. Tot ce-ți trebuie e puțin entuziasm și un dram de încredere. Din aţe, lipici, sclipici, nisip și hârtie, precum şi cu ajutorul crenguţelor şi al frunzelor culese de prin grădini şi parcuri, vom inventa cele mai năstrușnice creaţii care ne vor împodobi camerele şi zilele. Atelierele se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 9 ani. Înscrierea copiilor se face prin e-mail: info@antipa.ro, nejucam@holymolly.ro, sau la telefon 021.305.60.31, în limita a 15 locuri/grupă. Taxa de participare este de 50 lei/participant/ședință.
22 Decembrie – 1 Mai – Cu Sânge Rece
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să vizităm expoziţia temporară de reptile vii „Cu sânge rece”, deschisă în perioada 22 decembrie 2015 – 1 mai 2016. In perioada 22-31 Decembrie accesul este gratuit. Taipanul australian, cobra egipteană, vipera uriaşa africană, anaconda, şarpele cu clopoţei, cobra scuipătoare sau şarpele regal, sunt doar câteva dintre speciile care pot fi admirate în această expoziţie la Muzeul „Antipa”. Expoziţia „Cu sânge rece” oferă o fascinantă incursiune în lumea acestor misterioase vieţuitoare şi pune la dispoziţia vizitatorilor informaţii despre obiceiurile lor, despre cum se adaptează ele la mediul înconjurător, precum şi despre rolul pe care-l joacă în ecosistem. Programul de vizitare este de marţi până vineri între orele 10 – 18 (ultimul vizitator intră la ora 17) iar sâmbăta şi duminica între 10 – 19 (ultimul vizitator intră la ora 18). Preţurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar şi 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.
12 August 2015 – 29 mai 2016 – Falsuri Monetare
Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine.
Sursă și detalii