2-4 Septembrie, între orele 12-23 – Bucharest Craft Beer Festival 2016
Finalul săptămânii vine cu încă un festival urban care se anunţă foarte interesant. Locul de desfăşurare este pe Barbu Văcărescu 162-164. Acolo vom găsi alături de bere, şi nu orice bere, ci din cea mai bună, făcută cu grijă, şi târg de viniluri, expoziţie de motociclete şi biciclete custom made, Barber shop, Street food ales pe sprânceană, precum şi concerte şi DJs în fiecare zi. Condimentul special este cidrul, despre care am auzit la radio zilele astea că ar veni pregătit să ne surpinda plăcut. Organizatorii fac şi o promisiune, şi anume că în fiecare an de acum înainte, în prima sâmbătă din septembrie, ne vom vedea şi vom bea bere craft. Vineri programul este 17:00 – 23:00, iar sâmbătă şi duminică 12:00 – 23:00. Serile vor fi (în)cântate după cum urmează: vineri – Nişte Băieţi, sâmbătă – Pinholes şi Les Elephants Bizarres, iar duminică Jurjak şi Grimus. Accesul se va face pe bază de bilet, care s-au pus în vânzare în Reţeaua IaBilet şi online pe IaBilet.ro, la preţul de 15 lei biletul de o zi şi 39 lei abonamentul.
3 Septembrie, între orele 11-20.30 – AeroNautic Show 2016 – Lacul Morii
3-4 Septembrie – BikeFest
3-25 Septembrie – Concursul Enescu 2016
Începe Festivalul Enescu, numit de anul acesta Concursul Enescu. Urmează 19 concerte şi recitaluri. Sâmbătă seara, în deschidere, la Ateneu are loc un concert de gală la care vor participa: Anna Țifu (vioară), laureată a Concursului Enescu 2007, Valentin Răduțiu (violoncel), laureat al Concursului Enescu 2011 și Mihai Ritivoiu (pian), laureat al Concursului Enescu 2011, alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Programul serii va cuprinde: Triplul Concert pentru pian, vioară şi violoncel în Do Major op. 56 de Beethoven, interpretarea în premieră a lucrării„Tektonum” de Sebastian Androne, care a câștigat premiul I al secțiunii Compoziție a Concursului „George Enescu” ediția 2014, precum și Poemul Simfonic „Pini di Roma” de Respighi.
2-4 Septembrie – Festivalul Ambasadelor, Editia 2
Festivalul Ambasadelor este realizat printr-o serie de evenimente și expoziții care promoveaza cultura și arta diferitelor țări cu misiuni diplomatice în România, urmarind deschiderea și promovarea activității ambasadelor către publicul larg. Vor fi 3 spaţii: Teatrul Naţional Bucureşti, 29 august- 4 septembrie între orele 16:00 – 20:00; Cinema Muzeul Naţional al Ţăranului Român, 31 august – 3 septembrie, cel puţin 4 proiecţii de filme pe zi; Romexpo Intrarea C, 2-4 septembrie, spectacole, târg şi workshop-uri până la ora 22:00. De-a lungul celor 7 zile, organizațiile diplomatice, culturale și artistice vor prezenta programe tematice la nivel internațional, cu o varietate de la tradițional la modern, de la clasic la experimental, de la artizanal la cultură urbană și dezbateri pe teme de importanță globală.
3-4 Septembrie – Porţi deschise la Aeroclubul Clinceni
Dacă cumva spectacolul Aeronautic te inspiră şi te gândeşti “cum ar fi dacă…” te vei bucura să afli că în weekend la Aeodromul Clinceni poţi trece la acţiune. Aeroclubul cu acelaşi nume ne oferă posibilitatea să încercăm zborul cu planorul, cu avionul sau saltul cu paraşuta, intenţionat şi nu în caz de urgenţă. Pe butonul cu Sursă şi Detalii afli amănunte depre opţiuni şi preţuri.
2-4 Septembrie, începând cu ora 16 – Nu lasa PETe in urma ta!
Când eram mic strângeam sticle şi borcane, le duceam la centrul de colectare, iar cu banii obţinuţi mergeam la film şi la cofetărie. Pe vremea aceea şi imediat după am considerat-o o activitate cu iz comunist. Acum mă uit la ea şi îmi dau seama că era o formă foarte eficientă de reciclare. Acum efortul de reciclare pentru a obţine banii pentru un film ar fi semnificativ mai mare. Însă în Parcul IOR, pe insula Artelor, în fiecare weekend până pe 2 Octombrie ai şansa să cumperi la preţuri decente de genul 10 PET-uri sau doze acces la ateliere, cursuri de dans, pilates, firness, concerte şi alte activităţi faine. Iar cine adună cele mai multe PETe până pe 25 septembrie 2016, câştigă o bicicletă Mini Pegas. Locul II câştigă un fotoliu puf. Accesul nu e gratuit, ci costă PET-uri şi doze, cu cât mai multe cu atât mai bine 🙂
2 Septembrie, începând cu ora 20 – Acorduri și Rime – Muzică și Poezie
Vineri Muzeul Municipiului Bucureşti organizează la Muzeul Theodor Aman un spectacol ce îmbină poezia cu muzica. Spectacolul va avea loc în compania Irinei Movilă şi a lui Adrian Andrei. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la muzeul în termen de 30 de zile.
4 Septembrie, începând cu ora 20 – Întâlnire cu Shakespeare
Aceeaşi Irina Movilă şi Adrian Andrei care ne invită şi duminică seara, de data aceasta la Casa Filipescu Cesianu la spectacolul studiu acompaniat de chitară clasică „Întâlnire cu Shakespeare” care este o colecție de scene reprezentative pentru operele lui William Shakespeare, culegând personaje și întâmplări din lucrări consacrate precum „Romeo și Julieta”, „Visul unei nopți de vară”, „Îmblânzirea scorpiei”, „Hamlet”, „A douăsprezecea noapte”, „Nevestele vesele din Windsor”, și „Cum vă place”. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la muzeul care găzduieşte spectacolul, în termen de 30 de zile. Întrucât expoziţia permanentă a Casei Filipescu – Cesianu nu este încă deschisă, participanţii la vor beneficia de vizitare gratuită la Palatul Suţu.
30 August 2016 – 30 Iulie 2017 – Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?
Îţi spun despre idee începând cu gândul pe care mi l-a lăsat citirea descrierii evenimentului. Se vorbeşte despre perioada secolului XIX ca fiind una a cavalerismului, a gentelmenilor cu principii şi eleganţă. Nimeni nu poate şti dacă a fost sau nu aşa, ne bazăm impresiile doar pe cărţi şi ecranizări, ceea ce ar putea fi foarte greşit, însă suprapunerea cu perioada de glorie a duelului s-ar putea să nu fie deloc întâmplătoare. Serios, gândeşte-te dacă ai mai înjura pe cineva în trafic ştiind că e posibil să te provoace la un duel după care te-ar paşte moartea. Sau dacă ţi-ai mai lasă câinele să-şi facă nevoile în mijlocul drumului şi ai trata cu nesimţire observaţia unui trecător, ştiind că te-ar putea provoca la un alt duel care ar putea avea aceeaşi finalitate mortală. Cred că perspectiva unui posibil duel te-ar face mult mai atent la limitele libertăţii personale. Expoziţia de la Palatul Suţu prezintă în premieră povestea ultimului duel din România, care a avut loc în anul 1898 la București. Duel care s-a finalizat, din nefericire, cu moartea unuia dintre participanți, Emanoil Lahovary. Pe locul unde acesta a murit se află astăzi un monument ridicat în anul 1903 de soția victimei, Zoe Suțu, în Piața Națiunilor Unite. Probabil singurul monument de acest fel din Europa! Expoziția mai prezintă, tot în premieră, costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, precum și trusa de duel care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar și o alte corpuri delicte, care vin din zona subteranului social interbelic. Artefacte ale unor întâmplări, care avertizează și ne amintesc ce anume trebuie să vindecăm în viața orașului.
3 Septembrie, începând cu ora 11 – Modernizarea sub Carol I
Dacă ai fost deja la turul pietonal cu bastonul probabil că te afli de câteva săptămâni în căutarea unui noi ocazii de a descoperi Bucureştiul. Aşteptarea a luat sfârşit pentru că cei de la Plimbări Urbane ne propun o plimbare pe traseul “La Belle Epoque în Bucureşti – Modernizarea oraşului sub Carol I“. Plimbarea va începe de la prima gară a Bucureştiului, Gara Filaret, va continua în jurul şi prin Parcul Carol I. Subiectul principal va fi modul în care s-a dezvoltat zona Filaret – Parc Carol I, de la istoria unor clădiri la planuri şi strategii de dezvoltare. Participarea este gratuită şi nu necesită înscriere.
3 Septembrie, începând cu ora 17 – Dinozaurii între mit și realitate
Muzeul „Grigore Antipa” ne invita la conferința „Dinozaurii între mit și realitate”, susținută de către Conf. Univ. Dr. Zoltan Csiki-Sava, din cadrul Facultății de Geologie și Geofizică, Universitatea din București. Evenimentul va avea loc în Sala Multimedia a Muzeului. Conferința urmărește să prezinte succint transformarea radicală în imaginea publică a dinozaurilor, de la niște animale preistorice greoaie și stranii, la unele ce populau o lume plină de dinamism și culoare. Și face acest lucru urmărind istoria, lungă deja de două secole, a descoperirii dinozaurilor și modul în care noi și noi observații au determinat oamenii de știință să își schimbe concepțiile referitoare la aceste animale impresionante – iar în felul acesta, să modifice și modul în care publicul larg percepe dinozaurii. Participarea la eveniment este gratuită. Înscrierea se poate face pe adresa de e-mail info@antipa.ro.
2-4 Septembrie, între orele 10-20 – Urban Artsy Bazar de weekend Editia a IIa
Urban Artsy Bazar de week-end ne invită începând de vineri la ora 10.00 şi până duminică la ora 20.00, în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR), pe platoul din spatele Bisericii Maramureşene de lemn. Au pregătit: shopping de toamna cu unii dintre cei mai pasionaţi creatori, cadouri surpriză, ateliere pentru copii, dar şi pentru adulţi, stat la taifas şi tot ce mai trebuie pentru un început de toamnă de poveste. Evenimentul este organizat de Centrul European pentru Prevenirea Adicţiilor. Intrarea este gratuită.
2 Septembrie, începând cu ora 20 – Concert de jazz: Just in Time
Vineri seară suntem invitaţi La un Ceai (Luigi Cazzavillan nr. 25) pentru un minunat concert de Jazz susţinut de Gabriela Costa – voce şi Alex Man – chitară. Vom parcurge o călătorie pe pământ nord- american ca o întoarcere în timp, la vremurile în care balansul swing-ului era muzica zilei, iar balada era ca un răgaz în tumultul lui, un concert sensibil, o abordare într-o manieră originală a unor standarde de jazz minunate care vorbesc despre a fi viu, atent şi implicat, despre ”a fi uman”. Rezervări la 0734 195 395 (apel sau sms). Suport artist: 25 de lei.
4 Septembrie, între orele 13-20 – Spatiul M60 Stuff Sale
Spaţiul M60 îşi propune, din câte se pare, să devină un reper pe harta târgurilor de weekend cu specific urban. Zic asta pentru că observ că apare din ce în ce mai des printre Ideile de Weekend. Acum ne propun un târg pur şi simplu, cu stuff. Adică cam de toate, haine, încălţăminte, acesorii, cărţi, viniluri, bijuterii, obiecte de decor şi multe altele. Aşa că dacă ai chef de târguială urbană dă o fugă duminică pe la Spaţiul M60 (Strada C.A. Rosetti nr.3).
3 Septembrie, începând cu ora 11 – Vocile Radio România Cultural sosesc la ORA De Poveşti
La Biblioteca Metropolitană, Ziua copilului durează ca-n basme. Sambata suntem aşteptaţi împreună cu cei mici să povestim poveşti alese pe sprânceană de realizatorii Radio România Cultural pentru prichindeii de 3-6 ani. Părinţii vor recunoaşte de-ndată vocile Radio-ului începând cu cele de la matinal, cu animatorii emisiunilor muzicale, autorii interviurilor antologice şi ai poveştilor oraşului. Invitaţii ediţiei din 4 iunie sunt: Maria Balabaş, Ioana Bâldea Constantinescu, Cristian Bleotu, Mădălina Corina Diaconu, Georgeta Drăghici, Mihaela Ghiţă, Daniela Ivanov, Lidia Laic, Cristi Marica, Anca Mateescu, Ligia Necula, Corina Negrea, Mirela Nicolae, Francesca Rusu, Daniela Vasile, Gabriela Vasilescu. Ora de poveşti îi încurajează pe părinţi să petreacă timp de calitate împreună cu copiii în spaţiile prietenoase ale bibliotecii. Aici, cei mici devin curioşi, îşi dezvoltă vocabularul şi abilităţile de socializare punând întrebări despre aventurile personajelor preferate, dar şi despre alte poveşti. Amănunte, precum şi locaţia cea mai apropiată de tine, găseşti pe butonul cu sursă şi detalii.
3-4 Septembrie, începând cu ora 17/18 – Cu bastonul prin București, ediția a 7-a
Îmi frământam mâinile de câteva săptămâni întrebându-mă dacă şi când revine proiectul ARCEN “Cu bastonul prin Bucureşti“. Şi când era nerăbdarea mai mare, a apărut vestea cea bună. Reîncepe pe 7 august şi se desfăşoară până pe 11 septembrie, în fiecare duminică de la ora 18, de la Palatul de Justiţie din Splaiul Independenţei nr. 4 (punct de plecare: Biserica Domniţa Bălaşa) şi până în str. George Georgescu. Sunt tare curios să văd dacă tot Edmond şi Alberto vor fi ghizii care ne vor conduce pe printr-una dintre cele mai surprinzătoare zone istorice ale Bucureştiului. Zic asta pentru că ştiu că Arcen investeşte mult în pregătirea unei noi generaţii de ghizi care să ajute Bucureştiul să se cunoască mai bine. Dacă vrei impresii de la turul de anul trecut le găseşti într-un articol pe care l-am scris acum un an cu mare bucurie.
* Completare: datorită numărului mare de doritori, începând cu 27 August turul se desfăşoară şi sâmbăta de la ora 17.00
3-4 Septembrie, între orele 10.30-12 – Foişorul Copiilor
În fiecare weekend, pe tot parcursul vacanţei şcolare, MiniArtShow ne aşteaptă în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) la Teatru de vară din Foişorul Copiilor, cu animaţie, jocuri interactive, concursuri şi spectacole. Sâmbăta aceasta cei se vor putea bucura de piesa de teatru de păpuşi “Elefănţelul curios”, de animaţie, jocuri interactive, concursuri şi face-painting. Iar duminică de animaţie, jocuri interactive, concursuri, dans, face painting si teatrul de păpuşi “Pinocchio “. Accesul este gratuit.
3-4 Septembrie – VăraTic
În curtea Palatelor Brâncovenești din Mogoşoaia au loc şi în acest weekend două spectacole de teatru pentru cei mici cu piesele “De-a Micul Prinț”, recomandată copiilor peste 4 ani şi “De-aș fi Scufița Roșie”, recomandată copiilor cu vârste peste 7 ani . Spectacolele au loc sâmbătă de la 18, respectiv duminică de la 11. Cele două reprezentații au loc în aer liber, în cadrul stagiunii estivale „VăraTic”, organizată de Teatrul Ion Creangă și Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești”. Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile și se pot face rezervări prin e-mail la contact@teatrulioncreanga.ro, specificând data reprezentației și numărul de persoane care vor participa.
15 August – 2 Aprilie – Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi
Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi organizat în cadrul Muzeului „George Severeanu” vine în întâmpinarea dorinţei celor dornici de a admira exemplare reprezentative care fac parte din trei colecţii aparţinând Muzeului Municipiului Bucureşti: Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” donată municipalităţii de medicul radiolog George Severeanu, pasionat colecţionar de antichităţi şi primul director al Muzeului Municipiului Bucureşti care are o pondere importantă de exponate numismatice; Colecţia Numismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti este constituită din aproape 40.000 de monede, provenind în general din cercetările arheologice desfăşurate de-a lungul timpului și Colecţia denumită convenţional Paranumismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti, reuneşte aproximativ 20.000 obiecte structurate pe mai multe subcategorii precum medalii şi plachete, insigne, decoraţii, sigilii, hârtii de valoare a căror valoare istorică pentru perioada modernă este incontestabilă.
15 Iulie – 16 Septembrie – 21 de Nocturne
Ideea această este ceva mai încurcată pentru că cel mai probabil vei citi prea târziu despre ea. Adică, ARCEN organizează începând de anul trecut nişte evenimente culturale formidabile pe teresa clădirii Magheru One. Anul acesta ele au loc în două vineri din lunile iulie, august si septembrie. Prima, cea din 15 iulie s-a dat deja la ora la care scriu eu articolul. Însă la cea din 22 iulie mai sunt locuri. Eu voi continua să las evenimentul aici până la jumătatea lunii septembrie astfel încât tu să ştii de el din timp şi să te asiguri că vei urmări din timp organizarea Nocturnelor şi îţi vei face rezervare din timp, bucurându-te astfel de poezie, proză, teatru şi dans care se vor împleti deasupra oraşului şi dedesubtul stelelor, aşa cum frumos zic organizatorii. Terasa se deschide de la 20, iar evenimentul propiu-zis de la 21. Accesul este gratuit, însă condiţionat de rezervare.
7 Iulie – 6 Octombrie – Normalitate, ce cuvânt brutal!
Scriu despre ideea asta cu teama că aş putea crea o idee falsă despre nivelul meu de preocupare cu privire la arta modernă. Şi mai curând de înţelegere a artei moderne, decât de preocupare. Educaţia mea artistică lasă mult de dorit, iar atunci când am o experienţă plăcută strig în gura mare pentru că îmi imaginez că le va plăcea şi altora. Acum câteva săptămâni am aflat despre expoziţia “Normalitate, ce cuvânt brutal!” de la MNAC, din a cărei descriere, paragraful următor m-a făcut extrem de curios “Cum ar arată lumea dacă persoanele cu dizabilităţi ar fi majoritare, nu o minoritate lipsită de putere? Unde ar fi plasate lucrările într-o expoziţie de artă – la nivelul privirii celor care stau în picioare sau a celor a căror mobilitate şi perspectiva depind de un scaun rulant? În ce fel ar fi prezentate lucrările pentru nevăzători de diferite grade? Cum ar fi dacă voci stranii ţi-ar bruia gândurile dictându-ţi ce să faci sau absurdizându-ţi prezenţa?” Am mers duminică după amiază să văd despre ce e vorba. Şi iată-mă strigând în gura mare, impresionat profund de această expoziţie micuţă aflată pe jumătate din etajul 3 al MNAC-ului. Provocarea din paragraful de mai sus este cât se poate de reală şi ai ocazia să vezi câteva lucrări de artă dintr-o perspectivă foarte diferită. Duminică la 12 are loc şi un atelier-performativ “Dans_Rulant” organizat de Cosmin Manolescu. În plus primeşti un bonus, pe cealaltă jumătate de etaj ai ocazia să vezi o altă expoziţie absolut fascinantă şi generatoare de gânduri multe şi amestecate “Oraşe româneşti în declin”. Asta ca să nu mai zic de priveliştea de pe terasa de la etajul 4… şi câte altele.
3 Iulie – 18 Septembrie – Caravana Poveştilor
În perioada 3 iulie – 18 septembrie în 7 parcuri bucureștene, suntem așteptaţi alături de cei mici să spunem povești, să ne distrăm cu piese de teatru sau cu jocuri creative. Duminica asta evenimentul are loc in Parcul Unirii (pe aleea principală). De la ora 10 au loc atelierele de lectură. Apoi de la 11.00 şi de la ora 19.00 au loc atelierele de joc şi joacă. Iar de la ora 18 spectacolele teatrului de păpuşi. Atelierele de lectură şi teatrul de păpuşi au rolul de a stimula imaginaţia copiilor, atenţia şi capacitatea de concentrare, iar jocurile în aer liber îi ajută să-şi înfrângă timiditatea să socializeze unii cu alţi, dezvoltându-şi în acelaşi timp creativitatea şi aptitudinile practice. Participarea este gratuită.
10 Iunie – 16 Septembrie – O noapte printre giganți
Muzeul „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani să petreacă o noapte memorabilă printre cele mai mari mamifere care au existat vreodată pe Pământ. Programul debutează în acest an pe 10 iunie și, ca în fiecare an, copiii se pot înscrie la oricare dintre edițiile programate pe tot parcursul verii (24 iunie, 8 iulie, 22 iulie, 5 august, 26 august, 9 septembrie, precum și 16 septembrie). Ar fi bine chiar să te grăbeşti pentru că e un program destul de căutat. În prima parte a serii, cei mici vor face un tur al muzeului, asigurându-se că toate exponatele din diorame au parte de un somn liniștit, apoi vor viziona filme documentare despre viața fascinantă a animalelor şi vor adormi visând, poate, la lumea uriaşilor de altădată. Sosirea copiilor este stabilită pentru ora 21, iar părinţii sunt aşteptaţi să-i ia a doua zi, sâmbătă, începând cu ora 8.30, după ce copiii au luat micul dejun. Înscrierea participanților se face în limita a 20 de locuri, pe adresa de email: info@antipa.ro sau la numărul de tel: 021.305.60.31. Costurile de participare sunt de 200 Ron/copil; 300 Ron/doi frați; 400 Ron/trei frați.
1 Iunie – 30 Septembrie, începând cu ora 19.30 – Simfoniile de vară
Vara aduce în Piaţa Universităţii a şaptea ediţie a “Simfoniilor de vară”. De la sfârşitul lunii mai, până în septembrie, în fiecare sâmbătă şi duminică, Parcul Colţea devine gazdă de spectacole în aer liber. Timp de 4 luni, sunt programate 38 de concerte cu artişti renumiţi precum cvartetul Bella Musica, Brass Quintet Bucureşti, mezzosoprana Claudia Măru-Hanghiuc, Bucharest Ladies Orchestra, dirijată de Ozana Barabancea, dar şi coruri de copii. Participarea este gratuită.