26-28 August, între orele 10-22.30 – BUCHAREST GreenSounds FESTIVAL
Festivalul se află la a treia ediţie şi îşi propune să atragă public atât din rândul tinerilor nonconformişti cât şi din rândul familiilor. Organizat în Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle, evenimentul este axat în primul rând pe muzică. Trupele încep să se perinde pe scenă vineri începând cu ora 17.00 iar sâmbătă şi duminică începând cu ora 16.00. O mulţime de artişti faini pe care îi poţi descoperi pe link-ul cu sursă şi detalii. Cu excepţia zilei de vineri, festivalul se deschide începând cu ora 10, în prima parte a zilei vizitatorii fiind invitaţi într-o zonă de bazar. Accesul este gratuit.
22-31 August, între orele 9.30-20.30 – Undercloud
Festivalul Internațional de Teatru Independent Undercloud, aflat la a 9-a ediție, revine cu o selecție extraordinară de spectacole și evenimente culturale din țară și din străinătate la ARCUB Gabroveni. Timp de zece zile, zecile de producții și evenimente conexe oferite de Festivalul UNDERCLOUD vor fi găzduite în cinci dintre sălile Hanului Gabroveni și vor propune publicului cele mai noi și incitante producții din spațiul independent românesc, dar și producții de teatru independent din străinătate, din Anglia, Franța, Rusia, Republica Moldova, Israel și Grecia. Prețul unui bilet este de 35 RON și pot fi achiziționate prin www.bilete.ro sau la Casa de Bilete ARCUB-Gabroveni.
27-28 August, între orele 9.30-20.30 – City Wave
Pe la începutul verii am văzut într-un post pe Facebook nişte imagini cu un astfel de tobogan. “Băăăă fir’ar ei de amercicani, iote ce-au mai inventat!” Dar mai departe n-am mers cu gândul să-mi imaginez că înainte de finalul verii ne tezim cu unul la Bucureşti. Şi nu cu oricare, ci cu cel mai mare Slide Urban (adică topogan pe limba mea), având o lungime de 330m şi amplasat pe Calea 13 Septembrie, adică pe panta situată lângă Casă Poporului. Bilelte care costă 35 de lei se pot cumpără doar online.
27-28 August, între orele 10-21 – Grădina călătoare
Sfârșitul lunii august și Gradina cu Artisti ne aduc un adevărat city break în mijlocul Bucureștiului la Grădina Icoanei. Așa că dorul de călătorie ne va purta prin țări precum India, Coreea și Turcia. Nelipsita expoziție cu vânzare de produse handmade le va cuprinde pe toate, de la bijuterii, haine şi accesorii la dulciuri, tablouri, decoraţiuni şi alte lucruri minunate de purtat, de gustat, de oferit în dar, de luat cu noi acasă sau în călătorie. Zona de ateliere ne aduce ateliere de ceramică, tehnica ebru și ateliere cu tehnnica decoupage. Ca în orice călătorie respectabilă, nu va lipsi zona de lounge, unde putem să tesem codițe și povești colorate și unde ne putem bucura în fiecare seară de spectacol cu program de percuție pe ritmuri exotice, jam session și muzica străzii. Intrarea la eveniment este liberă.
26-27 August – Cine-Junior
Vineri şi sâmbătă avem la Cinema Elvire Popesco filme pentru întreaga familie. Vineri de la ora 17:30 “Le Jour des Corneilles”, iar sâmbătă de la ora 15:00″Le Tableau”. Biletele se pot achiziţiona cel mai simplu de la casa de bilete Elvire Popesco. Ele costă 15 lei întreg, 10 lei redus, 5 lei şi mai redus pentru copii sub 12 ani sau 10 lei pentru pereche adult + copil.
27 August, între orele 14-18 – Atelier de Opincărit
Sâmbătă la Satul Meşteşugurilor învăţăm să facem opinci. Pornim de la poveste şi ajungem să plecăm încălţaţi cu ele. Deci nu-i de glumă. Ar fi bine să le facem rezistente ca să nu “rupem opincile” până acasă. Taxa de participare este 60 de lei pentru copii şi 80 de lei pentru adulţi. Dacă prinţii sunt doar însoţitori pentru copiii participanţi, atunci plătesc doar taxa de vizitare a Satului şi Morii de Hârtie.
26-28 August, începând cu ora 20.30 – Festivalul de scurtmetraje in aer liber
Mă strădui să-ţi dau cât mai puţine motive să mergi la mall în weekend. Atunci când totuşi recomand astfel de evenimente, o fac doar pentru că nu mă lasă inima să le tec cu vederea. Şi observ cu surprindere că Promenada este unul dintre mall-urile care se regăsesc repetat, chiar dacă rar, printre Ideile de Weekend. Asta e cam frumos din partea lor, înseamnă că fac evenimente faine. Acum ne propun un festival de 3 seri cu scurtmetraje care vor fi proeictate pe ecranul de pe terasă. Accesul este gratuit.
28 August, începând cu ora 19.30 – Festivalul Johann Strauss, Ed. a XV-a. Concert de orgă
Duminică avem parte de un concert de orgă, la Catedrala Sf. Iosif, în cadrul Festivalului Johann Strauss, ediția a XV-a. Concertul va fi susținut de solista Patricia Seymour. În program vor fi lucrări de J.S. Bach, M. Reger, H.P. Türk, G. Bohm, C. Gounod, O. Hammerstein și R. Rodgers, J. Alain, R. de Smet și F. Walsh. Intrarea este liberă.
26-27 August, începând cu ora 19 – ”Nocturnă muzeală” la Muzeul Național de Artă al României
Dacă acum o lună anunţam un nou obicei al MNAR, iată că acum a venit rândul continuării.. Programul “Nocturna muzeală”, înseamnă că sediul central și muzeele subordonate să fie deschise până la orele 22 în zilele de vineri si sâmbătă din ultimul week-end al fiecărei luni. În mod concret, vineri, 26 august, va putea fi vizitată Galeria Națională, expoziția temporară “Oglinzile Orientului” precum și Scara Voievozilor și Sala Tronului din corpul central al Palatului Regal. Iar sâmbătă, 27 august, Galeria de Artă Europeană și Muzeul Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei 111), Muzeul K.H. Zambaccian (Strada Muzeul Zambaccian, nr. 21 A), Muzeul Theodor Pallady (str. Spătarului, nr. 22). Ultima intrare în spațiile expoziționale se va face la ora 21.30.
27-28 August, între orele 14-19 – Waffles Madness
Gata, gata, lasă imaginea! Ştiu că e greu, dar hai să-ţi spun şi despre ce e vorba. M-am sacrificat şi am testat personal pentru a mă asigura că totul e în regulă. Aşa că pot să îţi spun că nu doar arată bine, dar sunt şi foarte gustoase bombele astea calorice, pe care le găseşti La un Ceai (Luigi Cazzavillan nr. 25) sâmbătă si duminică după amiază. Oferta cuprinde o mulţime de delicii: înghețată, nutella, unt de arahide, cocktail de fructe, frișcă, topping de ciocolată, topping de căpșuni, biscuiți oreo, fulgi de migdale, nuci, dulceață, M&Ms. Rezervări la 0734 195 395.
28 August, începând cu ora 18 – Cu bastonul prin București, ediția a 7-a
Îmi frământam mâinile de câteva săptămâni întrebându-mă dacă şi când revine proiectul ARCEN “Cu bastonul prin Bucureşti“. Şi când era nerăbdarea mai mare, a apărut vestea cea bună. Reîncepe pe 7 august şi se desfăşoară până pe 11 septembrie, în fiecare duminică de la ora 18, de la Palatul de Justiţie din Splaiul Independenţei nr. 4 (punct de plecare: Biserica Domniţa Bălaşa) şi până în str. George Georgescu. Sunt tare curios să văd dacă tot Edmond şi Alberto vor fi ghizii care ne vor conduce pe printr-una dintre cele mai surprinzătoare zone istorice ale Bucureştiului. Zic asta pentru că ştiu că Arcen investeşte mult în pregătirea unei noi generaţii de ghizi care să ajute Bucureştiul să se cunoască mai bine. Dacă vrei impresii de la turul de anul trecut le găseşti într-un articol pe care l-am scris acum un an cu mare bucurie.
27-28 August, între orele 10.30-12 – Foişorul Copiilor
În fiecare weekend, pe tot parcursul vacanţei şcolare, MiniArtShow ne aşteaptă în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) la Teatru de vară din Foişorul Copiilor, cu animaţie, jocuri interactive, concursuri şi spectacole. Sâmbăta aceasta cei se vor putea bucura de piesa de teatru Povestea curcubeului şi de un atelier de pictură, iar duminică de animaţie, jocuri interactive, concursuri, dans, face painting si teatrul de păpuşi “Punguţa cu doi bani”. Accesul este gratuit.
27-28 August – VăraTic
În curtea Palatelor Brâncovenești din Mogoşoaia au loc şi în acest weekend două spectacole de teatru pentru cei mici cu piesele “Cartierul poveştilor”, recomandată copiilor peste 4 ani şi “De-a Micul Prinț”, recomandată copiilor cu vârste între 4 şi 6 ani . Spectacolele au loc sâmbătă de la 18 și duminică de la 11. Cele două reprezentații au loc în aer liber, în cadrul stagiunii estivale „VăraTic”, organizată de Teatrul Ion Creangă și Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești”. Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile și se pot face rezervări prin e-mail la contact@teatrulioncreanga.ro, specificând data reprezentației și numărul de persoane care vor participa.
15 August – 2 Aprilie – Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi
Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi organizat în cadrul Muzeului „George Severeanu” vine în întâmpinarea dorinţei celor dornici de a admira exemplare reprezentative care fac parte din trei colecţii aparţinând Muzeului Municipiului Bucureşti: Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” donată municipalităţii de medicul radiolog George Severeanu, pasionat colecţionar de antichităţi şi primul director al Muzeului Municipiului Bucureşti care are o pondere importantă de exponate numismatice; Colecţia Numismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti este constituită din aproape 40.000 de monede, provenind în general din cercetările arheologice desfăşurate de-a lungul timpului și Colecţia denumită convenţional Paranumismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti, reuneşte aproximativ 20.000 obiecte structurate pe mai multe subcategorii precum medalii şi plachete, insigne, decoraţii, sigilii, hârtii de valoare a căror valoare istorică pentru perioada modernă este incontestabilă.
15 Iulie – 16 Septembrie – 21 de Nocturne
Ideea această este ceva mai încurcată pentru că cel mai probabil vei citi prea târziu despre ea. Adică, ARCEN organizează începând de anul trecut nişte evenimente culturale formidabile pe teresa clădirii Magheru One. Anul acesta ele au loc în două vineri din lunile iulie, august si septembrie. Prima, cea din 15 iulie s-a dat deja la ora la care scriu eu articolul. Însă la cea din 22 iulie mai sunt locuri. Eu voi continua să las evenimentul aici până la jumătatea lunii septembrie astfel încât tu să ştii de el din timp şi să te asiguri că vei urmări din timp organizarea Nocturnelor şi îţi vei face rezervare din timp, bucurându-te astfel de poezie, proză, teatru şi dans care se vor împleti deasupra oraşului şi dedesubtul stelelor, aşa cum frumos zic organizatorii. Terasa se deschide de la 20, iar evenimentul propiu-zis de la 21. Accesul este gratuit, însă condiţionat de rezervare.
7 Iulie – 6 Octombrie – Normalitate, ce cuvânt brutal!
Scriu despre ideea asta cu teama că aş putea crea o idee falsă despre nivelul meu de preocupare cu privire la arta modernă. Şi mai curând de înţelegere a artei moderne, decât de preocupare. Educaţia mea artistică lasă mult de dorit, iar atunci când am o experienţă plăcută strig în gura mare pentru că îmi imaginez că le va plăcea şi altora. Acum câteva săptămâni am aflat despre expoziţia “Normalitate, ce cuvânt brutal!” de la MNAC, din a cărei descriere, paragraful următor m-a făcut extrem de curios “Cum ar arată lumea dacă persoanele cu dizabilităţi ar fi majoritare, nu o minoritate lipsită de putere? Unde ar fi plasate lucrările într-o expoziţie de artă – la nivelul privirii celor care stau în picioare sau a celor a căror mobilitate şi perspectiva depind de un scaun rulant? În ce fel ar fi prezentate lucrările pentru nevăzători de diferite grade? Cum ar fi dacă voci stranii ţi-ar bruia gândurile dictându-ţi ce să faci sau absurdizându-ţi prezenţa?” Am mers duminică după amiază să văd despre ce e vorba. Şi iată-mă strigând în gura mare, impresionat profund de această expoziţie micuţă aflată pe jumătate din etajul 3 al MNAC-ului. Provocarea din paragraful de mai sus este cât se poate de reală şi ai ocazia să vezi câteva lucrări de artă dintr-o perspectivă foarte diferită. Duminică la 12 are loc şi un atelier-performativ “Dans_Rulant” organizat de Cosmin Manolescu. În plus primeşti un bonus, pe cealaltă jumătate de etaj ai ocazia să vezi o altă expoziţie absolut fascinantă şi generatoare de gânduri multe şi amestecate “Oraşe româneşti în declin”. Asta ca să nu mai zic de priveliştea de pe terasa de la etajul 4… şi câte altele.
3 Iulie – 18 Septembrie – Caravana Poveştilor
În perioada 3 iulie – 18 septembrie în 7 parcuri bucureștene, suntem așteptaţi alături de cei mici să spunem povești, să ne distrăm cu piese de teatru sau cu jocuri creative. Duminica asta evenimentul are loc in Parcul Al.I. Cuza (IOR), lângă locul de joacă ‘la derdeluș’. De la ora 10 au loc atelierele de lectură. Apoi de la 11.00 şi de la ora 19.00 au loc atelierele de joc şi joacă. Iar de la ora 18 spectacolele teatrului de păpuşi. Atelierele de lectură şi teatrul de păpuşi au rolul de a stimula imaginaţia copiilor, atenţia şi capacitatea de concentrare, iar jocurile în aer liber îi ajută să-şi înfrângă timiditatea să socializeze unii cu alţi, dezvoltându-şi în acelaşi timp creativitatea şi aptitudinile practice. Participarea este gratuită.
10 Iunie – 16 Septembrie – O noapte printre giganți
Muzeul „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani să petreacă o noapte memorabilă printre cele mai mari mamifere care au existat vreodată pe Pământ. Programul debutează în acest an pe 10 iunie și, ca în fiecare an, copiii se pot înscrie la oricare dintre edițiile programate pe tot parcursul verii (24 iunie, 8 iulie, 22 iulie, 5 august, 26 august, 9 septembrie, precum și 16 septembrie). Ar fi bine chiar să te grăbeşti pentru că e un program destul de căutat. În prima parte a serii, cei mici vor face un tur al muzeului, asigurându-se că toate exponatele din diorame au parte de un somn liniștit, apoi vor viziona filme documentare despre viața fascinantă a animalelor şi vor adormi visând, poate, la lumea uriaşilor de altădată. Sosirea copiilor este stabilită pentru ora 21, iar părinţii sunt aşteptaţi să-i ia a doua zi, sâmbătă, începând cu ora 8.30, după ce copiii au luat micul dejun. Înscrierea participanților se face în limita a 20 de locuri, pe adresa de email: info@antipa.ro sau la numărul de tel: 021.305.60.31. Costurile de participare sunt de 200 Ron/copil; 300 Ron/doi frați; 400 Ron/trei frați.
1 Iunie – 30 Septembrie, începând cu ora 19.30 – Simfoniile de vară
Vara aduce în Piaţa Universităţii a şaptea ediţie a “Simfoniilor de vară”. De la sfârşitul lunii mai, până în septembrie, în fiecare sâmbătă şi duminică, Parcul Colţea devine gazdă de spectacole în aer liber. Timp de 4 luni, sunt programate 38 de concerte cu artişti renumiţi precum cvartetul Bella Musica, Brass Quintet Bucureşti, mezzosoprana Claudia Măru-Hanghiuc, Bucharest Ladies Orchestra, dirijată de Ozana Barabancea, dar şi coruri de copii. Participarea este gratuită.