25-26 Noiembrie, între orele 8.30-18.30 – ATA Racing Show 2016
Aflat a a doua ediție, evenimentul ATA Racing Show 2016 va alinia la start cei mai buni piloți din principalele competiții interne, Campionatul Național de Raliuri și Campionatul de Viteză în Coastă, care vor face spectacol pe un traseu mixt: asfalt și macadam. Competiția se va desfășura la Academia Titi Aur, pe cel mai mare și complet autodrom din Europa de Est, care se întinde pe 12.5 ha, la ieșirea din Crevedia. ATA Racing Show este singurul eveniment de acest gen din motorsportul românesc, iar pe traseul mixt de 3 km se vor întrece în paralel câte două mașini. Biletele costă 10 lei, iar copii sub 6 ani au acces gratuit.
26-27 Noiembrie, între orele 11-19 – Cald și bine acasă la Simbio
Deschidem seria târgurilor de sărbători cu cei de la Simbio (Negustori nr. 26) îşi propun să ne facă să ne simţim ca acasă. Adică ne aşteaptă în mansardă cu paturi, jucării, ciorapi, covoare, cosmetice, accesorii şi decoraţiuni, care ne fac iarna mai frumoasă şi ne încălzesc weekendul. Vor fi acolo Linii de Lână, Design&After, coolwoolstudio, Atelier Simplus, Dare to Rug, Madam Mitza, Corinne Atelier, Square Art Studio şi Atinge Organic. Intrarea este gratuită.
26-27 Noiembrie, între orele 12.30-19.30 – For the Love of Fashion
Apoi suntem invitaţi la un eveniment dedicat creaţiei handmade şi design. Cei mai buni artişti (vei observa ca şi mine că peste tot sunt cei mai buni) se întâlnesc pentru a-şi expune cele mai frumoase creaţii: bijuterii, ţinute vestimentare, accesorii, produse pentru casă, decoraţiuni şi produse BIO. Se întâmplă pe Str Smârdan, nr 43. Accesul este gratuit.
26-27 Noiembrie, între orele 11-19 – Art Fashion Fair | Holiday Market
Un alt târg care ne invită să fim prevăzători şi să începem din timp să ne îngrijim de cadourile de sărbători este Art Fashion Fair | Holiday Market. E un târg alternativ care îmbină arta contemporană românească cu spiritul sărbătorilor, prezentând o selecţie eclectică de designeri şi branduri româneşti (haine şi accesorii de autor, parfumuri şi cosmetice organice, accesorii home şi deco) în oaza urbană de la Maison 13 (Str. Dumbrava Roşie 2, Grădina Icoanei). Evenimentul oferă expunere celor mai talentaţi designeri şi creatori locali de la care putem cumpăra cadouri stylish şi ecofriendly pentru cei dragi.
26-27 Noiembrie, între orele 10.30-17.30 – Love Yard Sale
LOVE Yard Sale, târgul lucrurilor frumoase care merită încă o șansă să fie purtate cu drag, ne invită la ediția lunii noiembrie în incinta pub-ului Mântuleasa40. Organizatorii ne promit că târgul este un loc cu multă voie bună unde vom găsi o varietate de articole (îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii, podoabe, mici decorațiuni) la prețuri prietenoase, în stare foarte bună și bună, multe din ele chiar noi. Ele sunt aduse spre vânzare din motive care de cele mai multe ori țin de o nepotrivire de stil sau de o măsură prea mică sau prea mare. Vor fi două zile de târg, cu alţi expozanţi în fiecare din ele, așa încât dacă vrei poţi să îţi faci drum pe acolo și sâmbătă, și duminică. Orice moment al zilei este potrivit pentru o vizită pentru că în Mântuleasa40 se și mănâncă excelent, cafeaua e aromată, desertul este făcut în casă iar preţurile sunt mai mult decât accesibile. Intrarea este gratuită.
27 Noiembrie, între orele 14-20 – Fii Audrey Hepburn pentru o zi!
Rochiţe cochete, accesorii glam, prăjituri yum, împletituri chic şi ceaiuri delicate, le aşteaptă pe doamnele şi domnişoarele dornice să se simtă precum Audrey Hepburn pentru o zi, duminică aceasta la ceainăria ARTea. Pentru împletituri şi coafuri, dibăcite de Rox Voicu de la Braidy, este necesară o programare la numărul 0752 705 810 (preţurile unei coafuri sunt între 20 şi 30 de lei). După ce v-aţi ales outfit-ul, accesoriile şi coafura potrivită, va puteţi face o fotografie profi, demnă de pusă în ramă, realizată cu măiestrie de Bogdan Niţu. Intrarea este liberă.
25 Noiembrie, începând cu ora 17 – Daruri ale lui Suleyman Magnificul din colecția MNAR
Vineri, în Galeria de Artă Veche Românească va avea loc prezentarea uneia dintre cele mai spectaculoase descoperiri realizate recent în urma cercetării Colecției de Artă Veche Românească – un fond de țesături medievale purtând sigiliul sultanului Suleyman Mangnificul. Discuțiile vor fi susținute de prof. univ. dr. Eugen Nicolae – director al Institutului de Arheologie ”Vasile Pârvan” din București, Raluca Cașaru – restaurator în cadrul Laboratorului de Restaurare Textile al MNAR – și Emanuela Cernea – coordonatorul Departamentului de Artă Veche Românească al MNAR. Despre trecutul acestor lucrări ne vorbea până mai ieri doar o legendă culeasă de Alexandru Odobescu de la monahii mănăstirii Bistrița. În urma unei complexe cercetări interdisciplinare desfășurate de specialiștii MNAR împreună cu cei din cadrul Institutului de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române și cu susținerea colegilor din diferite muzee din Europa, America și Africa, țesăturile misterioase au putut fi datate și asociate cu unele dintre personalitățile marcante ale culturii medievale românești și universale, printre acestea aflându-se și figura încărcată de poveste a sultanului Suleyman Mangnificul. Conferința se va desfășura în cadrul programului Nocturnă Muzeală al MNAR când programul de vizitare a sediului central și muzeelor-satelit se prelungește până la ora 22.00.
25 Noiembrie, începând cu ora 17 – Ecstatic Dance ∵ DJ Raman
Mă gândesc să nu începi weekendul altfel decât într-o stare de relxare şi de împăcare cu tine şi cu lumea din jur. Nu de alta, dar pare să fie multă treabă de făcut, multe locuri de vizitat, cumpărături de cumpărat şi aşa mai departe. Aşa că vineri seară îţi propun să participi la o călătorie prin mişcare liberă, sound-uri eclectice în DJ Mix şi muzică live la Good Mood Dance Studio (Hagi Moscu Maria nr 5). O ocazie rară în care te poţi mişca în felul tău, dansând şi conectandu-te cu ceilalţi dincolo de cuvinte (nu pot explica ce înseamnă asta pentru că e “dincolo de cuvinte”, iar eu aici din cuvinte croşetez). Costul este de 40 de lei întreg şi 30 lei pentru studenţi, şomeri, pensionari (pe baza de dovadă).
19-28 Noiembrie – Festivalul Internațional al Teatrului Contemporan de Animație ImPuls
La Teatrul Ţăndărică se desfăşoară în această perioadă un festival internaţional de animaţie. Acesta cuprinde cinci conferinţe, trei lansări de proiecte şi o mulţime de spectacole de animaţie susţinute de trupe din mai multe ţări, precum SUA, Grecia, Rusia şi, desigur, România. Majoritatea pieselor sunt accesibile copiilor cu vârste mici (3 ani) şi multe sunt chiar non-verbale. Detalii despre program găseşti pe butonul cu sursă şi detalii.
26 Noiembrie, începând cu ora 12 – Advertising for TEENS
Adică ăştia mici-mari au ocazia să înveţe despre publicitate. Şi zic că nu e rău deloc, dat fiind că formează deja un public din ce în ce mai ţintit de reclame pe o mulţime de canale. Participanţii vor afla cine sunt cei care fac reclamele, cum se numesc cei care formează o echipa de creaţie, care sunt celelalte departamente ale unei agenţii de advertising, care sunt canalele media pentru care concep şi produc reclamele publicitare. Atelierul are loc în Spaţiul X (Bd. Octavian Goga nr. 6) în zilele de 26 Noiembrie, 10 şi 17 Decembrie. Atelierul se întinde pe parcursul celor 3 întâlniri şi este gratuit. Sunt aşteptaţi adolescenţii cu vârste între 10 şi 14 ani. Pentru înscriere trebuie trimis un email(nume, vârstă, nr. tel.) la spatiulx@bibmet.ro.
26 Noiembrie, începând cu ora 11 – Atelier de Chimie distractivă pentru copii
Copiii între 6 și 9 ani sunt invitati de PlaYouth la atelierul Chimie distractivă, unde vor face experimente sigure, nontoxice, colorate și distractive. Locația evenimentului este str. Barbu Delavrancea, Nr. 15, Sector 1, Etaj 2, Interfon 5. Per parcursul atelierului copilul va învăța să asculte activ, să pună întrebări; să aibă încredere în el să experimenteze; noțiuni despre amestecuri; noțiuni despre stările de agregare ale apei; noțiuni despre dizolvare și topire. Costul atelierului este de 60 de lei. Sunt doar 10 locuri disponibile pentru atenția trainerului să fie distribuită egal către toți și ca fiecare din ei să rămână cu ceva concret în urma fiecărei activități.
18-27 Noiembrie – CinePOLSKA – filme poloneze la București
Seria de festivaluri de film de origine, iertată fie-mi asocierea, continuă. După filmele ruseşti, germane şi maghiare a venit rândul filmelor poloneze. Cele mai interesante dintre acestea, premiate în ultimele luni în Polonia şi în lume, vor putea fi vizionate în cadrul festivalului. Acesta va fi inaugurat de un concert energic de jazz în interpretarea cvintetului Wojtek Mazolewski organizat în Club Control, unde intrarea va fi liberă. O noutate a festivalului va fi programul pentru copii. Toate proiecţiile vor avea loc la Cinema Elivira Popescu, inclusiv cele din programul pentru copii din 27 Noiembrie. Acccesul la proiecţii se face pe bază de bilet.
16 Noiembrie 2016 – 3 Ianuarie 2017– Wildlife România 2016
Muzeul „Grigore Antipa” în parteneriat cu LaPrintărie ne invită la expoziția de fotografie ”Wildlife România”, care reunește peste 60 de lucrări din portofoliul mai multor fotografi pasionaţi de natură. Această primă ediție va debuta sub auspiciile celui de-al 8-lea Congres Internațional de Zoologie al Muzeului „Grigore Antipa” (CZGA 2016) și se va bucura de o largă participare și vizibilitate internațională. Lucrările vor rămâne expuse în cadrul Muzeului până pe data de 3 ianuarie 2017. Expoziția va face parte din circuitul de vizitare al Muzeului fiind supusă costurilor de acces obişnuite.
27 Noiembrie, între orele 14-17 – Întâlnire cu comunitatea IOR
Mare bucurie simt atunci când am ocazia să includ printre Ideile de Weekend acţiuni civice. Adică oameni care îşi asumă responsabilitatea de a face lumea din jurul lor mai bună. Oameni care cred că, pentru a ajunge oriunde, trebuie în primul rând să încetezi să mai aştepţi, să-ţi faci curaj şi să te ridici de pe canapea din faţa televizorului. Apoi să ai încredere şi determinare să faci lucrurile în care crezi şi care îi vor inspira şi pe alţii să se alăture. Şi, cel mai important, să le duci la bun sfârşit. Când vorbeam despre primele iniţiative pe care le-am descoperit, în Cotroceni şi Tei, ziceam că valoarea lor cea mai mare este aceea de a fi exemple că se poate. Aşa că, în timp, numărul tot mai mare de astfel de poveşti frumoase nu mai este surprinzător, însă merită la fel de mult apreciat, ca-n prima zi. De data aceasta este vorba de o invitaţie la a pune seminţele unei grădini comunitare şi la a o ajuta să crească. Duminică în Parcul IOR, între cele două guri de metrou, vom găsi semne care ne vor ghida spre grădină.
28 Octombrie – 27 Noiembrie – Prima victorie românească la Monte Carlo
Țiriac Collection găzduiește o expoziție cu fotografii și informații de arhivă, prin care celebrează împlinirea a 80 de ani de la prima victorie românească în Raliul Monte Carlo, obținută de echipajul format din Petre Cristea, Ion Zamfirescu și mecanicul George Constantinescu. Expoziția relevă informații inedite despre membrii echipei câștigătoare, surprinde încercările pe care le-au întalnit cei trei pe traseu și particularitățile Fordului V8 48 pregătit special pentru competiție. Vernisajul va avea loc vineri, 28 octombrie, în intervalul 17:00-19:00, când vizitatorii galeriei se vor putea întâlni cu autorul acesteia, Nicolae Macovei, pasionat de istorie și automobile, și vor putea admira un Ford V8, aproape identic cu cel care a câștigat raliul acum 80 de ani, care are la rândul său o poveste ce merită împărtășită.
26 Noiembrie, începând cu ora 19 – Călătorie prin Univers
La Palatul Suţu ne aşteaptă Adrian Şonka de la Observatorul Astronomic. Ne aşteaptă din nou să facem o călătorie până la marginea Universului cu ajutorul unui program de astronomie creat de Naţional Astronomical Observatory of Japan (NAOJ) şi o proiecţie normală, însoţită de explicaţii „pe viu”. Explicaţiile sunt sarea şi piperul acestei prezentări fascinante şi vesele care îţi garantează o seară de sâmbătă relaxantă şi educativă. Prezentarea durează aproximativ 50 de minute costul unui bilet de intrare este 5 lei.
17 Septembrie – 17 Decembrie – Ateliere de Creatie de la Creart
Creart organizează ateliere de creație pentru copii în fiecare sâmbătă și duminică în Satul Francez și în Piața Alexandru Lahovari. Scopul acestui proiect este educația prin creație, ajutându-i pe copii să își dezvolte atenția, abilitățile practice și imaginația, oferind totodată o alternativă artistică de petrecere a timpului liber. Înscrierile se fac de Luni până Vineri, între orele 9:00 – 17:00 la adresa de e-mail ateliere@creart.ro sau la numărul de telefon 0733 331 324 – Ramona Filip. Taxa / atelier, de 10 RON, se achită înainte de începerea cursurilor, în locație.
În Satul Francez (Șoseaua Nordului, nr. 114 – 140) sunt organizate în fiecare sâmbătă următoarele ateliere:
Eco – creativitatea de week-end (6 – 12 ani) 11:00 – 12:30
În cadrul programului Eco-creativitatea de weekend cei mici își dezvoltă manualitatea și își cultivă un spirit practic prin mijloace artistice inedite. Fiecare sesiune va aduce o nouă tematică pentru participanți prin care fiecare copil va realiza un obiect util sau artistic din materiale revalorificate. Copiii vor învăța tehnici de lucru interesante (decoupage, pirogravură, origami etc) și vor dobândi informații variate despre mediul înconjurător și materialele din jur.Atelierele vor fi coordonate de specialiști în domeniul propus, meșteri cu experiență în educația celor mici.
Mini grădina parfumată (6 – 12 ani) 13:00 – 14:30
Programul Mini-grădina parfumata introduce copiii în lumea minunată a plantelor. Astfel, cei mici vor realiza grădini în miniatura în care vor folosi sticluțe reciclate, plante, elemente organice și pietricele decorative. Fiecare sesiune va avea o tematică diferită, iar cei mici vor dobândi tehnici de plantare și vor putea învăța despre plantele de sezon, aranjamente și modalități de întreținere.Atelierele vor fi coordonate de specialiști în domeniul propus, meșteri cu experiență în educația celor mici.
Universul picturii (4 – 12 ani) 15:00 – 16:30
Copiii vor învăţa să picteze motive populare și peisaje pe sticlă, lemn, hârtie şi pânză, dar și pe ceramică.
În sediul Creart, (Piața Alexandru Lahovari, nr. 7) sunt organizate următoarele ateliere:
Sâmbătă
Creativitate şi joacă senzorială (2-3 ani) 10:30 – 12:00
Acest atelier va fi o întâlnire săptămânală între copii şi părinţi în care lumea devine culoare, forma prinde viaţă, materialele încep să vorbească şi să se mişte în mânuţele lor. Copiii vor aduce imaginaţia şi pofta de joacă, iar părinții care vor participa la atelier vor avea o mai bună interacţiune fizică şi emoţională şi vor redescoperi copilul din ei.
Jucării şi eroi de poveste (6 – 10 ani) 12:30 – 14:00
Cel mai mult copiilor le plac poveştile, iar cel mai bine copiii învaţă prin joc, joacă şi imaginaţie. În cadrul acestui atelier, dintr-o bucată de fetru sau pânză colorată, o mână de mărgele şi nasturi amestecaţi, cei mici vor avea ocazia să meşterească jucăria preferată.
Duminică
Micii bucătari (6 – 10 ani) 10:30 – 12:00
Copiilor le place să exploreze lumea din bucătărie. Sunt atraşi de culori, de arome şi forme și sunt dornici să taie, să amestece şi să guste. Devin entuziaşti şi bucuroşi să împartă cu cei dragi ceea ce ai au pregătit cu mâinile lor. În plus, aşa învaţă mai uşor despre alimentaţia sănătoasă şi importanţa unui măr, castravete sau miez de nucă.
Călătorie în jurul lumii (5 – 10 ani) 12:30 – 14:00
Învăţăm despre lume prin joacă. Învârtim globul pământesc, ne stabilim punctul unde vrem să ajungem, alegem cel mai potrivit mijloc de transport şi pornim la drum. Ajunşi la destinaţie, vom afla despre obiceiurile locului, ce limbă vorbesc oamenii, ce fel de climă au în tot timpul anului, de unde se trag, cum locuiesc, ce preocupări au, cum dansează, ce muzică ascultă sau ce mănâncă gazdele noastre. După ce le-am experimentat pe toate, „vom lua un obiect ca amintire” şi apoi ne vom îndrepta spre casă. Ca să nu ne pierdem, ne-am gândit să începem din Europa, să continuăm cu Africa până ajungem în Australia şi Insulele Cook.
1 Octombrie – 31 Decembrie – Ateliere de creativitate la MŢR
Începând cu luna Octombrie revin ateliere de creativitate la Muzeul Ţăranului Român. Acestea au loc pe parcursul întregii săptămâni, iar pe butonul cu sursa poţi afla detalii despre toate zilele. Eu aici, însă, voi prezenta doar opţiunile pentru ziua de sâmbătă. Costul participării la fiecare atelier este de 15 lei.
- Pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu – orele 10.20-11.20; informații și înscrieri la telefon: 0726.237.376.
- Atelier de modelaj în argilă și ceară cu Ovidiu Simionescu – orele 11.30 – 13.00; informații și înscrieri la telefon: 0737 346 872
- Atelier de ţesături, croitorie şi cusături cu Lidia Stareş – orele 10.00-16.00; informații și înscrieri la telefon: 0722.798.284;
26 Noiembrie, începând cu ora 10.15 – ART ANTIPA
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să-i aducem pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele oferă copiilor o modalitate distractivă de a învăța noțiuni din lumea zoologiei prin intermediul artelor plastice, dezvoltând în același timp și creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al celor mici. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 200 lei participant in octombrie, 160 lei in noiembrie si 150 lei in decembrie. Pentru o ședință se achită 50 de lei/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.312.88.26.
30 August 2016 – 30 Iulie 2017 – Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?
Îţi spun despre idee începând cu gândul pe care mi l-a lăsat citirea descrierii evenimentului. Se vorbeşte despre perioada secolului XIX ca fiind una a cavalerismului, a gentelmenilor cu principii şi eleganţă. Nimeni nu poate şti dacă a fost sau nu aşa, ne bazăm impresiile doar pe cărţi şi ecranizări, ceea ce ar putea fi foarte greşit, însă suprapunerea cu perioada de glorie a duelului s-ar putea să nu fie deloc întâmplătoare. Serios, gândeşte-te dacă ai mai înjura pe cineva în trafic ştiind că e posibil să te provoace la un duel după care te-ar paşte moartea. Sau dacă ţi-ai mai lasă câinele să-şi facă nevoile în mijlocul drumului şi ai trata cu nesimţire observaţia unui trecător, ştiind că te-ar putea provoca la un alt duel care ar putea avea aceeaşi finalitate mortală. Cred că perspectiva unui posibil duel te-ar face mult mai atent la limitele libertăţii personale. Expoziţia de la Palatul Suţu prezintă în premieră povestea ultimului duel din România, care a avut loc în anul 1898 la București. Duel care s-a finalizat, din nefericire, cu moartea unuia dintre participanți, Emanoil Lahovary. Pe locul unde acesta a murit se află astăzi un monument ridicat în anul 1903 de soția victimei, Zoe Suțu, în Piața Națiunilor Unite. Probabil singurul monument de acest fel din Europa! Expoziția mai prezintă, tot în premieră, costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, precum și trusa de duel care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar și o alte corpuri delicte, care vin din zona subteranului social interbelic. Artefacte ale unor întâmplări, care avertizează și ne amintesc ce anume trebuie să vindecăm în viața orașului.
15 August – 2 Aprilie – Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi
Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi organizat în cadrul Muzeului „George Severeanu” vine în întâmpinarea dorinţei celor dornici de a admira exemplare reprezentative care fac parte din trei colecţii aparţinând Muzeului Municipiului Bucureşti: Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” donată municipalităţii de medicul radiolog George Severeanu, pasionat colecţionar de antichităţi şi primul director al Muzeului Municipiului Bucureşti care are o pondere importantă de exponate numismatice; Colecţia Numismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti este constituită din aproape 40.000 de monede, provenind în general din cercetările arheologice desfăşurate de-a lungul timpului și Colecţia denumită convenţional Paranumismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti, reuneşte aproximativ 20.000 obiecte structurate pe mai multe subcategorii precum medalii şi plachete, insigne, decoraţii, sigilii, hârtii de valoare a căror valoare istorică pentru perioada modernă este incontestabilă.