22-31 August
UNDERCLOUD 2017 ~ Ediţia Aniversară
Se împlineşte 1 deceniu de când UNDERCLOUD, primul festival de teatru independent din România, se desfăşoară în fiecare vară, în Bucureşti. Cea de a zecea ediţie va fi o adevărată sărbătoare a primului festival de teatru independent din România. La ARCUB-Gabroveni, vor fi zece zile pline cu spectacole, evenimente teatrale unice, personalităţi ale teatrului românesc şi internaţional, petreceri şi multe alte surprize artsy. Programul inegral poate fi văzut pe butonul albastru.
25-27 August
Festivalul Inghetatei Artizanale 2017
Asociaţia Green Revolution împreună cu Puro&Bio Romania ne invită să participăm la prima ediţie a Festivalului Înghetatei Artizanale. Evenimentul va avea loc la Roaba de Cultura din Parcul Herastrau. Scopul Festivalului este promovarea consumului de inghetata preparată din ingrediente naturale dar şi prezentarea celor mai cunoscuţi şi gustoşi gelatieri existenţi pe piaţa de profil. Startul distracţiei se va dă vineri, 25 august la ora 17:00 şi va dura pana la orele 22:00 iar sâmbătă şi duminică programul se va desfăşura între orele 10:00 şi 22:00. Intrarea este liberă. La eveniment sunt aşteptaţi toti iubitorii de inghetată cu varste cuprinse intre 0 si 99 de ani. Cei mici vor avea trei zile de superdistractie presărate cu jocuri şi concursuri, teatru, muzică dar şi multe alte surprize aromate. Si cei mari se vor deconecta pentru că în programul Festivalului se vor regăsi concerte în aer liber şi invitati speciali care vor vorbi despre beneficiile consumului de inghetata artizanală precum şi ateliere cu teme interactive parinti-copii.
27 August / 17:30
Cu bastonul prin București
A.R.C.E.N. organizează în fiecare duminică, în perioada 6 august – 10 septembrie, de la ora 17.30, traseul cultural „Cu bastonul prin București”. Un traseu alternativ de promenadă desfășurat prin labirintul cartierelor istorice Icoanei și Armenesc care pornește de la librăria Cărturești Verona (str. Arthur Verona nr. 13-15), având punct final Rezidența BRD Scena9 (str. I.L.Caragiale nr. 32). Traseul propus în al 8-lea an de plimbări ARCEN este cuprins între străzile: Arthur Verona – A. D. Xenopol – Cristofor Columb – Eremia Grigorescu – Grădina Icoanei – Jean Louis Calderon – Icoanei – Alexandru Donici – Vasile Lascăr – Logofăt Luca Stroici – Maria Rosetti – I. L. Caragiale, perimetru urban foarte valoros din punct de vedere arhitectural și cultural și generos din punct de vedere vizual. Zona păstrează până astăzi aspectul vechi al Bucureștiului de dinainte de Marele Război, cu case ascunse de vegetație, curți largi cu viță de vie și pomi fructiferi, case parter, dar și o diversitate extraordinară de arhitectură neoromânească și o serie impresionantă de imobile interbelice art deco. Ediția a 8-a a traseului cultural „Cu bastonul prin București” se va încheia de fiecare dată cu discuții despre memoria și poveștile cartierului Icoanei în curtea Rezidenței BRD Scena9, casă ridicată acum 127 de ani și care a aparținut Regelui Mihai. Participarea la traseu este gratuită și nu necesită înscriere prealabilă.
26-27 August / 10:45
De la Gara de Nord catre Gara Centrala!
Călătorul prin Gările de odinioară ne dă întâlnire din nou, sâmbătă şi duminică, începând cu ora 10:45, în Gara de Nord (în faţa restaurantului KFC), punct din care la ora 11:00 vom porni „în pas de plimbare” spre locul pe care odinioară era menit să se înalţe Gara Centrală a Bucureştiului – un fascinant proiect, ce din păcate nu a fost pus în practică niciodată, istoria sa fiind astăzi aproape complet uitată. Întreaga plimbare pe arterele capitalei se va desfăşura pe o distanţă de aproximativ 5,5 kilometri, pe care o vom parcurge mergând pe jos, „la pas uşor”. Participarea este gratuită, nu există un alt tarif în afară de cheltuielile personale.
26 August / 12-00
În Grădină la Băneasa From Farm to Table #2
Acum câteva săptămâni, am copt la jar în grădină la Băneasa vinete de captură de la fermă. Și-au fost atât de bune că le-am mâncat pe toate. Au fost și Veta și Vinetu. Și-au zis că mai vin dacă facem și zacuscă. Așa că sâmbată după amiază, punem iar la copt cea mai mare zacuscă din București. Tot la jar. O vom avea pe masă lângă cele mai proaspete roșii și specialități de brânză de capră. În plus, va fi şi o piaţă de producători, că dacă ne place să duceți și acasă. Nu se fac rezervări.
1 August – 8 Octombrie
ABOVE AND BEYOND – expoziție aeronautică și aerospațială
Sun Plaza găzduiește în perioada o expozițiae aeronautică și aerospațială prezentată de Boeing și realizată în colaborare cu NASA și Muzeul de Aeronautică „Smithsonian” din Washington. Venită pentru prima dată în România, ABOVE AND BEYOND este o expoziție interactivă și multisenzorială care celebrează puterea inovației și bucuria zborului. De la mașini zburătoare și avioane supersonice până la lifturi spațiale și mega rachete, ABOVE AND BEYOND va duce vizitatorii mai repede (Faster), mai departe (Further) și mai sus (Higher) și mai inteligent (Smarter), într-o experiență unică. Vizitatorii se pot aventura în cinci galerii care conțin zeci de displayuri interactive. Pot urca până la marginea spațiului cu un lift – simulator sau pot testa designul propriului avion supersonic de vânătoare într-un concurs de viteză în zbor. De asemenea, familiile sau grupurile de prieteni pot vedea ce simte o pasăre într-un stol, în timp ce participă la o experiență de zbor bazată pe senzori de mișcare. Expoziția este gratuită și poate fi vizitată la parter și la etajul 1 în Sun Plaza. Vârsta minimă recomandată: 7 ani.
26-27 August / 18-22.30
Vacanța de vară cu EXCELSIOR
Suntem așteptați în Parcul Bazilescu la fiecare sfârșit de săptămână pentru a să petrece vacanța de vară cu EXCELSIOR. Aici, Teatrul Excelsior organizează o suită de evenimente până pe 10 septembrie 2017. În fiecare weekend copiii, părinții, bunicii vor putea vedea spectacole de teatru și de dans, concerte, momente de magie, filme românești. Se vor desfășura și ateliere de joacă. Cei care vor veni în parc vor trăi aventura de vară, pregătită de Teatrul Excelsior cu grijă pentru spectatorii de toate vârstele. Fiecare weekend, cât e vacanța de lungă, va deveni un tărâm al poveştilor modelat de bucuria şi entuziasmul copilăriei.
Programul din această sâmbătă este:
- Aladin și lampa fermecată – spectacol de teatru, trupa Basm
- Prințesa fluture – spectacol de teatru, Teatrul Gestual Art
- Concert Elliane
- Artista, dolarii și ardelenii – proiecție film românesc
Iar programul de duminică este:
- Rapunzel – spectacol de teatru, trupa Basm
- Spectacol de magie cu Teo
- Ursul păcălit de vulpe – spectacol de teatru, trupa Mezettino
- Concert Cove
- Chirița în Iasi – proiecție film românesc
26 August / 11:00
Descoperă Zona Grădinii Cişmigiu
O altă idee de tur pietonal vine de la Fundaţia Calea Victoriei care ne invită la o nouă expediţie culturală în timp şi spaţiu, de data aceasta în zona Cişmigiului care a reprezentat mereu un punct important al Capitalei, scriitorii alocând spaţii largi în romanele lor despre întâmplările din această grădină. Vom povesti de apariţia şi dezvoltarea Universităţii Bucureşti, despre personajele şi balurile de la Cercul Militar Naţional. Ne vom plimba pe Bulevardul Elisabeta şi vom descoperi Palatul Universul, viaţa tumultuoasă a redacţiilor de ziar, Hotelul Cişmigiu, berăria Gambrinus şi Palatul Primăriei Capitalei. Ne vom plimba prin Cişmigiu şi vom afla poveştile unor celebre personalităţi din cultura română ce îşi leagă numele de Liceul Gheorghe Lazăr. Vom descoperi palate despre care se ştiu puţine lucruri astăzi, cum ar fi Palatul Nunţiaturii Apostolice şi Palatul Kretzulescu. Locul de întâlnire este la Universitate – Piața cu statui. Participarea costă 35 de lei.
24-27 August
Festivalul Placintelor Parcul National
Pofticioşii de plăcinte vor găsi în Parcul Naţional plăcinte din toate colţurile ţării: plăcintă dobrogeană cu brânză sărată, plăcintă de casă sârbească cu dovleac, cu mere şi scorţişoară, cu brânză şi spanac, cu brânză dulce şi stafide, plăcinte poale-n brâu, plăcinte creţe din Maramureş, turte ţărăneşti coapte pe plită simple şi umplute, dulci sau sărate, pentru toate gusturile. Vedeta de necontestat a evenimentului este “Plăcinta Uriaşă” compusă din trei sortimente: cu mure, cu magiun de prune curate, cu afine, fructe culese chiar de iscusitele gospodinele ce vor veni cu mare drag la Festivalul Plăcintelor, aşa cum au făcut-o an de an. Plăcinta va măsura nu mai puţin de 30 de metri şi este însoţită de surata ei din Bucovina, cu numele de scenă Aliveanca Bucovineană, cu brânză dulce sau sărată, scăldată într-o baie de smântână proaspătă ce-ţi lasă gura apă, care la fel se va umfla în pene şi va ajunge la dimensiuni record.
26 August / 18-23
Seri de vară la MNAC
M-am oprit la acest eveniment datorită imaginii din stânga. Mi-am dat seama că, în curând, vestitele apusuri de pe terasa MNAC, nu vor mai fi… Apoi, am conluzionat că ideea unei vizite la MNAC la capătul căreia ne relaxăm în cafeneaua muzeului, la o petrecere lejeră pe vestita terasa de pe acoperişul Palatului Parlamentului, nu e deloc o idee rea… cat mai putem vedea apusurile. De fundalul sonor al aceastei ediţii se vor ocupa Eirwurd Mudwasser & Gems. Intrarea costa 16 lei, costul biletului de intrare în muzeu, până în ora 19:30. Capacitatea spaţiului este limitată la 200 de persoane, aşa că vino devreme. Muzeul este deschis vizitării până la ora 20:00. Accesul în clădire se face până la ora 23:00. Accesul cu automobilul se face pe poarta A1 (intrarea de la Senat), iar ieșirea se face pe la fosta intrare la muzeu. Accesul pietonal rămâne neschimbat.
26 August / 11:00
Vacanța la MNAC: Atelier de cianotipie
Pe timp de vacanță, Muzeul Național de Artă Contemporană invită copiii, adolescenții și părinții la activități creative, menite să familiarizeze vizitatorii de toate vârstele ai muzeului cu tehnici artistice şi moduri de expresie creative. În fiecare weekend, suntem aşteptati la ateliere de serigrafie, print, design de costum, sunet, desen, obiect, mozaic sau mail-art.
Sâmbătă, 26 august, vă invităm să descoperiți cianotipia, procesul fotografic monocrom al imaginilor albastre, alături de Clara Durán. Atelierul este destinat copiilor între 7-12 ani, în limita a 20 de locuri disponibile. Descoperită de John Herschel în 1842, cianotipia este un proces fotografic alternativ bazat pe sensibilitatea sărurilor ferice la razele ultraviolete. Acest proces monocrom întâi a aparținut domeniului științei, cel mai cunoscut exemplu fiind cartea de botanică a Annei Atkins, prima publicație științifică ce a inclus planșe fotografice. În acest atelier vom învăța atât partea teoretică a procesului, cât și punerea lui în practică, fiecare participant urmând să realizeze o lucrare proprie. Accesul costă 30 lei. Adulții ce însoțesc copii nu achită valoarea biletului. Înscrierile se fac la info@mnac.ro și 021 318 9137 (secretariatul muzeului), în limita a 20 de locuri disponibile.
26 August / 18:00
Traseu urban arh. Jacob Josef Schieffelleers
Iar ultima propunere de traseu pietonal ni-l aduce în atenţie pe Josef Jacob Schieffeleers care s-a născut la 19 octombrie 1850 la Maastricht şi a fost un arhitect olandez care a lucrat în ţara noastră începând cu 1870 şi despre care se cunosc puţine informaţii. A locuit şi lucrat multă vreme la Sinaia, iar din 1888 a lucrat şi la Bucureşti, stabilindu-se definitiv în primii ani ai secolului al XX-lea. Pentru întreaga sa activitate a fost decorat cu ordinul „Coroana României” în grad de cavaler. Numele său va fi restrâns la „Schiffelers” în decretul de obţinere a cetăţeniei române, semnat de Carol I (1885). Durata turului este de 1 oră, iar costul de 10 lei. Punctul de întâlnire este la Biserica Colţea. Înscrierile se fac la tururighidate@gmail.com.
25-27 August / 21:00
Cinema în aer liber la OCC
Între 4 august și 29 octombrie începând cu ora 21:00 filme bune, multe și premiate vor fi proiectate la Opera Comică pentru Copii. La sfârșitul fiecărei săptămâni locuitorii cu vârste de peste 14 ani sunt invitați la filme de lung și scurt metraj pe terasa din curtea Operei Comice pentru Copii, lângă stadionul Giulești. Vinerea se proiecteaza filme semnate de regizori consacrați ai cinematografiei autohtone – Lucian Pintilie, Dan Pița, Cristian Mungiu, Cătălin Mitulescu, Cristi Puiu, Radu Jude, Anca Miruna Lăzărescu, Paul Negoescu și mulți alții. Sâmbătă filme de Oscar, iar duminică cele mai tari musical-uri din istoria cinematografiei. Intrarea este liberă.
Programul acestui weekend:
Vineri – Lord regia ADRIAN SITARU și Aferim! regia RADU JUDE
Sâmbătă – The Barbarian Invasions regia DENYS ARCAND
Duminică – Un cântec străbate lumea (ACROSS THE UNIVERSE) regia JULIE TAYMOR
30 Iunie – 30 August
„Tradiţii în viitor”
Expoziţia asta, deşi… cam comercială, mă face foarte curios. Probabil că sunt unul dintre cei mulţi care vrând, nevrând, au o fascinaţie stranie faţă de Ikea. Fac ce fac şi ajung să mă plimb prin magazin ca la muzeu. Totuşi în afara spaţiilor amenajate de ei, parcă nu mai e chiar aşa spectaculos. Expoziţia asta pe care Ikea o organizează împreună cu Muzeul Satului implică tot o amenjare făcută de specialiştii Ikea, însă, într-un spaţiu autentic românesc. Iar riscurile să pleci acasă cu o sacoşă de nimicuri pe care laşi o grămadă de bani, sunt inexistente. Interesant mai e şi că expoziţia este unică în lumea Ikea, fiind vorba despre amenajarea unui canton cu etaj în stil românesc, mobilat în stilul scandinav, păstrând elementele autentice ale artei româneşti.
26-27 August / 14:00
Ateliere la Satul Mestesugurilor
Sâmbătă si duminică de la 14.00, suntem invitati din nou la ateliere în Satul Mestesugurilor.
Sâmbătă, Dragoș Neagoe revine în Satul Mestesugurilor să ne învețe despre misterioasa viață a albinelor. Copiii, de minin 7 ani, și adulții vor afla: ce este polenizarea, din ce este făcută mierea, vor pipăi, mirosi şi gusta produsele stupului – miere, fagure, polen, propolis. Vor putea vedea pe viu cutia stupului în care locuiesc albinele, dar și uneltele apicultorului: daltă, perie, afumător, furculiţă de descăpăcit, faguri cu ceară de albine, rame din lemn și multe altele.
Duminică, avem un atelier de jucat, răsucit, împletit, împrietenit cu papura. În cadrul atelierului, vom avea ocazia să transformăm papura, această plantă nelipsită din Delta Neajlovului, într-o medalie sau broșă, de purtat și de păstrat ca amintire.
27 August / 19:30
Concert „Seară de vară” la Muzeul Theodor Aman
Muzeul Municipiului București ne invită la concertul cu Arlinda Morava (soprană), Andreea Ștefănescu (vioară) și Bucharest Ladies Cvintet, desfășurat Muzeul Theodor Aman. Din repertoriul său fac parte arii de opere, operete, lieduri, piese religioase, piese folclorice românești și albaneze, în aranjamente clasice și contemporane. Intrarea este 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea Muzeului Nicolae Minovici, până la data de 30 iulie 2017
26 August / 10:00
Soarele și Luna la Muzeul Nicolae Minovici
În luna august 2017, copiii sunt așteptați la un program creativ de educație culturală, propus de Asociația Artelier D, Proiecte pentru copii în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureștiși desfășurat în grădina Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici.
SOARELE ȘI LUNA
– 12 august, ora 10.00, pentru familii cu copii de 3-5 ani
– 26 august, ora 10.00, pentru familii cu copii peste 6 ani
Descoperim motive geometrice și cosmice pe obiectele și elementele de arhitectură din lemn. Aflăm care era semnificația porții, a gardului și băncii în lumea tradițională a satului. Spunem legenda Soarelui și Lunii, prin intermediul teatrului de păpuși. Reprezentăm motivele soarelui și lunii și creăm propria noastră poveste cu ele. Durata: 1 oră și 30 de minute
15 locuri disponibile. Rezervari: artelierd@yahoo.com. Taxa: 10 lei/persoană.
Contact: Daniela Mișcov, coordonator program, tel.0724 554 199
20 August / 11:00
Școala de vară de astronomie
Școala de vară de astronomie se ține anul acesta în planetariul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” (Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 21). În întunericul artificial, copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani vor fi însoțiți de bolta cerească, presărată de nenumărate stele. Înscrierile se fac pe adresa de e-mail: conferinte@muzeulbucurestiului.ro sau la numărul de telefon 021 315 68 58, de luni până vineri, în intervalul 9:00-16:00. Taxă de participare: 10 lei/copil. Programul este următorul:
Duminică 13 august 2017, ora 11:00 – Învățarea constelațiilor vizibile în timpul verii.
Duminică 20 august 2017, ora 11:00 – Mersul planetelor pe cer și aspectul cerului de pe alte planete.
Duminică 27 august 2017, ora 11:00 – Plimbare prin Universul cunoscut.
25-27 August
Vara Cristalelor 2017
Muzeul Național de Geologie, organizează evenimentul Vara Cristalelor 2017. Piatra semipretioasă formată din 4 minerale (calcit, lazurit,sodalit șipirită) în nuanțe spectaculoase de albastru cu inserții albe și aurii este prezentată în cadrul evenimentului in forme diverse, fie obiecte de decor, bijuterii sau eșantioane. Aceastea sunt aduse pentru eveniment din Africa de Sud, Angola și Rwanda iar cele mai spectaculoase esantioane, cu deosebita valoare estetica provin din Chile. La editia din acest an a evenimentului Vara Cristalelor participa peste 20 de expozanti, pasionati de geologie, dar si de cristaloterapie. Vizitatorii interesați pot găsi și achiziționa minerale din regiuni miniere renumite din România: Baia Mare, Banat, Munții Apuseni. Dar, cea mai mare parte din exponatele prezente la Vara Cristalelor 2017, provin din aproape toată lumea, din țări cu tradiție în exportul de minerale: Brazilia, India, Mexic, Peru, Namibia, Algeria, Madagascar, Norvegia, Islanda, Maroc, Africa de Sud, Spania, Australia, Rusia. Prețul unui bilet de intrare la eveniment este de 4 lei, intervalul orar de vizitare: 10.00-18.00 (ultima intrare 17.30)
1 Iulie – 17 Septembrie
Culorile prin aripi
Expoziția de fluturi tropicali vii oferită de Muzeul „Grigore Antipa” ne îndeamnă din nou, să cunoaștem o mică parte din lumea extrem de diversă a acestor insecte. Sunt prezentate specii larg răspândite în unele regiuni tropicale din America, Africa și Asia, ce pot fi observate în mediul lor natural doar la mari distanțe geografice de țara noastră. Vom putea observa îndeaproape un grup de animale cu un mod de viață fascinant și, în același timp, vom admira bogăția de culori și forme atât de des întâlnită la fluturii din zonele tropicale. Prețul biletului întreg este 12 lei iar cel redus este 10 lei (pensionari, studenți, elevi și copii peste 3 ani).
16 Iunie – 8 Septembrie / 21:00
O noapte printre giganți
Muzeul „Grigore Antipa” îi invită și în acest an pe copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani să petreacă o noapte memorabilă printre cele mai mari mamifere care au existat vreodată pe Pământ. Programul debutează în acest an pe 16 iunie și, ca în fiecare an, copiii se pot înscrie la oricare dintre edițiile programate pe tot parcursul verii (30 iunie, 7 iulie, 21 iulie, 4 august, 25 august, 1 septembrie sau 8 septembrie 2017). Ar fi bine chiar să te grăbeşti pentru că e un program destul de căutat. În prima parte a serii, cei mici vor face un tur al muzeului, asigurându-se că toate exponatele din diorame au parte de un somn liniștit, apoi vor viziona filme documentare despre viața fascinantă a animalelor şi vor adormi visând, poate, la lumea uriaşilor de altădată. Sosirea copiilor este stabilită pentru ora 21, iar părinţii sunt aşteptaţi să-i ia a doua zi, sâmbătă, începând cu ora 8.30, după ce copiii au luat micul dejun. Înscrierea participanților se face în limita a 20 de locuri, pe adresa de email: info@antipa.ro sau la numărul de tel: 021.305.60.31. Costurile de participare sunt de 200 Ron/copil; 300 Ron/doi frați; 400 Ron/trei frați.
24 – 27 August
Prezentări de planetariu
Sub mult-aşteptatul titlu “Observatorul se întoarce”, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu se… întoarce… în locul bine cunoscut din Bd. Lascăr Catargiu nr. 21. Clădirea, care se afla într-o stare avansată de erodare, a trecut printr-o temeinică, sper, renovare şi în Decembrie şi-a redeschis porţile. Iar acum, începând cu ianuarie îşi aşteaptă prietenii cu un program extins de prezentări într-un format de planetarium. Asta e o altă noutate pe care aştept cu nerăbdare să o descopăr, pentru că, şi înainte de prezentările de la Palatul Suţu, la observator prezentările se ţineau în format ecran, nu cupolă. Acum proiecţia se va face într-o cupola gonflabilă, ceea ce înseamnă că vom pătrunde şi mai bine în atmosferă. Prezentările durează între 20 şi 30 de minute şi sunt accesibile atât copiilor de peste 6 ani, cât şi adulţilor. Biletele de intrare costă 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Prezentările se desfăşoară după următorul program:
Joi, vineri şi sâmbătă:
18:45 şi 20.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în fiecare noapte
19:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi merge până la marginea Universului
Duminică:
11:30 şi 13.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în această noapte
12:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi mergi până la marginea Universului