26 Martie / 8.30 – 11.30
Bucharest ShortCut Cinefest – Film Marathon
Bucharest Shortcut Cinefest este o competiție internațională de film independent, ce își propune să facă cunoscute cele mai bune proiecte cinematografice din mediul online. Reunind filme ale regizorilor din întreaga lume, deja afirmați sau în curs de afirmare, competiția promovează filmul scurt în formele sale diverse, aducându-l într-un spațiu neconvențional, mai aproape de iubitorii de film la Unteatru. Fii cu băgare de seamă pentru că sunt doar 80 de locuri. Intrarea este liberă, dar se va face pe bază de rezervare care se face la: .
24 Martie / 22:00
Soul2Soul / Bloc Party at: Hangover Bucharest
Un concept muzical cu o vechime de peste 15 ani şi o prezenţă în 18 oraşe Europene aterizează şi la Bucureşti în Clubul Hangover (Şelimbăr nr.1). Patru DJ, şi de pe la noi şi de pe la ei, ne aşteaptă vineri seară să ne atingă sufletele cu RnB, Soul, Hip Hop, Mashup şi Funk. Pentru acces ai nevoie de 20 de lei şi de o vârstă minimă de 21 de ani, iar dacă mergi pe butonul albastru afli mai multe detalii.
26 Martie / 16:00
InediTUR pietonal ghidat pe Calea Victoriei
Duminică avem ocazia de a participa gratuit la un tur pietonal ghidat pe Calea Victoriei. Sper să ţină şi vremea cu noi şi să ne vedem la locul de întâlnire în Piaţa Victoriei (în faţa BCR). Timp de aproximativ două ore vom descoperi cele mai importante atracţii turistice, iar jurul orei 18:00 încheiem turul în faţa Palatului CEC. Organizatorii recomandă înscrierea prin formularul de pe site goo.gl/3X6Uj4.
25 Martie / 20:30
Cantus Mundi pentru Ora Pământului
Pe scurt, sâmbătă seară este Ora Pământului. Sunt puţin confuz cu privire la subiectul acesta. Nu prea îmi dau seama dacă este un eveniment anual sau dacă sunt mai multe astfel de momente, însă îl apreciez pentru că este una dintre puţinele ocazii în care ne tragem de mânecă şi ne amintim că le-ar prinde tare bine nepoţilor noştri dacă am fi măcar puţin mai grijulii cu Pământul ăsta. Mai ştiu şi că o oră din asta nu schimbă cu adevărat nimic, însă, pe de altă parte, în lipsa unor astfel de iniţiative, cred am uita cu totul de efectul pe care îl avem asupra mediului, de cele mai multe ori din neglijenţă sau necunoaştere. Cu ocazia asta se întâmplă câteva lucruri prin Bucureşti, însă nici unul remarcabil, poate mai puţin această adunare a copiilor din Programul Naţional Cantus Mundi în Parcul Cişmigiu. Aceştia vor stinge lumina, şi vor cânta în cor pentru Pământ şi energia sa.
25 Martie / 22:00
Hangover 2 4 7 with ASSAN
Cică duminică plouă, aşa că ar fi o zi numai bună de dormit. Dar, pentru un somn de zi liniştit, ar prinde bine o noapte zvăpăiată de distracţie. Şi asta ne propune Clubul Hangover (Şelimbăr nr.1) într-o petrecere de pomină cu muzică fresh şi multă voie bună, desigur cu condiţia vârstei minime de 21 de ani. Începe de la ora 22:00, iar accesul este gratuit. Detalii şi rezervări pe butonul albastru.
25-26 Martie
“Micuța Dorothy“, “Concert Lecție Pian“ şi “Underground Tango” la OCC
În weekend Opera Comică pentru Copii ne aşteaptă cu un program foarte generos:
“Micuța Dorothy”, se joacă în Sala Mare sâmbătă de la 13.00 şi de le 17.00 şi duminică la 11.00 şi este potrivită pentru copii cu vârste de la 3 ani. Musical-ul „Micuța Dorothy” are la bază romanul de mare succes „Vrăjitorul din Oz” scris de Lyman Frank Baum. Dorothy este o fetiță care locuiește la o fermă din Kansas, dar își dorește întoteauna ceva mai bun. Aflăm împreună dacă reușește să obțină ce își dorește, într-un spectacol despre prietenie și curaj. Biletele costă între 15 şi 25 de lei.
““Concert Lecție Pian”, care este organizat sâmbătă şi duminică de la 10.00 în Salonul Mozart, este potrivit pentru copii cu vârste de la 7 ani. Este prezentat de pianista Ioana Maria Lupașcu. Preţul unui bilet este de 15 lei, preţ în care intră şi un al doilea bilet gratuit, conform ofertei valabile pentru spectacolele care au loc în Salonul Mozart al OCC.
“Underground Tango” este organizat sâmbătă de la 18.30 şi duminică de la 12.00 în Sala UnderGrant, potrivit pentru copii cu vârste de la 7 ani. Povestea în care se desfășoară spectacolul este perioada interbelică, iar ca atmosfera generală vom descopri pasiunea şi romantismul. acompaniate cu o linie melodică pe măsură, tango. Biletele costă 15 lei.
25 Martie / 11-18
Concurs de trotinete: “Herastrau Wheels”
Dacă eşti rider sau nu, hai în Skatepark Herăstrău sâmbătă pentru primul concurs de trotinete din 2017. Şi anul acesta, îi vom găsi acolo pe Chilli Pro Scooters Europe. La ora 11:00 începe sesiunea de înscrieri şi warm-up. Startul e pe la ora 14.
25-26 Martie / 11.00
Atelierele Cunoaşterii
În weekenduri Orăşelul Cunoaşterii îi aşteaptă pe cei mici cu ateliere numai bune de descoperit şi înţeles mai bine lumea. Atelierele durează 1 oră şi se adresează copiilor cu vârstă de minim 4 ani. Participarea se face prin înscriere telefonică la 0723 390 449 sau prin email la contact@oraselulcunoasterii.ro. Costul unui bilet este 30 ron. Tema atelierului de sâmbătă sunt materialele de construcţie, iar tema pentru duminică sunt scripeţii.
7 Martie – 2 Aprilie
Food Truck Festival Spring Edition
După succesul primelor două ediţii, caravana Food Truck revine cu cele mai apreciate şi savuroase propuneri de street food în parcarea Promenada Mall (intrarea dinspre Barbu Văcărescu, cât şi cea dinspre Calea Floreasca). Acestea vor fi invadate de cele mai aromate miresme şi gusturi, fiind a treia oprire a evenimentului care a bucurat mii de oameni anul trecut. Unsprezece food truck-uri şi van-uri cu unele dintre cele mai apreciate şi delicioase propuneri de street food vor staţiona timp de 4 săptămâni, de marţi până duminică între 11:00-20:00 (lunea fiind închis). Vom găsi acolo pizza, burgeri, frigărui, quesadilla, hot dogs, paella, tortilla, clătite dulci sau sărate, waffles şi cafea, sandwichuri calde apetisante şi multe alte bunătăţi.
25-26 Martie / 9:00 – 17:30
BRD FIRST Tech Challenge Romania
Cei mai tari puşti din tehnologie se adună la campionatul naţional de robotică pentru licee. În Sala Polivalentă vor fi 53 de echipe, din 48 de licee, 33 de oraşe din România. În total, 800 de elevi şi-au pus mintea la contribuţie să construiască câte un robot de la zero. Campionatul de robotică îşi propune să încurajeze elevii de liceu să îşi dezvolte abilităţi din domeniul ştiinţei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii, în timp ce învaţă despre importanţa muncii în echipă şi a inovaţiei. Dincolo de întrecerea între roboţii construiţi de echipele participante, elevii vor trebui să îşi promoveze echipa şi să câştige notorietate în comunităţile lor. Robotul declarat câştigător va participa la Campionatul Mondial de Robotică organizat în St. Louis, SUA, în aprilie 2017. Intrarea este liberă pentru public.
25-26 Martie / 10-19
Agenda Bio
Agenda Bio este un târg de de produse naturale, bio şi terapeutice, servicii şi metode pentru păstrarea sau îmbunătăţirea sănătăţii. În cadrul evenimentului desfăşurat la Casa Universitarilor sunt reuniţi specialişti din diverse domenii cu scopul de a ne vorbi despre diferitele metode prin care putem să atingem starea de bine. Conferinţele şi seminariile susţinute de aceştia sunt gratuite în cadrului evenimentului. Pentru acestea este necesară înscrierea în avans. Evenimentul cuprinde şi ateliere pentru copii permanente pe durata celor 2 zile. Intrarea costă 8 lei/ persoană/ zi. Copiii până în 14 ani au acces gratuit.
25 Martie / 11:00
Despre copilărie
Muzeul Municipiului București invită copiii cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani la o serie de activități desfășurate în luna martie la Casa Filipescu-Cesianu (expoziția „Muzeul vârstelor”) și, în luna aprilie, la Palatul Suțu. Pornind de la propriile experiențe, de la familiile care au locuit în cele două clădiri și de la obiectele expuse, participanții se vor familiariza cu viața copiilor din București de-a lungul timpului. Mai mult decât atât, participanții vor discuta despre personajele unei povești, contribuind astfel la conceperea și realizarea unui volum pentru copii. Astfel, în cadrul aplicației practice, fiecare participant va avea ocazia să ofere sugestii referitoare la conținutul volumului și va ilustra un moment din această poveste a copilăriei. Activitatea de sâmbătă se adresează copiilor cu vârste de 8-10 ani. Participarea copiilor se face pe bază de înscriere la adresa de email angelica@muzeulbucurestiului.ro sau la telefon 0786.410.040. Taxă de participare, care include materialele folosite şi accesul în muzeu este 10 lei/copil. Adulţii care doresc să participe achiziţionează biletul de intrare în muzeu in valoare de 5 lei.
26 Martie / 19:00
Cearcănul de lângă soare
Duminică Muzeul Municipiului Bucureşti ne invită în mansarda Casei Filipescu-Cesianu la un spectacol inedit în care actrița Irina Movilă, soprana Mihaela Andrei și chitaristul și compozitorul Adrian Andrei propun o călătorie în adâncurile creației populare românești prin intermediul poeziei și muzicii de inspirație folclorică. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziției “Muzeul vârstelor – povestea fiecăruia dintre noi, de la copilărie la senectute” în termen de 30 de zile.
25-26 Martie / 10-16
Expoziție de plante exotice cu vânzare
Pentru că orice ocazie e bună pentru a vizita Grădina Botanică primăvara, în mod special, uite una. Se pun la vânzare o gamă largă de specii exotice, cu preţuri cuprinse între 5 lei şi 70 lei. Plantele sunt cultivate în ghivece de plastic. Întrucât instituţia nu poate pune în circulaţie ambalaje, nu vor oferi vizitatorilor pungi în care să îşi transporte plantele, aşa că ar fi bine să vii cu nişte ambalaj la pachet.
25-26 Martie
Circuite culturale pentru copii
De ceva timp am remarcat o iniţiativă interesantă organizată de Clubul de Cultură din Weekend, adresată copiilor şi adolescenţilor. Sunt circuite tematice care oferă copiilor mai multe perspective ale unui subiect. În acest weekend sunt două. Sâmbătă de la 10 la 13.30 vor explora misterele în tablourile maeştrilor europeni prin vizita la Muzeul Storck şi un mic traseu urban presărat cu poveşti . Mai multe detalii şi informaţii aici. Duminică între 14.30 şi 17.45 vor putea explora istoria în Columna lui Traian şi obiectele din tezaurul României prin vizita la Muzeul de Istorie şi din nou un mic traseu urban presărat cu poveşti. Mai multe detalii aici. Preţ pentru fiecare copil este de 60 de lei iar fraţii primesc reducere de 10%.
25 Martie / 10:30
Atelier l’heure du conte
Două lucuri mi-au atras atenţia la evenimentul acesta. Locul şi tema. Locul este mediateca Institutului Francez, loc absolut grozav de experimentat pentru copii, chiar şi la vârste între 7 şi 9 ani, aşa cum recomandă organizatorii. Atelierul, numit generic Vremea poveştilor, are în această sâmbătă tema «Descopar planeta Marte… Este oare o legatura între numele planetei si cel al lunii martie?». Taxa de participare este de 35 lei, în limita a 10 locuri disponibile. Pentru mai multe informaţii şi înscrieri telefon, la 0374 125 235 şi prin mail, la ateliers@institutfrancais.ro
26 Martie / 9:45
Dascălu – Sat, păduri, câmp și grădini
Promenade Ilfovene este un proiect super activ destinat pasionaţilor de plimbări. Participarea este gratuită iar scopul este explorarea unor zone “sălbatice” din jurul capitalei. Şi se pare că “sălbatice” nu e deloc mult spus, fotografiile aduse din expediţii fiind uimitoare. Plimbarea de duminică va fi prin și în jurul satului Dascălu, printre grădini si pe drumuri de țară, și prin două păduri (Runcu și Biglaru). Plimbarea poate fi de 5, 10, 15, 20 sau maxim 22 de kilometri, în funcție de preferințele fiecăruia, exitând mai multe posibilități de legătură cu maxi taxi de-a lungul traseului. Locul de întânire este staţia de maxi taxi de lângă Cora Pantelimon.
25-26 Martie / 11:00
Strada Speranţei
„Mercy Street / Strada Speranţei” spune povestea unui băiat de 10 ani, Lorenz, care descoperă un pasaj secret spre o altă lume. Băieţelul, alături de prietenii săi, va porni într-o mare aventură cu scopul de a salva muzica lumii. Filmul este o animaţie românească despre prietenie, curaj, sacrificiu și, nu în ultimul rând, despre dragoste. Proiecţia are loc sâmbătă şi duminică de la 11.00 la Cinema Elvira Popescu.
1 Februarie – 18 iunie
Venin – frumuseți de neatins
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să explorăm o nouă expoziție temporară inedită cu exponate vii, dar și cu piese de o valoare inestimabilă din colecțiile muzeului. Expoziția ne propune să descoperim lumea fascinantă a câtorva specii veninoase din lumea animală, unele dintre acestea regăsindu-se în clasamentul celor mai veninoase animale din lume. Vom fi provoacați să lăsăm prejudecățile și teama față de animalele veninoase la poarta muzeului și să descoperim frumusețea unică a exponatelor. Multe dintre aceste specii de animale provin din locuri extrem de îndepărtate și greu accesibile omului și cu siguranță aproape nimeni nu și-ar dori o întâlnire față în față cu acestea în mediul lor natural. Preţurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar şi 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.
25 Martie / 10:00, 10:20, 11:30
Ateliere de creativitate la MŢR
Au revenit ateliere de creativitate la Muzeul Ţăranului Român. Acestea au loc pe parcursul întregii săptămâni, iar pe butonul cu sursa poţi afla detalii despre toate zilele. Eu aici, însă, voi prezenta doar opţiunile pentru ziua de sâmbătă. Costul participării la fiecare atelier este de 15 lei.
- Pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu – orele 10.20-11.20; informații și înscrieri la telefon: 0726.237.376.
- Atelier de modelaj în argilă și ceară cu Ovidiu Simionescu – orele 11.30 – 13.00; informații și înscrieri la telefon: 0737 346 872
- Atelier de ţesături, croitorie şi cusături cu Lidia Stareş – orele 10.00-16.00; informații și înscrieri la telefon: 0722.798.284;
26 Martie / 19:30
Concert de Muzica Sud-Americana cu Habanegra
În zonele mărginaşe ale satelor şi oraşelor Americii Latine s-a născut o muzică la fel de fierbinte ca sângele oamenilor de-acolo. Fie că e vorba de bolero, pasillo, merengue, tango, zamba, milonga sau vals creol, fiecare melodie e încărcată de o trăire aparte, de la nostalgie la visare, de la tristețe la explozia de bucurie, mereu dusă până la capăt, fără jumatăți de măsură. 5 artişti cu spirit sau chiar cu origini latino americane ne invită sâmbătă seara la Ceainăria ARTea pentru a gusta din acest energizant coktail muzical. Sportul pentru artiști este de 30 lei. Rezervari la 0773 303 113 (marți -duminică, intre orele 14-22)
14 Ianuarie – 25 Martie / 10:15, 11:45
ART ANTIPA
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să-i aducem pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele oferă copiilor o modalitate distractivă de a învăța noțiuni din lumea zoologiei prin intermediul artelor plastice, dezvoltând în același timp și creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al celor mici. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe este 150 lei/participant pentru primul modul și 160 lei pentru următoarele două. Pentru o ședință se achită 50 de lei/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.312.88.26.
24-26 Martie
Prezentări de planetariu
Sub mult-aşteptatul titlu “Observatorul se întoarce”, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu se… întoarce… în locul bine cunoscut din Bd. Lascăr Catargiu nr. 21. Clădirea, care se afla într-o stare avansată de erodare, a trecut printr-o temeinică, sper, renovare şi în Decembrie şi-a redeschis porţile. Iar acum, începând cu ianuarie îşi aşteaptă prietenii cu un program extins de prezentări într-un format de planetarium. Asta e o altă noutate pe care aştept cu nerăbdare să o descopăr, pentru că, şi înainte de prezentările de la Palatul Suţu, la observator prezentările se ţineau în format ecran, nu cupolă. Acum proiecţia se va face într-o cupola gonflabilă, ceea ce înseamnă că vom pătrunde şi mai bine în atmosferă. Prezentările durează între 20 şi 30 de minute şi sunt accesibile atât copiilor de peste 6 ani, cât şi adulţilor. Biletele de intrare costă 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Prezentările se desfăşoară după următorul program:
Joi, vineri şi sâmbătă:
18:45 şi 20.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în fiecare noapte
19:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi merge până la marginea Universului
Duminică:
11:30 şi 13.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în această noapte
12:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi mergi până la marginea Universului
30 August – 30 Iulie
Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?
Îţi spun despre idee începând cu gândul pe care mi l-a lăsat citirea descrierii evenimentului. Se vorbeşte despre perioada secolului XIX ca fiind una a cavalerismului, a gentelmenilor cu principii şi eleganţă. Nimeni nu poate şti dacă a fost sau nu aşa, ne bazăm impresiile doar pe cărţi şi ecranizări, ceea ce ar putea fi foarte greşit, însă suprapunerea cu perioada de glorie a duelului s-ar putea să nu fie deloc întâmplătoare. Serios, gândeşte-te dacă ai mai înjura pe cineva în trafic ştiind că e posibil să te provoace la un duel după care te-ar paşte moartea. Sau dacă ţi-ai mai lasă câinele să-şi facă nevoile în mijlocul drumului şi ai trata cu nesimţire observaţia unui trecător, ştiind că te-ar putea provoca la un alt duel care ar putea avea aceeaşi finalitate mortală. Cred că perspectiva unui posibil duel te-ar face mult mai atent la limitele libertăţii personale. Expoziţia de la Palatul Suţu prezintă în premieră povestea ultimului duel din România, care a avut loc în anul 1898 la București. Duel care s-a finalizat, din nefericire, cu moartea unuia dintre participanți, Emanoil Lahovary. Pe locul unde acesta a murit se află astăzi un monument ridicat în anul 1903 de soția victimei, Zoe Suțu, în Piața Națiunilor Unite. Probabil singurul monument de acest fel din Europa! Expoziția mai prezintă, tot în premieră, costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, precum și trusa de duel care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar și o alte corpuri delicte, care vin din zona subteranului social interbelic. Artefacte ale unor întâmplări, care avertizează și ne amintesc ce anume trebuie să vindecăm în viața orașului.
15 August – 2 Aprilie
Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi
Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi organizat în cadrul Muzeului „George Severeanu” vine în întâmpinarea dorinţei celor dornici de a admira exemplare reprezentative care fac parte din trei colecţii aparţinând Muzeului Municipiului Bucureşti: Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” donată municipalităţii de medicul radiolog George Severeanu, pasionat colecţionar de antichităţi şi primul director al Muzeului Municipiului Bucureşti care are o pondere importantă de exponate numismatice; Colecţia Numismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti este constituită din aproape 40.000 de monede, provenind în general din cercetările arheologice desfăşurate de-a lungul timpului și Colecţia denumită convenţional Paranumismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti, reuneşte aproximativ 20.000 obiecte structurate pe mai multe subcategorii precum medalii şi plachete, insigne, decoraţii, sigilii, hârtii de valoare a căror valoare istorică pentru perioada modernă este incontestabilă.