23-29 Octombrie – Les Films de Cannes à Bucarest
Cea de-a șasea ediție a festivalului va avea loc la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO. Anul acesta festivalul a fost pregătit împreună cu spectatorii: pentru prima dată, în urma voturilor pe site-ul oficial, a fost aleasă atât a treia sală de proiecție, CinemaPRO, cât și posterul ediției. Les Films de Cannes à Bucarest va aduce zeci de filme în premieră absolută în România, în peste 100 de proiecții, unele programate în prezența cineaștilor, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective și alte evenimente speciale. Detalii despre program și bilete găsești mai jos.
23 Octombrie – 1 Noiembrie – Festivalul Naţional de Teatru
Festivalul aflat la ediţia 25, va oferi publicului bucureştean un număr record de spectacole, 44, selecţionate din stagiunea 2014-2015 de criticul Marina Constantinescu. Festivalul va fi completat cu câteva expoziţii de fotografie, una în Pasajul Universităţii, una în foaierul Sălii Mari de la TNB şi o alta virtuală, proiectată în pasaj şi disponibilă şi pe site-ul festivalului. Deasemene cu această ocazie se vor lansa 17 volume de teatru. Piesele se vor juca la mai multe teatre din Bucureşti printre care TNB, Odeon, Teatrul de Comedie, Metropolis, Bulandra etc. Detalii despre program şi bilete găseşti mai jos.
24-25 Octombrie, între orele 12-20 – SCIKiDS Festivalul Stiintei
Pasionaţii de ştiinţă distractivă sunt aşteptaţi la Mall Promenada, nivel 1 să experimenteze ştiinţa alături de Fun Science, să urmărească show-uri de senzaţie: Mathmagician, Bubbleology cu Claudia Stroe, Fun Science Time, Fire and Ice, să se bucure de obiectele interactive aduse de Orăşelul Cunoaşterii, SCI & Art cu Game Art, demonstraţii de print 3D cu RoboFun, competiţii de roboţi cu Techies, o baterie gigantică de lămâi cu Da Vinci Learning. În plus, anul acesta vor fi alături şi Digital Kids programare pentru copii, ateliere de tehnologie distractivă cu Tekoneko, un simulator de zbor PC Garage, hărţi interactive şi jocuri cu Momky and friends, iar adolescenţii sunt aşteptaţi la un atelier de steampunk cu Mad Hatter. Intrarea este liberă.
24 Octombrie, între orele 15-16.30 – Atelier Gratuit de Origami pentru copii și părinți
Organizatorii atelierului ne întreabă dacă ştim beneficiile pe care Origami le aduce în dezvoltarea creativităţii copilului şi a relaţiei părinte-copil. Eu bănuiesc câteva pentru că cel mai mare cocheta puţin cu subiectul acum câteva luni, însă sunt sigur că mai sunt încă multe pe care nu le intuiesc. Aşa că m-am oprit asupra acestui atelier. Mai ales că el se desfăşoară într-un loc tare drag mie, Learning House, casa Universităţii Alternative şi a Learnity, pe care te invit să le explorezi, dacă nu ai făcut-o până acum. Casa se află pe Eminescu aproape de intersecţia cu Polonă. Acolo suntem invitaţi la acest atelier gratuit de PlaYouth, unul din puii excepţionalului incubator de talente al Universităţii Alternative. Participarea se face pe bază de înscriere la adresa de e-mail ana-maria.mindruta@playout
24 Octombrie, între orele 12-14 – Campania Dâmbovița SMART
Ce zici de o şedinţă de bloc, pardon de oraş, cu privire la un subiect care străbate Bucureştiul dintr-un capăt în celălalt? La Biblioteca Naţională se organizează sâmbătă o întâlnire care îşi propune să definească un calendar de acum şi până în martie pentru Campania Dâmboviţa SMART. Sunt căutate idei de acţiuni pe care aveaţi de gând să le faceţi oricum şi pe care, dacă le putem pune pe un făgaş comun al interesului pentru Dâmboviţa într-un oraş mai bun, pot capătă mai mult impact. Asociaţia Ivan Patzaikin dă pontonul, ATU prin proiectul Urboteca dă mese, scaune dar mai ales autorizaţia obţinută de la PMB de organizare de mic eveniment de informare şi consultare în spaţiul public.
20 Octombrie – 6 Noiembrie – The Dreaming Exhibition
Este vorba despre o expoziție de artă aborigenă cu vânzare, o premieră în România. Peste 240 de picturi și obiecte de artă create de zeci de artiști aborigeni în comunități și cooperative de producție de artă vor fi expuse în SkyTower în această perioadă. Nu ştiu dacă îţi place sau nu arta aborigenă, însă dacă urmăreşti proiectul www.100delocuri.ro sigur îţi place Bucureştiul. Iar magia acestei expoziţii este că se desfăşoară la etajul 34 din SkyTower. Îţi aminteşti cât de încântat am povestit despre vizita mea acolo? Aşa că de abia aştept să ajung din nou. Programul de vizitare este de luni până vineri între 11 şi 19.30, iar în weekend între 10 şi 20. Sunt şi 3 zile cu program special: 15 Octombrie 12-17; 21 Octombrie 11-17 şi 6 Noiembrie 11-16. Costul unui bilet întreg este de 20 RON iar cel redus este 10 RON.
28 iulie – 30 noiembrie, între orele 10-18 – Nava Green Bee
Eu prevăzător zic aşa. Am aflat că s-a deschis Green Bee, farfuria zburătoare din Parcul Tineretului, de câteva luni şi tot zic că ajung cu băieţii pe acolo şi ce să vezi, tot nu ajung. Timp ar mai fi până la final de noiembrie, dar ştii cum zboară!? Aşa că dacă cumva ai vreo oră liberă eu zic să nu amâni pe ultima sută, cel puţin eu aşa am de gând să fac.
Nava Green Bee îi aşteaptă toţi copii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani să vină în parcul Tineretului, zona Rozariu să înveţe cât de importantă este atitudinea noastră faţă de mediu şi un stil de viaţă echilibrat. Anul acesta aduce o serie de noutăţi şi provocări pentru copii, care vor învăţa lucruri interesante despre ecologie. De asemenea, sub îndrumarea unor specialişti în bucătărie şi nutriţie, prin implicarea în activităţi distractive de gătit sau nutriţie, vor afla şi care sunt beneficiile unui stil de viaţă sănătos şi echilibrat. Intrarea este gratuită.
22 Octombrie – 12 Noiembrie – Culorile Toamnei
Ca în fiecare toamnă, Grădina Botanică ne invită să participăm la evenimentul Culorile toamnei. Avem ocazia să ne bucurăm de o expoziţie de fructe şi semite, una de fotografii, de ateliere pentru copii, dar mai ales de culorile toamnei în locul cel mai potrivit cu putinţă pentru a urmări trecerea anotimpurilor. Zilele trecute grădina trecut la programul de toamnă, adică 9-17.
24 Octombrie, începând cu ora 19 – Călătorie prin Univers
Veste bună, începând din Octombrie Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu îl găzduieşte din nou pe Adrian Şonka. Ţi-am povestit despre el odată cu Observatorul Astronomic pe care l-am descoperit cu ocazia unei prezentări de astronomie. Acum, din fericire, Observatorul este închis pentru renovările de care avea atât de mare nevoie. Partea mai puţin bună este că întâlnirile de sâmbătă seară cu Adrian Şonka nu mai aveau unde să se ţină. Însă universul (dacă nu el atunci cine!?) m-a făcut să-l redescopăr printre evenimentele organizate la Palatul Şuţu. Şi te invit, cu foarte mare bucurie şi încredere să mergi să descoperi astronomia în cel mai distractiv şi relaxat mod cu putinţă. Cred din toată inima că un subiect atât de complicat şi serios ca o călătorie prin univers are nevoie de o provizie sănătoasă de voie bună. Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se va folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale. Prezentarea este o proiecție pe întuneric, însoțită de explicații live. Participanții vor vedea cum arată cerul văzut cu ochiul liber și prin telescop, dar și o colecție de obiecte observate până în prezent de astronomi.. Preţul unui bilet este 5 lei.
24 Octombrie, începând cu ora 10 – Lebedele, H. C. Andersen
Muzeul „Grigore Antipa” vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele sunt un mod distractiv de a petrece timpul liber, fiind în același timp și o modalitate de a dezvolta creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al copiilor. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10–11.15), 8-14 ani (11.30 -13). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 160 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31. Înscrierile prin e-mail au prioritate.
24 Octombrie, începând cu ora 12 – Caruselul
Muzeul „Grigore Antipa” și e² Young Engineers vă invită să participați la un program educațional de succes, dedicat preșcolarilor. Programul „Marii Constructori” încurajează gândirea creativă, lărgește orizontul cunoașterii și oferă cunoștințe despre lumea viețuitoarelor sălbatice, transporturilor, spațiului cosmic, precum și despre fenomenele naturale și principiile de bază ale fizicii. Înscrie-l pe cel mic la un program de educație care utilizează aplicații teoretice și practice distractive. Prin intermediul poveștilor interesante, experimentelor incitante și modelelor de construcții care utilizează piesele K’nex, copilul tău își va dezvolta aptitudinile motorii, dar și de socializare și de exprimare. Programul este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani. Durata medie a unei lecții este de 45 minute. Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 180 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Taxa de participare se achită integral la sediul muzeului, cu cel puțin trei zile înainte de începerea modulului. Înscrierea participanților se poate face prin email info@youngengineers.ro, sau la telefon 0742.102.633, în limita a 12 locuri/grupă.
25 Octombrie 2015, începând cu ora 11.00 – Borcane umplute cu idei
Muzeul „Grigore Antipa” ne așteaptă duminica să-i aducem pe cei mici la Atelierele de creație cu imaginație Holy Molly. Chiar dacă pleci la drum cu materiale puține, dar cu sclipici din abundență… cu Holy Molly poți face orice îți propui. Tot ce-ți trebuie e puțin entuziasm și un dram de încredere. Din aţe, lipici, sclipici, nisip și hârtie, precum şi cu ajutorul crenguţelor şi al frunzelor culese de prin grădini şi parcuri, vom inventa cele mai năstrușnice creaţii care ne vor împodobi camerele şi zilele. Atelierele se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 9 ani. Înscrierea copiilor se face prin e-mail: info@antipa.ro, nejucam@holymolly.ro, sau la telefon 021.305.60.31, în limita a 15 locuri/grupă. Taxa de participare este de 50 lei/participant/ședință.
23-25 Octombrie, între orele 10-18 – Târgul lui Brumărel
La târgul de la MȚR vom putea degusta produse naturale și produse tradiționale: afumături din Galați și Constanța, brânzeturi de oaie, vacă sau capră din Argeș, dulcețuri, siropuri și zacuști dâmbovițene și argeșene, miere și produse apicole, pâine cu maia, cofeturi și dulciuri: turtă dulce din Pitești, ciocolată de casă și halviță, Cozonacul Bujor, prăjituri de la Brăila, baclava și cafea la nisip, dar și mâncare gătită la fața locului de gospodine pricepute, must, vin și țuici. Produse atestate tradițional: Cozonacul Domnesc, prajituri din Maramureș, pastrav afumat de Doftana, dulcețuri și siropuri din Martănuș.. Intrarea la târg este liberă.
19 Septembrie – 31 Decembrie – Curtea Domnească. Șase secole de istorie
Curtea Domnească Veche organizează expoziția intitulată: ,,Curtea Domnească. Șase secole de istorie”, cu prilejul împlinirii a 556 de ani de la prima atestare documentară a Bucureștiului. Expoziția își propune să prezinte vizitatorilor etapele principale ale devenirii Curții Domnești din București, pornind de la fortăreața de secol XIV, continuând cu cetatea lui Vlad Țepeș și Palatul din vremea lui Mircea Ciobanul și încheind cu perioada de glorie din vremea lui Constantin Brâncoveanu. Sunt consemnate mărturii ale celor care au fost în vizită la Curtea Domnească din București, cu ajutorul cărora ne putem imagina cum arăta acest complex domnesc, într-o încercare de a suplini lipsa unor planuri, hărți sau desene privind acest loc. Este prezentat şi momentul în care vestigiile importante ale Capitalei noastreau fost scoase la lumină grație cerectărilor arheologice de la mijlocul secolului trecut.
12 August 2015 – 29 mai 2016 – Falsuri Monetare
Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine.
13 mai – 31 decembrie, între orele 10-18 – Radiografia unei lumi dispărute
MNIR organizează expoziţia temporară de arheologie interactivă şi exploratorie intitulată “Radiografia unei lumi dispărute. Privind înapoi spre trecut: Sultana-Malu Roşu, o aşezare preistorică de acum 6 000 de ani”. Expoziţia dezvăluie publicului, istoricul unuia dintre cele mai cunoscute situri preistorice din România. Situl se află pe Valea Mostiştei, fiind prima aşezare de tip tell cercetată în mod ştiinţific încă din anul 1923. Descoperirile excepţionale realizate de-a lungul timpului pe acest sit, de către arheologii muzeului precum şi rezultatele proiectului Arhitectură & Arheologie Experimentală (2010-2014) vor fi integrate în această expoziţie, sub forma unei radiografii asupra trecutului, asupra comunităţilor umane de acum 6000 de ani şi a modului de viaţă de atunci. Întreaga expoziţie se bazează pe interacţiunea dintre poveste, spaţiu vizual şi oameni permiţând vizitatorului să călătorească în trecut printr-o experienţă multisenzorială, pentru a afla şi a înţelege modul de viaţă, ritualurile şi obiceiurile populaţiilor preistorice de acum 6000 de ani.
Sursă și detalii