Începând cu 19 Septembrie – Cafea fără zahăr
Acesta este de departe cel mai important eveniment al weekendului pentru mine. Este primul weekend al noului meu proiect online cafeafarazahar.ro. Un loc în care vorbim despre cafea în general, dar şi în particular, de unde o luăm, cum o preparăm şi ce gânduri ne trec prin cap atunci când o bem. Este o pasiune care mă însoţeşte de ceva timp, o poveste fascinantă, un subiect despre care îmi doresc să învăţ tot mai mult. Cred cu tărie că, aşa cum s-a întâmplat cu 100delocuri, împreună cu o comunitate e mai simplu şi mai frumos să dezvoltăm această pasiune. Hai pe site să vezi despre ce e vorba, hai pe pagina de Facebook a proiectului, dă-i un like ca să afli când apar noutăţi şi abonează-te la newsletter ca să fii mereu printre primii care află. Dacă îţi place şi vrei să ajuţi dând vestea mai departe, share-ul este prietenul nostru bun, aşa că nu-l ocoli. Fie că, pentru început, va fi o sursă de inspiraţie, fie că va fi un spaţiu de povestit, rămâi aproape de proiect pentru că povestea cafelei este nesfârşită şi urmează noutăţi din ce în ce mai interesante.
24 Septembrie, începând cu ora 22.30 – iMapp
La mare luptă cu evenimentul de mai sus se află iMapp 2016 🙂 După teasingul din ultimele două săptămâni de la Universitate, iMapp atinge punctul culminant sambătă noaptea, în Piața Constituției, unde 104 proiectoare vor cuceri cei peste 20.000 de metri pătrați ai suprafeței de proiecție, transformând, pentru o seară, fațada celei mai mari clădiri administrative din Europa, Palatul Parlamentului. Începând cu ora 22:30, echipele finaliste din Muntenegru, Spania, Turcia, România, Rusia și Ungaria își vor prezenta lucrările. Conceptul creativ al concursului din această ediție este „Dialoguri”, asta dacă te vei întreba pe parcursul proiecţiilor ce vor să zică autorii. Spectacolul va debuta cu un concert susținut Róisín Murphy, iar în deschidere, de la ora 19:00, vor performa GOLAN&Orchestra. Accesul este, ca de obicei, gratuit.
24-25 Septembrie – Narativ, Festivalul de lectură pentru copii, ediția a II-a
Nara și Tiv, ghizii jucăuși ai festivalului, promit distracție pentru copii, părinți și profesori în peste 100 de activități gratuite. Suntem așteptați să experimentăm cele mai moderne și atractive activități de lectură pe 24-25 septembrie și pe 1-2 octombrie la Școala Centrală (Strada Icoanei, nr. 3-5). Festivalul cuprinde ateliere interactive, conferințe și spectacole special pregătite de către specialiști în educația nonformală și psihologia copilului. Astfel, copiii cu vârste în 3 și 14 ani vor desena, vor compune muzică, vor face teatru și chiar vor inventa propriile povești, în timp ce părinții și profesorii pot participa la conferințe și workshop-uri în cadrul cărora vor împărtăși cu experții în educație și parenting pentru lectură metode prin care pot face ca cititul să fie la fel de distractiv și acasă și la școală. Este necesară programarea la atelierele preferate de pe site-ul narativ.ro.
21-25 Septembrie – Strada de C’Arte 2016
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”organizează ediția a V-a a festivalului în aer liber Strada de C’Arte. Vom avea parte de mai multe zile pline de evenimente culturale, la care vom putea participa gratuit. În arealul statuii ecvestre a lui Carol I pe Calea Victoriei se va desfășura cel mai mare târg de carte în aer liber, care va reuni cele mai importante edituri din România dar și câteva alte instituții, care vor avea amenajat câte un stand. Festivalul se adresează tuturor vârstelor, micuții având parte de multe evenimente dedicate, pe Strada Copiilor. Expoziții de artă, lansări de carte, dezbateri și conferințe, proiecții de film, ateliere artistice. concerte și reprezentații în Rampa de Jazz și Poezie.
19-25 Septembrie – Bucharest Jazz Festival #5
S-ar putea să ne călcăm pe picioare în zona Pieţei Enescu, pentru că alturi de “cel mai mare târg de carte în aer liber” se desfăşoară şi Festivalul de Jazz, iar puţin mai jos vei mai descoperi şi un tur pietonal care se desfăşoară în aceeaşi zonă. Noroc că e spaţiu suficient. Prin urmare în fiecare seară începând cu ora 19 sau 20 suntem aşteptaţi în Piaţa George Enescu, lângă Ateneu să ne bucurăm de 2 sau 3 concerte de jazz. În paralele la Hanul Gabroveni vor exista o serie de evenimente conexe: ateliere, clase, proiecţii de film. Participarea este gratuită.
23-25 Septembrie – DokStationn Music Documentary Film Festival
Singurul festival de filme documentare muzicale din București, are un program de documentare recente, în premieră în România, filme ce descoperă povești despre muzică, povești din studio, de pe scenă și din culise, povești despre muzici, vorbe și viziuni, povești ale unor muzicieni cu eșecurile și succesele lor. Festivalul se va desfășura în câteva cartiere din București, în sectoarele 1, 2, 4 și 6. Noroc că lipseşte şi 5 că m-aş fi simţit discriminat. Accesul la proiecții și evenimente este liber pe bază de rezervare.
24 Septembrie, între orele 18-02 – Nocturna bibliotecilor
Sâmbătă de la ora 18.00 la 02.00, 4 spații ale Bibliotecii Metropolitane București își deschid porțile. E vorba de sediul Central, filiala Ion Creangă, filiala Gheorghe Lazăr și Spațiul “X” adiacent Filialei “Emil Gârleanu”. La Sediul Central Mihail Sadoveanu, Maia Morgenstern, alături de actorii Teatrului Evreiesc de Stat, va prezenta spectacolul-lectură „Varșovia: Ghid turistic”. Între două tururi de bibliotecă, putem alege o reprezentație a teatrului de umbre sau a teatrului de marionete, putem viziona expoziția de fotografie “București – Micul Paris”, putem participa la evenimentele interactive: Book exchange corner (adu o carte și ia una la schimb), Borcanul cu cărți (sugestii de lectură), Pungă misterioasă (împrumută o carte „pe neve”). Ateliere de imaginație, de desen și pictură pe spații largi pe tema toleranței, ateliere handmade în care vom realiza cadouri pentru copiii din centrele de plasament sector 4, teatru de marionete, precum și nelipsitele board games pentru părinți și copii ne așteaptă la Biblioteca pentru copii și tineret Ion Creangă. Spaţiul “X”, adiacent Filialei “Emil Gârleanu”, provoacă adolescenții la un brainstorming nocturn pentru o întâlnire experimentală cu conceptul “makerspace” folosind tehnica graffiti și painting with light. Filiala Gheorghe Lazăr lansează o invitație la o noapte de board games în cartierul Militari. Dacă nu ai fost niciodată într-o bibliotecă noaptea, sâmbăta aceasta este momentul!
22-25 Septembrie – IMPRO, Festivalul Naţional de Improvizaţie, ediţia a patra
Festivalul !MPRO, care se va desfăşura la Arcub, Hanul Gabroveni, reuneşte vocea tuturor actorilor de improvizaţie care pun la bătaie tot ce au: imaginaţie, lucru în echipă, multă energie şi bucurie. La ediţia a patra, !MPRO prezintă 12 spectacole de teatru improvizat, cele mai ambiţioase şi inovatoare, care vor provoca publicul să îşi schimbe perspectiva – ca atunci când priveşti printr-un Caleidoscop. La majoritatea spectacolelor costul biletului este 25 de lei, dar mai sunt şi câteva gratuite. Programul îl găseşti pe butonul verde.
24 Septembrie, între orele 14-15 – Să ne împrietenim cu fructele și legumele
Atelierul îi invită pe toţi copiii curioşi în lumea bogată şi colorată a fructelor şi legumelor. Ei vor afla detalii savuroase despre compoziţia, utilizarea şi rolul acestor adevărate daruri ale naturii. De ce au ele o anumită culoare, un anumit gust sau chiar o anumită formă. Vom vorbi despre importanţa lor pentru sănătate, despre cum ne pregătesc de iarnă, iar apoi ne vom apropia de ele aşa cum le place cel mai mult copiilor, prin joacă şi voie bună. Atelierul este organizat de Gabriela Buşe, mămică şi medic de vocaţie, in Satul Meşteşugurilor din Comana. Taxa de participare este de 30 lei de copil. Participanții la atelier vor avea ocazia să viziteze Ansamblul Moara de hârtie – Satul meşteşugurilor, unde vor avea loc demonstrații de hârtie manuală, modelaj ceramică, împletit în papură, țesut la război și lucru în lemn.
23 Septembrie, între orele 20.30-23.30 – Alexandra Ușurelu, full band & Muse Quartet
Vineri seară, în Foișorul de lemn din Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) va avea loc un concert susținut de Alexandra Ușurelu împreună cu band-ul ei și Muse Quartet, în cadrul Stagiunii Muzicale Estivale – Ediția a XI-a. Accesul la concert este gratuit.
17 Septembrie – 2 Octombrie – Maratonul Teatrului Independent, Bucharest Fringe
Teatrul Apropo organizează, începând cu ziua de sâmbătă cea de-a VI-a ediție a Festivalului Bucharest Fringe. Selecția din acest an cuprinde peste 40 de spectacole din toată țara organizate în patru secțiuni: Competiție, One Drama, Indie Gold si Serile Teatrului Studențesc. Teatrele partenere din acest an sunt: UNTEATRU, Teatrul de Artă București, POINT, Teatrul Luni de la Green Hours, Teatrul Act și Centrul de Teatru Educațional Replika. Alături de acestea în Festival se vor regăsi și locații noi și neconvenționale. Biletele la spectacole pentru toate secțiunile se pot achiziționa de pe platforma mystage.ro sau în ziua spectacolului de la teatrul partener. Ca în fiecare an intrarea este liberă pentru studenți și elevi (în limita locurilor disponibile) și cu precădere la spectacolele din Serile Teatrului Studențesc care le sunt special dedicate acestora. Cel mai clar program l-am găsit aici.
23-25 Septembrie – Fête de la gastronomie Roumanie
Adică pe limba lui Eminescu Sărbătoarea Gastronomiei Româneşti. Dar am lăsat titlul în franceză pentru că e o condiţie importantă pentru a te descurca prin labirintul acestui eveniment care alege să vorbească cu noi doar în limba franceză. Nu mă întreba de ce, pentru că am doar explicaţii nesuferite. Şi atitudinea asta mi se trage de la faptul că deşi, în ciuda primului instinct de a ignora evenimentul, am făcut eforturi serioase de a-mi reaminti franceza predată în şcoală cu sârguinţă de dna. Champignion, mi-a fost îngrozitor de greu să desluşesc programul. Şi nu franceza e de vină ci fontul de 5 utilizat pentru a îngrămădi 3 zile pline ochi de evenimente pe o pagină. Până la urmă mi-am înfrânt cârcotenia pentru că festivalul pare chiar interesant, cel puţin pentru cei pasionaţi de gastrononomie. Evenimentul se desfăşoară pe parcursul întregului sfârşit de săptămână în diverse locaţii din oraş, cele mai multe dintre ele foarte drăguţe. Ca să-ţi fie mai uşor, îţi sugerez să intri în meniul de evenimente al paginii de Facebook pe care o găseşti pe butonul verde şi acolo, cu răbdare, vei găsi ce-ţi place.
25 Septembrie – 1 Octombrie – Teen Fest
Duminică începe festivalul de teatru pentru adolescenţi, un festival despre adolescenţi şi despre toate trăirile lor. Un festival (şi) despre Bucureşti. M-am întors super entuziasmat de la ultima mea experienţă cu teatru jucat de adolescenţi, aşa că sunt destul de optimist în ceea ce priveşte festivalul acesta. Mai ales că am şi recunoscut unele dintre piese (na! vezi ce intelectual sunt!? 🙂 ). Evenimentul are loc la Teatrul Excelsior şi combină reprezentaţiile cu lansări de carte şi ateliere.
25 Septembrie, începând cu ora 11 – Visul lui Enescu – Tur pietonal gratuit
Asociaţia Cultour, partener în cadrul Concursului Internaţional de Muzică George Enescu, ne invită să comemorăm viaţa şi opera marelui compozitor şi muzician George Enescu. Vom afla despre drumul pe care l-au parcurs în a-şi atinge ţelurile, atât Enescu, cât şi alte personalităţi care au marcat istoria, cultura, arhitectura sau tehnica română. La finalul tururului, participanţii vor beneficia de un tur ghidat gratuit în Muzeul Enescu. Locul de întâlnire este în faţa Ateneului Român.
24 Septembrie, între orele 10-20 – Herastrau Wheels 2016 (ROLE)
Sâmbătă, la Skatepark Herăstrău, are loc prima ediţie a evenimentului, care ne creează astfel aşteptarea că va continua. E cu şi despre rolleri care se dau în spectacol, într-un consurs care se va desfăşura pe tot parcursul zilei. Participarea este gratuită şi susţinerea de pe margine la fel.
25 Septembrie, începând cu ora 11 – Cum să înțelegem Bucureștiul
Plimbări Urbane ne invită la o a altă prezentare într-un spaţiu public bucureştean. Cum să înţelegem Bucureştiul va avea loc în spațiul de la intersecția Căii Victoriei cu bulevardul Elisabeta. Vom putea descoperi un pic din istoria zonei, despre Cercul Militar, Capșa, blocul Romarta sau Hotel Bulevard, ce fel de arhitectură regăsim în zonă sau ce intervenţii urbanistice s-au realizat.
24 Septembrie, începând cu ora 19 – Călătorie prin Univers
Primim veşti bune şi de la Palatul Suţu unde a revinit Adrian Şonka de la Observatorul Astronomic. Ne aşteaptă din nou să facem o călătorie până la marginea Universului cu ajutorul unui program de astronomie creat de Naţional Astronomical Observatory of Japan (NAOJ) şi o proiecţie normală, însoţită de explicaţii „pe viu”. Explicaţiile sunt sarea şi piperul acestei prezentări fascinante şi vesele care îţi garantează o seară de sâmbătă relaxantă şi educativă. Prezentarea durează aproximativ 50 de minute costul unui bilet de intrare este 5 lei.
23-25 Septembrie – Body Mind Spirit Expo – Editia a XX-a
Săptămână de săptămână inventariem aici idei care au darul să ne ne îmbunătăţească trupul, sufletul sau mintea. Uneori se mai găseşte câte un eveniment care îşi propune să combine două din trei. Dar unul care să le rezolve pe toate 3 n-am mai văzut până acum. Practic intri în Sala Palatului şi ieşi ca nou(ă) pe toate planurile. Nici nu zic mai mult pentru că nu e nevoie. Descrierea evenimentului pe care o găseşti pe butonul verde este complet acoperitoare pentru majoritatea subiectelor profunde ale umanităţii în acest moment. Intrarea este liberă.
24-25 Septembrie – Piua! – Târg pentru copii şi părinţi liberi
Propunerea de târguială urbană pentru acest sfârşit de săptămână se desfăşoară la Impact Hub Unirii (str. Halelor, nr.5). Organizatorii ne tentează cu: Brunch gourmet de weekend, Cabină foto pentru portrete de familie cu maimuţăreli, Tombolă cu “Mulţumim!” şi 50 de cadouri de designer, 26 de ateliere, cursuri şi spectacole, pentru părinţi şi copii. Accesul este gratuit iar programul detaliat îl găseşti pe butonul verde.
24-25 Septembrie, între orele 10-19 – V for VERDE, târg de produse bio și viață sănătoasă
Iar târguială sănătoasă ne aşteaptă la V for Verde care de desfăşoară la A3 (Str. Arthur Verona Nr 2, Piaţa Romană). Şi probabil pentru că e sănătoasă aici şi privitul costă. Accesul se face contra unei taxe de 10 lei. Organizatorii pregătesc trei zone care să ne încânte mintea şi corpul. Vezi? Ţi-am zis că cel mult două din cele trei componente ale naturii umane sunt de obicei ţintite cu astfel de evenimente. E clar că cel de la Sala Palatului despre care scriam puţin mai sus trebuie să fie deosebit. Revenind, cele 3 zone sunt cea de târg cu producători din toate colţurile ţării, apoi cea cu conferinţe care pun în discuţie teme de interes pentru un stil de viaţă sănătos şi în final una dedicată yoga.
25 Septembrie, începând cu ora 10.30 – Memoriile unei case, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck
Duminică Muzeul Municipiului Bucureşti organizează la Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu-Storck (Str. Vasile Alecsandri nr. 16) un atelier pentru copii de 7-10 ani. Aceștia vor asculta povești despre viața unei familii de artiști la început de secol XX, într-o zonă centrală a Bucureștiului, într-o casă în care jocurile de copii erau acompaniate de sunetul loviturilor de daltă ce răzbăteau din atelierul tatălui-sculptor și de mirosul de ulei de in revărsându-se din atelierul de pictură al mamei. Apoi vor vizita cotloanele acestei case și vor examina cu atenție fațada de un roșu englezesc încrustată cu mici reliefuri din marmură albă. Pentru această expediție înapoi în timp vor folosi blocuri de schițe și creioane de desen, lăsându-se inspirați de frumoasele obiecte de artă din colecția soților Storck, fiind pentru câteva ore artiști plastici și caligrafi.
24-25 Septembrie – Expoziție de plante de interior cu vânzare la Gradina Botanica
Grădina Botanică ne invită să ne bucurăm de un weekend care se anunţă frumos, mai ales după săptămâna asta ploioasă şi să-i trecem pragul. Ne tentează o mică expoziţie de plante de interior cu vânzare, organizată în Centrul de educaţie ecologică. Şi ca să nu avem suprize, ne recomandă să ne aducem şi ambalajul, dacă vrem să cumpărăm ceva.
25 Septembrie, începând cu ora 20 – Nocturne
Duminică Muzeul Municipiului Bucureşti organizează la Muzeul Theodor Aman un spectacol ce îmbină poezia cu muzica. Spectacolul va avea loc în compania actriței Irina Movilă, sopranei Mihaela Andrei şi a chitaristului și compozitorului Adrian Andrei. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la muzeul în termen de 30 de zile.
30 August 2016 – 30 Iulie 2017 – Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?
Îţi spun despre idee începând cu gândul pe care mi l-a lăsat citirea descrierii evenimentului. Se vorbeşte despre perioada secolului XIX ca fiind una a cavalerismului, a gentelmenilor cu principii şi eleganţă. Nimeni nu poate şti dacă a fost sau nu aşa, ne bazăm impresiile doar pe cărţi şi ecranizări, ceea ce ar putea fi foarte greşit, însă suprapunerea cu perioada de glorie a duelului s-ar putea să nu fie deloc întâmplătoare. Serios, gândeşte-te dacă ai mai înjura pe cineva în trafic ştiind că e posibil să te provoace la un duel după care te-ar paşte moartea. Sau dacă ţi-ai mai lasă câinele să-şi facă nevoile în mijlocul drumului şi ai trata cu nesimţire observaţia unui trecător, ştiind că te-ar putea provoca la un alt duel care ar putea avea aceeaşi finalitate mortală. Cred că perspectiva unui posibil duel te-ar face mult mai atent la limitele libertăţii personale. Expoziţia de la Palatul Suţu prezintă în premieră povestea ultimului duel din România, care a avut loc în anul 1898 la București. Duel care s-a finalizat, din nefericire, cu moartea unuia dintre participanți, Emanoil Lahovary. Pe locul unde acesta a murit se află astăzi un monument ridicat în anul 1903 de soția victimei, Zoe Suțu, în Piața Națiunilor Unite. Probabil singurul monument de acest fel din Europa! Expoziția mai prezintă, tot în premieră, costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, precum și trusa de duel care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar și o alte corpuri delicte, care vin din zona subteranului social interbelic. Artefacte ale unor întâmplări, care avertizează și ne amintesc ce anume trebuie să vindecăm în viața orașului.
15 August – 2 Aprilie – Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi
Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi organizat în cadrul Muzeului „George Severeanu” vine în întâmpinarea dorinţei celor dornici de a admira exemplare reprezentative care fac parte din trei colecţii aparţinând Muzeului Municipiului Bucureşti: Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” donată municipalităţii de medicul radiolog George Severeanu, pasionat colecţionar de antichităţi şi primul director al Muzeului Municipiului Bucureşti care are o pondere importantă de exponate numismatice; Colecţia Numismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti este constituită din aproape 40.000 de monede, provenind în general din cercetările arheologice desfăşurate de-a lungul timpului și Colecţia denumită convenţional Paranumismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti, reuneşte aproximativ 20.000 obiecte structurate pe mai multe subcategorii precum medalii şi plachete, insigne, decoraţii, sigilii, hârtii de valoare a căror valoare istorică pentru perioada modernă este incontestabilă.
7 Iulie – 6 Octombrie – Normalitate, ce cuvânt brutal!
Scriu despre ideea asta cu teama că aş putea crea o idee falsă despre nivelul meu de preocupare cu privire la arta modernă. Şi mai curând de înţelegere a artei moderne, decât de preocupare. Educaţia mea artistică lasă mult de dorit, iar atunci când am o experienţă plăcută strig în gura mare pentru că îmi imaginez că le va plăcea şi altora. Acum câteva săptămâni am aflat despre expoziţia “Normalitate, ce cuvânt brutal!” de la MNAC, din a cărei descriere, paragraful următor m-a făcut extrem de curios “Cum ar arată lumea dacă persoanele cu dizabilităţi ar fi majoritare, nu o minoritate lipsită de putere? Unde ar fi plasate lucrările într-o expoziţie de artă – la nivelul privirii celor care stau în picioare sau a celor a căror mobilitate şi perspectiva depind de un scaun rulant? În ce fel ar fi prezentate lucrările pentru nevăzători de diferite grade? Cum ar fi dacă voci stranii ţi-ar bruia gândurile dictându-ţi ce să faci sau absurdizându-ţi prezenţa?” Am mers duminică după amiază să văd despre ce e vorba. Şi iată-mă strigând în gura mare, impresionat profund de această expoziţie micuţă aflată pe jumătate din etajul 3 al MNAC-ului. Provocarea din paragraful de mai sus este cât se poate de reală şi ai ocazia să vezi câteva lucrări de artă dintr-o perspectivă foarte diferită. Duminică la 12 are loc şi un atelier-performativ “Dans_Rulant” organizat de Cosmin Manolescu. În plus primeşti un bonus, pe cealaltă jumătate de etaj ai ocazia să vezi o altă expoziţie absolut fascinantă şi generatoare de gânduri multe şi amestecate “Oraşe româneşti în declin”. Asta ca să nu mai zic de priveliştea de pe terasa de la etajul 4… şi câte altele.
1 Iunie – 30 Septembrie, începând cu ora 19.30 – Simfoniile de vară
Vara aduce în Piaţa Universităţii a şaptea ediţie a “Simfoniilor de vară”. De la sfârşitul lunii mai, până în septembrie, în fiecare sâmbătă şi duminică, Parcul Colţea devine gazdă de spectacole în aer liber. Timp de 4 luni, sunt programate 38 de concerte cu artişti renumiţi precum cvartetul Bella Musica, Brass Quintet Bucureşti, mezzosoprana Claudia Măru-Hanghiuc, Bucharest Ladies Orchestra, dirijată de Ozana Barabancea, dar şi coruri de copii. Participarea este gratuită.