23-24 Iulie, între orele 17-23 – Creative Fest
Creative Fest este un festival de artă și cultură urbană care promovează abilitățile creative ale mediului artistic tânăr din București și oferă o platformă de exprimare vizibilă pentru tinerii creativi din Capitală. Adica trei zile de muzică, demonstrații de graffiti și freestyle, space painting, 3D urban art, acrobații cu skateboard și biciclete, și multe altele. Toate la Romexpo. Line-up-ul festivalului include artiști internaționali de renume: Redman, Dilated Peoples, Dub Fx, Patrice, Coely, precum și: Promoe, Gojira & Planet H, Omul cu sobolani, Șuie Paparude, Culese din Cartier (Argatu, Fratii Grime, Fantome și Cred Ca Sunt Extraterestru), CTC (Vlad Dobrescu, Deliric și DOC), Coma, Tony Baboon, Robin and the Backstabbers, Basska, ALAN & KEPA, Raku și Dj K-lu & DJ Sauce. Intrarea este liberă.
23 Iulie, între orele 18.30-20.30 – Ateliere de creatie Kulturama Kids
Copiii sunt invitaţi sâmbătă să picteze pe forme din polistiren şi hârtie la atelierul de creaţie şi pictură pentru copii din cadrul evenimentului KULTURAMA, cel mai mare proiect stradal de Artă contemporană organizat în Piaţa Revoluţiei. Proiectul îşi propune familiarizarea copiilor cu noţiuni introductive despre culori, tehnici de pictură, desen, colaj, scriere creativă , cunoaşterea formelor geometrice , într-o manieră interactivă şi jucăuşă. Accesul este gratuit.
23-24 Iulie, începând cu ora 17 – După blocurile gri
Asociaţia Cultour ne invită la un nou tur pietonal gratuit, de data aceasta în cartierul Pantelimon. Cu ocazia recentelor reabilitări ale blocurilor, îşi propun să demitizeze aspectul industrial şi pe alocuri rău famat al unui cartier cunoscut de mulţi şi evitat de şi mai mulţi, dar care astăzi se reinventează. Cu ajutorului ghidului vom afla cum arăta cartierul la începuturile sale, care este istoria unor locuri cheie ale acestuia, legende urbane, celebrităţi locale, care este renumele lui şi prin ce transformări a trecut pentru a ajunge la evoluţia pozitivă de astăzi. Punctul de întâlnire este la staţia de metrou Costin Georgian, unde ne vom întâlni cu ghidul ce poartă un steguleţ Cultour. Durata turului este de aproximativ 2 ore.
22-23 Iulie – Kinofest, Scurtmetraje pentru copii
Vineri de la ora 16 și sâmbătă de la ora 11 suntem invitați la Cinema Elvire Popesco să vizionăm o serie de scurtmetraje marca Kinofest. Programele sunt foarte variate ca gen și tehnica: de la experimente vizuale non-narative foarte frumoase, scketch-uri nostime, comedii, aventuri, realizate în tehnici de la grafică clasică, până la animația 3D sau anime-ul asiatic. Biletele în valoare de 10lei se pot achiziţiona de la casa de bilete Elvire Popesco.
15 Iulie – 14 August – Copacul cu cărți
De bine ce ziceam săptămâna trecută că am avut ocazia să descopăr evenimente mai puţin vizibile în weekenduri aglomerate, tocmai am descoperit acum că am ratat unul pe care chiar îl aşteptam. Copacul cu Cărţi se desfăşoară de câţiva ani în Parcul Cişmigiu şi a devenit treptat un loc cu personalitate care atrage lume variată în căutare de ateliere, cărţi, proiecţii de film, muzică sau pur şi simplu relaxare. Zona, aflată în apropierea celui mai vechi chioşc de ziare din Bucureşti, este deschisă în weekend de la 11, iar în cursul săptămânii de la 17.
23-24 Iulie – Cartierul poveștilor
Sâmbătă de la 18 și duminică de la 11, cel mai colorat Cartier din oraș își deschide porțile în curtea Palatelor Brâncovenești din Mogoșoaia pentru noi povești și aventuri palpitante dedicate micuților cu vârsta peste 4 ani. Cele două reprezentații au loc în aer liber, în cadrul stagiunii estivale „VăraTic”, organizată de Teatrul Ion Creangă și Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești”. Spectacolul propune o formă specială de teatru, care îmbină contraste: înăuntru – în afară, mare – mic, text și improvizație. Povești, mituri și situații familiare sunt reaşezate într-un spațiu de joc miniatural: 5 căsuțe fantastice, ale căror musafiri devin spectatori și actori. Proiectat ca în basme, „Cartierul poveştilor” propune o experienţă unică, într-un spațiu al bucuriei și al mirării. Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile și se pot face rezervări prin e-mail la contact@teatrulioncreanga.ro, specificând data reprezentației și numărul de persoane care vor participa.
23 Iulie, începând cu ora 18.30 – Tur ghidat de la strada Mercur la strada pictor Arthur Verona
Asociaţia Istoria Artei, pe care poate i-ai cunoscut cu ocazia tururilor din Parcul Carol de acum câteva săptămâni, ne invită la o plimbare pe strada pictor Arthur Verona, pentru a afla istoria unora dintre cele mai selecte reședințe ale protipendadei politice și culturale de la sfârșitul secolului al XIX-lea: Titu Maiorescu, avocatul Mitilineu, Alexandru Marghiloman, Louis Pierre Blanc, D.A.Sturdza, arh.ing.Nicu Cerchez, colecționarul Anastasie Simu, prinţul George Bibescu, membrii ai familiilor Creţeanu, Bărcănescu, Florescu, arh. Ion Mincu. Strada Mercur se întindea până la strada Poşta Veche (Nicolae Golescu de astăzi) şi grădina Episcopiei (Ateneul de astăzi), bulevardul fiind tăiat perpendicular abia după 1906. Punctul de întâlnire este la Biserica Anglicană. Costul pentru participare este de 10 lei, iar înscrierea se face prin email la asociatiaistoriaartei@gmai
23 Iulie, începând cu ora 14 – Ciao Bucarest / București Realist – Tur gratuit
Bucureşti Realist, un proiect care povesteşte prin fotografii atât bunele cât şi relele capitalei, ne invită la primul lor eveniment, un tur ghidat gratuit în expoziţia CIAO BUCAREST – Influenţe urbane italiene în Bucureşti. Expoziţia, organizată la Muzeul Naţional de Artă al României (sălile Kretzulescu) de Ambasada Italiei, include galerii foto stil Instagram, o macheta 3D a Bucureştiului şi proiecţii. Întâlnirea are loc la biserica Kretzulescu din Piaţa Revoluţiei, pe Calea Victoriei.
23 Iulie, începând cu ora 10 – Amenajăm Grădina de citit @Biblioteca George Coşbuc
Ocazia de a pune mâna să ne implicăm în acest weekend este oferită de Biblioteca Geroge Coşbuc (str. Radului nr. 40) care caută voluntari pentru a continua tradiţia din Grădina De Citit. Pentru asta au nevoie de câteva mâini de ajutor la amenajarea unui pui de grădină cu: 1 băncuţă din paleţi, minim o măsuţă nouă, maxim 3, o punte de citit (habar nu am ce e asta dar organizatorii zic că ne vor explica), câteva scrumiere din conserve şi borcane, alte obiecte mici şi mijlocii cu efect decorativ (ideile sunt binevenite), 2-3 scaune din anvelope uzate. Cei care vor să se implice trebuie să vină cu voie-bună şi haine de lucru (halat, şorţ, mănuşi) plus o floare în ghiveci pe care să înveselească grădina. Gazdele ne aşteaptă cu cafea, umbră, cuie, lemne şi vopsea.
23 Iulie, începând cu ora 10 – Qi Gong pentru transformarea corpului şi meditaţie în mişcare
Am găsit un număr destul de mare de activităţi care îşi propun să ne relaxeze la sfârşitul acestei săptămâni. Pentru a evita inflaţia am zis să aleg unul singur şi nu a fost prea uşor. Până la urmă l-am ales pe acesta pentru că cele de Yoga sunt mai uşor de întâlnit, în timp de Qi Gong e încă destul de rar de meleagurile nostre. Aşadar sâmbătă dimineaţă suntem aşteptaţi la ieşirea de la staţia de metrou Titan, cea care dă spre parc din intersecţia cu Poşta Titan, pentru ca apoi să megem în Parcul Titan şi să exersăm împreună timp de 90 de minute. Vom face exerciţii izometrice şi de respiraţie care pun la lucru muşchii într-un mod blând. Dacă mergi pentru prima dată nu costă nimic. Ulterior şedinţele au un preţ de 10lei.
23-24 Iulie, între orele 10.30-17:30 – Love Yard Sale
Ai chef de nişte târguială urbană? Atunci târgul lucrurilor frumoase care merită încă o şansă să fie iubite şi purtate cu drag, te invită în curtea din Mântuleasa 40. În cele două zile de târg, cu expozanţi diferiţi, ne aşteaptă o varietate de articole (îmbrăcăminte, încălţăminte, accesorii, podoabe, mici decoraţiuni) în stare foarte bună, multe din ele chiar noi. Ele sunt aduse spre vânzare din motive care de cele mai multe ori ţin de o nepotrivire de stil sau de o măsură prea mică sau prea mare. Preţurile nu îţi vor da bugetul peste cap.
8-31 Iulie – Festivalul de teatru urban #teatrusubluna
Festivalul de teatru urban a apărut din dorinţa de dezvoltare artistică a circuitului de artă urbană din Bucureşti. Ediţia 2 se va desfăşura în perioada 8-31 iulie, în fiecare weekend (vineri-duminică) şi va avea loc în grădina de la Quantic Pub 2 (Intrarea Grozăveşti, la 3 minute de metroul Grozăveşti). Festivalul cuprinde expoziţii de pictură, fotografie şi grafică, bibliotecă şi colţ de lectură, loc de joacă şi de relaxare, concerte şi desigur teatru. Teatru de amatori, de copii şi independent. Biletele vor fi disponibile pe mystage şi la intrare pe toată perioada festivalului la costurile de 30 lei/zi (acces nelimitat pentru o zi de festival), 75 lei (acces nelimitat în cele 3 zile ale weekendului unei săptămâni la toate activităţile festivalului) şi 250 lei (acces nelimitat pe toată durata la toate activităţile festivalului). Nu se fac rezervări, iar cele 300 de locuri se vor ocupa în ordinea sosirii.
15 Iulie – 16 Septembrie – 21 de Nocturne
Ideea această este ceva mai încurcată pentru că cel mai probabil vei citi prea târziu despre ea. Adică, ARCEN organizează începând de anul trecut nişte evenimente culturale formidabile pe teresa clădirii Magheru One. Anul acesta ele au loc în două vineri din lunile iulie, august si septembrie. Prima, cea din 15 iulie s-a dat deja la ora la care scriu eu articolul. Însă la cea din 22 iulie mai sunt locuri. Eu voi continua să las evenimentul aici până la jumătatea lunii septembrie astfel încât tu să ştii de el din timp şi să te asiguri că vei urmări din timp organizarea Nocturnelor şi îţi vei face rezervare din timp, bucurându-te astfel de poezie, proză, teatru şi dans care se vor împleti deasupra oraşului şi dedesubtul stelelor, aşa cum frumos zic organizatorii. Terasa se deschide de la 20, iar evenimentul propiu-zis de la 21. Accesul este gratuit, însă condiţionat de rezervare.
7 Iulie – 6 Octombrie – Normalitate, ce cuvânt brutal!
Scriu despre ideea asta cu teama că aş putea crea o idee falsă despre nivelul meu de preocupare cu privire la arta modernă. Şi mai curând de înţelegere a artei moderne, decât de preocupare. Educaţia mea artistică lasă mult de dorit, iar atunci când am o experienţă plăcută strig în gura mare pentru că îmi imaginez că le va plăcea şi altora. Acum câteva săptămâni am aflat despre expoziţia “Normalitate, ce cuvânt brutal!” de la MNAC, din a cărei descriere, paragraful următor m-a făcut extrem de curios “Cum ar arată lumea dacă persoanele cu dizabilităţi ar fi majoritare, nu o minoritate lipsită de putere? Unde ar fi plasate lucrările într-o expoziţie de artă – la nivelul privirii celor care stau în picioare sau a celor a căror mobilitate şi perspectiva depind de un scaun rulant? În ce fel ar fi prezentate lucrările pentru nevăzători de diferite grade? Cum ar fi dacă voci stranii ţi-ar bruia gândurile dictându-ţi ce să faci sau absurdizându-ţi prezenţa?” Am mers duminică după amiază să văd despre ce e vorba. Şi iată-mă strigând în gura mare, impresionat profund de această expoziţie micuţă aflată pe jumătate din etajul 3 al MNAC-ului. Provocarea din paragraful de mai sus este cât se poate de reală şi ai ocazia să vezi câteva lucrări de artă dintr-o perspectivă foarte diferită. Duminică la 12 are loc şi un atelier-performativ “Dans_Rulant” organizat de Cosmin Manolescu. În plus primeşti un bonus, pe cealaltă jumătate de etaj ai ocazia să vezi o altă expoziţie absolut fascinantă şi generatoare de gânduri multe şi amestecate “Oraşe româneşti în declin”. Asta ca să nu mai zic de priveliştea de pe terasa de la etajul 4… şi câte altele.
23-24 Iulie, între orele 14-19 – Waffles Madness
Gata, gata, lasă imaginea! Ştiu că e greu, dar hai să-ţi spun şi despre ce e vorba. M-am sacrificat şi am testat personal pentru a mă asigura că totul e în regulă. Aşa că pot să îţi spun că nu doar arată bine, dar sunt şi excepţional de gustoase bombele astea calorice, pe care le găseşti La un Ceai (Luigi Cazzavillan nr. 25) sâmbătă si duminică după amiază. Oferta cuprinde o mulţime de delicii: înghețată, nutella, unt de arahide, cocktail de fructe, frișcă, topping de ciocolată, topping de căpșuni, biscuiți oreo, fulgi de migdale, nuci, dulceață, M&Ms. Rezervări la 0734 195 395.
3 Iulie – 18 Septembrie – Caravana Poveştilor
În perioada 3 iulie – 18 septembrie în 7 parcuri bucureștene, suntem așteptaţi alături de cei mici să spunem povești, să ne distrăm cu piese de teatru sau cu jocuri creative. Duminica asta evenimentul are loc in Parcul Circului (lângă locurile de joacă amenajate pentru copii). De la ora 10.00 au loc atelierele de lectură. Apoi de la 11.00 şi de la ora 19.00 au loc atelierele de joc şi joacă. Iar de la ora 18.00 spectacolele teatrului de păpuşi. Atelierele de lectură şi teatrul de păpuşi au rolul de a stimula imaginaţia copiilor, atenţia şi capacitatea de concentrare, iar jocurile în aer liber îi ajută să-şi înfrângă timiditatea să socializeze unii cu alţi, dezvoltându-şi în acelaşi timp creativitatea şi aptitudinile practice. Participarea este gratuită.
25 Iunie – 22 Iulie – Grădini de vară
Ansamblul Imago Mundi prezintă proiectul „Grădini de vară / Enescu: urban vs. tradiţional”, o serie de concerte prin care îşi doresc să promoveze un program muzical original, dedicat marelui compozitor şi inspirat de celebrele sale Rapsodii Române. Concertele ce se vor desfăşura în cadrul „Grădinilor de vară” sunt comentate vizual de proiecţii video mixate în timp real. Concertele au durata de o oră şi sunt organizate în spaţii emblematice ale Bucureştilor (Grădina Botanică, Muzeul Satului), precum şi în spaţii noi/neconvenţionale (Cărtureşti Carusel, Lokal, Grădina Viitorului): aceste spaţii sunt, asumat sau nu, reinterpretări ale „grădinii de vară” bucureştene de la sfârşitul secolului XIX – la fel ca atunci (sau, ceva mai târziu, în perioada interbelică), grădina de vară poate juca rolul spaţiului de re-activare a comunităţilor locale; de destindere în serile călduroase de vară; de (re)conectare la viaţă culturală. Programul este accesibil pentru toate vârstele şi gusturile: publicul se va bucura să (re)cunoască teme precum „Am un leu şi vreau să-l beu”, „Sârbă lui Pompieru”, „Ţânţăraş cu cizme largi”, „Văleu, lupu mă mănâncă” sau „Pe o stâncă neagră” interpretate într-o manieră originală, cult-contemporană. Intrarea este liberă (cu excepţia biletului de acces în Muzeul Satului şi Grădina Botanică).
Programul complet:
01/07 orele 19:00 – Gradina Botanica
02/07 orele 20:00 – Carturesti Carusel
03/07 orele 19:00 – Gradina Viitorului
15/07 orele 18:00 – Muzeul Satului
22/07 orele 19:00 – Gradina Botanica
10 Iunie – 16 Septembrie – O noapte printre giganți
Muzeul „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani să petreacă o noapte memorabilă printre cele mai mari mamifere care au existat vreodată pe Pământ. Programul debutează în acest an pe 10 iunie și, ca în fiecare an, copiii se pot înscrie la oricare dintre edițiile programate pe tot parcursul verii (24 iunie, 8 iulie, 22 iulie, 5 august, 26 august, 9 septembrie, precum și 16 septembrie). Ar fi bine chiar să te grăbeşti pentru că e un program destul de căutat. În prima parte a serii, cei mici vor face un tur al muzeului, asigurându-se că toate exponatele din diorame au parte de un somn liniștit, apoi vor viziona filme documentare despre viața fascinantă a animalelor şi vor adormi visând, poate, la lumea uriaşilor de altădată. Sosirea copiilor este stabilită pentru ora 21, iar părinţii sunt aşteptaţi să-i ia a doua zi, sâmbătă, începând cu ora 8.30, după ce copiii au luat micul dejun. Înscrierea participanților se face în limita a 20 de locuri, pe adresa de email: info@antipa.ro sau la numărul de tel: 021.305.60.31. Costurile de participare sunt de 200 Ron/copil; 300 Ron/doi frați; 400 Ron/trei frați.
1 Iunie – 30 Septembrie, începând cu ora 19.30 – Simfoniile de vară
Vara aduce în Piaţa Universităţii a şaptea ediţie a “Simfoniilor de vară”. De la sfârşitul lunii mai, până în septembrie, în fiecare sâmbătă şi duminică, Parcul Colţea devine gazdă de spectacole în aer liber. Timp de 4 luni, sunt programate 38 de concerte cu artişti renumiţi precum cvartetul Bella Musica, Brass Quintet Bucureşti, mezzosoprana Claudia Măru-Hanghiuc, Bucharest Ladies Orchestra, dirijată de Ozana Barabancea, dar şi coruri de copii. Participarea este gratuită.
22-24 Iulie, între orele 10-19 – Târg de Vară până-n Seară
În curtea interioară de la MŢR, are loc târgul săptămânal. Putem degusta și târgui: colaci și tot felul de cofeturi, plăcinte boieresti, turtă dulce și covrigi, miere, dulcețuri și zacuști, siropuri, țuică, fructe și legume proaspete de sezon. Ceaunele vor sfârâi cu mâncaruri pregătite la fața locului, după rețete țărănești, de pe plaiuri dâmbovițene: sărmăluțe în varză nouă, fasole cu ciolan și tochitură cu mămăliguță. Meșteri populari și artizani din toate zonele țării vor expune: ceramică, obiecte din piele, mic mobilier pictat, oale, linguri, căuce și ibrice de alamă, ii și marame, scoarțe și cergi, icoane și pristolnice, bijuterii, zgărdane, obiecte realizate din lână și croșetate, casete și cutii, broșe și vestimentație, obiecte din lemn și sticlă. Intrarea la târg este liberă.
22/07/2016 @ 07:33
Super!! Excelent!!