20-23 Aprilie
Spotlight – Festivalul Internațional al Luminii
Spotlight, revine cu o nouă ediție ce reinterpretează peisajul urban bucureștean prin intermediul artei digitale și multimedia. În fiecare zi de festival, de la ora 20:30 la 23:00, Calea Victoriei devine pietonală între Muzeul Național de Artă al României și Splaiul Independenței, unde peste 20 de instalații, proiecții și sesiuni de video mapping transformă zona într-un gigant spațiu expozițional. Evenimentul cu peste 200.000 de participanți în 2016, debutează joi, 20 aprilie, în Piața George Enescu, la ora 20:30 cu Phoenix Fire Dancers – un spectacol de lumină al companiei austriece Phoenix.
22 Aprilie / 20-05
Răcnetul Carpaţilor
Festivalul Răcnetul Carpaţilor îşi propune să demonstreze că dragostea de ţară este motorul succesului în toate domeniile, inclusiv în muzica underground. Pentru asta au pregătit un line up legendar. Pe scena Sălii Polivalente vor urca Raku (cu noul material “REVER”), Paraziţii, Macanache, Alan&Kepa, Cedry2k alături de “Sfinţii Închisorilor”, Fraţii Grime, Argatu, DJ DOX. Rând pe rând, începând cu ora 20.00 şi până la 5.00 dimineaţa, aceştia vor readuce la viaţă răcnetul dacilor de mult apuşi.
22-23 Aprilie / 10-20
(AMÂNAT) Grădina de primăvară – by Grădina cu Artiști
Grădina cu Artiști își redeschide porțile in Parcul Grădina Icoanei atât pentru artiști, artizani și meșteri de tot felul, cât și pentru publicul larg. De la bijuterii, haine şi accesorii la dulciuri, tablouri, decoraţiuni şi alte lucruri minunate de purtat, de gustat, de oferit în dar sau de luat acasă, expoziția cu vânzare de obiecte handmade le va cuprinde pe toate. Evenimentul va culmina sâmbătă seară cu un atelier de percuție cu Djembe (tobe africane), Tamburine, Maracas, OceanDrum și multe altele, iar duminică vom avea parte un concurs de Cards against Humanity. Vor mai fi pe parcursul celor două zile o mulțime de ateliere pentru public: ceramică, desen, împâslit lână și altele. Nu va lipsi zona de lounge unde ne vom putea savura cafeaua liniștiți. Intrarea este liberă.
20-23 Aprilie
CINEPOLITICA – festival de film politic
Într-un an plin de evenimente politice relevante și cu consecințe importante pentru viitor, Cinepolitica, unicul festival de gen din România, revine cu a șasea ediție, între 20 și 23 aprilie, la Cinema Elvira și Institutul Balassi. Proteste, execuții, trafic de organe, extrema dreaptă sau Primăvara Arabă sunt doar câteva dintre temele abordate în competiția Cinepolitica. Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a cinematografului Elvira Popescu, precum și de pe eventbook.ro. La Institutul Balassi, accesul este liber, atât la proiecții, cât și la vernisaj.
20-23 Aprilie
Salonul Auto Bucuresti & Accesorii – Spring Edition
Ediţia de primăvară a Salonului Auto Bucuresti va avea loc la Romexpo. Evenimentul va reuni mărcile consacrate de autoturisme, cu accent pe segmentele 4×4, family, eco și sport, vehicule pe două, trei și patru roți, componente, echipamente și accesorii auto, tuning, sport – autorulote și case de vacanță mobile, camping și accesorii. Expoziția, demonstrațiile și drive-testele ce se vor desfășura în spații special amenajate. De asemenea, ca și anul trecut SAB – Spring Edition se va desfășura în paralel cu SMAEB (Salonul de Motociclete, Accesorii și Echipamente București). În premieră în cadrul evenimentului va fi amenajată o zonă de street food.
23 Aprilie / 20-24
Noaptea Cărților Deschise
Duminică în Parcul Colțea sărbătorim pentru al 5-lea an consecutiv Noaptea Cărților Deschise prin cel mai mare schimb de cărți. Dacă oferi o carte din biblioteca ta, primești una nouă de la Editura Litera. Cărțile strânse în cadrul campaniei vor fi donate către cinci biblioteci școlare din zone defavorizate ale țării. După schimbul de cărți, această seară specială continuă cu o invitație inedită din partea Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”. Cititorii participanți la Noaptea Cărților Deschise vor putea privi cerul și stelele prin telescopul Observatorului și la îndrumarea specialiștilor. Biletul de intrare, în intervalul orar 20.00 – 1.00, în noaptea de 23 spre 24 aprilie, îl reprezintă cartea însemnată cu logo-ul Noaptea Cărților Deschise, de la Editura Litera. Mai mult, o serie de premii așteaptă nerăbdătoare să fie câștigate prin tombola Noaptea Cărților Deschise. Intrarea este liberă.
22 Aprilie / 10-16
Caravana cu Jocuri la Opera Comică pentru Copii
După succesul primei ediții la Opera Comică pentru Copii, Caravana cu Jocuri de la HappyColor revine pentru a oferi oamenilor un mod plăcut, stimulant, de petrecere a timpului liber. Interpretează: tineri pasionați de jocuri educative și societate, dar și traineri experimentați, cu implicarea extraordinară a publicului de toate vârstele. Actele acestei întâmplări ludice asigură cadrul unui nou mod de a vedea lucrurile, ariile fiind ample, jocurile de strategie, îndemânare, fantezie, memorie sau logică fiind orchestrate cu măiestrie. Provocare, suspans, distracție, creativitate sunt câteva dintre ingredientele acestor momente de excepție cărora membrii Caravanei cu Jocuri le vor da viață. Intrarea este liberă până la ora 16:00, dar Caravana cu Jocuri rămâne deschisă până la ora 20:00 pentru persoanele care au bilet la “Don Pasquale”, ora 17:00.
22-23 Aprilie
“Don Pasquale“, “Petrică și Lupul“ şi “Ivan Turbincă” la OCC
În weekend Opera Comică pentru Copii ne aşteaptă cu un program generos:
“Don Pasquale” se joacă în Sala Mare sâmbătă de la 17.00 şi duminică de la 11.00. Este unul dintre cele mai cunoscute titluri ale compozitorului Gaetano Donizetti. Adaptată pe înțelesul copiilor, acțiunea se petrece în Roma secolului al XIX-lea, când bătrânelul care dă numele operei, Don Pasquale, ajunge să fie păcălit de propriile decizii, spre deliciul publicului, care asistă la farsele ce îi sunt orchestrate acestuia. Preţul biletelor este între 15 şi 25 de lei.
“Petrică și Lupul” se joacă sâmbătă şi dumincă de la la ora 10.00 în Salonul Mozart. După ce ne-a bucurat cu muzica sa în îndrăgitele opere “Don Pasquale” și “Hänsel și Gretel”, Ansamblul Liric revine pe scena Operei Comice pentru Copii cu o poveste simfonică gata să-i țină atât pe copii, cât și pe părinți sau bunici, cu sufletul la gură. O lecție despre joacă, prietenie și empatie. Vârstă minimă recomandată pentru spectatori este de 7 ani. Preţul unui bilet este de 15 lei, preţ în care intră şi un al doilea bilet gratuit, conform ofertei valabile pentru spectacolele care au loc în Salonul Mozart a OCC.
“Ivan Turbincă” este un spectacol organizat sâmbătă de la 11.00 şi duminică de la 10.00 şi 12.30 în Sala UnderGrant, potrivit pentru copii cu vârste de la 3 ani. Este un teatru din trilogia prin care Opera Comică pentru Copii celebrează 180 de ani de la nașterea marelui povestitor Ion Creangă. Biletele costă 15 lei.
31 Martie – 14 Mai
ZBOR – Expoziție de pictură hiperrealistă
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită la expoziția de pictură hiperrealistă „ZBOR”, ce reunește 30 de lucrări din portofoliul artistului Marius Bogdan, care cristalizează două pasiuni ale acestuia – ornitologia și pictura. Autorul ne surprinde cu o serie de picturi miniaturale, în stil realist, reprezentând diverse specii de păsări și care reliefează pregnant dragostea artistului pentru natură, iar lucrările sunt realizate în culori acrilice şi în acuarelă, cu accentul pus pe acurateţea detaliilor. E o ocazie bună să ne amintim că pe 1 aprilie este Ziua Internațională a Păsărilor.
22 Aprilie / 10-18
Ziua porţilor deschise la Muzeul Naţional de Geologie
De Ziua Pământului, Institutul Geologic al României declară “Ziua porților deschise la Muzeul Național de Geologie”. In data de 22 aprilie 1970 a luat ființă mișcarea pentru protejarea mediului. De atunci, în fiecare an, această zi se marchează pentru a aduce în atenția oamenilor necesitatea protejării mediului inconjurator, pentru a conștientiza populația privind necesitatea conservării resurselor naturale ale lumii și pentru ca problematica ecologică să devină parte integrantă a educației și culturii. Specialiștii geologi ne vor ghida prin toată istoria Pământului, explicând, pe înțelesul tuturor, cum fiecare verigă din evoluția planetei noastre este legată de un “dezastru” benefic, care a creat imaginea actuală a Pământului. Cunoscând istoria zbuciumată a planetei, vom înțelege mai bine că Terra are nenumărate posibilități pentru a asigura supraviețuirea generațiilor viitoare. Depinde de noi cum vom gestiona tot ceea ce Pământul, în imensitatea lui, ne poate oferi. Accesul in Muzeul Geologie va fi gratuitat. Se vor deșfăsura ghidaje, în intervalul orar 11.00-15.00, în baza unei programări prealabile (la telefon: 031.438.17.44.), numai pentru grupuri de minim 10 vizitatori, maxim 25 de vizitatori.
23 Aprilie / 20.30-23.30
Bucharest ShortCut Cinefest – Film Marathon
Bucharest Shortcut Cinefest este o competiție internațională de film independent, ce își propune să facă cunoscute cele mai bune proiecte cinematografice din mediul online. Reunind filme ale regizorilor din întreaga lume, deja afirmați sau în curs de dezvoltare, competiția promovează filmul scurt în formele sale diverse, aducându-l într-un spațiu neconvențional, mai aproape de iubitorii de film. Pentru acest eveniment desfășurat la Unteatru (Sfinții Apostoli, nr.44) există un număr limitat de 80 de locuri. Intrarea este liberă, dar se va face pe bază de rezervare. Rezervarea se face . Va exista și premiul publicului, deci nu uita să-ți exprimi opinia. Filmele beneficiază exclusiv de subtitare în limba engleză.
22-23 Aprilie
Vizite în spaţiile istorice ale Palatului Regal
MNAR oferă rar o experienţă fascinantă vizitatorilor interesaţi să descopere Palatul Regal. Spaţiile istorice restaurate, din corpul central al Palatului Regal (Sufrageria Regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor) pot fi vizitate în al treilea week-end din fiecare lună. Participarea la aceste vizite ghidate nu necesită programare prealabilă. Vizitatorii sunt rugaţi să se prezinte cu treizeci de minute în avans la casa de bilete de la parterul Galeriei Naţionale pentru achiziţionarea biletelor de acces. Programul este sâmbătă şi duminică de la 11.30, de la 14 şi de la 16.30. Participarea se face în limita locurilor disponibile. Durata aproximativ o oră. Tarif: 20 lei întreg/10 lei pensionarii/5 lei pentru elevi şi studenţi/preşcolarii au acces gratuit.
21 Aprilie / 19-21
Playlist-ul unei fete greu de mulțumit
O idee super interesantă prinde viaţă vineri seară la Cărtureşti pe Arthur Verona. Acolo vom descoperi atmosfera muzicală din Bucureștiul lui Jeni Acterian, ghidați de Petruș Costea, filolog & meloman. Urmărind paginile jurnalului, reconstituim playlist-ul unei fete greu de mulțumit și ascultăm în modul shuffle compozițiile lui Bach, Beethoven, Schumann, Franck ori Wagner.
22 Aprilie / 19-22
București dansează în stradă #2
Anul trecut am ajuns la prima ediţiei cam din întâmplare. Ştiam că are loc prin Centrul Vechi, dar era un weekend la fel de plin că acesta şi nu mai ştiam exact pe unde e. Însă a fost imposibil de ratat, pentru că Strada Smârdan era complet blocată. Organizatorii promit că anul acesta va fi şi mai şi. Eu nu-mi pot imagina cum va fi asta, pentru că şi anul trecut toată strada era ocupată cu dansatori şi spectatori, într-un superb spectacol stradal plin de ritm şi voie bună. Se va dansa Salsa, Bachata, Merengue, Reggaeton, Kizomba, Semba, Hip Hop atât de către dansatori profesionişti, cât şi de amatori dorinici de distracţie. Participarea este gratuită.
22 Aprilie / 14:30
Vrem un oras pentru oameni
Sambata are loc al zecelea Marș al Bicicliștilor din București. De la ora 14.30, toți cei care se simt stingheri într-un oraș al mașinilor, sunt așteptați să ceară împreună un #oraspentruoameni. Motivele de protest nu s-au schimbat din 2013, de când organizatorii au depus notificarea adunării publice. Iar responsabilitatea lipsei oricărei îmbunătăţiri aparţine administraţiei. Eu aş completa-o cu faptul că nu doar că nu s-a îmbunătăţit nimic, dar s-au şi înrăutăţit multe. Plecarea în marș se va face de la intrarea Charles de Gaulle a Parcului Herăstrău, după perioada de adunare și cea de organizare a voluntarilor. Traseul este accesibil și poate fi parcurs de către orice biciclist
22 Aprilie / 14-21
The Color Run Dream Tour
Avem din nou Color Run în Bucureşti. De data aceasta îi va duce pe Color Runneri într-o lume în care totul este posibil şi îi inspiră să-şi transforme visurile în realitate pe parcursul celor 5 km magici. În premieră, participanţii vor lua startul printr-un tunel învăluit în ceaţă, cu mai multă muzică decât niciodată. Alergătorii vor simţi că plutesc de fericire în Cloud Zone. Startul va fi la Biblioteca Naţională a României. După un început cu ceaţă va urma un final cu nori de spumă în culori.
22 Aprilie / 19:30
Nocturne la Muzeul Theodor Aman
Suntem invitați la Muzeul Theodor Aman la un spectacol ce îmbină poezia și muzica, cu actrița Irina Movilă (Teatrul Național București), soprana Mihaela Andrei (Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti) și chitaristul și compozitorul Adrian Andrei (Școala Gimnazialăde Arte Nr. 3). Vom audia compoziții inedite, semnate de Adrian Andrei, pe versuri de Mihai Eminescu, create special pentru acest program. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea Muzeului Theodor Aman, în termen de 30 de zile.
23 Aprilie / 20:00
Cearcănul de lângă soare
Duminică Muzeul Municipiului Bucureşti ne invită în mansarda Casei Filipescu-Cesianu la un spectacol inedit în care actrița Irina Movilă, soprana Mihaela Andrei și chitaristul și compozitorul Adrian Andrei propun o călătorie în adâncurile creației populare românești prin intermediul poeziei și muzicii de inspirație folclorică. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziției “Muzeul vârstelor – povestea fiecăruia dintre noi, de la copilărie la senectute” în termen de 30 de zile.
22 Aprilie / 11-21
GO Forest de Ziua Pământului
Primim încă o invitaţie la petrecerea timpului în aer liber şi, în acelaşi timp, de susţinere a unui Zilei Pământului printr-un festival de artă şi cultură urbană, special dedicat copiilor şi tinerilor, ce va avea loc în Parcul Crângaşi. Speectacolele de muzică şi dans vor fi susţinute de elevi ai şcolilor bucureştene, dar şi de artişti consacraţi precum Corina, Andrei Păunescu, Double Trouble, Gloria Melu s.a. Surpriza va fi să vedem cât de frumos cânta un jurnalist de ştiri, precum Claudiu Popa şi cât de uşor ne putem transformă gândurile în artă prin desenul în nisip, sub mâinile vrăjite ale artistei Mariana Pachis. Participarea este gratuită.
22 Aprilie / 16-19
March for Science Bucharest
Sâmbătă Bucureştiul se asociază altor 500 de oraşe din toată lumea în care cercetătorii vor ieşi din laboratoare şi vor merge în stradă, într-un marş care urmăreşte conştientizarea rolului pe care îl joacă ştiinţa în dezvoltarea şi bunăstarea societăţii. Dacă crezi în ideile lor şi vrei să te alături, orice mesaj ai avea, relaţionat ştiinţei, pune-l pe o pancartă/banner/tricou/papirus şi hai cu el în Parcul Izvor. De acolo se va merge în marş pe traseul: Parcul Izvor, Cişmigiu, str. Gral Berthelot (ministerul educaţiei), str. Mendeleev (ministerul
cercetării), Piaţa Victoriei, Parcul Kiseleff.
22 Aprilie / 12:30-19:00
Iubeşte-te! Învaţă să-ţi stabileşti graniţele personale
Nu e prima dată când îmi exprim aprecierea faţă de Spaţiul X şi de bunele intenţii ale celor care s-au îngrijit de apariţia lui. Aşa că, atunci când am ocazia să pun umărul la distribuirea evenimentelor ce au loc acolo, o fac cu mare entuziasm. Acum este vorba despre o invitaţie la un workshop unde putem înţelege ce sunt graniţele şi rolul acestora în menţinerea relaţiilor cu ceilalţi şi a echilibrului interior. Vom afla ce tip de graniţe avem şi cum putem stabili graniţe sănătoase în raport cu ceilalţi. Ghidul nostru în această călătorie va fi Monica David, psiholog şi psihoterapeut. Intrarea este gratuită la eveniment. Locurile sunt limitate. Pentru înscrieri trimite un email la adresa: spatiulx@bibmet.ro.
22 Aprilie / 12-22
LazyDay
Prima ediţie a acestui an, din seria LazyDay, ne aşteaptă sâmbătă la soare şi iarbă proaspătă, cu intenţia de a ieşi hotărât din sezonul ploios. Se întâmplă la Verde Stop Arena (Barbu Văcărescu 162-164). Ce înseamnă LazyDay? Starea naturală de Dolce far’ Niente pe un enorm gazon proaspăt cu păpădii pentru toată lumea, cu muzică bună, cu street food şi multă bere. Ce facem? Închidem ochii, tragem aer în piept, primim soare, fixăm vitamina. Dansăm, jucăm pingpong, iar cu aer, zâmbim. Accesul este liber, în limita capacităţii de 600 de locuri.
22-23 Aprilie / 11:00
Atelierele Cunoaşterii
În weekenduri Orăşelul Cunoaşterii îi aşteaptă pe cei mici cu ateliere numai bune de descoperit şi înţeles mai bine lumea. Atelierele durează 1 oră şi se adresează copiilor cu vârstă de minim 4 ani. Participarea se face prin înscriere telefonică la 0723 390 449 sau prin email la contact@oraselulcunoasterii.ro. Costul unui bilet este 30 ron. Tema atelierului de sâmbătă este caleidoscopul, iar cea a atelierului de duminică sunt constelaţiile.
22 Aprilie / 19:00
Câte stele sunt pe cer
La Palatul Suţu ne aşteaptă Adrian Şonka de la Observatorul Astronomic. Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se va folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale. Prezentarea este o proiecție pe întuneric, însoțită de explicații live. Participanții vor vedea cum arată cerul văzut cu ochiul liber și prin telescop, dar și o colecție de obiecte observate până în prezent de astronomi. Explicaţiile sunt sarea şi piperul acestei prezentări fascinante şi vesele care îţi garantează o seară de sâmbătă relaxantă şi educativă. Prezentarea durează aproximativ 50 de minute costul unui bilet de intrare este 5 lei.
1 Februarie – 18 iunie
Venin – frumuseți de neatins
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să explorăm o nouă expoziție temporară inedită cu exponate vii, dar și cu piese de o valoare inestimabilă din colecțiile muzeului. Expoziția ne propune să descoperim lumea fascinantă a câtorva specii veninoase din lumea animală, unele dintre acestea regăsindu-se în clasamentul celor mai veninoase animale din lume. Vom fi provoacați să lăsăm prejudecățile și teama față de animalele veninoase la poarta muzeului și să descoperim frumusețea unică a exponatelor. Multe dintre aceste specii de animale provin din locuri extrem de îndepărtate și greu accesibile omului și cu siguranță aproape nimeni nu și-ar dori o întâlnire față în față cu acestea în mediul lor natural. Preţurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar şi 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.
22 Aprilie / 10:00, 10:20, 11:30
Ateliere de creativitate la MŢR
Au revenit ateliere de creativitate la Muzeul Ţăranului Român. Acestea au loc pe parcursul întregii săptămâni, iar pe butonul cu sursa poţi afla detalii despre toate zilele. Eu aici, însă, voi prezenta doar opţiunile pentru ziua de sâmbătă. Costul participării la fiecare atelier este de 15 lei.
- Pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu – orele 10.20-11.20; informații și înscrieri la telefon: 0726.237.376.
- Atelier de modelaj în argilă și ceară cu Ovidiu Simionescu – orele 11.30 – 13.00; informații și înscrieri la telefon: 0737 346 872
- Atelier de ţesături, croitorie şi cusături cu Lidia Stareş – orele 10.00-16.00; informații și înscrieri la telefon: 0722.798.284;
20-23 Aprilie
Prezentări de planetariu
Sub mult-aşteptatul titlu “Observatorul se întoarce”, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu se… întoarce… în locul bine cunoscut din Bd. Lascăr Catargiu nr. 21. Clădirea, care se afla într-o stare avansată de erodare, a trecut printr-o temeinică, sper, renovare şi în Decembrie şi-a redeschis porţile. Iar acum, începând cu ianuarie îşi aşteaptă prietenii cu un program extins de prezentări într-un format de planetarium. Asta e o altă noutate pe care aştept cu nerăbdare să o descopăr, pentru că, şi înainte de prezentările de la Palatul Suţu, la observator prezentările se ţineau în format ecran, nu cupolă. Acum proiecţia se va face într-o cupola gonflabilă, ceea ce înseamnă că vom pătrunde şi mai bine în atmosferă. Prezentările durează între 20 şi 30 de minute şi sunt accesibile atât copiilor de peste 6 ani, cât şi adulţilor. Biletele de intrare costă 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Prezentările se desfăşoară după următorul program:
Joi, vineri şi sâmbătă:
18:45 şi 20.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în fiecare noapte
19:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi merge până la marginea Universului
Duminică:
11:30 şi 13.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în această noapte
12:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi mergi până la marginea Universului
30 August – 30 Iulie
Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?
Îţi spun despre idee începând cu gândul pe care mi l-a lăsat citirea descrierii evenimentului. Se vorbeşte despre perioada secolului XIX ca fiind una a cavalerismului, a gentelmenilor cu principii şi eleganţă. Nimeni nu poate şti dacă a fost sau nu aşa, ne bazăm impresiile doar pe cărţi şi ecranizări, ceea ce ar putea fi foarte greşit, însă suprapunerea cu perioada de glorie a duelului s-ar putea să nu fie deloc întâmplătoare. Serios, gândeşte-te dacă ai mai înjura pe cineva în trafic ştiind că e posibil să te provoace la un duel după care te-ar paşte moartea. Sau dacă ţi-ai mai lasă câinele să-şi facă nevoile în mijlocul drumului şi ai trata cu nesimţire observaţia unui trecător, ştiind că te-ar putea provoca la un alt duel care ar putea avea aceeaşi finalitate mortală. Cred că perspectiva unui posibil duel te-ar face mult mai atent la limitele libertăţii personale. Expoziţia de la Palatul Suţu prezintă în premieră povestea ultimului duel din România, care a avut loc în anul 1898 la București. Duel care s-a finalizat, din nefericire, cu moartea unuia dintre participanți, Emanoil Lahovary. Pe locul unde acesta a murit se află astăzi un monument ridicat în anul 1903 de soția victimei, Zoe Suțu, în Piața Națiunilor Unite. Probabil singurul monument de acest fel din Europa! Expoziția mai prezintă, tot în premieră, costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, precum și trusa de duel care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar și o alte corpuri delicte, care vin din zona subteranului social interbelic. Artefacte ale unor întâmplări, care avertizează și ne amintesc ce anume trebuie să vindecăm în viața orașului.