21 Mai, între orele 16-04 – Noaptea Muzeelor
Te-am anunţat încă de săptămâna trecută că vine, prin urmare sper că suntem toţi pregătiţi. Miezul, la propriu, al acestui weekend este nopatea în care 27 de muzee publice şi 21 de alte muzee, spaţii şi evenimente conexe nu ne lasă să dormim. Majoritatea încep în jurul orei 19 şi închid în jur de 2-3. Sunt câteva excepţii şi la ora de deschidere şi la cea de închidere, dar nu-i scot acum la careu pe niciunii. Găseşti totul aici.
21 Mai, între orele 19.30-03 – Din muzeu în muzeu pe bicicletă
Un eveniment legat de Noaptea Muzeelor pe care il detaliaez in afara articolului dedicat este această, deja, tradiție aflată la ediția a 5-a. Organizatorii ne invită să biciclim între muzee în noaptea de sâmbătă. Locul de întâlnire este Parcul Izvor la ora 19:30 cu plecare la 19:45.
21 Mai, între orele 20-23 – Vânătoarea Muzeelor
Tot în jurul Nopţii Muzeelor, cei de la Vânează Bucureştiul organizează o vânătoare de comori tematică. Ne invită să ne înscriem cu o echipă de prieteni şi să participăm la Noaptea Muzeelor puţin… altfel. Să descoperim muzee ale Bucureştiului dintr-o perspectivă inedită, punându-ne în acelaşi timp la încercare limitele. Bănuiesc, dar nu sunt chiar sigur, că îşi propun să nu ne ţină prin muzee ci mai mult pe lângă. Ne oferă la final, ca recompensă, un bilet la un muzeu din Bucureşti pe care să-l folosim într-o zi ulterioară când muzeele vor fi mai libere… din nou. Participarea costă 30ron/persoană, iar înscrierea se face aici.
20-22 Mai, începând cu ora 17 – Sound & Vision Festival 2016
Mi se întâmplă din ce în ce mai des să simt cum mă oftic scriind despre evenimente foarte faine care se suprapun. Am avut nişte încercări nebune de a alerga în câte un weekend dintr-o parte în alta că să prindem cât mai multe şi la final nu mai ştiam de capul nostru, aşa că m-am liniştit cu gândul că pur şi simplu trebuie să aleg. Aleg, aleg, dar mă şi oftic… Sound&Vision aflat la a doua ediție ne provoaca la trei zile de sound 100% românesc și videomapping conceptual, într-o locație istorică, Gara Regală Băneasa. Pe aceeași scenă vor concerta atât live band-uri românești consacrate, ale căror piese sunt apreciate pe scena internațională, cât și newcomeri pregătiți să administreze o doză de sound românesc neconvențional, în timp ce DJ set-urile și vizualurile 3D ale celor de la Mindscape Studio vor stimula percepțiile celor prezenți. Vineri debutăm cu cu mix eclectic, sâmbăta este dedicată rock-ului alternativ românesc de calitate, iar duminica underground-ului românesc. Programul îl găseşti pe butonul cu detalii.
19-25 Mai – Black Sea Arts Festival
La prima vedere nu mi-a spus prea multe, un eveniment care aduce sub aceeaşi umbrelă artişti din România, Bulgaria, Turcia, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Rusia, Ucraina, Moldova.. Însă la a doua, ceva mai atentă, am descoperit un festival complex care adresează unele dintre cele mai actuale teme printr-o combinaţie atractivă de mijloace artistice. La Hanul Gabroveni sunt 3 expoziţii de fotografie ce pot fi vizitate în intervalul orar 10-20: o expoziţie care relevă relaţia dintre fiinţă umană şi urbanism în două colţuri diferite ale Marii Negre; a doua axată pe gesturi simbolice şi reprezentări ale unui trai colectiv, care vorbesc despre o identitate construită în acelaşi spaţiu, plus o minunată poveste în imagini a călătoriei fără resurse financiare a unor tineri de-a lungul Mării Negre: România, Ucraina, Moldova, Bulgaria, Turcia, Georgia. La Cinema Union (Str. Ion Câmpineanu nr. 21 ) pe durata proiecţiilor cinematografice poate fi vizitată expoziţia El Camino de Balkan (Gyorgy Kakuk este un jurnalist maghiar de investigaţie care s-a alăturat refugiaţilor în 2015, traversând ilegal cele mai importante zone ale crizei, trecând prin Liban, Irak, Turcia şi Insulele greceşti. O expoziţie cu impact emoţional puternic, care surprinde o bucată din istoria care se scrie chiar acum.) În Cişmigiu BABA YOGA, KIDS CORNER. La Cinemateca Eforie instalaţii de artă şi proiecţii de film. Festivalul este gratuit, însă majoritatea evenimentelor au şi o latură caritabilă, vizitatorii având posibilitatea de a dona pentru diferite cauze susţinute de organizatori.
12-21 Mai – EUROPAfest
Între 12 şi 21 Mai se desfăşoară EUROPAfest, singurul festival din Europa care reuneşte jazz, blues, pop şi muzică clasică. Bucureștiul și Sibiul vor răsuna în acordurile a peste 300 de muzicieni din 43 de ţări – concerte, concursuri, workshop-uri, jam sessions şi evenimente neconvenționale. Sub emblema acestui festival au loc mai multe serii de evenimente.
Între 14 și 21 mai Bucurestiul va fi animat de concertele din cadrul concursului-festival Bucharest International Jazz Competition, cotat de BBC între primele 3 concursuri de jazz ale Europei. Sala Teatrelli va găzdui zilnic începând cu ora 19:00, un concert cu doua sau trei trupe, in total 25 de trupe cu artiști din 26 de țări. Biletul e 30 lei și se poate achiziționa de la Sala Teatrelli sau din rețeaua eventim.ro.
Între 15 și 21 mai are loc cea de-a 23-a ediţie a Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti. 100 de pianişti din 35 de ţări vor transforma Bucureştiul într-un oraş de poveste, în care virtuozitatea, talentul şi rafinamentul se vor întrece în interpretări de excepție în faţa unui juriu de specialişti internaţionali pentru premii de 10.000 Euro. La acest eveniment, elevii și studenții au accesul liber în limita locurilor disponibile.
Între 13 si 20 mai au loc concertele after-hours reunite sub brandul Caffe Festival Ibis. În fiecare seară, de la 20:00, spațiul neconvențional al cafenelei hotelului Ibis Gara de Nord găzduiește muzicieni ai noului val de jazz, care te vor molipsi de bună dispoziţie şi poftă de viaţă, iar ritmurile ce oscilează între relaxant şi antrenant îţi vor acapara simţurile, pentru o terapie de muzică bună. Intrarea la un concert e 39 lei și include o băutură la alegere. Grupurile de min 5 pers. au un discount, 35 lei / pers.
21-22 Mai, între orele 10-20 – Grădina cu Artiști – Târg de Moși
Parcul Grădina Icoanei se transformă în târg de Moși, cu iz de bâlci și meșteșuguri. Vom avea la dispoziție expoziția cu vânzare de produse handmade si zona de ateliere (de pictură pe ceramică, desen si altele). Iar în zona de lounge ne aşteaptă un spațiu de ghicit în palmă și un spectacol de jonglerii și acrobații. Sâmbătă dimineață cei mici se vor putea bucura de un spectacol de teatru pentru copii “Unde a disparut chitara magica?” susținut de Juxi Magic, iar cei mari de un Jam Session cu Nefiresc mai pe seară. Intrarea la eveniment este liberă.
20-22 Mai – Festival Super 2016
Super este festivalul de filme făcute de adolescenți, care anul acesta se află la a patra ediție. De la o singură proiecție acum patru ani, Super acum organizează proiecții, concerte, ateliere, masterclass-uri și expoziții de artă, cu scopul de a încuraja adolescenții să creeze artă. Proiecțiile au loc la cinema Elvira Popescu vineri de la 18, sâmbătă de la 17 şi de la 19, iar duminică de la 17. Biletul întreg costă 15ron, iar pentru cei sub 20 de ani costă 5ron.
20-22 Mai, între orele 10-20 – Festivalul Turcesc
Chiar nu cred că se poate spune mai mult decât ce s-au străduit şi organizatorii să scrie la descrierea evenimentului: “Baclavale, kebap, cafea şi muzică tradiţională la Festivalul Turcesc. Atmosferă că pe malul Bosforului.”. Festivalul are loc în Parcul Titan, iar intrarea este liberă
21 Mai, între orele 14-24 – Forza ZU
Trebuie să spun că am ceva îndoieli cu privire la acest eveniment cam megaloman. Totuşi nu-l pot ignora, mai ales că se laudă a fi cel mai mare concert din România în 2016 şi are în uriaşul desfăşurător şi câţiva artişti pentru ale căror reprezentaţii aş plăti, dacă nu am făcut-o deja. Aşadar sâmbătă începând cu ora 14.00 în Piaţa Constituţiei ne aşteaptă o primă oră cu show de acrobaţii cu motoare şi apoi muzici până aproape de miezul nopţii. Accesul este gratuit. Cântă: B.U.G. Mafia, Carla’s Dreams, Delia, Deepcentral, Inna, 3 Sud Est, Lidia Buble, Smiley, DOC, Antonia, Alex Velea, Alina Eremia, Andra, Grasu XXL, Guess Who, Holograf, Cristi Minculescu & Iris, Zdob și Zdub, Adrian Daminescu, Voltaj, Horia Brenciu & HB Orchestra, Mihail, Florin Chilian, Nicole Cherry, Amira, Adrian Sînă, Sandra N, Naguale, Randi, JO, RACLA, Anda Adam, Nicoleta Nucă, Adda, Cabron, Ruby, Dorian Popa, What’s Up, Shift, Connect-R, Lora, Peter Pop, Raluka, Ami, Uddi, Havana, Fly Project, Vescan, Florin Ristei, Speak..
21 Mai, între orele 11-14 – Jamie Oliver Food Revolution Day 2016
Poate lupta mea personală cu kilogramele în plus, poate carisma lui Jamie, poate tema la îndemână şi de bun simţ, poate toate combinate mă fac să apreciez foarte mult proiectul Food Revolution al lui Jamie Oliver. Mă bucură iniţiativa lui de a-şi folosi notorietatea şi credibilitatea pentru a susţine un proiect care să ne ajute să învăţăm să mâncăm. Eu am învăţat asta pe la 35 de ani şi tare mi-aş fi dorit să o fac mai devreme. Prin urmare mă bucur să pot recomanda Food Revolution Day, care va avea loc în grădina Cafe Verona sâmbătă în jurul prânzului. Vor fi o serie de ateliere dedicate copiilor însoţiţi de părinţi, ateliere care îşi propun să ofere un suport informaţional celor interesaţi să mănânce sănătos.
20 Mai – 5 Iunie – Romanian Design Week 2016
Romanian Design Week este un eveniment anual care promovează designul românesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic și cultural. În fiecare an, RDW trasează o hartă a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul. Expoziția centrală, găzduită de Piața Amzei, reunește anul acesta lucrările a 150 de designeri și arhitecți. Accesul este liber începând cu 21 mai, în fiecare zi între 10 și 22.
21 Mai – Go Sprint
Alergarea săptămânii se întâmplă sâmbătă în Parcului IOR-Titan. Ce loc ar fi mai potrivit decât unul plin de verdeaţă, cu alei largi şi cu Festival Turcesc cu baclava în mijlocul lui. Ţi-aş da mai multe detalii despre ora de început sau regulement, însă nu le-am găsit pe site-ul organizatorilor. Aşa că îi las pe cei interesaţi să investigheze în contnuare.
21 Mai, între orele 11-17 – Lacurile din Sectorul 2
Geograful Andrei Ionel ne invita să cunoaştem (mai bine) lacurile din Sectorul 2 . Ne vedem la staţia de metrou Pipera, afară (unica ieşire). Vom cunoaşte segmentul cursului Colentinei definit de lacurile Plumbuita, Fundeni, Dobroeşti şi Pantelimon. Turul pietonal se desfăşoară pe un traseu de 13 kilometri şi se încheie la Cora Pantelimon, aproximativ la ora 17.00. Vom mai vizita pe traseu Mănăstirea Plumbuita, Biserica Fundenii Doamnei şi Biserica Mărcuţa. Facem popasuri pe insulele Plumbuita şi Fundeni, precum şi la stăvilarul Dobroeşti. Participarea este gratuită, însă nu uita că poţi susţine prin donaţii următorul proiect al lui Andrei “Arhiva de geografie 2”.
22 Mai, între orele 11-18 – Ruinele din Sectorul 6
Geograful Andrei Ionel vine cu o nouă propunere de traseu, invitându-ne să conştientizăm potenţialului turistic al Sectorului 6. Ne vedem la staţia de metrou Politehnica, afară, la ieşirea B – amplasată la aproximativ 50 de metri faţă de trotuarul Bulevardului Iuliu Maniu, spre Parcul Grozăveşti. Vizităm, pe rând: tunelul feroviar Lujerului, insula Lacul Morii şi biserica Mănăstirii Chiajna. Traseul are 14 kilometri şi ia sfârşit chiar la mănăstire (aproximativ ora 17.00), de unde ne putem întoarce în oraş cu autobuzele liniilor RATB 162 şi 163. Participarea este gratuită, însă nu uita că poţi susţine prin donaţii următorul proiect al lui Andrei “Arhiva de geografie 2”.
21-22 Mai, începând cu ora 11 – Picnic with Vinyl, Rum, Tapas & Wine
Sâmbătă şi duminică avem ocazia să luăm un mic dejun târziu în Parcul Herăstrău, la Roaba de Cultură. Trebuie să venim cu păturica, iar acolo ne aşteaptă cafea bună de la Steam, de’ale gurii de la Chez Elvire, vânzare de discuri, ateliere, jocuri şi muzici.
21-22 Mai, începând cu ora 10 – ONGFest 2016 | Atelierul de fapte bune
Şi dacă tot eşti la picnic în Herăstrău, şi chiar dacă nu eşti, vezi că la Intrarea Charles de Gaulle se organizează în weekend ONG Fest. Peste 150 de asociaţii şi fundaţii din toată România ne invită să le cunoaştem, să ne povestească cum se meșteresc faptele bune în comunitate şi să ne convingă că schimbarea în bine începe cu fiecare dintre noi. Vom avea la dispoztie ateliere pentru părinţi şi copii întreaga zi, zeci de dezbateri moderate de ONG-urile invitate, jocuri pe pajiștea non-formală, concertele Les Elephants Bizarres și Ad Hoc sâmbătă, de la 20.
21-22 Mai, între orele 11-18 – Târgul Economiei Sociale Ediția 2016
O preocupare din ce în ce mai prezentă în ultimii ani are, iată, şi un eveniment ce ne va permite să descoperim mai uşor oameni care vor să aibă un impact social puternic şi aleg să facă asta ca mod de desfăşurare a vieţii profesionale pe langă cea personală. Evenimentul desfasurat la Share Cafe (Olari nr.8) promovează ceea ce înseamnă economie socială și aduce alături reprezentanți ai acestui ecosistem, invitându-ne să ascultăm poveștile și să reflectăm la lecțiile învățate. Vom putea face asta împreună la standurile din cele două zile ale târgului, în cadrul dezbaterii de sâmbătă, sau la poveștile din grădină.
16-22 Mai –Muzeul Satului, 80 de ani
Cu ocazia aniversării a 80 de ani de la înfiinţare, Muzeul Satului ne invită la Festivalul Thailandez. 🙂 Nu râde pentru că e destul de serioasă treaba. Am aşa o senzaţie, pe care însă n-am timp să mi-o confirm că şi anul trecut am fost la fel de surprins să aflu de asocierea celor două evenimente. Vorbim deci de o potenţială tradiţie, ceea ce mă face optimist cu privire la şansa nepoţilor mei de a cunoaşte la fel de bine cultura thailandeză ca pe cea românească. Sau o altă posibilă intrepretare a asocierii este că satul românesc nu prea mai atrage public, iar puţin Thay prin desfăşurător atrage poporul. Ce-ar mai fi de zis ?! În cele 7 zile în care Muzeul Satului aniversează 80 de ani de la înfiinţare au loc destul de multe activităţi româneşti, însă în sâmbăta când pot veni cei mai mulţi vizitatori, organizatorii preferă să dezlănţuie exoticul. Mai că aş merge din curiozitate să văd cum se împletesc cele două culturi.
20-22 Mai, între orele 10-19 – Târg de Sfinții Constantin și Elena
În curtea interioară de la MŢR, are loc târgul săptămânal. Se pot târgui preparate din gastronomia tradițională de la producătorii prezenți: brânzeturi proaspete și afumate, miere în diverse sortimente, vin de Panciu, turtă dulce de Covasna, cozonaci bucovineni, poale’n brâu, prăjituri de casă, plăcinte boierești, murături, zacuscă de gălbiori, dulcețuri aromate și sucuri naturale. Din lăzile de zestre ale bunicilor, anticarii aduc la târg costume populare autentice, covoare oltenești, unelte vechi de gospodărie, mic mobilier crestat, pristolnice, carpete sau ștergare cu alesături. Bucătarii vor găti la ceaun mâncăruri din cele mai gustoase: borș de pește, fasole cu ciolan, sărmăluțe și tochitură cu mămăliguță. De pe grătar nu vor lipsi frigăruile de pui, micii și păstrăvul.. Intrarea este liberă, iar sâmbătă târgul este deschis până la ora 22.
20-22 Mai, între orele 10-18 – Expo Cristal
Muzeul Naţional de Geologie organizează expoziţia de bijuterii, cristale, pietre preţioase şi semipreţioase în curtea interioară a muzeului. Sunt foarte curios care e curtea interioară de care până acum n-am auzit. Preţul biletului de intrare este de 4 lei. Expoziţia este deschisă şi în Noaptea Muzeelor, pe 21 mai 2016, între 19-24.00 (ultima intrare 23.30). În acest interval orar vizitarea expoziţiei este gratuită.
19 Mai – 17 Iulie – Cumințenia Pământului. Aceasta nu este o piatră
Pot să spun că aşteptam de ceva timp o expoziţie cu această temă. Aşteptarea asta e generată de faptul că nu nu prea am încredere în educaţia artistică a poporului român, şi atunci când ceri bani unui astfel de popor pentru a recupera o operă de artă trebuie să susţii campania cu o comunicare serioasă. Iar o expoziţie pe această tema este esenţială. Aşa că, haideţi să mergem la MNAR să vedem care-i povestea acestei mici sculpturi şi de ce merită să punem mână de la mână ca să o recuperăm.
21 Mai, între orele 11-12 – Caruselul Electromagnetic
22 Mai, între orele 11-12 – Fluturi si Flori
În weekenduri Orăşelul Cunoaşterii îi aşteaptă pe cei mici cu ateliere numai bune de descoperit şi înţeles mai bine lumea. Atelierele durează 1 oră şi se adresează copiilor cu vârstă de minim 4 ani. Participarea se face prin înscriere telefonică la 0723 390 449 sau prin email la contact@oraselulcunoasterii.ro. Costul unui bilet este 30 ron.
20 Februarie – 19 Iunie – Ateliere de Creatie de la Creart
Creart organizează ateliere de creație pentru copii în fiecare sâmbătă și duminică în Satul Francez și în Piața Alexandru Lahovari. Scopul acestui proiect este educația prin creație, ajutându-i pe copii să își dezvolte atenția, abilitățile practice și imaginația, oferind totodată o alternativă artistică de petrecere a timpului liber. Înscrierile se fac de Luni până Vineri, între orele 9:00 – 17:00 la adresa de e-mail ateliere@creart.ro sau la numărul de telefon 0733 331 324 – Ramona Filip. Taxa / atelier, de 10 RON, se achită înainte de începerea cursurilor, în locație.
În Satul Francez (Șoseaua Nordului, nr. 114 – 140) sunt organizate în fiecare sâmbătă următoarele ateliere:
Eco – creativitatea de week-end (6 – 12 ani) – 11:00 – 12:30
În cadrul programului Eco-creativitatea de weekend cei mici își dezvoltă manualitatea și își cultivă un spirit practic prin mijloace artistice inedite. Fiecare sesiune va aduce o nouă tematică pentru participanți prin care fiecare copil va realiza un obiect util sau artistic din materiale revalorificate. Copiii vor învăța tehnici de lucru interesante (decoupage, pirogravură, origami etc) și vor dobândi informații variate despre mediul înconjurător și materialele din jur.Atelierele vor fi coordonate de specialiști în domeniul propus, meșteri cu experiență în educația celor mici.
Mini grădina parfumată (6 – 12 ani) – 13:00 – 14:30
Programul Mini-grădina parfumata introduce copiii în lumea minunată a plantelor. Astfel, cei mici vor realiza grădini în miniatura în care vor folosi sticluțe reciclate, plante, elemente organice și pietricele decorative. Fiecare sesiune va avea o tematică diferită, iar cei mici vor dobândi tehnici de plantare și vor putea învăța despre plantele de sezon, aranjamente și modalități de întreținere.Atelierele vor fi coordonate de specialiști în domeniul propus, meșteri cu experiență în educația celor mici.
Universul picturii (4 – 12 ani) – 15:00 – 16:30
Copiii vor învăţa să picteze motive populare și peisaje pe sticlă, lemn, hârtie şi pânză, dar și pe ceramică.
În sediul Creart, (Piața Alexandru Lahovari, nr. 7) sunt organizate următoarele ateliere:
Sâmbătă
Creativitate şi joacă senzorială (2-3 ani) – 10:30 – 12:00
Acest atelier va fi o întâlnire săptămânală între copii şi părinţi în care lumea devine culoare, forma prinde viaţă, materialele încep să vorbească şi să se mişte în mânuţele lor. Copiii vor aduce imaginaţia şi pofta de joacă, iar părinții care vor participa la atelier vor avea o mai bună interacţiune fizică şi emoţională şi vor redescoperi copilul din ei.
Jucării şi eroi de poveste (6 – 10 ani) – 12:30 – 14:00
Cel mai mult copiilor le plac poveştile, iar cel mai bine copiii învaţă prin joc, joacă şi imaginaţie. În cadrul acestui atelier, dintr-o bucată de fetru sau pânză colorată, o mână de mărgele şi nasturi amestecaţi, cei mici vor avea ocazia să meşterească jucăria preferată.
Duminică
Micii bucătari (6 – 10 ani) – 10:30 – 12:00
Copiilor le place să exploreze lumea din bucătărie. Sunt atraşi de culori, de arome şi forme și sunt dornici să taie, să amestece şi să guste. Devin entuziaşti şi bucuroşi să împartă cu cei dragi ceea ce ai au pregătit cu mâinile lor. În plus, aşa învaţă mai uşor despre alimentaţia sănătoasă şi importanţa unui măr, castravete sau miez de nucă.
Călătorie în jurul lumii (5 – 10 ani) – 12:30 – 14:00
Învăţăm despre lume prin joacă. Învârtim globul pământesc, ne stabilim punctul unde vrem să ajungem, alegem cel mai potrivit mijloc de transport şi pornim la drum. Ajunşi la destinaţie, vom afla despre obiceiurile locului, ce limbă vorbesc oamenii, ce fel de climă au în tot timpul anului, de unde se trag, cum locuiesc, ce preocupări au, cum dansează, ce muzică ascultă sau ce mănâncă gazdele noastre. După ce le-am experimentat pe toate, „vom lua un obiect ca amintire” şi apoi ne vom îndrepta spre casă. Ca să nu ne pierdem, ne-am gândit să începem din Europa, să continuăm cu Africa până ajungem în Australia şi Insulele Cook.
30 Martie – 3 Iulie – Spitale dispărute ale Bucureștiului
Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu împreună Fundația Colegiului Medicilor din Municipiul București, ne invită să vizităm expoziția „Spitale dispărute ale Bucureștiului”, deschisă în curtea Palatului Suțu.
Expoziția oferă o privire asupra activității spitalelor bucureștene a căror funcționare a fost sistată ca urmare a cutremurelor, a bombardamentelor din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, a demolărilor și restructurărilor din Perioada Comunistă, sau a lipsei de finanțare și a proceselor de retrocedare din perioada postdecembristă.
3 Martie – 29 Mai – Eleganţă şi tradiţie în moda feminină. De la Belle Epoque la interbelic
Muzeul Naţional Cotroceni organizează în Salonul Cerchez, expoziţia “Eleganţă şi tradiţie în moda feminină. De la Belle Époque la interbelic” dedicată Zilei de 8 Martie. Expoziţia valorifică patrimoniul Muzeului Naţional Cotroceni şi două colecţii particulare oferite cu amabilitate de Iulia Gorneanu şi Oana Creţu. În cadrul expoziţiei vor figura rochii, fuste şi bluze reprezentative pentru moda sec. al XIX-lea şi începutul sec. XX, accesorii (pălării, mănuşi, poşete, evantaie, bijuterii, ace de pălărie, umbreluţe de soare), sticluţe de parfum, pudriere, casete de bijuterii, dantele, cutii de pălării, alături de costume populare, fote şi ii din perioada anilor ’20 – ’30 din diferite zone ale ţării, marame, veste brodate cu motive populare, brâie şi paftale din metal argintat. Atmosfera de epocă va fi întregită de fotografii şi cărţi poştale reprezentând doamne din societatea românească, dar şi pe principesa şi regina Maria a României, simbol al eleganţei şi graţiei feminine şi promotoare a purtării costumului popular românesc în cercurile oficiale.
18 Februarie – 29 Mai – Brâncuși. Forme în alb și negru – expoziție de fotografie
MNAR organizează expoziția de fotografie “Brâncuși. Forme în alb și negru” ca parte din Programul naţional 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brancuşi inițiat de Ministerul Culturii. Aceasta propune o selecţie de 40 de tiraje moderne după clișeele realizate de Brâncuşi la Paris: aspecte din atelier şi sculpturi aflate în diferite stadii de lucru. Pe lângă fotografii, în expoziţie se regăsesc şi două module interactive din atelierul Pasărea ascunsă-n piatră, găzduit în corpul Ştirbei al muzeului. Atelierul a fost conceput de specialiştii de la Centrul Georges Pompidou din Paris pentru a-i familiariza pe copii cu lucrările lui Brâncuşi. Cele două module aduse în expoziţie oferă acum unui public mai larg posibilitatea de a descoperi în mod ludic universul sculptorului. Atât fotografiile, cât şi modulele interactive au fost donate Muzeului Naţional de Artă al României de Muzeul Naţional de Artă Modernă – Centrul Georges Pompidou din Paris în 2006, respectiv 2007.
Sursă și detalii21 Mai, începând cu ora 10.15 – Legenda Împăratului (Pănţăruşului)
Muzeul „Grigore Antipa” vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele sunt un mod distractiv de a petrece timpul liber, fiind în același timp și o modalitate de a dezvolta creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al copiilor. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 160 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31. Înscrierile prin e-mail au prioritate.
12 August 2015 – 29 mai 2016 – Falsuri Monetare
Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine.
Sursă și detalii
Mama Aluniţă
19/05/2016 @ 06:52
Sunt si eu o vanatoare de evenimente urbane, in special de cand am copil care trebuie plimbat si distrat. Ma bucur cand vine luna mai, cea mai bogata in evenimente din an, dar ma si stresez incercand sa ajung la cat mai multe suprapuse. Si nu de putine ori mi se intampla sa imi regret alegerile, din pacate; in special evenimentele gratuite se fac de mantuiala… Foarte utile articolele tale, multumesc!
Alex
19/05/2016 @ 08:48
Multumesc pentru apreciere. E intr-adevar o alegere dificila, dar cu timpul experienta isi spune cuvantul :).