21-22 Ianuarie, începând cu 11.30, 14 şi 16.30 – Vizite în spaţiile istorice ale Palatului Regal
MNAR oferă rar o experienţă fascinantă vizitatorilor interesaţi să descopere Palatul Regal. Spaţiile istorice restaurate, din corpul central al Palatului Regal (Sufrageria Regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor) pot fi vizitate în al treilea week-end din fiecare lună. Participarea la aceste vizite ghidate nu necesită programare prealabilă. Vizitatorii sunt rugaţi să se prezinte cu treizeci de minute în avans la casa de bilete de la parterul Galeriei Naţionale pentru achiziţionarea biletelor de acces. Programul este sâmbătă şi duminică de la 11.30, de la 14 şi de la 16.30. Participarea se face în limita locurilor disponibile. Durata aproximativ o oră. Tarif: 20 lei întreg/10 lei pensionarii/5 lei pentru elevi şi studenţi/preşcolarii au acces gratuit.
21-22 Ianuarie, între orele 12.30-19.30 – Targ cu Reduceri – Handmade & Design
Gata pauza. Încep din nou târgurile de weekend. De data asta avem două. Acesta ne invită la The Vintage Pub, în centrul vechi pe Str. Smârdan, nr 43. Ne promite că ne putem reînnoi garderoba, profitând de reduceri şi de produse unicat. Ne aşteaptă cei mai buni artişti care vor expune cele mai frumoase creaţii la super-reducere: bijuterii, ţinute vestimentare, accesorii, produse pentru casă, decoraţiuni şi produse BIO. Târgul susţine şi încurajează creatorii români care ne vor oferi gratuit sfaturi în materie de fashion şi styling. Intrarea este liberă.
21-22 Ianuarie, între orele 10.30-17.30 – Love Yard Sale
LOVE Yard Sale, târgul lucrurilor frumoase care merită încă o şansă să fie îndrăgite, se mută într-un nou spaţiu, încăpător şi luminos, la Lente în strada Dionie Lupu 78. Adică la câţiva paşi de Oţetarul din Dionisie Lupu, cel care se află într-o interesantă simbioză cu un gard de fier. Revenind la târg, ne promite că va rămâne la fel de plin de veselie şi că ne va oferi o varietate de articole (îmbrăcăminte, încălţăminte, accesorii, podoabe, mici decoraţiuni) în stare foarte bună şi bună, multe din ele chiar noi. Ele sunt aduse spre vânzare din motive care de cele mai multe ori ţin de o nepotrivire de stil sau de o măsură prea mică sau prea mare. Preţurile sunt foarte prietenoase. Vor fi două zile de târg, cu alţi expozanţi în fiecare din ele. Intrarea la târg este gratuită.
22 Ianuarie, începând cu ora 9.45 – Promenade Ilfovene, Ghermănești-Pădurea Snagov
Credeam că voi relua subiectul acesta la primăvară şi când colo o fac în mijlocul iernii. dacă nu mai ţii minte de anul trecut Promenade Ilfovene este un proiect super activ pentru pasionaţi de plimbări. Participarea este gratuită iar scopul este explorarea unor zone “sălbatice” din jurul capitalei. Şi se pare că “sălbatice” nu e deloc mult spus, fotografiile aduse din expediţii fiind uimitoare. Plimbarea de duminică are loc în pădurea Snagov. Se pleacă de la ieşirea din satul Ghermăneşti şi se traversează pădurea, până la bălţile de pe Valea Vlăsiei. Traseul are 7,5 km. Locul de întânire este staţia de maxi taxi de la capătul tramvaiului 41, lângă Piaţa Presei Libere, la ora 09:45.
22 Ianuarie, începând cu ora 11.30 – Povestea Bradutului Vorbaret
Unul din cele mai “de poveste” locuri din Bucureşti, Cărtureşti Carusel pregăteşte o piesă interactivă, plină de umor şi poveţe. Ţinutul magic, plin de surprize, le-a trimis un brăduţ vorbăreţ. Zâna Bună Juxi va avea grijă de el, îi va da să mănânce, îl va apăra de frig şi îl va învăţa câteva numere de magie. Spectacolul este interactiv şi cei mici se pot implica şi pot deveni personaje de poveste. Durata spectacolului este de 40 minute şi este recomandat copiilor cu vârsta de 2-10 ani. Preţul biletelor este 20 lei pentru copil şi 10 lei pentru părinte. Rezervări la 0733081464 sau la rezervari@juximagic.ro.
21 Ianuarie, începând cu ora 19 – Întâlnire cu Shakespeare
Sâmbătă Muzeul Municipiului Bucureşti ne invită la Casa Filipescu-Cesianu pentru a ne bucura de piesa „Întâlnire cu Shakespeare” care este o colecție de scene reprezentative pentru operele lui William Shakespeare, culegând personaje și întâmplări din lucrări consacrate precum „Romeo și Julieta”, „Visul unei nopți de vară”, „Îmblânzirea scorpiei”, „Hamlet”, „A douăsprezecea noapte”, „Nevestele vesele din Windsor”, și „Cum vă place”. Pasiunea, Melancolia, Umorul și Iubirea sunt dimensiuni explorate de actorii implicați în interpretarea scenelor. Aceștia își propun să se „joace” cu ajutorul scenariului bogat oferit de scenele alese pentru această călătorie – însoțite de acordurile cristaline ale corzilor de chitară însuflețite de Adrian Andrei – scene ale căror protagoniști sunt șapte tineri actori în devenire, acționând și reacționând la spiritualitatea, forța și umorul pe care marele William Shakespeare le-a semănat în lucrările sale. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la muzeul care găzduieşte spectacolul, în termen de 30 de zile.
21-22 Ianuarie, între orele 10-18 – Iarna cristalelor
Iarna Cristalelor este prima expoziţie de bijuterii, cristale, pietre preţioase şi semipreţioase, organizată la Muzeul Naţional de Geologie, în acest an. Suntem invitaţi să pătrundem în lumea geologiei, caracterizată la această ediţie de strălucirea şi exclusivitatea obiectelor expuse, fie că vorbim de piese unicat – minerale în formă brută sau de spectaculoase obiecte de podoabă, cristalele ne vor uimi prin structura, coloritul şi calitatea lor. Expoziţia va aduce o feerie de cristale albe. Piese cu şi din safir alb, cuarţ lăptos, onix alb, selenit sau opal dar şi rubine, safire, smaralde, aflate mereu în topul preferinţelor. Preţul unui bilet de intrare este de 8 lei (4 lei redus) în care este inclusă şi vizitarea expoziţiei permamente din cadrul muzeului.
21-22 Ianuarie – “Flautul Fermecat“ şi “Petrică și Lupul” la OCC
În weekend Opera Comică pentru Copii ne aşteaptă cu:
“Flautul Fermecat” care se joacă în Sala Mare sâmbătă de la 17.00 şi duminică la 11.00 şi este potrivită pentru copii cu vârste de la 7 ani. Opera ilustrează povestea tânărului prinț Tamino, care, în căutarea iubitei sale, iese din noapte spre lumină, călăuzit de trei copii. Cu ajutorul flautului său fermecat, el trece cele trei probe importante: Tăcerea, Focul şi Apa. Răsplata va fi pe măsură: va intra alături de Pamina în templul înţelepţilor. Atotputernica Regină a Nopţii va fi astfel învinsă de tinereţe, iubire şi adevăr. Preţul biletelor este între 20 şi 25 de lei.
“Petrică și Lupul” se joacă sâmbătă şi dumincă de la la ora 10.00 în Salonul Mozart. După ce ne-a bucurat cu muzica sa în îndrăgitele opere “Don Pasquale” și “Hänsel și Gretel”, Ansamblul Liric revine pe scena Operei Comice pentru Copii cu o poveste simfonică gata să-i țină atât pe copii, cât și pe părinți sau bunici, cu sufletul la gură. O lecție despre joacă, prietenie și empatie. Vârstă minimă recomandată pentru spectatori este de 7 ani. Preţul unui bilet este de 15 lei, preţ în care intră şi un al doilea bilet gratuit, conform ofertei valabile pentru spectacolele care au loc în Salonul Mozart a OCC.
22 Ianuarie – 12 Februarie, începând cu ora 10.15 – Ateliere de recreație științifică
Muzeul „Grigore Antipa” invită copiii cu vârste între 7 si 11 ani la Atelierele de recreație științifică care sunt o modalitate utilă și distractivă de petrecere a timpului liber pentru cei mici-mărișori. Aceștia vor participa la experiementele din laborator și vor învăța ”alfabetul” magic al chimiei. Atelierul se desfăşoară pe 2 categorii de experienţă: începători (Plastic şi polimer) şi avansaţi (Din tainele gazelor). Atelierul se desfăşoară duminica, între orele 10:15-11.05 pentru grupa începători, 11:30-12:20 şi 12:30-13.20 pentru grupa avansați. Costul participării la un modul de 4 ședințe este 180 lei / participant si pentru o ședință se achită 50 de lei/participant. Înscrierea participanților se poate face prin e-mail: info@antipa.ro, nejucam@holymolly.ro, sau la telefon 0726649797.
14 Ianuarie – 25 Martie, începând cu ora 10.15 – ART ANTIPA
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să-i aducem pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele oferă copiilor o modalitate distractivă de a învăța noțiuni din lumea zoologiei prin intermediul artelor plastice, dezvoltând în același timp și creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al celor mici. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe este 150 lei/participant pentru primul modul și 160 lei pentru următoarele două. Pentru o ședință se achită 50 de lei/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.312.88.26.
21-22 Ianuarie – Prezentări de planetariu
Sub mult-aşteptatul titlu “Observatorul se întoarce”, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu se… întoarce… în locul bine cunoscut din Bd. Lascăr Catargiu nr. 21. Clădirea, care se afla într-o stare avansată de erodare, a trecut printr-o temeinică, sper, renovare şi în Decembrie şi-a redeschis porţile. Iar acum, începând cu ianuarie îşi aşteaptă prietenii cu un program extins de prezentări într-un format de planetarium. Asta e o altă noutate pe care aştept cu nerăbdare să o descopăr, pentru că, şi înainte de prezentările de la Palatul Suţu, la observator prezentările se ţineau în format ecran, nu cupolă. Acum proiecţia se va face într-o cupola gonflabilă, ceea ce înseamnă că vom pătrunde şi mai bine în atmosferă. Prezentările durează între 20 şi 30 de minute şi sunt accesibile atât copiilor de peste 6 ani, cât şi adulţilor. Biletele de intrare costă 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Prezentările se desfăşoară după următorul program:
Joi, vineri şi sâmbătă:
18:45 şi 20.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în fiecare noapte
19:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi merge până la marginea Universului
Duminică:
11:30 şi 13.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în această noapte
12:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi mergi până la marginea Universului
15 septembrie 2016 – 15 martie 2017 – România în Marele Război
MNIR organizează expoziţia România în Marele Război, consacrată comemorării centenarului intrării în război a Regatului României, dar şi a situaţiei din Transilvania, Bucovina şi Basarabia, afectate, în cel mai înalt grad, de evoluţiile politico-militare din România anilor 1916-1918/19. Ziua de 14/27 august 1916 reprezintă un punct de cotitură în istoria noastră, ziua în care Regatul României şi-a trecut propriul Rubicon, chiar dacă, în realitate milioane de români din Austro-Ungaria și Imperiul Rus intraseră deja în Primul Război Mondial încă de la începutul lunii august 1914. La sfârșitul acestui război, în decembrie 1918, România era o altă țară, iar procesul de formare a națiunii române își găsea desăvârșirea. La aproape 100 de ani de la aceste evenimente, în ciuda amputărilor teritoriale produse ca urmare a acordului Ribbentrop-Molotov şi a tratatului de la Craiova, România de azi este, în mare măsură, ceea ce s-a decis prin voinţa liber exprimată a reprezentanţilor naţiunii noastre la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, în anul 1918. Spre deosebire de expoziţiile „clasice” dedicate participării României la Primul Război Mondial, care se centrau pe evenimentele din Vechiul Regat şi pe victoriile militare din prima parte a campaniei din Transilvania și, mai ales, pe cele de la Oituz, Mărăști și Mărășești, din vara anului 1917, cea de faţă şi-a propus să redea o imagine panoramică a lumii româneşti în integralitatea și realitatea ei, deci şi a provinciilor istorice aflate sub administraţia austro-ungară şi rusească. Totodată, în expoziție sunt prezentate şi subiecte mai puțin abordate până acum, cum ar fi înfrângerile militare din toamna-iarna anului 1916, suferinţele populaţiei civile aflată în refugiu sau rămasă sub administraţia militară străină, destinul prizonierilor români căzuţi în captivitatea Puterilor Centrale, epidemiile, viaţa cotidiană din tranşee, arta de război etc.
30 August 2016 – 30 Iulie 2017 – Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?
Îţi spun despre idee începând cu gândul pe care mi l-a lăsat citirea descrierii evenimentului. Se vorbeşte despre perioada secolului XIX ca fiind una a cavalerismului, a gentelmenilor cu principii şi eleganţă. Nimeni nu poate şti dacă a fost sau nu aşa, ne bazăm impresiile doar pe cărţi şi ecranizări, ceea ce ar putea fi foarte greşit, însă suprapunerea cu perioada de glorie a duelului s-ar putea să nu fie deloc întâmplătoare. Serios, gândeşte-te dacă ai mai înjura pe cineva în trafic ştiind că e posibil să te provoace la un duel după care te-ar paşte moartea. Sau dacă ţi-ai mai lasă câinele să-şi facă nevoile în mijlocul drumului şi ai trata cu nesimţire observaţia unui trecător, ştiind că te-ar putea provoca la un alt duel care ar putea avea aceeaşi finalitate mortală. Cred că perspectiva unui posibil duel te-ar face mult mai atent la limitele libertăţii personale. Expoziţia de la Palatul Suţu prezintă în premieră povestea ultimului duel din România, care a avut loc în anul 1898 la București. Duel care s-a finalizat, din nefericire, cu moartea unuia dintre participanți, Emanoil Lahovary. Pe locul unde acesta a murit se află astăzi un monument ridicat în anul 1903 de soția victimei, Zoe Suțu, în Piața Națiunilor Unite. Probabil singurul monument de acest fel din Europa! Expoziția mai prezintă, tot în premieră, costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, precum și trusa de duel care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar și o alte corpuri delicte, care vin din zona subteranului social interbelic. Artefacte ale unor întâmplări, care avertizează și ne amintesc ce anume trebuie să vindecăm în viața orașului.
15 August – 2 Aprilie – Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi
Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi organizat în cadrul Muzeului „George Severeanu” vine în întâmpinarea dorinţei celor dornici de a admira exemplare reprezentative care fac parte din trei colecţii aparţinând Muzeului Municipiului Bucureşti: Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” donată municipalităţii de medicul radiolog George Severeanu, pasionat colecţionar de antichităţi şi primul director al Muzeului Municipiului Bucureşti care are o pondere importantă de exponate numismatice; Colecţia Numismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti este constituită din aproape 40.000 de monede, provenind în general din cercetările arheologice desfăşurate de-a lungul timpului și Colecţia denumită convenţional Paranumismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti, reuneşte aproximativ 20.000 obiecte structurate pe mai multe subcategorii precum medalii şi plachete, insigne, decoraţii, sigilii, hârtii de valoare a căror valoare istorică pentru perioada modernă este incontestabilă.