20 Mai
Noaptea Muzeelor 2017
Şi iată-ne ajunşi din nou la Noaptea Muzeelor. De când România a intrat în rândul acestei iniţiative europene, mi s-a accentuat sentimentul că timpul trece “prea repede”. Îmi amintesc foarte clar şi Noaptea de anul trecut şi pe cea de acum doi ani şi multe altele. Toate par că abia s-au petrecut, iar când îmi dau seama că ele se desfăşoară la intervale de un an… mă trec puţin fiorii. Ce să-ţi zic despre Nopatea Muzeelor, ce să nu ştii deja!? Numărul locaţiilor participante este de zeci, mult prea multe pentru a mai conta, pentru că oricum nu putem ajunge la toate. Sunt cam toate muzeele importante şi mai puţin importante: MNAR, Muzeul Aviaţiei, Antipa, Muzeul Geologic, Foişorul de Foc, Muzeul Satului, Muzeul Hărţilor, Muzeul CFR, toate Muzeele Municipiului Bucureşti şi muuulte altele. Cred că cel mai simplu este să verifici pe butonul albastru dacă muzeul pe care îţi doreşti să-l vizitezi se găseşte printre cele participante. Alături de muzeele clasice sunt şi multe spaţii cu un statut special. Fie nu sunt vizitabile în mod obişnuit, fie sunt iniţiative private, fie sunt furnizori de experienţe, fie sunt spaţii de întâlnire şi proiecte. Printre ele găseşti: Arhivele Naţionale, Castelul Ţepeş, Orăşelul Cunoaşterii, Casa Experimentelor, Ferma Animalelor, Moara de Hârtie, Fundaţia Calea Victoriei, ARCUB, arcen, NOD Maker Space. Programul este diferit în fiecare locaţie, aşa că te invit să cauţi printre detalii cu atenţie.
13-20 Mai
EUROPAfest – Bucuresti, capitala jazz-ului mondial
Sub sloganul “100% jazz and more” suntem invitaţi la Cinema PRO să aflăm noile tendinţe mondiale, “creme de la creme” ale marilor centre de jazz din întreaga lume, concepte bine definite, idei îndrăzneţe în evoluţii inedite. Portofoliul concurenţilor include participări la evenimente internaţionale prestigioase ca Festivalul de Jazz de la Montreux, Thelonius Monk Festival, Red Sea Internaţional Jazz Festival sau Lionel Hampton Jazz Festival USA. Sunt invitaţi atât iubitorii de gen, cât şi cei neiniţiaţi în tainele jazz-ului pentru a se bucura de seri pline de creativitate şi libertate de expresie, o adevărată explozie de culoare şi energie. O săptămână intreagă dedicată jazz-ului…concerte, jam sessions şi workshopuri, la finalul căreia, pe 20 mai vor fi cunoscuţi cei mai buni artişti ai noii generaţii de jazz. Bucharest International Jazz Competition se desfăşoară în cadrul Festivalului Internaţional EUROPAfest, cu o tradiţie de 24 de ani. Biletele costă între 33 şi 55 de lei.
15-21 Mai
KINOdiseea Altfel
KINOdiseea, unul dintre cele mai mari festivaluri de filme pentru publicul tânăr din Europa Centrală și de Sud-Est, are în premieră anul acesta o ediție intermediară, în cadrul săptămânii Școala Altfel, între 15 – 21 mai, în București, la Cinema Muzeul Țăranului și Hollywood Multiplex Bucuresti Mall. Timp de 8 ani, KINOdiseea a adus publicului cele mai noi, iubite și apreciate filme pentru copii, filme premiate la festivaluri internaționale și aclamate de majoritatea criticilor. La KINOdiseea Altfel, spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă filme premiate la edițiile din anii trecuți dar și premiere pe ecranele din România. Printre filmele din selecție se numără Ponyo, capodopera lui Hayao Miyazaki, câștigătoare a Celui mai bun film la KINOdiseea 2012 și a Leului de Aur la Festivalul de la Veneția. De neratat pentru copiii mai mari este Labyrinthus, câștigătorul trofeului KINOdiseea pentru cel mai bun film în 2015, o istorie fantastică plină de aventuri și peripeții, în care viețile prietenilor protagonistului sunt în pericol într-un joc video.
19-21 Mai / 10-20
Festivalul Multiculturalității
Festivalului Multiculturalității va da posibilitatea bucureștenilor să cunoască cultura și tradițiile altor popoare. Acest eveniment, organizat in parcul Titan, este parte a Festivalului Internațional de Limbă și Cultură (IFLC), o manifestare culturală internațională de amploare, ajunsă deja la cea de- a 13 a ediție. Festivalul se organizează anual în 20 de țări, România fiind una dintre gazdele alese pentru acest eveniment. Vom avea acces gratuit la spectacolele organizate în cadrul acestui eveniment, la care peste 20 de țări vor organiza standuri proprii, în care vor expune costume tradiționale, mâncare specifică, elemente de cultură națională
15-21 Mai
Japanese Culture Days
Dacă asculţi Radio Guerrilla, aşa cum ascult eu, probabil te-ai săturat deja de promo-ul acestui eveniment. De o lună, cred că nu există calup publicitar în care să nu fie menţionat. Cel mai mic l-a învăţat pe de rost, ceea ce nu e chiar semn bun, mai ales că el nu ascultă atât de mult ca mine. Aşa că s-ar putea să trăieşti cu senzaţia că acesta este evenimentul săptămânii. Urăsc să fiu eu cel care îţi spune că nu e aşa, dar e totuşi destul de interesant. Progamul este destul de complex şi îl găseşti pe butonul albastru. Din păcate acolo nu e scris în română, însă din fericire nu este scris nici în japoneză. Organizatorii de la Universitatea Româno-Americană au ales varianta de mijloc a limbii engleze.
20-28 Mai
Romanian Design Week
Romanian Design Week este un eveniment anual care promovează designul românesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic și cultural. În fiecare an, festivalul trasează o hartă a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul. Expoziția centrală, găzduită de viitorul Mega Image Concept Store din strada Grigore Cobălcescu, numărul 45, reunește anul acesta 200 de lucrări semnate de 150 de designeri și arhitecți. Experiența vizuală este completată de Tastemakers prin intervenții senzoriale originale în care vizitatorul e pus în poziția privilegiată de aadmira și de a interacționa cu design-ul. Accesul în spațiul central se face pe bază de bilet. Acesta poate fi cumpărat online (10 lei) sau la intrarea în expoziție (15 lei).
20 Mai / 16-17
Şi tu poţi fi EROUL naturii
Biblioteca Ion Creangă va găzdui, în fiecare sâmbătă din luna mai, proiectul “Şi tu poţi fi eroul naturii!”, iniţiat de Asociaţia Nature Heroes. Prezentările se adresează în principal copiilor mai mari de 8 ani şi vor lua forma unor sesiuni educativ-interactive, cu scop aplicativ. În cadrul întâlnirilor vor fi discutate cu copiii metode de acţiune directă în viaţa de zi cu zi pentru protecţia mediului înconjurător. Participarea este gratuită.
10-21 Mai
“Don Quijote”, “Harap Alb”, “Salonul de musical” și “Noaptea Muzeelor” la OCC
În weekend Opera Comică pentru Copii ne aşteaptă cu următorul program:
“Don Quijote” care se joacă în Sala Mare sâmbătă de la 17.00 şi duminică la 11.00 şi este potrivită pentru copii cu vârste de la 3 ani. Este un balet care exemplifică aventurile lui Don Quijote și Sancho Panza, prin Barcelona, în căutarea Dulcineei. Nu lipsesc morile de vânt care încep să îl atace, dar și zânele bune care să îi ajute pe cei doi. Copiii îl vor adora pe apărătorul nevoiașilor și al valorilor morale – dreptatea și adevărul.. Preţul biletelor este între 20 şi 25 de lei
“Harap Alb” este un spectacol organizat sâmbătă de la 11.00 şi duminică de la 10.00 şi 12.30 în Sala UnderGrant, potrivit pentru copii cu vârste de la 3 ani. Este un teatru din trilogia prin care Opera Comică pentru Copii celebrează 180 de ani de la nașterea marelui povestitor Ion Creangă. Biletele costă 15 lei.
“Salonul de musical” se joacă sâmbătă şi duminică de la ora 10.00 în Sala Mare. Este un eveniment interactiv, în care copiii învață despre acest tip de spectacol chiar de la regizoarea celor mai recente și îndrăgite musical-uri din repertoriul nostru, “Peter Pan” și “Micuța Dorothy”. Pe lângă explicațiile oferite de Antoaneta Cojocaru, vor fi interpretate și secvențe din cele două spectacole.. Spectacolul este recomandat copiilor cu vârste peste 3 ani.
Anul acesta OCC propune cu ocazia Nopții Muzeelor trei spații cu trei puncte de atracție: foyerul cu o atmosfera medievală, Salonul Mozart unde ne așteaptă trei maeștri ai deghizării și un spațiu deschis în premieră publicului larg, aflat la etajul al treilea al clădirii, unde va fi amenajat un spațiu dedicat jocurilor de societate.
20 Mai / 11:00
Descoperă zona Parcul Carol – Filaret
Fundaţia Calea Victorie ne invită la o nouă expediţie culturală în timp şi spaţiu, de data aceasta în zona Parcului Carol – Filaret. În 1906 se celebrau 40 de ani de domnie a Regelui Carol I, precum şi 25 de ani de la proclamarea Regatului. Pentru a sărbători acest jubileu, autorităţile române au hotărât în 1905 organizarea unei expoziţii generale. Locul ales pentru organizarea şi desfăşurarea acestei manifestări a fost Câmpia Filaretului sau Câmpia Libertăţii, actualul Parc Carol I. Lucrările de amenajare au durat 11 luni, iar la 6 iunie 1906 Expoziţia era inaugurată de Regele Carol I, la deschidere fiind prezenţi şi Regina Elisabeta, Principele Ferdinand şi Principesa Maria. Vom vorbi şi despre prima gară bucureşteană: Gara Filaret, precum şi despre Uzina de Gaz şi Electricitate, ambele având un rol important în dezvoltarea zonei. Întreaga poveste a acestor evenimente şi clădiri, ca şi personajele importante ce sunt legate de acestă zonă vor fi prezentate pe parcursul plimbării care se va încheia la Palatul Suter, de unde vom putea admira panorama oraşului. Participarea costă 35 de lei.
20-21 Mai / 10-20
Târg de Moși – by Grădina cu Artiști
La sfârșitul săptămânii suntem invitați din nou în Grădina Icoanei, la Târgul de Moși, pentru a ne bucura de mini-festivalul urban la firul ierbii, cu iz de bâlci și meșteșuguri. Nu va lipsi nici de data asta expoziția cu vânzare de produse handmade, așa că, indiferent că sunteți în căutare de bijuterii, dulciuri, decorațiuni sau orice alte minuni, pentru voi sau pentru cei dragi, cu siguranță le vom putea găsi acolo. În zona de ateliere cei mici sunt invitati la pictat pe ceramică sau decorat cu tehnica șervețelului și pictat mandale pe scoici. Bineînțeles că nu există bâlci fără o doză de misticism, așa că în zona de lounge va fi pregătit pentru un spațiu cu tarot. Tot aici vom putea savura cafeaua. Surprizele nu se termină aici pentru că cei de la Fundatia Parada ne vor aminti ce înseamnă să te bucuri de un spectacol de jonglerii și acrobații. Intrarea la eveniment este liberă.
19-24 Mai
Art Safari
Cel mai mare eveniment de artă își deschide porțile pe 19 mai în Galeriile Kretzulescu (Calea Victoriei, 45). În perioada 19 mai – 18 iunie 2017 ne bucuram de 5 etaje de expoziții și târg cu vânzare. Vom putea vizita cea mai mare expoziție Luchian din ultimii 50 de ani în Pavilionulul Muzeal. În prima săptămâna de Art Safari, între 19-21 mai ne așteaptă în Pavilionul galeriilor:
AES+F [Moscova, RU] powered by Mobius Gallery – program paralel
Art Encounters [Timișoara, RO]
Atelier 030202 [București, RO] powered by Gi Group
Balamuc [Timișoara, RO]
Fundația Viorica și Gheorghe Iacob [București, RO]
Galeria 3:e våningen [Göteborg, SE] powered by Embassy of Sweden in Romania
Galeria 9 [Cluj-Napoca, RO]
Galleri CC [Malmö, SE] powered by Embassy of Sweden in Romania
Galeria Lina [Bistrița, RO]
Lavacow [București, RO]
Pilat Gallery [București, RO]
Rotenberg Uzunov Art Gallery [București, RO]
20-21 Mai / 11-23
Picnic with Vinyl, Rum, Tapas & Wine
Păi dacă tot s-a redeschis Roaba de Cultură din Herăstrău, zic să ne găsim motive să mergem pe acolo. În weekendul acesta pune stăpânire pe ea conceptul ” Vinyl, Rum, Tapas & Wine” şi ne invită la mic dejun şi cafea în parc, jocuri, vânzare de albume, muzică, gustărele şi mult vin. Dacă vrei să vezi cine ne în-cântă click pe butonul albastru.
20-21 Mai
În Bucureşti cu Geoarhiva
A trecut ceva timp de când nu am mai avut ocazia să ne bucurăm de aplicaţiile lui Andrei Ionel de la Arhiva de Geografie, aici în Bucureşti. Revenirea, însă, este spectaculoasă pentru că se desfăşoară pe parcursul a două zile, în 6 etape cu 6 puncte de întâlnire. Participarea este gratuită (nu se fac înscrieri). Putem participa la oricare dintre etape după bunul plac, cu condiţia să fim la locurile de întâlnire la orele stabilite.
* Etapa 1 – sâmbătă, 20 mai, ora 10:00 – Piaţa Sfântul Anton din spatele Hanului lui Manuc, mergem pe Podul Calicilor [5 km pe jos, stradal]; punct final traseu = Parcul Izvor;
* Etapa 2 – sâmbătă, 20 mai, ora 14:00 – staţia de metrou Constantin Brâncoveanu, afară, mergem la amfiteatru şi Lacul Văcăreşti [7 km pe jos, necesar bocanci]; punct final traseu = Piaţa Sudului;
* Etapa 3 – sâmbătă, 20 mai, ora 18:00 – Piaţa Sudului, în faţă la mall la intrarea Starbucks, mergem la Fortul 10 Leurdeni [4 km pe jos, necesar bocanci]; punct final traseu = Romprim; necesar: card RATB cu portofel electronic de 3 lei pentru linia preorăşenească 414 (abonamentele urbane nu sunt valabile);
* Etapa 4 – duminică, 21 mai, ora 10:00 – staţia de metrou Parc Bazilescu, afară, ieşirea dinspre parc, mergem la amfiteatru şi apoi la Mănăstirea Chiajna [5 km pe jos, stradal]; punct final traseu = Piaţa Crângaşi; necesar: card RATB cu o călătorie sau abonament urban pentru linia 162;
* Etapa 5 – duminică, 21 mai, ora 14:00 – vizavi de staţia de metrou Crângaşi, la intrarea în Parcul Crângaşi, mergem să înconjurăm Lacul Morii [10 km pe jos, stradal]; punct final traseu = acelaşi ca la plecare;
* Etapa 6 – duminică, 21 mai, ora 18:00 – la staţia de metrou Politehnica, afară în faţa Accesului B, mergem la Tunelul Lujerului [5 km pe jos, necesar bocanci]; punct final traseu: Quantic (Grozăveşti).
Andrei ne roagă să venim cu cardurile RATB încărcate corespunzător pentru că nu vom exista timpi speciali pentru achiziţionarea sau încărcarea acestora, plus că există puncte de plecare fără casierii.
20-21 Mai / 10-20
Bounty Fair- targ si ateliere in aer liber
Suntem așteptați la prima ediție Bounty Fair în aer liber din acest an, în curtea și grădina Casei Universitarilor București (str. Dionisie Lupu 46), alături de designeri români, în mijlocul naturii, cu hamace, veselie și ultimele bucurii ale primăverii. Toate creaţiile din târg sunt realizate de artişti români, lucrate manual cu atenţie la detaliu, materiale de calitate şi multă ingeniozitate. Copiilor le sunt pregătite peste 10 ateliere creative, foarte amuzante şi totodată educaţionale. Atelierele sunt permanente pe durata ediţiei. Accesul se face pe bază de bilet, ȋn valoare de 8 lei de persoană, iar copiii pȃnă ȋn 14 ani au intrarea gratuită.
21 Mai / 9:45
Promenade Ilfovene – Ghermănești Vlăsia
Promenade Ilfovene este un proiect super activ destinat pasionaţilor de plimbări. Participarea este gratuită iar scopul este explorarea unor zone “sălbatice” din jurul capitalei. Şi se pare că “sălbatice” nu e deloc mult spus, fotografiile aduse din expediţii fiind uimitoare. Plimbarea de duminică va fi în pădurea Snagov, între Ghermănești și valea Vlăsiei. Traseul este de 8 km. Locul de întânire este staţia de maxi taxi de la capătul tramvaiului 41, lângă Piața Presei Libere.
19-21 Mai
BurgerFest 2017
Cât timp este necesar pentru instalarea unei tradiţii? Nu mai ştiu a câta ediţie este acesta, dar, cred că dacă nu s-ar organiza, oamenii s-ar întreba la începutul petrecerii de Revelion ce s-o fi întâmplat. Asta ar putea însemna că această căutare a burger-ului ideal este destul de bine instalată în peisajul evenimentelor urbane din Bucureşti, deci ar putea fi considerată o tradiţie. Eu îmi recunosc ignoranţa şi spun, ca de fiecare dată, că nu înţeleg conceptul târgurilor de mâncare stradală şi, cu atât mai puţin, al unuia cu un concept culinar foarte îngust definit. Nu pricep de ce ar trebui să plătesc un bilet de 17 lei ca să am acces la cozi lungi pentru a-mi cumpăra mâncare. Şi nici perspectiva goanei după burgeri nu îmi cade prea bine. Auzisem la un moment dat că biletul este pentru spectacolele care au loc seara, însă, în cazul ăsta nu înţeleg de ce plăteşti biletul în restul zilei. Probabil sunt eu neînţelegător, pentru că altfel, festivalul se bucură de un real succes an după an şi pare să crească precum Făt Frumos. Se desfăşoară tot la Verde Stop (Barbu Văcărescu, 162-164).
21 Mai / 11:00
Cum să înțelegem Bucureștiul – Piața Romană
Suntem invitaţi la un nou eveniment Plimbări Urbane. De data aceasta la o prezentare într-un singur spaţiu public bucureştean. Cum să înţelegem Bucureştiul va avea loc în spațiul Pieței Romană. Vom putea descoperi un pic din istoria zonei, ce fel de arhitectură regăsim în zonă sau ce intervenţii urbanistice s-au realizat, funcțiuni și clădiri nerealizate, spațiul urban. Vom explora un pic spaţiul Pieţei Romane şi vom discuta despre anumite detalii arhitecturale şi urbanistice. Plimbarea va începe de la Piața Romană și vom intra un pic și pe axa nord-sud a Bucureștiului, pe tronsonul format din bulevardul Magheru. Ca de fiecare dată vom putea vedea direct în stradă planuri, schiţe şi imagini de epocă din zonă. Nu este necesară înscrierea, iar participarea este gratuită.
19-21 Mai / 10-18
Expo Cristal Muzeul Național de Geologie
În weekend, în curtea Muzeului Național de Geologie se desfaşoară evenimentul “EXPO CRISTAL”, unde pasionații de pietre semiprețioase și prețioase, cristale în formă brută şi bijuterii se pot delecta admirând eşantioane din minunata lume geologică. Cei peste 30 de expozanţi participanţi la eveniment vor furniza informaţii legate de proprietăţile fiecărei pietre, ce se potrivesc zodiilor şi personalităţilor lor, iar specialiştii vor oferi explicaţii ştiinţifice despre modul de formare al acestora. Ca punct de atracţie, Expo Cristal va găzdui la prima ediţie din acest an organizată în exteriorul muzeului, spectaculoase flori de mina aduse din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, iar vizitatorii vor putea admira şi achiziţiona bijuterii din întreaga gamă a celebrelor pietre preţioase: diamant, rubin, safir sau smarald.
Prețul unui bilet de intrare este de 4 lei, intervalul orar de vizitare: 10.00-18.00 (ultima intrare 17.30).
20 Mai
Vizite în spaţiile istorice ale Palatului Regal
MNAR oferă rar o experienţă fascinantă vizitatorilor interesaţi să descopere Palatul Regal. Spaţiile istorice restaurate, din corpul central al Palatului Regal (Sufrageria Regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor) pot fi vizitate în al treilea week-end din fiecare lună. Participarea la aceste vizite ghidate nu necesită programare prealabilă. Vizitatorii sunt rugaţi să se prezinte cu treizeci de minute în avans la casa de bilete de la parterul Galeriei Naţionale pentru achiziţionarea biletelor de acces. Programul de luna aceasta este doar sâmbătă de la 11.30, de la 14 şi de la 16.30. Participarea se face în limita locurilor disponibile. Durata aproximativ o oră. Tarif: 20 lei întreg/10 lei pensionarii/5 lei pentru elevi şi studenţi/preşcolarii au acces gratuit.
21 Mai / 19-22
București dansează în stradă
Putem spune că acesta a devenit un eveniment recurent şi că el se va desfăşura în fiecare sâmbătă seară pentru că dansul este un ingredient ideal pentru Centrul Vechi. Anul trecut am ajuns la prima ediţiei cam din întâmplare. Ştiam că are loc prin Centrul Vechi, dar era un weekend la fel de plin că acesta şi nu mai ştiam exact pe unde e. Însă a fost imposibil de ratat, pentru că Strada Smârdan era complet blocată. Anul acesta este şi mai grozav, într-un superb spectacol stradal plin de ritm şi voie bună. Se va dansa Salsa, Bachata, Merengue, Reggaeton, Kizomba, Semba, Hip Hop atât de către dansatori profesionişti, cât şi de amatori dorinici de distracţie. Participarea este gratuită.
20 Mai / 18-06
Food Truck Festival Midnight Edition – Victoriei Square Takeover
Şi ca să vezi că nu-s chiar aşa căpcăun, cum te-ar putea face să crezi rândurile de mai sus, de la Burger Fest, uite un eveniment de Street Food pe care îl salut din tot sufletul. Caravana ne invită în stradă în Noaptea Muzeelor, să descoperim gusturi, arome şi artă culinară internaţională, printr-un culture-stop în Piaţa Victoriei printre drumurile la muzee. Ne tentează cu burgeri, pizza, hot-dogs, sandwiches, waffles, clătite dulci sau sărate, îngheţată, paella, plăcinte şi multă cafea, toate pentru a ne oferi energia necesară să străbatem oraşul în lung şi-n lat. În plus au pregătit şi o expoziţie virtuală a artei culinare, pe care o putem descoperi în cadrul evenimentului.
21 Mai / 9-17
Ateliere de teatru de umbre
Muzeul Satului organizează, în perioada februarie – mai 2017, o serie de ateliere interactive pentru copii – povești altfel spuse – Teatru de umbre. Copiii participă la un ghidaj tematic şi apoi la desfăşurarea unor poveşti inspirate din patrimoniul muzeului, dar şi din vieţile sfinţilor din calendarul creştin ortodox, folosind jocul de umbre şi lumini, precum şi un scenariu adaptat de specialiştii muzeului categoriilor de vârstă 6 – 12 ani. Atelierul constă în șase module, ce vor avea loc în următoarele date:
- În luna lui Mărțișor (19 martie)
- Floriile (9 aprilie)
- Troiţa (7 mai)
- Sf. Împărați Constantin și Elena (21 mai)
- Moara (28 mai)
Folosind teatrul ca metodă de educaţie, la sfârşitul atelierului, copii vor fi capabili să îşi canalizeze atenţia asupra poveştii, să îşi stăpânească emoţiile, să folosească diferite intonaţii specifice personajelor şi să respecte rolul fiecăruia din echipă. Durata unui atelier este de două ore, iar taxa de participare la fiecare atelier este de 10 lei.
17-21 Mai / 9-17
Sărbătoare în satul din București – 81 de ani de existenţă
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” aniversează 81 de ani de existenţă în data de 17 mai 2017. Inaugurarea Muzeului Satului Românesc, despre care Henri H. Stahl spunea că este ”una dintre cele mai mari mândrii ale neamului românesc”, acum 81 de ani, reprezintă un moment important în istoria sa, moment pe care îl marchează printr-o serie de manifestări, ce vor avea loc în perioada 17 – 21 mai. În linii mari e vorba despre conferinţe, ateliere şi momente artisice foarte variate. Programul detaliat îl găseşti pe butonul albastru.
20 Mai / 22:30
Spectacolul “Nocturne” la Muzeul Storck – Noaptea Muzeelor
Spectacolul îmbină poezia și muzica, avându-i ca protagoniști pe actrița Irina Movilă (Teatrul Național București), soprana Mihaela Andrei (Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti) și chitaristul și compozitorul Adrian Andrei (Școala Gimnazialăde Arte Nr. 3). Recitalul include compoziții inedite, semnate de Adrian Andrei, pe versuri de Mihai Eminescu, create special pentru acest program. Cu ocazia Nopții Muzeelor, accesul la spectacolul de la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck este gratuit, în limita locurilor disponibile.
20 Mai / 20:45
Spectacolul “Anotimpurile” la Casa Filipescu-Cesianu
Evenimentul, desfășurat în mansarda Casei Filipescu-Cesianu îmbină poezia și muzica, avându-i drept protagoniști pe actorii Irina Movilă și Marius Bodochi (Teatrul Național București), pe soprana Mihaela Andrei (Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti) și pe chitaristul și compozitorul Adrian Andrei (Școala Gimnazială de Arte Nr. 3). Recitalul de lirică universală punctat prin aspecte ludice și momente muzicale va include autori precum Lucian Blaga, Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Rainer Maria Rilke, Nichita Stănescu, Ion Minulescu, Vasile Alecsandri. Cu ocazia Nopții Muzeelor, accesul la spectacolul din această seară este gratuit, în limita locurilor disponibile.
11-25 Mai
Expoziția „Noul romantism negru”
Muzeul Național de Artă al României și Künstlerhaus Bethanien Berlin ne invită să vizităm expoziția „Noul romantism negru” care propune o explorare a celor mai recente direcții din arta contemporană reunind lucrările a 34 de artiști născuți în Austria,Cehia, Danemarca, Germania, Norvegia, Olanda, România, Spania și SUA. Firul invizibil care unește cele peste optzeci de lucrări prezente la MNAR este recursul, mai explicit sau mai disimulat, la temele consacratele ale romantismului, reinterpretate și re-semnificate în cheie contemporană. Expoziția investighează abordările artistice contemporane situate între Dark Wave-ul progresiv şi Finsterstrategie-strategii
1 Februarie – 18 iunie
Venin – frumuseți de neatins
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să explorăm o nouă expoziție temporară inedită cu exponate vii, dar și cu piese de o valoare inestimabilă din colecțiile muzeului. Expoziția ne propune să descoperim lumea fascinantă a câtorva specii veninoase din lumea animală, unele dintre acestea regăsindu-se în clasamentul celor mai veninoase animale din lume. Vom fi provoacați să lăsăm prejudecățile și teama față de animalele veninoase la poarta muzeului și să descoperim frumusețea unică a exponatelor. Multe dintre aceste specii de animale provin din locuri extrem de îndepărtate și greu accesibile omului și cu siguranță aproape nimeni nu și-ar dori o întâlnire față în față cu acestea în mediul lor natural. Preţurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar şi 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.
20-21 Mai / 11:00
Atelierele Cunoaşterii
În weekenduri Orăşelul Cunoaşterii îi aşteaptă pe cei mici cu ateliere numai bune de descoperit şi înţeles mai bine lumea. Atelierele durează 1 oră şi se adresează copiilor cu vârstă de minim 4 ani. Participarea se face prin înscriere telefonică la 0723 390 449 sau prin email la contact@oraselulcunoasterii.ro. Costul unui bilet este 30 ron. Tema atelierului de sâmbătă este gheaţa carbonică, iar cea a atelierului de duminică este Soarele.
20 Mai / 10:00, 10:20, 11:30
Ateliere de creativitate la MŢR
Au revenit ateliere de creativitate la Muzeul Ţăranului Român. Acestea au loc pe parcursul întregii săptămâni, iar pe butonul cu sursa poţi afla detalii despre toate zilele. Eu aici, însă, voi prezenta doar opţiunile pentru ziua de sâmbătă. Costul participării la fiecare atelier este de 15 lei.
- Pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu – orele 10.20-11.20; informații și înscrieri la telefon: 0726.237.376.
- Atelier de modelaj în argilă și ceară cu Ovidiu Simionescu – orele 11.30 – 13.00; informații și înscrieri la telefon: 0737 346 872
- Atelier de ţesături, croitorie şi cusături cu Lidia Stareş – orele 10.00-16.00; informații și înscrieri la telefon: 0722.798.284;
19-21 Mai
Prezentări de planetariu
Sub mult-aşteptatul titlu “Observatorul se întoarce”, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu se… întoarce… în locul bine cunoscut din Bd. Lascăr Catargiu nr. 21. Clădirea, care se afla într-o stare avansată de erodare, a trecut printr-o temeinică, sper, renovare şi în Decembrie şi-a redeschis porţile. Iar acum, începând cu ianuarie îşi aşteaptă prietenii cu un program extins de prezentări într-un format de planetarium. Asta e o altă noutate pe care aştept cu nerăbdare să o descopăr, pentru că, şi înainte de prezentările de la Palatul Suţu, la observator prezentările se ţineau în format ecran, nu cupolă. Acum proiecţia se va face într-o cupola gonflabilă, ceea ce înseamnă că vom pătrunde şi mai bine în atmosferă. Prezentările durează între 20 şi 30 de minute şi sunt accesibile atât copiilor de peste 6 ani, cât şi adulţilor. Biletele de intrare costă 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Prezentările se desfăşoară după următorul program:
Joi, vineri şi sâmbătă:
18:45 şi 20.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în fiecare noapte
19:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi merge până la marginea Universului
Duminică:
11:30 şi 13.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în această noapte
12:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi mergi până la marginea Universului
Mama Aluniţă
18/05/2017 @ 07:04
Ma deranjeaza foarte tare aceasta folosire a limbii engleze in Romania, de catre romani, pentru a prezenta un produs romanesc, adresat romanilor. Ma refer aici la pagina Centrului de Studii Romano(!)-Japoneze. Chiar ieri le reprosam acelasi lucru celor de la Bucharest Technology Week, care au nu numai un eveniment cu nume englezesc in buricul Bucurestilor, ci si site-ul dedicat, fara nicio versiune in romana. Este o ipocrizie nemasurata sa scrii/vorbesti exclusiv in engleza in timp ce promovezi produse “Made in Romania” si te imbraci in ie populara pe strada…
Alex
20/05/2017 @ 10:48
Iti impartasesc punctul de vedere. Cred ca e fireasca o “molipsire” cu limba engleza, dar o ignorare a limbii romane este sinonima cu ignorarea publicului vorbitor de limba romana.